Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plusy i minusy trzymania auta w ciepłym garażu

Featured Replies

Napisano

Pytanie jak w temacie. Pomijam oczywiste plusy jak ciepło w aucie od razu po wyjechaniu i łatwiejsze odpalanie oraz mniejsze zużycie silnika gdy olej ma np. +20°C. Minusem na pewno będzie sól, która się rozpuszcza i auto jest bardziej podatne na korozję. Co jeszcze? Czy np. mniej się zużywają paski osprzętu i rozrządu i rolki oraz inne elementy czy nie ma to znaczenia? Chodzi oczywiście o sezon jesienno-zimowy.

Edytowane przez Tilok

Napisano

minusem to jest syf w garażu  :no:

czasem zastanawiam się czy nie lepiej zostawić auto na zewnątrz

zwłaszcza jak jest dużo błota pośniegowego na ulicach 

Napisano

JAk juz masz garaż to masz

Niemniej jak ktos sie dopiero buduje, to podłoge w garazu trzeba zrobić pod lekkim skosem, zeby wszystka woda spływała do kratki zrobionej w najniższym punkcie i wówczas jest ok.

Napisano
  • Autor

Niemniej jak ktos sie dopiero buduje, to podłoge w garazu trzeba zrobić pod lekkim skosem, zeby wszystka woda spływała do kratki zrobionej w najniższym punkcie i wówczas jest ok.

Przed wjazdem obstukuje auto z błota pośniegowego w nadkolach a w razie potrzeby mam gumową ściągaczkę i usuwam wodę z garażu.

Napisano

Pytanie jak w temacie. Pomijam oczywiste plusy jak ciepło w aucie od razu po wyjechaniu i łatwiejsze odpalanie oraz mniejsze zużycie silnika gdy olej ma np. +20°C. Minusem na pewno będzie sól, która się rozpuszcza i auto jest bardziej podatne na korozję. Co jeszcze? Czy np. mniej się zużywają paski osprzętu i rozrządu i rolki oraz inne elementy czy nie ma to znaczenia? Chodzi oczywiście o sezon jesienno-zimowy.

jest opcja trzecia nie ustawiasz temp w garazu na +20 :-)

rdza to jakas mityczna kwestia-popatrz na nowsze auta - wiekszosc ma tak zabudowane komore silnika od spodu ze ten nalot co ci sie na wydechu zrobi to predzej auto sprzedasz niz cos tam sie bedzie dzialo... no chyba ze auta starsze beda trzymane...

Edytowane przez Fili_P

Napisano

Pitolenie.

Woda spłynie, wyparuje a nawet jak zostanie sól, to nie raeguje wtedy.

Musisz tylko zadbać o wentylację garażu.

Najlepiej, gdyby było sucho i ciepło. Może to zapewnić wymiennik ciepła bez odzysku wody, lub po prostu grzejnik + wentylacja z zewnątrz.

Jak mieszkałem w bloku, to w garażu była dobra wentylacja, było ciepło i sucho.

Wszystko było suchutkie już po godzinie, dwóch. Można było wjechać ze śniegiem na dachu, lodem pod spodem i za godzinę, dwie nawet kałuż pod bryką nie było.

Napisano

Dodatkowo polecam położyć płytki na ścianach do wysokości ok 1 m. Nie dość, że siadający śnieg z auta nie niszczy ścian, to dodatkowo można spokojnie umyć auto w garażu.

Napisano

Gdzieś czytałem że garaż nie powinien być ciepły a przewiewny.

Napisano

Mnie się pojawił rdzawy nalot na wahacach w Golfie

Potwierdzam, przez 8 lat od wyjechania z salonu golf 5 plus miał rdze na klapie, nadkolach przednich, progach i drzwiach przednich, auto codziennie garażowane, chyba lepiej  by mu było na zewnątrz.

Napisano

Rdza jest największym minusem. Więcej - nie widzę.

Z tą rdzą to jakiś urban legend.

