Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

docieranie silnik

Featured Replies

Napisano

takie pytanko

nowy silnik wg producenta wymiana oleju za 30 tys km.

kiedyś słyszałem ze po 1000km trzeba olej wymienić .

producent wie co robi czy postarza produkt?

Napisano

> takie pytanko

> nowy silnik wg producenta wymiana oleju za 30 tys km.

> kiedyś słyszałem ze po 1000km trzeba olej wymienić .

> producent wie co robi czy postarza produkt?

A dlaczego nie jedno i drugie?

Napisano

> takie pytanko

Renault? zlosnik.gif Jak pierwsza wymiana jest po 30 tys. to po tylu wymień. Olej po tysiącu wymieniało się w Warszawach i 125p jak się silnik dotarł grinser006.gif. Z drugiej strony wspomniane Renault zaleca w instrukcji "docieranie" silnika przez pierwszy tysiąc km sugerując, żeby nie kręcić pow. 3500 rpm i nie przekraczać 130/h na piątce hehe.gif.

Napisano

mi jak bralem clio to kolo powiedzial, ze przez pierwszy tysiac nie upalac ale korzystac z kazdej partii obrotow

olej po 30 kkm albo po roku

Napisano

> olej po 30 kkm albo po roku

Nowe Clio - olej po 30 tys. albo dwa lata, świece i filtr powietrza 60 tys. albo cztery lata hehe.gif.

Napisano

> Nowe Clio - olej po 30 tys. albo dwa lata, świece i filtr powietrza 60 tys. albo cztery lata .

mi sie to nie podoba tak szczerze mowiac

nie dosc, ze oleju wchodzi filizanka to jeszcze przeciaganie z wymiana

auto na pierwszy porzegladzie bedzie mialo moze ze 2kkm to nie duze przegiecie

Napisano

No prosze, w peugeocie jest rok lub 20kkm na oliwe zlosnik.gif

Napisano

> Ja też. Bo eksploatacja mnie mniej kosztuje

chyba, że Ci się panewki przekręcą ;-)))

Napisano

> chyba, że Ci się panewki przekręcą ;-)))

A w renófkach niestety to się zdarzało

Napisano

> takie pytanko

Fiatowski M-Jet 1,3l w Oplu mial mieć wymieniony olej po 45 000 km icon_eek.gif Tak zalecał producent. Ojciec pojechał na wymianę po 20 000 km i dobrze zrobił. Gość, który trzymał się instrukcji obsługi przyjechał na remont silnika bo mu panewki obróciło zlosnik2.gifhehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

trzeba, nie trzeba, nie zaszkodzi.

Napisano

> Gość, który trzymał się instrukcji obsługi

> przyjechał na remont silnika bo mu panewki obróciło

Sprawdzał stan oleju ?

Druga opcja to, że te 45 kkm robił kilka lat, albo na bardzo krótkich odcinkach.

Napisano

> Fiatowski M-Jet 1,3l w Oplu mial mieć wymieniony olej po 45 000 km Tak zalecał producent. Ojciec

> pojechał na wymianę po 20 000 km i dobrze zrobił. Gość, który trzymał się instrukcji obsługi

> przyjechał na remont silnika bo mu panewki obróciło

a ja znam vectrę C 1.9 diesel z jakimiś specjalnie wydłużonymi okresami między wymianami (wymieniano olej co 40-50 tys) i olejami long life. Przejeździła bez problemów z silnikiem ze 250 tys. km i poszła do ludzi. I czego to dowodzi?

Napisano

W Suzuki mailem przeglad po 1kkm z wymiana oleju zgodnie z intrukjcja obslugi. Nalezy rowniez oszczedzac silnik przez 1kkm. W ceed nie wymagali zmiany oleju po 1kkm.

Napisano

> chyba, że Ci się panewki przekręcą ;-)))

Co przy dzisiejszych, ociekających nowoczesnością jednostkach napędowych wcale nie jest takie niespotykane zlosnik.gif

Napisano

> a ja znam vectrę C 1.9 diesel z jakimiś specjalnie wydłużonymi okresami między wymianami

> (wymieniano olej co 40-50 tys) i olejami long life. Przejeździła bez problemów z silnikiem ze

> 250 tys. km i poszła do ludzi. I czego to dowodzi?

