Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobre fotele

Featured Replies

Napisano

Pytanie do użytkowników, testerów wszelkiej maści.

Jakie auto typu kombi klasy: Superb, Passat, Avensia, Insignia itd ma bardzo dobre, wygodne, dobrze trzymające fotele? Niestety trochę narzekam na kręgosłup...

Szukam auta tej klasy, dużego kombi aby nie rzucało się w oczy, ale tez nie kojarzone z typowymi PH (bez urazy dla uprawiających ten ciężki zawód) 

Z tych co na szybko teraz przetestowałem: 

Superb - za szerokie, bez regulowanego zagłówki :/ Superb Sportline - jest lepiej ale nie super. Zintegrowany zagłówek mocno ogranicza zakres użytecznej regulacji.

Passat - fotele komfort czy jakoś tak - są w miare Ok zwłaszcza z regulacja długości chociaż optymalnej pozycji nie znalazłem (auto mi nie do końca leży) 

Insignia - nie wiem czy nowy model ma te które kiedyś oferował Opel przy współpracy z jakimiś lekarzami - auto mi nie leży jako kojarzone z PH 

Mazda 6 ?

Mondeo ? (PH)

Talisman odpada z powodu tabletów i braku sensownego silnika jak dla mnie. 

Swego czasu testowałem w "E" klasie te dynamiczne i są rewelacyjne chociaż nie tanie. 

jakies inne propozycje czy mam tylko z zazdrością patrzeć na dynamiczne w Mercedesie, czy tego typu w audi lub BMW ? ;] 

Jeżdżę po 60-80k rocznie i to istotny parametr mogący mieć wpływ na moje decyzje...

Z góry dzięki za opinie. 

Napisano

Gdybyś pytał o segment "C", to bym odpowiedział, że cee'd GT, a tak to nie wiem... ;]

Napisano

Za najlepsze fotele uważałem zawsze "komfortsitz'e" z BMW.

Dopóki nie użytkowałem dynamicznych foteli z Mercedesa. Jak dotąd są dla mnie niezastąpione pod względem komfortu, trzymania, ogólnie dopasowania.

W zwykłych autach, nieźle jest w Focusie - ale tylko w wysokich wersjach. Przetestowałbym więc te w Mondeo.

Napisano

Insignia ma teraz fotele AGR z masażem. Takie same jak w Astrze K.

tapatalked

Napisano

Moim zdaniem tylko Insignia i Passat. Insignia ma fotele przygotowane we współpracy z jakimś instytutem ortopedycznym czy jakoś tak, VW ma super wygodną wersję foteli gdzie skóra jest połączona z alcantarą. Też cierpię na problemy z kręgosłupem i tylko te dwa auta (wyłączając klasę premium) się sprawdziły w moim przypadku. Walnięty kręgosłup w odcinku lędźwiowym.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, bergerac napisał:

Moim zdaniem tylko Insignia i Passat. Insignia ma fotele przygotowane we współpracy z jakimś instytutem ortopedycznym czy jakoś tak, VW ma super wygodną wersję foteli gdzie skóra jest połączona z alcantarą. Też cierpię na problemy z kręgosłupem i tylko te dwa auta (wyłączając klasę premium) się sprawdziły w moim przypadku. Walnięty kręgosłup w odcinku lędźwiowym.

No właśnie te fotele w Passacie miałem okazję chwilę sprawdzić (alcantara + skóra) i jest ok

Generalnie odpowiadają mi wszelkiego rodzaju ciaśniejsze fotele "kubełko-podobne"

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, PrezesAdam napisał:

Za najlepsze fotele uważałem zawsze "komfortsitz'e" z BMW.

Dopóki nie użytkowałem dynamicznych foteli z Mercedesa. Jak dotąd są dla mnie niezastąpione pod względem komfortu, trzymania, ogólnie dopasowania.

W zwykłych autach, nieźle jest w Focusie - ale tylko w wysokich wersjach. Przetestowałbym więc te w Mondeo.

