Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel vs Benzyna vs Lpg / Fiat Tipo

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Pewnie sporo zalezy od tego, gdzie ten gaz sie skonczy ;)

Mi się skończył na A2 przed Łodzią. Były wszędzie takie kolejki że zatankowałem dopiero w Radomsku :)

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Mi się skończył na A2 przed Łodzią. Były wszędzie takie kolejki że zatankowałem dopiero w Radomsku :)

Sa kraje w EU gdzie gaz jest malo popularny lub kosztuje tyle, ze szkoda sobie glowe zawracac ;)

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Pewnie sporo zalezy od tego, gdzie ten gaz sie skonczy ;)

W niemczech na astostradzie? ok za 100 km masz w najgorszym razie stacje z gazem.... jedziesz jednak 600 km na benzynie zeby wykorzystać "zwiekszony" zasięg?

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Sa kraje w EU gdzie gaz jest malo popularny lub kosztuje tyle, ze szkoda sobie glowe zawracac ;)

Są. Teraz spróbowałem diesla a następny będzie pewnie turbobenzyną albo hybrydą. Na LPG jest najtaniej ale jakoś tak jak nie zmusi mnie życie to nie chcę.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Skoro tam jeżdzi sie na benzynie (jak mniemam) to dlaczego dodawać do zasiegu gaz skoro i tak nie ma go gdzie zatankowac?

Napisano

Na LPG jest najtaniej ale jakoś tak jak nie zmusi mnie życie to nie chc

jeżdziłem prawie 25 lat na gazie... ale dopóki bedą diesle w rozsadnej cenie uważam że to lepsza alternatywa podrózna....

Napisano
20 minut temu, delco napisał:

W niemczech na astostradzie? ok za 100 km masz w najgorszym razie stacje z gazem.... jedziesz jednak 600 km na benzynie zeby wykorzystać "zwiekszony" zasięg?

Raz w zyciu jechalem na narty do Wloch Sharanem na LPG I to byl ostatni raz... Chlalo to chyba z 13/100 I zbornik sie konczyl co 250-200km...

Co z tego, ze stacja byla co 100km, ja na kazdej kolejka Polakow do tankowania na jakies 5-6 aut ;]

W drodze powrotnej juz lecielismy przez Niemcy na benzynie bo tankowanie LPG bylo irytujace ;)

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Raz w zyciu jechalem na narty do Wloch Sharanem na LPG I to byl ostatni raz... Chlalo to chyba z 13/100 I zbornik sie konczyl co 250-200km...

Ja sie zgadzam :ok:;) i dlatego twierdzę ze podawanie jako plus zasiegu gaz + benzyna jest nieporozumieniem... bo albo mamy w d..pie oszczednoiśc i jedziemy na benzynie ( tylko po co wtedy zakładac gaz) albo oszczxedzamy i tankujemy gaz z przygodami i wtedy co mi po tym ze teoretycznie mam 300+600 skoro i tak stoje w kolejce po gaz....:ok:

Napisano
Srednie to pokaz z 1000-3000 km km a nie w gorki pojechales pare km  i podjarka :))
Mi croma 1.9, ciezka buda w tunelu przy 80kmh pali...3.2:) tyle ze na 2 km tunelu :))
A w miescie 7,8 On vs 11 LPG czyli 34 zl vs 23 zl I co jest tansze? 11 zl x 20000km daje 2200 zl - 400 nadal 1800 to  polisa za free:)
Nawet jak doliczysz serwis LPG , kable raz na 50 kkm, swiece to dolicz 200 zl, dobra 400 dolicz.
O kulturze pracy nie wspomne.

Wczoraj zrobiłem ponad 700 km. Średnia z trasy wyniosła 4.2 l/100 km. Średnia prędkość coś ponad 80 km/h. I nie sugeruj się spalaniem diesla w mieście, bo on do tego nie służy.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 minuty temu, MichalFSO napisał:

Średnia prędkość coś ponad 80 km/h.

Bez autostrad i dwupasmówek? czy na autostradzie?

Napisano
Bez autostrad i dwupasmówek? czy na autostradzie?

