Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASO nie chce ustawić geometrii.

Featured Replies

Napisano

Chciałbym w Nissanie Terrano sprawdzić ustawienie geometrii zawieszenia.

Przyda się jakaś kontrola raz na jakiś czas.

Z ciekawości zadzwoniłem do ASO Nissana w Opolu, bo tam mam najbliżej.

Powiedzieli, że oddzwonią.

Oddzwonili i powiedzieli, że nie mają wytycznych serwisowych do takich starszych modeli samochodów.

Jedyny plus tego jest taki, że po prostu powiedzieli, że nie zrobią, bo nikt nigdy zawieszenia w Terrano nie ustawiał, nie mają tych wytycznych i nikt się tego nie podejmie.

Z drugiej jednak strony to myślę, że gdyby pogrzebali i się dowiedzieli to być może znaleźliby te wytyczne i ustawili tę geometrię.

Ale to ASO to firma skupiające chyba cztery marki więc pewnie i tak ledwo potrafi się odnaleźć z najnowszymi modelami samochodów.

Z tym Terrano to faktycznie trochę trzeba się trochę nagrzebać żeby porządnie ustawić. Trzeba tam m. in. dobrać odpowiednią grubość podkładek pod osie górnych wahaczy oraz odpowiednio wyregulować drążki skrętne. Mało kto to potrafi i nawet zwykłe warsztaty mają problem.

Może ktoś z Was zna warsztat z okolic Śląska i Wrocławia, gdzie znają się na ustawianiu geometrii w tego typu samochodach i wiedzą jak się za to zabrać?

Napisano
Oddzwonili i powiedzieli, że nie mają wytycznych serwisowych do takich starszych modeli samochodów.

To jest chyba najśmieszniejszy fragment tej historii - warsztat, który nie ma danych geometrii do samochodu, który ma naście lat, to jest jakaś kpina.

Jak z Capri (36l) przyjeżdżam na ustawienie geometrii to tylko uzgadniam, czy trzymamy się parametrów fabrycznych, czy poprawiamy. Facet ma wszystkie ustawienia w komputerze, nawet do aut starszych o 10 lat.

Napisano

Jedź do Floryna na Ślężną we Wrocławiu. To geniusze i cudotwórcy z wbudowaną skromnością finansową. Czytaj: robią zajebiście dobrze i kasują normalnie, bez naciągactwa.

Napisano
  • Autor

To jest chyba najśmieszniejszy fragment tej historii - warsztat, który nie ma danych geometrii do samochodu, który ma naście lat, to jest jakaś kpina.

Jak z Capri (36l) przyjeżdżam na ustawienie geometrii to tylko uzgadniam, czy trzymamy się parametrów fabrycznych, czy poprawiamy. Facet ma wszystkie ustawienia w komputerze, nawet do aut starszych o 10 lat.

Tylko, że w Terrano pochylenie koła czy wyprzedzenie zwrotnicy reguluje się poprzez dobieranie odpowiednich podkładek pod oś górnego wahacza.

Zakładasz przyrządy na koła, sprawdzasz ustawienie i okazuje się, że trzeba robić korektę.

Zdejmujesz przyrządy z przednich kół, odkręcasz koła, odkręcasz górny wahacz, wymieniasz podkładki, składasz wszystko, zakładasz koło, zakładasz przyrząd i sprawdzasz czy już może być.

Gdy nie jest, to znów wszystko rozkręcasz, wymieniasz podkładki, składasz i sprawdzasz.

Gdy znów coś trzeba poprawić to kolejny raz powtarza się całą operację.

Do skutku.

Do tego zawieszenie to nie ma sprężyn anie resorów tylko drążki skrętne, które też się reguluje, a ich regulacja ma wpływ na pochylenie koła.

Trzeba wiedzieć jak do tego podejść.

Przypuszczalnie wytyczne mają tylko nie ma nikogo kto by się znał na takim ustawianiu geometrii.

Napisano
  • Autor

Jedź do Floryna na Ślężną we Wrocławiu. To geniusze i cudotwórcy z wbudowaną skromnością finansową. Czytaj: robią zajebiście dobrze i kasują normalnie, bez naciągactwa.

