Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec małych silniczków

Featured Replies

Napisano

http://www.roadandtrack.com/new-cars/car-technology/news/a32513/vw-boss-downsizing-dead/?src=socialflowFB

Szef VW twierdzi ze nie są się spełnić nowych wymogów ograniczeń emisji a jednocześnie uzyskać odpowiedniej mocy z silniczków 1.2l. Nowy Golf dostaje 1.5 zamiast 1.4. Ten trend będzie kontynuowany.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

http://www.roadandtrack.com/new-cars/car-technology/news/a32513/vw-boss-downsizing-dead/?src=socialflowFB
Szef VW twierdzi ze nie są się spełnić nowych wymogów ograniczeń emisji a jednocześnie uzyskać odpowiedniej mocy z silniczków 1.2l. Nowy Golf dostaje 1.5 zamiast 1.4. Ten trend będzie kontynuowany.

A zamiast 1,2 bedzie 1,0 :hehe:
Wiec faktyznie koniec downsizingu...
Napisano

Szef VW twierdzi ze nie są się spełnić nowych wymogów ograniczeń emisji a jednocześnie uzyskać odpowiedniej mocy z ...

Spalinowe silniki... że im się jeszcze chce o tym myśleć...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Spalinowe silniki... że im się jeszcze chce o tym myśleć...

Spalinowe znikną z samochodów za jakieś 30 lat najwcześniej. A to oznacza ze jeszcze ze 2-3 generacje coraz bardziej ekologicznych i ekonomicznych przeżyjemy. Poza tym wraz z malejącą ilością samochodów spalinowych na rynku będzie malała cena benzyny, a to będzie spowalniało ich znikanie. Do tego kupujący samochody z silnikami spalinowymi będą albo szukali czegoś jak najtańszego albo czegoś jak najmocniejszego. Spaliny pozostaną wyłącznie w małych, tanich samochodach, w samochodach sportowych i w pojazdach wymagających dużej mocy. To powoduje ze warto inwestować w dwa fragmenty rynku - silniki jak najtańsze żeby spełniały wymogi emisji spalin oraz silniki jak najmocniejsze. Ekonomia zacznie powoli schodzić na drugi plan. Czyli inaczej w pojazdach tanich wrócimy do silników bez doładowania a z większą pojemnością. A w pojazdach sportowych liczyć się będzie moc i tu nie wiadomo co dalej, bo turbo nie jest czymś co kupujący lubią.

Napisano
21 minut temu, Florydziak napisał:

Spalinowe znikną z samochodów za jakieś 30 lat najwcześniej. ...

Znikną może za 30 lat, ale ostanie 15 to może będą miały znaczenie w krajach trzeciego świata i w dziwacznych niszach.

Wiesz napewno kto prowadzi w US w segmencie luxury sedan. 

Firmy żyjące historią przegrywają (Kodak, Nokia, wszyscy producenci aut skupiający się na silnikach spalinowych....)

Napisano

Myślę, że całkiem nie znikną, gdyż trudno będzie na tyle rozbudować infrastrukturę na cąłym terytorium, by poruszać się tylko elektrykiem.

Także z praktycznego punktu widzenia, lepiej jak w aucie zostanie mały silniczek spalinowy, by dojechać do punktu ładowania.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Myślę, że całkiem nie znikną, gdyż trudno będzie na tyle rozbudować infrastrukturę na cąłym terytorium, by poruszać się tylko elektrykiem.

Także z praktycznego punktu widzenia, lepiej jak w aucie zostanie mały silniczek spalinowy, by dojechać do punktu ładowania.

Są kraje w Europie o dość gęstej sieci ładowarek. Jak są chęci, to infrastruktura nie jest problemem.

Myślę, że za 5 lat bateria wystarczająca na przejechanie 500 km z możliwością naładowania w 20 minut nie będzie niczym wyjątkowym. Uważam też, że elektryki będą tańsze od spalinowców. 

Napisano
11 minut temu, Cezh napisał:

Są kraje w Europie o dość gęstej sieci ładowarek.

IMHO ładowarki to ślepa uliczka. Wymiana baterii byłaby rozsądniejsza - możnaby je ładować wtedy, gdy są nadwyżki energii w sieci.

