Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wasze absurdalne zakupy w ASO

Featured Replies

Napisano

ASO fiat sklep

przyciski podgrzewania foteli fiat bravo ASO 130 PLN jeden a w internetcie 190-350 (nowe)

chłodnica oleju ASO : 900,  internet: 1200-1600 .

Wiec nie zawsze w ASO drozej

Edytowane przez norbert123

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

W ASO kiedys filtr pylkowy za 150zl od tamtej pory kupowalem za 30zl. Raz dalem sie naciac na tarcze wsadzili jakies no name i po 10kkm to wyrzucenia. 

AA to ja za 2 filtry pyłkowe do BMW 5 dałem coś koło 350zł ;] Facet jak mi wręczał fakturę mówił z uśmiechem - a to pan nie wie, że się przyjeżdża ze swoimi na przegląd? ;)

Napisano

4 uchwyty do montażu tylnej kanapy w RAV4 kosztowały 950zl. Nigdzie poza ASO nie mogłem tego kupić.

Napisano
Dnia 14.05.2017 o 13:09, r1sender napisał:

kapsel szt 1 do alufegi za całe 56 złotych, po tygodniu rankiem żadnego nie było. Za 50 dych kupione 4 na stacji demontazu:hehe:

Nie było lepiej nowych kupić?

Napisano

Zamówiłem bagnet oleju do 2.0 CRDi, po 2 tygodniach czekania dzwonię i okazuje się, że zamówienie czeka na mnie. Jadę do ASO, podaję numer zamówienia, szanowny pan sprzedawca przynosi mi błotnik do Tucsona. Potem następuje krótka awantura pt. "pan zamówił, to pan musi odebrać" przeplatana "a po co mi błotnik do tucsona" itp. :)

Bagnet kupiłem tego dnia od ręki - za 14 PLN w sklepie motoryzacyjnym, który mieścił się wtedy drzwi w drzwi ze sklepem / biurem ASO...

Napisano
8 minut temu, volcan napisał:

Nie było lepiej nowych kupić?

nie, bo to do starego clio II;] fabryczne z przetloczeniem, wtedy były na allegro ale do 15 calowych, a potrzebne było do 14 stek:hehe: 

Napisano

Za szynę do przesuwania fotela z Seicento ASO chciało 450pln :). Rura dolotu do silnika k4m renault kosztuje w ASO 60PLN - tyle co używki na Allegro. Śruby mocujące amortyzator do piasty w Megane 2 kosztowały 38 pln/sztuka i je kupiłem bo na bezpieczeństwie się nie oszczędza :)

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano

To i ja się podepnę : wymieniłem w styczniu 2017 ...

Gałka zmiany biegów Mazda 6 za jedyne 540PLN ...

powodem wymiany była mysz , która zjadła kawałek skóry na tej owej gałce a nadgryziona gałka nijak się nie mogła być dalej używana  (przez moją żonę bo to jest jej auto jako prezent urodzinowy). 

Napisano
Dnia 11.05.2017 o 20:43, Vadero napisał:

Proponuję w tym wątku wrzucać ile zapłaciliście/zapłacilibyście jakbyście oczadzieli za różne rzeczy w ASO.

Każdy z nas wie, że ASO  ma ceny z kosmosu, a producent specjalnie wymyśla części dostępne tylko u nich, żeby zarobić krocie.

Moje ostatnie zakupy:

Gumka wycieraczki przód Yaris III (gumka, nie cała wycieraczka, taka z metra...) - 98zł ;]

3 żaróweczki podświetlenia panelu nawiewów - Yaris II -50zł (takie jak 1.2W, tylko z cokolikiem - bez cokolika po 20gr do kupienia...)

ja kupilem parasol Infiniti koledze na urodziny (dla strollowania) - kosztował 120 PLN... ładny i dobrze zrobiony, ale najlepsze było, że w gratisie dostałem brelok... i uwaga!

wodę mineralną Infiniti - w butelkach ktore wygladaly jak perfum... no pogięło ich :)

poza tym kiedys opacznie poprosiłem przy przeglądzie o wymianę wycieraczek szyby przendiej :) kosztowało mnie to 300 PLN :)

pamietam też podczas remontu E38 zadzwonił lakiernik i mowi ze potrzebuje nowych uszczelek gumowych pionowych od drzwi (6 sztuk - przyklejane do słupków) - pojechałem do ASO - zostawiłem 960 PLN :) 

