Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie płynu do spryskiwaczy

Featured Replies

Napisano

Jak paskudna pogoda i jeździłem po trasie więcej(4-5 kkm miesięcznie) to wychodziło mi nawet bańka miesięcznie. Jak pada to pół bidy, ale jak jest syf pośniegowy albo zaledwie mży i to lata na szybę, no to płynu idzie więcej.

Pewno spryskiwacze masz "trzy siury" . Z mgiełkowymi idzie zauważalnie mniej - mniej musisz napryskać by całą szybę pokryć płynem. Kiedyś w Fordzie zrobiłem zmianę spryskiwaczy z trzech siurów na mgiełkowe i zużycie bardzo spadło

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ktoś tu proponował najtansze i nieśmierdzące. ;]

Więc pytałem, które to?

Odpowiedziałeś propozycjami raczej nie najtańszych :hehe:

@r1sender podaj panom przepis jak samemu zrobić dobry płyn do spryskiwaczy :oki:

Napisano

- kupujemy baniak IPA 99%. Bierzemy pusty baniak 5 litrowy po płynie do spryskiwaczy. Wlewamy do niego od 600 do 750 ml (3 szklanki) IPA, niecałą ćwiartkę płynu do mycia naczyń, jak ktoś ma koncentrat APC to jeszcze mniej, idziemy pod kran i uzupełniamy pod korek. Jak komuś śmierdzi to kupuje sobie jakiś olejek zapachowy w Rossmanie kilka kropel wpuszcza. Olejek przy takim miksie nie pozostawi smug ani tłustej powierzchni na szybie. Akurat ja mam APC o dość intensywnym zapachu, a sam zapach alkoholu szybko się ulatnia więc mi nie przeszkadza 

IPA - za niecałe 5 dych z przesyłką się znajdzie:oki: Takim sposobem możemy zrobić sobie min. 33 litry płynu do spryskiwacza za 5 dyszek.

Napisano
48 minut temu, r1sender napisał:

- kupujemy baniak IPA 99%. Bierzemy pusty baniak 5 litrowy po płynie do spryskiwaczy. Wlewamy do niego od 600 do 750 ml (3 szklanki) IPA, niecałą ćwiartkę płynu do mycia naczyń, jak ktoś ma koncentrat APC to jeszcze mniej, idziemy pod kran i uzupełniamy pod korek. Jak komuś śmierdzi to kupuje sobie jakiś olejek zapachowy w Rossmanie kilka kropel wpuszcza. Olejek przy takim miksie nie pozostawi smug ani tłustej powierzchni na szybie. Akurat ja mam APC o dość intensywnym zapachu, a sam zapach alkoholu szybko się ulatnia więc mi nie przeszkadza 

IPA - za niecałe 5 dych z przesyłką się znajdzie:oki: Takim sposobem możemy zrobić sobie min. 33 litry płynu do spryskiwacza za 5 dyszek.

Tylko ludwik na lakier to niezdrowo. Ja sie zastanawiam czy tego siuwaksa do usuwania owadow nie dodac do letniego.

Napisano

Ja rozcieńczam taki koncentrat SONAX
1:100 - taka wąska butelka wystarcza na 5 baniaków 5 litrowych

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Napisano
13 godzin temu, r1sender napisał:

Nie wiem czemu ale u mnie zamarza na szybie  już przy -2 :(    Ostatnio już nawet 1L na 5L baniak wlałem IPA i dalej pipa :)   Także nakupiłem gratów myśląc że oszukam system a i tak musiałem normalny płyn zimowy zakupić

Napisano
Godzinę temu, goldixll napisał:

Nie wiem czemu ale u mnie zamarza na szybie  już przy -2 :(    Ostatnio już nawet 1L na 5L baniak wlałem IPA i dalej pipa :)   Także nakupiłem gratów myśląc że oszukam system a i tak musiałem normalny płyn zimowy zakupić

bo te proporcje nie pasują do krzywej krzepnięcia dla IPA, nie wiem dlaczego @r1sender nie ma z tym problemów, ale jedyne co mi do głowy przychodzi to kwestia APC, który musi być specyficzny.

Ale nie pamiętam czy pisał czego konkretnie używa.

