Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel vs Benzyna vs Lpg / Fiat Tipo

Featured Replies

Napisano
Teraz, bochumil napisał:

W związku z Tobą nic.

No ale nadal nie odp na pytanie. Ze ma kupić diesla bo pali 4.7 w trasie? Jakoś merytorycznie napiszesz? Się nie spinaj 

Napisano
3 minuty temu, tomata napisał:

Raczej słaby instalator albo instalacja

Skoro wiesz lepiej co mam pod maską....

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał:

Ale działa Ci - ok - przyjmij jednak do wiadomości że nie wszyscy tak mają.

widocznie zle trafiles. Co ciekawe... Mam dwa auta z lpg i oba byly kupione z juz zainstalowanym lpg przez poprzednika. A może po prostu mam szczęście.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał:

Skoro wiesz lepiej co mam pod maską....

Nie wiem. Ale wiem ze coś skopane skoro masz problemy z instalką. Ja mam już 3 auto gdzie zawsze ja zakładałem instalacje ( nie dosłownie) i nigdy nie miałem z lpg problemów. Raz kupiłem punto z lpg gdzie już było nastukane sporo kkm i tam musiałem wymienić listwę. Ale potem już było z górki. Nie bierz tego do siebie ale widocznie mechanik spaprał robote

Napisano
Teraz, angrius napisał:

widocznie zle trafiles. Co ciekawe... Mam dwa auta z lpg i oba byly kupione z juz zainstalowanym lpg przez poprzednika. A może po prostu mam szczęście.

Dlatego piszę - jeździsz tanio, tylko się cieszyć. Natomiast u mnie po ilości czasu spędzonego na ogarnięciu tego po prostu nie chce.

Napisano
Teraz, tomata napisał:

Nie wiem. Ale wiem ze coś skopane skoro masz problemy z instalką. Ja mam już 3 auto gdzie zawsze ja zakładałem instalacje ( nie dosłownie) i nigdy nie miałem z lpg problemów. Raz kupiłem punto z lpg gdzie już było nastukane sporo kkm i tam musiałem wymienić listwę. Ale potem już było z górki. Nie bierz tego do siebie ale widocznie mechanik spaprał robote

Napisałem Ci kilka postów wyżej że była wadliwa seria wtryskiwaczy.

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał:

Napisałem Ci kilka postów wyżej że była wadliwa seria wtryskiwaczy.

A co z gwarancją?

Napisano
1 minutę temu, tomata napisał:

A co z gwarancją?

A co Ci po gwarancji jak jeździsz od jednego do drugiego i nikt nie wie co się dzieje? Bo to niemożliwe że nowe wtryskiwacze są sp...e.

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

To jest ulica jednokierunkowa - diesla będzie coraz trudniej sprzedać... 

Tylko ciekawe jest to, że 6/10 moich znajomych ma prywatnie diesle, ciekawe co z tymi autami stanie się za kilka lat :hehe:

Diesel to przynajmniej spokój przez większość czasu połączone z mniejszym spalaniem i dobrą dynamiką bez gnębienia na obrotach :ok: Chyba, że kupujesz używane padło.

Napisano
1 godzinę temu, angrius napisał:

no właśnie... RAZ W ZYCIU jechales. To raz na rok można sie przemeczyc. Mnie nikt nie przekona do diesla. Wybieram lpg z wszystkimi jego "wadami", które dla mnie nie sa żadnymi wadami. Na lpg wychodzi taniej czy komus sie to podoba czy nie. Biorąc juz pod uwagę nie tylko cenę paliwa ale tez caly serwis

Ale potrafisz zrozumiec, ze nie zawsze koszt jest glownym priorytetem?

Napisano
10 minut temu, komor napisał:

Tylko ciekawe jest to, że 6/10 moich znajomych ma prywatnie diesle, ciekawe co z tymi autami stanie się za kilka lat :hehe:

Tez mnie ciekawi jaki bedzie popyt na te diesel w wieku 10 + lat...

