Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crash test: 1998 Corolla vs 2015 Corolla - no AK sie nie moze mylic

Featured Replies

Napisano

Teoria (niektórych na AK) 15-20 letni złom jest lepszy niż nowe auto, wygodniejszy, bezpieczniejszy.

ANCAP 2016

Szanse pójścia 6 stop pod ziemie są 4x większe w wyklepanym modelu Der Pasnik lub Audi wyprodukowanym przed 2000

Auta wyklepane po 2010 maja 10% udziału w śmierci we wszystkich wypadkach. Te przed 90%.

Na 18 mil aut na drogach: (2016)

- 20% zostało wyklepane przed 2000

- 31% zostało wyklepanych w 2016-2011

A wszelkie wypadki:

- 1,290 osób zginęło w 2016

- te auta wyklepane przed 2000 maja 33% udział w ☠️[emoji88]

- te wyklepane w 2016-2011 maja 13% udział - mimo ze jeździ ich więcej na drogach.

Obrazowo:

1f2c86103677b4a2fab7dd3aa0b8d615.jpg

fce925950b181c9af64b3341cf0c121a.jpg

295b2ec39bf6265b61946301d0591b8a.jpg

df60c0d2174141c9e87d5a462b2de1a0.jpg

f1613b5ef63b361ffc38887152246250.png

Ale przeciez niektorzy na AK nie mogą się mylić - lepiej zginąć w trupowatym starym Audi niż jezdzic nowa Kia 🤡🤡🤡

Co przecież sąsiad powie...

Sent from my iCrap using Tapacrap

Napisano

Wiesz zginąć to możesz... zarówno w starej Toyce jak i nowej Kile... wiadomo prawdopodobieństwo jest mniejsze ale też nie zawsze... z tirem żadne auto nie ma szans... 

Co do zakupu nowego za 20 tyś zł raczej nic nie kupie i większość Polaków też. A mało kto zarabia po 10 tyś zł na miesiąc. Szał z samochodami jest ale do 5 tyś zł z LPG. Starą Brave z lpg sprzedałem za kwotę większą niż kupiłem, a telefony oj dobrze dzwonily

Napisano

Porównanie papierowego japońskiego samochodu sprzed 20lat do nowego jest nieco tendencyjne :hmm:

Patrzysz na takiego starego civica, czy primere i widzisz, ze to nie ma prawa zapewnić nawet minimum bezpieczeństwa....

Za to ja bym chętni zobaczył konfrontacje w warunkach drogowych 15letniego audi a8 z nowym kompaktem. W ciemno stawiam , ze niemiec zgniecie nowiutka puszkę projektowana pod ncap :pifpaf:

Napisano
2 minuty temu, atlantic napisał:

Za to ja bym chętni zobaczył konfrontacje w warunkach drogowych 15letniego audi a8 z nowym kompaktem. W ciemno stawiam , ze niemiec zgniecie nowiutka puszkę projektowana pod ncap 

:ziew:

Napisano
5 godzin temu, format napisał:

:ziew:

To nie jest 15letni Niemiec tylko 60letni zabytek, w dodatku z USA :swinka:

Edytowane przez AkuQ
Nie cytujemy mediów.

Napisano
  • Autor
Wiesz zginąć to możesz... zarówno w starej Toyce jak i nowej Kile... wiadomo prawdopodobieństwo jest mniejsze ale też nie zawsze... z tirem żadne auto nie ma szans... 
Co do zakupu nowego[...]

Totalnie nie oto chodzi.

Chodzi o przedstawianie rozrywkowych faktów - 'przecież 15 letnie Audi jest duże = ja z AK [emoji851] w tym zginę - nigdy [emoji36][emoji36][emoji36]'

Fakt drugi 15 letni 'Der Pasnik' jest lepszy, bezawaryjny, BEZPIeCZNIEJSZY [emoji848] niż nowa Corolla, Mazda 3 czy Hultaj.

Fakt jest taki ze to 15 letnie Audi potrafi wielokrotnie więcej wywalić cię na śmietnik bez powrotu niż 3 letnia Corolla.

I tylko to to udowadnia. Nic więcej - nic mniej.