Napisano
3 minuty temu, Ozarek napisał:

bo te proporcje nie pasują do krzywej krzepnięcia dla IPA, nie wiem dlaczego @r1sender nie ma z tym problemów, ale jedyne co mi do głowy przychodzi to kwestia APC, który musi być specyficzny.

Ale nie pamiętam czy pisał czego konkretnie używa.

Ja dawałem Tenzi APC plus IPA plus woda destylowana ...  Teraz mam zapas APC na 5 lat ;] 

Tak czy siak u mnie się całkowicie nie sprawdziło...

Napisano
9 godzin temu, goldixll napisał:

mnie nic nie zamarza, ani podczas jazdy ani w zbiorniku8]

Napisano
Dnia 6.02.2018 o 12:01, rwIcIk napisał:

Z przerażeniem wlałem już 4. butlę płynu do spryskiwaczy po 4 litry każda.

A przejechane dopiero 9 tys. km.

Ile płynu Wam idzie?

Nie wiem, ale chyba dużo, znaczy mocno zauważalnie. Tylko co to znaczy dużo :hehe: Jeżdżę codziennie od 50km w górę i zalałem własnie kolejne 4 litry (zbiornik mam wikęszy). W większości to S/A i jak jest taka pogada i ruch duży, to idzie płynu sporo. W gęstym ruchu po lokalnych też - największe ataki brudu po przejeździe ciężarówki, a tych dużo. W weekendy czy okresach poza szczytowych mniej. Jeszcze nie wpadłem na notowanie ile tego płynu idzie na kilometr :hehe:

Dnia 7.02.2018 o 15:57, rwIcIk napisał:

Ktoś tu proponował najtansze i nieśmierdzące. ;]

Więc pytałem, które to?

Odpowiedziałeś propozycjami raczej nie najtańszych :hehe:

Ja ostatnio głownie kupuję w Biedrze Aura Nano (reg.12.99, promo 9.99) ponieważ dobry i tani.  Ten wątek mnie sprowokował do weryfikacji wersji tego płynu, ponieważ ostatnio coś mi przestało pasować zapachowo, ale to wiadomo, subiektywne odczucia i zima. Sprawdzam i widzę, że ten co stoi w domu na kolejny wsad to produkt  Chemipack z Łowicza, a nie Organika-Car z Łodzi. Skąd w ogóle ta weryfikacja itd.? Otóż w testach płynów wyczytałem, że Organiki jest dużo lepszy, a ten z Chemipacku to nawet powoduje brak niesienia jaj :hehe: Mam wrażenie, że jakiś czas temu (rok, może 2 ;) ) to sprawdzałem i był to płyn Organiki. Letni sprawdziłem - też Chemipack :hmm:

Dnia 7.02.2018 o 15:54, Maciej__ napisał:

Za mniej niz 15 to chyba nawet w markecie nie da sie kupic jakiegos no name...

Idź do Auchan, znajdziesz takich dostatek :hehe:

Napisano
Dnia 6 luty 2018 o 12:22, el_diablo napisał:

Aż sprawdziłem.

24 zakupy płynu na 89 tys. km przebiegu. Przy założeniu średnio 4,5 litra w bańce wychodzi 1 litr płynu na 824 km ;)

No zaskoczyles mnie.

W ogole nie pomyslalbym aby zawracac sobie dooope  ile plynu i na ile srednio wystarcza, ilekupilem odkad mam auto itp.

Nie ma to wlewam i wio :))

Auto ma byc dla mnie a nie dla liczenia kropelek:))

Napisano
  • Autor
9 minut temu, fanlan napisał:

No zaskoczyles mnie.

W ogole nie pomyslalbym aby zawracac sobie dooope  ile plynu i na ile srednio wystarcza, ilekupilem odkad mam auto itp.

Ja lubię wiedzieć na co idą pieniądze :)

Z tym płynem, to pierwsze moje takie auto, że nie nadążam z dolewnaiem. 

Napisano
20 minut temu, fanlan napisał:

No zaskoczyles mnie.

Zapisuję tankowania i inne koszty samochodu na https://www.spritmonitor.de/ 

Normalnie też by mi nie przyszło do głowy zastanawiać się nad zużyciem płynu, ale jeśli wyszedł taki temat to jak są zebrane dane to co za problem policzyć co się chce...