Edytowane przez jimbo22

Napisano
12 godzin temu, Gregs0N napisał:

Śruby mocujące amortyzator do piasty w Megane 2 kosztowały 38 pln/sztuka i je kupiłem bo na bezpieczeństwie się nie oszczędza :)

A jak te śruby byłyby po 380PLN za sztukę albo i po 1000 to tez kupił byś nowe W ASO, bo na bezpieczeństwie się  nie oszczędza:hehe:

Śruba to śruba, przecież Renault jej nie produkuje:skromny:

Napisano
A jak te śruby byłyby po 380PLN za sztukę albo i po 1000 to tez kupił byś nowe W ASO, bo na bezpieczeństwie się  nie oszczędza:hehe:

Pewnie nie :) ale przyznasz że wkładanie śruby o innych parametrach do zawieszenia to słaby pomysł

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
Teraz, Gregs0N napisał:

Pewnie nie :) ale przyznasz że wkładanie śruby o innych parametrach do zawieszenia to słaby pomysł

A kto każe wkładać śrubę o niższych parametrach, przecież klasę twardości masz podaną na łbie a wymiary/gwint można zmierzyć;)

Napisano
33 minuty temu, volf6 napisał:

A kto każe wkładać śrubę o niższych parametrach, przecież klasę twardości masz podaną na łbie a wymiary/gwint można zmierzyć;)

Musisz kupić z pewnego źródła. Zwykle ceny są podobne. Ja z bólem serca płaciłem 40 zł x 4 za śruby do tylnych sanek w Subaru. Z racji tego że to trzyma tylną oś jakoś nie odważył bym się założyć czegoś przypadkowego.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Musisz kupić z pewnego źródła. Zwykle ceny są podobne. Ja z bólem serca płaciłem 40 zł x 4 za śruby do tylnych sanek w Subaru. Z racji tego że to trzyma tylną oś jakoś nie odważył bym się założyć czegoś przypadkowego.

Co znaczy "niepewne źródło"? Śruby podrabiają czy jak? Jak kupisz o takiej samej twardości to jak można mówić o przypadkowości:hmm:

By była jasność-nie mam nic przeciwko kupowaniu śrubek w ASO ale po co dorabiać do tego ideologię o "oszczędzaniu na bezpieczeństwie";]

Napisano
48 minut temu, marcindzieg napisał:

Bez przesady... Myślisz, że producent auta weryfikuje każdą śrubkę, którą sprzedaje w woreczku ze swoim logo? Przecież to jest ta sama śruba, co w normalnym sklepie - a nawet szansa na to, że kupisz najtańszą chińszczyznę w woreczku jest wyższa, niż przy zakupie w normalnym sklepie.

Napisano
Godzinę temu, volcan napisał:

Bez przesady... Myślisz, że producent auta weryfikuje każdą śrubkę, którą sprzedaje w woreczku ze swoim logo? Przecież to jest ta sama śruba, co w normalnym sklepie - a nawet szansa na to, że kupisz najtańszą chińszczyznę w woreczku jest wyższa, niż przy zakupie w normalnym sklepie.

A najtańsze amortyzatory pochodzą z tej samej fabryki i są tym samym co najdroższe. OK - możesz sobie tak sądzić - Twoja sprawa. Z racji jednak tego że w szeroko pojętym automotive siedzę dosyć głęboko pozwolę sobie mieć inne zdanie. I dalej zamierzam przepłacać kupując te w woreczku z numerkiem.

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał:

Co znaczy "niepewne źródło"? Śruby podrabiają czy jak?

Nie rozumiem czemu Cię to dziwi. Dobra stal jest droga.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

To będzie ciężko przebić :hehe::ok:
Za litr oleju GM 5W-30 z beczki w ASO opel/chevrolet liczyli sobie coś koło 60zł, podczas gdy ten sam w 5l bańce kupuję za 90zł.

W ASO Opel w zeszłym roku za olej plus filtr wraz z wymianą dałem 200zł ( Vectra C )
Feu Vert za to samo chciał 240zł...

