Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FCA - koniec produkcji Fiat w I, Panda do PL marsz, tylko SUV. RIP Punto, Mio

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, norbert123 napisał:

Nie wiem jak z GP bo nie jezdilem ale pewnie podobnie sie tym jezdzi jak w evo tylko plastiki w srodku mniej nowoczesne i chyba gorsze

GP - prowadzi się tak samo jak EVO i 2012 bo ma wszystko to samo w zawieszeniu. Różni się wnętrzem i troszkę na zewnątrz.

Napisano

Wszystko fajnie - ale Sergio to chyba odchodzi w Czerwcu ;)? To co to ma znaczenie tak naprawdę co on mówi. Przyjdzie nowy Luca czy inny Tony i stwierdzi że teraz Fiat to tylko elektryczne Tipo będzie robił.

Edytowane przez cesarz

Napisano
1 godzinę temu, cesarz napisał:

Wszystko fajnie - ale Sergio to chyba odchodzi w Czerwcu ;)? To co to ma znaczenie tak naprawdę co on mówi. Przyjdzie nowy Luca czy inny Tony i stwierdzi że teraz Fiat to tylko elektryczne Tipo będzie robił.

Alfy na pewno będa rozwijane

http://moto.pl/MotoPL/56,88389,23412541,wielkie-plany-alfa-romeo-duzy-suv-giulia-coupe-i-silniki.html#Z_BoxMotoImg

Napisano
Dnia 5/19/2018 o 08:24, Maciej__ napisał:

IMHO bledem bylo wypuszczenie najpierw "taniej" odmiany sedan...

bo najpierw zaprojektowali ładnego sedana i z tego zrobili hatchbacka i kombi

zobacz co sie dzieje jak si enajpierw projektuje HB a potem sedana.. (Clio -> Thalia, Fabia I HB -> Fabia I sedan, Grande Punto -> Linea)

Napisano
17 godzin temu, krowka napisał:

GP - prowadzi się tak samo jak EVO i 2012 bo ma wszystko to samo w zawieszeniu. Różni się wnętrzem i troszkę na zewnątrz.

i najwieksza szkoda ze nie zostawili tam mocnych silników, jakby tam było 2.0 mJTD 165 albo 1.4 T-Jet 120 to duzo lepiej to Grande by sie sprzedawało

w dobrej cenie to moze sam bym kupił ;] 

Napisano
Dnia 18.05.2018 o 17:49, OZI napisał:

Sprzedaż może i dobra (Tipo) - ale nie wiemy ile FCA na tym zarabia. Może być nie wiele, a jeśli nie wiele to idąc nowym typem myślenia - można produkować mniej za większy zysk. - na sztukę.

Jakbym sluchal "mądrych" głów z Hondy. Stwierdzili, ze podniosa ceny i beda sprzedawali z wiekszym zyskiem. W salonach pustki, kupują tylko pasjonaci, na drogach nie widać aut. I może na samej produkcji aut to jakoś wychodzi "in black" ale wydaje mi sie, ze trzeba patrzyć na cały łańcuch wartości. Produkcja części i ich sprzedaż w ASO (z kosmiczną marzą), serwisy autoryzowane też nie żyją ze sprzedaży aut więc istotne jest żeby na serwisie był ruch, a tego nie będzie bez dużej sprzedaży ... i kółko się zamyka.

Napisano
3 godziny temu, Cinos napisał:

zobacz co sie dzieje jak si enajpierw projektuje HB a potem sedana.. (Clio -> Thalia, Fabia I HB -> Fabia I sedan, Grande Punto -> Linea)

Dodałbym jeszcze Focusa do tego, koszmarnego towarzystwa.

Napisano
1 godzinę temu, marcindzieg napisał:

Dodałbym jeszcze Focusa do tego, koszmarnego towarzystwa.

Obecny sedan focus dramatyczny nie jest. Aczkolwiek do np. meganki sedan faktycznie duuużo mu brakuje.

Napisano

Tak naprawdę wszystko okaże się 1 czerwca. Z przecieków, które w sieci krążą to wynika, że:

- zostaje gama 500 (500 i 500x)

- 500L będzie zastąpiony przez budżetowego crossovera / suva

- nowa Panda będzie produkowana w PL

- Punto znika

- Tipo - faktycznie nie wiadomo, sprzedaje się dobrze, ale Sergio czepia się, że przynosi mały zysk

- 124 zostaje

- pojawi się być może jeszcze SUV klasy C

FCA upatruje zyski w Maserati i Alfie i te marki będzie mocno rozwijał. 

Na razie świetnie sobie radzi Jeep.

