Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel vs Benzyna vs Lpg / Fiat Tipo

Featured Replies

Napisano
  • Autor

W sumie Alfa to "prawie" Fiat :)
Jednak ja już mu doradzał nie będę. Mnie się też Gulietta podoba

Napisano
47 minut temu, cypajak napisał:

W sumie Alfa to "prawie" Fiat :)
Jednak ja już mu doradzał nie będę. Mnie się też Gulietta podoba

Mi też. Dobry chłop ma gust :)

Napisano
6 godzin temu, Pepcio napisał:

Kupi, pojeździ, powkurza się, założysz nowy temat ..... ;)

Numery na lotka tez znasz:hehe: ,moze napisz kiedy bede musial zalozyc temat narzekajacy na Giuliette ,chociaz sie jakos przygotuje;l

Napisano
9 godzin temu, darekpdkp napisał:

Numery na lotka tez znasz:hehe: ,moze napisz kiedy bede musial zalozyc temat narzekajacy na Giuliette ,chociaz sie jakos przygotuje;l

Nie wyłapałeś żartu, ale to nic dziwnego.W podpisie widzę ,,Alfa'' a to tłumaczy wiele. Numerów w totka niestety nie znam. 

• 5 miesięcy później...
Napisano
Dnia 24.03.2017 o 09:06, mrBEAN napisał:

Przeciętny Polak nie jeździ tylko w trasie i tylko 90 km/h.

Poza tym 4.1, a 4.9 to już o 20% wyższe spalanie.

Działaj, próbuj dalej, czekamy :oki:

Proszę

Napisano
1 minutę temu, KvM napisał:

Proszę

A przy jakiejs normalnej sredniej? ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

A przy jakiejs normalnej sredniej? ;)

A jaką chcesz mieć średnią z jazd miesko-podmiejskich? 200km/h?

Napisano

To w ogóle bez sensu podawać średnią prędkość z komputera. U mnie na kompie średnią pokazuje w okolicy 57-60 km/h po dwóch tygodniach jazd do pracy, z czego 60% jadę 120-180 km/h, a 40% jadę 5-60 km/h. W takiej konfiguracji pali mi 12/100 lpg, lub 10,5/100 benzyny. Pomiary na tempomacie z odcinków minimum 100 km dają bardziej przyziemne wyniki i u mnie jest taka rozbieżność, średnia 90km/h 8,5/100 lpg, średnia 200km/h 21/100 lpg.

Napisano

Toteż i dyskusja nie była o średniej prędkości tylko o średnim spalaniu. 

Wynik z całego baku (4,3 l/100) jest z ok 500 km trasy drogami krajowymi z prędkościami przepisowym w dość trudnych warunkach (deszcz, pod wiatr). Reszta to typowe przebiegi podmiejskie oraz  jazdy miejskie. Całość zrobiona przez blisko tydzień i nie przez jednego kierowcę. 

Zbiornik ma ztcp 43l litry więc komputer nie oszukuje (tyle też weszło przy tankowaniu)

Spalanie z 3,5 tysiąca km obejmuje bardziej zróżnicowane przejazdy w tym autostrady z prędkościami 140 km/h. Jednak ok 80 procent to jazdy miejsko- podmiejskie. 

Generalnie jest to typowe użytkowanie przez spokojnych kierowców we względnie korzystnych warunkach pogodowych i drogowych. 

W dalszym ciągu średnie spalanie długodystansowe jest wyższe niż deklaruje producent więc specjalnie nie ma się czym chwalić. 

Jestem przekonany, że w optymalnych warunkach, w trasie, na drogach krajowych da się zrobić spalanie poniżej 4l/100 przy umiejętnej jeździe. 

Napisano
21 godzin temu, KvM napisał:

Proszę

Na jaki temat chcesz podyskutować, bo nie bardzo rozumiem? :)

Że TSI mało pali? Wiem, mam.

Wiem też, by zrobić takie spalanie trzeba trochę gimnastyki i/lub sprzyjających warunków do jazdy.

Edytowane przez AkuQ
media w cytacie

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał:

Na jaki temat chcesz podyskutować, bo nie bardzo rozumiem? :)

Że TSI mało pali? Wiem, mam.