Ale Renault leje standardowe oleje i każe na niech jeździć 30 kkm

Napisano

a później przyjeżdżać do serwisu...

koszt oleju + filtra w porównaniu z ewentualną naprawą jest na tyle niewielki, że nie opłaca się robić resursów większych niż 15 kkm

Napisano

> a później przyjeżdżać do serwisu...

> koszt oleju + filtra w porównaniu z ewentualną naprawą jest na tyle niewielki, że nie opłaca się

> robić resursów większych niż 15 kkm

dokładnie, tym bardziej, że olej wymienia się co rok bez względu na przebieg, bo się starzeje, nawet nie używany traci swoje właściwości smarujące.

Napisano

W celu?

> koszt oleju + filtra w porównaniu z ewentualną naprawą jest na tyle niewielki, że nie opłaca się

Jasne, polscy specjaliści od wszystkiego zawsze wiedzą wszytko najlepiej. Wymiana oleju/filtra co 15kkm zamiast co 30kkm, rozrząd co 60kkm, a nie co 150kkm itd.

Technologia się rozwija, ale jak zwykle wiedzą lepiej.

Napisano

> dokładnie, tym bardziej, że olej wymienia się co rok bez względu na przebieg, bo się starzeje,

> nawet nie używany traci swoje właściwości smarujące.

Tak, tak, szczególnie oleje syntetyczne mają tę przypadłość facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ale Renault leje standardowe oleje i każe na niech jeździć 30 kkm

Standardowe oleje syntetyczne, tak. Nie ma w tym nic dziwnego.

Napisano

tia, komuś kto używa samochodu na wypady z dzieckiem w weekend, czy dojazdy do pracy i do domu, to pewnie tak. W sobotę sobie podjedzie do mechanika i wymieni olej. A teraz weźmy firmę, gdzie jest kilkadziesiąt samochodów i każdego trzeba ściągnąć (a użytkownik akurat jest w trzytygodniowej delegacji, potem wraca i jedzie na urlop, inny jest chory, trzeci jeszcze co innego), ktoś musi odwieźć każdy samochód do serwisu, poświęcić na to czas itd. A to kosztuje. Lepiej to robić 2x rzadziej, a auto i tak się opchnie po zakończeniu leasingu - do tego czasu raczej się nic nie stanie zlosnik.gif

Napisano

> Tak, tak, szczególnie oleje syntetyczne mają tę przypadłość

No tak, one się nie starzeją, są wiecznie młode, jak Cher - też jest syntetyczna i się nie starzeje facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No tak, one się nie starzeją, są wiecznie młode, jak Cher - też jest syntetyczna i się nie starzeje

Starzeją się, ale nie tak jak by to miało wynikać z tego co napisałeś, czyli co roku wymiana, bo się zestarzał...

Napisano

> W celu?

w celu wykonania usługi w ASO

> Jasne, polscy specjaliści od wszystkiego zawsze wiedzą wszytko najlepiej. Wymiana oleju/filtra co

> 15kkm zamiast co 30kkm, rozrząd co 60kkm, a nie co 150kkm itd.

> Technologia się rozwija, ale jak zwykle wiedzą lepiej.

w fabryce obok technologa siedzi kalkulator. zechciej nie zapominać o tym ok.gif

Napisano

A teraz weźmy firmę, gdzie

> jest kilkadziesiąt samochodów i każdego trzeba ściągnąć (a użytkownik akurat jest w

> trzytygodniowej delegacji, potem wraca i jedzie na urlop, inny jest chory, trzeci jeszcze co

> innego), ktoś musi odwieźć każdy samochód do serwisu, poświęcić na to czas itd. A to kosztuje.

