Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FCA - koniec produkcji Fiat w I, Panda do PL marsz, tylko SUV. RIP Punto, Mio

Featured Replies

Napisano

Bloomberg, agencies - 18/8/2018

FCA zabija produkcje Fiat w Italia - finito! [emoji634][emoji634][emoji634] Mamma mia!

Koniec. Już Fiat nie będzie Made in Italy.

A wiec produkcja aut dla mas - czyli Fiat ma zostać przeniesiona do krajów o ‚niższym koszcie wynagrodzeń’ - dokładnie ‚lower wage schedules’.

Panda z Pomigliano będzie klepaną w PL [emoji1200][emoji1200][emoji1200].

Pomigliano zamiast tego będzie produkować ‚małego SUV JEEP’. To może być Renegade, który jest tez klepany w Melfi, lub może być to totalnie nowy model.

Fiat Punto - koniec produkcji.

Alfą Romeo Mito - Ditto - smierć [emoji317]☠️[emoji88]...

Zamiast tego Mirafiori będzie klepać jeszcze jednego SUV Maserati obok Levante. Premiera tego SUV na Geneva Motor Show.

Następne zmiany w Fiat to ograniczenie modeli do jednego 500 i Panda - i koncentracja na SUV które przynoszą FCA $$$ - a wiec Jeep.

181fbb77d37f4fb78fdc44537deabc53.jpg&key=ed6de49b12f1c2cd2d10a3aa471005ee4576fbecab3d4a98349c5fcf6654a1ee

EDIT z original post (Dane potwierdzone z FCA FY)

Wg FCA cały plan ma sens bo w EU za Q1 2018mamy:

- Fiat sprzedaż w dół 9%

- Alfa w gore 15%

- JEEP - 42% w górę.

[...]

I tak się lud dziwił ze Ford idioci w USA zabija wszystko oprócz SUV/Trucks a tu wyglada, ze FCA zrobi pierwszy to samo w EU. Inni pewnie pójdą ta sama droga.

Sergio potwierdzi to wszystko na prezentacji ppt 1/6/2018.

Dobre to IMVHO, ze PL zyska produkcje Panda - zawsze to paręset luda więcej pracującego przy klepaniu.

I co Segio, ma racje? [emoji51]🤩

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano
2 minuty temu, OZI napisał:

Dobre to IMVHO, ze PL zyska produkcje Panda - zawsze to paręset luda więcej pracującego przy klepaniu.

I co Segio, ma racje? emoji51.png🤩

Kilka lat temu przenosili  juz przeciez produkcje Pandy z Polski do Wloch ;]

A odnosnie Punto I Mito to sa auta, ktora juz dawno powinny miec nastepce albo wlasnie zniknac...

Konstrukcyjnie maja dobrze ponad 10 lat, wiec I tak nitk tego praktycznie nie kupowal ;)

Napisano
  • Autor

A odnosnie Punto I Mito to sa auta, ktora juz dawno powinny miec nastepce albo wlasnie zniknac...
Konstrukcyjnie maja dobrze ponad 10 lat, wiec I tak nitk tego praktycznie nie kupowal [emoji6]

Tipo... - z tego co czytam w AN EU tez koniec, w ogóle koniec budgetowych aut... - bo chyba ??? - jak na PL warunki mała 500 tania nie jest???

Patrzę - co Fiat ma w EU i nawet nie wiedziałem ze coś takiego jak QUBO istnieje.

Czyli jeśli BLG się nie myli, a malo kiedy się myli - to patrząc na PL www mamy
- Tipo - RIP ☠️
- 124 Spider - żyje - Mazda [emoji627],
- 500 - żyje,
- 500L - RIP ☠️
- 500X -RIP [emoji88]
- Panda - żyje,
- QUBO - I like it [emoji106][emoji18] - RIP [emoji33] [emoji88]
- Punto - RIP ☠️
- Doblo - RIP [emoji88]

3 modele zostają. [emoji848] zabijamy 66% - auch...

Salonu JEEP są w PL same czy Multi?

6ca59a4af8420c7c15bbc6afc2570749.jpg

Bo idąc tym co planują to nie wyglada ze z Fiat da się wyżyć....