Mam dwustanowiskowy garaż w piwnicach pod domkiem. Temperatura stała 20 st.C. W garażu stoi też ponoć najgorzej zabezpieczone auto - chevi spark. Auto z roku 2011. Przejechane 40 000. Dół wygląda zadowalająco - belki łączniki śruby. Lepiej o wiele od opla garażowanego w niskich temp.

Napisano

to podłoge w garazu trzeba zrobić pod lekkim skosem, zeby wszystka woda spływała do kratki zrobionej w najniższym punkcie i wówczas jest ok.

mam tak w garazu i nie jest OK

dzis zamiatalem (ostatni raz dwa tygodnie temu) . dwie duze szulfe syfu

Napisano

Owszem, nie jest i nigdy nie bedzie idealnie, ale jest zdecydowanie lepiej, niż gdybyś miał podłoge płaską i woda nie miałaby gdzie odchodzić, tylko by stała i parowała powodując znaczne zwiekszenie wilgotniosci powietrza w pomieszczeniu.

A i syfu byłoby jeszcze wiecej, tak, ze musiałbyś co tydzien sprzatac a nie co dwa.

Napisano

Brud, piasek z opon i nadkoli.

Lepiej zamieść niż np. przepychać rury.

Ciepłe auto, wyładowywanie zakupów bez wiatru i deszczu, Możliwość dłubania przy aucie,, motocyklu, rowerach i in. kiedy się chce w komfortowej temperaturze.

To jest nie do przecenienia.

Napisano

Pytanie jak w temacie

system spłukania podwozia przed wjazdem do garażu , pochylenie odpowiednie żeby spłynęło wszystko i porządna mechaniczna wentylacja 

przy czymś takim nie widzę żadnych minusów posiadania ciepłego garażu 

znajomy ma tak zrobiony i bardzo fajnie się go używa 

Napisano

Potwierdzam, przez 8 lat od wyjechania z salonu golf 5 plus miał rdze na klapie, nadkolach przednich, progach i drzwiach przednich, auto codziennie garażowane, chyba lepiej by mu było na zewnątrz.

Ale na wahaczach to norma i jest to element wymienny, także nie ma się czym przejmować.

Napisano

system spłukania podwozia przed wjazdem do garażu , pochylenie odpowiednie żeby spłynęło wszystko i porządna mechaniczna wentylacja

Splukiwanie podwozia przed wjazdem, wentylacja mechaniczna? Chyba zartujesz. Od ponad 10 lat trzymam auta w garazu i nigdy nie doszukalem sie negatywnych skutkow a wjezdzalem rowniez calym zasniezonym.
Napisano

Potwierdzam, przez 8 lat od wyjechania z salonu golf 5 plus miał rdze na klapie, nadkolach przednich, progach i drzwiach przednich, auto codziennie garażowane, chyba lepiej  by mu było na zewnątrz.

u m nie golf 4 w wieku 6 lat już nieźle zaczął być chrupany

Napisano

Plusy:  komfort - nie trzeba rozmrażać szyb, zamki nie zamarzają, wsiadasz do niezbyt wychłodzonego samochodu. 

Minusy: trochę pracy przy sprzątaniu garażu zimą. Jak jest za ciepło i za wilgotno, to rdza. Jak wsystko jest w porzadku, to nie będzie problemu. Rodzice od 40 lat trzymają samochody w garażu i żadne nie rdzewiały ponad normę, a z ostatnich ok 15 lat żaden samochód po 5-6 latach eksploatacji nie miał rdzy. Ja Forda trzymałem przez 3 lata na dworzu, a potem w garażu i nie rdzewiał bardziej niż innym. W garażu mam temperaturę ledwo powyżej 0.  Żeby n ie rdzewiało najważniejsze żeby w garażu było sucho (trzeba przed wjazdem obijać wszelki śnieg skumulowany na progach i nadkolach), nie za ciepło (wtedy nawet jak mamy solankę na samochodzie, to w niszej temperaturze sól ma słabsze zdolności żrące), no i w zimie regularnie myć żeby się żrący brud nie zbierał.

Napisano

Tej wody nie jest tyle, by była potrzebna kratka. Także przy dwóch samochodach  i 4 rowerach, i dwóch hulajnogach (najmniejsze kółka) :)

Napisano

Brud, piasek z opon i nadkoli.

