Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel vs Benzyna vs Lpg / Fiat Tipo

Featured Replies

Napisano

Według mnie obydwie opcje są fajne. Minusem lpg jest jak dla mnie konieczność częstszego tankowania. Minusem diesla potencjalnie kosztowniejsze naprawy, ale w nowym aucie chyba można to pominąć.

Napisano
45 minut temu, cypajak napisał:

Po zaprezentowaniu koledze postów z AK w zasadzie odrzuciliśmy opcję 1.4 95km
T - Jet 120 z LPG = 59000zł
Diesel 120KM = 63000zł
Rożnica 4 tysiące
Nie jest to niby bardzo dużo
Jednak głównym argumentem będzie żywotność jednostki, bo cene za przejechanie km już w sumie znamy

Diesel na trasach 200 kkm nawet fiat przejedzie bez problemu. Szybciej sie amory wytluka czy alternator odpadnie. Do sprzegla, turbo nic nie dolozy. Tjet przez ten czas bedzie co roku na przegladzie LPG, nie wjedzie do garazu podziemnego. Dodatkowo tam chyba sa dosc drogie swiece. Choc i on tez te 200kkm bez awarii przejedzie. To w koncu nowe auto. Szybciej bym sie bal klopotow z elektronika, czy jakims dodatkowym wyposazeniem czy LPG.

Osobiscie wybralbym diesela i nie zawracalbym sobie glowy lpg.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano
10 minut temu, wujekcybul napisał:

Diesel na trasach 200 kkm nawet fiat przejedzie bez problemu. Szybciej sie amory wytluka czy alternator odpadnie. Do sprzegla, turbo nic nie dolozy. Tjet przez ten czas bedzie co roku na przegladzie LPG, nie wjedzie do garazu podziemnego. Dodatkowo tam chyba sa dosc drogie swiece. Choc i on tez te 200kkm bez awarii przejedzie. To w koncu nowe auto. Szybciej bym sie bal klopotow z elektronika, czy jakims dodatkowym wyposazeniem czy LPG.

Osobiscie wybralbym diesela i nie zawracalbym sobie glowy lpg.

Patrząc po tym to raczej bezproblemowo  bezawaryjnie nie przejedze tych 200kkm:

Jeden kolega w Bravo 1.9 przed 100kkm robił i dwumas i turbo, a głównie jexdził trasy (tutaj to opisywał). Więc nowe w przypadku fijata to gwarancja żadna i na nic.

Napisano
5 minut temu, mazi napisał:

Jeden kolega w Bravo 1.9 przed 100kkm robił i dwumas i turbo, a głównie jexdził trasy (tutaj to opisywał). Więc nowe w przypadku fijata to gwarancja żadna i na nic.

Przeciez Tjet tez ma kolo dwumasowe. 

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

Przeciez Tjet tez ma kolo dwumasowe. 

I co z tego? Wiesz jak ma poprowadzony moment T-Jet i ile go w ogóle ma? Poza tym nie o to chodzi. Bardziej o to, że kupując fiata albo trafisz dobrze i będziesz zadowolony, albo źle. Na oba scenariusze masz takie same szanse.

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Kiedyś kolega KvM pokazywał, że Bravo T-jetem 150 KM można zejść do 4,8/100 przy długiej trasie. Nie uprawiając tych całych ekodrajwingów, można spalić 6/100, doliczając 20% więcej na zużycie lpg, to przy spokojnej trasie można spalić 7,2/100 lpg, co daje niecałe 15zł/100km. Jadąc tak samo dieslem, spali bliżej 4,2/100, co daje ok. 18zł/100km. Przy jego przebiegach 800-900zł rocznie do przodu dla T-jet+lpg.

Dolicz jeszcze dodatkowa kasę na przegląd techniczny (szczególnie ze jeśli to jest nowe auto to pierwszy przegląd jest po 3 latach? A z lpg musisz jechać co rok) , przegląd instalacji lpg tez kosztuje. No i najgorsze czyli częste tankowanie. Ja mam butle 38l  i musze tankowac co  niecałe  300km :(

Edytowane przez tomata

Napisano
1 godzinę temu, mazi napisał:

To nie jest normalne i jeśli już się zdarzyło to był to jakiś jednostkowy przypadek. W Alfie 147 1.9 oryginalne sprzęgło padło mi przy 270 tys. km i dwumas był jeszcze w całkiem niezłym stanie. 