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

A najtańsze amortyzatory pochodzą z tej samej fabryki i są tym samym co najdroższe. OK - możesz sobie tak sądzić - Twoja sprawa. Z racji jednak tego że w szeroko pojętym automotive siedzę dosyć głęboko pozwolę sobie mieć inne zdanie. I dalej zamierzam przepłacać kupując te w woreczku z numerkiem.

Nie rozumiem przykładu z amortyzatorami... Jeżeli jeden jest tani i jest np. olejowy a drugi jest drogi i gazowo-olejowy, to wiadomo, że nie jest to ta sama część mimo tego, że pochodzą z jednej fabryki. Jeżeli producent X produkuje amortyzatory na pierwszy montaż do konkretnego modelu auta i sprzedawane są one z logo producenta części lub z logo producenta samochodu, to jest to ta sama część - naklejenie innej naklejki nic nie zmieni. Zresztą czasem można dobrą promocję na części z logo producenta samochodu znaleźć i kupić je taniej, niż część z naklejką producenta części.

Napisano
57 minut temu, electrofinger napisał:

W ASO Opel w zeszłym roku za olej plus filtr wraz z wymianą dałem 200zł ( Vectra C )
Feu Vert za to samo chciał 240zł...

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

W Oplu jest to stała promocja, wszystkie osobowe Ople, olej GM, wymiana z filtrem 199 zł. Fajna opcja, sam w zeszłym tygodniu z tego skorzystałem.

Napisano
Dnia 11.05.2017 o 21:24, SebeKK napisał:

Emblemat na galke zmiany biegow VWPassat B6 za 70PLN w ASO, bo mi chrom sie luszczyl ;) 

do peugota 205 naklejka forever 600 zł zapłaciła ubezpieczalnia :)

Napisano

to jest to ta sama część

To czemu te fabryczne najczęściej wytrzymują dużo dłużej? :)

Część jest taka jaką zamówi i za jaką zapłaci producent. Płaci też za to żeby nikt inny jej nie sprzedawał.

Apropos śrub - jeśli to jest element konstrukcyjny to musi być odpowiednio wykonany i przetestowany. W przypadku jakiegoś zdarzenia jeśli udowodnią że zawiniła śruba to koszty są ogromne. Naprawdę myślisz że w takim wypadku będą sprzedawać pod swoim logiem tanie badziewie?

Napisano
39 minut temu, marcindzieg napisał:

To czemu te fabryczne najczęściej wytrzymują dużo dłużej? :)

Część jest taka jaką zamówi i za jaką zapłaci producent. Płaci też za to żeby nikt inny jej nie sprzedawał.

Apropos śrub - jeśli to jest element konstrukcyjny to musi być odpowiednio wykonany i przetestowany. W przypadku jakiegoś zdarzenia jeśli udowodnią że zawiniła śruba to koszty są ogromne. Naprawdę myślisz że w takim wypadku będą sprzedawać pod swoim logiem tanie badziewie?

Czyli producent amortyzatora wypuszcza szajs, który rozleci się po kilku tysiącach km po to, żeby producentowi auta zrobić dobrze? "Naprawdę myślisz że w takim wypadku będą sprzedawać pod swoim logiem tanie badziewie?"

Śruba to śruba - jej parametry określają parametry charakteryzujące gwint i jej wytrzymałość. Zastosowanie co najmniej wytrzymałości takiej, jak w oryginale zapewnia pewne połączenie.

Jedyny plus śrub z ASO - jeżeli są takie, jak na pierwszy montaż, to zazwyczaj nie ma potem problemu z ich odkręcaniem - najczęściej się nie zapiekają - tyle, że zakup porządnych śrub (nie tylko patrząc na ich parametry) daje to samo.

Co do ASO powiem tyle - gdyby chociaż wymieniali w samochodach to, co jest wyszczególnione na fakturze i za co się płaci, to już by było dobrze - na to, jakie śruby są stosowane w czasie napraw praktycznie żadne ASO nie zwraca uwagi - zresztą często ich wcale nie odkręcają wymieniając podzespoły "na fakturze".