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał:

Konstrukcyjnie maja dobrze ponad 10 lat, wiec I tak nitk tego praktycznie nie kupowal ;)

http://carsalesbase.com/european-sales-2017-subcompact-car-segment/

sprzedali w 2017r. 50k sztuk Punto w EU

jak na tak stary model to chyba nienajgorzej

Napisano
  • Autor
http://carsalesbase.com/european-sales-2017-subcompact-car-segment/
sprzedali w 2017r. 50k sztuk Punto w EU
jak na tak stary model to chyba nienajgorzej

Sergio twierdzi, ze za mało na tym zarabiają. Przy niższym koszcie klepania na sztukę niż I [emoji634] - powinno być lepiej.

Z komentarzy właścicieli w UK czytam, ze Made in Italy Panda ma nie za dobra Q podkładania, podobno ta Made in Poland byla lepsza.... wiec - poprawia się dwie rzeczy - wiecej $$$ dla FCA i jakość wyklepania dla klienta - co może być dość dobrym rozwiązaniem.

Napisano
3 minuty temu, OZI napisał:

Tipo... - z tego co czytam w AN EU tez koniec, w ogóle koniec budgetowych aut... - bo chyba ??? - jak na PL warunki mała 500 tania nie jest???

Patrzę - co Fiat ma w EU i nawet nie wiedziałem ze coś takiego jak QUBO istnieje.
Czyli jeśli BLG się nie myli, a malo kiedy się myli - to patrząc na PL www mamy
- Tipo - RIP ☠️
3 modele zostają. emoji848.png zabijamy 66% - auch...

Watpie, ze wycofaja Tipo bo dopiero co je wprowadzili 2-3 lata temu I sprzedaje sie dobrze.

QUBO to nie jest konstrukcja Fiata tylko kooperacja z PSA, z reszta to chyba bardziej w kategoriach Fiat Professional trzeba rozpatrywac (dostawczaki).

500 tanie nie jest I w PL sprzedaje sie kiepsko, ale juz na zachodzie sporo tego jezdzi.

Napisano

a co z ducato, bo doblo mnie zaskoczyłeś ?

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention]
jak Tipo rip?
przeciez to idzie całkiem nieźle w EU
[...]

Koniec budgetowych aut. Idąc jak myśli GM - opuścili EU, Ford - koniec małych aut w US, EU pod znakiem zapytania - wyglada, ze Sergio dochodzi do tego samego.

Po co się męczyć???

Sprzedaż może i dobra (Tipo) - ale nie wiemy ile FCA na tym zarabia. Może być nie wiele, a jeśli nie wiele to idąc nowym typem myślenia - można produkować mniej za większy zysk. - na sztukę. Tipo widocznie nie pasuje do nowej strategi.

Drugim aspektem ma być potwierdzenie FCA końca sprzedaży Diesel w EU w 2022 i koncentracja na EV.

Zobaczymy, za dwa tygodnie, ale IMVHO ciekawie się rynek zmienia.

Napisano
  • Autor
a co z ducato, bo doblo mnie zaskoczyłeś ?

Nigdzie nic nie mogę wyczytać co z Fiat Professional.

IMVHO - I tylko czysto zgaduje - przetrwa - produkcja RAM w Mexico się zwiększyła pare miesięcy temu - jeśli dobrze pamietam, a to to samo co EU Ducato, tylko silnik inny. Chyba nie miało by sensu tego zabijać.

IMVHO niwa strategia dotyczy tylko tego co jest ‚osobowe’. Czyli może Doblo dla ludzi nie zobaczymy ale do przewozu gruzu tak.

Napisano

Bardzo dobra decyzja, dziwie sie tylko czemu 500X i 500L znika myslalem, ze to sie dobrze sprzedaje. Widac tego duzo na drogach w Europie. Punto to padalec juz dawno powinno zniknac z rynku kto to kupuje? Troche Tipo jestem zaskoczony. Panda jest za droga pewnie dlatego, ze klepana w It jak stanieje to bedzie dobra propozycja. 

Napisano

W śmierć Tipo nie wierzę, dopiero co zrobili auto, które ciągnie sprzedaż Fiata w górę od ok 8-10 lat.

