Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O oponach wątek ogólny

Featured Replies

Napisano

Pojawiło się ostatnio sporo nowych marek opon, które nic mi nie mówią. Zastanawiam się, czy to wszystko bylejaka chińszczyzna, czy może całkiem niezła chińszczyzna lub nawet nie-chińszczyzna?

Na przykład takie firmy jak:

- Sailun

- Federal

- Fortuna

- Nexen

- Minerva

- Nankang

- Marangoni

- Coopoer

- Sunny

i może jeszcze inne, których nie zapamiętałem. Ktoś coś wie, używał może, może jakąś miarodajną opinię napisać?

Napisano

Nankangi NS2 -> miękkie jak nowe, całkiem niezłe na suchym (mielone swego czasu mocnym upalaniem w civicu b16 -> jak nowe dobrze się na tym ruszało), na mokrym gorsze. po 3-4 latach guma twardnieje i niestety trochę słabo trzymały 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ciężkie i byle jakie. Poza wyjątkami Nexen czy Nankang, w większości najlepsze do pick-up-a albo przyczepki.

wink.gif

Napisano

> Ciężkie i byle jakie. Poza wyjątkami Nexen czy Nankang, w większości najlepsze do pick-up-a albo

> przyczepki.

To może już lepiej coś z Koreańczyków - Kumho, Hankook.

Obecnie chyba całkiem przyzwoite opony robią.

Napisano

z poza listy:

firma Accelera, model Eco Plush, jest to producent z Indonezji, żadnych problemow z wyważeniem, ciche, przyczepne na suchym i mokrym.

styl jazdy spokojny i raczej płynny

Napisano

> To może już lepiej coś z Koreańczyków - Kumho, Hankook.

> Obecnie chyba całkiem przyzwoite opony robią.

zjeździłem 2 komplety Hankooków od nowości do niemalże slicków:

- letnie model Ventus z bieżnikiem "w jodelkę", były rewelacyjnie przyczepne na suchym i mokrym, choć glośne trochę

- całoroczne model Optimo 4S, świetne opony, gdyby nie były obecnie takie drogie, to kupił bym ponownie

Przez cały kilkuletni okres eksploatacji nie miałem z Hankookami kompletnie żadnych problemów

Napisano

Nankang czy Nexen jest w miare rozpowszechniony w PL (w porownaniu do innych). Osobiscie mialem przez jakis czas jakies tam Nankangi wielosezonowe i przy normalnej rozsadnej jezdzie tragedii nie bylo w porownaniu do Goodyear Vector 4 Seasons.

Byl tu jakis watek o markach opon, gdzie dyskusja toczyla sie o wielu wiecej markach niz podales.

Napisano

> zjeździłem 2 komplety Hankooków od nowości do niemalże slicków:

> - letnie model Ventus z bieżnikiem "w jodelkę", były rewelacyjnie przyczepne na suchym i mokrym,

> choć glośne trochę

> - całoroczne model Optimo 4S, świetne opony, gdyby nie było obecnie takie drogie, to kupił bym

> ponownie

> Przez cały kilkuletni okres eksploatacji nie miałem z Hankookami kompletnie żadnych problemów

Ja na Hankookach przejeździłem 6 letnich sezonów.

Przez pierwsze 4 sprawowały się super.

Potem było już cienko na mokrym, ale i bieżnika było coraz mniej zlosnik.gif

Obecnie jeżdżę na Komho - złego słowa nie napiszę ok.gif

Napisano

> Ja na Hankookach przejeździłem 6 letnich sezonów.

> Przez pierwsze 4 sprawowały się super.

> Potem było już cienko na mokrym, ale i bieżnika było coraz mniej

> Obecnie jeżdżę na Komho - złego słowa nie napiszę

Mam zupełnie inne odczucia odnośnie Hankooków ,niestety na zimowych prawie się rozwaliłem.Popadało delikatnie deszczem i pojechałem jak po lodzie.Bieżnika już nie wspomnę (dodam tylko iż zdarzenie miało miesce przy 30 na godzine).Od tamtej pory wystrzegam się tego badziewia jak ognia piekielnego.

Napisano

I też przyzwoicie się cenią, prawie jak pierwsza liga grinser006.gif. Autor skoro pyta o te tanie, to szuka tanich zlosnik.gif. Ja jak zwykle polecam nie patrzeć na cenę tanich, tylko na różnicę w stosunku do porządnych grinser006.gif. I dotyczy to nie tylko opon zlosnik.gif.

