Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto z ESP do 5kPLN

Featured Replies

Napisano

szukam mejskiego/podmiejsckiego auta dla poczatkujacego kierowcy

wymagania:

klasa max C

budzet 5kPLN

mala benzyna 1000-1600cm3

3d

ESP

min 2x podiszka powietrzna

ABS

czy cos poza STILO spelnia te wymagania ?

Napisano

Golf 4

Z esp trzeba poszukac

Wysłane z deski do krojenia.

Napisano

Stilo to dobry wybór. W tej kwocie celowałbym w silnik 1.2 16V 80KM. Stilo z silnikiem 1.4 16V 95KM będą droższe w zakupie (młodsze rocznikowo). Unikałbym 1.6 16V. Paliwożerne jednostki ze sterownikiem podatnym na przegrzanie.

Napisano

Czy wszystkie stilo mialo w standardzie esp?

Nie. Mam 1.4 95KM 6speed, Dynamic bodajże i niestety bez ESP...

Napisano

Nie. Zależy to od wersji wyposażenia lub ewentualnej modyfikacji w wyposażeniu. Przyjmuje się, że wersje na wypasie czyli Dynamic miały ESP w standardzie. Moje Stilo w wersji Active czyli w wersji "średniej" ESP  posiada. Jeśli chcesz się upewnić czy auto ESP posiada szukasz naklejki z napisem ESP na pompie ABS.

23755493_2_644x461_pompa-abs-fiat-stilo-

Po numerze VIN też sprawdzisz przez ASO czy dany model posiada ESP. Kod ESP to E392.

Edytowane przez bochumil

Napisano

Moje mialo esp, asr, 8 poduszek, webasto...dynamic..fajne auto

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Napisano

Czy wszystkie stilo mialo w standardzie esp?

nie , właśnie najłatwiej esp trafić stilo z silnikami 1,6 pb  , 1,8 pb  bo one zazwyczaj były w wersjach dynamic , bo 1,2 to raczej wersje bida były , a 1,4 wprowadzono później gdzie trochę już cięcia w wypasie robili 

Napisano

Moje mialo esp, asr, 8 poduszek, webasto...dynamic..fajne auto

8 poduch , to chyba też miałeś w tylnych fotelach , bogato ,

niedawno na handel też fajne  stilo sprowadziłem  z DE , 1,6 16v  5d , 8 poduch , tylna kanapa  przesuwana , tempomat , esp , 4 el szyby  , klima dwustrefowa , fajnie szybko się sprzedało 

Napisano

Dokladnie, bogata wersja z skywindow..2 z przodu 2 w siedzeniach przod, kurtyny przod i tyl..w siedzeniach nie bylo chyba..nie pamietam.

Wersja 1.9 jtd..ogolnie fajne

Napisano

I to ESP jest tu takie kluczowe? Z ciekawości: dlaczego?

Napisano
  • Autor

Mlody kierowca

Pierwsze auto

Idzie zima

Lepiej auto z esp niz bez

Napisano

jak niema równo pod sufitem to żaden system nie pomoże (bez obrazy), moim zdaniem powinien właśnie nauczyć się jeździć nawet autem bez abs-u  ale teraz to pewnie nawet nie możliwe

Napisano
  • Autor

jak niema równo pod sufitem to żaden system nie pomoże (bez obrazy), moim zdaniem powinien właśnie nauczyć się jeździć nawet autem bez abs-u ale teraz to pewnie nawet nie możliwe

Nie ma nie rowno pod sufitem bo zamiast szukac starej er3 z 6 garami poprosil mnie pomoc w poszukaniu popierdziawki 1.2 czy 1.6 z esp na wyposażeniu.

Ja to odczytuje jako rozsądne podejscie do tematu

Napisano

jak niema równo pod sufitem to żaden system nie pomoże (bez obrazy), moim zdaniem powinien właśnie nauczyć się jeździć nawet autem bez abs-u  ale teraz to pewnie nawet nie możliwe

Jaki to ma sens, skoro prawdopodobienstwo, ze bedzie pozniej jezdzil autem bez systemow jest bliskie 0? 

Napisano
  • Autor

Podsumowucja. Nic poza stilo?

Golf IV z esp to praktycznie tylko gti i mocny diesel wiec odpada

Napisano

Podsumowucja. Nic poza stilo?

