Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel vs Benzyna vs Lpg / Fiat Tipo

Featured Replies

Napisano

Kolega z pracy przymierza się do zakupu Tipo - na ten model jest zdecydowany. Pewnie dzięki mojej opinii o Fiacie (mega pozytywna).
Interesuje go sedan lub HB
Ale co do silnika nie mogę mu doradzić bo sam się zamotałem
Kolega robi około 25-30 tys rocznie, ale głównie trasa - Częstochowa - Huta Katowice (Dąbrowa Górnicza)
1) Kup najtańszego 1.4 95KM - zamiast dokładać do diesla wydasz na większe koszty dojazdu i wyjdzie Ci na jedno
2) Kup droższego T-J z gazem  - no będzie mega tanio dojazd
3) Kup najdroższego 1.6 D 120KM - będzie mega tanio dojazd

No i co wybrać? Jak z żywotnością jednostki benzynowej / LPG ?
Co do diesla to ja mam prawie 220000km i jest super

Edytowane przez cypajak

Napisano
  • Autor

No zapewne fajnie przyśpiesza :)
ale różnica w cenie jest znikoma między TJet a Diesel 120km

Napisano
  • Autor

Panda 1.4 100HP

Napisano
5 minut temu, cypajak napisał:

Panda 1.4 100HP

Niech kupi t-jeta.

Napisano

Trasa wiec ja bym bral klekota. Trzeba 160 to mozna trzeba 110 to mozna a jest zdecydowanie bardziej odpoprny na wyzsze vmax jesli chodzi o spalanie.

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

Trasa wiec ja bym bral klekota. Trzeba 160 to mozna trzeba 110 to mozna a jest zdecydowanie bardziej odpoprny na wyzsze vmax jesli chodzi o spalanie.

sądząc po wypowiedzi, nie znasz tej trasy Cze-wa - Dąbrowa G. tam sie nie da jechać więcej jak 90. co kawałek fotoradar, sygnalizacja świetlna, przejścia dla pieszych i inne bzdety. Są odcinki, gdzie na moment przyciśniesz, ale za chwile trzeba zwolnić, więc to nie ma sensu. na taką trasę, to nawet najsłabsza wersja da rade

Napisano
10 godzin temu, cypajak napisał:

Panda 1.4 100HP

czyli to praktycznie ten sam silnik, co w najtańszym tipo, tyle że panda lzejsza, to i osiągi w niej lepsze

na te przebiegi to brałbym T-J

Napisano

Według mnie diesel. Na takim odcinku DPF bez problemu będzie miał czas na wypalenie się, do tego spalanie najniższe. Tylko DIESEL.

Napisano
19 minut temu, MichalFSO napisał:

Według mnie diesel. Na takim odcinku DPF bez problemu będzie miał czas na wypalenie się, do tego spalanie najniższe. Tylko DIESEL.

co z tego ze spalanie najniższe jak kosztowo najmniej wyjdzie z lpg. Mój glos idzie na lpg. Dodatkowo nie trzeba się martwic o dpf

Napisano
13 godzin temu, cypajak napisał:

Kolega z pracy przymierza się do zakupu Tipo - na ten model jest zdecydowany. Pewnie dzięki mojej opinii o Fiacie (mega pozytywna).
Interesuje go sedan lub HB
Kolega robi około 25-30 tys rocznie, ale głównie trasa - Częstochowa - Huta Katowice (Dąbrowa Górnicza)
1) Kup najtańszego 1.4 95KM - zamiast dokładać do diesla wydasz na większe koszty dojazdu i wyjdzie Ci na jedno
2) Kup droższego T-J z gazem  - no będzie mega tanio dojazd
3) Kup najdroższego 1.6 D 120KM - będzie mega tanio dojazd

No i co wybrać? Jak z żywotnością jednostki benzynowej / LPG ?
Co do diesla to ja mam prawie 220000km i jest super

Tylko nr 2 ,chyba ze ropę kupuję na lewo, liczy ilość PLN na 100km, a nie ilość litrów na 100km.

Dodatkowo duża butla w koło zwiększy zasięg.

Napisano
2 godziny temu, blue_ napisał:

sądząc po wypowiedzi, nie znasz tej trasy Cze-wa - Dąbrowa G. tam sie nie da jechać więcej jak 90. co kawałek fotoradar, sygnalizacja świetlna, przejścia dla pieszych i inne bzdety. Są odcinki, gdzie na moment przyciśniesz, ale za chwile trzeba zwolnić, więc to nie ma sensu. na taką trasę, to nawet najsłabsza wersja da rade

Pewnie, ze da ale na trasy zawsze najlepszy bedzie diesel. 