Na A4. Jazda w ciągłym deszczu. Ciągła jazda tak do 120, momentami szybciej.

Napisano

Na A4. Jazda w ciągłym deszczu. Ciągła jazda tak do 120, momentami szybciej.

Do tego trochę lokalnego kręcenia się po śląsku.

Napisano
47 minut temu, Maciej__ napisał:

Co z tego, ze stacja byla co 100km, ja na kazdej kolejka Polakow do tankowania na jakies 5-6 aut ;]

W drodze powrotnej juz lecielismy przez Niemcy na benzynie bo tankowanie LPG bylo irytujace ;)

To ile litrów miał zbiornik 25-30? Takich nigdy nie widziałem w autach, nawet Panda miała z 35 litrów. Jak wiesz, że auto będzie paliło ok. 13 litrów nie montuje się zbiornika na 200 km, logiczne. Wszystkie auta z lpg jakie miałem w warunkach autostradowych pozwalały na przejechanie 350-400 km na baku. 

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał:

Zawsze mnie zadziwia liczenie zasiegu - gaz + benzyna... czy gazu nie montuje sie po to żeby oszczędzac pieniadze? a jaki to ma sens jadąc łacznie np 300 km na gazie oraz 600 km na benzynie... - naprawdę jest ktos taki komu jak na trasie po 300 km kończy sie gaz  to nie tankuje gazu tylko jedzie dalej na beznynie?

Ja liczę tylko zasięg na LPG, ale między butlą 32l, a 54l proponowaną do jednego modelu pojazdu jest różnica.

Pozdrawiam 

Napisano
34 minuty temu, spad napisał:

To ile litrów miał zbiornik 25-30? Takich nigdy nie widziałem w autach, nawet Panda miała z 35 litrów. Jak wiesz, że auto będzie paliło ok. 13 litrów nie montuje się zbiornika na 200 km, logiczne. Wszystkie auta z lpg jakie miałem w warunkach autostradowych pozwalały na przejechanie 350-400 km na baku. 

Nominalnie mial chyba 45-50ltr, wiec wchodzilo jakies 37-40l LPG...

To nie bylo moje auto, ale auto sluzylo glownie do wozenia rowerow na maratony po PL, wiec jakis wielki wales nie wchodzil w gre.

Dalsze trasy robilo raczej sporadycznie.

Napisano
44 minuty temu, spad napisał:

Na moim baku nie przejade nawet 300. Ale większego zbiornika się nie dało zamontować (tak mi powiedział gazownik) bo butla jest pod podłogą. Strasznie mnie to irytuje. W zeszłym roku wracałem znad morza na benzynie bo jakbym chciał zatankować lpg na A1 to chyba bym stał z godzinę w kolejce

Napisano
3 godziny temu, komor napisał:

Mylisz się Panie, oj mylisz :phi:

Odsprzedać diesla za dobre pieniądze w obecnych czasach jest trudniej niż benzyniaka. Kiedyś to był atut, teraz każdy się boi serwisowania diesli jakby tam jakiś napęd wodorowy był :hehe:

Mylę czy nie, to się okaże, to, że dziś trudniej sprzedać to być może fakt, co będzie za 2-3-5 lat gdy potencjalnie samochód będzie odsprzedawany nikt nie wie. Tak czy owak przy tak małej różnicy w cenach zakupu brałbym diesla. 

Napisano
1 minutę temu, Pepcio napisał:

Mylę czy nie, to się okaże, to, że dziś trudniej sprzedać to być może fakt, co będzie za 2-3-5 lat gdy potencjalnie samochód będzie odsprzedawany nikt nie wie. Tak czy owak przy tak małej różnicy w cenach zakupu brałbym diesla. 