Ciekawi mnie przyszłość Dodge i Chryslera - dzisiaj ich sytuacja jest podobna do FIata - stare modele, które proszą się o zmianę.

Edytowane przez dzidzia

Napisano

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem decyzji o rezygnacji z auta typu Punto - mimo rosnącej popularności SUV-ów auta z segmentu B sprzedają się w Europie bardzo dobrze (pod warunkiem, że nie są klepane bez większych zmian od kilkunastu lat jak GPunto)

Napisano
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem decyzji o rezygnacji z auta typu Punto - mimo rosnącej popularności SUV-ów auta z segmentu B sprzedają się w Europie bardzo dobrze (pod warunkiem, że nie są klepane bez większych zmian od kilkunastu lat jak GPunto)
Pewnie wynika to z tego, ze Tipo to takie pomiedzy B i C wiec trudno walczyc dwoma modelami o tego samego dziadka z zolwiem na glowie. :)

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Jakbym sluchal "mądrych" głów z Hondy. Stwierdzili, ze podniosa ceny i beda sprzedawali z wiekszym zyskiem. W salonach pustki, kupują tylko pasjonaci, na drogach nie widać aut. [...]

Honda jest ciut inna imvho - przynajmniej u mnie i USDM/CDM.

Wezmy nowy Accord. Lease w US na Accord jest drozszy niz Camry - pierwszy raz od iluś tam lat.

Nie cena auta a TCO. Problem - klienci leca do Toyota Camry.

Pierdziolek... Camry - zakladali sprzedaz... 40% - 4 cyl, 35% Hybrid, 25% V6.

A jest: Hybrid 50%, V6 35%, 4 cyl 15%...

Honda zna wyniki. Co robi?

Accord nie wchodzi do MY 2019 w RHD.
Hybrid? Nah, myslimy - bedzie jako najlepsza wersja wyposazenia...

795dab04d1da5aa3fa6e0e17700640c0.jpg

Z drugiej strony Civic sprzedaje się bardzo dobrze. EU ma inne gusty, a silnik tez w EU nie pomaga.

Honda próbowała narzucić ludziom co maja kupowac - np Hybrid CR-Z, Dream Earth etc... to prawie zakończyło się katastrofa...

Fiat - imvho dostosowuje sie do rynku gdzie jest wzrost - maly Jeep z EU spec sie sprzeda... bo lud tego chce.

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
  • Autor

Pogrzebałem i jest tak:

500 (Poland), 
500L (Serbia),
500X (Italy),
Panda (Italy), 
Tipo (Turkey),
Punto (Italy),
124 Spider (Japan).
Qubo & Doblovans (Turkey),
Fullback  (Thailand).

Czyli 500 zostaje.
500L kaput.
500X do Serbia za 500L.
Panda do PL.
Punto kaput.
Tipo - kontynuacja z TR.
124 dalej z Hiroshima.
Qubo & Doblo dopoki TR ciagnie.
Miss a bitchi zostaje.

Strach ma wielkie oczy, nie mamy zadnego auta Made in drogi Italy klepacz.

Sent from my Samshiite Note8

Napisano

I tak beda cos klepac i tak. Ale jezeli plan marchionego sie nie powiedxie czyli $ na + to po roku lub 2 znowu cos wymysla bo im bedzie kasy brakowac. 

W poprzednich latach mieli jeszcze wprowadzic topolino maly fiat zastepujacy seicento ale pomysl umarl bo chcieli klepac w italy co przechodzilo w wieksze $ za prace. Sam jestem ciekaw co zas wymysla.

Napisano
8 godzin temu, OZI napisał:

Honda jest ciut inna imvho

Przytoczony przeze mnie tekst pochodził od osób pracujących w Honda Poland :) 

Inna sprawa, że obecna oferta [H] w EU to smutek.

Jazz ktory chyba jest najdrozszym autem segmentu B

Civic w dwóch budach - auto fajne ale cenowo troche poszaleli

HR-V bez sensownego silnika i czasem oczekiwania jak na bentleya

i CR-V - nowy model wchodzi - sensowniejsza oferta silnikowa - jak nie przegną z ceną to moze sie sprzedawac.

Ale jest tez problem, o ktorym pisales, w Polsce tez oferta finansowania jest kiepska i wyraznie przegrywa z finansowaniem Toyoty czy VAGin.

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

Civic w dwóch budach - auto fajne ale cenowo troche poszaleli

Dlaczego? Civic 1.6 turbo kosztuje niecałe 100 tys. pln. Podobnie kosztuje np. Octavia 1.8 TSI czy Leon 1.8 TSI. Ile powinien kosztować? 59 tys jak Tipo 1.4 95KM?