Napisano
  • Autor

A żywotność T-Jet LPG vs Diesel ?

Napisano
10 minut temu, wujekcybul napisał:

na trasy zawsze najlepszy bedzie diesel.

Uzasadnij.

Bo w tym przypadku (fabryczne LPG) IMHO Tjet będzie najlepszą opcją.

Napisano
6 minut temu, noras napisał:

Uzasadnij.

Zasieg, bezobslugowosc, nizsze zuzcie paliwa. Tjet choc fajny silnik to jednak pali sporo. Mialem kiedys LPG i bylo tanio pozniej mialem diesela i to dzien do nicy w uzytkowaniu na codzien.

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

Zasieg, bezobslugowosc, nizsze zuzcie paliwa.

Zasięg - on nie wybiera się na wyprawę transsyberyjską, ani nie zamierza przejeżdżać Australii wzdłuż i w poprzek. Będzie miał stacje paliw co jakieś 3-5 km max.

Bezobsługowość - a jakąż to obsługowość przewidujesz w nowym samochodzie ?OK, to fiat, więc do przeglądu na 60kkm dorzuci eksploatacyjną wymianę alternatora i tyle.

Niższe zużycie paliwa - w l/100km diesel będzie zużywał mniej, ale w zł/100km LPG pobije go na głowę. Zakładam, że jak ktoś kupuje Tipo, to raczej wśród AKowiczów byłby nędzarzem, więc ważniejsze dla niego są realne złotówki niż cyferki oznaczające zużyte litry.

Napisano

Jadąc spokojnie dieslem zużyjesz 4l/100 km. LPG pewnie z 7.5 l/100 km. Wiec lpg nie pobije na głowę diesla jeśli chodzi o koszty.

Napisano
32 minuty temu, noras napisał:

Zasięg - on nie wybiera się na wyprawę transsyberyjską, ani nie zamierza przejeżdżać Australii wzdłuż i w poprzek. Będzie miał stacje paliw co jakieś 3-5 km max.

Bezobsługowość - a jakąż to obsługowość przewidujesz w nowym samochodzie ?OK, to fiat, więc do przeglądu na 60kkm dorzuci eksploatacyjną wymianę alternatora i tyle.

Niższe zużycie paliwa - w l/100km diesel będzie zużywał mniej, ale w zł/100km LPG pobije go na głowę. Zakładam, że jak ktoś kupuje Tipo, to raczej wśród AKowiczów byłby nędzarzem, więc ważniejsze dla niego są realne złotówki niż cyferki oznaczające zużyte litry.

Teraz ochlon i przelicz jeszcze raz. Ja tam nie widze, zeby bil glowe na koszty. Na koszty to pobije uzywana astra IV 1.4T i do tego LPG.

Napisano
34 minutes ago, MichalFSO said:

Jadąc spokojnie dieslem zużyjesz 4l/100 km. LPG pewnie z 7.5 l/100 km. Wiec lpg nie pobije na głowę diesla jeśli chodzi o koszty.

spokojnie? 

To  chyba  50km/h  na najwyższym  biegu 

Takich  diesli nie ma,  co  przy  normalnej  jeździe  palą  4

Napisano
  • Autor

U mnie spalanie jest 4,6 - 4,7l / 100km

Prędkość w trasie 100-110km/h  6 bieg i obroty 1800-2000

Napisano
Godzinę temu, MichalFSO napisał:

Jadąc spokojnie dieslem zużyjesz 4l/100 km. 

nie ośmieszaj sie. nie ma takich samochodów. chyba, że jadąc A4 z Rzeszowa do Krakowa i nie przekraczając 90km/h

ale nie na tej trasie, o której jest mowa. tam w życiu nie osiągnie takiego wyniku

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

Uzasadnij.

W Tipo w Polsce, mimo że fabryka takie auta składa, nie ma fabrycznego LPG. Instalację zakłada diler...

Edytowane przez grogi

Napisano
5 minut temu, grogi napisał:

nie ma fabrycznego LPG. Instalację zakłada diler

Troszkę gorzej - ale nie powinno być problemów z odsyłaniem ASO-gazownik i prób skasowania gwarancji.