To jest ulica jednokierunkowa - diesla będzie coraz trudniej sprzedać... 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

no właśnie... RAZ W ZYCIU jechales. To raz na rok można sie przemeczyc. Mnie nikt nie przekona do diesla. Wybieram lpg z wszystkimi jego "wadami", które dla mnie nie sa żadnymi wadami. Na lpg wychodzi taniej czy komus sie to podoba czy nie. Biorąc juz pod uwagę nie tylko cenę paliwa ale tez caly serwis

Napisano
1 godzinę temu, tomata napisał:

W zeszłym roku wracałem znad morza na benzynie bo jakbym chciał zatankować lpg na A1 to chyba bym stał z godzinę w kolejce

Tak jak ja :)

Napisano
2 minuty temu, angrius napisał:

Na lpg wychodzi taniej czy komus sie to podoba czy nie.

Ale to jest jedyna zaleta lpg. Są jeszcze jakieś?

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

To czy na LPG wychodzi faktycznie taniej zależy tylko częściowo od kosztów samego paliwa, większość lubi się oszukiwać nie wliczając w koszty eksploatacji samochodu z LPG dodatkowych przeglądów (zarówno okresowych jak i serwisowania instalacji), paliwa PB na rozruch i dogrzanie instalacji, bardzo często oszczędności jakie zakładają są dużo niższe w danym okresie czasu lub nie ma ich wcale. Ale LPG to samo dobro ....;) 

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał:

zaleta wystarczajaca dla kogoś kto kreci sie caly rok wokół komina i raz w roku jedzie na wakacje. A robi tak znakomita większość społeczeństwa. Po co wiecej zalet?

Napisano
3 minuty temu, Pepcio napisał:

To czy na LPG wychodzi faktycznie taniej zależy tylko częściowo od kosztów samego paliwa, większość lubi się oszukiwać nie wliczając w koszty eksploatacji samochodu z LPG dodatkowych przeglądów (zarówno okresowych jak i serwisowania instalacji), paliwa PB na rozruch i dogrzanie instalacji, bardzo często oszczędności jakie zakładają są dużo niższe w danym okresie czasu lub nie ma ich wcale. Ale LPG to samo dobro ....;) 

I przede wszystkim czy dobrze działa. U mnie wiecznie były jakieś problemy.

Napisano
5 minut temu, angrius napisał:

zaleta wystarczajaca dla kogoś kto kreci sie caly rok wokół komina i raz w roku jedzie na wakacje. A robi tak znakomita większość społeczeństwa. Po co wiecej zalet?

A co jak wady przewyższają tą, jedną zaletę? Tu jest całkiem sporo takich osób np. ja. Dlatego pytam jakie są jeszcze zalety.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

A co jak wady przewyższają tą, jedną zaletę? Tu jest całkiem sporo takich osób np. ja. Dlatego pytam jakie są jeszcze zalety.

LPG jest bardziej ekologiczny :phi:

Napisano
8 minut temu, Pepcio napisał:

W nowoczesnej instalacji lpg przełącza się po kilkuset metrach. Przeglad wychodzi 60zl więcej i 100zl wymiana filtrów co 10000km. Jak ktoś o tym zapomina to trudno. Ale nie pisz głupot ze oszczędności nie ma wcale. Mnie instalacja zwróciła się już prawie całkowicie. W międzyczasie zrobiłem 18 tys km. Jeszcze dwa miesiące i wyjdę na swoje. W tym czasie nie wydałem ani zł na naprawę. Paliwo tankkowalem może z dwa razy po 50zł. Nie liczę benzyny na wakacjach gdy nie chciało mi się stać w kolejce do lpg ;)

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Ale jakie wady? Bo masz skopaną instalacje? No chyba ze piszesz o częstotliwości tankowania, tu się zgodzę ;)

Napisano
2 minuty temu, Pepcio napisał:

jezdze na lpg od 2 lat. Jakie byly moje koszty do tej pory poza paliwem? 120zl za przeglady okresowe (60x2), filtry gazu jakies 40zl, benzyna srednio 200zl na 3 miesiace, listwa wtryskowa 300zl (chyba jedna z najdrozszych bo mozna tez kupic za 100-150) i tyle.

srednio na lpg miesięcznie wydaje 300zl.