Napisano
20 minut temu, maro_t napisał:

Dlaczego? Civic 1.6 turbo kosztuje niecałe 100 tys. pln. Podobnie kosztuje np. Octavia 1.8 TSI czy Leon 1.8 TSI. Ile powinien kosztować? 59 tys jak Tipo 1.4 95KM?

1.5T :oki:

W innych markach masz troche wiekszy wybór silnkowy i nie musisz startować z 1.8. 

W civicu ludzie niechetnie podchodzą do 1.0, mimo, ze jezdzi calkiem sprawnie, to jednak 3 cylindry i pojemność kartonu mleka :hehe: i wolą idą do konkurencji albo sięgają do skarbonki i biorą 1.5. Bazowe 1.5 to już 97 tys po rabacie. Od dealera moze dostaniesz dywaniki ;)

W innych markach cennik jest troche nizszy i można więcej ponegocjować.

Ceny civica wziely sie tez z faktu, ze kazda wersja ma top wyposazenie bezpieczeństwa - nawet ta bez klimy i radia ;l zeby lepiej wypadac w NCAP. 

Bazowe 1.0 kosztuje 79 tysi. (nie licze wersji S, bo występuje tylko w cenniku). Leona 1.2 TSI kupisz 10 tysi taniej. 

Napisano
5 minut temu, Filipfm napisał:

W innych markach masz troche wiekszy wybór silnkowy i nie musisz startować z 1.8. 

W civicu ludzie niechetnie podchodzą do 1.0, mimo, ze jezdzi calkiem sprawnie, to jednak 3 cylindry i pojemność kartonu mleka :hehe: i wolą idą do konkurencji albo sięgają do skarbonki i biorą 1.5. Bazowe 1.5 to już 97 tys po rabacie. Od dealera moze dostaniesz dywaniki ;)

Ceny civica wziely sie tez z faktu, ze kazda wersja ma top wyposazenie bezpieczeństwa - nawet ta bez klimy i radia ;l zeby lepiej wypadac w NCAP. 

Bazowe 1.0 kosztuje 79 tysi. (nie licze wersji S, bo występuje tylko w cenniku). Leona 1.2 TSI kupisz 10 tysi taniej. 

czyli te wysokie ceny wynikają po prostu z ubogiej oferty. Tylko dwa silniki do wyboru, bogate wyposażenie w standardzie. A konkurencja po prostu oferuje uboższe wersje.

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał:

czyli te wysokie ceny wynikają po prostu z ubogiej oferty. Tylko dwa silniki do wyboru, bogate wyposażenie w standardzie. A konkurencja po prostu oferuje uboższe wersje.

Si. I od polityki rabatowej / elastyczności dealerów.

Klient w Polsce na ogół nie jara się tym, ze ma system wykrywania pasów na jezdni. I pewnie wolalby pare tys mniej za auto zaplacic. 

Po skonfigurowaniu konkurencji, cennikowo często wychodzi podobnie. Ale są większe możliwości konfiguracji i więcej opcji pośrednich w silnikach.

Nie bez znaczenia jest też finansowanie, które w Hondzie nie zachwyca. 

Inna sprawa, ze 1.5T z aktywnym zawiasem jezdzi naprawdę rewelacyjnie i chyba nawet wybaczyłbym brak magic seats 

Napisano
45 minut temu, Filipfm napisał:

Si. I od polityki rabatowej / elastyczności dealerów.

Klient w Polsce na ogół nie jara się tym, ze ma system wykrywania pasów na jezdni. I pewnie wolalby pare tys mniej za auto zaplacic. 

Po skonfigurowaniu konkurencji, cennikowo często wychodzi podobnie. Ale są większe możliwości konfiguracji i więcej opcji pośrednich w silnikach.

Nie bez znaczenia jest też finansowanie, które w Hondzie nie zachwyca. 

Inna sprawa, ze 1.5T z aktywnym zawiasem jezdzi naprawdę rewelacyjnie i chyba nawet wybaczyłbym brak magic seats 

Pytanie czy warto dostosowac ceny do Polakow? Ilez to tych civicow nakupia? Do floty to nie idzie bo wola tanszego focusa czy inne fabie. Dla mnie ten samochod jest za drogi na dodatek wyglada jak pokraka. Pewnie w innych krajach lepiej sie sprzedaje i nie oplaca sie modyfikowac wersji dla PL. Jazz jest przyzwoity ale znow o 20k droszy od innych aut segmentu B. Kto to kupi?

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

No właśnie o jakieś 10-15 tysięcy za dużo, porównując do japońskiej konkurencji. 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

No właśnie o jakieś 10-15 tysięcy za dużo, porównując do japońskiej konkurencji. 