Napisano

> Mam zupełnie inne odczucia odnośnie Hankooków ,niestety na zimowych prawie się rozwaliłem.

Piszesz tak jak ci od płynów do spryskiwacza grinser006.gif, którym uszkodził szybę i lakier facepalm%5B1%5D.gif. A że akurat kupili go w Biedronce, to oczywiście jest wina płynu z Biedronki hehe.gif.

Ja kiedyś prawie się wywaliłem na deptaku w butach Adidasa - więcej już tego szajsu nie założę na nogi grinser006.gif.

Napisano

> - Nexen

Korea. Podobno Kia i Hyundai zakładają to na pierwszy montaż. Opinie niezłe.

Napisano

> Korea. Podobno Kia i Hyundai zakładają to na pierwszy montaż.

I BMW w wyższych modelach old.gifgrinser006.gif.

Napisano

> - Nexen

To jest marka koreańska, nowe modele całkiem niezłe podobno.

> - Nankang

Tajwan,

Mam 2 kpl.

NS-2 (lacetti) są b. dobre na suchym, na mokrym po 2 latach się pogorszyły, ale śmierci w oczach nie ma jak na dębicach vivo wink.gif

NS-20 (epica) dobre na suchym i mokrym, tylko głośne.

> - Marangoni

To włoszczyna, nie chińskie.

Napisano
  • Autor

Kumho i Hankooki to znam. Lista którą przytoczyłem wyżej to marki które pierwszy raz na oczy widzę.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> I też przyzwoicie się cenią, prawie jak pierwsza liga . Autor skoro pyta o te tanie, to szuka

> tanich . Ja jak zwykle polecam nie patrzeć na cenę tanich, tylko na różnicę w stosunku do

> porządnych . I dotyczy to nie tylko opon .

Tak sobie oglądam z ciekawości zwykłej. Nie chodzi o to żeby było jak najtaniej, ale jeśli by się okazało że można mieć porównywalną jakość za niską cenę to czemu miałbym nie skorzystać?

Zastanawia mnie jak powyższe mają się do marek, które dotąd były budżetowe, typu Matador, Sawa, Barum, Dębica itd.

Napisano
  • Autor

> To jest marka koreańska, nowe modele całkiem niezłe podobno.

> Tajwan,

> Mam 2 kpl.

> NS-2 (lacetti) są b. dobre na suchym, na mokrym po 2 latach się pogorszyły, ale śmierci w oczach

> nie ma jak na dębicach vivo

Ja po dwóch latach to zmieniam na nowy komplet bo zużyte są.

wink.gif

> NS-20 (epica) dobre na suchym i mokrym, tylko głośne.

> To włoszczyna, nie chińskie.

Włoszczyzna? Ciekawe jak się sprawują zimówki. Ja dotąd nie miałem zbyt dobrego dobrego zdania o włoskich oponach na śniegu.

hmm.gif

Napisano

> Nankangi NS2 -> miękkie jak nowe, całkiem niezłe na suchym (mielone swego czasu mocnym upalaniem w

> civicu b16 -> jak nowe dobrze się na tym ruszało), na mokrym gorsze. po 3-4 latach guma

> twardnieje i niestety trochę słabo trzymały

po 3-4 latach to każda opona jeśli chodzi o swoje pierwotne właściwości to już góra w połowie je spełnia.

Mówimy o normalnym użytkowaniu samochodu.

Napisano

Miałem kiedyś opony zimowe Sunny, nie pamiętam jaki model ale bieżnik z tego co pamiętam jak w jakis pirelli. Kiepskie były na mokrym i raz przy niewielkiej prędkości hamujac awaryjnie po ruszeniu ze świateł bym zapakował w tył innego auta. Od tamtej pory mam uraz do chińskich opon.

Napisano

> Piszesz tak jak ci od płynów do spryskiwacza , którym uszkodził szybę i lakier . A że akurat

> kupili go w Biedronce, to oczywiście jest wina płynu z Biedronki .

Skoro płyn jest robiony dla TEGO dystrybutora to do kogo mają mieć pretensje? hmm.gifZapewne chęć zrobienia czegoś tańszego wzięła górę nad jakością i stąd ta przypadłość.