W "premium" auta z takim wyposażeniem jakbym chciał kosztują katalogowo ponad 100k więcej niż w przedstawionej klasie. Niestety jeżdżenie zbyt dobrym autem w moim przypadku nie daje dobrych rezultatów (sprawdzone przy BMW i Audi) - taka specyfika 8-)

Napisano

Accord. Mega dobre fotele z przodu

20170501_102317.jpg

Aa doczytalem ze toto  owe ma byc. To se weź merca albo bmw ;) na takie przebiegi poszedlbym w premiumy

Edytowane przez Vadero

Napisano
9 godzin temu, Chorzyn napisał:

Insignia - nie wiem czy nowy model ma te które kiedyś oferował Opel przy współpracy z jakimiś lekarzami - auto mi nie leży jako kojarzone z PH 

Są też w nowym modelu:

Spraw przyjemność swoim plecom, zasiadając w profilowanych fotelach z certyfikatem AGR, wydanym przez niemieckie stowarzyszenie lekarzy i terapeutów AGR (Aktion Gesunder Rücken – Akcja na rzecz Zdrowego Kręgosłupa), w uznaniu najwyższych standardów ergonomii.

Opcjonalne fotele AGR oferują m.in.:

• Wysuwaną poduszkę wspierającą uda
  • Układ podgrzewania

Luksusowa wersja fotela AGR kierowcy oferuje dodatkowo:

• Funkcje wentylacji i masażu
  • Regulację w 18 kierunkach
  • Funkcję zapamiętywania ustawień

To jest akturat fotel z wersji A

101948_preview_258064.jpg

Napisano
9 godzin temu, Chorzyn napisał:

Jeżdżę po 60-80k rocznie i to istotny parametr mogący mieć wpływ na moje decyzje...

Z góry dzięki za opinie. 

Mnie bardzo pasowaly fotele w Citroenie C5 i Volvo S60 :)

Aczkolwiek to jest kwestia indywidualna I najlepiej gdybys mial mozliwosc przetestowac je w warunkach w jakich zamierzasz uzytkowac.

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał:

Aa doczytalem ze toto  owe ma byc. To se weź merca albo bmw ;) na takie przebiegi poszedlbym w premiumy

Tyle żeby mieć wygodne fotele w tym premium i tak będzie musiał dopłacić wór kasy. W 3GT podstawowe fotele są tragiczne, poziom Skody Octavii 1.

Edytowane przez Piotrus

Napisano
10 godzin temu, Chorzyn napisał:

Szału nie ma. :ok: 

Napisano
4 godziny temu, Chorzyn napisał:

Generalnie odpowiadają mi wszelkiego rodzaju ciaśniejsze fotele "kubełko-podobne"

lancer  evo 

chyba  jedyne  w  ktorych  poczułem  sie  naprawde  zaje....scie   ;] 

Napisano
11 godzin temu, Chorzyn napisał:

Jakie auto typu kombi klasy: Superb, Passat, Avensia, Insignia itd ma bardzo dobre, wygodne, dobrze trzymające fotele?

Po moich doświadczeniach z Golfem wer. Highline (fotele z alcantarą) przetestowałbym Passata. W życiu nie jeździłem w wygodniejszych fotelach.

Inna sprawa, to ustawienie fotela - zwróć uwagę na to, aby nie odchylać nadmiernie oparcia. Bardziej pionowa pozycja mniej męczy przy dłuższych podróżach.

mar00ha

Napisano

jeżdziłem ostatnio Volvo V60 cc w dość wysokiej wersji i fotele miało rewelacyjne. 

Napisano

Pytanie o wzrost i wagę by się tu przydało. Dla mnie przy 186 cm wzrostu nie znalazłem fotela w klasie C wygodnego na długie podróże. No może w Volvo V40 nie było najgorzej. Mondeo bym odrzucił, Pasek z fotelami w wersji ergoactive ok, SuperB niebardzo. 

Edytowane przez lucash

Napisano

Superb w zależności od wersji ma różne fotele. 

Napisano
13 godzin temu, Chorzyn napisał:

Pytanie do użytkowników, testerów wszelkiej maści.

Jakie auto typu kombi klasy: Superb, Passat, Avensia, Insignia itd ma bardzo dobre, wygodne, dobrze trzymające fotele? Niestety trochę narzekam na kręgosłup...

Szukam auta tej klasy, dużego kombi aby nie rzucało się w oczy, ale tez nie kojarzone z typowymi PH (bez urazy dla uprawiających ten ciężki zawód) 

Z tych co na szybko teraz przetestowałem: 

Superb - za szerokie, bez regulowanego zagłówki :/ Superb Sportline - jest lepiej ale nie super. Zintegrowany zagłówek mocno ogranicza zakres użytecznej regulacji.

