Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stare jest dobre a nowe złe ?

Featured Replies

Napisano
32 minuty temu, camel00 napisał:

Przejechałem 2 ;]

nie użytkujesz go zgodnie z przeznaczeniem to się mści ;)

image.png.057e29c19471772c1873a3decb9da635.png

image.png.c26f8656af1cd359354aff0b19a41003.png

image.png.98e87c9158da68e2432d6af0e2f4525e.png

image.png.5cf2f7069cd74f3ef0620089fe7b00be.png

image.png.96253f2fca0f2024a9111397d5c74a58.png

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał:

LPG padlo? ;) Bo jak wiadomo Subaru nie maja prawa sie popsuc ;] 

Zwarcie na alternatorze. Awaria 0-1, nie do przewidzenia. Ruszyłem spod świateł i się popsuł ;] 

Ale był na tyle mądry, że jak już zaczął ładować na max'a (czyli np. 19 zamiast 14) to odłączył komputer żeby go nie sfajczyć.

Przeszedł w tryb awaryjny, był w stanie się toczyć o własnych siłach.

50 minut temu, bielaPL napisał:

Dowiedział się że chcesz go sprzedać

No… to nowy właściciel dostanie nie tylko nową sondę lambda którą wstawiłem dwa dni wcześniej, ale i świeżo zrobiony alternator z przyległościami i - w bonusie - nowy podnośnik szyby kierowcy (z tego akurat jestem turbo-zadowolony, śmiga jak szalony) i serwis lpg który mam zaplanowany na sobotę ;] 

27 minut temu, ppmarian napisał:

nie użytkujesz go zgodnie z przeznaczeniem to się mści

E… dobrze ma u mnie. Po prostu się dowiedział, że w maju jedzie na Bałkany i zasygnalizował, że trzeba zmienić alternator przed trasą ;] 

Edytowane przez camel00

Napisano
15 godzin temu, bergerac napisał:

A po co komu auto do codziennego uzywania bez uchwytow na kubki ???

To tak jakbym kupil patelnie bez raczki.

Do niczego mi te uchwyty niepotrzebne, wręcz odwrotnie niż rączka patelni.

Napisano

To porównanie zakłada, że jest coś takiego jak "najlepszy samochód", ten ideał, do którego chcemy dążyć. Niestety (a może dobrze) czegoś takiego nie ma. Każda próba rozstrzygania, że Stoch lepszy niż Małysz, Ronaldo lepszy niż Messi, a PiS lepszy niż PO zakłamuje i zabija całą esencję cech, na których powinniśmy się skupiać.

Dobra, powiedzmy, że sens takich rozstrzygnięć tkwi w tym, żeby szybko i jednoznacznie wskazać co kupić. Ale moje zdanie jest takie, że jeśli nie chcesz poświęcić czasu, żeby poznać unikalne cechy każdego produktu, porównać je i skonfrontować z samym sobą i dobrze DLA SIEBIE wybrać to w ogóle nie kupuj nic. Bo na bazie takiego klienta, któremu nie chce się skupić, żeby poznać produkt, powstała masa producentów śmieci bez wartości, a to się obraca przeciw nam.

No...to tyle filozofii...

Teraz czuję się uprawniony do wypowiedzi z racji doświadczenia z 20-letnim Audi, jak i nówkami na F czy też nie F. Nowe auto to nowe - banał - ale żaden, nawet najpiękniejszy klasyk nie da pakietu emocji, które daje pachnący (śmierdzący) fabryką samochód...nawet najgorszy. Stare auto też budzi emocje, ani lepsze, ani gorsze, po prostu inne. Świadoma rezygnacja z jednej z tych emocji nie jest właściwa. Nie można pominąć faktu, że stare, niemieckie samochody, które dawno temu kosztowały majątek to kupa bardzo dobrej jakości elementów metalowych, gumowych, plastikowych złożonych w całość i nie można nie doceniać ludzi, którzy sprawili, że te auta są właśnie takie. Nie można też pominąć faktu, że "know how", dostępność części i wiedza o słabszych i mocniejszych stronach danego, starego modelu ma dużą wartość praktyczną. Stare auto może być tańsze (choć wymaga więcej wysiłku i poświęcenia), podobne lub droższe w eksploatacji od nowego, ale żeby powiedzieć konkretnie to trzeba zrobić porównanie każdy z każdym czyli pewnie kilkadziesiąt milionów konfrontacji.