O ile w autach stosunkowo mlodych, koszty serwisu stanowia niewielki odsetek wartosci, to wlozenie 3-5kPLN w grata wartego 10kPLN to juz sporo ;)

Napisano

Żeby było bardziej merytorycznie. Przerabiałem zarówno benzynę z sekwencyjną instalacją LPG jak i diesla. W pierwszym przypadku było to auto ze sporym przebiegiem z tanią instalacją zamontowaną przez poprzedniego właściciela. W aucie permanentnie rozjeżdżały się mapy, co skutkowało porannym szarpaniem na zimnym silniku. Instalacja nie posiadała korekt po temperaturze i ciężko to było wyregulować. Silnik po rozgrzaniu często gasł na krzyżówkach (po wciśnięciu sprzęgła). Nieco pomogła zmiana listwy na coś lepszego. Przestał gasnąć, szarpanie pozostało. Jakby nie było, robiłem nim wakacyjne trasy po Karkonoszach i Czechach. Żadnych większych problemów. Martwiło jedynie spalanie. Sporo palił w mieście na krótkich odcinkach. To był silnik 1.6 16V 90K. Później auto sprzedałem. Jego właściciel wciąż nim jeździ.

Z dieslem trafiłem nieco lepiej. Są oczywiście drobne bolączki, ale auto mi nie gaśnie i pali całkiem rozsądnie. Wtrysków i dwumasy jeszcze nie dotykałem, a minęły już 3 lata od zakupu. Dziś mój diesel ma 11 lat.
Podsumowując, nie jestem wrogiem LPG. Byłbym po prostu bardzo ostrożny kupując używane auto w którym zamontowano instalalację LPG. Sam nie wykluczam, że kiedyś zakupię jakieś fajne Punto z silnikiem 8V pod gaz. Montaż oczywiście po zakupie w dobrym warsztacie na porządnych gratach.

Napisano
Gaz do krecenia wokół komina tak jak większość społeczeństwa też jest dziwny. Robiąc odcinki po 5-10km do pracy, na zakupy, do ciotki, dzieciaki do szkoly jezdzisz sporo na zimnym silniku. Taka 3litrowa benzyna, ktora zapewnia względny komfort mocy do normalnej jazdy dużym autem potrzebuje z 5km zimą, żeby się przełączyć na lpg. Zauważ, że przynajmniej 1/3 przebiegu wychodzi wtedy na pb, ktorego spalanie na takim miejskim ssaniu dochodzi do 20litrów. W ogólnym rozrachunku jest taniej, ale amortyzacja dobrej instalacji za 4k pln znacznie sie wydłuża. Że lpg w trase się nie nadaję to juz dobrze koledzy wyżej pokazali. Dziwne to paliwo :hmm:

Ta, jasne, wszyscy w kraju jezdza 3-litrowymi benzynami. Nie oslabiaj mnie. Laguna 2 stojaca caly rok na dworze w najwieksze mrozy potrzebuje jakis kilometr do przelaczenia na gaz. Astra stojaca w garazu od razu przechodzi na gaz.
Napisano
1 godzinę temu, angrius napisał:

jezdze na lpg od 2 lat. Jakie byly moje koszty do tej pory poza paliwem? 120zl za przeglady okresowe (60x2), filtry gazu jakies 40zl, benzyna srednio 200zl na 3 miesiace, listwa wtryskowa 300zl (chyba jedna z najdrozszych bo mozna tez kupic za 100-150) i tyle.

srednio na lpg miesięcznie wydaje 300zl.

24x300= 7200zl

noPb 1600zl.

suma 7200+1600+460=9260zl

gdybym mial diesla:

srednio 2200km /m-c

spalanie liczmy 6/100

przejechane mam 46kkm (przez 2lata)

daje nam to 2760l

cena srednia 4,3 x 2760=11 868.

na samym paliwie mam oszczędności rzędu 3tys zl. Doliczajac serwis lpg oszczędności maleją do 2500zl. Zatem co sie oplaca? Pomijam fakt ze w międzyczasie moglyby wyniknąć problemy typowo dieslowskie

czy gdzies sie pomyliłem?