Zresztą, takie zboczenie zawodowe ;)

Napisano
Dnia 2/6/2018 o 11:01, rwIcIk napisał:

Ile płynu Wam idzie?

Średnio raz na rok nalewam pełny zbiornik. (okolo 3-4 litry w zaleznosci w ktorym aucie). Zazwyczaj starcza.

Oczywiscie użytam czystą wodę a nie żaden płyn.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, CiniO napisał:

Średnio raz na rok nalewam pełny zbiornik. (okolo 3-4 litry w zaleznosci w ktorym aucie). Zazwyczaj starcza.

Oczywiscie użytam czystą wodę a nie żaden płyn.

Ale chyba mieszkasz w ciepłym klimacie 8]

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Ale chyba mieszkasz w ciepłym klimacie 8]

Kolega chyba z Irlandii. Tam nie mają takiej syfiącej zimy jak u nas jest ;) No i ile kolega jeździ to też ma znaczenie.

Gdyby nie zima to i u nas by się tak dało. W kwietniu jak wleję pół bańki to starcza mi do jesieni.

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

Kolega chyba z Irlandii. Tam nie mają takiej syfiącej zimy jak u nas jest ;) No i ile kolega jeździ to też ma znaczenie.

Gdyby nie zima to i u nas by się tak dało. W kwietniu jak wleję pół bańki to starcza mi do jesieni.

Dokladnie.

Mieszkam w Irlandii, wiec na co mi spryskiwacz, skoro i tak leje z nieba nonstop, wiec same wycieraczki wystarczą :)

Napisano
3 godziny temu, Manx napisał:

W kwietniu jak wleję pół bańki to starcza mi do jesieni.

Chyba zacznę notować jak @rwIcIk ;]

Edytowane przez futrzak

Napisano

w normalnych autach przy mocno paskudnej pogodzie to 4-5 (jeden zbiornik) litrów na tankowanie czyli na 800-900 km

ale na szczycie zużycia stoi Panda - zbiornik 2l starczał na 100km 

Napisano

Ile płynu Wam idzie?

4 x 5 litrów na ok. 15 kkm.

Napisano
7 godzin temu, prebek napisał:

na szczycie zużycia stoi Panda - zbiornik 2l starczał na 100km

nie wiem co robiłeś z tym płynem, ale u mnie w pandzie butla 4l starczy na cały rok ;]

Napisano
nie wiem co robiłeś z tym płynem, ale u mnie w pandzie butla 4l starczy na cały rok ;]

A ja wczoraj wlałem znowu prawie 5 litrów płynu, 3, albo 4 raz od początku zimy.

Mam xenony ze spryskiwaczem.

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
Dnia 6.02.2018 o 13:50, rwIcIk napisał:

. W poprzednich autach szło ze dwa razy mnie płynu.

Szukaj dziury w wężykach

Napisano

Ile płynu Wam idzie?

w połowie października opróżniłem oby 3 zbiorniki i wlałem 15 litrów zimowego.
Do tej pory w żadnym nie brakło ale robię niewielkie przebiegi lecz często odmrażam przednią szybę.
Ale projektant mojego auta raczej hojny był tym temacie.

Napisano

Ile płynu Wam idzie?

Mniej więcej tyle samo ;]

Napisano
Widać taki klimat 8]
Uspokoiliście mnie :ok:

Na Kubie laliśmy codziennie (około 100km) do altea xl około 2l - powyżej 120kmph robactwo masowo wypadało wpadał na szybę i trzeba było psikać co minutę

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 8.02.2018 o 21:40, futrzak napisał:

Ja ostatnio głownie kupuję w Biedrze Aura Nano (reg.12.99, promo 9.99) ponieważ dobry i tani.

Ten wynalazek szybko mnie wyleczył kilka lat temu, gdy po zimie trzeba było polerować maskę, dach i klapę bagażnika w moim GP. Na przedniej szybie do tej pory są przebarwienia poza polem pracy wycieraczek... Nie pamiętam producenta. Od tamtego momentu leję tylko Sonax'a.

