Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie Mikołaj, nie Aniołek, Pipp przynosi prezenty...sobie

Featured Replies

Napisano

Chciałem się pochwalić tak przy końcu roku, ale też trochę pożalić.

Ravkę sprzedałem i nastawiłem się, że kupię nowe auto. Takie nowe full 2016. Już S-Cross'a objeździłem, nie na żarty zachwyciłem (się), Outlandera obmacałem do CVT przekonałem...

No i bla, bla, bla...w końcu wymiękłem i klik na prestiżewprostzniemiec.pl. :(

Wpadł mi w oko nie prestiż bo Opel i nie z Niemiec bo z Belgii, ale...sportowe fotele AGR, bagażnik na rowery chowany w zderzaku plus automatyczna skrzynia zaczęły kusić. Acha, była to Zafira C '12. Egzemplarz bez szału, tu rysa, tam malowany, wnętrze solidnie eksploatowane przez jakiś sportowców, ale połączenie foteli i widoczności...no nie chciało się z auta wysiadać. Niestety nie chciało się też auta uruchamiać (głośny diesel) oraz nim jechać (kosmiczna masa >1900 kg i dynamika żeliwnego włazu do kanalizacji). Jednak do pchania się pod galerię jak najbliżej wejścia i do jazdy w miejsca, w które w tym samym momencie jedzie pół powiatu w sam raz. Żonie tak bardzo się podobał, że byłem w stanie przymknąć oko na prześwit w stylu E30 na glebie. Myślałem, myślałem, liczyłem i byłem tak wzorowo zdecydowany, że ktoś ją podkupił i po problemie. :hehe:

Szukałem innych Zafir C, ale drugie połączenie AGR + bagażnik rowerowy to tylko Tom Cruise mógłby trafić. A Zafira bez tych elementów jest po prostu bez sensu. Odpuściłem temat wracając do pierwotnych założeń. Czyli prześwit, napęd, automat.

No i jest! T31 FL '10. Starszy od Zafiry z wyższym wskazaniem drogomierza, ale z Polski i tak uczciwie i adekwatnie do wszystkiego styrany. 2-litrowy dCi z Laguny, 150 KM, automat 6b, 4x4, wersja LE czyli full wypas, prestiż max.

Jednak tutaj to wyposażenie jest uderzająco rozsądniejsze niż w Ravce. Przykłady:

System bezkluczykowy. W Nissanie jest, ale nie ma idiotycznego guzika do uruchamiania, a zwykła, klasyczna stacyjka, do której po prostu nie trzeba (chociaż można) nic wkładać (kluczyka). O to chodzi! :ok:

Podgrzewane fotele. Tak, są...bo skóra w wypasie musi być, ale podgrzewanie jest 2-stopniowe i podgrzewana jest również tylna kanapa. W Ravce 1-stopniowa smażalnia jajec i to tylko na przodku.

El. reg. foteli. Foteli! Obu! W Toyocie tylko kierowca mógł sobie cykać na elektryce.

Wspomaganie parkowania. Bardzo fajna kamera cofania z wyświetlaczem na lusterku, brak pikaczy. Super! :ok:

Dodatkowo takie rzeczy jak duuuży szyberdach, chłodzony lub ogrzewany schowek, chłodzone uchwyty na kubki w desce rozdzielczej, dużo schowków i bagażnik jak w RAV4 na USA dowodzi, że T31 to wyjątkowo rozsądne auto. Są jeszcze seryjne belki dachowe między plastikowymi relingami, w których ukryte są halogeny dalekosiężne.

05488a1f29def4d6.jpg

Całe auto, również podczas jazdy jest nastawione na leniwy komfort i wymyśliłem nawet słowo opisujące charakter tego auta: łazanek. ;]

Jestem zaskoczony, że auto w ogóle nie jest denerwujące. Ma kilka akcentów znanych z Nissanów z tych lat, które kojarzą się z tandetnymi zabawkami, ale nie da się wkurzyć na takiego ciamajdowatego łazanka. ;] Śmieszne jest to, że zachwycałem się tym bagażnikiem dachowym...tylko jak widać na zdjęciu, nie było potrzeby brać boxa bo wszystko weszło do środka. Nawet widoczność zza kierownicy jest fajna bo przypomina...dużego fiata. Widać maskę i jej wystające rogi. ;]

Na pewno moja ocena nie jest sprawiedliwa bo cały czas patrzę na Traila przez pryzmat Ravki, od której jest w każdym aspekcie lepszy. Mimo, że Toyota miała 27 koni więcej i objechałaby Nissana bez synchronizatorów w skrzyni biegów to styl, w jakim francuski diesel oddaje moc (niewielką) jest fajny, a w Toyocie był wręcz chamski.