Napisano
28 minut temu, blue_ napisał:

nie ośmieszaj sie. nie ma takich samochodów. chyba, że jadąc A4 z Rzeszowa do Krakowa i nie przekraczając 90km/h

ale nie na tej trasie, o której jest mowa. tam w życiu nie osiągnie takiego wyniku

Człowieku, czytanie ze zrozumieniem się kłania (szkoła podstawowa). Napisałem przecież że przy spokojnej jeździe. Na A4 Rzeszów - Kraków nie przekraczając 120 robię 4.1, dlatego nie pisz że nie ma takich samochodów. Niech na tej trasie diesel spali 5.5 /100, to lpg spali coś około 10 /100. To dla Ciebie nie jest duża różnica?

Napisano
3 minuty temu, MichalFSO napisał:

Człowieku, czytanie ze zrozumieniem się kłania (szkoła podstawowa). Napisałem przecież że przy spokojnej jeździe. Na A4 Rzeszów - Kraków nie przekraczając 120 robię 4.1, dlatego nie pisz że nie ma takich samochodów. Niech na tej trasie diesel spali 5.5 /100, to lpg spali coś około 10 /100. To dla Ciebie nie jest duża różnica?

Zapominasz o jednym parametrze... CENA paliw. 

Napisano
14 minut temu, MichalFSO napisał:

Na A4 Rzeszów - Kraków nie przekraczając 120 robię 4.1, dlatego nie pisz że nie ma takich samochodów.

tak tak. pisz sobie dalej takie pierdoły

mamy w firmie 20 samochodów, a ile wcześniej mieliśmy to nie sposób zliczyć. nigdy nie udało się zejść poniżej 5l, nawet jadąc za tirem

zrozum, ze autor wątku będzie codziennie dojeżdżał do pracy bardzo ruchliwą drogą, gdzie nie da się spokojnie jechać i nie jest realne zejście do żadnych nawet 5 litrów

a gdyby jakimś cudem sie to udało, to i tak na lpg bedzie taniej.

nie pisz więcej, i nie przekonuj mnie, bo dla mnie klekot to zło najgorsze pod słońcem

Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

Pewnie, ze da ale na trasy zawsze najlepszy bedzie diesel. 

Tia- do pierwszej poważnej usterki i całe oszczędności .... :phi:

Napisano
Godzinę temu, MichalFSO napisał:

no taak- a jak jedziesz 80 km/h to dolewa do baku- nie pisz po pijanemu proszę.

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

W Tipo w Polsce, mimo że fabryka takie auta składa, nie ma fabrycznego LPG. Instalację zakłada diler...

Sprawdzaj a nie piszesz kompletne głupoty- instalka montowana w fabryce- ma nawet w zestawie wskaźników zegar ilości LPG w miejsce wskaźnika temperatury

Napisano
3 minuty temu, Dareek napisał:

no taak- a jak jedziesz 80 km/h to dolewa do baku- nie pisz po pijanemu proszę.

Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałem. Zresztą... przeciwnicy diesla zobaczcie to:

Napisano

człowieku 36 km jest od Rzeszowa do Krakowa i to jest ta prędkość 120 km/h? robisz z siebie pajaca.  Ja jestem CI w benzynowym osiągnąć wynik na poziomie 5 litrów na takim dystansie kwestia restartu kompa pokładowego i odpowiedniego operowanie gazem - komp jeszcze większe bzdury pokazuje- pokaż przebieg 200km ze średnią dajmy 100 km/h bo na razie się kompromitujesz.

mi tez julka przy odpowiednim traktowaniu pokaże zasięg 1.4 TB na pełnym baku ponad 1000 km.

Edytowane przez Dareek

Napisano
5 minut temu, MichalFSO napisał:

Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałem. Zresztą... przeciwnicy diesla zobaczcie to:

Mi komputer pokazuje średnie spalanie 4,6 z ostatnich ponad 10 kkm i średnią prędkość chyba 59 km/h. I nie jest to żaden eco driving. Auto odpalane zimne jedzie ok. 20-25 km, czasami krótsze odcinki. Realnie spala jednak ok. 0,5 więcej (z tankowania).

Napisano
4 godziny temu, cypajak napisał:

A żywotność T-Jet LPG vs Diesel ?

Dzisiejsze diesle z mniejszą pojemnością nie szczycą się trwałością. Za to T-jet jest bardzo udaną jednostką.