Napisano
11 godzin temu, krowka napisał:

Ten wynalazek szybko mnie wyleczył kilka lat temu, gdy po zimie trzeba było polerować maskę, dach i klapę bagażnika w moim GP. Na przedniej szybie do tej pory są przebarwienia poza polem pracy wycieraczek... Nie pamiętam producenta. Od tamtego momentu leję tylko Sonax'a.

Nie wiem z czego jest ten samochód zrobiony, ale o różnych przebarwieniach to słyszałem z różnymi płynami w rolach głównych. Do Sonaxa nic nie mam - dobry płyn. 

Napisano
54 minuty temu, futrzak napisał:

Nie wiem z czego jest ten samochód zrobiony, ale o różnych przebarwieniach to słyszałem z różnymi płynami w rolach głównych. Do Sonaxa nic nie mam - dobry płyn. 

W tamtym okresie na forach różnych marek ludzie opisywali problemy po płynie z biedry po zakończonej zimie, więc to z czego GP jest zrobione nie ma nic do rzeczy. Nie były to zwykłe przebarwienia, a wżery w lakier bezbarwny - powierzchnia była chropowata, lakier wyglądał na spalony - efekt kolorystyczny benzyny/oleju w wodzie - na czarnym lakierze bardzo dobrze widoczne. Jak już pisałem na przedniej szybie nadal po kilku latach jest to widoczne. Dlatego od tamtego czasu leję tylko Sonax'a, z którym nie mam żadnych problemów.

Edytowane przez krowka

Napisano
2 minuty temu, krowka napisał:

W tamtym okresie na forach różnych marek ludzie opisywali problemy po płynie z biedry po zakończonej zimie, więc to z czego GP jest zrobione nie ma nic do rzeczy. Nie były to zwykłe przebarwienia, a wżery w lakier bezbarwny - powierzchnia była chropowata, lakier wyglądał na spalony - efekt kolorystyczny benzyny/oleju w wodzie.

Pozwolisz, że pozostanę sceptyczny na takie internetowe doniesienia? Nie wiem co by musiało być w płynie, by takie szkody poczynić. O szybie już nie wspomnę. Co do syfu i przebarwień poza polem pracy wycieraczek - to są efekty nie płynu, ale tego co mamy na drogach. 

2 minuty temu, krowka napisał:

Dlatego od tamtego czasu leję tylko Sonax'a, z którym nie mam żadnych problemów.

Lej. Inni leją biedronkowy z którym też nie mają żadnych problemów, a jeszcze innym lakier złazi od słońca. 

Napisano
2 godziny temu, futrzak napisał:

Pozwolisz, że pozostanę sceptyczny na takie internetowe doniesienia? Nie wiem co by musiało być w płynie, by takie szkody poczynić. O szybie już nie wspomnę. Co do syfu i przebarwień poza polem pracy wycieraczek - to są efekty nie płynu, ale tego co mamy na drogach. 

Wiem co mi porobiło przebarwienia na szybie i kitu mi nie wciśniesz, że to efekt tego co na drogach jest. Zrobił to płyn z biedry, tylko taki lałem przez pierwsze 3 czy 4 lata od zakupu nówki auta, do feralnej zimy. Dlaczego zatem po zmianie płynu wypalenie na lakierze nie wróciło, a na szybie nie pogłębiło się, a delikatnie cofnęło? Syf drogowy zmienił skład? Płyn z biedry zapewne został poprawiony po skargach ludzi, więc już w lakier się nie wżera, ale ja jednak dziękuję. To co się stało z płynem miało miejsce 7 lub 8 lat temu. Nie pamiętam kto to produkował.

Również nie wiem co za syf był w tym płynie, ale teraz ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna. Na drugim prawie dwuletnim aucie przebarwień żadnych nie mam, ani na szybie, ani na lakierze.

Jeśli coś kiedyś okazało się badziewiem, to nie wracam do tego i omijam szerokim łukiem, żeby mieć spokój.

Nikomu nie zabraniam tego lać, ale ja dziękuję po własnym doświadczeniu.