Na koniec łazanek w swoim, naturalnym outficie:

e2b884fe1cde81fb.jpg

Oraz tuż przed wyjściem na dyskotekę:

2ff1d564158212ee.jpg

Na 17-kach (225/60R17) wygląda tak, jak powinien i wszystko układa się w harmonijny obraz, a te dresiarskie 18-ki (225/55R18) są...sami powiedzcie...

Pierwszy raz zmieniłem trochę filozofię wyboru auta. Nie polowałem na egzemplarz, a chciałem konkretne cechy. Mam nadzieję nie żałować za 3 lata...chociaż...ryzyko świadomie biorę na bary.

Nakręcę trochę kilometrów to napiszę jakieś konkretniejsze wrażenia.

Pozdrawiam, dużo zdrowia w nowym 2017-tym...i nie wymiękajcie jak ja...

P.S. Pani, od której kupiłem kilka lat temu Rav4, teraz wymieniła X3 na...SX4 S-Cross!!! 8]  To jest jakiś znak... ;)  

Edytowane przez p i p p

Napisano

Niech Ci dobrze służy.

Zrobiłem takim 150tys. od nowości. Po CR-V wszystko mnie w nim irytowało. Od ciasnoty, przez durne rozwiązania wnętrza po niepraktyczny bagażnik. O zawieszeniu jak w pick-up-ie czy imitacji szpary hamulcami, zatrzymującej auto w błocie nie wspomnę.

Na trasie i równym asfalcie był jednak przyjemny. Doskonałe auto na ekspresówki i autostrady.

;)

Napisano

Nie no z tym bagaznikuem to chyba przesada: znajomy narty pakowal w poprzek pod katem

Napisano

Na trasie i równym asfalcie był jednak przyjemny. Doskonałe auto na ekspresówki i autostrady.

;)

Świat się kończy. Kiosk na kołach jest doskonały na autostrady.

Napisano

No i jest! T31 FL '10.

ja wiem że to forum motoryzacyjne - ale nie kazdy rozpoznaje po jednym zdjeciu wiec dopytam - to dacia? i montowali tam takie silniki?

Napisano

:oki:

Na 17-kach (225/60R17) wygląda tak, jak powinien i wszystko układa się w harmonijny obraz, a te dresiarskie 18-ki (225/55R18) są...sami powiedzcie...

W dodatku balonowe opony na mniejszej feldze są ładniejsze od "niskiego" profilu    :old:   ;]

Edytowane przez dymny

Napisano

Czyli kupiles 7 letnie auto a rozwazales nowego Scross jak to cenowo wyszlo?

Napisano
  • Autor

ja wiem że to forum motoryzacyjne - ale nie kazdy rozpoznaje po jednym zdjeciu wiec dopytam - to dacia? i montowali tam takie silniki?

Można powiedzieć, że to Dacia...tylko japońska. :) Nissan X-Trail (T31) 2.0 dCi A/T LE. Samochód jest wyprodukowany w Japonii, a serce ma francuskie. To egzemplarz poliftowy, rok 2010.

Łazanek po prostu. ;] 

Ja wygooglałem i wyszło, że to Nyska, model x-trail.

Nie żartujcie, że trzeba googlać. Ulice tym usiane od lewa do prawa. Poprzednik - T30 - jest prawie identyczny, ma tylko mniej "tapety".

Napisano

Nissan X-Trail (T31)

Te oznaczenia T31 zmyliły mnie... bo T800 i T1000 to kojarzę ;)

Napisano

Cóż począć, kiedy właśnie tam jeździło się w miarę dobrze?

To dobre auto na prosty i równy asfalt.

;)

Edytowane przez Joki

Napisano

Cóż począć, kiedy właśnie tam jeździło się w miarę dobrze?

;)

Ale ja to rozumiem, bo sam mam kiosk na kołach i uważam że wyśmienicie się spisuje na autostradzie. Oczywiście gdyby był niższy to by się spisywał jeszcze lepiej ale wtedy straciłby niektóre inne cechy, które dla odmiany są niezastąpione poza autostradą.

