Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda zamyka fabrykę - koniec Made in Europe

Featured Replies

Napisano

Słyszało sie od około tygodnia.

790c448e4fb53f4dce3e1a0941d2662a.jpg&key=462e7b605bf160c8ff6b87404321d77049ff12e16f20cbc6db1a460ddc17528d

Honda zamyka fabryke w EU, GM opuści Pacific.

Pierwsza cześć jak narazie się potwierdza.

Okazuje się, ze jednak GM nie był taki głupi pozbywając sie EU [emoji1099] ‚Operacji’

Dom Type R - Swindon, UK idzie do zamkniecia - oficjalnie 2022.

Skutek, oficjalnie 3,500 ludzi musi poszukać innej roboty - widziałem zamknięte fabryki Mitsubishi, Ford,GM, - gadałem z tymi ludźmi - w większości ta praca będzie mniej płatna [emoji90][emoji107]. Cześć odejdzie na emeryture. Szkoda nagromadzonych lat doświadczenia...

- 10% mniej aut wyklepanych w UK

Swindon klepie rocznie ok 160k aut. Civic, CV-R - total dla UK to ok 1.5mil.

Powód, zaskakująco nie jest to Brexit 🇬[emoji1058][emoji1058]🇧 - chociaż jak to EU pismaki przedstawia to pewnie będzie wolało ‚Honda exit! Bo jest Brexit’

To jest ten sam powód dla którego GM opuściło EU.

Czytając PR papkę będzie mowa o konsolidacji[emoji90] produkcji z powodu EU regulacji emisji - a co za tym idzie mniejszej $$$ na wyklepana sztukę.

Dochodzi spadek sprzedaży. W 4-2018 były przymusowe wakacje, produkcja spadła do 570 klepanych aut na 24h.

Podpisane między EU [emoji1099]a J [emoji627]zgody o wolnym handlu wyglada ze dobiło pacjenta.

No i ostatni efekt to niestety niepewność z export z UK [emoji636] do [emoji1099]...

Oficjalnie decyzja ma być w mediach albo dziś albo jutro czasu EU.

Wyglada, ze to dopiero początek ‚konsolidacji’ klepania aut w EU.

Ford już się szykuje do ‚znacznych zmian strukturalnych w EU’

Wygrany: fabryka w Thailand 🇹[emoji1122][emoji1122]🇭 - Honda właśnie ogłasza nabór 2,000 ludzi aby rozwinąć produkcje... Civic i C-VR.

Prawdopodobnie będzie tez to nowe miejsce klepania Type R...

Reszta produkcji ma być ulokowana w kraju Trump - [emoji631][emoji631][emoji631]Greensburg, Indiana, ze znacznym zwiększeniem produkcji w OH....

46056d07a57c0cdadb357cbfaedcff11.jpg&key=e3302be6a8490b4ca32d0e032601cbd9a6a0459866825d8f2a212d0427d39b63

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano

Od dawna narzekają, że np. Civic kiepsko się sprzedaje w EU. Nic dziwnego, jak ceny zaczynają się od 80k PLN :facepalm:

Najwyraźniej lud nie kupi bajki o tym, że civic X to "prawie accord", bo jest większy od poprzednika. :hehe:

Napisano
  • Autor
Od dawna narzekają, że np. Civic kiepsko się sprzedaje w EU. Nic dziwnego, jak ceny zaczynają się od 80k PLN :facepalm:
Najwyraźniej lud nie kupi bajki o tym, że civic X to "prawie accord", bo jest większy od poprzednika. :hehe:

Honda miala, w EU wyglada ze może dalej ma ??? problemy - podobne zreszta do Mitsi.

Nie trafione produkty - CR-Z, olanie tradycyjnych właścicieli co kupowali Honda, wtopy konstrukcyjne - jak ‚nowy 1.5lT’ i zmianę to co klient chce na rynku.

Jak to udało się zahamowac w USDM i Asia Pacific to w EU wyglada, ze nie.

Teraz porozumienie o wolnym handlu nagle obniżyło ceny ich aut na EU.

Paradoksalnie - klient może zyskać, bo będąc w ich ‚butach’ produkcje z J przerzucają na rynek EU a Thailand i US biorą tych klientów na które rynki J klepała auta. Czyli jak mówią, konsolidacja...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
10 godzin temu, OZI napisał:

Powód, zaskakująco nie jest to Brexit 🇬emoji1058.pngemoji1058.png🇧 - chociaż jak to EU pismaki przedstawia to pewnie będzie wolało ‚Honda exit! Bo jest Brexit’

Jak nie jak tak? Skoro UK wychodzi z EU, to nie będą ją obowiązywać te zbójeckie regulacje. Fabryka spokojnie mogłaby zostać...

To jest ten sam powód dla którego GM opuściło EU.

Czytając PR papkę będzie mowa o konsolidacjiemoji90.png produkcji z powodu EU regulacji emisji - a co za tym idzie mniejszej $$$ na wyklepana sztukę.