500x - nie umrze, przecież to jeep renegade, a renegade właśnie przechodzi facelift + dostaje jako pierwszy w gamie nowy silnik z bielska

doblo nie umrze, bo doblo to fiat professional, a to razem z ducato 2 auta, które trzymają fiata jeszcze na powierzchni.

z resztą mógłbym się zgodzić.

Poza tym chodzą plotki, że ma być jakiś elektryk lub hybryda w dodatku być może zastąpi lancie ypsilon w tychach.

tak czy siak w FCA wszyscy czekają na 2 rzeczy:

1. 1.06 i ogłoszenie gammy modelowej

2. kto zastąpi Marchionne.

Napisano
24 minuty temu, Wojtas_BB napisał:

Poza tym chodzą plotki, że ma być jakiś elektryk lub hybryda w dodatku być może zastąpi lancie ypsilon w tychach.

A gdzie oni baterie kupią do masowo, a nie chałupniczo, produkowanych elektryków?!

Hyundai - trzeci na świecie producent samochodów - zaprojektował świetne EV, ale nie mogą ich wyprodukować (Ioniq)... VW - drugi na świecie producent - znalazł książeczkę czekową i podpisują długoterminowe umowy na dostawę baterii (https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-13/vw-secures-25-billion-battery-supplies-in-electric-car-surge)

A FCA co? Mają 500e, który jest compliance car... 

Edytowane przez grogi

Napisano

Wedlug Carsitaly Fiat zanotowal w 2017 4,5% wzrostu sprzedarzy ,Alfa 29 %  takze nie wiem skad masz te dane,trzeba czekac na ogloszenie nowego planu produkcyjnego ,wtedy sie okaze co dalej z Fiatem

Napisano
  • Autor
Wedlug Carsitaly Fiat zanotowal w 2017 4,5% wzrostu sprzedarzy ,Alfa 29 %  takze nie wiem skad masz te dane,trzeba czekac na ogloszenie nowego planu produkcyjnego ,wtedy sie okaze co dalej z Fiatem

Aż popatrzyłem na Financial Report FCA.

Za 2017 - totalnie sie nie zgadzalo.

Za 2018 Q1- tak.

Jest błąd, w OP- już poprawione - nie za 2017 tylko za Q1 2018, Alfa jest na + a nie na -.

Reszta się zgadza

JEEP +42%

Fiat -9%

Alfa + 15%

Link: https://www.fcagroup.com/en-US/investors/events/quarterly_results_presentations/FCA_2018_First_Quarter_Results_Presentation.pdf

Strona: 11

fcd9d63dffce49013b9a123c0bd3c987.jpg&key=b6fa1eac02125d7a05933f547c1778fdfd07d0b61914e3938099a559cf36de2e

Jedna rzecz jeszcze jest podkreślona - sprzedaż aut osobowych w EU -4% .

JEEP same SUV na +.

Napisano

Fiat to taki dziwny twór. Najpierw nie inwestują w zmiany, konkurencja im odchodzi, a potem dziwią się, że zyski się nie zgadzają. Tipo to pierwszy samochód dla ludzi od czasu zaprzestania produkcji Stilo (które nawiasem mówiąc było niezbyt udane). W międzyczasie było jeszcze Bravo, ale to tylko jedna wersja nadwozia HB. Cały ten rynek przejęła Skoda i Koreańczyki. No i teraz ciężko się wbić z powrotem. Wszyscy poszli w SUVy a Fiat co? Punto 2 FL FL FL Evo i milion odmian 500 która nie wpisuje się w gust wszystkich? Nie umieją podążać za trendami, to ich kiedyś zabije, bo drugi raz 500 im nie wyjdzie.
A Tipo sami zabili w dniu premiery, pozycjonując je na budżetowe i ludzie którzy kupują auta oczami a nie pieniędzmi, to nie kupią myśląc, że skoro takie tanie to musi być kiepskie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 minuty temu, gilbert3 napisał:

A Tipo sami zabili w dniu premiery, pozycjonując je na budżetowe i ludzie którzy kupują auta oczami a nie pieniędzmi, to nie kupią myśląc, że skoro takie tanie to musi być kiepskie.

IMHO bledem bylo wypuszczenie najpierw "taniej" odmiany sedan...

Napisano
14 minut temu, gilbert3 napisał:

No bo jest kiepskie. I co gorsza nie jest tanie. Spróbuj skonfigurować coś w wersji powyżej zaślepki to się zdziwisz.