Przykładowe tematy, w tym z autokacika (autor tego tematu nawet się wypowiedział w 2010 roku):

https://a4-klub.pl/topic/299992-plamy-na-lakierze-po-płynie-do-spryskiwaczy/

https://a4-klub.pl/topic/285112-uważajcie-na-płyn-z-biedronki/?/topic/285112-uwazajcie-na-plyn-z-biedronki/?hl=%2Bplyn %2Bspryskiwaczy

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/254066-zacieki-na-masce-od-płynu-do-spryskiwaczy-czym-usunąć/

Edytowane przez krowka

Napisano
18 godzin temu, krowka napisał:

Wiem co mi porobiło przebarwienia na szybie i kitu mi nie wciśniesz, że to efekt tego co na drogach jest.

Szyby nie da się "przebarwić" w ten sposób. To jest syf z drogi zmieszany z płynem. 

Zrobił to płyn z biedry, tylko taki lałem przez pierwsze 3 czy 4 lata od zakupu nówki auta, do feralnej zimy.

Ty twierdzisz, że wiesz, a ja jak pisałem, pozostanę sceptyczny. Jedyne co można przyjąć za względnie wiarygodne, to doniesienia o jakiejś wadliwej partii i co ciekawsze, był to płyn letni. 

Dlaczego zatem po zmianie płynu wypalenie na lakierze nie wróciło, a na szybie nie pogłębiło się, a delikatnie cofnęło? Syf drogowy zmienił skład? Płyn z biedry zapewne został poprawiony po skargach ludzi, więc już w lakier się nie wżera, ale ja jednak dziękuję. To co się stało z płynem miało miejsce 7 lub 8 lat temu. Nie pamiętam kto to produkował.

A ja czytam produkcja do 22.06.2014 - wadliwa partia :hmm:  

Coś się nie zgadza z "7 lub 8 lat temu.". 

Również nie wiem co za syf był w tym płynie, ale teraz ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna.

Znaczy wtedy była? 

Na drugim prawie dwuletnim aucie przebarwień żadnych nie mam, ani na szybie, ani na lakierze.

Może inny lakier, może mniej jeździsz, może drogi czyściejsze. Sporo się zmieniło. 

Jeśli coś kiedyś okazało się badziewiem, to nie wracam do tego i omijam szerokim łukiem, żeby mieć spokój.

Stąd ja omijam na wszelki wypadek szerokim łukiem wyroby pewnej włoskiej marki :hehe: Nie takie marki jak Biedra miały wtopy i ludzie jednak nadal kupują ich wyroby.

Nikomu nie zabraniam tego lać, ale ja dziękuję po własnym doświadczeniu.

Spoko - jak pisałem "Lej" ;]

Ja będę lał również ten z Biedry :ok:

Napisano
21 godzin temu, futrzak napisał:

Lej. Inni leją biedronkowy z którym też nie mają żadnych problemów, a jeszcze innym lakier złazi od słońca. 

ale to jest prawda :ok: Punto II kolor czarny po używaniu płynu z biedronki szyba dostała kolorów całego świata - "wypalona" brak możliwości usunięcia tej tęczy :no:

maska to samo :no: część zeszła po paście tempo, ale część pozostała :no:

Od razu dodam że nie słyszałem tego, ani nie czytałem nigdzie :ok: to przypadek na własnym aucie :skromny:

Napisano
Ile płynu Wam idzie?

Może masz gdzieś dziurę?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
Szyba duża, a i syf na drogach - okres jesienno-zmowy.
Może to i jest wytłumaczenie.
Cieknąć, raczej nie cieknie - widziałbym plamę w garażu.

Leję jak mam komunikat i psikacza używam tyle ile potrzeba mi, nie zastanawiam się ile to jest, mam ciekawsze rzeczy do rozmyślań i analiz.

Wysłane z mojego Tapatalka

Napisano
6 minut temu, Slawcio napisał:

ale to jest prawda :ok: Punto II kolor czarny po używaniu płynu z biedronki szyba dostała kolorów całego świata - "wypalona" brak możliwości usunięcia tej tęczy :no:

Wyjaśnij mi proszę, jak można przebarwić szybę takimi środkami? Pytam zupełnie serio, bo to że różnego autoramentu syf na szybie daje ciekawe efekty to wiem i często jest problem z łatwym tego usunięciem - efekty "tęczy" bywają nie tylko z tych przyczyn. Czasem wystarczy na myjnię pojechać i kłopot gotowy. Zwróć uwagę na ciekawostkę - tam gdzie płynu najwięcej jakoś tęczy nie widać. Guma z wycieraczek też przeżyła, a szyba nie :hmm:

maska to samo :no: część zeszła po paście tempo, ale część pozostała :no:

Od razu dodam że nie słyszałem tego, ani nie czytałem nigdzie :ok: to przypadek na własnym aucie :skromny:

Znowu ten Fiat :hehe: - może to problem z jakością lakieru?  To nie jest żart. Producenci stosują różne lakiery i w różnych okresach bywa z nimi też różnie.  