Idąc tym tokiem myślenia, fabryki azbestu też nie należy zamykać... 

Konsensus w Europie jest taki, że nie chcemy żeby nam smrodzić. A Ty najwyraźniej uważasz, że w lepiej dać zarobić korporacji, hedge funds i miliarderom ze szczytu zamiast dbać o czystość powietrza setek milionów ludzi... 

@OZI, nie wiem czy i ile Ci Putin płaci, ale odpuść tą wieczną nagonkę na EU.

Dochodzi spadek sprzedaży. W 4-2018 były przymusowe wakacje, produkcja spadła do 570 klepanych aut na 24h.

Podpisane między EU emoji1099.pnga J emoji627.pngzgody o wolnym handlu wyglada ze dobiło pacjenta.

No i ostatni efekt to niestety niepewność z export z UK emoji636.png do emoji1099.png...

Czyli jednak chcą sprzedawać w EU, ale Brexit ich zabił 😄

Napisano
  • Autor
Czyli jednak chcą sprzedawać w EU, ale Brexit ich zabił [emoji1]  

Ja rozumiem ze to boli. Turcją tez robi Brexit? [emoji38] Bo następna ‚konsolidacja’ następuje w klepaniu Honda tam - i to jeszcze w tym kwartale, zmiany nie będą tak radykalne Z tego co lud analityków przewiduje ale będą. Znów ten brzydki Trump i Thailand zyska ...

15 lat temu jeśli dobrze pamietam Honda sprzedawała pod 300k aut w EU.

W 2018 sprzedała chyba ok 130-140k aut.

Porównaj sobie teraz ilość wyklepanych w UK na EU rynek i export.

Podpowiem Ci - Honda Made in EU $30k - Honda Made in Japan, Honda Made in Thailand $22k. Różnica procentowa 25%. Różnica - jedno jest Hatch drugie sedan...

Klepanie na rynek EU - 35% fabryki jeśli dobrze pamietam dane. Ergo export z UK 65%.

Ty tego jednak nie pojmujesz, ze tu nie chodzi o IMVHO wręcz idiotyczne przepisy dotyczące aut w EU - to tez kosztuje a klient i tak zapłaci np GFP.

Tu chodzi o całość EU regulacji m, gdzie koszt robienia business - w tym wypadku klepania aut jest w cenie detalicznej dostarczonej do dealera na zadupciu w drugiej części świata - 25% droższy od tej wyklepanej w środowisku gdzie EU regulacje nie obowiązują.

Ja wiem, ze można wołać jak jak ja się z idiotycznych regulacji nabijam (wiem - nie wolno! [emoji18][emoji38]) i - można tez wołać Brexit! [emoji636]- ale to znajdziesz w raportach analityków Bank of Tokyo dziś a za 7 tygodni przeczytasz w podsumowaniu roku finansowego wydrukowanego przez Honda....

Nie ma znaczenia czy ta fabryka byłaby w UK czy w Brussels - koszt ci się nie dodaje.

No chyba, ze znasz jakiś sposób żeby lud ci kupił ten sam produkt za 25% więcej - magia Made in Europe [emoji1]- lub chcesz wpakować masę $$$ w fabrykę aby sprostać regulacja niemożliwym fizycznie żeby były tanie na spadającym rynku - gdzie twoje produkty sprzedają się o 2/3 gorzej niż jeszcze 15 lat tamu...

2a9e32fd208cfb3f0964c9289053da50.jpg

GM tez pewnie sprzedał Opel PSA przez Brexit [emoji106]

Ford tez wywali 25,000 ludzi - jeszcze raczej w tym roku przez Brexit.

Zobaczymy jak się PSA weźmie za ‚optymizacje’ czy PL Gliwice długo pociągną - bo ze są kosztowo najlepsze to widać,ale politycznie żadnej siły nie maja vs fabryki w D czy F.... To ja już wiem to tez będzie Brexit!

Można tez będzie dalej winić GM bo ja już wiem, ze PL fabryka nie wyklepie ani jednej Astra dla GM w 2020, ja tez wiem, ze slot-y produkcyjne Astra dla GM są pod wielkim znakiem zapytania na 2019. Powód - napewno Brexit!

Swindon ma linie na 250k aut rocznie. Fakt.

Swindon klepie ciut więcej niż prawie polowe tego.... - fakt.

Swindon exportuje Civic do 70 krajów świata - następny fakt...

85% wyklepanych Civic w Swindon idzie na export - znów fakt - przebrzydle fakty Bank of Tokyo....

Swindon ‚konkuruje’ z Greensburg, IN, USA, Aliston - OT, Canada, Pranchinburi, Thailand - pomijam Made in China bo na rynek CDM.

Fakt Złego Bank of Tokyo - każda z tych fabryk potrafi wyklepać Civic za mniej niż Swindon....