Jeśli miałbym wskazywać "lepszy" i "gorszy" to nie pokazywałbym auta. Na pewno dla mnie "lepszy" jest twórca, projektant, monter niemieckiego auta z lat 90-tych niż człowiek, który robi to teraz bo widać w tym różnicę w szacunku do własnego wysiłku, ale to pewnie wynika z mojego pokolenia.

Pozdrawiam.

Napisano
Dnia 11.04.2018 o 12:49, ZUBERTO napisał:

Pewnie jest, ale glupoty czynic to tez rzecz ludzka.

Stare BMW 3 jezdzi pewnie, a na pewno te z mniejszymi hamulcami moze jezdzic na 1 z najpopularniejszych teraz rozmiarow na felgach 15" czy 16", gdzie nowe opony w okolicach 1000zl kosztuja (choc oczywiscie wiem, ze lansu wtedy nie ma i siedza wieksze felgi).

Zreszta nie oszukujmy sie, posiadacz takiego BMW (zyjacy z 2000/msc) raczej nie kupi nowych opon.

Kuzyn kupił passata b6 3,2 PB .zarabia 3k ,ja podobnie, kupiłem nowe opony premium 4x268zł 16-tki,a on  ma 18-tki, i mysli o używanych tylko. Niestety ciągle cos tam naprawia ,to wyciek,pierdoły i mysli o sprzedaży..Przedtem miał bmw e46 2.0 ON i mniej narzekał,wsumie palił 3 litry/100Km mniej i tu tez boli..

Napisano
Dnia 10.04.2018 o 15:33, wlad napisał:

Tak z ciekawości zerknąlem na statystyki Warranty Direct .[im mniejszy index tym lepiej]

Symbol niezawodności-Passat B5   index 96,sredni koszt naprawy 306 Funtow.

Symbol królowej lawet-Laguna 2     index  89,sredni koszt naprawy 291 funtów.

Jak żyć:hmm:

to na jakiś przebieg czy wiek jest  liczone? I wg niego podawane czy jak?

Napisano
8 godzin temu, pawel_78 napisał:

Warranty Direct oferuje gwarancje na auta.Bodajże do 12 lat wieku auta i do blisko 200kkm przebiegu.Więc wiedzą ktore auta się psują więcej a ktore mniej bo to jest ich kasa.I co najważniejsze-to nie jest ściema,ponieważ w/g tego indeksu pożniej oceniają szanse na zepsucie się auta klientów.Przykladowo koszt gwarancji E klasy Mercedesa będzie niższy niż niektorych kompaktów.

Edytowane przez wlad

Napisano

Najlepiej jest zbudować sobie takie auto żeby nam osobiście pasowało. Wybieramy budę która się podoba dowolnej marki i silnik/napęd ten który nam się podoba i łączymy w całość ;] Polecam ;]

Napisano
10 godzin temu, pawel_78 napisał:

Wg generacji. Masz znormalizowany współczynnik oceniający szanse awarii oraz średni koszt awarii. 

Napisano
Dnia 12.04.2018 o 13:19, ppmarian napisał:

Jak mam jeździć czyś jak toster to już wolę komunikacja miejską

We Wrocławiu? W mieście, gdzie dzień bez wytramwajenia - dniem straconym? Ostro. ;)

Napisano
Dnia 12.04.2018 o 07:16, koNik napisał:

Każdy ma swoje priorytety. Ale ja nie pije w ogóle kawy więc mogę być nieobiektywny ;]

a ja piję mnóstwo kawy, i jak mam ochotę to zjeżdżam na stację i wypijam świeżą gorącą

Napisano
12 godzin temu, koNik napisał:

Najlepiej jest zbudować sobie takie auto żeby nam osobiście pasowało. Wybieramy budę która się podoba dowolnej marki i silnik/napęd ten który nam się podoba i łączymy w całość ;] Polecam ;]

Gaz 21 z klekotem od merca?