Skoro 33% luda ginie w starych autach a tylko (aż - sic!) w nowszych konstrukcjach 13%.

Ze jest trend - identyczne dane z kraju przez bagno...

40d55d86047a69073bdc36a0725f1354.png

Pierwszy chart pokazuje ryzyko starej konstrukcji.... ☠️

Napisano
Teraz, atlantic napisał:

To nie jest 15letni Niemiec tylko 60letni zabytek, w dodatku z USA :swinka:

Ano tak, to niczego nie dowodzi, jak samochód to tylko czystej krwi aryjskiej, po Hansie który płakał gdy sprzedawał.

Napisano
  • Autor
Porównanie papierowego japońskiego samochodu sprzed 20lat do nowego jest nieco tendencyjne :hmm:
Patrzysz na takiego starego civica, czy primere i widzisz, ze to nie ma prawa zapewnić nawet minimum bezpieczeństwa....

[...]

Coś na poparcie tej tezy? [emoji848]???

Oczywiście - przeanalizowanie wypadków z 15 lat ez jest pewnie tendencyjne. [emoji6]

Te % nie wzięły się z jakiegoś worka magika, KAZDY wypadek który we wszystkich stanach wymaga albo lokalnie policji, albo stanowej albo Highway Patrol jest walnięty do bazy danych ubezpieczeń, każda stłuczka lub wydarzenie które ubezpieczenie daje jest w tej samej bazie.

Od tego jest robiona szczegółowa analiza i daje Np takie rzeczy jak:
- średni koszt naprawy na model jak uderzy cię wózek sklepowy,
- wszelkie parametry wypadków.

Ergo da się prawie przyjąć ze ilość próbki jest rzeczywistym odbiciem wypadków.

Za to ja bym chętni zobaczył konfrontacje w warunkach drogowych 15letniego audi a8 z nowym kompaktem. W ciemno stawiam , ze niemiec zgniecie nowiutka puszkę projektowana pod ncap :pifpaf:

No chyba ze będziemy znów dorabiali ideologie - bo to jasno pokazuje ze nowe auto daje ci szanse przybycia wielokrotnie niż stare Audi A8.

Oczywiście lata użytkowania zrobiły swoje-[... ]

Napisano
9 minut temu, format napisał:

Ano tak, to niczego nie dowodzi, jak samochód to tylko czystej krwi aryjskiej, po Hansie który płakał gdy sprzedawał.

Samo to, ze w audi masz 10poduszek powietrznych, a ten zabytek pewnie nie slyszal nawet o pasach bezpieczeństwa, daje do myślenia jaki jest przeskok w dziedzinie bezpieczeństwa w latach 1960-2000...

Nadal czekam na konfrontacje niemieckiego bunkra z nowa kiłą:jem:

Napisano
3 minuty temu, atlantic napisał:

Samo to, ze w audi masz 10poduszek powietrznych, a ten zabytek pewnie nie slyszal nawet o pasach bezpieczeństwa, daje do myślenia jaki jest przeskok w dziedzinie bezpieczeństwa w latach 1960-2000...

Nadal czekam na konfrontacje niemieckiego bunkra z nowa kiłą:jem:

Napisano
Samo to, ze w audi masz 10poduszek powietrznych

Większość perełek po Hansie ma w wolsce rezystory zamiast poduszek

tapatalked

Napisano
1 minutę temu, format napisał:

Większość perełek po Hansie ma w wolsce rezystory zamiast poduszek

tapatalked

Insynuujesz !! Powiedz Zenkowi, że ma rezystor to on ci powie , że woli kobiety !!!!

Napisano
Godzinę temu, Luke16 napisał:

No o prawdopodobieństwo chodzi. Istnieje przecież szansa, że przez tira przetunelujesz...

Edytowane przez grogi

Napisano

Tak BTW: to co za różnica w czym się zginie? Ważne żeby skutecznie.

;)

Napisano
1 godzinę temu, Luke16 napisał:

A mało kto zarabia po 10 tyś zł na miesiąc.

Ankiety na HP nie widział ? Na AK większość. Poza pewnie też, tylko w papierach mają mniej, żeby ZUSów i podatków nie płacić.