Napisano

No bo jest kiepskie. I co gorsza nie jest tanie. Spróbuj skonfigurować coś w wersji powyżej zaślepki to się zdziwisz.
Że nie jest tanie to wiem, bo sam posiadam wersję bez zaślepki ;)
Co do tezy że jest kiepskie to się nie zgodzę, no ale nie jestem obiektywny.

Napisano

IMHO bledem bylo wypuszczenie najpierw "taniej" odmiany sedan...
Sedan to u nas synonim kapelusza, a że takiemu to nie przelewa się, to wymyślili cenę za biedę z klimą po kosztach. Takiej strategii nie wymyślili Włosi na 100%, tylko nasze cebulaki z marketingu, którego szczytem osiągnięć w podbijaniu słupków sprzedaży jest obniżenie ceny i czekanie na miliony klientów. Co się nie wydarzyło, bo dziadki jeszcze spłacają Rapidy.

Napisano
13 minut temu, gilbert3 napisał:

Że nie jest tanie to wiem, bo sam posiadam wersję bez zaślepki ;)
Co do tezy że jest kiepskie to się nie zgodzę, no ale nie jestem obiektywny.

Miałem okazję jeździć - widziałem wyciek kleju do szyb wewnątrz auta na słupku A.... Przeraziły mnie też pokrętła klimy i nawiewu których bałem się używać bo myślałem że zostaną mi w ręku. Nie budziły mojego zaufania multimedia i jak się okazało miałem rację bo obydwaj znani mi użytkownicy mają z nimi kłopoty. Była też jakaś gąbka wystająca z pod kierownicy.

Jedyne co mi się podobało to przyjemny silnik t-jet połączony z dobrze działającą skrzynią z fajnym klasycznym lewarkiem z kulką. No i prowadzenie OK, ale zaufania nie zdobył. Widać że klepany w Turcji.

Napisano
4 godziny temu, gilbert3 napisał:

Fiat to taki dziwny twór. Najpierw nie inwestują w zmiany, konkurencja im odchodzi, a potem dziwią się, że zyski się nie zgadzają. Tipo to pierwszy samochód dla ludzi od czasu zaprzestania produkcji Stilo (które nawiasem mówiąc było niezbyt udane). W międzyczasie było jeszcze Bravo, ale to tylko jedna wersja nadwozia HB. Cały ten rynek przejęła Skoda i Koreańczyki. No i teraz ciężko się wbić z powrotem. Wszyscy poszli w SUVy a Fiat co? Punto 2 FL FL FL Evo i milion odmian 500 która nie wpisuje się w gust wszystkich? Nie umieją podążać za trendami, to ich kiedyś zabije, bo drugi raz 500 im nie wyjdzie.

Fiat to taka włoska Nokia, testują jak długo pojadą na odgrzewanych kotletach i jakby się nie przejmują konkurencją ;).

Chyba poza 500 i Pandą nie bardzo mają pomysłu co z resztą. W ubicie Tipo jakoś nie chce mi się wierzyć.

Napisano
5 minut temu, sherif napisał:

Fiat to taka włoska Nokia, testują jak długo pojadą na odgrzewanych kotletach i jakby się nie przejmują konkurencją ;).

Chyba poza 500 i Pandą nie bardzo mają pomysłu co z resztą. W ubicie Tipo jakoś nie chce mi się wierzyć.

Powinni zrobić to co zawsze im wychodziło. Estetyczne i funkcjonalne auto klasy B, czyli nową  generację punto...

Napisano

Miałem okazję jeździć - widziałem wyciek kleju do szyb wewnątrz auta na słupku A.... Przeraziły mnie też pokrętła klimy i nawiewu których bałem się używać bo myślałem że zostaną mi w ręku. Nie budziły mojego zaufania multimedia i jak się okazało miałem rację bo obydwaj znani mi użytkownicy mają z nimi kłopoty. Była też jakaś gąbka wystająca z pod kierownicy.
Jedyne co mi się podobało to przyjemny silnik t-jet połączony z dobrze działającą skrzynią z fajnym klasycznym lewarkiem z kulką. No i prowadzenie OK, ale zaufania nie zdobył. Widać że klepany w Turcji.
Nie przesadzamy.
Jeździłem innymi samochodami prosto z salonu i według mnie krzywdy nie ma, a jak się chce zbić psa, to kij się znajdzie. :) Wszyscy którzy ze mną jadą po raz pierwszy odbierają pozytywnie. Więc nie wiem o co chodzi z tą kiepską jakością wykonania. Mówię o wersji Lounge, niższe rzeczywiście słabo wyglądają jeszcze w salonie a co dopiero później.