Napisano
33 minuty temu, madek napisał:

To nie jest normalne i jeśli już się zdarzyło to był to jakiś jednostkowy przypadek. W Alfie 147 1.9 oryginalne sprzęgło padło mi przy 270 tys. km i dwumas był jeszcze w całkiem niezłym stanie. 

To moze u Ciebie byl jakis ewenement :D

Napisano
Godzinę temu, tomata napisał:

Dolicz jeszcze dodatkowa kasę na przegląd techniczny (szczególnie ze jeśli to jest nowe auto to pierwszy przegląd jest po 3 latach? A z lpg musisz jechać co rok) , przegląd instalacji lpg tez kosztuje. No i najgorsze czyli częste tankowanie. Ja mam butle 38l  i musze tankowac co  niecałe  300km :(

BT kosztuje tylko 60 zł więcej. 60 zł na rok, to nie jest aż tak dużo. już więcej będzie kosztowała różnica w oc między 1.4 a 1.6

przegląd instalacji w porządnym warsztacie kosztuje 100 zł z filtrami. w dizlu przy takich przebiegach jakie mają mieć miejsce, też należy wymieniać filtry paliwa i lać jakieś tam dodatki do dizli, więc wyjdzie na to samo

co do butli..... hmmm. ja w pandzie mam 42l i tankuje co 500 km. trzeba wpychać największą jaką się da, to i tankowania będą rzadsze

Napisano
1 minutę temu, blue_ napisał:

BT kosztuje tylko 60 zł więcej. 60 zł na rok, to nie jest aż tak dużo. już więcej będzie kosztowała różnica w oc między 1.4 a 1.6

przegląd instalacji w porządnym warsztacie kosztuje 100 zł z filtrami. w dizlu przy takich przebiegach jakie mają mieć miejsce, też należy wymieniać filtry paliwa i lać jakieś tam dodatki do dizli, więc wyjdzie na to samo

co do butli..... hmmm. ja w pandzie mam 42l i tankuje co 500 km. trzeba wpychać największą jaką się da, to i tankowania będą rzadsze

Teraz przy OC jak zaznaczysz opcję "pojazd posiada zamontowaną instalację LPG" to masz zwyżkę.

Jednak wg mnie największa wada instalacji to fakt, że masz zajęte miejsce na koło zapasowe, a te musisz wozić w bagażniku i zajmujesz przestrzeń.

Reszta to względne sprawy.

Napisano
3 godziny temu, bochumil napisał:

Są. Tylko z reguły nie należą do nas ;) Oto zrzut z Trip Computera Fiata Stilo Multiwagon 1.9 Mutijet 140 KM.

słuchaj, ja nie pisze o jakichś tam cudownych momentach, kiedy komuś wiatr wiał w doope

mówimy tu o codziennej eksploatacji w normalnych i najróżniejszych warunkach na drodze, gdzie taka sytuacja może mieć miejsce raz w miesiącu. a reszta będzie zupełnie inna.... czyli normalna.

na dodatek nie znamy preferencji kierowcy. a może on lubi deptać do podłogi?

Napisano
2 minuty temu, mazi napisał:

Teraz przy OC jak zaznaczysz opcję "pojazd posiada zamontowaną instalację LPG" to masz zwyżkę.

tydzień temu płaciłem za pande i specjalnie pytałem o to agentkę. nie potwierdziła mi takiej informacji, więc nie wiem skąd masz info?

Napisano
Teraz, blue_ napisał:

tydzień temu płaciłem za pande i specjalnie pytałem o to agentkę. nie potwierdziła mi takiej informacji, więc nie wiem skąd masz info?

Zerknij na kalkulator Link4 :-)

Napisano
4 minuty temu, blue_ napisał:

Ale w nowym aucie pierwszy przegląd jest po trzech latach. A jak masz lpg to co rok wiec płacisz dodatkowo 160 a nie 60. U mnie butla jest pod podłogą i nie dało się wsadzić większej :(

Napisano
6 minut temu, blue_ napisał:

Nie do konca, bo przy nowym aucie pierwsze BT masz po 3 latach i pozniej kolejne po 2.

Jak masz LPG to musisz robic co rok.

Wiec przez pierwsze 5 lat roznica bedzie kilka stowek, ale to i tak niewiele...