:ok:

Napisano

Na 17-kach (225/60R17) wygląda tak, jak powinien i wszystko układa się w harmonijny obraz, a te dresiarskie 18-ki (225/55R18) są...sami powiedzcie

powoli dojzewam do mysli zmiany 255/55/18 na 235/65/17

walce 255 na 18 felfach to nie jest dobry pomysl do jazdy w PL....

Napisano

No właśnie też mnie ta opinia zaciekawiła: cegła na kołach samochodem na S i A

Chętnie posłucham dalej (bez krzty złośliwości) ;]

Napisano

Chętnie posłucham dalej (bez krzty złośliwości)

porownujac z jednej stajni Tribeca 3.6 vs. Legacy 3.0

pomiajajac spalanie ja widze same plusy (lepsze wyciszenie, obszernijsze fotele, wysoka pozycja za kierownica - poczucie bezpieczenstwa, wsiadanie/wysiadanie, moze malenki minus za wiesza wrazliwosc na silny boczny wiatr)

Napisano

Ja sobie to tłumaczę statystyką.

Duży samochód jest dobry na autostrady bo jest duży, a większość ludzi lubi mieć duży samochód i jeździć autostradami :) .

Napisano

Może chodzić o to, że najlepiej jest na autostradzie bo wszędzie gdzie indziej jest gorzej.   :)

Ale nie jechałem tym autem więc się nie wypowiem. Mogę powiedzieć o moim aucie. Na autostradzie jeżdżę z tempomatem ustawionym na 130km/h. Przy tej prędkości wewnątrz jest naprawdę cicho (w odróżnieniu od poprzedniego modelu, gdzie diesel VW hałasował ile się tylko dało), osiągi diesla gwarantują całkiem przyzwoite radzenie sobie w ruchu a spalanie to 7.5-8l/100km. Auto jedzie tylko odrobinę mniej komfortowo od Epiki, która IMO była w tej konkurencji wzorem (pomijam oczywiście limuzyny premium i inne takie, kosztujące 10x tyle). Tak więc da się. Tylko że ja mam jednak auto AD 2016 w którym rzekomo poprawili milion elementów wpływających właśnie na tłumienie hałasu, aerodynamikę i komfort jazdy na trasach. Czy taki Nissan o kształcie szafy gdańskiej też to potrafi to mam wątpliwości. Raczej obstawiam że będzie jak z moim poprzednim Outlanderem, gdzie (wyłączając głośne TDI) komfort był akceptowalny ale do limuzyn klasy D była jednak przepaść.

Napisano

e oznaczenia T31 zmyliły mnie... bo T800 i T1000 to kojarzę ;)

Blaszana tkanka na metalowym endoszkielecie :oki:

Napisano

Ale nie jechałem tym autem więc się nie wypowiem. Mogę powiedzieć o moim aucie. Na autostradzie jeżdżę z tempomatem ustawionym na 130km/h. Przy tej prędkości wewnątrz jest naprawdę cicho

2.0 TDI testowałem w Mitsu Grandis - od 140km/h zaczynał się dramat, a to był "opływowy" van.

Duży samochód jest dobry na autostrady bo jest duży, a większość ludzi lubi mieć duży samochód i jeździć autostradami :) .

Duży nie znaczy kanciasty, gdzie każde załamanie blachy generuje dodatkowy hałas. A ten x-trail to faktycznie kiosk Ruchu

Napisano

powoli dojzewam do mysli zmiany 255/55/18 na 235/65/17

walce 255 na 18 felfach to nie jest dobry pomysl do jazdy w PL....

Ja mam 255/35 jak wpadnę w koleiny to jest jazda bez trzymanki i też coraz bardziej zastanawiam się nad przejściem na 17tki.

A co do auta niech służy dzielnie i sprawia przyjemność z jazdy, ja przeklinam dzień w którym zdecydowałem się na manual w bumierze...

Napisano

Można powiedzieć, że to Dacia...tylko japońska. :) Nissan X-Trail (T31) 2.0 dCi A/T LE. Samochód jest wyprodukowany w Japonii, a serce ma francuskie.