Napisano
3 godziny temu, MichalFSO napisał:

Kiedyś kolega KvM pokazywał, że Bravo T-jetem 150 KM można zejść do 4,8/100 przy długiej trasie. Nie uprawiając tych całych ekodrajwingów, można spalić 6/100, doliczając 20% więcej na zużycie lpg, to przy spokojnej trasie można spalić 7,2/100 lpg, co daje niecałe 15zł/100km. Jadąc tak samo dieslem, spali bliżej 4,2/100, co daje ok. 18zł/100km. Przy jego przebiegach 800-900zł rocznie do przodu dla T-jet+lpg.

Napisano
21 minut temu, Dareek napisał:

człowieku 36 km jest od Rzeszowa do Krakowa i to jest ta prędkość 120 km/h? robisz z siebie pajaca.  Ja jestem CI w benzynowym osiągnąć wynik na poziomie 5 litrów na takim dystansie kwestia restartu kompa pokładowego i odpowiedniego operowanie gazem - komp jeszcze większe bzdury pokazuje- pokaż przebieg 200km ze średnią dajmy 100 km/h bo na razie się kompromitujesz.

mi tez julka przy odpowiednim traktowaniu pokaże zasięg 1.4 TB na pełnym baku ponad 1000 km.

Pokaż mi gdzie napisałem że jest to z trasy Rzeszów - Kraków, bo jak na razie to Ty robisz z siebie pajaca. To była jazda w zakresie 1500 - 2500 obr/min. Jeśli jesteś w stanie benzyniakiem osiągnąć 5 l/100 km to pokaż to. Jednak dalej będzie to 1.5 litra więcej niż w klekocie. Chętnie zobaczę, bo tylko pisać to każdy potrafi. Jeśli trafi mi się dłuższa trasa to zrobię zdj i wyślę Ci na pw. I to nie było zamulanie, tylko normalna jazda. Jeśli komp w dieslu pokazuje głupoty, to w benzyniaku też. Diesel ZAWSZE będzie oszczędniejszy i tego nie przeskoczysz.

Napisano

będzie oszczędniejszy do....pierwszej us

2 godziny temu, MichalFSO napisał:

Napisałem przecież że przy spokojnej jeździe. Na A4 Rzeszów - Kraków nie przekraczając 120 robię 4.1,

to napisałeś- pokaż dowód. :phi:

będzie oszczędniejszy do....pierwszej usterki typowej dla diesla i cały twój wywód będzie o kant 4 litery potłuc. tyle w temacie.

Napisano
1 minutę temu, Dareek napisał:

będzie oszczędniejszy do....pierwszej us

to napisałeś- pokaż dowód. :phi:

będzie oszczędniejszy do....pierwszej usterki typowej dla diesla i cały twój wywód będzie o kant 4 litery potłuc. tyle w temacie.

Napisałem, że jeśli trafi mi się trasa to zrobię zdjęcie i wyśle Ci. Napisałem też że 4.1, nie 3.5 jak na filmiku. Pierwsza poważna usterka wystąpi przy przebiegu grubo powyżej 200 kkm, czyli najwcześniej po 7 latach w tym konkretnym przypadku, a wtedy pewnie właściciel już będzie innym jeździł. Czyli jednak 5l/100 km benzyniakiem nie zrobisz?:]

Napisano
3 minuty temu, Dareek napisał:

Tak tak współczesnym dieslem bez usterek 200 tkm  i 7 lat- :hehe::facepalm: "MISZCZ" .

Dieslem Fiata bez problemu, przy odpowiedniej eksploatacji. A poza tym to jeździłeś i wiesz, czy tylko naczytałeś się tak jak w przypadku spalania?

Napisano
8 minut temu, MichalFSO napisał:

Napisałem, że jeśli trafi mi się trasa to zrobię zdjęcie i wyśle Ci. Napisałem też że 4.1, nie 3.5 jak na filmiku. Pierwsza poważna usterka wystąpi przy przebiegu grubo powyżej 200 kkm, czyli najwcześniej po 7 latach w tym konkretnym przypadku, a wtedy pewnie właściciel już będzie innym jeździł. Czyli jednak 5l/100 km benzyniakiem nie zrobisz?:]

Kwestia już co kto lubi.

Meczac się to ja Loganem 1,5dci czy jak mu tam 3,4 zrobiłem na 60km krajowki, ale normalna jazda wg mnie to nie była i bym się chyba pocial jakbym tak musiał jezdzic.

Moja żona regularnie 7l LPG robi w AH 1,4 (krajowa 19, nie pocisniesz jak wyprzedzać słabym autem nie umiesz, nie wiem jaka średnia v jej wychodzi ale pewnie ok 70).