Muszę mieć pewność, bo do Wrocławia mam 100km i muszę sobie zarezerwować cały dzień, no i nie mogę zostawić samochodu i przyjść na drugi dzień.

O różnych cudotwórcach słyszałem, a potem okazywało się zupełnie co innego. :)

Napisano

Ja również polecam Floryda, robią mega dobrze. Zadzwoń i zapytaj czy znają temat i czy się podejmą.

Napisano

Może ktoś z Was zna warsztat z okolic Śląska i Wrocławia, gdzie znają się na ustawianiu geometrii

katowice i jeden z braci ;] tylko nie pamiętam który lepszy 

http://www.geometria-duda.pl/

http://geometria-podwozi.ns48.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage

Napisano

Tylko, że w Terrano pochylenie koła czy wyprzedzenie zwrotnicy reguluje się poprzez dobieranie odpowiednich podkładek pod oś górnego wahacza.

Zakładasz przyrządy na koła, sprawdzasz ustawienie i okazuje się, że trzeba robić korektę.

Zdejmujesz przyrządy z przednich kół, odkręcasz koła, odkręcasz górny wahacz, wymieniasz podkładki, składasz wszystko, zakładasz koło, zakładasz przyrząd i sprawdzasz czy już może być.

Gdy nie jest, to znów wszystko rozkręcasz, wymieniasz podkładki, składasz i sprawdzasz.

Gdy znów coś trzeba poprawić to kolejny raz powtarza się całą operację.

Do skutku.

Do tego zawieszenie to nie ma sprężyn anie resorów tylko drążki skrętne, które też się reguluje, a ich regulacja ma wpływ na pochylenie koła.

Przypuszczalnie wytyczne mają tylko nie ma nikogo kto by się znał na takim ustawianiu geometrii.

Jeśli to tyle roboty to i tak cena byłaby zaporowa.

Napisano

Ja również polecam Floryda, robią mega dobrze. Zadzwoń i zapytaj czy znają temat i czy się podejmą.

Marka? 8]

Napisano

Nie zrozumiałeś, oni nie powiedzieli, że nie znają prawidłowych wartości geometrii, powiedzieli, że nie mają wiedzy (serwisówki) jak tą geometrię ustawiać zgodnie ze sztuką. A jak @@fred77 napisał, nie jest to regulacja śrubami rzymskimi...

Napisano

w Terrano pochylenie koła czy wyprzedzenie zwrotnicy reguluje się poprzez dobieranie odpowiednich podkładek pod oś górnego wahacza.

Technologia stara jak Terrano... :phi: wrrrrrróć! stara jak duży fiat, peloponez, łada - tam dokładnie tak samo dokonywało się regulacji.

Co do stopnia skomplikowania operacji - można przecież (jeśli trzeba dołożyć podkładek) dać podkładki "otwarte" (niczym klucz oczkowy otwarty :phi: ) - wtedy wystarczy poluzować mocowanie wahacza bez konieczności całkowitego demontażu.

Co do samej operacji - masz podstawy przypuszczać, że coś jest nie tak? Ściąga? Tnie opony? Grzebałeś w zawiasie i źle poskładałeś? :phi:

Jeśli nie, to chyba raczej Twój kaprys... :hehe: zmierz jeszcze punkty bazowe karoserii, chociaż tutaj wiele nie podregulujesz ;l

Napisano

Na śląsku w okolicach Katowic IMO najlepszy jest:

http://www.geometriapodwozi.pl/

ludzie rajdówki po ostrych modach do niego jeździli ustawiać. mi tez zmodzone auto wyprowadził na prostą.

Napisano

Chciałbym w Nissanie Terrano sprawdzić ustawienie geometrii zawieszenia.

Przyda się jakaś kontrola raz na jakiś czas.

Z ciekawości zadzwoniłem do ASO Nissana w Opolu, bo tam mam najbliżej.

Powiedzieli, że oddzwonią.