> Ja kiedyś prawie się wywaliłem na deptaku w butach Adidasa - więcej już tego szajsu nie założę na

> nogi .

Widzisz zjeździłem parę kompletów opon i sprzedałem więcej niż zapewne masz na głowie.Dlatego też uważam ,że chińczyki w przypadku opon to nie najlepszy wybór.Szczególnie iż tutaj dość duże znaczenia ma to dla bezpieczeństwa.Napisz Ci tak abyś zrozumiał.Możesz zjeść kaszankę z gazety a możesz iść na obiad do wytwornej restauracji ,w jednym i drugim przypadku głód jako taki zostanie zaspokojony.Czy się te 2 zdarzenia dla siebie równoważą?Dla mnie nie skromny.gif

Napisano

Hankook Kinergy Eco w testach wypadają wręcz rewelacyjnie. Większość marek przytoczonych przez autora wątku brzmi jak imiona bohaterów japońskich kreskówek. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Hankook Kinergy Eco w testach wypadają wręcz rewelacyjnie. Większość marek przytoczonych przez

> autora wątku brzmi jak imiona bohaterów japońskich kreskówek.

Popatrzyłem na ceny. Te, które są tutaj wymieniane jako ewentualnie godne uwagi nie odbiegają cenowo zbyt mocno od budżetowych opon już znanych. Np. różnica między tymi a Matadorem czy Kumho to ok. 30-40zł. IMO gra niewarta świeczki. Jakieś Sailuny czy inne z kreskówek są tańsze ale to już trąci chińszczyzną.

Napisano

> Popatrzyłem na ceny. Te, które są tutaj wymieniane jako ewentualnie godne uwagi nie odbiegają

> cenowo zbyt mocno od budżetowych opon już znanych. Np. różnica między tymi a Matadorem czy

> Kumho to ok. 30-40zł. IMO gra niewarta świeczki. Jakieś Sailuny czy inne z kreskówek są tańsze

> ale to już trąci chińszczyzną.

Odradzam też Fuldę Ecocontrol (z portfela budżetowego)miałem w 2 autach fatalna no.gif

Napisano

> Popatrzyłem na ceny. Te, które są tutaj wymieniane jako ewentualnie godne uwagi nie odbiegają

> cenowo zbyt mocno od budżetowych opon już znanych. Np. różnica między tymi a Matadorem czy

> Kumho to ok. 30-40zł. IMO gra niewarta świeczki.

Wszystko zależy w jakim rozmiarze. Jeśli 15-16" to nie ma się co bawić w 'tanie', bo rzeczywiście różnica na komplecie będzie rzędu 100zł.

Jak ja brałem do Epiki (17") to "markowe" opony były po 500zł szt. a Nankangi NS-20 po 250...

te "chińskie chińczyki" typu sailun, goodride, jeszcze taniej, ale na te już nie patrzyłem.

Ps. Obstawiam, że np. Nexeny czy Apollo będą lepsze niż jakieś europejskie Kelly, czy Matadory, więc nie wkładajmy wszystkich marek azjatyckich do jednego wora.

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy w jakim rozmiarze. Jeśli 15-16" to nie ma się co bawić w 'tanie', bo rzeczywiście

> różnica na komplecie będzie rzędu 100zł.

18".

> Jak ja brałem do Epiki (17") to "markowe" opony były po 500zł szt. a Nankangi NS-20 po 250...

Tutaj różnica między jakimiś Continentalami czy Dunlopami też jest 100%. Ale między Matadorem czy Kumho właśnie to już tylko kilkadziesiąt zł.

> te "chińskie chińczyki" typu sailun, goodride, jeszcze taniej, ale na te już nie patrzyłem.

Na te też nie patrzę - bardziej z ciekawości pytałem.

> Ps. Obstawiam, że np. Nexeny czy Apollo będą lepsze niż jakieś europejskie Kelly, czy Matadory,

> więc nie wkładajmy wszystkich marek azjatyckich do jednego wora.

Nexeny i inne, które tu są polecane cenią się podobnie jak europejskie marki budżetowe więc to żaden interes.

Napisano

> Ale między Matadorem czy

> Kumho właśnie to już tylko kilkadziesiąt zł.

Kumho to marka wiodąca w linii produktowej koreańskiego producenta. Matador to jakiś odpad chyba z grupy continentala. Tutaj bez zastanowienia brałbym Kumho.