Passat - fotele komfort czy jakoś tak - są w miare Ok zwłaszcza z regulacja długości chociaż optymalnej pozycji nie znalazłem (auto mi nie do końca leży) 

Mazda 6 ?

Mondeo ? (PH)

Swego czasu testowałem w "E" klasie te dynamiczne i są rewelacyjne chociaż nie tanie. 

jakies inne propozycje czy mam tylko z zazdrością patrzeć na dynamiczne w Mercedesie, czy tego typu w audi lub BMW ? ;] 

Z góry dzięki za opinie. 

Wszystkie Volvo jakimi jeździłem miały genialne fotele :ok:.

W Insygni (nie OPC) fotele są mocno przeciętne, po dłuższej trasie bolał mnie kręgosłup nie raz :(. Zrobiłem też trochę kkm Passatem CC, tam siedzenia są bardzo wygodne, trochę czasu zajmuje znalezienie pozycji ale potem jest dobrze, nawet bardzo. W zwykłym Pasku nie było tak dobrze trzymających siedzeń ale też było wygodnie. Superb S2 - średnio wygodne, też czułem kręgosłup po dłuższej trasie, w S3 dobrze rokowały, ale zbyt mało km nim zrobiłem.

Napisano

W obecnym Citroenie C5 MKIII czuje się świetnie w fotelu, szeroka możliwość regulacji (w tym regulacja odchylenia górnej części oparcia, czy głębokości i wysokości wypustki lędźwiowej), pamięć na 2 użytkowników - czy wszystkie wersje C5 tak mają to nie wiem

Napisano

Moim zdaniem musisz pojeździć i sobie posiedzieć. Każdy ma inną budowę ciała i dla jednego jeden będzie wygodny a dla drugiego beznadziejny. Dobrze kojarzę, że coś kiedyś bawiłeś się rowerami na maratonach? Jeśli tak to wiesz jak to jest z rozmiarem i geometrią ramy :phi: Tutaj będzie to samo.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, mar00ha_ napisał:

Po moich doświadczeniach z Golfem wer. Highline (fotele z alcantarą) przetestowałbym Passata. W życiu nie jeździłem w wygodniejszych fotelach.

Inna sprawa, to ustawienie fotela - zwróć uwagę na to, aby nie odchylać nadmiernie oparcia. Bardziej pionowa pozycja mniej męczy przy dłuższych podróżach.

mar00ha

Fotele w każdym aucie ustawiam prawie pionowo :ok: 

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, lucash napisał:

Pytanie o wzrost i wagę by się tu przydało. Dla mnie przy 186 cm wzrostu nie znalazłem fotela w klasie C wygodnego na długie podróże. No może w Volvo V40 nie było najgorzej. Mondeo bym odrzucił, Pasek z fotelami w wersji ergoactive ok, SuperB niebardzo. 

182 / 82-85 w zależności od sezonu. Jestem dosyć szczupły i np: w Superbie fotele są dla mnie za szerokie ... tzn boczne poduszki "trzymające" ciało + tylko regulacja wysokości zagłówka którego fabryczny kat jest wątpliwy. 

Preferuje fotele mocno trzymające, dobrze dopasowane po bokach szczególnie

Napisano
  • Autor
20 godzin temu, sdss napisał:

Superb w zależności od wersji ma różne fotele. 

Obecnie jeżdżę tez Superbem , prawie najwyższa wersje z pełna regulacja i jest słabo 

Napisano
12 minut temu, Chorzyn napisał:

Obecnie jeżdżę tez Superbem , prawie najwyższa wersje z pełna regulacja i jest słabo 

Nie wiem na czym to polega, ale z wiekiem trudniej mi dopasować pozycję za kierownicą, mimo aut z coraz większymi możliwościami regulacji fotela i kierownicy. ;]

Ostarnio sadzam się coraz wyżej z kierą pid nosen i to pomaga w wygodnym prowadzeniu w mieście. W trasę trochę opuszczam fotel i oddalam się od kiery.

Napisano

Toyota/Lexus, Honda... też mam lekkie problemy z kręgosłupem i pod tym kątem od tego bym zaczął poszukiwania. 

Napisano
Dnia 8.05.2017 o 22:56, Chorzyn napisał:

Z góry dzięki za opinie. 

Fotele w Mondeo, którym jeżdżę wydają mi się ok. 