Napisano
Teraz, tomata napisał:

Ale w nowym aucie pierwszy przegląd jest po trzech latach. A jak masz lpg to co rok wiec płacisz dodatkowo 160 a nie 60. U mnie butla jest pod podłogą i nie dało się wsadzić większej :(

jak kogoś stać na auto za 60 tys, to te 300 czy 400 zł na 3 lata myśle, że nie jest jakimś problemem

ps. przykro mi ;]

Napisano
3 minuty temu, mazi napisał:

Zerknij na kalkulator Link4 :-)

nie patrze na firmy ''kogucik''

Napisano
Jadąc spokojnie dieslem zużyjesz 4l/100 km. LPG pewnie z 7.5 l/100 km. Wiec lpg nie pobije na głowę diesla jeśli chodzi o koszty.

7,5l to ja uzyskam 2.0 135km jadac spokojnie po trasie, a taki 1,4 to max wezmie 7l... 7x2,1=14,7 diesel 4,5x4,5=20,25zl... roznica jest a przy duzym przebiegu sie robi spora kwota poza tym w lpg nie mamy duzej wpadki dwumasy czy wtryskow...

Go Hard or Go Home

Napisano
Niech na tej trasie diesel spali 5.5 /100, to lpg spali coś około 10 /100. To dla Ciebie nie jest duża różnica?

Zapomnij o takiej roznicy...
Corolla 2.0 d4d 90km vs Laguna 2.0 135km laguna bardziej zapakowana z rowerami na dachu. Trasa Lachowice-Jaworzno jazda max 100km/h. Corolla 4.2 bodajze bylo a Laguna 7,6l lpg... ON byl wtedy po 4,1 a lpg 1,65 wiec nijak ma sie diesel do lpg... jakbysmy jezdzili z max predkoscia dla samochodow wtedy tylko diesel. Laguna przy top speed pali 15-17l lpg a brata saab przy predkosci przelotowej Krakow-Katowice ponad 200km/h licznikowej schodzi lekko ponizej 10...

Go Hard or Go Home

Napisano

tak tak. pisz sobie dalej takie pierdoły
mamy w firmie 20 samochodów, a ile wcześniej mieliśmy to nie sposób zliczyć. nigdy nie udało się zejść poniżej 5l, nawet jadąc za tirem
zrozum, ze autor wątku będzie codziennie dojeżdżał do pracy bardzo ruchliwą drogą, gdzie nie da się spokojnie jechać i nie jest realne zejście do żadnych nawet 5 litrów
a gdyby jakimś cudem sie to udało, to i tak na lpg bedzie taniej.
nie pisz więcej, i nie przekonuj mnie, bo dla mnie klekot to zło najgorsze pod słońcem

Tutaj sie nie zgodze Corolla przy spokojnej jezdzie w trasie schodzi do 4,0 -4,2 bez problemu moj rekord za autobusem Wroclaw-Katowice to 2,8l sprawdzone przy dystrybutorze!

Go Hard or Go Home

Napisano
1 minutę temu, slawek_l_83 napisał:

Tutaj sie nie zgodze Corolla przy spokojnej jezdzie w trasie schodzi do 4,0 -4,2 bez problemu moj rekord za autobusem Wroclaw-Katowice to 2,8l sprawdzone przy dystrybutorze!

Go Hard or Go Home

no dobra stary... ale powiedz mi... będziesz codziennie jezdził do pracy za autobusem? albo non stop z prędkościami nie przekraczającymi 90?

na dłuższą metę sie nie da i te porównania można sobie wsadzić. w normalnych warunkach to auto bedzie paliło 6l a zimą nawet pod 8

Napisano

no dobra stary... ale powiedz mi... będziesz codziennie jezdził do pracy za autobusem? albo non stop z prędkościami nie przekraczającymi 90?
na dłuższą metę sie nie da i te porównania można sobie wsadzić. w normalnych warunkach to auto bedzie paliło 6l a zimą nawet pod 8

W zimie roznica sie zaciera miedzy tymi samochodami jezdzac po 4-5 czasem 20km na raz... Max spalanie w zimie Laguna miala 11,5l i pewnie z 2l benzyny na 100km a Corolla na tych samych trasach pokazala 8,2l i do tego byla niedogrzana ja jadac do pracy 8km lekko wskazowka sie ruszyla od temp z 1-2km przed robota w Lagunie w polowie drogi lub 1-2km przed wskazowka byla w srodku skali. Jezdzac po miescie i na krotkich odcinkach diesel nie jest ekonomiczny.