Jedyna japonska alternatywa to w zasadzie Mazda 3.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Jedyna japonska alternatywa to w zasadzie Mazda 3.

Jeszcze jest Suzuki, gdzie masz S-Crossa z 1.4 za ok. 80 kzł. 

Napisano
13 godzin temu, spad napisał:

Pewnie wynika to z tego, ze Tipo to takie pomiedzy B i C wiec trudno walczyc dwoma modelami o tego samego dziadka z zolwiem na glowie. :)

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Czy ja wiem - stałem ostatnio obok Tipo i na moje kaprawe oko jest sporo większe od GP.

Zresztą zawsze można nieco zmniejszyć rozmiary Punto, tak żeby mieściło się między Pandą a Tipo :)

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Jeszcze jest Suzuki, gdzie masz S-Crossa z 1.4 za ok. 80 kzł. 

Ale to nie jest kompakt, do tego wyglada jak wyglada ;]

Praktycznie nie widac tego na ulicach...

Napisano

Ale to nie jest kompakt, do tego wyglada jak wyglada ;]

Praktycznie nie widac tego na ulicach...

To jest kompakt. Kompaktowy SUV. 

Civiców widać jeszcze mniej...

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

To jest kompakt. Kompaktowy SUV. 

Civiców widać jeszcze mniej...

No wlasnie, to jest pseudo SUV czy tam inny crossover, a nie kompakt jak Golf lub Civic ;) 

Civicow nie widac, bo zadna flotego tego nie kupi, a sprzedaz indywidualana aut za ok 100kPLN nie jest zbyt duza.

Napisano

No wlasnie, to jest pseudo SUV czy tam inny crossover, a nie kompakt jak Golf lub Civic ;) 

No to tym bardziej wygrywa, bo jest kompaktowym SUVem, a nie kompaktem. 

Civicow nie widac, bo zadna flotego tego nie kupi, a sprzedaz indywidualana aut za ok 100kPLN nie jest zbyt duza.

No właśnie dlatego, że Honda przesadziła z ceną o 10-15 kzł. Konkurencja ma podobny produkt tańszy. 

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Jazz jest przyzwoity ale znow o 20k droszy od innych aut segmentu B. Kto to kupi?

Pamiętam jak w zeszłym roku w wypożyczalni przy lotnisku Luton miejscowy wciskał Hindusowi Jazz-a jako kompakta - tłumaczył, że tam jest tyle miejsca w środku, że jak w kompakcie panie ;l Hindus na kwicie rezerwacyjnym miał jak byk napisany "Focus or similar".

Napisano
51 minut temu, zejk napisał:

Pamiętam jak w zeszłym roku w wypożyczalni przy lotnisku Luton miejscowy wciskał Hindusowi Jazz-a jako kompakta - tłumaczył, że tam jest tyle miejsca w środku, że jak w kompakcie panie ;l Hindus na kwicie rezerwacyjnym miał jak byk napisany "Focus or similar".

Abstrahując od postępowania wypozyczalni :kara:(my ostatnio na mondeo or similar dostaliśmy 2x B-maxa - finalnie bylo ok, bo mondkiem bysmy mieli wieksza biede parkowac, ale balismy sie czegos mniejszego bo bylo nas po 5 chłopów na auto) to Jazz jest faktycznie ponadprzeciętny jeżeli chodzi o przestronność :oki:

Napisano
23 minuty temu, Filipfm napisał:

Abstrahując od postępowania wypozyczalni :kara:(my ostatnio na mondeo or similar dostaliśmy 2x B-maxa - finalnie bylo ok, bo mondkiem bysmy mieli wieksza biede parkowac, ale balismy sie czegos mniejszego bo bylo nas po 5 chłopów na auto)

Tam w ogóle bajzel był - na mojej rezerwacji była Ibiza or similar A/T noPb a dostałem po kłótni i godzinie oczekiwania VW Tourana A/T Diesel. Mnie próbowali wmówić, że jak wklepali numer rezerwacji w system, to był manual, a na kwicie jednak A/T. Hindusi w sile 4 dorosłych i 1 dziecko ostatecznie zapakowali się w Jazz-a i pojechali.

34 minuty temu, Filipfm napisał:

Jazz jest faktycznie ponadprzeciętny jeżeli chodzi o przestronność :oki:

Jest przestronny i stąd może pozycjonują go jako B+/C- i ma być droższy.

Napisano
7 godzin temu, Sylwester napisał:

Czy ja wiem - stałem ostatnio obok Tipo i na moje kaprawe oko jest sporo większe od GP.