24x300= 7200zl

noPb 1600zl.

suma 7200+1600+460=9260zl

gdybym mial diesla:

srednio 2200km /m-c

spalanie liczmy 6/100

przejechane mam 46kkm (przez 2lata)

daje nam to 2760l

cena srednia 4,3 x 2760=11 868.

na samym paliwie mam oszczędności rzędu 3tys zl. Doliczajac serwis lpg oszczędności maleją do 2500zl. Zatem co sie oplaca? Pomijam fakt ze w międzyczasie moglyby wyniknąć problemy typowo dieslowskie

czy gdzies sie pomyliłem?

Napisano
11 minut temu, angrius napisał:

Gaz do krecenia wokół komina tak jak większość społeczeństwa też jest dziwny. Robiąc odcinki po 5-10km do pracy, na zakupy, do ciotki, dzieciaki do szkoly jezdzisz sporo na zimnym silniku. Taka 3litrowa benzyna, ktora zapewnia względny komfort mocy do normalnej jazdy dużym autem potrzebuje z 5km zimą, żeby się przełączyć na lpg. Zauważ, że przynajmniej 1/3 przebiegu wychodzi wtedy na pb, ktorego spalanie na takim miejskim ssaniu dochodzi do 20litrów. W ogólnym rozrachunku jest taniej, ale amortyzacja dobrej instalacji za 4k pln znacznie sie wydłuża. Że lpg w trase się nie nadaję to juz dobrze koledzy wyżej pokazali. Dziwne to paliwo :hmm:

Napisano
11 minut temu, marcindzieg napisał:

jakie wady? Bo jak dla mnie to nie ma zadnych

Napisano
3 godziny temu, delco napisał:

Ja sie zgadzam :ok:;) i dlatego twierdzę ze podawanie jako plus zasiegu gaz + benzyna jest nieporozumieniem... bo albo mamy w d..pie oszczednoiśc i jedziemy na benzynie ( tylko po co wtedy zakładac gaz) albo oszczxedzamy i tankujemy gaz z przygodami i wtedy co mi po tym ze teoretycznie mam 300+600 skoro i tak stoje w kolejce po gaz....:ok:

Czemu uogólniacie zasięg na LPG do 250-300km, to też zaburzanie ogólnej sytuacji. U mnie zasięg na LPG to w trasie 600km. Mało?

Napisano
1 minutę temu, atlantic napisał:

Gaz do krecenia wokół komina tak jak większość społeczeństwa też jest dziwny. Robiąc odcinki po 5-10km do pracy, na zakupy, do ciotki, dzieciaki do szkoly jezdzisz sporo na zimnym silniku. Taka 3litrowa benzyna, ktora zapewnia względny komfort mocy do normalnej jazdy dużym autem potrzebuje z 5km zimą, żeby się przełączyć na lpg. Zauważ, że przynajmniej 1/3 przebiegu wychodzi wtedy na pb, ktorego spalanie na takim miejskim ssaniu dochodzi do 20litrów. W ogólnym rozrachunku jest taniej, ale amortyzacja dobrej instalacji za 4k pln znacznie sie wydłuża. Że lpg w trase się nie nadaję to juz dobrze koledzy wyżej pokazali. Dziwne to paliwo :hmm:

po 1 robie dziennie w cyklu mieszanym po 70-80km

po 2 mam silnik 2.0 gdzie calkiem dobrze sie odpycha i jest wystarczajacy

po 3 zima przelaczal mi sie po ok 3 km w mrozy po -20

po 4 masz moje wyliczenia powyzej

Napisano
3 minuty temu, atlantic napisał:

Za 4k to montujesz w dobrym zakładzie do mocnego silnika z większą ilością cylindrów niż 4.

Za 2500 w dobrym zakładzie montujesz do R4.

Napisano
22 minuty temu, angrius napisał:

no właśnie... RAZ W ZYCIU jechales. To raz na rok można sie przemeczyc. Mnie nikt nie przekona do diesla. Wybieram lpg z wszystkimi jego "wadami", które dla mnie nie sa żadnymi wadami. Na lpg wychodzi taniej czy komus sie to podoba czy nie. Biorąc juz pod uwagę nie tylko cenę paliwa ale tez caly serwis

Tylko, ze LPG umrze smiercia naturalna (mozliwe, ze razem z dieslem).