2.0 dci to nie jest francuski silnik, tylko konstrukcja Nissana wykorzystywana w Renault ;]

Napisano

Może chodzić o to, że najlepiej jest na autostradzie bo wszędzie gdzie indziej jest gorzej. :)

To miałem na myśli.
Napisano

2.0 TDI testowałem w Mitsu Grandis - od 140km/h zaczynał się dramat, a to był "opływowy" van.

W Outlanderze aerodynamika nie miała żadnego znaczenia bo silnik i tak zagłuszał wszystkie szumy nadwozia. Nawet było lepiej bo szumy robiły przynajmniej jakieś przyjemniejsze tło. Miało to swoje plusy, np. przy wyborze opon nie trzeba było się zastanawiać nad ich głośnością. Zupełnie nieistotny parametr.

:hehe:

Napisano

X-Trail zdarzyło mi się widzieć na ulicy, ale tak ze zdjęcia nie skojarzyłem nazwy, T31 też mi nic nie mówiło - dopiero google pomogło ;]

ja tez widuję - jeden z sąsiadów ma i za każdym razem mi przychodzi pytanie - ja pierdziu, kto to kupował (w tamtej budzie)?

bo ja rozumiem klasyczną linię Wranglera, czy G-klasse. ale Xtrail w 2010++? ;)

do tego na autostrady - moze to polecic jedynie osoba z aparatem słuchowym, który może odłączyć :)

Napisano

Ja mam 255/35 jak wpadnę w koleiny to jest jazda bez trzymanki i też coraz bardziej zastanawiam się nad przejściem na 17tki.

A co do auta niech służy dzielnie i sprawia przyjemność z jazdy, ja przeklinam dzień w którym zdecydowałem się na manual w bumierze...

Nachetniej zalozylbym 16 ale hamulce się nie mieszczą w standardowe felgi tylko wydumki za worek złota

wysłane z tel.

Napisano

ja tez widuję - jeden z sąsiadów ma i za każdym razem mi przychodzi pytanie - ja pierdziu, kto to kupował (w tamtej budzie)?

bo ja rozumiem klasyczną linię Wranglera, czy G-klasse. ale Xtrail w 2010++? ;)

do tego na autostrady - moze to polecic jedynie osoba z aparatem słuchowym, który może odłączyć :)

Nie znasz sie tutaj na AK ludzie smigaja SUV po autostradzie i jest taki komfort jak w klasie D. Mam porownanie X3 bo takiego ma kolega vs moje 3. Dzien do nocy jesli chodzi o predkosci powyzej 120. Do 120 jest podobnie.

Napisano

Nie znasz sie tutaj na AK ludzie smigaja SUV po autostradzie i jest taki komfort jak w klasie D. Mam porownanie X3 bo takiego ma kolega vs moje 3. Dzien do nocy jesli chodzi o predkosci powyzej 120. Do 120 jest podobnie.

I właśnie tutaj wiele zależy od tego jak kto jeździ. Dla mnie przy tempomacie na 130 różnica na autostradzie między takim X3 a 3 to minimalnie większy szum powietrza, który na dłuższą metę nie przeszkadza. Jeśli ktoś chce mieć na tym tempomacie 200 lub śmiga po górskich serpentynach to wtedy widzi różnicę.

Żeby jednak połykać kilometry na autostradzie z dozwoloną prędkością? Poza sytuacjami gdzie producent ewidentnie coś spieprzył to specjalnej różnicy nie ma.

Napisano

I właśnie tutaj wiele zależy od tego jak kto jeździ. Dla mnie przy tempomacie na 130 różnica na autostradzie między takim X3 a 3 to minimalnie większy szum powietrza, który na dłuższą metę nie przeszkadza. Jeśli ktoś chce mieć na tym tempomacie 200 lub śmiga po górskich serpentynach to wtedy widzi różnicę.

Żeby jednak połykać kilometry na autostradzie z dozwoloną prędkością? Poza sytuacjami gdzie producent ewidentnie coś spieprzył to specjalnej różnicy nie ma.

wg mnie narazie w takim wypadku spieprzyli wszystkie małe SUVy :)

X3 mialem przez 3 dni jako zastępcze i uważam, że jazda tym to katorga. nawet nie przez beznadziejny 2.0 d, który kultury ma bardzo mało. ot przy 100+ był hałas powietrza... czy BMW spieprzyło? nie wiem - moze tak moze nie vs konkurencja... ale o. no ofc. jak ktoś porówna do Hyundaia Tuscon - to BMW to królowa autostrad (tuscon to jest auto za które powinien być dodatek na utratę zdrowia jak ktos wjezdza na autostradę (np rabat na bramkach), ale nadal nie znaczy to że BMW jest "dobre" na ekspresówki i A.