A co do starych aut - Polacy jeżdżą szybko i bezpiecznie, więc stare auta są lepsze - jeżdżąc szybko minimalizują czas pobytu na drodze, a więc ryzyko wypadku. No i Polacy są świetnymi kierowcami (@OZI  zapytaj dowolnego, czy inni jeżdżą od niego lepiej), więc nie mają wypadków.

Napisano
1 godzinę temu, atlantic napisał:

imho paździerz nie taki zły

Napisano

Ja auta ponad 10-letniego raczej bym nie kupił.

Po pierwsze - ze względu na stan techniczny, po drugie - ze względu właśnie na bezpieczeństwo.

Jeśli już starsze auto, to przynajmniej takie, które w chwili wypuszczenia na rynek pozytywnie wyróżniało się w testach zderzeniowych.

Wyszedłem bez większego uszczerbku z Renault Clio po bocznym zderzeniu z ciężarówką, IMO właśnie dlatego, że to autko w standardzie miało 4 poduchy, w tym boczne i w tamtych czasach **** w testach zderzeniowych :ok:

Napisano
imho paździerz nie taki zły

Imo Laguna tak samo :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
11 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Imo Laguna tak samo :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ogólnie renault w bezpieczeństwie zły nie jest jeżeli chodzi o lata od 2001... mimo że auta są prawie pełnoletnie

Napisano

Ja to rozumiem nawet jak przezyjesz to ja czyli spoleczestwo bede Ci placil rente albo stracimy bo zginiesz. U nas tego nikt nie rozumie... Powinny byc doplaty do nowych aut produkowanych w PL np kup bez podatku VAT a na auta powyzej np 12 lat takie OC zeby sie nie oplacalo. IMO w ten sposob mlodsze uzywki by stanialy i kazdy by byl zadowolony.

Napisano
12 minut temu, wujekcybul napisał:

Ja to rozumiem nawet jak przezyjesz to ja czyli spoleczestwo bede Ci placil rente albo stracimy bo zginiesz. U nas tego nikt nie rozumie... Powinny byc doplaty do nowych aut produkowanych w PL np kup bez podatku VAT a na auta powyzej np 12 lat takie OC zeby sie nie oplacalo. IMO w ten sposob mlodsze uzywki by stanialy i kazdy by byl zadowolony.

Widzę,że znów PISowski tryb Ci się wlączył:facepalm:

Napisano
48 minut temu, wujekcybul napisał:

I jeszcze jak w Japonii niech nie będzie można kupić auta bez posiadania miejsca parkingowego/garażu - jak pusto zrobi się przed blokami na osiedlach.

Napisano
12 godzin temu, wujekcybul napisał:

Nie można. 

Napisano
21 godzin temu, Luke16 napisał:

Wiesz zginąć to możesz... zarówno w starej Toyce jak i nowej Kile.

Jadąc 60 km/h w starej Toyce w razie wypadku możesz nie przeżyć. W nowej Kia masz szansę. Kapujesz ? ;)

Napisano
Dnia 13.05.2017 o 07:42, Luke16 napisał:

Co do zakupu nowego za 20 tyś zł raczej nic nie kupie i większość Polaków też. A mało kto zarabia po 10 tyś zł na miesiąc.

nie trzeba zarabiać 10k PLN żeby mieć nowy segment C/D za 80-120k PLN

Napisano
1 minutę temu, szastan napisał:

nie trzeba zarabiać 10k PLN żeby mieć nowy segment C/D za 80-120k PLN

Pewnie, ze nie trzeba, ale to wg mnie minimum, zeby w ogole myslec o aucie za 100kPLN...

Zalozmy, ze w calosci kredytujesz taki zakup na 5 lat to sama rata jest na poziomie 1,5-2kPLN, a dolicz jeszcze ubezpieczenie, paliwo, itp.