Napisano
9 minut temu, futrzak napisał:

Wyjaśnij mi proszę, jak można przebarwić szybę takimi środkami? Pytam zupełnie serio, bo to że różnego autoramentu syf na szybie daje ciekawe efekty to wiem i często jest problem z łatwym tego usunięciem - efekty "tęczy" bywają nie tylko z tych przyczyn. Czasem wystarczy na myjnię pojechać i kłopot gotowy. Zwróć uwagę na ciekawostkę - tam gdzie płynu najwięcej jakoś tęczy nie widać. Guma z wycieraczek też przeżyła, a szyba nie :hmm:

Znowu ten Fiat :hehe: - może to problem z jakością lakieru?  To nie jest żart. Producenci stosują różne lakiery i w różnych okresach bywa z nimi też różnie.  

Myjnia dla auta to było od nowości wiaderko wody i zwykły nie zawierający barwników i fosforanów szampon AUTOLAND.

Tak Chemia jest w stanie takie coś zrobić na szkle:ok:

Fiat może i ma słaby lakier, ale temat płynu do spryskiwaczy z Biedronki to była wałkowany na wielu forach, więc nie tylko Fiat ma kiepski lakier i jakość szyb:ok:

Napisano
2 minuty temu, Slawcio napisał:

Myjnia dla auta to było od nowości wiaderko wody i zwykły nie zawierający barwników i fosforanów szampon AUTOLAND.

Tak, a samochód stał w garażu przez cały czas. Deszcze nie padał, po drogach nie jeździł. Szampon zapewne też obojętny na wszystko :hehe:

Tak Chemia jest w stanie takie coś zrobić na szkle:ok:

Na szkle to jak pisałem i to się usuwa. 

Fiat może i ma słaby lakier, ale temat płynu do spryskiwaczy z Biedronki to była wałkowany na wielu forach, więc nie tylko Fiat ma kiepski lakier i jakość szyb:ok:

Powtarzasz się - tutaj znowu mowa o felernej partii z 2014, o której już pisałem. Tak, wiem legenda ma się dobrze. Nie wspomnę o tym, że w tamtym wątku też jakoś słabo poszło udowadnianie, że płyn z Biedry jest zły i już. 

Napisano
2 minuty temu, futrzak napisał:

Tak, a samochód stał w garażu przez cały czas. Deszcze nie padał, po drogach nie jeździł. Szampon zapewne też obojętny na wszystko :hehe:

Na szkle to jak pisałem i to się usuwa. 

Powtarzasz się - tutaj znowu mowa o felernej partii z 2014, o której już pisałem. Tak, wiem legenda ma się dobrze. Nie wspomnę o tym, że w tamtym wątku też jakoś słabo poszło udowadnianie, że płyn z Biedry jest zły i już. 

tak stało w garażu, auto było myte w garażu i w garażu był stosowany płyn zimowy z biedronki już lepiej? :skromny:

chyba pomyliłeś mnie z czyjąś wypowiedzią bo nie zauważyłem żebym się powtarzał :ok:

nikomu nic nie muszę udowadniać, po płynie zimowym z Biedronki zauważyłem przebarwienia na masce (najbardziej od dysz w stronę szyby - szerokość strumienia) + przebarwienia/smugi na szybie:ok: Z mojej strony to chyba tyle w temacie, a ty chcesz to kupuj i używaj :ok:

Napisano

tak stało w garażu, auto było myte w garażu i w garażu był stosowany płyn zimowy z biedronki już lepiej? :skromny:

Wadliwy był płyn letni :hmm:

chyba pomyliłeś mnie z czyjąś wypowiedzią bo nie zauważyłem żebym się powtarzał :ok:

Nie czytasz na co odpowiadasz? 

nikomu nic nie muszę udowadniać, po płynie zimowym z Biedronki zauważyłem przebarwienia na masce (najbardziej od dysz w stronę szyby - szerokość strumienia) + przebarwienia/smugi na szybie:ok:

Tak, 4 lata temu podobno i zwaliłeś to na płyn z Biedronki, bo się zeszło z "aferą". 