Napisano

Śruba to śruba - jej parametry określają parametry charakteryzujące gwint i jej wytrzymałość. Zastosowanie co najmniej wytrzymałości takiej, jak w oryginale zapewnia pewne połączenie.

Tyle, że ktoś chciał coś wyprodukować nie znaczy, że mu się udało. W warunkach zamówienia precyzuje się dokładnie oczekiwane parametry, ale także dopuszczalne odchyłki i metody ich badania.

Identycznie wyglądająca śruba, zrobiona na identycznej linii w tej samej fabryce, ale zamówiona przez Audi może mieć inne normy kontroli jakości niż śruba dla Skody. Kosztowały zdecydowanie inaczej (bo nieudanych śrub dla audi jest 50%, a dla skody tylko 10%), mają inną wytrzymałość - ale wizualnie wyglądają identycznie... No ale płaci się przecież tylko za znaczek i naklejkę... 

Jedyny plus śrub z ASO - jeżeli są takie, jak na pierwszy montaż, to zazwyczaj nie ma potem problemu z ich odkręcaniem - najczęściej się nie zapiekają - tyle, że zakup porządnych śrub (nie tylko patrząc na ich parametry) daje to samo

Czyli jednak czymś tam się różnią... 

Edytowane przez grogi

Napisano
11 minut temu, grogi napisał:

Identycznie wyglądająca śruba, zrobiona na identycznej linii w tej samej fabryce, ale zamówiona przez Audi może mieć inne normy kontroli jakości niż śruba dla Skody. Kosztowały zdecydowanie inaczej (bo nieudanych śrub dla audi jest 50%, a dla skody tylko 10%), mają inną wytrzymałość - ale wizualnie wyglądają identycznie... No ale płaci się przecież tylko za znaczek i naklejkę... 

Czyli śruba w klasie 10.9 wyprodukowana dla Audi będzie wytrzymalsza niż śruba w klasie 10.9 zrobiona dla Skody;l

Napisano
28 minut temu, volcan napisał:

Czyli producent amortyzatora wypuszcza szajs, który rozleci się po kilku tysiącach km po to, żeby producentowi auta zrobić dobrze?

Widzę że się znasz najlepiej więc szkoda dyskusji. Jak napisałem wcześniej - kupuj co chcesz - Twoja sprawa.

Napisano
12 minut temu, volf6 napisał:

Czyli śruba w klasie 10.9 wyprodukowana dla Audi będzie wytrzymalsza niż śruba w klasie 10.9 zrobiona dla Skody;l

Na tych śrubach nie ma oznaczeń. Skąd wiesz jaką kupić?

Napisano
35 minut temu, volcan napisał:

Co do ASO powiem tyle - gdyby chociaż wymieniali w samochodach to, co jest wyszczególnione na fakturze i za co się płaci, to już by było dobrze - na to, jakie śruby są stosowane w czasie napraw praktycznie żadne ASO nie zwraca uwagi - zresztą często ich wcale nie odkręcają wymieniając podzespoły "na fakturze"

A z iloma ASO miałeś do czynienia że tak twierdzisz?

Napisano
19 minut temu, marcindzieg napisał:

A z iloma ASO miałeś do czynienia że tak twierdzisz?

Ośmioma w różnych miastach - dwa DU (potem Renault i Tata), dwa Forda, dwa Hyundaia, po jednym Citroena i Iveco/KIA...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volcan napisał:

Jeżeli producent X produkuje amortyzatory na pierwszy montaż do konkretnego modelu auta i sprzedawane są one z logo producenta części lub z logo producenta samochodu, to jest to ta sama część - naklejenie innej naklejki nic nie zmieni. Zresztą czasem można dobrą promocję na części z logo producenta samochodu znaleźć i kupić je taniej, niż część z naklejką producenta części.