Napisano
4 godziny temu, gilbert3 napisał:

milion odmian 500 która nie wpisuje się w gust wszystkich? Nie umieją podążać za trendami, to ich kiedyś zabije, bo drugi raz 500 im nie wyjdzie.

Podaj choc jedna auto z innej stajni . ktora wypuscila tyle wersji "pod ludzi" jak ma to miejsce w przypadku fiata 500

Byly wersje przerozne okazjonalne i kolekcjonerskie. 

Mowisz trendy?

Patrz na innych szukaja modelu stylizacji bo spadaja im zyski. I szukaja oszczednosci u siebie w fabrykch.

Poki 500 zwykla z tychow i 500 abarth sie sprzedaje wlosi nie zrezygnoja z tego.

Rynek francji wloch niemiec uk i teraz holandii lyka je jak wsciekle. Wiec? 

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

tak /nie  ;] 

panda 3 zaczeli klepać we włochowie

w tym czasie panda 2 zakilim w wolsce 

Napisano
19 godzin temu, Maciej__ napisał:

Konstrukcyjnie maja dobrze ponad 10 lat, wiec I tak nitk tego praktycznie nie kupowal

btw 500 konstrukcyjnie też ma ponad 10 lat ;] 

Napisano
25 minut temu, gilbert3 napisał:

Nie przesadzamy.
Jeździłem innymi samochodami prosto z salonu i według mnie krzywdy nie ma, a jak się chce zbić psa, to kij się znajdzie. :) Wszyscy którzy ze mną jadą po raz pierwszy odbierają pozytywnie. Więc nie wiem o co chodzi z tą kiepską jakością wykonania. Mówię o wersji Lounge, niższe rzeczywiście słabo wyglądają jeszcze w salonie a co dopiero później.

Jechałem jakąś wersją niewiele wyższą od zaślepki - może stąd moje wrażenia.

Napisano
16 minut temu, HARDTECHNO napisał:

Podaj choc jedna auto z innej stajni . ktora wypuscila tyle wersji "pod ludzi" jak ma to miejsce w przypadku fiata 500

I co z tego że zrobili tysiąc wersji skoro wszystkie wyglądają tak jak wyglądają. Wizualnie cała seria wielu ludziom zwyczajnie się nie podoba i tyle. Ten design jest nie do strawienia dla części populacji. Do VW wsiądzie każdy chociaż nudne to jak flaki z olejem, a we fiacie 500 część ludzi zwyczajnie czuje się dziwnie, bo wszystkie są jakieś takie babskie delikatnie mówiąc.

Napisano
btw 500 konstrukcyjnie też ma ponad 10 lat ;] 
To prawda, ale 500 sie nie kupuje ze wzgledu na zdrowy rozsadek czy walory uzytkowe ;)
Napisano
1 godzinę temu, gilbert3 napisał:

Więc nie wiem o co chodzi z tą kiepską jakością wykonania. Mówię o wersji Lounge, niższe rzeczywiście słabo wyglądają jeszcze w salonie a co dopiero później.

Jak byłem w salonie oglądać Tipo to Pani z salonu Fiata co się znamy z 20 lat sama mówiła że jak się zdecydujemy na Tipo

żeby brać przynajmniej wersję easy ze względu na materiały i ogólną jakość. Dla czego :nie_wiem:.

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

we fiacie 500 część ludzi zwyczajnie czuje się dziwnie, bo wszystkie są jakieś takie babskie delikatnie mówiąc.

Żona po oglądnięciu i przymiarce do 500L stwierdziła że nie chce jeździć w akwarium. :hehe:

Napisano
9 minut temu, TADA napisał:

Jak byłem w salonie oglądać Tipo to Pani z salonu Fiata co się znamy z 20 lat sama mówiła że jak się zdecydujemy na Tipo

żeby brać przynajmniej wersję easy ze względu na materiały i ogólną jakość. Dla czego :nie_wiem:.