Oczywiscie mozna wydawac w sumie z 2-3kPLN miesiecznie na samochod, przy zarobkach 6-7kPLN ale raczej zbyt madre to nie bedzie ;] 

Napisano

@Maciej__ paliwo lejesz do auta za 100 i 10k (może do tego tańszego wręcz więcej), więc załóżmy że bez różnicy. Ubezpieczenie teraz będę płacił niecałe 2k PLN do segmentu C za 80k PLN to daje miesięcznie ~150 PLN, leasing na 5 lat wyniesie mnie 1100 PLN brutto przy wkładzie własnym 20k PLN. To daje miesięcznie w sumie 1250 PLN. Tragedii nie ma. Mamy teraz jeszcze opcje w stylu abonamentu na auto, umowa na 12 msc to zazwyczaj koszt rzędu 1 - 1,5k PLN / msc. Możliwości na rynku są, IMO wystarczy jedynie się rozejrzeć i nie demonizować kosztu nowego auta. Zwrócić też należy uwagę na to, że fizyki nie oszukasz i z każdym rokiem konstrukcja auta jest osłabiana z uwagi na pracę tejże. Stąd nie jest możliwe, żeby auto które np. 8 lat temu zdobyło 5 gwiazdek, obecnie zachowało ten sam poziom bezpieczeństwa.

Napisano
2 minuty temu, szastan napisał:

@Maciej__ paliwo lejesz do auta za 100 i 10k (może do tego tańszego wręcz więcej), więc załóżmy że bez różnicy. Ubezpieczenie teraz będę płacił niecałe 2k PLN do segmentu C za 80k PLN to daje miesięcznie ~150 PLN, leasing na 5 lat wyniesie mnie 1100 PLN brutto przy wkładzie własnym 20k PLN. To daje miesięcznie w sumie 1250 PLN. Tragedii nie ma. Mamy teraz jeszcze opcje w stylu abonamentu na auto, umowa na 12 msc to zazwyczaj koszt rzędu 1 - 1,5k PLN / msc. Możliwości na rynku są, IMO wystarczy jedynie się rozejrzeć i nie demonizować kosztu nowego auta. Zwrócić też należy uwagę na to, że fizyki nie oszukasz i z każdym rokiem konstrukcja auta jest osłabiana z uwagi na pracę tejże. Stąd nie jest możliwe, żeby auto które np. 8 lat temu zdobyło 5 gwiazdek, obecnie zachowało ten sam poziom bezpieczeństwa.

Ja to wszystko rozumiem i sie zgadzam, zwlaszcza ze w przypadku leasingu to jednak realne koszty beda sporo nizsze niz 80kPLN ;) 

Ale nadal koszt utrzymania auta na poziomie 1,2-1,5kPLN/msc bez paliwa, to nie jest zabawa dla ludzi ze srednia krajowa...

Napisano

@Maciej__ ze średnią krajową fakt, może być ciężko, no ale też dla tego poziomu zarobków na gospodarstwo domowe uważam że wchodzenie w segment C/D jest proszeniem się o kłopoty, stare auta jednak wymagają z biegiem czasu coraz większych nakładów finansowych. Zwyczajnie trzeba mierzyć siły na zamiary :ok: 

Jeśli natomiast mamy dwie osoby zarabiające tą średnią krajową, utrzymanie auta na powyższym poziomie cenowym nie jest problemem.

Napisano

niby wszystko prawda ale w życiu bywa różnie.

Widziałem dzwony gdzie różnie auta się zachowały, wszystko zależy jak trafiły. Były stare grzmoty które złożyły się jak harmonia i takie które miały zderzak ledwo podrapany, taki sam rozstrzał był w autach nowych i w miarę młodych. Miejsce typowo przyciagające dzwonników wszelkiej maści, zakręt poprzedzony długą prostą. Każdy z nich musiał mieć conajmniej +30 od dopuszczalnej skoro trafił:hehe: 

Sam przerabiałem kolizję dwudziestokilkuletnim grzmotem klasy "premium" kontra dużo młodsze auto klasy "C'. Auta lewymi przodami się spotkały, suma zniszczeń w focusie sporo większa, przednie drzwi kierowcy nie chciały się otworzyć, czyli musiało coś się przestawić. W clio II przy strzale w tył uległa podłoga, w starej c klasse przód przemieścił łącznie z przednią osią. Jak widać warunki kolizji/wypadków na drodze są różne i nie można ślepo porównywac ich z warunkami jakie panują przy crash testach przeprowadzanych w warunkach laboratoryjnych.