Go Hard or Go Home

Napisano
8 godzin temu, MichalFSO napisał:

Człowieku, czytanie ze zrozumieniem się kłania (szkoła podstawowa). Napisałem przecież że przy spokojnej jeździe. Na A4 Rzeszów - Kraków nie przekraczając 120 robię 4.1, dlatego nie pisz że nie ma takich samochodów. Niech na tej trasie diesel spali 5.5 /100, to lpg spali coś około 10 /100. To dla Ciebie nie jest duża różnica?

Bo masz starego diesla. Nowe muszą spełniać normy i nie są tak oszczędne.

Napisano
1 minutę temu, arek_m napisał:

Ciekawe,musze sprawdzic taka jazde za tirem..;]

Dopóki nie poleci kamień spod kół TIR-a i będzie kilka stów drożej za szybę :]

Napisano
48 minut temu, slawek_l_83 napisał:

W zimie roznica sie zaciera miedzy tymi samochodami jezdzac po 4-5 czasem 20km na raz... Max spalanie w zimie Laguna miala 11,5l i pewnie z 2l benzyny na 100km a Corolla na tych samych trasach pokazala 8,2l i do tego byla niedogrzana ja jadac do pracy 8km lekko wskazowka sie ruszyla od temp z 1-2km przed robota w Lagunie w polowie drogi lub 1-2km przed wskazowka byla w srodku skali. Jezdzac po miescie i na krotkich odcinkach diesel nie jest ekonomiczny.

Go Hard or Go Home

Jak wy to robicie, ze diesle pala wam tak duzo, a benzyny tak malo? :hmm:

Corsa 1.3cdti po wczorajszym tankowaniu wypalila 6.4l/100km jezdzac 100% miasto na niedogrzanym silniku odcinki 2-10km. Dla porownania ta sama corsa z 1.4pb palila około 11litrów. Moze mi ktos to wyjaśnić? :)

Nie, pb nie jest zepsute. Ma 12 albo 13kkm przebiegu. Diesel 226kkm.

To samo w trasie. Raz sprawdziłem swoją cierpliwość jadac 70-90kmh 45km krajowka bez żadnego wyprzedzania na komputerze było 6.1l.

Taka normalna trasa do 120km/h to jest 7,5-8l. Wiec jak wy robicie turbobenzynami 5l  w trasie czy tam 5,5l ŚREDNIE?

Aha i pytanie jaka to tipo ma skrzynie? Bo ta corsa ma bardzo krótkie 5biegów i przy 120kmh 4000rpm. Skutek jest taki, że nawet 20koni słabsze cdti z obiektywnie masakryczna kultura pracy i wyciszeniem jest w srodku przy tej samej prędkości cichsze...

Napisano
8 godzin temu, Dareek napisał:

Sprawdzaj a nie piszesz kompletne głupoty- instalka montowana w fabryce- ma nawet w zestawie wskaźników zegar ilości LPG w miejsce wskaźnika temperatury

Sugerowałem się komunikatami prasowymi z czasu premiery... Jeśli gaz przyjeżdża już w aucie z fabryki w Turcji, to IMHO nie ma się nad czym zastanawiać...

Edytowane przez grogi

Napisano
1 godzinę temu, arek_m napisał:

musze sprawdzic taka jazde za tirem..

To może iść dalej i kotwicę na tira zarzucać ? Duży i silny jest, to może i takie Tipo pociągnie i nie zauważy ?

Napisano
2 godziny temu, atlantic napisał:

Bo ta corsa ma bardzo krótkie 5biegów i przy 120kmh 4000rpm. Skutek jest taki, że nawet 20koni słabsze cdti z obiektywnie masakryczna kultura pracy i wyciszeniem jest w srodku przy tej samej prędkości cichsze...

No I sam sobie odpowiedziales:hehe:

Mam ten 1,4 w Merivie-czyli wiekszym I ciezszym klocku.Jeden raz spalil mi 9l-gdy rozwozilem paczki i za kazdym uruchomieniem przejezdzalem po 300-500m.Normalnie jezdzac trasy 3-5km nie przekracza 8,5l.Ale przy 120km/h ma bodajze 3400obr/min.

