Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeep Renegade - ostre hamowanie

Featured Replies

Napisano

Spotkaliście się z takim problemem w jakimkolwiek samochodzie? 

Przy ostrym hamowaniu samochód staje dęba na przednich kołach - aż jestem zdziwiony że jest to w ogóle możliwe.

LPG w tym przypadku to raczej zbawienie :D

Edytowane przez Azbest

Napisano

Juz byla kiedy jakas beyka ze trzeba bylo z workiem ziemniakow/cementu jezdzic w bagazniku.... chyba nawet ze stajni tego samego producenta...

Napisano

Widać, że przy napędzie 4x4 jest odrobinę lepiej, czyli pewnie źle rozłożona masa, albo zawieszenie niedostosowane do ciężkiego silnika.

Napisano

Juz byla kiedy jakas beyka ze trzeba bylo z workiem ziemniakow/cementu jezdzic w bagazniku.... chyba nawet ze stajni tego samego producenta...

Był taki samochód, Skoda 105. Tam trzeba było dociążyć bagażnik, żeby auto było stabilniejsze.... no ale to było 30 lat temu ;)

Napisano

Przy ostrym hamowaniu samochód staje dęba na przednich kołach - aż jestem zdziwiony że jest to w ogóle możliwe.

Ciekawe jak zrobi test łosia na dwóch kołach      ;]

Napisano

Niesprawne amortyzatory

Przecież to nowe auta, zresztą nawet bez amortyzatorów w innych autach tyłu nie podniesie :hehe: 

Był taki samochód, Skoda 105. Tam trzeba było dociążyć bagażnik, żeby auto było stabilniejsze.... no ale to było 30 lat temu

Tylko, że tam się obciążało przód i raczej tyłu w żadnym przypadku nie podnosiło, a co do samego dociążania tyłu to w 125p warto było wrzucić coś cięższego do bagażnika zimą dla lepszej trakcji ;]

Napisano

Przecież to jest technologia znana od lat: nie widziałeś nigdy naczepy 3 osiowej z uniesionymi kołami ostatniej osi, gdy jedzie na pusto?

Tu jest podobnie - to w celu zmniejszenia zużycia bieżnika, przecież wiadomo, że całą akcję hamowania przejmuje oś przednia, no to tylne koła można unieść   :hehe::lol:

Wystarczy wpisać: suzuki carry stoppie, lub van stoppie i jest co oglądać   :phi:

Napisano

Skoda 105 Tylko, że tam się obciążało przód i raczej tyłu w żadnym przypadku nie podnosiło,

Obciążało się przód, by nie zrobić wheelie...   :hehe:;)

Napisano

ciekawe  jak  to  sie  zachowa  przy  awaryjnym  w  zakręcie 0.o 

a  pewnie  poprawia wsadzajac mniejsze tarcze/klocki/ zaciski   

;l ;l ;l 

pytanie  czy  500x tez  robi stoopie  ? ;] 

Napisano
  • Autor

Ciekawe jak zrobi test łosia na dwóch kołach      ;]

Najciekawsze to będzie awaryjne hamowanie z ominięciem przeszkody - domyślam się że dachowanie gwarantowane. ESP nie ma szans zadziałać.

Napisano

Wersja do popisów pod remizą, już stoppie na motocyklu nie robi najwyraźniej na dziuniach wrażenia...

Edytowane przez RSSSS

Napisano

Jeździłem Renegatem przez kilka dni i fajne pudełko ale zachowanie na drodze zgoła zaskakujące. Dupy nie zadzierałem ale układ kierowniczy wyjątkowo beznadziejny, kierownica sobie, samochód sobie a nie daj się na winklach z wyrypem.  :(

Napisano
  • Autor

Jeździłem Renegatem przez kilka dni i fajne pudełko ale zachowanie na drodze zgoła zaskakujące. Dupy nie zadzierałem ale układ kierowniczy wyjątkowo beznadziejny, kierownica sobie, samochód sobie a nie daj się na winklach z wyrypem.  :(

Ostatnio myślałem o takim renegacie do miasta .. 4x2 z 1.4T. Ale już mi chyba przeszło ...