Znajoma, to chociaż pogadała z Tobą.

Ze mną nie mieli czasu porozmawiać, cen nie znali bo nastepnego dnia miała być koekta, więc ani starych ani nowych się nie dowiedziałem.

Zostawiłem 2 konfiguracje do wycenienia, miało być za 2-3 dni, przysłali za miesiąc, jak już czym innym jeździłem.

Przy takim podejściu mogą znikać.

Rodzina 500 mi nie podchodzi, Panda  mala i jakaś taka zabawkowa jak cała rodzina 500, jedynie Tipo mogłoby się liczyć (i Punto, choć małe i stare to z wygladu ma linie samochodu, a nie zabawki).

Napisano
4 godziny temu, TADA napisał:

Mi też wciskali wyższe wersje bo.... nie mieli podstawowej ;]

Napisano
31 minut temu, Citric napisał:

Mi też wciskali wyższe wersje bo.... nie mieli podstawowej ;]

Te tańsze akurat mieli na placu.

Napisano
14 godzin temu, Jaruga napisał:

Uderza brak TIPO w Austrii czy Niemczech (gdzie sporo rożnych Dacii), szerzej Fiata w ogóle (może poza 500)

Napisano

Tak wogole to producent wileu ciekawych i kultowych aut. Troche szkoda, ze zle zarzadzana i mamy co mmy. Lancia kaput a do tej pory jak widze nowa delte to zaluje ze nie kupilem. Poza 500 nie maja nic co bylo by warte zainteresowania. Panda droga, punto smiech na sali bravo cholera wie co to bylo jak na europejskie warunki. Tipo :hmm: niby fajne a niby nie. Pewnie beda tluki rebegade i lud kupi.

Napisano
Dnia 18.05.2018 o 17:25, Maciej__ napisał:

Co innego 500ka, ta to jest konstrukcyjnie ultranowoczesna ;)

Napisano
Dnia 18.05.2018 o 17:25, Maciej__ napisał:

Vw golf konstrukcyjnie to za to w kazdej generacji nowe auto? :) Mamy w pracy kia, renowki, fordy ktoeymi czasem jezdze i jakos w punto 2012  z 2012 r. prywatnym nie widze tej przewagi komstrukcyjnej konkurencji Jezdzi to to bardzo podobnie i nie chce sie psuc. W srodku calkiem wygodnie i plastki calkiem calkiem. Wiadomo ze nie jest to luskus ale zlego slowa nie powiem. Szkoda ze nie mam wersji z tjetem -bylby dodatkowy fun z jazdy

Napisano
Godzinę temu, norbert123 napisał:

Vw golf konstrukcyjnie to za to w kazdej generacji nowe auto? :) Mamy w pracy kia, renowki, fordy ktoeymi czasem jezdze i jakos w punto 2012  z 2012 r. prywatnym nie widze tej przewagi komstrukcyjnej konkurencji Jezdzi to to bardzo podobnie i nie chce sie psuc. W srodku calkiem wygodnie i plastki calkiem calkiem. Wiadomo ze nie jest to luskus ale zlego slowa nie powiem. Szkoda ze nie mam wersji z tjetem -bylby dodatkowy fun z jazdy

Nie no bez jaj punto zawsze bylo w tyle. Jak robilem PJ to jezdzilem Punto 1 55 i Fiesta 1.2 i to byla przepasc w wykonaniu, prowadzeniu i IMO tak zostalo do tej pory.

Napisano
5 minut temu, wujekcybul napisał:

Nie no bez jaj punto zawsze bylo w tyle. Jak robilem PJ to jezdzilem Punto 1 55 i Fiesta 1.2 i to byla przepasc w wykonaniu, prowadzeniu i IMO tak zostalo do tej pory.

Akurat GP nie jest dużo gorsze w plastikach od Fiesty, a to co Ford daje na drzwiach powoduje ból opartego o to coś kolana. Prowadzenie, owszem Ford lepiej, za to w klitowatość tego urządzenia jest dużo większa niż Fiata. 