Napisano

Diesel to ideał na trasę - zdąży się zagrzać i zaczyna palić ekonomicznie , nie męczy hałasem przez obroty a silnik stworzony do długiej pracy. Benzyna z LPG z kolei na wszystkie inne ewentualności będzie lepsza, mniej jej szkodzi krótka jazda, niedogrzanie ale oczywiście też nie jest zalecane.. Wady i zalety ma każdy ale wystarczy zrobić rekonesans do czego i do jakiej jazdy głownie ma być auto i wszystko będzie jasne. Mam oba rozwiązania i na miasto i krótkie jazdy benzyna lpg ale na kilka godzin po autostradzie ON - wtedy rozwija skrzydła.

Napisano
Dnia 18.03.2017 o 19:21, cypajak napisał:

Kolega z pracy przymierza się do zakupu Tipo - na ten model jest zdecydowany. Pewnie dzięki mojej opinii o Fiacie (mega pozytywna).
Interesuje go sedan lub HB
Ale co do silnika nie mogę mu doradzić bo sam się zamotałem
Kolega robi około 25-30 tys rocznie, ale głównie trasa - Częstochowa - Huta Katowice (Dąbrowa Górnicza)
1) Kup najtańszego 1.4 95KM - zamiast dokładać do diesla wydasz na większe koszty dojazdu i wyjdzie Ci na jedno
2) Kup droższego T-J z gazem  - no będzie mega tanio dojazd
3) Kup najdroższego 1.6 D 120KM - będzie mega tanio dojazd

No i co wybrać? Jak z żywotnością jednostki benzynowej / LPG ?
Co do diesla to ja mam prawie 220000km i jest super

4. 1.4 z gazem jak ma być tanio

jakim gościu jest człowiekiem? LPG zawsze wymaga trochę więcej troski i zabawy jak coś wyskoczy. Jak na to się godzi to tjet z gazem. Jak woli bardziej stabilne rozwiązania no to diesel.

Napisano
Dnia 18 marzec 2017 o 19:21, cypajak napisał:

No i co wybrać? Jak z żywotnością jednostki benzynowej / LPG ?
Co do diesla to ja mam prawie 220000km i jest super

Osobiscie od 17 mam kontakt z LPG, auta DU z nalotem po 300.000 km i ...nic, fakt odpycha sie jakos ale to nie moment  diesla.

Nie wiem jak T Jest, nie jezdzilem ale kultura pracy NoPb nieporownywalnie lepsza.

jesli kolega nie musi byc pierwszy spod swiatel brac T Jeta z LPG

ON przy 90kmh i spokojnym kulaniu to wezmie z 4,5 l

Silniki MJTD sa niemal najlepszymi  silnikami a DPF to nie taki diabel straszny zwlaszcza ze codziec traske ma.

Ot zagwozdka

Napisano

Cypajak,  przejrzyj się prospekt w punktach dotyczących przedłużonej gwarancji i pakietów przeglądów. Zadziwiające, że oazy przeglądów oraz przedłużonej gwarancji jest droższy dka silnika benzynowego,  a sytuacja odwraca się dopiero w opcjach przebiegu 150 kkm w górę :)

Napisano

Panowie, jeśli człowiek wcześniej jeździł pandą w benzynie, to nie ma co go uszczęśliwiać teraz dieslem skoro sam nie wie co wybrać znaczy się, że na motoryzacji się niekoniecznie zna.

Niech bierze 1.4T z LPG i się spokojnie turla codziennie po trasie. 

Różnica będzie taka, że częściej stanie zatankować po 2zł z hakiem LPG niż by tankował diesla po 4,5zł.

Napisano
14 godzin temu, atlantic napisał:

Jak wy to robicie, ze diesle pala wam tak duzo, a benzyny tak malo? :hmm:

Corsa 1.3cdti po wczorajszym tankowaniu wypalila 6.4l/100km jezdzac 100% miasto na niedogrzanym silniku odcinki 2-10km. Dla porownania ta sama corsa z 1.4pb palila około 11litrów. Moze mi ktos to wyjaśnić? :)

Może naucz się jeździć??? :)

Mi dawne Punto 1.2 60KM maksymalnie w zimie spaliło 7,5l/100km jeżdżąc tymi trasami co obecnie śmigam.

A jak już o spalaniu mowa to ojciec kumpla jeździł 5lat Fabią SDI... przez pierwsze 5miesięcy po przesiadce z Poloneza paliło mu to w granicy 5-5,5l później tak się nauczył charakterystyki silnika że schodził do 3,5l w trybie 80% trasa 20% miasto.... i powtarzał to kiedy chciał, nie wierzyłem dopóki nas nie zawoził na imprezę i okazało się, że przy 60-70km/h wbijał 5 i powoli się turlał do 90....

