Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komp pokładowy a realne zużycie paliwa

Featured Replies

Napisano

Odkąd mam w autach kompa pokładowego, przestałem sprawdzać ile mi palą.

W poprzednich samochodach wskazania kompa pi-razy-oko zgadzały się z moim wyobrażeniem o wysokości śr. zużycia paliwa / 100km.

W przypadku "krowy" S-max (ponad 1700kg), z niezbyt nowoczesnym silnikiem 1.8 tdci i "oszałamiającą" mocą 125KM, mam spory zgryz: samochód jest mega-oszczędny mając na uwadze gabaryty, powierzchnię czołową, masę...

Wczoraj: 50km po S-ce ze stałą (naprawdę stałą choć bez tempomatu, ruch minimalny, wyprzedzanie z marszu, bez przyspieszania bo ktoś pędzi +200 po lewym) prędkością 120-125km/h = 5,2l/100km 8]. Kiedyś z 4000km wakacyjnych wojaży (w tym dojazd autostradami z prędkościami j.w. + kręcenie się na miejscu) wyszło mi 5,5l/100km.

To jak? Kłamią/nie kłamią te kompy? A jak kłamią to ile w dół?

Napisano
Teraz, el_guapo napisał:

Każdy inaczej... 

Napisano

W Passacie B5 FL różnica między wskazaniem komputera a spalaniem wyliczonym z tankowania wynosiła 0,1-0,2l, w B6 około 0,5-0,6l, w B7 błąd jest nieco mniejszy 0,2-0,3l, ale dopiero kilka razy tankowałem. Zawsze wynik jest zaniżony. Podobno można to wskazanie skorygować.

Edytowane przez Gość

Napisano

Ten super 1.8 TDCi pamiętam, że przed zjedzeniem chipsów zaniżał spalanie na kompie do ok. litra. Po chipsach spalanie na trasie było zazwyczaj zaniżone o 0.1 - 0.2 l/100 km.

W większości aut kompy zaniżają, bardzo rzadko się zdarza, że komp zawyża ;]

Swoją drogą w S-maxie 5.5? Mi się tylko kilka razy udało zejść poniżej 5 litrów i to w focusie! :phi:

Napisano
12 minut temu, el_guapo napisał:

Różnie bywa, sprawdź i nam opowiedz.

U mnie ok. 0,2 l jest przekłamanie.

Napisano
12 minut temu, el_guapo napisał:

A nie lepiej policzyć samemu? Średnią z kilku tankowań?

Napisano

Zainstaluj sobie na smartfonie Fuelio albo Kalkulator Spalania, zatankuj kilka razy do pełna, wprowadź dane i będziesz wiedział ile auto rzeczywiście pali.

I o ile komputer zaniża.

Napisano
Teraz, rallyrychu napisał:

Zainstaluj sobie na smartfonie Fuelio albo Kalkulator Spalania, zatankuj kilka razy do pełna, wprowadź dane i będziesz wiedział ile auto rzeczywiście pali.

I o ile komputer zaniża.

Do tego nie trzeba aplikacji:phi: Wystarczy podzielić zatankowaną ilość paliwa wyrażoną w litrach przez dystans (spalanie l/km) i pomnożyć razy 100 (spalanie l/100km).

Aplikacja lub serwis www jest pomocny przy prowadzeniu statystyk.

Napisano
43 minuty temu, el_guapo napisał:

Mnie pokazuje dobrze - róznice czasami sa rzędu 0,1 litra/100 km.

Napisano

U mnie zwykle najwieksza rozbiezność jest przy jezdzie w miescie.W trasie różnica jest max.0,1-0,2l/100km.Ale muszę pochwalić komp w Splashu-mimo 99% jazdy w mieście to spalanie z ostatniego roku praktycznie pokrywa sie z realnym:ok:

Napisano
57 minut temu, el_guapo napisał:

Może nie tyle kłamią, co wprowadzają właściciela w dobry nastrój... :phi: przynajmniej do czasu policzenia spalania w realu :hehe:

Mój jeden komp zaniża o ok. 0,6-0,7 litra i robi to zadziwiająco powtarzalnie, ale drugi dla odmiany ma "wahania nastroju" i zależnie od humoru pokazuje od -0,3 do + 0,9 litra... nie wiem, od czego to zależy :nie_wiem:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, komor napisał:

Swoją drogą w S-maxie 5.5? Mi się tylko kilka razy udało zejść poniżej 5 litrów i to w focusie! :phi:

I to jest wynik powtarzalny8], choć z kompa, przy podobnych warunkach: S lub A, 120-130km/h bez dziwnych manewrów, przyspieszeń, itp.