Napisano
Dnia 19.05.2018 o 08:19, gilbert3 napisał:

Punto 2 FL FL FL Evo

Gdzie w zestawieniu Grande Punto i Punto 2012? Co do FL też przesadziłeś.

Napisano
48 minut temu, bartekm napisał:

Akurat GP nie jest dużo gorsze w plastikach od Fiesty, a to co Ford daje na drzwiach powoduje ból opartego o to coś kolana. Prowadzenie, owszem Ford lepiej, za to w klitowatość tego urządzenia jest dużo większa niż Fiata.

GP 2007r. wersja Emotion wygląda znacznie lepiej wewnątrz od VW Polo z 2016..., więc ten tego :P Zależy który rocznik i wersję się porównuje.

Edytowane przez krowka

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Sorry ale punto 1 czy 2 to przepasc w prowadzeniu do punto evo czy punto 2012 (jezdzilem II) Nie wiem jak z GP bo nie jezdilem ale pewnie podobnie sie tym jezdzi jak w evo tylko plastiki w srodku mniej nowoczesne i chyba gorsze

Edytowane przez norbert123

Napisano
Dnia 19.05.2018 o 08:19, gilbert3 napisał:

Argument z czapy. Jak za drogie to argumentacja ze nikt nie kupowal bo to tylko fiat (stilo ,croma) A jak za tanie to tez argument ze pewnie badziewie...Na razie ludzie narzekaja najwiecej na uconnect - czyli system mulimedialny. Zobaczymy jak to  auto sie bedzie sprawowac z wiekiem - podejrzewam ze silnikiki przetrzymaja duzo ciekawe jak reszta np blacharka bo w tak tanich autach producenci oszczedzaja i na tym

Na razie tipo sprzedaje sie calkiem niezle,  ze nie nadazaja z produkcja .

Napisano
22 minuty temu, norbert123 napisał:

Sorry ale punto 1 czy 2 to przepasc w prowadzeniu do punto evo czy punto 2012 (jezdzilem II) Nie wiem jak z GP bo nie jezdilem ale pewnie podobnie sie tym jezdzi jak w evo tylko plastiki w srodku mniej nowoczesne i chyba gorsze

Byc moze pewnie dlatego fiat nie przedstawi nastepcy czyli klienci nie podzielali Twojego zdania. A szkoda bo male autka to oni zawsze potrafili robic.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Byc moze pewnie dlatego fiat nie przedstawi nastepcy czyli klienci nie podzielali Twojego zdania. A szkoda bo male autka to oni zawsze potrafili robic.

W Polsce sprzedaz Punto byla kiepska xe wzgl prestizowych (20 lettnie vw golf tdi ma lepszy prestiz niz jakikoleiek fiat buhahaha - zawsze smieje sie z takich gosci co nie maja dziwne poczucie wyzszosci i nie moga zrozumiec dlaczego np kupilem brawo uzywane z t jetem a nie jak oni  vw czy skode - dopiero jak im sie daje przrjechac to nie sa juz tak pewni swego)  a w innych krajach pewnie tez sprzedaz punta taka sobie .

Mowilo sie w zeszlym roku ze fiat argo bedzie nastepca Punto w EU (zmodyfikowana wersja sprzedawana obecnie w brazylii - mozna zobaczyc na youtube jak to wyglada-takie mniejsze tipo- stylistycznie mnie nie .powala ale ciekawe jak jezdzi: 

). Moze prezes fca stwierdzil teraz  cos innego, a moze to tylko plotki zeby zmylic konnkurencje, moze nie, moze nastepca przyjdzie ( obecny odchodzi na eme) i zmieni strategie...  Oficjalnie chyba ogloszą w czerwvu co i jak. Moze faktycznie przez to ze maja chryslera i jeepa oraz alfa sie lepiej sprzedaje chca powalczyc o rynek bardziej prestizowy bo wiecej zysku maja.z tego ... Wg mnie to blad i sxybko wroca do korzeni albo zbanczą ale ja sie nie znam: p Na razie finansowo stoja chyba niezle wiec nie sa to decyzje bankruta (jak sie pewnie niektorym na AK czy w Polsce wydaje)  a raczej firmy ktora chce zarobic jeszcze wiecej

http://motoryzacja.wnp.pl/fiat-chrysler-podwaja-zysk,316119_1_0_0.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.