Napisano
2 godziny temu, marcinur napisał:

Gaz 21 z klekotem od merca?

Np. albo Uada z silnikiem z BMW. Albo W108 z M117. Albo fiat 600 z silnikiem BMW K100. Itd itd.

Napisano
7 godzin temu, koNik napisał:

Np. albo Uada z silnikiem z BMW. Albo W108 z M117. Albo fiat 600 z silnikiem BMW K100. Itd itd.

No dobra-co zrobić gdy z zewnątrz podoba mi się Samuraj,środek od W211,dobrze gdyby miał bagażnik od Tourana,prowadzenie BMW 5,niezawodność Lexusa GS i najlepiej cena Alto.Da się tak?

Napisano
10 minut temu, wlad napisał:

No dobra-co zrobić gdy z zewnątrz podoba mi się Samuraj,środek od W211,dobrze gdyby miał bagażnik od Tourana,prowadzenie BMW 5,niezawodność Lexusa GS i najlepiej cena Alto.Da się tak?

Wszystko się da jak się chce ;]

Napisano
Godzinę temu, koNik napisał:

Wszystko się da jak się chce ;]

To proszę 1 sztukę:jem:

Napisano
6 godzin temu, wlad napisał:

Jak wyrzucisz ostatni warunek to pewnie tak :)

Napisano
5 godzin temu, wlad napisał:

Tak dobrze to nie ma. To my powiemy: do dzieła! Czekamy na wyniki!

Napisano
Dnia 12.04.2018 o 11:25, bielaPL napisał:

Masz starego merca jedziesz do najbliższego mechanika - już widzą gość na wyjeździe udupiony w obcym kraju, chce coś na asap już i nie ma wyboru = kasujemy $ frajera ile da radę i jeszcze wkładamy mu jakiś tani shit bo i tak z problemem za miesiąc nie wróci

Nie tak do końca. Rok temu we Włoszech złapałem kapcia. W Mediolanie znalazłem gumiarza, zero po angielsku. Na migi się dogadaliśmy o co chodzi i że zależy mi na szybkiej robocie. Potem akurat przyszedł jakieś jego znajomy co znał trochę angielski. Cała naprawa opony, z ponownym założeniem na samochód i nawet schowaniem starej abym się nie pobrudził kosztowała 10 euro. Równowartość 3 galek lodów.

Napisano
Dnia 11.04.2018 o 11:50, ZUBERTO napisał:

Mimo wszystko pełnoletnim ciasnawym BMW3 (dla mnie to zawsze kompakt był, nie żadne D) czuc, że to auto kosztowało i współczesne kompakty mu dorównują albo i nie ( nie mówię o systemach, wyposażeniu, a o ogólnym odczuciu z jazdy pod warunkiem, że to BMW sprawne jest).

Takimi autami ludzie sobie fundują namiastkę luksusu, wrazen i często spojrzenia sąsiadów.

BMW 5 E34 to nawet kompakt nie jest. I nie czuć wcale, że to był drogi samochód. Kupa totalna - ani to dobrze jedzie, ani jakikolwiek komfort.

Napisano
11 minut temu, Polarny napisał:

BMW 5 E34 to nawet kompakt nie jest. I nie czuć wcale, że to był drogi samochód. Kupa totalna - ani to dobrze jedzie, ani jakikolwiek komfort.

Trafiłeś na padlinę i na jej podstawie wyrokujesz...

Napisano
2 godziny temu, kenickie napisał:

zależy z jakim kompaktem porównuje

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎04‎-‎13 o 17:35, arek_m napisał:

Kuzyn kupił passata b6 3,2 PB .zarabia 3k ,ja podobnie, kupiłem nowe opony premium 4x268zł 16-tki,a on  ma 18-tki, i mysli o używanych tylko. Niestety ciągle cos tam naprawia ,to wyciek,pierdoły i mysli o sprzedaży..Przedtem miał bmw e46 2.0 ON i mniej narzekał,wsumie palił 3 litry/100Km mniej i tu tez boli..