Nie ma juz prawie nowych aut dla przecietnego Kowalskiego pod LPG (owszem zostaly Dacie, stara Astra jeszcze z rok pewnie, nowe Tipo, pojedyncza Kia czy Hyundai, o Honda z 2.0 sie przypomniala jeszcze, amerykancow nie licze jako przecietnych aut).

Instalki do bezposredniego wtrysku sie kompletnie nie kalkuluja. Ostatnio gazownik tlumaczyl o 4 gen. do TSI przy 20-30% zuzyciu noPB.

Przy pewnych zalozeniach diesel bedzie sie bardziej kalkulowal, przy innych nie, tak samo jak jednemu sie chrzani LPG, a innemu nie..

Ja, pewnie podobnie jak Ty, LPG zawsze liczylem w stosunku do noPB, a tu jest przepasc.

Napisano
Teraz, angrius napisał:

jakie wady? Bo jak dla mnie to nie ma zadnych

-Mniejszy zasięg

-Zawalona połowa bagażnika jeśli chcesz mieć koło zapasowe.

-Stracony czas na dodatkowe regulacje i przeglądy lpg

-Dziura i wkręty w podłogę bagażnika, dziura w zderzaku, albo pod klapką wlewu, trytki w przewody hamulcowe.

-Wyższa temperatura spalania(ciekawe jak to w długim okresie czasu wpływa na kondycję silnika)

-Brak możliwości wjazdu na parkingi podziemne

-Potencjalny generator dodatkowych problemów

O czymś zapomniałem? ;]

Napisano
2 minuty temu, atlantic napisał:

O czymś zapomniałem? ;]

Mozliwe, ale niektore argumenty to jak ten, ze komus smierdzi ON a gaz pachnie.

Napisano
4 minuty temu, mazi napisał:

Za 4k to montujesz w dobrym zakładzie do mocnego silnika z większą ilością cylindrów niż 4.

Za 2500 w dobrym zakładzie montujesz do R4.

Wiem, dlatego pisałem 3litrówce, która zimą grzała się bardzo dlugo nim przyłączyła się na lpg i instalka do niej sporo kosztuje.

Napisano
15 minut temu, atlantic napisał:

-Mniejszy zasięg

dla mnie to żadna wada, tankuje auto co 4-5 dni

-Zawalona połowa bagażnika jeśli chcesz mieć koło zapasowe.

nie jeżdżę z kolem zapasowym. A nawet jak na wakacje jechałem z nim to bez problemu spakowalem kolo, wózek i graty

-Stracony czas na dodatkowe regulacje i przeglądy lpg

ani razu nie musiałem nic regulowac

-Dziura i wkręty w podłogę bagażnika, dziura w zderzaku, albo pod klapką wlewu, trytki w przewody hamulcowe.

i? W czym to przeszkadza?

Wyższa temperatura spalania(ciekawe jak to w długim okresie czasu wpływa na kondycję silnika)

podobno mam silnik idealnie nadający sie pod lpg. Przebieg 298kkm, na lpg zrobione 100kkm. Wszystko dziala

Brak możliwości wjazdu na parkingi podziemne

a to ciekawe... Tam gdzie ja jeżdżę nie ma zakazu

Potencjalny generator dodatkowych problemów

żadnych sobie nie przypominam. Za to diesel jest bezproblemowy;l

Edytowane przez angrius

Napisano
10 minut temu, atlantic napisał:

Wiem, dlatego pisałem 3litrówce, która zimą grzała się bardzo dlugo nim przyłączyła się na lpg i instalka do niej sporo kosztuje.

a trzeba od razu dawac przyklad najdrozszych rzeczy? Do mojego koszt instalacji wyniosl 2 tys zl. I tak jak mowie. Zadnych problemow nie mialem poza listwa wtryskowa ktora byla zabrudzona

Napisano
18 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tylko, ze LPG umrze smiercia naturalna (mozliwe, ze razem z dieslem).