Lepiej zamieść niż np. przepychać rury.

Ciepłe auto, wyładowywanie zakupów bez wiatru i deszczu, Możliwość dłubania przy aucie,, motocyklu, rowerach i in. kiedy się chce w komfortowej temperaturze.

To jest nie do przecenienia.

Żeby dłubać przy rowerze, trzeba wyjechać którymś z samochodów  ;]

Napisano

Jak jesteś na etapie projektowania: brama NETTO pod 5 metrów, szerokość w środku NETTO więcej niż 6 metrów. 

Napisano

Chyba maniak jakiś? Ten system spłukiwania to chyba jakiejs wlasnej oczyszczalni ścieków wymaga, nie do kanalizacji?

Napisano

Ale po jakiego utrzymywać 20C zimą w garażu (wiem, kto bogatemu zabroni?)??. W praktyce w zamkniętym garażu przydomowym tylko przy największych mrozach jest ryzyko spadku temperatury poniżej zera i wtedy uruchamia się grzejnik, żeby tych plus kilka C utrzymać.

Napisano

Ale po jakiego utrzymywać 20C zimą w garażu (wiem, kto bogatemu zabroni?)??. W praktyce w zamkniętym garażu przydomowym tylko przy największych mrozach jest ryzyko spadku temperatury poniżej zera i wtedy uruchamia się grzejnik, żeby tych plus kilka C utrzymać.

Mnie nigdy nie spadło poniżej 0. Garaż w bryle budynku (częściowo), nieogrzewany. Wprowadzony samochód odda ca. about 1 kW. 

Napisano
  • Autor

Pod garażem mam węzeł ciepłowniczy i działa on jak ogrzewanie podłogowe. Nie mam na to wpływu i nic nie mogę zrobić. Garaż średnio szczelny, ale przy takich temperaturach jakie są obecnie to temperatura oscyluje w granicach 15°C. Zaśnieżone auto po nocy zostawia wodę tylko w miejscach styku opon z podłożem. Cała reszta razem z autem jest sucha.

Napisano

Splukiwanie podwozia przed wjazdem, wentylacja mechaniczna? Chyba zartujesz. 

całkiem serio - znajomy ze starej myjni ma kurtynę wodną i kurtynę powietrzną przed wjazdem a w garażu wentylator do suszenia - jak chcę w zimie uprać tapicerkę to jedę do niego i samochód jest suchy w 3 godziny jak wiór 

Napisano

Dla mnie same plusy, czyli przede wszystkim komfort.

Nie wyobrażam sobie mieszkania bez garażu. Minusów nie zauważyłem po swoich ostatnich 5 autach, które zarówno w domu jak i w pracy stały w garażu. Z solą jedyny minus, że widać plamy na posadzce i trzeba myć co jakiś czas.

Napisano

To bardzo zależy od drogi dojazdowej, czy jest spadek czy nie i tak się będzie piach osadzał, przy spadku najwyżej cześć osadzi się w kratce przed osadnikiem. Ja kratki raz do roku czyściłem na razie, za to przy zamiataniu szufla potrafi być to fakt ale mam dojazd drogą gruntową.

Napisano

Rdza jest największym minusem. Więcej - nie widzę.

Rdza czego ?

Garażu ? Kratek ?

Napisano

Gdzieś czytałem że garaż nie powinien być ciepły a przewiewny.

Wentylacja to podstawa. 

Napisano

Auto kupione jako nowe z salonu?

Nie... ale zaczelo chrupac elementy nigdy nienaprawiane....

A ten naprawiany byl bez rdzy co ciekawe...

Wysłane z deski do krojenia.

Edytowane przez DZIDA

Napisano

Nie widzę żadnych minusów.

Napisano

Auto kupione jako nowe z salonu?

A co myślisz, że z salonu to nie rdzewieją? Mój był z salonu, odbierałem go razem ojcem z salonu, ojciec użytkował 8 lat (garażowany w ciepłym garażu) ja kolejne 3 (pod chmurką), po około 5 latach zaczęła rdzewieć tylna klapa, po 8 już drzwi lewe, progi i 3 nadkola - samochód nie tani bo nowy kosztował ponad 70 tys. zł .