Napisano

W Forku tak do 100. W Kile w sumie też choć jest trochę ciszej. W porównaniu do Laguny to nie ma czego porównywać :)

Napisano

Powyżej 150 w legacy fakt robi się ciszej niż w tribece. Ale to mnie mało obchodzi bo suvem jeżdżę z rodziną i możliwie zgodnie z przepisami. Do we. 150 w aucie jest ciszej

wysłane z tel.

Napisano

Czyli kupiles 7 letnie auto a rozwazales nowego Scross

nic nie napisał przynajmniej o konieczności remontu na początek

Napisano

nic nie napisał przynajmniej o konieczności remontu na początek

No ale pakiet startowy pewnie był ;)

Napisano

No ale pakiet startowy pewnie był ;)

w postaci małego serwisu zawierającego uszczelniacze zaworowe, wymianę UPG i planowanie + panewki ;) w końcu to 7 letnie Renault ;)

Napisano

Widzisz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Ostatnie 2 tyg na drogach spędziłem w sdv8 umieszczonym w vouge. Nie ma w nim różnicy czy to jest 80, 130 czy 180 .

W takim xtrial z 10r pewnie już to będzie bardziej odczuwalne niż w innym SUV z 16r. Więc imo wszytko zależy czym się poruszamy i do czego się odnosimy.

Napisano

Inna areodynamika, inny srodek ciezkosci, inne hamulce. To wszystko sprawia, ze kazdy SUV bedzie gorszy na autostrady. Pewnie do tych 100 nie czuc roznicy pozniej jest coraz gorzej. Nie twierdze, ze sie nie da. Tak samo mozna jezdzic hummerem po bulki.

Napisano

Widzisz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Ostatnie 2 tyg na drogach spędziłem w sdv8 umieszczonym w vouge. Nie ma w nim różnicy czy to jest 80, 130 czy 180 .

W takim xtrial z 10r pewnie już to będzie bardziej odczuwalne niż w innym SUV z 16r. Więc imo wszytko zależy czym się poruszamy i do czego się odnosimy.

Ja porownalem X3 do 3. Roznica w cenie lekko 20k na korzysc sedana. Vogue to inna klasa to pewnie z 200k kosztuje i jest dosc niski jak na SUV. Ciezko mi sie wypowiedziec bo tym nie jechalem.

Napisano

W Forku tak do 100. W Kile w sumie też choć jest trochę ciszej. W porównaniu do Laguny to nie ma czego porównywać :)

W sportage jest bardz glosno na autostradzie, nie wiem jak w nowej ale tam ani silnikow ani dobrej ceny to nie bede mial jak sprawdzic.

Napisano

W sportage jest bardz glosno na autostradzie, nie wiem jak w nowej ale tam ani silnikow ani dobrej ceny to nie bede mial jak sprawdzic.

W nowej nie wiem. W starej się nie normalnie da rozmawiać przy 140 :)

Napisano

Różnica jest i nie ma co dorabiać filozofii dodatkowej.

Jest głośniej i więcej palą. Zasięg zazwyczaj jest mniejszy, zazwyczaj, bo tu już różnie bywa zależnie od modelu.

SUV to nie jest auto na autostrady, natomiast to, że się da, że jest fajnie, a dla niektórych lepiej itd., to inna bajka.

Każdy niech wybiera pod swoje potrzeby i ogień ;]  

Napisano

W nowej nie wiem. W starej się nie normalnie da rozmawiać przy 140 :)

Wg tabelki mazda 3 2,0 14r 73 db, Sportage 16r 1,6 68,x db, 12r 73 db.

Więc imo porównania powyższe i opinie, że SUV są glosniejsze można włożyć między bajki.

Przy 85mph

Edytowane przez arthefi

Napisano

Więc imo porównania powyższe i opinie, że SUV są glosniejsze można włożyć między bajki.

Przy 85mph

Akurat Mazdy to raczej nie slyna z dobrego wyciszenia...

Napisano

Akurat Mazdy to raczej nie slyna z dobrego wyciszenia...

No właśnie, dlatego coś mi nie pasuje, że jedna z gorzej wycuszonych marek jest cichsza niż bmw.

Nie wiem na ile te zestawienie jest wiarygodne - auto decibel database googlac :)

Napisano

Przy 85mph

Myślisz że cała rodzina ma za delikatny słuch? Nie wiem kto mierzył i jak mierzył. Ja jeżdżę od 2013 i wiem co słyszę. W Forku dużo szumu robią uszczelki drzwi bez ramek. A w Kile to nie wiem.