Jedyny plus tego jest taki, że po prostu powiedzieli, że nie zrobią, bo nikt nigdy zawieszenia w Terrano nie ustawiał, nie mają tych wytycznych i nikt się tego nie podejmie.

Z drugiej jednak strony to myślę, że gdyby pogrzebali i się dowiedzieli to być może znaleźliby te wytyczne i ustawili tę geometrię.

Ale to ASO to firma skupiające chyba cztery marki więc pewnie i tak ledwo potrafi się odnaleźć z najnowszymi modelami samochodów.

Z tym Terrano to faktycznie trochę trzeba się trochę nagrzebać żeby porządnie ustawić. Trzeba tam m. in. dobrać odpowiednią grubość podkładek pod osie górnych wahaczy oraz odpowiednio wyregulować drążki skrętne. Mało kto to potrafi i nawet zwykłe warsztaty mają problem.

Może ktoś z Was zna warsztat z okolic Śląska i Wrocławia, gdzie znają się na ustawianiu geometrii w tego typu samochodach i wiedzą jak się za to zabrać?

To zmień ASO skoro nie mają ani wiedzy ani dokumentacji :facepalm:  lub lepiej uderz do serwisu zajmującego się geometrią.

Napisano

Technologia stara jak Terrano... :phi: wrrrrrróć! stara jak duży fiat, peloponez, łada - tam dokładnie tak samo dokonywało się regulacji.

w 126P jest identycznie i jakoś nie narzekało się robiąc takie kaszaloty.

Napisano

Muszę mieć pewność, bo do Wrocławia mam 100km i muszę sobie zarezerwować cały dzień, no i nie mogę zostawić samochodu i przyjść na drugi dzień.

O różnych cudotwórcach słyszałem, a potem okazywało się zupełnie co innego. :)

Dlatego zrób sam! 

Napisano

Szukaj tych co oferują geometrię w urządzeniu 3D. Tam nie ma prawa dojść do niesolidności. Czasy żarówki/lasera, oka i rampy najazdowej to archaizm. Bardzo doświadczony mech sobie poradzi, ale czas w porównaniu z nową generacją to 3 dłuższy czas oczekiwania na wyregulowanie.

geoliner_650_kurze_Stuetzen.jpg

Wszystko widać na ekranie, a po wszystkim dostajesz wydruk z grafiką przed i po. Byłem przez 20 kilka lat u różnych cudaków ustawiany, ale nigdy nie było idealnie już za pierwszym razem jak po tych urządzeniach.

Oprogramowanie zawiera dane praktycznie wszystkie fabryczne normy produkowanych na świecie aut. Nawet tych z okolic 1990 roku.

Żeby przy tym nie udało się ustawić zbieżności to albo elementy muszą być krzywe, albo mechanik upośledzony.

Napisano

Ot to. Tylko 3D. Zanim włącza machinę ta najpierw poprosi mechera o dane auta po czym wyrzuci wszystkie dane. Na starcie bedzie wiadomo co jest grane. Jak bedzie w normie mowisz "dziękuję" i jedziesz. Jak trzeba poprawiać to przeciez nikt cie nie zmusi. Prosta korekta do zrobienia, cos poważniejszego możesz przemyslec sprawę.

Jak tak pojechalem z Xantią. Ubaw z mechera niemilosierny jak maszyna kazała mu najpierw podac promień przedniego i tylnego kola, a nastepnie zmierzyc wysokość auta. Nastepnie musiał ustawic poprawną wysokosc. Dopiero po zatwierdzeniu i mojej zgodzie ze ustawil prześwit prawidlowo mógł przystąpić do regulacji zbieżności kół. Kosztowalo mnie to 40 zł. Ze 3 godziny sie chlop po glowie drapal i męczył.

Napisano

w 126P jest identycznie i jakoś nie narzekało się robiąc takie kaszaloty.

