Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Fajny, ale starsza swego czasu robiła lepsze wrażenie :jem:

Napisano

Odgrzana nazwa, a van to tak naprawdę nowa wersja Dodge Caravan, jednak z jakichś dziwnych powodów Chrysler postanowił uśmiercić ten model i mieć vany tylko pod marką Chryslera. A że "Town & Country" (dawna marka) źle się kojarzyła jako Dodge z innym znaczkiem, to nazwali to Pacifica by przywołać miłe wspomnienia z ich najbardziej udanego produktu. Z Pacifica ma to zero wspólnego. W końcu jedną z najważniejszych idei Pacifica były normalne (nie odsuwane) drzwi tylne. 

Napisano

Odgrzana nazwa, a van to tak naprawdę nowa wersja Dodge Caravan, jednak z jakichś dziwnych powodów Chrysler postanowił uśmiercić ten model i mieć vany tylko pod marką Chryslera. A że "Town & Country" (dawna marka) źle się kojarzyła jako Dodge z innym znaczkiem, to nazwali to Pacifica by przywołać miłe wspomnienia z ich najbardziej udanego produktu. Z Pacifica ma to zero wspólnego. W końcu jedną z najważniejszych idei Pacifica były normalne (nie odsuwane) drzwi tylne. 

I napęd na 4 koła. Pacifica była crossoverem (zresztą ZTCP na wspólnym podwoziu z Mercedesem R), a nie vanem.

Napisano

O kurde, JEŹDZIŁBYM !!!!!!! :jem: :jem: :jem:

Takim dużym vanem z mocnym silnikiem fajnie się jeździ w trasie. Wszystkie osobóweczki typu Passat i mniejsze spieprzają z drogi, gdy we wstecznym lusterku zobaczą takiego wieloryba krzyczącego "Aaaaaaaaaaaa, zaraz Cię ZJEEEEEM!" :phi: :phi: :phi: :phi: :phi:

Grunt to mieć trochę pałeru w takim tankowcu i nikt nie podskoczy.

Napisano

Czy ktoś może znalazł wymiary zewnętrzne tego jeździdła i jakiś lepszy opis silników, jakie będą w tym tankowcu stosowane?

Napisano

Takim dużym vanem z mocnym silnikiem fajnie się jeździ w trasie. Wszystkie osobóweczki typu Passat i mniejsze spieprzają z drogi, gdy we wstecznym lusterku zobaczą takiego wieloryba krzyczącego "Aaaaaaaaaaaa, zaraz Cię ZJEEEEEM!" :phi: :phi: :phi: :phi: :phi:

Tak, szczególnie na autostradzie przy 200+ taki wieloryb, choćby nie wiem, jaki sinik miał, to prowadzi się jak osinobus. 

Napisano

Tak, szczególnie na autostradzie przy 200+ taki wieloryb, choćby nie wiem, jaki sinik miał, to prowadzi się jak osinobus. 

Przesadzasz :) Mój co prawda osiąga max 190, ale prowadzi się przy tym całkowicie poprawnie.

Napisano
  • Autor

tyl ala akord kombi sprzed dekady kompletnie mie nie przekonuje :-(

Mnie się właśnie ten tył podoba najbardziej.

Tak, wiem jak wyglądała poprzednia pacifica (SUV), ale nazwa mnie nie interesuje, tylko jak to auto wygląda i jego praktyczność.

Napisano

Przesadzasz :) Mój co prawda osiąga max 190, ale prowadzi się przy tym całkowicie poprawnie.

Na wprost to wszystko się prowadzi, spróbuj skręcić ;)

Napisano

No nie jest to gokart :) Ale mowa była o wygodnej jeździe po autostradzie z dużymi prędkościami. I ta czynność nie jest żadnym kłopotem.

Napisano

Popieram. Poprzednim Dodge Caravan leciałem po Turnpike z raczej zwariowanymi prędkościami i jechało to jak taran.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Na autostradzie sie nie skręca ;) To nie jest samochód do slalomu, ale podróżować na autostradzie da sie tym szybko i wygodnie.