Napisano

W domu można ładować w nocy po niższej taryfie. Co więcej, nie używany samochód podłączony do sieci domowej może (będzie mógł) sprzedawać energię w dzień. 

Są teorie, że bardziej przyszłościowe są ogniwa wodorowe, ale koszt instalacji zarówno w aucie jak i na zewnątrz jest za duży. 

Napisano
57 minut temu, Cezh napisał:

Znikną może za 30 lat, ale ostanie 15 to może będą miały znaczenie w krajach trzeciego świata i w dziwacznych niszach.

Firmy żyjące historią przegrywają (Kodak, Nokia, wszyscy producenci aut skupiający się na silnikach spalinowych....)

Btw słyszałeś o TIRach na prąd? W sumie się tym się nie interesowałem. :hmm:

A jak będą ciągniki na ropę to i Passat b18 też się napoi ;]

Napisano
4 godziny temu, K3 napisał:

Dlatego ja wyprzedziłem VW i mam 1.6...

Ja tam mam downsizeowany silnik w Łosiu i sobie chwalę ;)

Napisano
19 minut temu, bartekm napisał:

O autobusach słyszałem więcej, ale do ciężarówek też się przemierzają. 

Autobusy miejskie mają najwięcej sensu: nie smrodzą i hałasują w miastach, odzyskują cześć energii przy hamowaniu, mają stosunkowo krótkie trasy i ewentualną możliwość ładowania na pętlach. 

Napisano

Póki co silniki spalinowe są, mają się dobrze i myślę, że będzie tak jak najdłużej. Silniki elektryczne odbiorą całą przyjemność z jazdy samochodem. 

Napisano
3 minuty temu, MichalFSO napisał:

Póki co silniki spalinowe są, mają się dobrze i myślę, że będzie tak jak najdłużej. Silniki elektryczne odbiorą całą przyjemność z jazdy samochodem. 

Wg mnie jazda elektrykiem jest przyjemniejsza.

Cisza, przyspieszenie, brak wibracji i smrodu. 

Ale to kwestia gustu.

Napisano
27 minut temu, Cezh napisał:

O autobusach słyszałem więcej, ale do ciężarówek też się przemierzają. 

Autobusy miejskie mają najwięcej sensu: nie smrodzą i hałasują w miastach, odzyskują cześć energii przy hamowaniu, mają stosunkowo krótkie trasy i ewentualną możliwość ładowania na pętlach. 

No tak. Elekteycznym autobusem to nawet jechałem. Ogólnie wrażenia akustyczne i komfort mocno poniżej spalinowych, ale pewnie się to rozwinie. W sumiw gdybym miał gdzie ładować to bym do miasta takiego Nissana Leaf przytulił. Gdyby jeszcze rozsądniej kosztował :marzyciel:

Napisano
6 godzin temu, Florydziak napisał:

Przecież ten 1.4 i 1.5 to tak naprawdę ten sam silnik. Minimalnie zmieniony jest stopień sprężania, co wpłynęło na zmianę pojemności skokowej... 

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

IMHO ładowarki to ślepa uliczka. Wymiana baterii byłaby rozsądniejsza - możnaby je ładować wtedy, gdy są nadwyżki energii w sieci.

A ile samochodów potrzebujesz ładować w godzinach szczytu energetycznego? W większości przypadków - przy autach używanych 250 razy w roku na dojazd do pracy - ładowanie w nocy jest wystarczające. 

Napisano
  • Autor

Tyle ze nadal Tesla to śladowe ilości - wszystkie elektryki i hybrydy to kilka procent rynku. Procentowo jest więcej hybryd w PL niż w USA.

Napisano
  • Autor

Jakaś amerykańska firma planuje wypuszczenie pierwszej elektrycznej ciężarówki. Problemem jest ładowanie - chcą włożyć do niej 500 kWh baterie - żeby to naładować używając najlepszych technologii obecnie dostępnych trzeba kilka godzin.

Napisano

Tyle ze nadal Tesla to śladowe ilości - wszystkie elektryki i hybrydy to kilka procent rynku. Procentowo jest więcej hybryd w PL niż w USA.

To mnie zaskoczyłeś. Pisząc 'więcej hybryd ' masz na myśli 'hybryd i elekrtykow'?