Z kolei 120km/h* i box i 7 osób na pokładzie to 6,2-6,5l/100km (z kompa oczywiście).

*więcej nie, bo mocno hałasuje

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, maro_t napisał:

A nie lepiej policzyć samemu? Średnią z kilku tankowań?

Nie chce mi się, ostatni raz liczyłem średnią i tankowałem "pod korek" w Uno.

Aktualnie obarczone byłoby to też jakimś tam błędem, bo pistolet odbija w różnych momentach, w zależności od napełnienia zbiornika, a zajrzeć we wlew nie mam jak.

Napisano
1 minutę temu, el_guapo napisał:

Nie chce mi się, ostatni raz liczyłem średnią i tankowałem "pod korek" w Uno.

Aktualnie obarczone byłoby to też jakimś tam błędem, bo pistolet odbija w różnych momentach, w zależności od napełnienia zbiornika, a zajrzeć we wlew nie mam jak.

dlatego liczysz średnią po np. pięciu tankowaniach. To już będzie w miarę dokładne. Ale fakt, trzeba 5 razy zatankować do pełna i zanotować.

Napisano
10 minut temu, el_guapo napisał:

Nie chce mi się,

No tak, przecież to takie męczące... :hehe:

Na odbijanie pistoletu też jest sposób: do wlewu nie zajrzysz, ale zawsze daje się zauważyć wylewające górą paliwo... :lol:

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał:

dlatego liczysz średnią po np. pięciu tankowaniach

I to najlepiej przy spalonym prawie calym zbiorniku....

jak kiedys bawiłem sie w zliczanie tankowania z 3 miesiący i róznica była 0,1 litra /100 km - komputer polazał wiecej ;)

Napisano
1 minutę temu, romano11 napisał:

Na odbijanie pistoletu też jest sposób: do wlewu nie zajrzysz, ale zawsze daje się zauważyć wylewające górą paliwo...

W getzie byłem w stanie wlac ok 10 litrów po pierwszym odbiciu....

Napisano
6 minut temu, delco napisał:

W getzie byłem w stanie wlac ok 10 litrów po pierwszym odbiciu....

Dlatego trzeba liczyć śr. z wielu tankowań. Ja leję zawsze do drugiego odbicia.

Po kilka bakach zliczanie średniej stabilizuje się - tak liczenie ręczne, jak i przez komputer.

Napisano

U mnie w clio komp pokazuje takie samo wartości co przy dystrybutorze lpg... a pokazuje w domniemaniu Pb ;)

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał:

Dlatego trzeba liczyć śr. z wielu tankowań. Ja leję zawsze do drugiego odbicia.

Getz był bardzo specyficzny... a zawsze lałem do chwili pojawienia sie poziomu płynu we wlewie...  co milo zwiekszalo zasięg i zmniejszalo czestotliwość tankowania...

Napisano
2 godziny temu, el_guapo napisał:

To jak? Kłamią/nie kłamią te kompy?

W Clio komputer pokazuje średnie spalanie do drugiego miejsca po przecinku w porównaniu do aplikacji na androida. Kia zaniża w zależności od typu jazdy do 0,3l/100, ale mierzone na papierze czyli zatankowane litry przez km. 

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał:

Ale fakt, trzeba 5 razy zatankować do pełna i zanotować.

To praktykuje ktoś tankowanie inne niż do pełna?

Napisano
16 minut temu, mrBEAN napisał:

Tak. Ja. Przez ostatnie pół roku. Bo mi się sączyło paliwo spod nakrętki pompy paliwa w baku, a jakoś ciągle nie miałem jak się za to zabrać (zima, te sprawy). Więc musiałem tankować po pół.