I teraz pytanie. Czy lepiej mieć coś starszego i większego czy małe ciasne z full gwiazdkami?Czy gwiazdki dla małych aut tak samo przyznawane są jak dla aut większych? Czy gwiazdki i ich ilość przyznane 10 lat temu jest równa takiej samej ilości gwiazdek przyznanych 2 lata temu?

Napisano
2 minuty temu, r1sender napisał:

Czy gwiazdki i ich ilość przyznane 10 lat temu jest równa takiej samej ilości gwiazdek przyznanych 2 lata temu?

nie :skromny: a powodu należy upatrywać pod hasłem "zmęczenie materiału"

Napisano

Ostatnio kryteria ncap zmieniają się co rok lub dwa. Ilość gwiazdek trzeba zawsze podawać razem z rokiem w którym test się odbył.

tabatalked

Napisano
7 godzin temu, HanYs napisał:

Jadąc 60 km/h w starej Toyce w razie wypadku możesz nie przeżyć. W nowej Kia masz szansę. Kapujesz ? ;)

Najbezpieczniej jest w tym:

20150512_145925_5489.jpg

Napisano
16 minut temu, szastan napisał:

nie o to mnie chodzi, o instytucję przyznająca gwiazdki;) Czy kryteria zmieniają się na przestrzeni lat czy są takie same- @format to dobrze ujął

Napisano

Tylko od zarobków trzeba odjąć jeszcze koszty życia plus ewentualnie koszty podatków i ZUSow przy jednoosobowej działalności gospodarczej. Mam akurat wszystko obliczone i na rachunki z jedzeniem wychodzi to 2400zł miesięcznie plus mój ZUS ok 1170zł, ksiegowa 100zl miesięcznie plus OC, przeglądy, eksploatacja aut i rocznie na same przeglądy i OC wydaje 2000zł. Piszę o dwóch osobach... o dodatkach czyli lekarzach, eksploatacji urządzeń w domu nawet nie będę pisał...

Napisano
  • Autor
[...{
I teraz pytanie. Czy lepiej mieć coś starszego i większego czy małe ciasne z full gwiazdkami?[...]

Od 2:10

70mph do 0mph w 1sec, sila 20tonne. 🤢

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

70mph do 0mph w 1sec, sila 20tonne. 🤢

Pięknie. 

Szkoda ,że nie ma takiego crash test-u z SUV albo z pickup truck.;] 

Napisano
5 godzin temu, OZI napisał:

70mph do 0mph w 1sec, sila 20tonne.

Akurat Smart jest słabym przykładem, bo czas wytrącania prędkości jest na tyle krótki, że organy wewnętrzne nie zdążą wyhamować tak szybko jak "obudowa" i rozbiją się o żebra. 

Napisano

Nie od parady teraz robi się cięższe samochody.

Napisano

@OZI Naprawdę wolalałbyś mieć wypadek w nowym yarisie niż 15letniej sklasie? Oba samochody mają po 5gwiazdek, sklasa waży 2100kg, yaris pewnie połowe tego. Strefy zgniotu też bez porównania. Sam test nie mówi nic, bo jest przeprowadzany w warunkach laboratoryjnych-znormalizowanych. Wystarczy, że punkt uderzenia przesuwa się o pare centymetrów w jedną lub drugą i samochód gnie się zupełnie inaczej. Ja wybieram ske, ale z góry mówię, że jestem fanem strucli:panic:pewnie dlatego, że na nowy mnie nie stać...

Ps. Jak widzę co się wyprawia z gwiazdkami w tipo, to jestem ciekawy czy taka sklasa dostałaby dzisiaj chociaż 3..na szczęście dla mnie papierkowe gwiazdki nie są wyznacznikiem bezpieczeństwa:)

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Nie od parady teraz robi się cięższe samochody.

Masa ma znaczenie tylko w przypadku zderzenia z innym pojazdem: w takim przypadku im cięższym klocem jedziesz, tym mniej prędkości będziesz wytracał... 

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎13 o 04:38, OZI napisał:

Ale przeciez niektorzy na AK nie mogą się mylić - lepiej zginąć w trupowatym starym Audi niż jezdzic nowa Kia 🤡🤡🤡

Co przecież sąsiad powie...