Nie zebym mial cos przeciwko Twojemy szwagrowi, ale typowe podejscie Polaczka. Kupic jak najnowsze, z jak najwiekszym wypasem, silnikiem ktory objedzie wszystkich na wsi/okolicy, wygladajacy najbardziej imponujaco, i oczywiscie jak najtanszy (czytaj perelka z niemiec) ..... a potem nie stac na opony :facepalm: Nie to zebym nie kupowal czasami uzywanych opon, ale nie to ze mnie nie stac na nowe ....

Napisano
17 godzin temu, kenickie napisał:

I przez to było mało miejsca w środku? 

Napisano
6 godzin temu, gregoryj napisał:

Nie zebym mial cos przeciwko Twojemy szwagrowi, ale typowe podejscie Polaczka. Kupic jak najnowsze, z jak najwiekszym wypasem, silnikiem ktory objedzie wszystkich na wsi/okolicy, wygladajacy najbardziej imponujaco, i oczywiscie jak najtanszy (czytaj perelka z niemiec) ..... a potem nie stac na opony :facepalm: Nie to zebym nie kupowal czasami uzywanych opon, ale nie to ze mnie nie stac na nowe ....

Za 24 móhł kupic nie 2006r a 2009 kompakta no ale...:facepalm:

Napisano
13 godzin temu, Polarny napisał:

I przez to było mało miejsca w środku? 

Ja tam nie narzekam, siedząc e34. Fakt, nie jestem troglodytą z siłowni. 180cm wzrostu i 80kg, które wskazuje waga, to raczej normalne wymiary. Za kółkiem jest mocno poprawnie. A jak są sport-sitze, to już w ogóle bajka.

Napisano
12 godzin temu, kenickie napisał:

Ja tam nie narzekam, siedząc e34. 

To porównaj jeszcze miejsce w środku do współczesnych kompaktów. 

Bo niektórym jest w c3 wystarczająco wygodnie, ale nie o tym piszę. 

Napisano
Dnia 15.04.2018 o 10:00, wlad napisał:

a co ja za Ciebie będę robote robił ;]

Napisano
Dnia 16.04.2018 o 23:50, kenickie napisał:

Ja tam nie narzekam, siedząc e34. Fakt, nie jestem troglodytą z siłowni. 180cm wzrostu i 80kg, które wskazuje waga, to raczej normalne wymiary. Za kółkiem jest mocno poprawnie. A jak są sport-sitze, to już w ogóle bajka.

ja też nie narzekam w e34, moja baba nie narzeka, ba generalnie jest tym autem zachwycona (jeździ sobie na co dzień od kilku lat) i na pewno nie zamieniłbym sie za kompakta. Ale Polarny ma jakiś uraz ;] Owszem Citroen CX jest wygodniejszy w środku, W140 też, W124 już nie bardzo bo ma fotele dużo gorsze. Ja tam E34 bardzo lubię za jakość materiałów deski np, za kształt deski, jej podświetlenie, wyciszenie (ale mam V8) za przytulność ogólną tego samochodu. Lubię go za kształt zewnętrzny bo nawiązuje jeszcze do klasycznej sylwetki rekina jako ostatnie z BMW. Ma swoje wady ale bez przesady, generalnie poprawne zwykłe auto dobre na trasy. Z V8 mozna cały czas lecieć 200 i jest w miarę cicho i wygodnie, po prawie 30 latach nadal leci 240 licznikowe i też nie ma dramatu. jedyne co żałuję to że mam 530 a nie 540

1rDmpUS_-dOrmDXrbFtEvxMIYminNv7lHUEZlQPb

Napisano

Ta uadą to ja się kiedyś muszę przejechać... [emoji486][emoji39]

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 minutę temu, borbet napisał:

Ta uadą to ja się kiedyś muszę przejechać... emoji486.pngemoji39.png

ja jeżdżę sobie od tygodnia ;]

najlepsze jest to że mam to auto już 17 lat, i za każdym razem na wiosnę mi się tak micha śmieje od nowa ;] jak z żadnego innego pojazdu ;]

1IruM1-yWwuBVxaHlL4QOHWPF-Dyz5wjeYBtFPp1

Napisano

ja jeżdżę sobie od tygodnia ;]
najlepsze jest to że mam to auto już 17 lat, i za każdym razem na wiosnę mi się tak micha śmieje od nowa ;] jak z żadnego innego pojazdu ;]