Jak nie u mnie narzekali, że zardzewiałe wszystko :phi:

Napisano
  • Autor

Szukaj tych co oferują geometrię w urządzeniu 3D. Tam nie ma prawa dojść do niesolidności. Czasy żarówki/lasera, oka i rampy najazdowej to archaizm. Bardzo doświadczony mech sobie poradzi, ale czas w porównaniu z nową generacją to 3 dłuższy czas oczekiwania na wyregulowanie.

geoliner_650_kurze_Stuetzen.jpg

Wszystko widać na ekranie, a po wszystkim dostajesz wydruk z grafiką przed i po. Byłem przez 20 kilka lat u różnych cudaków ustawiany, ale nigdy nie było idealnie już za pierwszym razem jak po tych urządzeniach.

Oprogramowanie zawiera dane praktycznie wszystkie fabryczne normy produkowanych na świecie aut. Nawet tych z okolic 1990 roku.

Żeby przy tym nie udało się ustawić zbieżności to albo elementy muszą być krzywe, albo mechanik upośledzony.

Wcześniej było ustawiane na tym urządzeniu ze zdjęcia.

Jednak obsługujący pochylenie koła ustawiał kręcąc tylko drążkami skrętnymi przez co podniósł nieznacznie nierówno przód samochodu. No i kręcił śrubami rzymskimi drążków kierowniczych.

O korekcie poprzez dobranie podkładek można było zapomnieć.

1-AA-15865_L.jpg

Napisano

Dziwisz się, że nikt nie chce się bawić jakimiś podkładkami w starym aucie, gdzie straci na to masę czasu a przy okazji jeszcze coś się może ukręcić/urwać :)

Dzwoń do warsztatów od geometrii i pytaj konkretnie czy i za ile zrobią takie a takie auto :ok:

Napisano
  • Autor

Dziwisz się, że nikt nie chce się bawić jakimiś podkładkami w starym aucie, gdzie straci na to masę czasu a przy okazji jeszcze coś się może ukręcić/urwać :)

Dzwoń do warsztatów od geometrii i pytaj konkretnie czy i za ile zrobią takie a takie auto :ok:

Dzwonie, jeżdżę i pytam.

Na początku oczywiście wszyscy zrobią.

Ale gdy mówię jaki to samochód i jak to trzeba robić to niemal wszystkie warsztaty zaczynają odwracać kota ogonem.

Przeważnie majstry mówią "panie to ze trzy godziny potrwa i z 500zł to będzie kosztować", myśląc, że zniechęcą mnie ceną.

Gdy wytrącam im ten argument z ręki to wówczas nie wiedzą co powiedzieć.

Zaczynają wymyślać, że trzeba będzie gumy i sworznie sprawdzić i pewnie wymienić, że może gwinty zardzewiałe i nie da się ruszyć śrub, że takich podkładek regulacyjnych to już nie robią.

Gdy mówię, że to wszystko jest wymienione i gwinty są ruszone i przesmarowane to zaczynają wymyślać o terminach, że teraz nie, bo jeszcze są inne samochody, żeby zadzwonić za tydzień i gdy dzwonię za tydzień to nagle okazuje się, że pracownika nie ma, bo na chorobowym albo na urlopie.

Normalnie mam pecha, zaraz wszystko musi rdzewieć, zużywać się, a pracownicy zaczynają chorować albo jadą odpoczywać.

;]

Napisano

zadzwonić za tydzień i gdy dzwonię za tydzień to nagle okazuje się, że pracownika nie ma, bo na chorobowym albo na urlopie.

Normalnie mam pecha, zaraz wszystko musi rdzewieć, zużywać się, a pracownicy zaczynają chorować albo jadą odpoczywać.
To jest jakaś komedia.

Czy w tym kraju nie ma człowieka, który powiedziałby wprost, że nie ma doświadczenia w temacie i nie podejmie się?

Po co kręcić?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

To jest jakaś komedia.

Czy w tym kraju nie ma człowieka, który powiedziałby wprost, że nie ma doświadczenia w temacie i nie podejmie się?

Po co kręcić?

Pozdrawiam BAS

Też tego nie rozumiem. ;]

Napisano

To jest jakaś komedia.

Po co kręcić?