Niestety to mit ;)

Producent X dostaje zlecenie na produkcję części Y w jakości takiej a takiej, o wytrzymałości takiej a takiej - produkuje ją pod logiem producenta i obok swoim. Kiedy produkuje część Y pod logiem własnym, bez loga producenta robi ją w całkiem innej jakości - najczęściej gorszej. Żeby bardziej zamieszać - ten sam producent produkując część dla producenta X, w momencie kiedy ta część idzie na pierwszy montaż robi ją w o wiele wyższym standardzie niż, gdy produkcja danego samochodu wykorzystującego tą częśc się zakończy i ta część (nadal produkowana pod logiem producenta X), jest produkowana tylko jako część zamienna ;)

AA co do np tego, że dana firma produkuje identyczne części dla kilku marek - np auta X i Y mają tą samą przekładnię kierowniczą - to ta przekładnia robiona dla producenta X i Y ma całkiem inne części użyte do jej produkcji i inne wymagania jakościowe spełnia.

Napisano
4 godziny temu, spad napisał:

W Oplu jest to stała promocja, wszystkie osobowe Ople, olej GM, wymiana z filtrem 199 zł. Fajna opcja, sam w zeszłym tygodniu z tego skorzystałem.

Po jakim przebiegu wymieniles olej?

Ja sie zastanawiam czy wymienic pierwszy raz po 5kkm i pozniej juz normalnie co 20...

Napisano
10 godzin temu, volf6 napisał:

niby racja ale...

Na przykładzie silnika K4M tegoz producenta. Przy każdym odkręceniu koła pasowego wg. noty serwisowej producenta jest konieczność przykręcenia koła nową śrubą. Można ja dostać w zestawach rozrządu róznych producentów. Zakup samej śruby od ręki - poprzez sklepy moto, hurtownie ( Intercars, Fota) niemożliwy. Sama śruba opakowana w worek z logo Renault do dostania w ASO, z tego co pamięć nie myli za 56 zł.

Napisano
Dnia 11.05.2017 o 20:46, maras77 napisał:

A ja znam sporo sytuacji, gdy w aso sie kupowało taniej, niż używki na allegro.

Podaj kilka proszę.

Napisano
19 godzin temu, r1sender napisał:

Zakup samej śruby od ręki - poprzez sklepy moto, hurtownie ( Intercars, Fota) niemożliwy. Sama śruba opakowana w worek z logo Renault do dostania w ASO, z tego co pamięć nie myli za 56 zł.

8] Przecież te śruby są dostępne w każdym motoryzacyjnym. Cena od 15 zł za zamiennik Febi czy SWAG do 40 zł za OEM Renault.

Napisano
3 godziny temu, Smigiel napisał:

8] Przecież te śruby są dostępne w każdym motoryzacyjnym. Cena od 15 zł za zamiennik Febi czy SWAG do 40 zł za OEM Renault.

gdyby były tobym kupił:skromny:

Napisano
Dnia 17.05.2017 o 10:39, volf6 napisał:

Co znaczy "niepewne źródło"? Śruby podrabiają czy jak? Jak kupisz o takiej samej twardości to jak można mówić o przypadkowości:hmm:

By była jasność-nie mam nic przeciwko kupowaniu śrubek w ASO ale po co dorabiać do tego ideologię o "oszczędzaniu na bezpieczeństwie";]

ciężko dobrać taką śrubę poza aso, a kupowanie nagwintowanej na całej długości to druciarstwo i oszczędzanie na bezpieczeństwie :

sruba-zwrotnica-amortyzator-RENAULT-CLIO

Napisano

nie skorzystałem

koła zebate do skrzyni biegów Voyagera (2 - 4 bodajże) 16,5 tys. - kupiłem całą uzywke za 2 tyś

do BMW 7 logo na maskę 150 zł (kupiłem używke za 15

skorzystałem

breloczek do renuara cena na allegro min 16 zł w ASO 3,45

wodziki do skrzyni biegów renuar 5 i 6 zł na allegro od 20zł

śruby do koła Voyager po 5 zł w nie autoryzowanym sklepie dla amerykańskich aut po 15 zł

logo Volvo na przód (to takie wielkie) 15,50 doliczyli z montażem

Edytowane przez prebek

Napisano
Dnia 17.05.2017 o 18:46, Maciej__ napisał:

Po jakim przebiegu wymieniles olej?

Ja sie zastanawiam czy wymienic pierwszy raz po 5kkm i pozniej juz normalnie co 20...

Stuknęło mi 15 kkm. Ale u mnie komputer zaczął krzyczeć, że pora na wymianę oleju. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.