Kupiłeś samochód z LPG czy dokładałeś instalacje? Jeśli dokładałeś to czy doliczyłeś do tych wyliczeń koszt jej ,,amortyzacji''? Kolejna sprawa - przy fabrycznie nowym samochodzie dochodzą koszty corocznego przeglądu na stacji diagnostycznej itp. Najważniejsza jednak informacja - zadałem sobie trud i zadzwoniłem na infolinię Fiata by zapytać o warunki gwarancyjne w przypadku instalacji montowanej w ASO (nie fabrycznej, a o takiej piszemy w wątku bo w Tipo z 1.4 T-jet nie ma takowej) i .....tadam, nadal to samo co od wielu lat - jeśli kupisz Tipo i dealer zamontuje LPG w samochodzie to tak na prawdę wykluczasz z gwarancji niektóre elementy (pewnie wtryski, głowicę, Turbo i kilka innych gratów). Informacja jest prosta - za instalację odpowiada ASO które ją montowało, i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że potencjalnie zamykasz sobie drogę do roszczeń gwarancyjnych na wypadek problemów z silnikiem, jak znam życie nadwoziem (przewierty do instalacji) i pewnie wielu innych elementach. Nigdy nie zdecydował bym się na takie rozwiązanie. Jeśli LPG to tylko fabryczne, jeśli takiego nie ma w ofercie to przy tak małej różnicy w cenie zakupu brałbym diesla. by mieć spokojną głowę. 

Napisano

Moje 3d Stilo z silnikiem 1.9 120KM na długiej trasie pali ok 4.7/100. Jestem w stanie zejść do 4,4 ale to już jest zabawa w muskanie gazu.

Z jaka predkoscia, maks 100 km\h? Znam ten silnik, dynamiczna autostrada to 7,3 litra na setke.
Napisano

Z jaka predkoscia, maks 100 km\h? Znam ten silnik, dynamiczna autostrada to 7,3 litra na setke.

Zgadza się. To auto najmniej pali do 90km/h . Jak chyba wszystkie ;-)
Napisano

Możesz mi napisać co wymaga większej troski w przypadku lpg? Za ojca jeździłem uno z lpg, które potem dostałem od rodziców. Od ok. pięciu lat ujeżdżam czwarty samochód z lpg i nie robię przy instalacjach nic, dosłownie nic. Jak sobie przypomnę to od wielkiego dzwona filtr gazu wymienię, ale i o tym potrafię zapomnieć przez dwa lata. I patrz, nic się nie dzieje, wsiadam, odpalam, jadę, gaszę i  tak codziennie.

A to śmierdzi, a to zaczyna dziwnie więcej palić, a to chceck engine świeci a to przerywa przy gaz do dechy.
Napisano

A to śmierdzi, a to zaczyna dziwnie więcej palić, a to chceck engine świeci a to przerywa przy gaz do dechy.

Nie spotkalo mnie nic nigdy z wymienionych przypadkow.
Napisano
6 godzin temu, mazi napisał:

Czemu uogólniacie zasięg na LPG do 250-300km, to też zaburzanie ogólnej sytuacji.

Dlatego ze większośc montuje "butle w koło"?

Zamiast koła 195/60/16 wchodził zbiornik 50 litrowy - czyli zgodznie z przepisami wchodzi w niego 40 litrów gazu... laguna 2,0 palila mi pomiędzy 10 a 16 litrów... to na ile mi srednio wystarczał zbiornik? oczywiscie wiem że mozna dawać większe - ale zdecydowanie kosztem bagaznika...

Napisano
22 minuty temu, delco napisał:

Zamiast koła 195/60/16 wchodził zbiornik 50 litrowy - czyli zgodznie z przepisami wchodzi w niego 40 litrów gazu... laguna 2,0 palila mi pomiędzy 10 a 16 litrów... to na ile mi srednio wystarczał zbiornik? oczywiscie wiem że mozna dawać większe - ale zdecydowanie kosztem bagaznika...

Ja robie na zbiorniku 600-650 km. Butla w kole, 3 cm wystaje. Wiecej mi zabiera miejsca zmieniarka CD niż ten zbiornik. 

Napisano
1 minutę temu, KvM napisał:

Ja robie na zbiorniku 600-650 km.

I czego to dowodzi? że nalezysz do tych którzy robią 600 km... a sa tacy co moga zrobić 300 - i dla nich jest to ograniczeniem... Podobnie jak rzeka dla kury jest przeszkoda a dla kaczki nie...

Napisano
4 minuty temu, delco napisał:

I czego to dowodzi? że nalezysz do tych którzy robią 600 km... a sa tacy co moga zrobić 300 - i dla nich jest to ograniczeniem... Podobnie jak rzeka dla kury jest przeszkoda a dla kaczki nie...