Wiem też, by zrobić takie spalanie trzeba trochę gimnastyki i/lub sprzyjających warunków do jazdy.

No jakoś miałeś wcześniej problemy żeby uwierzyć, że można mieć w trasie spalanie na poziomie 4-5 litrów w silniku benzynowym. Czyli ok 6l LPG. 

Napisano
2 godziny temu, KvM napisał:

Jestem przekonany, że w optymalnych warunkach, w trasie, na drogach krajowych da się zrobić spalanie poniżej 4l/100 przy umiejętnej jeździe. 

W Octavii 1.4 TSI 140 KM da się zrobić ok. 4,5 l więc 1.0 TSI w aucie o klasę niżej powinno ogarnąć wynik z 3 z przodu.

Na pewno jadąc 70 km/h będzie to możliwe :)

Napisano
Teraz, KvM napisał:

No jakoś miałeś wcześniej problemy żeby uwierzyć, że można mieć w trasie spalanie na poziomie 4-5 litrów w silniku benzynowym. Czyli ok 6l LPG. 

Nie mogłem mieć takiego problemu, bo sam tak jeżdżę i sam notuję takie spalania od lat 

Czytaj ze zrozumieniem.

Napisano
Dnia 23.03.2017 o 22:20, mrBEAN napisał:

Zrób takie z całego zbiornika i wróć do dyskusji :oki:

A przepraszam, duch święty to napisał?

Napisano
16 godzin temu, KvM napisał:

A przepraszam, duch święty to napisał?

"

Dnia 23.03.2017 o 20:27, KvM napisał:

Tak, bez problemu do zrobienia w praktyce przy jeździe zgodnej z przepisami na drogach krajowych. BMW 318i zrobiłem takie spalanie 

"

Podtrzymuję, zrób takie z całego zbiornika i wróć do dyskusji :oki: (podpowiedź: w BMW 318i )

Mam nadzieję, że rozumiesz, iż 4,3 w Ibizie 1.0 TSI to nie jest 4.1 w BMW 318i z całego baku.

Pomijam już, że w dyskusji była mowa o średnim spalaniu przeciętnego kierowcy w PL, a nie biciu rekordów w zachodniopomorskim ;]

Napisano
14 godzin temu, mrBEAN napisał:

"

Dnia 23.03.2017 o 20:27, KvM napisał:

Tak, bez problemu do zrobienia w praktyce przy jeździe zgodnej z przepisami na drogach krajowych. BMW 318i zrobiłem takie spalanie 

"

Podtrzymuję, zrób takie z całego zbiornika i wróć do dyskusji :oki: (podpowiedź: w BMW 318i )

Mam nadzieję, że rozumiesz, iż 4,3 w Ibizie 1.0 TSI to nie jest 4.1 w BMW 318i z całego baku.

Pomijam już, że w dyskusji była mowa o średnim spalaniu przeciętnego kierowcy w PL, a nie biciu rekordów w zachodniopomorskim ;]

wątek jest o Tipo. w dyskusji była mowa o różnych współczesnych autach z silnikami benzynowymi. BMW było jedynie PRZYKŁADEM. Jednym z wielu jakie podałem.

image.jpeg

Edytowane przez AkuQ
nie cytujemy zdjęć

Napisano
Dnia 19/03/2017 o 14:37, format napisał:

Ja natomiast kupiłem kiedyś Fiata w wigilię (właściwie kupiłem wcześniej, odbierałem 24 grudnia z salonu), a jadąc na majówkę w Bieszczady stanąłem w Tarnowie, alternator kaput, dioda ładowania się nawet nie zapaliła (co mnie nie dziwi, w końcu to Fiat). Altek wytrzymał więc cztery miesiące od pierwszego montażu i chyba 7000 kilometrów.

Swoją drogą, pomagał mi wówczas jakiś kącikowicz pracujący w serwisie Renault pod Tarnowem, nie pamiętam nicka, to był 2003 rok.

tapatalked

Zapewne ten kolega: https://forum.autokacik.pl/index.php?/profile/129616-sowczas/

Napisano
5 godzin temu, KvM napisał:

W jakim aucie było 6l lpg? :)

Napisano
17 minut temu, Tenenberg napisał:

W żadnym. To przelicznik. 