Pozdrawiam BAS

imo problem jest gdzie indziej- po co szukac informacji co i jak, babrać się kilka godzin, kiedy w tym czasie można zrobić kilka aut popularnych marek. Średnio ustawienie to koszt od 70 złotych do 90 złotych za sam przód w moich okolicach, przy czym zastrzegają, że jak śruba "nie idzie" to mogą próbować ale jak urwą to problem właściciela auta, albo od razu auto z podnosnika i każą wrócić jak wszystkie elementy dadzą się kręcić. Trafić na kogoś kto będzie grzał zapieczone śruby i nakrętki to rzadkość, ostatni taki przypadek do był gość który sam jeździł BMW i jak zobaczył stare e32 to się podjął ze względu na sentyment do marki. Faktycznie zeszło mu to godzinę dobrą. Zwykła zbieżność z przodu to ok.30 min. Trochę dłużej schodzi jak jest do ustawienie tylna oś ale wtedy koszt za całość to 150 zł.

Napisano

no ale jeżeli jest więcej roboty i się umi to można krzyknąć więcej kasy za ustawienie argumentując właśnie dłuższym czasem realizacji

a tak to wychodzi, że nikt nie umie zrobić i nikt nie umie powiedzieć wprost, że się nie podejmie...

Napisano

imo problem jest gdzie indziej- po co szukac informacji co i jak, babrać się kilka godzin, kiedy w tym czasie można zrobić kilka aut popularnych marek.

Też myślę że o to chodzi. Pojazd rzadki, urwie coś i naprawa znacznie przekroczy zarobek. Jeszcze widzą że Fred coś tam wie więc jest duża szansa że będzie wydziwiał ;]

Napisano
  • Autor

Też myślę że o to chodzi. Pojazd rzadki, urwie coś i naprawa znacznie przekroczy zarobek. Jeszcze widzą że Fred coś tam wie więc jest duża szansa że będzie wydziwiał ;]

Tu nie chodzi o to czy pojazd taki czy siaki.

To jest układ zawieszenia, który jest stosowany nawet obecnie w niektórych samochodach.

Albo potrafię coś naprawiać albo nie potrafię.

Co mnie obchodzi, że ktoś za ten czas może naprawić pięć samochodów. Już wspominałem, że zapłacę, nie ma problemu.

Jest wielka reklama - "ustawianie geometrii" - no to chyba do czegoś to zobowiązuje, a nie potem zaczyna się marudzenie.

To tak jakby fryzjer miał napisane "fryzjerstwo", a po wejściu do zakładu okazywało się, że owszem ostrzyże ale tylko na łyso, bo tylko taki umi.

Napisano

Już widzę jak płacisz 500 za ta regulację.... wiesz co to przyjedź do mnie ja Ci ustawie

Napisano

Co mnie obchodzi, że ktoś za ten czas może naprawić pięć samochodów.

Wiesz: w przypadku, jak Twój, to niestety, ale zakład może powybrzydzać, a nie Ty...

Jest wielka reklama - "ustawianie geometrii" - no to chyba do czegoś to zobowiązuje, a nie potem zaczyna się marudzenie.

To tak jakby fryzjer miał napisane "fryzjerstwo", a po wejściu do zakładu okazywało się, że owszem ostrzyże ale tylko na łyso, bo tylko taki umi.

To zaś się nazywa wąska specjalizacja :phi:

Napisano

Już widzę jak płacisz 500 za ta regulację.... wiesz co to przyjedź do mnie ja Ci ustawie

Patrzac na jego zacięcie w renowacji tej fury, nie zdziwiłbym się jakby przyjechal i zaplacil.

Napisano
  • Autor

Już nie raz pisałem.

Obojętnie czy to zakup samochodu czy czegoś innego, jakiś remont lub naprawa, spróbuj nie poruszać w ogóle kwestii pieniędzy.

Tę kwestię zostaw zupełnie na sam odległy koniec gdyż to jest najmniej istotna rzecz.

Zobaczysz, że wówczas rozmowa jest pozbawiona jakichkolwiek sensownych argumentów i konkretów.