Napisano
  • Autor

To mnie zaskoczyłeś. Pisząc 'więcej hybryd ' masz na myśli 'hybryd i elekrtykow'?

Mniej więcej. Tzn. w USA hybrydy i elektryczne to jakieś 1.8% rynku obecnie. W sensie ilości bezwzględnych USA jest #2 na świecie w sprzedaży hybryd #1 w elektrycznych ale w sensie procenta całego rynku to jesteśmy za murzynami.

Napisano
9 minut temu, Florydziak napisał:

Mniej więcej. Tzn. w USA hybrydy i elektryczne to jakieś 1.8% rynku obecnie. W sensie ilości bezwzględnych USA jest #2 na świecie w sprzedaży hybryd #1 w elektrycznych ale w sensie procenta całego rynku to jesteśmy za murzynami.

Myślę, że to średnia pociecha dla sprzedawców tradycyjnych "Mercedes, BMW, Cadillac, Volvo, Audi, and Lexus."

Po wejściu Tesli 3 i sensownej konkurencji udział kilkakrotnie wzrośnie. Bardzo im kibicuje.

Napisano
22 minuty temu, Florydziak napisał:

Jakaś amerykańska firma planuje wypuszczenie pierwszej elektrycznej ciężarówki. Problemem jest ładowanie - chcą włożyć do niej 500 kWh baterie - żeby to naładować używając najlepszych technologii obecnie dostępnych trzeba kilka godzin.

To raczej na krótkie trasy i ładowanie w nocy, albo wymiana baterii.

Ps. Moje nędzne 10kWh ładuje się w domu ponad 4h :-/

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Przecież ten 1.4 i 1.5 to tak naprawdę ten sam silnik. Minimalnie zmieniony jest stopień sprężania, co wpłynęło na zmianę pojemności skokowej... 

Co ma zmina stopnia spręzania do pojemności skokowej?

Napisano
53 minuty temu, Florydziak napisał:

Procentowo jest więcej hybryd w PL niż w USA.

Jak macie niemal darmową benzynę, to po co iść w jakieś inne rozwiązania niż V6 czy V8 ?

Napisano

To że downizing nie pójdzie dalej to było pewne. Jeszcze póki co trend trwa, bo w kompaktach i SUVach np grupy VW możesz kupić samochód z silnikiem 1.0 TSI, albo w Fordzie Mondeo 1.0 ecoboost, ale to pewne żę to się cofnie:

- są problemy z trwałoscią tych silników. Wprawdzie nie wszytskie są złe, ale zła opinia idzie na wszytskie te 1.2, 1.4 z turbiną

- w praktyce wcale nie są bardziej oszczędne niż silniki wolnossące o podobnej mocy,

- ludzie tego nie lubią. Kupują, bo nie mają wyboru, ale jakby meli do wyboru wolnossący o podobnej mocy to by brali. Chyba tylko jeszcze Renault daje wybór (w Megane IV można kupić 1.6 N/A lub 1.2 TCE)

Japoońćzycy w latach 90 mieli taką fazę, że ładowali turbo do małych slniczków (potem pakowali to do samochodów typu Micra, Swift, Starlet i pochodne tych modeli). Długo to nie trwało, kiedy od tego odeszli.

W EU downsizing przyczyni się popularnośći hybryd i elektryk2- w... a downsizng zniknie razem z silnikami spalinowymi za ok 15 -20 lat.

Napisano
39 minut temu, Manx napisał:

To że downizing nie pójdzie dalej to było pewne. Jeszcze póki co trend trwa, bo w kompaktach i SUVach np grupy VW możesz kupić samochód z silnikiem 1.0 TSI, albo w Fordzie Mondeo 1.0 ecoboost, ale to pewne żę to się cofnie:

- są problemy z trwałoscią tych silników. Wprawdzie nie wszytskie są złe, ale zła opinia idzie na wszytskie te 1.2, 1.4 z turbiną

Tak jak z N/A, są mniej i bardziej udane modele.

Swoją drogą Ford zapowiedział, że nowa Fiesta ST będzie miała litra i ~200 kucy... A Ford tu i ówdzie daje już 7 lat gwarancji - więc są raczej tych silników pewni...