Napisano
8 godzin temu, Tenenberg napisał:

6l LPG zrobię w kolegi Aygo lub znajomej Pandzie nie przekraczając 90-100km/h ;]

Ja u siebie w LII przy rozsądnym pokonywaniu trasy zszedłem do 7,8l LPG a mam 2.0 135KM ;] ale nigdy więcej tego nie powtórzę ;l

Napisano
2 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

6l LPG zrobię w kolegi Aygo lub znajomej Pandzie nie przekraczając 90-100km/h

tak z ciekawosci. Te autka maja sekwencje na porzadnych wtryskiwaczach czy zwykla najtansza sekwencje? Czy moze 2gen?

Napisano
49 minut temu, gregoryj napisał:

tak z ciekawosci. Te autka maja sekwencje na porzadnych wtryskiwaczach czy zwykla najtansza sekwencje? Czy moze 2gen?

Tylko sekwencja montowana w porządnym zakładzie za około 3 tysie ;]

Napisano
10 godzin temu, gregoryj napisał:

żony panda: stag-4, wtryski barracuda, dobrze zestrojone, w trasie pali 6, po mieście 7. powtarzalny wynik od 4 lat

Napisano
13 godzin temu, blue_ napisał:

żony panda: stag-4, wtryski barracuda, dobrze zestrojone, w trasie pali 6, po mieście 7. powtarzalny wynik od 4 lat

Dnia ‎2017‎-‎09‎-‎25 o 06:34, slawek_l_83 napisał:

6l LPG zrobię w kolegi Aygo lub znajomej Pandzie nie przekraczając 90-100km/h ;]

To podajcie jeszcze jakie to silniki (1,1 czy 1,2) i czy to najnowsza Panda czy ta poprzednia?

Wynik zacny bo pozwolilby dojezdzac do pracy dziennie powiedzmy 70 km (w dwie strony) za okolo 200 pln, 100 kilometrow za niecale 300 pln.  Do czasu masowych elektrykow to jedyna opcja na tani dojazd.

Napisano
55 minut temu, gregoryj napisał:

To podajcie jeszcze jakie to silniki (1,1 czy 1,2) i czy to najnowsza Panda czy ta poprzednia?

Wynik zacny bo pozwolilby dojezdzac do pracy dziennie powiedzmy 70 km (w dwie strony) za okolo 200 pln, 100 kilometrow za niecale 300 pln.  Do czasu masowych elektrykow to jedyna opcja na tani dojazd.

W Pandzie 1.2 60KM a w Aygo 1.0.

Przed chwilą rozmawiałem z kolegą i w Aygo jest w stanie zejść do 5-5,5l LPG na trasie jak będzie jechał max 80km/h ;l

Napisano
3 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

W Pandzie 1.2 60KM a w Aygo 1.0.

Przed chwilą rozmawiałem z kolegą i w Aygo jest w stanie zejść do 5-5,5l LPG na trasie jak będzie jechał max 80km/h ;l

raz w zyciu sprobowalem czegos takiego jadac A4 do Wrocka. W Felicji z silnikiem 1,3 (konstrukcja silnika z lat ?? 60-70tych) wyszlo 6,9 LPG ale to bylo na 2-iej generacji. Ale drugi raz juz tego nie powtorze :)

Napisano
10 godzin temu, gregoryj napisał:

u mnie 1.1. oczywiście panda 2, bo w trójce już nie ma tego silnika

Napisano
Dnia 25.09.2017 o 06:34, slawek_l_83 napisał:

Ja u siebie w LII przy rozsądnym pokonywaniu trasy zszedłem do 7,8l LPG a mam 2.0 135KM

Laguna jest niska, to pomaga w trasie.

Ja swoim trupem Daewoo Nubira 2.0 bez problemu schodzę do około 7l/100 LPG. Ja jadę 100km/h jednostajnie, nawet autostradą ;) 

W mieście oczywiście to już inna bajka jest i jakbym napisał, że wynik jest x2 to bym wiele nie skłamał.

Napisano

12 godzin temu, gregoryj napisał:

Jak na Pande to czy ja wiem.