Z mojej strony to chyba tyle w temacie, a ty chcesz to kupuj i używaj :ok:

Spoko, niech sobie każdy używa czego chce, ale naprawdę ta kampania antybiedrowa jest dość zabawna, szczególnie że był to płyn całkiem dobrej firmy, która popełniła błąd w produkcji, bądź miało miejsce inne wydarzenie. 

Napisano
4 minuty temu, futrzak napisał:

Wadliwy był płyn letni :hmm:

Tak, 4 lata temu podobno i zwaliłeś to na płyn z Biedronki, bo się zeszło z "aferą". 

Spoko, niech sobie każdy używa czego chce, ale naprawdę ta kampania antybiedrowa jest dość zabawna, szczególnie że był to płyn całkiem dobrej firmy, która popełniła błąd w produkcji, bądź miało miejsce inne wydarzenie. 

Zimowy płyn :ok:

Tak zrobiłem to świadomie :ok: winny musi być:old:

Przepraszam że płyn "całkiem dobrej firmy, która popełniła błąd w produkcji, bądź miało miejsce inne wydarzenie." oczerniałem :skromny:

Napisano

Zimowy płyn :ok:

Tak zrobiłem to świadomie :ok: winny musi być:old:

Tak, winny musi być - nawet znalazłeś takiego  :hehe:

Przepraszam że płyn "całkiem dobrej firmy, która popełniła błąd w produkcji, bądź miało miejsce inne wydarzenie." oczerniałem :skromny:

Widzisz, nie "oczerniłeś" "całkiem dobrej firmy" , tylko sprzedawcę, który odpowiadał za straty z tego tytułu poniesione. Gdyby faktycznie produkty przez nich sprzedawane były takie złe, to długo by się na rynku nie utrzymali. Jak pisałem , wtopy się wszystkim trafiają. 

Napisano
3 godziny temu, futrzak napisał:

A ja czytam produkcja do 22.06.2014 - wadliwa partia :hmm:  

Coś się nie zgadza z "7 lub 8 lat temu.". 

Nie przeczytałeś postów z autokącika z 2010 roku? W moim przypadku był to przełom 2009/2010, trochę czasu z tym jeździłem, zanim usunąłem. Wiem co mi uszkodziło lakier i przednią szybę. Nie chce mi się szukać więcej postów, było minęło. Auto było polerowane w 2010 (3-letnie auto, bolało), przed moim ślubem (dlatego pamiętam) - tak, mój Kropek był moją limuzyną ślubną, którą wtedy z przyszłą żoną, potem z żoną, osobiście prowadziłem, w tym po balandze weselnej o 5 rano ;]

3 godziny temu, futrzak napisał:

Szyby nie da się "przebarwić" w ten sposób. To jest syf z drogi zmieszany z płynem. 

Widzę, że o moim aucie wiesz więcej niż ja :hmm:

Tu jeszcze pogląd na to jak wygląda to u innych
http://www.mojasportage.pl/viewtopic.php?t=4311

Tu widać lepiej niż u mnie, masz pole do popisu w opowieściach w jaki sposób można tak szybę załatwić ;]

Edytowane przez krowka

Napisano
4 minuty temu, krowka napisał:

Nie przeczytałeś postów z autokącika z 2010 roku? Tu nie pasuje 7-8 lat temu? Wiem co mi uszkodziło lakier i przednią szybę. Nie chce mi się szukać więcej postów, było minęło. Auto było polerowane w 2010, przed moim ślubem - tak, mój Kropek był moją limuzyną ślubną, którą wtedy z przyszłą żoną, potem z żoną, osobiście prowadziłem, w tym po balandze weselnej o 5 rano ;]

Tak. Jak pisałem - ludzie różne rzeczy piszą :hehe:

Widzę, że o moim aucie wiesz więcej niż ja :hmm: 

O Twoim? Skąd. Wiem tylko z czego samochody się składają i szybę to można uszkodzić kwasem fluorowodorowym, a nie płynem z Biedronki. 