1IruM1-yWwuBVxaHlL4QOHWPF-Dyz5wjeYBtFPp17WLTglE7RH6HvuZwPvbpnuCZSJGMOnL2ZDIM3dy7CqQF4kjAMv9tkj_xXQlE3l1aD6PBxQPR3B4-n_I6SMrKtkcR_Bm0J1WqCET541dFht_wfepGjAXQLddInI0HAm081mHcKgmqjTOWNFS0UBZ2d0CXpliiC5OcyHlhDUZvBf7jPlCz5K_70USR3nkZ1ZqTEXoZlDxwz-4oj9Qy3XphqZQarL7p-uMEi2oZGb22l0gq2xJ1b97q1FFBGiAJIrLuE5n1PjJ3OR0mRJ84dKv8xq-RTsM6Barz-IpUj3YIu0gibVG8kNNZ1RNJGsq7GJpBgl9W2Io9pTE_EAKHcGIfcC4Ip0EeGXkli_jjjb_umunkZcVqWLiVPwTnXHD8A32KnoDJI4M5yRofhIoynSBP4iIhgZ7JIn6IT_dCZPWJihEnKRNZ75Trn0ixQtAFh6xVTG5934GFmrhHe0hiuTlmBulP2mQXYZsT6gxhg_IFG0tZfBzXeALTdDCtk_YWPiniqGhg30PPHHRCfN-yHXd_Zk9UPEhYEW6pInKOKfoGVnE_QjUDwVI3wk3gsq9dmus0=w1574-h885-no&key=8e06cef2fe20bd28ef92f6fef34ce0c3497bb45394f002c5e81d4c3d8205106c
Gdyby moja piatiorka była w takim stanie też by mi banan z gęby nie schodził.

Napisano
4 minuty temu, borbet napisał:

Gdyby moja piatiorka była w takim stanie też by mi banan z gęby nie schodził.

trza było w zeszłym roku wpaść na zlota do Sulejowa ;]

-Q1Bibhg9GvztxGh-TljeHwHMmkTrG_aED_91nqF

Napisano

trza było w zeszłym roku wpaść na zlota do Sulejowa ;]

Moja by smutno wyglądała przy takich ślicznotkach. [emoji23]

Napisano
4 minuty temu, borbet napisał:

Moja by smutno wyglądała przy takich ślicznotkach. emoji23.png

oj tam łada nie musi być ładna żeby była fajna ;]

teraz kumpel buduje następcę mojej zagŁady, też 2103, z pogrzebanym na ok 400KM silnikiem B230FT z Volvo ;] to będzie fruwać ;]

i buduje to w WWA ;]

Edytowane przez koNik

Napisano

oj tam łada nie musi być ładna żeby była fajna ;]
teraz kumpel buduje następcę mojej zagŁady, też 2103, z pogrzebanym na ok 400KM silnikiem B230FT z Volvo ;] to będzie fruwać ;]
i buduje to w WWA ;]
Ciekawy projekt. W ładnej wystarczyłby mi 1.8 jak w twojej.
Wolałbym chyba jednak 945 ożeniony z m57 z e46. Jakiś czas temu coś takiego było na alledrogo.

Napisano
3 godziny temu, borbet napisał:

Ciekawy projekt. W ładnej wystarczyłby mi 1.8 jak w twojej.
Wolałbym chyba jednak 945 ożeniony z m57 z e46. Jakiś czas temu coś takiego było na alledrogo.

Widzę każdy tu ma jakieś swoje mini marzenia:)

Z mniej realnych chciałbym W115 z I serii ze zwykłym 5.0 V8 z MB i automatem, z bardziej realnych BMW serii 3, compact e36 z motorem M54B30.

Napisano
4 godziny temu, koNik napisał:

i za każdym razem na wiosnę mi się tak micha śmieje od nowa ;]

bo do Łady jak sie wsiada to micha sie cieszy juz na sama myśl. cos o tym wiem. ta prostota, prowadzenie i wady są urzekajace, ...... nawet z oryginalnym zajezdzonym silnikiem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.