Ja potrzebuję min. 1,5l LPG więcej.

Nie każdy uwielbia ecodriving, ale faktem jest że jeżeli w dieslu osiągniesz 4 to w LPG jak się uprzedzenia będziesz miał 7.

Licząc same spalanie różnica wychodzi niewielką i przy założeniu nowego auta z dobrą gwarancja faktycznie LPG vs ON jazda na LPG nie jest warta swieczki, zwłaszcza że wybór aut z LPG maleje.

Pozostają kwestie "nienawiści" do tych paliw (jednemu śmierdzi to, drugiemu tamto) i czy rząd nam jakichś zakazów dla ON nie klepanie.

Napisano
4 godziny temu, noras napisał:

Teoretycznie wg Ciebie u siebie powinienem się spodziewać 3 wymiany alternatora bo mam 178kkm. Chyba że poprzedni właściciel do przebiegu 78kkm wymienił już 3 razy alternator bo od takiego przebiegu użytkuje to auto czyli P2. Ja alternatora nie ruszałem. I nie jestem wybrańcem bo mam podgląd jeszcze na kilka modeli Fiata w podeszłym wieku i nic takiego nie zauważyłem. 

Napisano
  Teoretycznie wg Ciebie u siebie powinienem się spodziewać 3 wymiany alternatora bo mam 178kkm.

Ja natomiast kupiłem kiedyś Fiata w wigilię (właściwie kupiłem wcześniej, odbierałem 24 grudnia z salonu), a jadąc na majówkę w Bieszczady stanąłem w Tarnowie, alternator kaput, dioda ładowania się nawet nie zapaliła (co mnie nie dziwi, w końcu to Fiat). Altek wytrzymał więc cztery miesiące od pierwszego montażu i chyba 7000 kilometrów.

Swoją drogą, pomagał mi wówczas jakiś kącikowicz pracujący w serwisie Renault pod Tarnowem, nie pamiętam nicka, to był 2003 rok.

tapatalked

Napisano

Jeśli chodzi wyłącznie o pieniądze to rzeczywiście kolega może rzucić monetą, choć wydaje mi się że rozwiązanie z turbobenzyną + gaz może być potencjalnie najbardziej kosztowne w skali lat eksploatacji (przeglądy od pierwszego roku, potencjalne problemy z gazem itd). Gdybym ja był na kolegi miejscu to wziąłbym diesla, pierwsza alternatywa odpada u mnie z prostej przyczyny, skoro mogę mieć mocniejsze auto w tej samej sumarycznie cenie to dlaczego w ogóle zastanawiać się nad słabszym. Huta Katowice - Częstochowa to jednak typowa polska trasa, kolega ma do zrobienia 120-130 km dziennie, czyli z samych dojazdów do pracy będzie miał jakieś 34kkm rocznie, niech piątkę rocznie zrobi na dojazdach do sklepu po ziemniaki i w skali pięciu lat ukręci dwie stówy takim Tipo.

tapatalked

Napisano
5 godzin temu, MichalFSO napisał:

Jadąc spokojnie t-jetem miałem spalanie ok 5l /100. Dodaj 20 procent nalpg i masz 6. Czyli ok 13 zł na 100 km. Diesel jednak sporo więcej. 

Napisano
  • Autor

Po zaprezentowaniu koledze postów z AK w zasadzie odrzuciliśmy opcję 1.4 95km
T - Jet 120 z LPG = 59000zł
Diesel 120KM = 63000zł
Rożnica 4 tysiące
Nie jest to niby bardzo dużo
Jednak głównym argumentem będzie żywotność jednostki, bo cene za przejechanie km już w sumie znamy

Napisano
4 godziny temu, blue_ napisał:

Są. Tylko z reguły nie należą do nas ;) Oto zrzut z Trip Computera Fiata Stilo Multiwagon 1.9 Mutijet 140 KM. Oczywiście trasa inna niż ta o której wspominasz.

dypv9g.jpg

A tu jeszcze cytat z raportu spalania Fiata Tipo 1.6 120KM z Autocentrum

Dynamiczny i zarazem oszczędny. Na autostradzie na tempomacie przy 120 km/h średnie spalanie w granicy 4.6 litra, na drodze krajowej przy 90 km/h 3.4-3,6 litra

https://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/tipo/ii/sedan/silnik-diesla-1.6-multijet-120km-od-2015/

Edytowane przez bochumil

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.