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

A jak już o spalaniu mowa to ojciec kumpla jeździł 5lat Fabią SDI... przez pierwsze 5miesięcy po przesiadce z Poloneza paliło mu to w granicy 5-5,5l później tak się nauczył charakterystyki silnika że schodził do 3,5l w trybie 80% trasa 20% miasto.... i powtarzał to kiedy chciał, nie wierzyłem dopóki nas nie zawoził na imprezę i okazało się, że przy 60-70km/h wbijał 5 i powoli się turlał do 90....

Super ;l

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał:

Super ;l

Też się dziwiłem jak on jeździ ale on spokojny człowiek i emeryt style x10 ;)

Ja LII to jak mi się nie spieszy jadę podobnie jak nie blokuję innych ale normalnie na 2-3 mam 70 :) i to spokojna jazda jest ;)

Napisano

Miałem Linea T-jet i silnikowo wspominam bardzo dobrze. Dynamiczny, rozsądne spalanie i cichy jak żaden diesel nie będzie. Przesiadka na diesla to był lekki dramat dla mnie. Spalanie z normalnej jazdy krajówką + ekspresowa to było jakieś 6. Oczywiście więcej spalić nie było problemu, mniej już trudniej.

Napisano
Dnia 20.03.2017 o 07:55, bielaPL napisał:

4. 1.4 z gazem jak ma być tanio

jakim gościu jest człowiekiem? LPG zawsze wymaga trochę więcej troski i zabawy jak coś wyskoczy. Jak na to się godzi to tjet z gazem. Jak woli bardziej stabilne rozwiązania no to diesel.

Możesz mi napisać co wymaga większej troski w przypadku lpg? Za ojca jeździłem uno z lpg, które potem dostałem od rodziców. Od ok. pięciu lat ujeżdżam czwarty samochód z lpg i nie robię przy instalacjach nic, dosłownie nic. Jak sobie przypomnę to od wielkiego dzwona filtr gazu wymienię, ale i o tym potrafię zapomnieć przez dwa lata. I patrz, nic się nie dzieje, wsiadam, odpalam, jadę, gaszę i  tak codziennie.

Napisano
34 minuty temu, spad napisał:

Możesz mi napisać co wymaga większej troski w przypadku lpg? Za ojca jeździłem uno z lpg, które potem dostałem od rodziców. Od ok. pięciu lat ujeżdżam czwarty samochód z lpg i nie robię przy instalacjach nic, dosłownie nic. Jak sobie przypomnę to od wielkiego dzwona filtr gazu wymienię, ale i o tym potrafię zapomnieć przez dwa lata. I patrz, nic się nie dzieje, wsiadam, odpalam, jadę, gaszę i  tak codziennie.

mam tak samo. Jedyne co to wymieniłem listwę wtryskowa samodzielnie wiec koszt tylko listwy. A tak to tylko leje i jadę.

Napisano

Diesla 1.6 zrobi na 150 KM i 350Nm i będzie się fajnie turlał ;]

Napisano
Dnia 19.03.2017 o 17:20, mazi napisał:

przeciez w tym poscie nie ma slowa ani o dwumasie ani turbo

Napisano
4 godziny temu, patgaw napisał:

przeciez w tym poscie nie ma slowa ani o dwumasie ani turbo

wec?

Napisano
Dnia 19.03.2017 o 16:21, cypajak napisał:

Po zaprezentowaniu koledze postów z AK w zasadzie odrzuciliśmy opcję 1.4 95km
T - Jet 120 z LPG = 59000zł
Diesel 120KM = 63000zł
Rożnica 4 tysiące
Nie jest to niby bardzo dużo
Jednak głównym argumentem będzie żywotność jednostki, bo cene za przejechanie km już w sumie znamy