> Lepiej to robić 2x rzadziej, a auto i tak się opchnie po zakończeniu leasingu - do tego czasu

> raczej się nic nie stanie

jak jest dobry logistyk, to sobie to poukłada ok.gif nikt przecież nie zjeżdża na serwis przy 15 kkm. zawsze jest tolerancja.

taki "problem" dawno już został rozwiązany i wszystko działa jak należy ok.gif

Napisano

> w celu wykonania usługi w ASO

To się kwalifikuje do teorii spiskowych.

> w fabryce obok technologa siedzi kalkulator. zechciej nie zapominać o tym

Tak, od dawna samochody "projektują" księgowi, a nie inżynierowie, ale już ponad 20 lat temu miałem w normalnych samochodach resursy dużo wyższe, niż opowieści serwisowe w Polsce i te na AK.

Napisano

> To się kwalifikuje do teorii spiskowych.

oj tam oj tam - jakbyś poznał Twoją "teorię spiskową" 1,5 i 1,9 dCi to wiedziałbyś o czym mówię. resurs 15 (może 20) kkm MAX uchroniłby być może od złych opinii. być może nie ujawniłby się wtedy błąd projektanta i wszystko przebiegałoby by gładko.

> Tak, od dawna samochody "projektują" księgowi, a nie inżynierowie, ale już ponad 20 lat temu miałem

> w normalnych samochodach resursy dużo wyższe, niż opowieści serwisowe w Polsce i te na AK.

tak naprawdę, to komu zależy na bezawaryjności auta - użytkownikowi czy producentowi (serwisowi)?

Napisano

> W celu?

> Jasne, polscy specjaliści od wszystkiego zawsze wiedzą wszytko najlepiej. Wymiana oleju/filtra co

> 15kkm zamiast co 30kkm, rozrząd co 60kkm, a nie co 150kkm itd.

> Technologia się rozwija, ale jak zwykle wiedzą lepiej.

a miałes kiedys renault? hehe.gif

Napisano

> oj tam oj tam - jakbyś poznał Twoją "teorię spiskową" 1,5 i 1,9 dCi to wiedziałbyś o czym mówię.

> resurs 15 (może 20) kkm MAX uchroniłby być może od złych opinii. być może nie ujawniłby się

> wtedy błąd projektanta i wszystko przebiegałoby by gładko.

Rozbawiłeś mnie - za błędy projektowe odpowiada producent i te wychodzą w trakcie gwarancji, czasem po są akcje serwisowe. Jak użytkownik chce się bawić na swój koszt to jego problem.

> tak naprawdę, to komu zależy na bezawaryjności auta - użytkownikowi czy producentowi (serwisowi)?

Od zawsze producentowi - w czasie gwarancji i w zakresie opinii o samochodzie/marce. Użytkownik? Cóż, może mu zależeć, ale pewnych rzeczy nie przeskoczy.

Napisano

> a miałes kiedys renault?

Oczywiście.

Napisano

> Oczywiście.

no to powinieneś wiedzieć, że trzeba trzymać wysoki poziom oleju i zmieniać częściej niż zaleca producent, żeby np KZFR się nie rozleciało po 40kkm. Chyba, że miałeś jakieś prehistoryczne silniki albo fart niewiem.gif

Napisano

> Rozbawiłeś mnie - za błędy projektowe odpowiada producent i te wychodzą w trakcie gwarancji, czasem

> po są akcje serwisowe. Jak użytkownik chce się bawić na swój koszt to jego problem.

również mnie rozbawiłeś - obstawiam, że gdyby jakikolwiek producent wiedział czym skończy się jego nieszczęsne 30 kkm to w porę by zareagował. ale to się dowie dopiero PO określonym czasie, jak zaczną wychodzić usterki. a wtedy opinia już nie jest dobra

Napisano

> W ceed nie wymagali zmiany oleju po 1kkm.

Dwa tygodnie temu robiłem pierwszy przegląd Cee'da po roku. Przebieg 13 tys. i żal było patrzeć, jak zlewają czysty bursztynowy olej i leją nowy grinser006.gif. Ale jak trzeba , to trzeba. Cały przegląd z lakierem i wpisem do książki 319 złotych, więc da się przełknąć. A mówią że KIA ma drogie przeglądy hehe.giffacepalm%5B1%5D.gifbiglaugh.gif.