Zresztą zawsze można nieco zmniejszyć rozmiary Punto, tak żeby mieściło się między Pandą a Tipo :)

To jest oczywista oczywistość (co do wymiarów Tipo versus GP) (oboma incydentalnie jezdzilem - Tipo 95 km tylko jazda próbna)

Napisano
19 godzin temu, Sylwester napisał:

Linea była chyba dłuższa od Tipo a była Puntem z dupą i pozycjonowana w segmencie B. A Tipo w przypadku sedana to następca Linei. 

Napisano

Linea - długość 4560mm, Tipo sedan 4532mm, GP 4030mm.

Edytowane przez krowka

Napisano
4 godziny temu, spad napisał:

Linea była chyba dłuższa od Tipo a była Puntem z dupą i pozycjonowana w segmencie B. A Tipo w przypadku sedana to następca Linei. 

Raz, że Linea była pozycjonowana jako tani kompakt. 

Dwa, Tipo następca czy nie - ale ma identyczny rozstaw osi jak Golf Mk7. :D

Edytowane przez grogi

Napisano
Dnia 20.05.2018 o 16:52, norbert123 napisał:

Argument z czapy. Jak za drogie to argumentacja ze nikt nie kupowal bo to tylko fiat (stilo ,croma) A jak za tanie to tez argument ze pewnie badziewie...Na razie ludzie narzekaja najwiecej na uconnect - czyli system mulimedialny. Zobaczymy jak to  auto sie bedzie sprawowac z wiekiem - podejrzewam ze silnikiki przetrzymaja duzo ciekawe jak reszta np blacharka bo w tak tanich autach producenci oszczedzaja i na tym

Na razie tipo sprzedaje sie calkiem niezle,  ze nie nadazaja z produkcja .

No właśnie nie, bo Fiat zrobił samochody skrajności - Croma - droga i brzydka (choć byli zwolennicy, w tym ja) - konkurencja pocisnęła z tej płyty podłogowej i silników znacznie, znacznie, znacznie więcej! Vectra C miażdży Cromę wersjami nadwozia, urodą i paletą silników, a co za tym idzie - popularnością. Stilo w zasadzie powinno nazywać się Volkswagen Stilo. Sylwetka ponadczasowa ale mocno konserwatywna - zupełnie jak nie Fiat, niestety połączone z bardzo wysoką ceną (za nowy) w najtańszej wersji wyposażeniowej i kalejdoskopem fajlurów na desce rozdzielczej z powodu pierdnięcia kierowcy. Wiem, bo miałem. Utrwaliło stereotypy o Fiacie, że lubi się kochać. Zabrakło takiej wersji mid-level. Stilo ratowało sytuację po lifcie, ale nie za bardzo wyszło. 

Tipo niczego nie brakuje - jest ładne, jest nieskomplikowane, w wersji Lounge jest przyjemnie w środku - Fiat niepotrzebnie od razu na dzień dobry pozycjonował ten samochód tylko ceną, a przecież ma wiele innych walorów. Na forum FKP nie widzę jakiegoś wielkiego wysypu żali na Uconnect. 

Napisano
Dnia 20.05.2018 o 13:50, norbert123 napisał:

Vw golf konstrukcyjnie to za to w kazdej generacji nowe auto?

Akurat golf VII ma niewiele wspólnego z golfem VI, konstrukcyjnie kompletnie nowe auto. Nawet te same silniki co przeszły z golfa VI nie są takie same.

Napisano
Dnia 19.05.2018 o 23:03, wawo napisał:

Uderza brak TIPO w Austrii czy Niemczech

Taki całkowity brak to nie jest, ilość pierwszych rejestracji mieści się w pierwszej setce wszystkich modeli w D.

6330 sztuk nowozarejestrowanych w 2016,

11418 sztuk w 2017,

1836 sztuk w 2018 do kwietnia włącznie.

Napisano
17 godzin temu, gilbert3 napisał:

Stilo ratowało sytuację po lifcie, ale nie za bardzo wyszło.

No jak, ja choinki nie miałem nigdy na wskaźnikach (produkcja grudzień 2005). ;] 

Edytowane przez twinsen

Napisano
No jak, ja choinki nie miałem nigdy na wskaźnikach (produkcja grudzień 2005). ;] 
Od airbagów też nie? To chyba jakiś ewenement. Moje było z 2001, co chwilę coś na desce się świeciło. Twój to już po lift to pewnie poprawili co nieco.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Stilo 2002 r 1,2 Też beż choinki do samej sprzedaży ze 3 miesiące przed pojawił się airbag pasażera 

powód  kostka brak styku pod fotelem . :ok: 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.