Napisano

Nic personalnie do Ciebie nie pisałem. Po prostu udowodnilem, że nie zawsze SUV jest glosniejszy.

Nie jeździłem starszymi autami tego typu(oprócz 07 Grand Vitara ale tym strach jechać szybciej niż 100 po prostej drodze) to się nie wypowiadam.

Napisano

Po prostu udowodnilem, że nie zawsze SUV jest glosniejszy.

Oczywiście że nie jest. Tylko jak porównujesz auta w podobnej kategorii cenowej (czyli np. dobrze wyposażony duży SUV i  dobrze wyposażony segment D) to najczęściej jest przepaść na niekorzyść SUVa. Ja jeździłem Laguną i jeżdżę Sportagem. Laguna jest tańsza jednak przy 140 da się normalnie rozmawiać. Mimo że do mistrzów wyciszenia też nie należy.

Napisano

Różnica jest i nie ma co dorabiać filozofii dodatkowej.

Nie może nie być różnicy. Wystarczy popatrzeć na zwykłe kombi i SUVa. To musi jeździć inaczej.   :ok:

Jest głośniej i więcej palą.

Głośniej jest wraz ze wzrostem prędkości, kiedy opory zaczynają grać rolę. Dlatego napisałem, że do tych 130 jest jeszcze akceptowalnie lub w miarę porównywalnie a potem zaczyna się to mocno zmieniać.

Inna rzecz że auto autu nierówne. Duży SUV premium może być przy pewnych prędkościach o wiele bardziej komfortowy od budżetowego kombi. Generalnie uważam, że im szybciej ktoś jeździ tym różnica bardziej wyraźna.

Co do spalania - absolutna zgoda. Fizyki nie oszukasz.

Zasięg zazwyczaj jest mniejszy, zazwyczaj, bo tu już różnie bywa zależnie od modelu.

Zasięg to zestawienie spalania i wielkości baku. Może być różnie ale w autach klasy D na pewno łatwiej go mniejszymi kosztami osiągnąć.   :ok:

SUV to nie jest auto na autostrady, natomiast to, że się da, że jest fajnie, a dla niektórych lepiej itd., to inna bajka.
Każdy niech wybiera pod swoje potrzeby i ogień   

Na pewno nie pod kątem autostrad je projektowano. Ale z drugiej strony - tymi samymi wadami są dotknięte VANy a jednak wszyscy uważają je za idealne na długie podróże.

Moim zdaniem sprawa nie jest prosta, bo jeden SUV drugiemu nierówny. Są modele dedykowane na asfalt i takie, które potrafią coś zdziałać w terenie. Już między nimi jest przepaść, więc porównywanie SUV vs. kombi bez dodania jaki SUV i jakie kombi to wróżenie z fusów. 

Zgadzam się co do ograniczeń fizycznych (wyższe nadwozie) i płynących z tego konsekwencji w postaci oporów powietrza (spalanie oraz szum wiatru) ale to niekoniecznie musi znaczyć że radzą sobie bardzo źle na autostradach.

Napisano

Oczywiście że nie jest. Tylko jak porównujesz auta w podobnej kategorii cenowej (czyli np. dobrze wyposażony duży SUV i  dobrze wyposażony segment D) to najczęściej jest przepaść na niekorzyść SUVa. Ja jeździłem Laguną i jeżdżę Sportagem. Laguna jest tańsza jednak przy 140 da się normalnie rozmawiać. Mimo że do mistrzów wyciszenia też nie należy.

Weź pod uwagę że Laguna to klasa D a Sportage to kompaktowy SUV. Prawidłowe byłoby porównanie z Sorento, gdzie komfort byłby wyższy, za to cena dramatycznie inna.

Napisano

ale to niekoniecznie musi znaczyć że radzą sobie bardzo źle na autostradach.

Źle nie, po prostu gorzej.

Tak jak na łące plaskacz sobie nie radzi źle, tylko gorzej od SUVa.

Porównując trzeba najlepiej brać auta tej samej klasy; czyli BMW 5 czy X5 i silnikiem podobnym.

Passat i Tiguan itd.

Niestety nie wszyscy mają możliwość posiadania 10 aut w garażu i dlatego coś trzeba wybrać dla siebie uniwersalnego  ;]

Nad czym ubolewam  ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.