- w praktyce wcale nie są bardziej oszczędne niż silniki wolnossące o podobnej mocy,

Moje osobiste doświadczenia są zupełnie odmienne. Potwierdzają to też obliczenia - silniki pracujące w cyklu Millera są bardziej wydajne. 

Bo to nie o doładowanie chodzi, tylko o mniejszą długością suwu sprężania niż suwu pracy (cykl Atkinsona). Takie silniki są bardziej wydajne niż pracujące w cyklu Otto. Niestety, kosztem zakresu obrotów, w którym dostępny jest rozsądny moment obrotowy. W hybrydach można to skompensować silnikiem elektrycznym, ale przy tradycyjnym źródle napędu wystarczy taki silnik doładować (cykl Millera). 

Dzisiejsze doładowane jednostki są zupełnie inne niż te montowane przed dwoma dekadami... 

- ludzie tego nie lubią. Kupują, bo nie mają wyboru, ale jakby meli do wyboru wolnossący o podobnej mocy to by brali. Chyba tylko jeszcze Renault daje wybór (w Megane IV można kupić 1.6 N/A lub 1.2 TCE)

Wnioskuję, że należysz do tradycjonalistów.

Mi dużo przyjemniej jeździ się autem, nawet dychawicznym, ale z dmuchawką. Mając dwa auta z tą samą mocą wybieram doładowane. I moja opinia nie jest odosobniona - więc nie generalizuj.

Japoońćzycy w latach 90 mieli taką fazę, że ładowali turbo do małych slniczków (potem pakowali to do samochodów typu Micra, Swift, Starlet i pochodne tych modeli). Długo to nie trwało, kiedy od tego odeszli.

Robili też silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa - i też im nie wyszło. Nie wszystko co Japońskie, to lepsze ;)

A odeszli dlaczego od tych doładowanych silników? Pewnie nie byli w stanie spełnic norm czystości spalin.

W EU downsizing przyczyni się popularnośći hybryd i elektryk2- w... a downsizng zniknie razem z silnikami spalinowymi za ok 15 -20 lat.

Downsizing nie cofnie się zatem, tylko wymrze razem silnikiem spalinowym. Wygląda na to, że downsizing to jego najdoskonalsza forma ;)

Edytowane przez grogi

Napisano
53 minuty temu, Manx napisał:

Co to znaczy porównywalny n/a. Do takiego 1.2T to moc max ma podobną 1.6, ale moment max to już 2.0 :bzik:

Napisano
1 godzinę temu, noras napisał:

Jak macie niemal darmową benzynę, to po co iść w jakieś inne rozwiązania niż V6 czy V8 ?

Żeby mniej płacić za paliwo. 

Napisano
  • Autor
Żeby mniej płacić za paliwo. 

Jak dużo jeździsz to tak. Ale jak paliwo stanowi rocznie mniejszy wydatek niż piwo a daje więcej frajdy to co sobie żałować?

Napisano
Teraz, Florydziak napisał:

Jak dużo jeździsz to tak. Ale jak paliwo stanowi rocznie mniejszy wydatek niż piwo a daje więcej frajdy to co sobie żałować?

Pewnie dlatego przeważnie to są taksówki ;)

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał:

Raczej na odwrót. Zmienili pojemność, dlatego zmienił się stopień sprężania...

Napisano

Nie wiem jak kodak ale firma nokia ma sie swietnie

wysłane z tel.

Napisano
12 minut temu, ppmarian napisał:

Nie wiem jak kodak ale firma nokia ma sie swietnie

wysłane z tel.

Może w porównaniu z ZUSem, na pewno nie z Apple. 

Kurs akcji w 2000 r. 58.50 usd, teraz około 4.83.

Napisano
2 minuty temu, Cezh napisał:

Kurs akcji w 2000 r. 58.50 usd, teraz około 4.83.

Akurat kurs akcji to nie jest najlepszy wyznacznik determinujący kondycję spółki.

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał:

Wnioskuję, że należysz do tradycjonalistów.