Napisano

Był taki samochód, Skoda 105. Tam trzeba było dociążyć bagażnik, żeby auto było stabilniejsze.... no ale to było 30 lat temu ;)

W duzy fiacie worek cementu w bagażniku :ok:

Napisano

W Polonezie podobnie. Potrafił na byle piachu zakopać się i nie wyjechać napędem na lekki tył ;]

No niestety silnik z przodu napęd wałem na tył :facepalm:

Napisano
  • Autor

.. ale to powinien być lepszy rozkład masy niż silnik z przodu i napęd na przód.

Napisano

A to nie kwestia rozkładu siły hamowania? Za dużo na przód, za mało na tył?    :hmm:

Napisano

W Polonezie podobnie. Potrafił na byle piachu zakopać się i nie wyjechać napędem na lekki tył ;]

odkąd pamiętam to z parkingów na nartach wyjeżdżaliśmy tak, że siedziałem w bagażniku ;] 

Napisano

Przecież to jest technologia znana od lat: nie widziałeś nigdy naczepy 3 osiowej z uniesionymi kołami ostatniej osi, gdy jedzie na pusto?

Tu jest podobnie - to w celu zmniejszenia zużycia bieżnika, przecież wiadomo, że całą akcję hamowania przejmuje oś przednia, no to tylne koła można unieść   :hehe::lol:

Wystarczy wpisać: suzuki carry stoppie, lub van stoppie i jest co oglądać   :phi:

Ostatnia os w gorze jest bardzo ale to bardzo rzadkim widokiem ;)

Napisano

Takie głupie ze aż to bmw skopiowalo ;]

Napisano

Ale się zdarza. Głównie jednak podniesiona jest pierwsza. W ciągnikach z dwiema osiami tylnymi też jest różnie. Dziś widziałem taki co pierwszą (toczną, jednooponową) miał podniesioną, druga była na ziemi (napędowa, dwuoponowa). A są też takie co mają na odwrót.

Napisano

Podejrzewam że to dzięki własnością terenowym tak się dzieje - miękkie i z dużym skokiem zawieszenie. Jeep w końcu zobowiązuje. Fiat ma raczej mniejsze aspiracje więc chyba lepiej trzyma się czarnego

Napisano

No i masz... coś mi utkwiło z lat młodości, ale obecnie 3-osiowy Jelcz na drodze to prawdziwy "biały kruk"   :phi:

A naczepy faktycznie podnoszą pierwszą oś.

post-154820-0-79961400-1476376457_thumb.jpg

Napisano

odkąd pamiętam to z parkingów na nartach wyjeżdżaliśmy tak, że siedziałem w bagażniku ;] 

Trzeba było kupić opony.

ps. Miałem 3 poldki + służbowy ojca. Problemów nie było

Napisano

Mój Peugeot też dosc ostro nurkował w hamowaniu, oczywiście kół nie podnosił z tyłu ale czuć było że nos mocno idzie w dół. Po wymianie amortyzatorów na nowe Bilsteiny jest masakryczna różnica na plus, idzie bardziej płasko.

Napisano

Przecież to nowe auta, zresztą nawet bez amortyzatorów w innych autach tyłu nie podniesie :hehe:

Tylko, że tam się obciążało przód i raczej tyłu w żadnym przypadku nie podnosiło, a co do samego dociążania tyłu to w 125p warto było wrzucić coś cięższego do bagażnika zimą dla lepszej trakcji ;]

Wlasnie o 125 mowilem:-)
Napisano

Trzeba było kupić opony.

ps. Miałem 3 poldki + służbowy ojca. Problemów nie było

Znajomy w F01 miał dobre opony a i tak zimą woził w bagażniku płyty betonowe żeby podjechać pod małe wzniesienie ;] 

• 2 lata później...
Napisano

Nie powiedzieli tylko, że do tego testu trafił przedseryjny egzemplarz w dodatku z wadą układu hamulcowego, co wyszło podczas kontroli - może się zdarzyć na tym etapie. Na jutubie można znaleźć film z jazdy renegade po torze, gdzie idzie jak burza.