Zona regularnie osiagala okolice 7,1-7,2 LPG w Astrze 3 1,4 - Z14XEP 90KM (na wadze toto ze stałymi gratami i paliwem, bez kierowcy wazylo 1300kg). STAG 300 Premium, AC R01, Hana, zakladane i strojone u producenta Staga.

Trasa to 100km dziennie (suma drogi do pracy i z powrotem), DK19 gdzie nie za bardzo powyprzedzasz, czesto jadac wiekszosc drogi za TIRem (srednia V pewnie z ok 60-65km/h, bo niecala 1h jej droga zajmowala).

Ja dojezdzalem w 40min albo i mniej, ale spalanie ok 10LPG;l

Nie wiem, moze w tunelu za tymi TIR-ami jezdzila :hmm:(szkoda maski i szyby tylko).

Podejrzewam, ze jak zapne tempomat w okolicy 90km/h to Insignia osiagne niewiele wiecej, tylko co to za jazda.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Ja swoim trupem Daewoo Nubira 2.0 bez problemu schodzę do około 7l/100 LPG. Ja jadę 100km/h jednostajnie, nawet autostradą ;) 

W mieście oczywiście to już inna bajka jest i jakbym napisał, że wynik jest x2 to bym wiele nie skłamał.

Dokładnie :ok:

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał:

Obecnie w mieście mamy wynik przy 2 kierowcach na poziomie 12l/lpg z tym, że kobieta jeździ nie ekonomicznie ;], jak dojdzie jakaś krótka trasa to spada do 10, rzekłbym, że średnie spalanie od 2,5 roku mamy na poziomie 10l.

Napisano
16 godzin temu, gregoryj napisał:

raz w zyciu sprobowalem czegos takiego jadac A4 do Wrocka. W Felicji z silnikiem 1,3 (konstrukcja silnika z lat ?? 60-70tych) wyszlo 6,9 LPG ale to bylo na 2-iej generacji. Ale drugi raz juz tego nie powtorze :)

to ja raz w życiu spróbowałem jazdy za autokarem na trasie Wrocław-Katowice Corollą D4D 90KM spalanie poniżej 3l z dystrybutora wyszło ;l

Napisano
3 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

to ja raz w życiu spróbowałem jazdy za autokarem na trasie Wrocław-Katowice Corollą D4D 90KM spalanie poniżej 3l z dystrybutora wyszło ;l

to jak się chwalimy z cyklu raz w życiu to mi focusem II 1.6 115KM noPB udało się spalić na 200km 5,5l/100km...DK i spokojna jazda w granicach 90 licznikowych (przez ok 60km z tego jazda ok. 100-110km/h)...

przy normalnej jeździe palił ok. 7l/100km

Edytowane przez muzz

Napisano
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Jak na Pande to czy ja wiem.

Zona regularnie osiagala okolice 7,1-7,2 LPG w Astrze 3 1,4 - Z14XEP 90KM (na wadze toto ze stałymi gratami i paliwem, bez kierowcy wazylo 1300kg). STAG 300 Premium, AC R01, Hana, zakladane i strojone u producenta Staga.

Trasa to 100km dziennie (suma drogi do pracy i z powrotem), DK19 gdzie nie za bardzo powyprzedzasz, czesto jadac wiekszosc drogi za TIRem (srednia V pewnie z ok 60-65km/h, bo niecala 1h jej droga zajmowala).

Nie wiem, moze w tunelu za tymi TIR-ami jezdzila :hmm:(szkoda maski i szyby tylko).

Podejrzewam, ze jak zapne tempomat w okolicy 90km/h to Insignia osiagne niewiele wiecej, tylko co to za jazda.

6 a 7,2 lpg to juz 20% roznicy a w przypadku raportowanego Aygo (powiedzmy 5,5 LPG) to 30% przy podobnym stylu jazdy.  Druga strona medalu to taka ze w sumie to to jest 50-80 pln roznicy miesiecznie przy 100 km dziennie - wiec kwota nie az taka zawrotna, zeby np zmieniac auto.

W diesla nie wierze, no moze te z afery. TDI-ki stare byly w stanie spalic powiedzmy 4,5 na krajowce, w nowszych moze 4 srednio, ale nie chce wiedziec jak dwumasa, turbina i inne wytrzymaja takie jezdzenie przez dluzszy okres.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.