Napisano
  • Autor

> Kumho to marka wiodąca w linii produktowej koreańskiego producenta. Matador to jakiś odpad chyba z

> grupy continentala. Tutaj bez zastanowienia brałbym Kumho.

Matador jest czeski chyba. Miałem kiedyś Matadory i były rewelacyjne na śniegu.

IMO tutaj już zależy od konkretnego modelu w danym rozmiarze.

I BTW: zauważyłem że teraz opony mają nalepki z parametrami, takie jak na lodówkach. Warte to coś? Rzeczywiście odzwierciedlają ich parametry w porównywalnych warunkach? Bo widzę że drogie opony wcale nie mają na tych metkach lepszych parametrów od tanich.

hmm.gif

Napisano

> Matador jest czeski chyba.

Na tej samej zasadzie co Skoda czeska czy Debica polska.

Nalezy do Continentala i produkuje podobnie jak Debica (grupa Goodyear) stare wzory ich opon pod swoja marka (czytaj taka Octavia Tour czy Astra Classic).

PS. Nie wiem jak Matador ale np. Debica nie wystepuje w wielu "duzych" rozmiarach, a to chyba po to zeby wewnetrznej konkurencji w koncernie nie robic.

Napisano

> Kumho to ok. 30-40zł. IMO gra niewarta świeczki. Jakieś Sailuny czy inne z kreskówek są tańsze

> ale to już trąci chińszczyzną.

Ja kupiłem do Galaxego 235/45/R17 Nokian zLine i dałem prawie 2kpln. I tak się zastanawiałem czy to ma sens? Jak się przejechałem Almerą brata na oponach 3mm bieżnika lat z 10, to stwierdziłem że dobrze robię. Ciężki jest Galaxy, do tego wole mieć dobre opony i jest rewelka. ok.gif

Napisano

> Na tej samej zasadzie co Skoda czeska czy Debica polska.

> Nalezy do Continentala i produkuje podobnie jak Debica (grupa Goodyear) stare wzory ich opon pod

> swoja marka (czytaj taka Octavia Tour czy Astra Classic).

> PS. Nie wiem jak Matador ale np. Debica nie wystepuje w wielu "duzych" rozmiarach, a to chyba po to

> zeby wewnetrznej konkurencji w koncernie nie robic.

Kupowanie lokalnych firm produkujących opony zaczeło się lata temu i miało zapobiec ekspansji tanich opon z Chin.Niestety poniżej pewnego poziomu cenowego produkując w EU nie da się zejść i dlatego też jest zainteresowanie chińskimi oponami.Co do rozmiarów to jest tak jak piszesz.Zresztą bieżnik np Frigo 2 to stary bieznik Goodyeara.

Napisano

> Mam zupełnie inne odczucia odnośnie Hankooków ,niestety na zimowych prawie się rozwaliłem.Popadało

> delikatnie deszczem i pojechałem jak po lodzie.Bieżnika już nie wspomnę (dodam tylko iż

> zdarzenie miało miesce przy 30 na godzine).Od tamtej pory wystrzegam się tego badziewia jak

> ognia piekielnego.

Jeździłem na letnich Optimo - miały dobre wyniki na testach.

Trzeba było na początku uważać i pilnować zmian przód-tył, bo się ząbkowały.

Teraz jeżdżę na jakichś Kumho (chyba solus) i sprawują się świetnie także na mokrym ok.gif

Napisano

wlasnie kupilem rikeny (marka michelina) i musze przyznac ze calkiem niezle sie sprawuja, ca ciche i dobrze trzymaja, jak zakladalem to pomacalem i byly niesamowicie miekkie ciekawe jak szybko beda sie zuzywac.

opony chyba produkowane chyba w Chorwacji jesli dobrze pamietam.

riken-maystorm-b2.jpg

Napisano

> po 3-4 latach to każda opona jeśli chodzi o swoje pierwotne właściwości to już góra w połowie je

> spełnia.

> Mówimy o normalnym użytkowaniu samochodu.