A u studentów i wielu dziadków to normalne. W pierwszym przypadku "kto by kasę zamrażał?!?". W drugim "nie będę dużo paliwa woził, bo się starzeje". ;)

Edytowane przez kenickie

Napisano
36 minut temu, mrBEAN napisał:

Na stacjach automatycznych tankuję za określoną kwotę. Często do pełna się nie da, bo max na jaki pozwala automat, to 200 zł ;]

Napisano
36 minut temu, mrBEAN napisał:

ja się ostatnio skąpy zrobiłem i też coraz częściej nie tankuję do pełna :hehe:. Dziś np. zatankowałem 28 litrów, bo tyle wyliczyłem, że potrzebuję do czwartku. W czwartek wyjeżdżamy na święta drugim autem, to co będę zostawiał samochód z dużą ilością paliwa, jeszcze ktoś ukradnie i będzie większa strata ;]

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Na stacjach automatycznych tankuję za określoną kwotę. Często do pełna się nie da, bo max na jaki pozwala automat, to 200 zł ;]

Twój argument na razie jest najrozsądniejszy ;] ;)

Napisano
9 godzin temu, el_guapo napisał:

W Grande, jak jeszcze nie miałem LPG to komputer kłamał jak z nut - litr do półtorej potrafił przekłamać.Teraz przy jeździe na gazie, dane z komputera mogę traktować poglądowo - widać czy pali więcej czy mniej, ale ma się to nijak do rzeczywistości ;)

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, romano11 napisał:

ale zawsze daje się zauważyć wylewające górą paliwo... :lol:

Nie dopuszczam!!!

Wiesz co mi fachowcy z S+ powiedzieli, kiedy zrzucili zderzak do poprawki lakierniczej błotnika, a potem go założyli tak że odstaje?!

"Olej napędowy "zmiękcza" plastik zderzaka i zatrzask nie trzyma", tylko że ja nigdy nie przelałem aż tak żeby popłynęło na zderzak (sic!).

Napisano
12 godzin temu, rwIcIk napisał:

A to sa jeszcze jakies stacje automatyczne? ;]

Napisano
18 godzin temu, romano11 napisał:

Może nie tyle kłamią, co wprowadzają właściciela w dobry nastrój... :phi: przynajmniej do czasu policzenia spalania w realu :hehe:

Mój jeden komp zaniża o ok. 0,6-0,7 litra i robi to zadziwiająco powtarzalnie, ale drugi dla odmiany ma "wahania nastroju" i zależnie od humoru pokazuje od -0,3 do + 0,9 litra... nie wiem, od czego to zależy :nie_wiem:

Widac masz tak bak durnowato zrobiony ze różnie odbija pistolet podczas tankowania i masz rozną ilosc paliwa w baku.

Mialem tak we fieści i mondeo - potrafił odbic pistolet w dziwnych momentach. Trzeba bylo chwile odczekac, przekręcic pistolet i potem włazilo czasem i 10 litrów

Napisano
12 godzin temu, maro_t napisał:

ja się ostatnio skąpy zrobiłem i też coraz częściej nie tankuję do pełna :hehe:.

Jezeli chcesz byc oszczedny to bardziej oplaca sie tankowac do pelna ... ;) No chyba ze faktycznie sie boisz ze stracisz to paliwo

Napisano

Fluence 1.5 dCi 110KM, pali 0,2-0,5 l mniej niz komp pokazuje....

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎04‎-‎10 o 13:57, el_guapo napisał:

Swift 1.5 - zaniża ok. 0,2 l/100 km

X-Trail 2.0 dCi - zaniża ok. 0,2 l/100 km

Rav4 2.2 D-CAT - zawyża od 0,5 do 2 l/100 km

Insignia 2.0 CDTi - po aktualizacji softu okazało się, że samochód więcej pali. Nie! Pokazuje dokładnie co do 0,1 l/100 km.

Napisano

Chevrolet Epica benzyna 2.0 R6 - komp pokazuje mi 7,8-8,5 a w realu jest prawie 2litry więcej.

Dacia Dokker 1.6 - o dziwo zawsze prawie pokrywa się spalanie ze wskazaniem komputera, jak wychodzi różnica to max 0,1-0,2l.

Dodatkowo komp pokazuje zużyte paliwo od tankowania i przy zalewaniu do pełna wchodzi porównywalna ilość.

Napisano
Dnia 10.04.2017 o 13:57, el_guapo napisał:

Honda Civic Ufo - średnio spala 9% więcej niż podaje komputer. Większa niedokładność pojawia się w cyklu miejskim (10-12%) a mniejsza w trasie (6-7%).

Toyota Yaris III - średnio spala 6% więcej niż podaje komputer - trasy stałe podmiejskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.