Napisano
43 minuty temu, bambi napisał:

Nie powiedzieli tylko, że do tego testu trafił przedseryjny egzemplarz w dodatku z wadą układu hamulcowego, co wyszło podczas kontroli - może się zdarzyć na tym etapie. Na jutubie można znaleźć film z jazdy renegade po torze, gdzie idzie jak burza.

Błąd się udało zreplikować na innych egzemplarzach. Nie tak drastycznie ale jednak.

https://www.motor1.com/news/101328/jeep-renegade-stoppie-malfunctioning-brakes/

swoją drogą. 

comment_VNvxnStYm5TrLuCcTZdt6EyhlGLuArTi

Napisano
W duzy fiacie worek cementu w bagażniku :ok:
worek piachu... w razie czego zimą można było posypać drogę

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 13.10.2016 o 09:07, romano11 napisał:

Obciążało się przód, by nie zrobić wheelie...   :hehe:;)

22664d1092240418-993tt-wheelie-fiat-keul

Napisano
Dnia 13.10.2016 o 14:08, MarCo napisał:

Czyli układ klasyczny.

Jak -  nie przymierzając - np BMW i MB(nie licząc wyjątków) ;)

Napisano
3 godziny temu, wald0 napisał:

22664d1092240418-993tt-wheelie-fiat-keul

to ten z 1.9 TDI?

Napisano
21 godzin temu, Filipfm napisał:

Błąd się udało zreplikować na innych egzemplarzach. Nie tak drastycznie ale jednak.

https://www.motor1.com/news/101328/jeep-renegade-stoppie-malfunctioning-brakes/

swoją drogą. 

comment_VNvxnStYm5TrLuCcTZdt6EyhlGLuArTi

Bzdura totalna. Wszystkie problemy dotyczą pierwszych wyprodukowanych egzemplarzy. Tak jeździ Renegade z 2018: 

ostre hamowanie ok. 5.35s. Jak łatwo zauważyć jeździ toto jak wyścigówka. Zresztą jest też film, gdzie na torze zjada Minicoopera.

Napisano
2 minuty temu, bambi napisał:

Bzdura totalna. Wszystkie problemy dotyczą pierwszych wyprodukowanych egzemplarzy. Tak jeździ Renegade z 2018: 

ostre hamowanie ok. 5.35s. Jak łatwo zauważyć jeździ toto jak wyścigówka. Zresztą jest też film, gdzie na torze zjada Minicoopera.

Rozumiem, ze posiadasz albo pracujesz dla FCA :) bo strasznie emocjonalnie podchodzisz do tematu

Filmik, ktory wrzucales jest zdaje sie z wersja benzynowa (chyba, ze diesel kręci do 7 tys obrotów).

Problemy z hamowaniem w artykule, który wrzuciłem była mowa o problemach z dieslami 1.6 i 2.0.

I oczywiscie mozliwe, ze model 2018 ma cos poprawione :) 

O wyscigowce i zjadaniu minicoopera przemilcze :)  

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

to ten z 1.9 TDI?

Podobno tak

Napisano
Godzinę temu, bambi napisał:

Osobiscie uwazam, ze Fiat jest najlepszy i tak samo Jeep. W koncu jest spokrewniony z Ferrarri a tam sa prawdziwe wyscigowki. Czy to nie klon kolego @krowka 

Teraz jest model po FL moze cos poprawili ale mam zasadnicze pytanie czy Mini wiedzialo, ze sie sciga?

Napisano
4 godziny temu, wujekcybul napisał:

ale mam zasadnicze pytanie czy Mini wiedzialo, ze sie sciga?

Pytanie powinno brzmieć: "Czy kierujący Mini wiedział, że kierujący Jeepkiem/Renkiem się z nim ściga?"