Może też wytłumaczysz skąd wypalenia na lakierze wzięły się na klapie bagażnika, akurat w miejscach, gdzie ściekał płyn po spryskiwaniu tylnej szyby?

Ja tutaj nie mam nic do tłumaczenia. 

Tu jeszcze pogląd na to jak wygląda to u innych
http://www.mojasportage.pl/viewtopic.php?t=4311

Może przeczytaj dokładniej ten wątek :facepalm:

Napisano
1 minutę temu, futrzak napisał:

Może przeczytaj dokładniej ten wątek :facepalm:

Akurat tu mi chodziło o zamieszczone fotki, a nie o treść.

Napisano
3 minuty temu, krowka napisał:

Akurat tu mi chodziło o zamieszczone fotki, a nie o treść.

Pewnie, jak treść niewygodna to :facepalm:;l

Cześć Kolego, miałem dokładnie to samo moim Sportagu. Też płyn z Biedronki. Dziwne, że w innym samochodzie nic się nie działo. Oddałem auto do ręcznego woskowania i pomogło. Zacieki schodzą pod wpływem tłuszczu, zrób próbę zwykłym olejem jadalnym. Powodzenia.

Zarówno olej jak i wosk są tłuste, jak pisałem miałem podobnie i to pomogło. Sprawa z lipca 2014 roku, a do 2016 ani śladu po zaciekach. Auto myte regularnie, tylko płyn do spryskiwaczy zmieniłem z tego z Biedronki na droższe-pewniejsze. Stosuję Sonax w koncentracie.

Dziwne ja używam płyn z biedronki we wszystkich autach i to dobre 3 lata i żadnego nalotu nie mam nic się nie robi.

Jak kolega napisał to jest lanos mam takiego samego w swojej stajni z 99r ale do rzeczy borykałem się z tym już bardzo długo (lata) i fakt ciężko to usunąć kupiłem cruza nówkę w 12r i po pół roku to samo dosłownie jak u ciebie i kupowałem płyn na orlenie bo wmawiałem sobie że drogi to dobry a guzk zmieniłem dysze na mgłowe deko pomogło metoda trzeba ustawić dysze zwykłe max do góry wtedy nie cieknie po masce w sportku to bajka bo są umiejscowione w podszybiu i dlatego padło na na kupno sportka

A co napisał autor?

Re: Ślady po płynie do spryskiwaczy

•  

Postautor: Hektor1986 » 21 sie 2016, 16:31

To nie jest na sportku ale na starym lanosie. Ale badz co badz chce to usunac.

Bardzo się cieszę z tego jakże pouczającego materiału ;l

Napisano
38 minut temu, futrzak napisał:

Pewnie, jak treść niewygodna to :facepalm:;l

Ku Twej pewności, nie mam czasu na czytanie wszystkiego. Znalazłem poglądowe zdjęcie w wątku, więc link wstawiłem.  U mnie na szczęście aż tak szyba nie wygląda. Przy pomocy tłuszczu badziew nie schodzi. Może bardziej myśl rozwiniesz o niewygodach?

Uszkodzenia mnie dotknęły osobiście, więc tym bardziej nie wmówisz mi, że powodem jest coś innego. Od momentu polerowania nie ma na lakierze żadnych przebarwień, wżerów, lakier jest gładki.

Z mojej strony pozostaje życzyć Ci, żeby na Ciebie to nie trafiło :)

Jeszcze jedno. W GP spryskiwacze mgłowe są delikatnie mówiąc skopane (na płynie zimowym jest słabo), przez co na szybę trafia bardzo dużo płynu, trzeba porządnie lać na szybę niestety, żeby oczyścić z syfu. A z szyby potem trafia to w dużych ilościach na dach... Przy lepszych spryskach uszkodzenia byłyby mniejsze, może by nie było...

Dodam jeszcze ciekawostkę. Do żonkowej białej Corsy B w tamtym czasie też lałem ten płyn, uszkodzeń nie było, ale i płynu szło wyraźnie mniej.

Edytowane przez krowka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.