Osobiście nie kupił bym Fiata, po moich doświadczeniach z tą marką nie popełnię więcej tego błędu. Skoro jednak znajomy zdecydował się na Fiata, to przy takich różnicach w cenie brałbym diesla, zwłaszcza jeśli LPG nie jest fabryczne, a zakładane w ASO. Koszt paliwa to jedno, tu wyjdzie podobnie i nie ma co się szarpać czy spali 4-5 czy 7, z doświadczenia w wielu dieslach i PB wiem, że średnie spalanie w takim dieslu w normalnej eksploatacji wyniesie pewnie w okolicach 5-5,5 l być może nawet około 6 l, w przypadku T-benzyny z LPG pewnie około 9-10. Nie ma sensu dyskutować o tym ile najmniej można spalić ponieważ w codziennym życiu gdzie często gonimy bo wszędzie człowiek się śpieszy to jazda ,,eco'' traktowana będzie pewnie jako ciekawostka, a nie codzienny standard. Przy LPG - co roku przegląd na stacji diagnostycznej, w dieslu pierwszy po ilu? 3 latach? Spalanie LPG to nie wszystko, trzeba doliczyć PB na rozruch i dogrzanie silnika + koszt dodatkowych serwisów instalacji, a w przypadku montażu w ASO ewentualnych problemów, które pojawią się raczej na bank. Przydało by się zgłębić dokładnie temat gwarancji w przypadku montażu w ASO, wiem, że jeszcze kilka lat wstecz oficjalne stanowisko Fiata było takie, że jeśli samochód miał domontowaną instalację nawet w ASO to wykluczało to gwarancję na niektóre podzespoły. Było z tym masę kombinacji, pracowałem w ASO wiele lat, rozliczając między innymi naprawy gwarancyjne i nie raz i nie dwa były z tym problemy. Być może coś się od tego czasu zmieniło, ale znając Fiata i ich autoryzowane stacje, to twórczość jaką tam się uprawiało potrafiła zadziwiać. Na koniec - diesla pewnie będzie można odsprzedać za nieco wyższe pieniądze co w ogólnym rozrachunku będzie dodatkowym atutem. Tak przy okazji wklejam sensowny kalkulator LPG dzie po wypełnieniu wszystkich pól wychodzą fajne dane dotyczące opłacalności montażu uwzględniając to o czym pisałem czyli paliwo na rozruch, koszty serwisu, przeglądów itp - http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

Napisano
Dnia 19.03.2017 o 08:49, Pipper napisał:

Dodatkowo duża butla w koło zwiększy zasięg.

Zawsze mnie zadziwia liczenie zasiegu - gaz + benzyna... czy gazu nie montuje sie po to żeby oszczędzac pieniadze? a jaki to ma sens jadąc łacznie np 300 km na gazie oraz 600 km na benzynie... - naprawdę jest ktos taki komu jak na trasie po 300 km kończy sie gaz  to nie tankuje gazu tylko jedzie dalej na beznynie?

Napisano
5 minut temu, delco napisał:

Zawsze mnie zadziwia liczenie zasiegu - gaz + benzyna... czy gazu nie montuje sie po to żeby oszczędzac pieniadze? a jaki to ma sens jadąc łacznie np 300 km na gazie oraz 600 km na benzynie... - naprawdę jest ktos taki komu jak na trasie po 300 km kończy sie gaz  to nie tankuje gazu tylko jedzie dalej na beznynie?

Pewnie sporo zalezy od tego, gdzie ten gaz sie skonczy ;)

Napisano
17 minut temu, Pepcio napisał:

Na koniec - diesla pewnie będzie można odsprzedać za nieco wyższe pieniądze co w ogólnym rozrachunku będzie dodatkowym atutem.

Mylisz się Panie, oj mylisz :phi:

Odsprzedać diesla za dobre pieniądze w obecnych czasach jest trudniej niż benzyniaka. Kiedyś to był atut, teraz każdy się boi serwisowania diesli jakby tam jakiś napęd wodorowy był :hehe:

Napisano
Dnia 19 marzec 2017 o 13:53, MichalFSO napisał:

Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie napisałem. Zresztą... przeciwnicy diesla zobaczcie to:

Srednie to pokaz z 1000-3000 km km a nie w gorki pojechales pare km  i podjarka :))

Mi croma 1.9, ciezka buda w tunelu przy 80kmh pali...3.2:) tyle ze na 2 km tunelu :))

A w miescie 7,8 On vs 11 LPG czyli 34 zl vs 23 zl I co jest tansze? 11 zl x 20000km daje 2200 zl - 400 nadal 1800 to  polisa za free:)

Nawet jak doliczysz serwis LPG , kable raz na 50 kkm, swiece to dolicz 200 zl, dobra 400 dolicz.

O kulturze pracy nie wspomne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.