Golf IV z esp to praktycznie tylko gti i mocny diesel wiec odpada

Auta sprowadzone często miały nawet w biednych wersjach.

Kolega miał G4 z 98r 3D z korbotronikiem ale ESP było :D

Napisano

Golf 4

Nie znajdzie w tym budżecie czegoś niezajeżdżonego. ;)

Napisano

Szczerze lepiej dla mlodego jakies slabsze auto,nauczy sie techniki jazdy to dopiero przesiadka

Napisano

Scenic...z tym ze nue 3d.

Napisano

Nie ma nie rowno pod sufitem bo zamiast szukac starej er3 z 6 garami poprosil mnie pomoc w poszukaniu popierdziawki 1.2 czy 1.6 z esp na wyposażeniu.

Ja to odczytuje jako rozsądne podejscie do tematu

A nie lepiej byloby zapisac delikwenta na jakas szkole jazdy najlepiej dwudniowa? Wiem ze to bedzie 20-25% wartosci auta, ale da jakies wyobrazenie o zachowaniu sie auta, nawet wtedy kiedy i ESP/ABS nie pomoze.

Najlepiej to byloby obydwie pieczenie upiec na jednym ogniu i miec ESP i szkolenie. Ale z braku laku  .... nauka nie pojdzie w las

Napisano

wymagania:

klasa max C

budzet 5kPLN

mala benzyna 1000-1600cm3

3d

ESP

min 2x podiszka powietrzna

ABS

czy cos poza STILO spelnia te wymagania ?

Chyba czas się przebranżowić, bo już klima nie wystarcza jak widać, gdy ktoś ściska w garści 5 koła...

Jaki jest sens szukania auta z ESP w budżecie 5 tys?Przecież ładny stilon nawet w biedniejszej wersji to wyższy koszt, a szukanie w tej cenie dynamika to pchanie się w jakiegoś spawańca lub szczepionego numerami, co na pewno przy ewentualności na którą jest szukany ESP nie będzie miało dobrego wpływu... :bzik:

Napisano

Alfa 147, ale generalnie kupno jakiegokolwiek auta z ESP za 5 tysi to proszenie się o kłopoty ;)

Napisano

wbiłem te wymagania na znanym portalu aukcyjnym i pojawiły sie Corsa B/C...

Napisano
  • Autor

problem w tym ze ludzie w ogloszeniach pisza glupoty

np: corsa b niegdy nie miala esp

Napisano

problem w tym ze ludzie w ogloszeniach pisza glupoty

np: corsa b niegdy nie miala esp

A inni po forach gadają głupoty, że da się kupić za piątaka wypasionego Stilona w stanie nie agonalnym-bo chyba taki powinien być pierwszy wóz?

Napisano

Miałem Stilo 3D z ESP i powiem tak, to auto na dobrych oponach jest tak przyczepne, że ESP przez dwa lata eksploatacji zadziałało ze dwa razy i to było bardziej wspomagająco, a nie ratując z opresji. Stilo 3D jest bardzo szerokie z tyłu, przez co zarzucić dupę nie jest łatwo. Co innego obecne BMW, tu kontrolka ESP mruga kilka razy w tygodniu, czasem przy 30 km/h, czasem przy 80 km/h.

Proponuję kupić w miarę bezpieczne auto fwd (może być Stilo 3D), mające 4-6 x airbag i zainwestować w opony premium.

Napisano

Stilo to dobry wybór. W tej kwocie celowałbym w silnik 1.2 16V 80KM. Stilo z silnikiem 1.4 16V 95KM będą droższe w zakupie (młodsze rocznikowo). Unikałbym 1.6 16V. Paliwożerne jednostki ze sterownikiem podatnym na przegrzanie.

stilo 1.2 16V to raczej nie będzie miało ESP

.. swoją drogą - spore wymagania jak na 5k

Edytowane przez Azbest

Napisano

To fakt, stilo trzymalo sie drogi fajnie, na lodzie ciezko bylo zakrecic baczka, probowalem na parkingu hipermarketu (kostka pokryta lodem)..asr i esp robilo dobra robote..teraz mam auto na podlodze focusa, to juz nie to;)

Napisano

Ktoś już to napisał. Przede wszystkim OPONY.