Napisano

A co myślisz, że z salonu to nie rdzewieją? Mój był z salonu, odbierałem go razem ojcem z salonu, ojciec użytkował 8 lat (garażowany w ciepłym garażu) ja kolejne 3 (pod chmurką), po około 5 latach zaczęła rdzewieć tylna klapa, po 8 już drzwi lewe, progi i 3 nadkola - samochód nie tani bo nowy kosztował ponad 70 tys. zł .

Widocznie garaż nie był wentylowany.

Ja od 10 lat użytkuję garaż. Mam ogrzewanie jednym małym grzejnikiem ustawionym  na 1. Mam wentylację grawitacyjną oraz celowo nie do końca szczelną bramę segmentową. 

Najdłużej garażowałem tam auto przez 6 czy 7 lat. Auto nie było nowe tylko kilkuletnie, ale przez ten czas nie pojawił się nigdzie ponadprzeciętny nalot rdzy. Co więcej, jak wjeżdżałem autem w zimę, nawet oblepionym lepkim błotem śniegowym (z solą drogową), to rano miałem suchutkie auto. Pilnuję jedynie, żeby obstukać z wnęk kół i progów nadmiar przymarzniętego błota. Nic więcej.

Dodam tylko, że podłogę w garażu mam betonową bez żadnych zabezpieczeń, ale z minimalnym spadkiem (chyba 1 czy 2%). To, w połączeniu z wentylacją, wystarczy. żeby nie martwić się o rudzielca.

Z innej beczki jeden ze znajomych garażował poldolota atu w nieogrzewanym murowanym garażu z niewydolną wentylacją. Nowe auto po kilku (5 może 6) latach miało progi i doły drzwi prawie przeżarte przez rudą.

Napisano

Rdza auta w garażu ogrzewanym. U siebie to obserwuję.

To problem z autem nie garażem.

Napisano

to prawda. u mnie jest garaż na noc, wieczorami warsztat moto. do tego dojazd jest 50m szutrem - raz w tygodniu 1-2kg piachu z kół wymiatam...

Napisano

Niewątpliwym plusem jest mniejsze zabrudzenie auta - zaobserwowane od momentu, kiedy garażuję Golfa.

Napisano

Rdza czego ?

Garażu ? Kratek ?

Rdza na nówkach pełnoletnich prestiżach a winny jest właśnie garaż.

Napisano

Rdza auta w garażu ogrzewanym. U siebie to obserwuję.

Sprawdź wentylację...

Napisano

Jest, jaka jest. To parking pod blokami - poziom 0.

Grawitacyjna być może zbyt słaba. Jest też mechaniczna, ale włącza się wtedy, gdy czujniki coś wykryją.

Nie mam doświadczeń z garażem/ parkingiem pod blokiem. Niemniej jednak wentylacja powinna działać prawidłowo, również w garażu pod blokiem.

Napisano

Mam nieogrzewany garaz 2 stanoswiskowym(jedna sciana wspoolna z domem) oraz wiate na 2 auta (sciany osloniete pergolami)

Zdecydowanie wygodnej korzystać na codzien z wiaty nawet zima

Napisano

Nie mam doświadczeń z garażem/ parkingiem pod blokiem. Niemniej jednak wentylacja powinna działać prawidłowo, również w garażu pod blokiem.

Jest jeden kominek wentylacyjny i duży otwór z żaluzjami, które są zasłanianie zimą :no:

Napisano

Jest jeden kominek wentylacyjny i duży otwór z żaluzjami, które są zasłanianie zimą :no:

Czyli masz przyczynę. Jak wilgoć nie ma jak odparować to taki garaż więcej zaszkodzi niż pomoże...

Napisano

8 lat matiz przetrwał w grzanym garażu zanim w kwietniu kilka lat temu ruda zjadła progi    :ok:    Minęły kolejne 4 lata po wymianie i wszystko oki 

Jedynie zasyfiona posadzka to jedyny minus   ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.