Niekoniecznie, instalki kiedyś też stanieją jeśli będzie na nie popyt... a skoro będą auta tylko z bezpośrednimi wtryskami typu T(f)SI,czy inne ekoboosty to muszą z ceny zejść, a tym bardziej jak postęp technologiczny coś nowszego wymyśli... ;)

Napisano
46 minut temu, tomata napisał:

Ale jakie wady? Bo masz skopaną instalacje? No chyba ze piszesz o częstotliwości tankowania, tu się zgodzę ;)

Pisałem o tym już wielokrotnie więc odpuść takie teksty. Działa Ci to się ciesz. Weź jednak pod uwagę że niektórym się np super hiper wtryskiwacze za worek pieniędzy rozsypują po 5 kkm.

Napisano

Pisałem o tym już wielokrotnie więc odpuść takie teksty. Działa Ci to się ciesz. Weź jednak pod uwagę że niektórym się np super hiper wtryskiwacze za worek pieniędzy rozsypują po 5 kkm.

znasz takich?

a nawet jesli to jest tego jakas przyczyna. Albo badziewne wtryskiwacze albo zle ustawiona instalacja.

Napisano

albo kiepskie "paliwo" 

Napisano
1 minutę temu, angrius napisał:

znasz takich?

a nawet jesli to jest tego jakas przyczyna. Albo badziewne wtryskiwacze albo zle ustawiona instalacja.

Może wadliwa seria? A niektórzy mają pecha na nią trafić.

Co do reszty - mój mechanik swego czasu wynajmował warsztat obok gazowników. I trochę się rzeczy naoglądał i nasłuchał nieco przeczących temu co piszesz. Ale działa Ci - ok - przyjmij jednak do wiadomości że nie wszyscy tak mają.

Napisano
Dnia 19 marzec 2017 o 16:32, bochumil napisał:

Są. Tylko z reguły nie należą do nas ;) Oto zrzut z Trip Computera Fiata Stilo Multiwagon 1.9 Mutijet 140 KM. Oczywiście trasa inna niż ta o której wspominasz.

dypv9g.jpg

A tu jeszcze cytat z raportu spalania Fiata Tipo 1.6 120KM z Autocentrum

https://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/tipo/ii/sedan/silnik-diesla-1.6-multijet-120km-od-2015/

Kurcze malo pali bardzo. Moja podobna wielkoscia croma przy boxie na dachu, 4 osobach, bagazniku  na full, oponach 225 pali na DK 5,4-5,7 a srednia wroclaw- jaroslawiec 66kmh ino. I mniej sie nie da. jakos te 2 tony trzeba kulac:))

Zmiana opon z 225 na 215 to 0,5l/100, kolejny rozmiar to litr, a 1,95 zamiast 225 to moze ponad litr mniej.

Ale jak to wyglada ciulowo. I dlatego pali tyle, ze zawsze leje pod korek

Napisano
1 minutę temu, kanu napisał:

albo kiepskie "paliwo" 

A może syfiasta technologia?

Napisano
Kurcze malo pali bardzo. Moja podobna wielkoscia croma przy boxie na dachu, 4 osobach, bagazniku  na full, oponach 225 pali na DK 5,4-5,7 a srednia wroclaw- jaroslawiec 66kmh ino. I mniej sie nie da. jakos te 2 tony trzeba kulac:))

Zmiana opon z 225 na 215 to 0,5l/100, kolejny rozmiar to litr, a 1,95 zamiast 225 to moze ponad litr mniej.

Ale jak to wyglada ciulowo. I dlatego pali tyle, ze zawsze leje pod korek

Moje 3d Stilo z silnikiem 1.9 120KM na długiej trasie pali ok 4.7/100. Jestem w stanie zejść do 4,4 ale to już jest zabawa w muskanie gazu.

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał:

A może syfiasta technologia?

Raczej słaby instalator albo instalacja

Napisano
Teraz, bochumil napisał:

Moje 3d Stilo z silnikiem 1.9 120KM na długiej trasie pali ok 4.7/100. Jestem w stanie zejść do 4,4 ale to już jest zabawa w muskanie gazu.

I co w związku z tym? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.