Napisano

Bo to auto nie sluzy do jazdy 200+ po autostradzie :facepalm:

Juz widze jak wozisz rodzine z takimi predkosciami :hehe:

Napisano

Nie da się 200 bo przy 190 w hondzie odyssey jest odcięcie. Osoba sprawa to słabe wyciszenie, pow. 130 jest już głośno, ale 150-160 można się toczyć.
Napisano

Czy ktoś może znalazł wymiary zewnętrzne tego jeździdła i jakiś lepszy opis silników, jakie będą w tym tankowcu stosowane?

Pewnie jak grand voyager przeszło 5 m.

Napisano

W ogóle widziałeś, komu i na co odpisywałem? Czy tak z kontekstu wyrwałeś?

Napisano

A na co komu 200+ w takim wielorybie? Spokojnie wystarczy jechać te 150/160 km/h autostradą i większość osobówek robi miejsce na lewym pasie.

Vany nie są stworzone do prędkości 200+, bo ich powierzchnia czołowa stawia ogromny opór. Ale przy takich 150km/h jest spokojna, kontrolowana i przyjemna jazda.

A dodatkowo, amerykańskie vany mają przewagę genialnych silników V6, które mają wystarczający moment oraz moc, żeby bezstresowo ganiać po autostradzie z takimi prędkościami. W EU mamy od tego turbodyszle.

Napisano
Pewnie jak grand voyager przeszło 5 m.

No i to jest niestety jeden z poważniejszych mankamentów tego typu samochodów. :(  Ciężko jest tym parkować i manewrować w miastach, szczególnie jak trafisz gęsto upakowany parking pod marketem bądź podziemny garaż z zawrotkami dla mikrusów.

Ale poza tym, to bardzo bym chętnie podróżował sobie takich parostatkiem po Europie. :oki:

Napisano

Hehe, tym to sobie możesz co najwyżej matizy ganiać. Każda osobówka o mocy 50% tej Pacifiki ci odjedzie. Ale do spokojnej jazdy z rodziną na wakacje jak znalazł.

Napisano

Hehe, tym to sobie możesz co najwyżej matizy ganiać. Każda osobówka o mocy 50% tej Pacifiki ci odjedzie. Ale do spokojnej jazdy z rodziną na wakacje jak znalazł.

Spokojnie, te autobusy maja po 250-270KM i po 7-8 sek. do 100km/h. Wiele szybkich osobówek zostawiłem zdziwionych na światłach  ;] . Oczywiście osobówka i ze 200KM jest szybsza.

Napisano

Hehe, a Ty faktycznie jeździsz takim vanem i wiesz? Czy tylko teoretycznie, bo porównałeś sobie osiągi na papierze?

Bo ja już siódmy rok vanem ganiam i circa wiem, jak to wygląda.

Napisano

Ale jeździłbym :jem:  Wygląda ciekawie  :ok:

Miałem możliwość pojeździć Town&Country IV i V generacji i mega dobrze je wspominam. Fajne, wielkie, wygodne fotele, miękkie zawieszenie, świetne wyciszenie... no i mocy też mało w US spec nie było. Genialna maszyna na długie trasy - IMHO nie ma lepszyh do tego celu  :) Żadne europejskie vany jeśli chodzi o komfort, nawet nie zbliżają się Chryslera. Nawet euro-spec Chryslery to też już nie to -  nieco inne zawieszenie, diesel i jest już gorzej.

Szkoda tylko że w EUR benzyna taka droga i miejsca parkingowe takie małe :(

Napisano

A na co komu 200+ w takim wielorybie? Spokojnie wystarczy jechać te 150/160 km/h autostradą i większość osobówek robi miejsce na lewym pasie.

Vany nie są stworzone do prędkości 200+, bo ich powierzchnia czołowa stawia ogromny opór. Ale przy takich 150km/h jest spokojna, kontrolowana i przyjemna jazda.

A dodatkowo, amerykańskie vany mają przewagę genialnych silników V6, które mają wystarczający moment oraz moc, żeby bezstresowo ganiać po autostradzie z takimi prędkościami. W EU mamy od tego turbodyszle.