To dowodzi tego, że to nie jest obiektywna przeszkoda lecz kwestia doboru rozwiązania. Współczesne auta pała zdecydowanie mniej i zbiornik na 50 litrów zapewnia całkiem niezły zasięg. 

Kura sie w kaczkę nie zamieni, a zły możesz wybrać auto/zasięg. 

Edytowane przez KvM

Napisano
2 minuty temu, KvM napisał:

To dowodzi tego, że to nie jest obiektywna przeszkoda lecz kwestia doboru rozwiązania. Współczesne auta pała zdecydowanie mniej i zbiornik na 50 litrów zapewnia całkiem niezły zasięg. 

Co to za auto?

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Co to za auto?

To którego zasięg podawałem na 600-650 km? Honda accord 1,8 99r. Oczywiscie ma większy zbiornik niż 50 litrów i pali wiecej niż współczesne auta. Współczesne benzyny maja katalogowe spalanie w trasie na poziomie 4 l/100 wiec przyjęcie spalania lpg na poziomie 6l/100 nie jest wydumane. W tej sytuacji zbiornik 50 litrów wystarczy na przejechanie ponad 600 km. 

Napisano

To którego zasięg podawałem na 600-650 km? Honda accord 1,8 99r. Oczywiscie ma większy zbiornik niż 50 litrów i pali wiecej niż współczesne auta. Współczesne benzyny maja katalogowe spalanie w trasie na poziomie 4 l/100 wiec przyjęcie spalania lpg na poziomie 6l/100 nie jest wydumane. W tej sytuacji zbiornik 50 litrów wystarczy na przejechanie ponad 600 km. 

4 litry w trasie ? :hehe:
Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

4 litry w trasie ? :hehe:

Tak, bez problemu do zrobienia w praktyce przy jeździe zgodnej z przepisami na drogach krajowych. BMW 318i zrobiłem takie spalanie image.jpeg.1d63d98d77183f9876e6d317b0250894.jpeg

Napisano
51 minut temu, delco napisał:

Ja mam butlę właśnie montowaną w kole... :-) 72l brutto. Bagażnik nieruszony, nawet jeszcze trochę luzu jest. 

Edytowane przez mazi

Napisano
Dnia 19.03.2017 o 21:02, marcindzieg napisał:

Bo masz starego diesla. Nowe muszą spełniać normy i nie są tak oszczędne.

Tak tak dopiero co oddałem golfa 1.6 tdi bez problemu schodził poniżej 5lna 100kma to już chyba z tych nowszych silników tdi

Napisano
24 minuty temu, KvM napisał:

Tak, bez problemu do zrobienia w praktyce przy jeździe zgodnej z przepisami na drogach krajowych. BMW 318i zrobiłem takie spalanie 

A świstak siedzi i zawija...

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

Zamiast koła 195/60/16 wchodził zbiornik 50 litrowy 

coś mały ten zbiornik Ci wsadzili

w pandzie jest koło 13, a pasuje butla 42l

w octavii koło 15, butla 53l, a wiem, ze da się większą

w audi a4, koło 16 a pasuje butla 63l

Napisano
10 minut temu, RABIN napisał:

Tak tak dopiero co oddałem golfa 1.6 tdi bez problemu schodził poniżej 5lna 100kma to już chyba z tych nowszych silników tdi

Bez problemu to on powinien schodzić poniżej 4l/100 co mi sie faktycznie nie udaje w nowszych dieslach BMW, a w starszych bez problemu. 

Napisano
7 godzin temu, atlantic napisał:

Gaz do krecenia wokół komina tak jak większość społeczeństwa też jest dziwny. 

to Ty jesteś jakiś dziwny

kto normalny kupuje 3 litrową benzyne do miasta?

Napisano
6 godzin temu, komor napisał:

@komor Ale on ma sporo racji...Ile swojego już sprzedajesz?Ile zjechałeś z ceny?Kilka lat (5) byś takiego dieselka opchnął moment, obecnie trend się odwrócił w kierunku benzyn. 2 tyg temu znajomy fokę z 2009r z przebiegiem 210 tys oddał za 13 tys, co jest śmieszną ceną, ale tak go zmusił rynek jak chciał sprzedać.

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

Nie spotkalo mnie nic nigdy z wymienionych przypadkow.

A mnie spotkały wszystkie, miałem 2 auta z lpg, oba z tych niby co dobrze gaz znoszą

Napisano

Patrząc po autach kupowanych przez znajomych wynika, że nowe to większości benzyny, a używane to w większości diesle.  