Mi dużo przyjemniej jeździ się autem, nawet dychawicznym, ale z dmuchawką. Mając dwa auta z tą samą mocą wybieram doładowane. I moja opinia nie jest odosobniona - więc nie generalizuj.

w domu: 1. outback 2.5 H4 Tturbo 5AT     2. SVX 3.3 H6 n/a 4AT             3.Tribeca 3.6 H6 n/a 5AT

wszystkie w okolicach 240-256KM i 320-350Nm

mimo skrzyni tylko 4biegowej i masie zbizonej do outbacka to wlasnie brak turbo i dostepnosc mocy silnika w KAZDY zakresie obrotosciomierza sparwia ze jazda SVX jest najprzyjkemniejsza. Dodatkowo brak ecobadziawia typu: pedal zyczen, egr, 12 sond lambda spawa ze czuć ze to My jedziemy tym autem a nie komputer za nas. NIe da sie tego skwantyfikowac to tzreba poczuc.

na II miejscu Trbibeca - tu mimo zdecydowanie wiekszej masy reakacja na pedla gazu jest szybbsa i czuc ze para pod pedalem zawsze jest

outback 2.5T moze z manualem bylby lepszy a tak Tubo + automat = reacja jak z guuuuuuuuuuuuumy.

pomijam w w powyzszym  kulture pracy silnika i dziewiek bo inaczej bylby nokaut zaraz pouruchomieniu silnika :)

najlepsze na koniec. spalanie tych wszysykich ww aut jest bardzo podobne. od 11-12 przy płynnej jedzie pozamiejskiej do 20 w ścisłym centrum

jedynie SVX da sie osiagnac niskie wartosci 10L przy predkosciach autostradowych ale tu ma wplyw glownie areodynamika

EDYDA: zeby nie bylo ze porownuje tylko stare silniki TURBO do N/A

nowy forester XT 2.0 TURBO DIT tez jezdzi jak z gumy w porownaniu do SVX ale juz lepiej niz Tribeca

Napisano
9 minut temu, Cezh napisał:

a co Apple do tego?

jesli firma caly czas zatrudnia ludzi, ma duuuuuuuuuuuzo kasy na badania i rozwoj to znaczy ze ma sie dobrze

Napisano
Dnia 4.02.2017 o 19:18, Cezh napisał:

Są kraje w Europie o dość gęstej sieci ładowarek. Jak są chęci, to infrastruktura nie jest problemem.

Myślę, że za 5 lat bateria wystarczająca na przejechanie 500 km z możliwością naładowania w 20 minut nie będzie niczym wyjątkowym. Uważam też, że elektryki będą tańsze od spalinowców. 

Pomysł  ładowaniem aut jest idiotyczny. Nic dziwnego że nikt tym nie chce jeździć. 

Baterie powinno się wymieniać w 10 sekund a nie siedzieć jak dureń i patrzeć jak się auto ładuje. Spróbuj dla zabawy przy każdym tankowaniu przesiedzieć na stacji pół godziny  opowiedz po jakim czasie oszalałeś.

:hehe:

Napisano
Dnia 4.02.2017 o 21:41, grogi napisał:

A ile samochodów potrzebujesz ładować w godzinach szczytu energetycznego? W większości przypadków - przy autach używanych 250 razy w roku na dojazd do pracy - ładowanie w nocy jest wystarczające. 

To idź na stację i zobacz ile samochodów jest tankowanych w ciągu dnia.

To mniej więcej tyle.

Napisano
Dnia 4.02.2017 o 15:11, Florydziak napisał:

Nowy Golf dostaje 1.5 zamiast 1.4. Ten trend będzie kontynuowany.

Nowy Golf dostaje filtr cząstek stałych do TSI. Klienci przetestują żywotność.

VW nie ma kiedy, bo dopiero na dniach wysłane zostały filtry do akceptacji. (info z fabryki, która będzie produkować te filtry/katalizatory dla nich)

Napisano
9 godzin temu, mrBEAN napisał:

Nowy Golf dostaje filtr cząstek stałych do TSI. Klienci przetestują żywotność.

VW nie ma kiedy, bo dopiero na dniach wysłane zostały filtry do akceptacji. (info z fabryki, która będzie produkować te filtry/katalizatory dla nich)

ehh żebyśmy nie zatęsklini za dpf'ami z diesli 

Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał:

Nic dziwnego że nikt tym nie chce jeździć.

Wiesz a mnie to najbardziej przeszkadza cena - przynajmniej 2x wyższa niz w aucie spalinowym...