Napisano

> no to powinieneś wiedzieć, że trzeba trzymać wysoki poziom oleju i zmieniać częściej niż zaleca

> producent, żeby np KZFR się nie rozleciało po 40kkm.

Przecież KZFR był robiony na gwarancji oraz po, w związku z jego wadliwością. Co to za dorabianie ideologii?

> Chyba, że miałeś jakieś prehistoryczne silniki

Pewnie też.

> albo fart

Nie wątpię yay.gif

Napisano

> Co przy dzisiejszych, ociekających nowoczesnością jednostkach napędowych wcale nie jest takie

> niespotykane

W dCi wręcz powszechne grinser006.gif

Napisano

> również mnie rozbawiłeś

Czym niby?

>- obstawiam, że gdyby jakikolwiek producent wiedział czym skończy się jego

> nieszczęsne 30 kkm to w porę by zareagował. ale to się dowie dopiero PO określonym czasie, jak

> zaczną wychodzić usterki.

Czymś oczywistym jest, że jak się trafił błąd projektowy/produkcyjny, to producent dowie się o tym po zakładanym przebiegu ze stacji obsługi - nie ma tutaj żadnej wiedzy tajemnej. Wcześniej nie bardzo jak ma to stwierdzić pad.gif

> a wtedy opinia już nie jest dobra

Znaczy co, bo coś się zepsuło? Taki VW to miał wtop bez liku, nie chce mi się nawet o tym pisać.

Napisano

> Przecież KZFR był robiony na gwarancji oraz po, w związku z jego wadliwością.

w megankach wymieniali na gwarancji?? w kazdej czy tylko do jakiegos nalotu?

rozrzadu w meg nie wymienialem bo byla po serwisie a nastepnej wymiany u mnie nie doczekala

a teraz w tym 0,9 to nawet nie wim co tam w silniku siedzi

Napisano

> Cały przegląd z

> lakierem i wpisem do książki 319 złotych, więc da się przełknąć. A mówią że KIA ma drogie

> przeglądy .

A co oprócz oleju i filtra (jeśli wymienili) tam poszło z materiałów? smile.gif

Napisano

> Przecież KZFR był robiony na gwarancji oraz po, w związku z jego wadliwością.

hehe.gif no to pokaz mi ASO, które wymieni mi KZFR za free

Napisano

> no to pokaz mi ASO, które wymieni mi KZFR za free

Po 11 latach? Wątpię.

Napisano

> Po 11 latach? Wątpię.

Nawet zaraz po gwarancji były problemy z wyminą, dawali upusty ale i tak było bardzo drogo

Napisano

> Nawet zaraz po gwarancji były problemy z wyminą, dawali upusty ale i tak było bardzo drogo

Cóż, piszesz że już tylko po gwarancji, a z tym różne bywało. Piszesz bardzo drogo... Trzeba było kupić Toyotę.

Napisano

> Dwa tygodnie temu robiłem pierwszy przegląd Cee'da po roku. Przebieg 13 tys. i żal było patrzeć,

> jak zlewają czysty bursztynowy olej i leją nowy . Ale jak trzeba , to trzeba. Cały przegląd z

> lakierem i wpisem do książki 319 złotych, więc da się przełknąć. A mówią że KIA ma drogie

> przeglądy .

Pojezdzisz troche to zobaczys ja ostatnio 1,8k zaplacilem. zlosnik.gif

Napisano

> Cóż, piszesz że już tylko po gwarancji, a z tym różne bywało. Piszesz bardzo drogo... Trzeba było

> kupić Toyotę.

nie zmieniaj tematu, rozmawialiśmy o tym, że producenci nie do końca rzetelnie (z punktu widzenia klienta) ustalają resurs wymiany oleju. Tojka też zaliczyła wtopę olejową - ale tam było odwrotnie, w niektórych silnikach w zasadzie nie trzeba było wymieniać oleju hehe.gifok.gif