Edytowane przez bochumil

Napisano
9 godzin temu, marcindzieg napisał:

Ale to jest jedyna zaleta lpg. Są jeszcze jakieś?

Jest jedna, ale to dla masochistow, ktorzy planują przejezdzić jednym egzemplarzem kilkaset tysiecy km, a mają budzet na 8-10latka (z grupy Niemiec plakal jak...., handlarz do Polski jechał na wstecznym). 

Prosta niedoładowana benzyna bije na głowę potencjalne koszty napraw okołosilnikowych w stosunku do diesla*. Nie zepsuje sie egr, klapy wirowe, dwumasa, wtryski do lpg są śmiesznie tanie - (nawet w porównaniu do kosztów regeneracji w dieslu). Oczywiście to nie tak, że benzyna jest wieczna, a w dieslu co chwile cos padnie

I ostatni plusik ważny zima - pb szybciej  się nagrzewa. Statystycznie uzywane benzyny są mniej zajeżdzone....

Powyższe nie zmienia jednak mojego zdania, że jeśli kupować nowy (w podobnej cenie) to diesel. Mam juz dosc wozenia tego @#$@# kola w bagazniku :D

* ) Na podstawie bijącego rekordy popularnosci i niezawodności  w AK Fiata Stilo 1.6 pb+lpg(posiadany) vs 1.9jtd(rozwazany).

Napisano
1 godzinę temu, KvM napisał:

Tak, bez problemu do zrobienia w praktyce przy jeździe zgodnej z przepisami na drogach krajowych. BMW 318i zrobiłem takie spalanie image.jpeg.1d63d98d77183f9876e6d317b0250894.jpeg

Zrób takie z całego zbiornika i wróć do dyskusji :oki:

Napisano
19 minut temu, mrBEAN napisał:

Zrób takie z całego zbiornika i wróć do dyskusji :oki:

Jak sie upre to zrobię. Tak czy inaczej do dyskusji podawałem dane na poziomie 6l LPG wiec sporo wyzsze. 

Napisano
Teraz, KvM napisał:

Jak sie upre to zrobię. Tak czy inaczej do dyskusji podawałem dane na poziomie 6l LPG wiec sporo wyzsze. 

Po prostu zrób, a potem jeśli się uda, to zastanów się czy tak jeździ statystyczny polski kierowca.

Napisano
1 godzinę temu, blue_ napisał:

to Ty jesteś jakiś dziwny

kto normalny kupuje 3 litrową benzyne do miasta?

A nie wiem, ja jeżdżę w mieście 3litrowym dieselem i jest doskonale ;]

Dla przeciętnego polaka w yarisie normalny nie będę, ale na forum dla maniaków motoryzacji oczekiwałbym trochę zrozumienia:swinka:

Napisano
29 minut temu, mrBEAN napisał:

Po prostu zrób, a potem jeśli się uda, to zastanów się czy tak jeździ statystyczny polski kierowca.

Wybacz w stylu przeciętnego kierowcy mam tylko niecałe pół baku. IMG_20170303_193720.thumb.jpg.ced0d1ce3debc78ba33eae11510ecb33.jpg

Napisano
2 godziny temu, RABIN napisał:

Spełniał Euro 6 ?

Napisano
27 minut temu, marcindzieg napisał:

Spełniał Euro 6 ?

Z Vagów 1.6 to chyba żaden nie spełniał Euro VI.. ;)

Napisano
8 godzin temu, marcindzieg napisał:

Spełniał Euro 6 ?

Nie mam pojęcia auto z wypożyczalni rok 2016 1.6 tdi z SS. 

Napisano
12 godzin temu, KvM napisał:

Ja robie na zbiorniku 600-650 km. Butla w kole, 3 cm wystaje. Wiecej mi zabiera miejsca zmieniarka CD niż ten zbiornik. 

Jaką pojemność ma ta butla?

Napisano
Teraz, Pepcio napisał:

Jaką pojemność ma ta butla?

Nie pamiętam już, chyba 72l Tankuje pod 60l.

Napisano
9 godzin temu, KvM napisał:

Wybacz w stylu przeciętnego kierowcy mam tylko niecałe pół baku. 

I po co sie tam meczyc, zeby zaoszczedzic z 20PLN? :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.