Napisano
12 godzin temu, mrBEAN napisał:

Klienci przetestują żywotność.

Na pewno został przetestowany w komputerowych symulatorach ;) Poza tym klienci jako beta testerzy są tańsi i jest ich więcej ;) 

Napisano
12 godzin temu, Ryb napisał:

Baterie powinno się wymieniać w 10 sekund a nie siedzieć jak dureń i patrzeć jak się auto ładuje.

Tego nie rozumiem - przecież nawet przedszkolak ogarnie, że wymiana jest szybsza i sensowniejsza - więc czemu nie idziemy w tą stronę ?

Napisano
9 minut temu, noras napisał:

Tego nie rozumiem - przecież nawet przedszkolak ogarnie, że wymiana jest szybsza i sensowniejsza - więc czemu nie idziemy w tą stronę ?

szybsza i sensowniejsza?

wymieniasz swoje - np. NOWE baterie, na jakies niewiadomo co... o niewiadomo jakiej przeszłości. do tego wymaga to unifikacji konstrukcji między producentami...

jak widać po kompresorach na stacji benz. nawet tego sprawnego większość nie potrafi utrzymać. to jaka masa krytyczna i presja społeczna na utrzymanie "stacji wymiany baterii" musiałaby być? jak mocno nasycony rynek?

do tego opisz mi pls jak wygląda "sprawna" wymiana 100-200kg pakietu :) w publicznym miejscu, sprzętem skatowanym po kilku sezonach działania...

do tego dojdą pewnie kradzieże baterii przez domorosłych "elektryków"... itp itd. proces jest do zaprojektowania i uwzględnienia wszystkich powyższych....

vs coraz szybciej nadchodzące turbo ładowarki...

Edytowane przez jimbo22

Napisano
  • Autor

Pomysł  ładowaniem aut jest idiotyczny. Nic dziwnego że nikt tym nie chce jeździć. 
Baterie powinno się wymieniać w 10 sekund a nie siedzieć jak dureń i patrzeć jak się auto ładuje. Spróbuj dla zabawy przy każdym tankowaniu przesiedzieć na stacji pół godziny  opowiedz po jakim czasie oszalałeś.
:hehe:

Ciekawe jak ty wytrzymujesz 3-4 minuty przy nalewania paliwa. W końcu zbiornik powinno się na pełny w 10 sekund zmieniać a nie stać jak dureń i patrzyć jak się benzyna kropelkami leje.

Napisano
3 minuty temu, Florydziak napisał:

Ciekawe jak ty wytrzymujesz 3-4 minuty przy nalewania paliwa. W końcu zbiornik powinno się na pełny w 10 sekund zmieniać a nie stać jak dureń i patrzyć jak się benzyna kropelkami leje.

Przyjeżdżam na stację, mówię "do pełna" i idę do sklepu kupić coś do picia lub gazetę. Zanim wybiorę i dotrę do kasy jest zatankowane.

Widzę różnicę w stosunku do siedzenia 20 minut tylko po to żeby potem przejechać 200km.

Napisano
Dnia 6.02.2017 o 11:37, jimbo22 napisał:

wymieniasz swoje - np. NOWE baterie, na jakies niewiadomo co... o niewiadomo jakiej przeszłości.

Proste. Baterie pozostają własnością dostawcy energii. Kupujesz energię.

Dnia 6.02.2017 o 11:37, jimbo22 napisał:

do tego opisz mi pls jak wygląda "sprawna" wymiana 100-200kg pakietu

Tak:

Napisano

To kiedy planujecie budowę elektrowni atomowej w Polsce ?

Nie wyobrażam sobie aby sieć energetyczna wytrzymała obciążenie setek tysięcy ładowanych aut w tym samym czasie skoro obecnie podczas upałów występują braki energetyczne.

To są wizje Morawieckiego i jemu podobnych ludzi, aby wszystko co jeździ było na prąd. Koncerny paliwowe niestety nie pozwolą na to dopóty  w ziemi znajduję się ropa.

Poza tym to że z rury nie wychodzą spaliny nie znaczy że nie truje się dalej ( truje tylko w innym miejscu ) Ci co mieszkają w pobliżu elektrowni odczują to na własnym zdrowiu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.