Ozi, a Ty liczyles ile kosztuje trupowate audi vs nowa Kia? To ja ci powiem - okolo 10% albo nawet mniej. Kazdy by wolal jezdzic nowym pod warunkiem  jakby to kosztowalo w okolicach 10% dochodow przecietnego gosp domowego o przecietnych placach, a to moze w Australii, ale nie w Polsce. W najbogatszych krajach Europy koszty aut(a) oscyluja w okolicy 10-15% dochodow

Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎14 o 12:13, szastan napisał:

@Maciej__ ze średnią krajową fakt, może być ciężko, no ale też dla tego poziomu zarobków na gospodarstwo domowe uważam że wchodzenie w segment C/D jest proszeniem się o kłopoty, stare auta jednak wymagają z biegiem czasu coraz większych nakładów finansowych. Zwyczajnie trzeba mierzyć siły na zamiary :ok: 

Jeśli natomiast mamy dwie osoby zarabiające tą średnią krajową, utrzymanie auta na powyższym poziomie cenowym nie jest problemem.

Licz ze przecietnie w Polsce tyle sie zarabia (4500 brutto czyli troche ponad 3 tys na reke). Tych co zarabiaja wiecej jest i tak mniej niz tych co zarabiaja mniej wiec co maja oni powiedziec ?

Juz liczylismy . Kolegi z forum Chevrolet Cruze przy przebiegach 20tys km rocznie generuje miesiecznie okolo 1500 pln (utrata wart., ubezpieczenia, benzyna, przeglady itp). To daje 50% dochodow jednoosobowego gosp lub 25% dla dwojki pracujacych. To jest dosc duzo, zeby nie powiedziec za duzo, bo gdzie mieszkanie (kredyt), dzieci, hobby, wolny czas, oszczednosci, inwestycje ....

Nic nie wyjdzie taniej niz kupienie jezdzacego, w miare sprawnego auta za 2-5 tysi :-) A to ze nie bedzie bezpieczenstwa, niezawodnosci .... no coz to mniej wiecej 5-10% kwoty nowego auta

Napisano
1 minutę temu, gregoryj napisał:

Juz liczylismy . Kolegi z forum Chevrolet Cruze przy przebiegach 20tys km rocznie generuje miesiecznie okolo 1500 pln (utrata wart., ubezpieczenia, benzyna, przeglady itp). To daje 50% dochodow jednoosobowego gosp lub 25% dla dwojki pracujacych. To jest dosc duzo, zeby nie powiedziec za duzo, bo gdzie mieszkanie (kredyt), dzieci, hobby, wolny czas, oszczednosci, inwestycje ....

Zgadza się.

Jeżdżę Cruze jakieś 2000 km miesięcznie i średnio wychodzi 1636 zl na miesiąc na utrzymanie auta z utrata wartości.

A Cruze naprawdę tani był w zakupie i w miarę dobrze trzyma wartość :ok:

Napisano
Dnia 14.05.2017 o 12:22, r1sender napisał:

...

I teraz pytanie. Czy lepiej mieć coś starszego i większego czy małe ciasne z full gwiazdkami?Czy gwiazdki dla małych aut tak samo przyznawane są jak dla aut większych? Czy gwiazdki i ich ilość przyznane 10 lat temu jest równa takiej samej ilości gwiazdek przyznanych 2 lata temu?

Obydwa miały 5 gwiazdek  w tym samym czasie. Gwiazdki, gwiazdkami, a masa robi swoje.

Do tego jeszcze a propos gwiazdek - Fiat tipo ma 3 albo 4 zależnie od wyposażenia - a 4 gwiazdki w tym roku, są mniej więcej odpowiednikiem pięciu w poprzednim.

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał:

Obydwa miały 5 gwiazdek  w tym samym czasie. Gwiazdki, gwiazdkami, a masa robi swoje.

Do tego jeszcze a propos gwiazdek - Fiat tipo ma 3 albo 4 zależnie od wyposażenia - a 4 gwiazdki w tym roku, są mniej więcej odpowiednikiem pięciu w poprzednim.

Nie od dzis wiadomo, ze te gwiazdki dotycza klasy aut. 500 ma 5 gwiazdek w swojej klasie. Ma sie to ni jak do zderzenia z Q7 to zawsze bedzie lepsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.