Na każdym filmiku z serii PD jest kilka dzwonów wynikających z tego, że ludzie jeżdżą na śmietnikach.

Napisano

Fakt..ja hakos zawsze yokohama.;)

Jakos mialo byc

Napisano

To fakt, stilo trzymalo sie drogi fajnie, na lodzie ciezko bylo zakrecic baczka, probowalem na parkingu hipermarketu (kostka pokryta lodem)..asr i esp robilo dobra robote..teraz mam auto na podlodze focusa, to juz nie to;)

Nie pisz głupot - miałem Stilo przez wiele lat i zawieszenie to był wielki minus samochodu - było komfortowe ... ale nie było "wyczynowe", nie trzymało się drogi, nie było precyzyjne, ani trwałe. Ciężko było "zakręcić bączka", bo pewnie przód wyjechał z zakrętu. 

Może ESP ratowało sytuację, ale porównywać to do dobrego zawieszenia w jakimkolwiek focusie to nadużycie. 

Edytowane przez Azbest

Napisano

Nie pisz głupot - miałem Stilo przez wiele lat i zawieszenie to był wielki minus samochodu - było komfortowe ... ale nie było "wyczynowe", nie trzymało się drogi, nie było precyzyjne, ani trwałe. Ciężko było "zakręcić bączka", bo pewnie przód wyjechał z zakrętu. 

bolączką zawiasu stilo są łączniki stabilizatora , wahacze włoskie małpy  dzięki bogu  zrobiły  jak np w golfie 4 , przez co są w końcu trwałe , z tyłu jest belka skrętna , więc nie ma co porównywać zawiechy stilona do mistrza  focusa , bo to przepaść . Ale dramatu nie ma , choć mocno się wychyla na szybkich zakrętach i przyzwyczajenia wymaga elektryczny ukł kierowniczy  .

Miałem wcześniej alfę 156 fl , i tam był  genialny krótki ukł kierowniczy , gruby stabilizator i wielowahacz przód i tył  , to świetnie jeździło w zakrętach jak nie miało akurat luzów hehe , po przesiadce do stilo myślałem że na szybkich  zakrętach się przewrócę , takie wychyły są w porównaniu do 156 , ale po przyzwyczajeniu jakoś się w miarę szybko jeździ po zakrętach    ,  ale opony nówki  markowe   ,  i to na pewno dzięki nim też to pudło nie wylatuje z drogi 

Napisano

stilo 1.2 16V to raczej nie będzie miało ESP

.. swoją drogą - spore wymagania jak na 5k

No faktycznie, ta wersja silnikowa może ESP nie posiadać.
Napisano
  • Autor

Czyli odpuszczam stilo i tym samym klase C

Ktore wiec auto klasy B jest bezpieczne pasywnie jak i aktywne?

Clio?

Napisano

Ktore wiec auto klasy B jest bezpieczne pasywnie jak i aktywne?

Clio?

W tym budżecie to chyba najlepsza opcja, do tego nie rdzewieje jakoś przesadnie.
Napisano

czemu? Kompakty mają dobrą trwałość

Napisano

Nie pisalem ze stilo jest wyczynowe i ze trzyma sie drogi?jedynie to ze z moich doswiadczen esp robilo tam dobra robote..nie wiem co miales za stilo,moje jakos nie bujalo sie na zakretach..

Napisano

czemu? Kompakty mają dobrą trwałość

To kup przyzwoitego kompakta za 5kPLN ;l

Napisano

Astra F - tylko będzie wiekowa, ale tak z '99 2000r znajdziesz, ale tam w opcji był ABS. ;]

Napisano

Astra F - tylko będzie wiekowa, ale tak z '99 2000r znajdziesz, ale tam w opcji był ABS. ;]

Da sie jeszcze znalezc nie zardzewiala?

Bo mielismy w domu F-ke i wieku 10-12 lat to juz niestety zaczal bys dramat z korozja...

Napisano

Klasyczny błąd. Corsa C ma EPS a nie ESP.

EPS - electronic power steering. Czyli po prostu elektryczne wspomaganie układu kierowniczego

Napisano

Corsa C w podstawie, nawet z elektryką, nie zawsze miała ABS, a gdzie do ESP...

Napisano

Scenic. Nawet pierwsza Laguna czyli D.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.