Ale trochę z innej strony. Duża część SUVów sprzedaje się moim zdaniem dzięki temu, że ludzie z problemami "kręgosłupowymi" lepiej się czują w takiej pozycji, jaką masz w SUVie. Może warto rozważyć taki kierunek? Np XC60 teraz potanieje, bo nowy model wchodzi, a fotele z tego co pamiętam miał dość wygodne.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, bnow napisał:

Fotele w Mondeo, którym jeżdżę wydają mi się ok. 

Ale trochę z innej strony. Duża część SUVów sprzedaje się moim zdaniem dzięki temu, że ludzie z problemami "kręgosłupowymi" lepiej się czują w takiej pozycji, jaką masz w SUVie. Może warto rozważyć taki kierunek? Np XC60 teraz potanieje, bo nowy model wchodzi, a fotele z tego co pamiętam miał dość wygodne.

Suva na ta chwile nie rozpatruje w ogóle z racji charakteru podróży oraz tego ze nie lubię jeździć tymi autami za wyjątkiem Macana ;]

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎08 o 22:56, Chorzyn napisał:

Mazda 6 ?

Mondeo ? (PH)

Może Lexus byłby odpowiedni, jeśli spełnia kryterium nie rzucania się w oczy ? A jak nie, to kup jakiekolwiek auto, wywal orginalny fotel i zamontuj ten z Mercedesa ;]

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎09 o 08:55, Maciej__ napisał:

Aczkolwiek to jest kwestia indywidualna I najlepiej gdybys mial mozliwosc przetestowac je w warunkach w jakich zamierzasz uzytkowac.

Też tak myślę, najlepiej jakby przed zakupem przejechał 60-80 tyś km każdym modelem ;]

Napisano
8 godzin temu, bnow napisał:

raczej ze względu na łatwość wsiadania do SUV

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Łukasz___F napisał:

Może Lexus byłby odpowiedni, jeśli spełnia kryterium nie rzucania się w oczy ? A jak nie, to kup jakiekolwiek auto, wywal orginalny fotel i zamontuj ten z Mercedesa ;]

Lexus nie ma kombi a sedan u mnie nie wchodzi w grę niestety .. obejrzę v90

Napisano
34 minuty temu, Chorzyn napisał:

Lexus nie ma kombi a sedan u mnie nie wchodzi w grę niestety .. obejrzę v90

Nie doczytałem że chcesz kombi:mlot: 

Napisano
12 godzin temu, jetbang napisał:

raczej ze względu na łatwość wsiadania do SUV

Ojciec od czasów pojawienia się problemów z kręgosłupem jeździ tylko podwyższonymi autami:

1. wsiadanie/wysiadanie to jedno,

2. drugie to często masz pozycję bardziej jak w autobusie - w Mondeo, czy o Leonie, jest zupełnia inna pozycja niż w Touranie (to akurat nie SUV) - do tych aut mam bezpośrednie porównanie. Ale w większości SUVów tę pozycję też masz inną.

Napisano
14 godzin temu, Chorzyn napisał:

Suva na ta chwile nie rozpatruje w ogóle z racji charakteru podróży oraz tego ze nie lubię jeździć tymi autami za wyjątkiem Macana ;]

To brać Macana :-)

Napisano

Powiem Ci tak, co prawda segment niżej... bo astra V kombi...

ale udało mi się załatwić wersję z fotelem komfortowym Opla z dopłata 2000 zł w przypadku astry i... jestem bardzo zadowolony

pisałeś, że insignia nie bardzo z racji PeHowców;), zerknij sobie jednak na nową insignie z fotelami AGR... i jak będziesz zainteresowany hOplem daj znać, mam bdb kontakt w pewnym salonie na południu polszy...

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, 62545tomasz napisał:

Powiem Ci tak, co prawda segment niżej... bo astra V kombi...

ale udało mi się załatwić wersję z fotelem komfortowym Opla z dopłata 2000 zł w przypadku astry i... jestem bardzo zadowolony

pisałeś, że insignia nie bardzo z racji PeHowców;), zerknij sobie jednak na nową insignie z fotelami AGR... i jak będziesz zainteresowany hOplem daj znać, mam bdb kontakt w pewnym salonie na południu polszy...

Dzieki :ok: tez mam dobre namiary w Oplu ;] 

Co do segmentu to nie chce schodzić niżej, bo w trasach na dłuższych dystansach jednak czuć różnice. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.