Już torelek Ci odpisał. Możesz ganiać i pożerać Tico/Seicento i większość aut segmentu A/B. Tu nie chodzi o moc, a bardziej o masę auta i opory powietrza.

Napisano

A tak trochę o/t to wszystkie samochody w tym wątku to minivany a nie vany. Vanem był Ford E-series czy GMC Savana czy Dodge Ram Van. Prawdziwy van ma mieć ramę a nie jakieś samonośne nadwozie.

Napisano
Już torelek Ci odpisał. Możesz ganiać i pożerać Tico/Seicento i większość aut segmentu A/B. Tu nie chodzi o moc, a bardziej o masę auta i opory powietrza.

No odpisał. Ale widzę, że i Ty masz blade pojęcie o tym, jak się jeździ mocnym vanem. Wyobraź sobie, że 200KM w takim pojeździe (wersja EU) bądź tak pod 300KM (w wersji US) potrafi sobie bardzo sprawnie poradzić z oporami powietrza. Przejedź się kiedyś czymś takim, to zamienisz teoretyzowanie na praktykę.

A tak trochę o/t to wszystkie samochody w tym wątku to minivany a nie vany. Vanem był Ford E-series czy GMC Savana czy Dodge Ram Van. Prawdziwy van ma mieć ramę a nie jakieś samonośne nadwozie.

Marku, sama prawda. Ale my tu w EU nie mamy tak dużych pojazdów osobowych, które by zasługiwały na miano pełnokrwistego vana. Mamy za to minivany o długości około 5 metrów (S-max, Sharan, C8, Espace), jeszcze mniejsze minivany o długości 4.5m (Verso, C-Max, Touran), mikrovany (B-max, Venga, Meriva) oraz całą populację nadmuchiwanych autek klasy B, ostatnio bardzo popularnego segmentu crossoverów (Captur, Moka). Zatem te pierwsze, które wymieniłem, spokojnie zasługują na miano vana.

Największe zaś osobówki to mercedesowska V-klasse oraz VW Multivan.

Napisano

No odpisał. Ale widzę, że i Ty masz blade pojęcie o tym, jak się jeździ mocnym vanem. Wyobraź sobie, że 200KM w takim pojeździe (wersja EU) bądź tak pod 300KM (w wersji US) potrafi sobie bardzo sprawnie poradzić z oporami powietrza. Przejedź się kiedyś czymś takim, to zamienisz teoretyzowanie na praktykę.

Wszystko zależy od subiektywnych odczuć. "Sprawnie radzić" to dla jednych możliwość rozpędzenia do prędkości autostradowej dla innych parcie w plecy powyżej 200km/h. Miałem kiedyś Seata Alteę. Początkowo właśnie 200hp. I chociaż Altea na pewno jest żwawsza od dowolnego vana z taką mocą (bo jednak jest dużo od vana lżejsza) to w moim odczuciu muliła. Ledwo sobie radziła przy większych prędkościach ze zwykłymi dwulitrowymi dieslami limuzynami.

I kolego nie pisz takich rzeczy jak powyżej ("przejedź się...") jeśli nie wiesz jaką ktoś ma praktykę. Vana z 300hp wyrucham zanim się kierowca zorientuje, że ma majtki spuszczone.

Napisano
I kolego nie pisz takich rzeczy jak powyżej ("przejedź się...") jeśli nie wiesz jaką ktoś ma praktykę. Vana z 300hp wyrucham zanim się kierowca zorientuje, że ma majtki spuszczone.

Sorry, ale dyskusja z Tobą schodzi na taki poziom, że ja nie daję rady.

Napisano

Sorry, ale dyskusja z Tobą schodzi na taki poziom, że ja nie daję rady.

Starałem się dostosować do tego poziomu:

... Wszystkie osobóweczki typu Passat i mniejsze spieprzają z drogi, gdy we wstecznym lusterku zobaczą takiego wieloryba krzyczącego "Aaaaaaaaaaaa, zaraz Cię ZJEEEEEM!" :phi: :phi: :phi: :phi: :phi:

Ale masz rację, dalsza dyskusja nie ma sensu - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.