Mnie na początek nie interesuje koszt. Chcę żeby ktoś wykonał fachowo usługę. Chcę się dowiedzieć czy ją wykona i na kiedy możemy się umówić na jej wykonanie i tyle.

Napisano

Mnie na początek nie interesuje koszt. Chcę żeby ktoś wykonał fachowo usługę. Chcę się dowiedzieć czy ją wykona i na kiedy możemy się umówić na jej wykonanie i tyle.

No to chcesz ustawić tę geometrię czy tylko marudzić ? Coffin rzucił propozycję. To nie marudź tylko jedź.

Napisano
  • Autor

No to chcesz ustawić tę geometrię czy tylko marudzić ? Coffin rzucił propozycję. To nie marudź tylko jedź.

A Lublin to gdzieś na Śląsku czy koło Wrocławia?

Absolutnie nie marudzę. Marudzą majstry co to chwalą się jacy to fachowcy, a gdy przychodzi co do czego to nie chcą robić.

Napisano

Absolutnie nie marudzę. Marudzą majstry co to chwalą się jacy to fachowcy, a gdy przychodzi co do czego to nie chcą robić.

Marudzisz, jak stara baba :phi:

Skoro koszty nie grają roli:

Przeważnie majstry mówią "panie to ze trzy godziny potrwa i z 500zł to będzie kosztować", myśląc, że zniechęcą mnie ceną.

Gdy wytrącam im ten argument z ręki to wówczas nie wiedzą co powiedzieć.

Już wspominałem, że zapłacę, nie ma problemu.

to jedź, ustaw tą geometrię i nie zawracaj więcej gitary. Chciał byś dobrze, szybko, na miejscu i z połykiem :hehe: niestety życie nie jest takie kolorowe, albo sobie zrobisz to sam, albo jedź do Lublina, to nie koniec świata :phi: :phi:

Napisano
  • Autor

Marudzisz, jak stara baba :phi:

Skoro koszty nie grają roli:

to jedź, ustaw tą geometrię i nie zawracaj więcej gitary. Chciał byś dobrze, szybko, na miejscu i z połykiem :hehe: niestety życie nie jest takie kolorowe, albo sobie zrobisz to sam, albo jedź do Lublina, to nie koniec świata :phi: :phi:

Aleś Ty mondry misiu. :chory:

Napisano

no niestety, ludziom czasem trudno zrozumieć, że u jednego to kilka dych kosztuje, a u innego kilka stów :skromny:

Napisano

Chyba nie tylko ja już zauważyłem, że lubisz ponarzekać tylko dla sportu chyba. Odkąd Kesona nie ma z nami to my musimy odpowiadać na twoje jęczenia ;]

A tak na poważnie to jak się zepniesz to obrócisz w jeden dzień bez problemu. Oczywiście musisz zdjąć kaganiec i pojechać trochę szybciej niż 40 :phi:

Napisano
  • Autor

Chyba nie tylko ja już zauważyłem, że lubisz ponarzekać tylko dla sportu chyba. Odkąd Kesona nie ma z nami to my musimy odpowiadać na twoje jęczenia ;]

A tak na poważnie to jak się zepniesz to obrócisz w jeden dzień bez problemu. Oczywiście musisz zdjąć kaganiec i pojechać trochę szybciej niż 40 :phi:

Jeszcze raz napiszę, że nie narzekam.

Pokazałem prosty problem, którego większość fachmanów nie potrafi załatwić fachowo.

Zadałem też bardzo proste pytanie gdzie mogą to zrobić blisko tak do około 100km. Dostałem jedną sensowną odpowiedź polecającą Floryna we Wrocławiu.

Zadzwoniłem, zapytałem i gość powiedział, że zrobi to ale trzeba liczyć na to pół dnia i około 500zł. Szybka i konkretna gadka, a nie nawijanie makaronu na uszy. Mi to odpowiada i jak nie znajdę gdzieś bliżej to pojadę do Wrocławia.

Reszta "propozycji" to zwykłe bicie piany i gadka na styl "ja bym zrobił lepiej" oraz głupie komentarze nie związane z tematem.