Okej, ale te nankangi w wieku 4+ w dużym deszczu, mając z 3-4mm bieżnika na rondzie potrafią stracić przyczepność na tylnej osi zlosnik.gif

Napisano

Maragnoni to wloszczyzna

nie wiem jak z Cooper-em

Mam NANKANGI NS 20, tragedii nie ma, juz 2 sezon, zuzycie po ok 30 tys sladowe

Jak mialbym kupowac to rozwazalbym accelere i gumu z etykieta CC lub CB najlepiej

Te chinsko-tajwansko-indonezyjskie maja glownie EC i 72dB

Ogolnie olewam magie marki bo ta roznica nie jest uzasadniona.

Napisano

> włoska firma, oponki podobno całkiem ok

miałem zimówki w służbowym stilo i jak dla mnie porażka- dębica lepiej sobie radziła ok.gif Nie pomne modelu, bo od 2 sezonów jeździłem na dębicach ok.gif

Napisano

> - Nankang

mam NS-2 205/45/17

na suchym spoko, ale na mokrym czasami idzie sie zaskoczyć interwencją systemu ESP

Napisano

> - Federal

Robią dobre i wytrzymałe opony, nadają się do jazdy pseudo sportowej

> - Nankang

Popularne oponki super na suchym, różnie na mokrym przynajmniej te co miałem w cc

> - Marangoni

Mam w clio marangoni zeta linea. Mocno niedoceniana marka a semisliki naprawde super jakościowo

Napisano

> - Federal

Dają radę, nawet bardzo.

Opony o usportowionym charakterze.

> - Nankang

Też byłem pozytywnie zaskoczony.

> - Sunny

Znajomy katował zeszłej zimy (zimówki) w 400 konnym Lancerze i były to najlepsze zimówki jakie miał do tej pory (w warunkach zimowych)

Napisano

> Mam w clio marangoni zeta linea. Mocno niedoceniana marka a semisliki naprawde super jakościowo

jak miałem służbowego fiata to dostał do niego letnie/zimówki marangoni. Modele do codziennego użytku szału nie robiły- szczęściarze którzy je mieli w swoich autach mowili na nie "kartoflaki" zlosnik.gif

Napisano

> jak miałem służbowego fiata to dostał do niego letnie/zimówki marangoni. Modele do codziennego

> użytku szału nie robiły- szczęściarze którzy je mieli w swoich autach mowili na nie

> "kartoflaki"

Widocznie zety wyszły a cywile nie. Lepiej trzymaja na suchym niż moje obecne toyo

Napisano

> Gdzie to u nas kupić ?

Nowe do alfy montowali jakiś czas, kupiłęm felgi na nowych marangoni więc nie podpowiem

Napisano

> Nowe do alfy montowali jakiś czas, kupiłęm felgi na nowych marangoni więc nie podpowiem

Te?

ponoć na mokrym to samobójstwo

Napisano

> Te?

> ponoć na mokrym to samobójstwo

Nie wiedziałem i jeździłem clio, kolega crxem też

Napisano

jak zlapia troche syfu mokrego to lubia sie slizgac, ale na suchym faktycznie dobrze trzymaly, a mialem je w mocnym i lekkim fwd

Napisano

> Dają radę, nawet bardzo.

> Opony o usportowionym charakterze.

Tylko RSR i FZ, reszta to typowo budzetowy chlam. Zreszta nawet te "usportowione" wcale takie super nie sa, patrz notoryczne pekniecia bieznika.

Napisano

> - Federal

Chyba sporo tego w Niemcowni sprzedaje się, bo auta sprowadzane stamtąd posiadaja takowe.

Miałem takie zimówki w Corsie, całkiem dobre opony, auto zachowywało się przewidywalnie, bez zaskakujących niespodzianek.

Napisano

Ja dorzuce jeszcze do tego Zeetexa.

Po miłym zaskoczeniu z oponami zimowymi, kupiłem także letnie tego producenta. I kolejny raz sie nie rozczarowałem, są bardzo ciche, w deszczu daja rade normalnie jechac. Jedyny minus byl taki, że na początku czulem ze auto troche przestalo sie pewnie prowadzic. Ale po jakis 1500km opona sie chyba ulożyla i jest ok.

Napisano

> Tylko RSR i FZ, reszta to typowo budzetowy chlam. Zreszta nawet te "usportowione" wcale takie super

> nie sa, patrz notoryczne pekniecia bieznika.

Moje RSRy coś nie chcą "pęc" grinser006.gif, a już zgoliłem je konkretnie.

Różnie bywa pewnie.