Katsushi Inoue - COO na EU napewno dziś skłamał - skoro sam stwierdził co napisałem wyżej - ze to nie Brexit - Oh jedyna możliwa i słuszna teoria oczywiście - nie Wolno myśleć inaczej!

In light of the unprecedented changes that are affecting our industry, it is vital that we accelerate our electrification strategy and restructure our global operations accordingly.”

Tak tak wredny kłamca! To nie zmieniający się krajobraz konsumenta, EV i to ze kasy na sztuce nie ma - to Brexit!

Tfu, GM wysłało memo do wszystkich koloni - aka GM Holden ze aż zacytuje:

‚Rosnący koszt regulacji w EU spowodował, ze sprzedaż Astra po cenach rynkowych jest nie opłacalna. Niestety, nie ma możliwości spełnić oczekiwań naszych klientow i sprzedawać auto w akceptowanej cenie rynkowej’ - tu podpowiem, Astra można kupić za ok $17-18k dolcow wyjechać na ulice z bakiem paliwa od dealera - ‚oraz osiągnąć oczekiwana marże GM Holden, National Sales Company i dealerow.’ - NSN kupuje auta od GM - po ok AFAIK $20k - cena PSA po ostanich podwyżkach jest ok $18k dolcow...

Wiec.... niespodzianka - z Honda jest idiotycznie to samo....

Tak tak - i Putin ! Jeszcze należy nachdzcow do tego wrzucić! [emoji848][emoji1488]

Jak w ogóle można krytykować i się naśmiewać z jedynej słusznej politycznie lini?!

COO kłamie, GM kłamie, Bank of Tokyo kłamie, bo ktoś może widzieć z daleko ze coś nie działa....

Coś pominąłem?

Oczywiście można mówić ze się mylę ... wolność!

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Swindon exportuje Civic do 70 krajów świata - następny fakt...

85% wyklepanych Civic w Swindon idzie na export - znów fakt - przebrzydle fakty Bank of Tokyo....

i teraz ciekawostka, przy okazji tego zamieszania z fabrykami, pojawiają się plotki, ze Civic X będzie ostatnim.

Co ciekawe w 2021 roku produkcja Civica zostanie całkowicie zakończona – tyczy się to także zakładu w Gebze w Turcji, gdzie powstaje wersja sedan. Ten jednak ma pozostać aktywny i najprawdopodobniej zajmie się produkcją budżetowych modeli na lokalny rynek. Honda nie zapowiada póki co następcy aktualnego modelu – można się więc spodziewać nowego elektrycznego modelu, który zastąpi Civica, lub XI wcielenia tego modelu, mocno różniącego się od dotychczasowych generacji.

https://autogaleria.pl/nowosci/producenci-i-rynek/zegnaj-wielka-brytanio-honda-oficjalnie-oglasza-zamkniecie-fabryki-w-swindon/?fbclid=IwAR289K4DC0Vd81xNWPXS3Av2MwBpCEJjWrGkSOc0bfUMlB6_0BTABja9XEg

Napisano
15 godzin temu, OZI napisał:

Swindon klepie rocznie ok 160k aut. Civic, CV-R - total dla UK to ok 1.5mil.

CR-V obecnej generacji (przynajmniej na EU) ma VIN zaczynający się od kochanych przez fanów marki literek JHM :) czyli made in Japan.

Wychodzi na to, ze w Swindon tłucze tylko Civa hatch i CTR. 

HR-V obecnie na Europe też jest JHM i nie płynie już z Meksyku 

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

CR-V obecnej generacji (przynajmniej na EU) ma VIN zaczynający się od kochanych przez fanów marki literek JHM

Dzisiaj VIN nie oznacza już kraju produkcji, tylko często kraj pochodzenia marki ;].

Napisano
8 minut temu, amazaque napisał:

Dzisiaj VIN nie oznacza już kraju produkcji, tylko często kraj pochodzenia marki ;].

Pewnie zalezy od marki. Honda sie trzyma konwencji. 

Civic ze Swindon nie ma JHM tylko SHH jak dotychczas. 

Turecki sedan tez nie jest JHM tylko NLA jak dotychczas.

Sedan i Coupe ze stanów też mają VIN z 1 na początku.

Poza tym kumpel pracuje w ASO i to bardziej od niego mam te informacje a VIN to tylko potwiedza ;) 

Napisano

Te hondy to już coraz bardziej kosmiczne wozy... Jeszcze parę lat i będą latać ... A tak.na poważnie mnie się nie podoba takie futurystyczne jak że star trek

Napisano
17 godzin temu, iwik napisał:

80 tys to dużo za takie auto ??

przykre  , że kolejna fabryka out z UE

Napisano
4 minuty temu, HARDTECHNO napisał:

Te hondy to już coraz bardziej kosmiczne wozy... Jeszcze parę lat i będą latać ... A tak.na poważnie mnie się nie podoba takie futurystyczne jak że star trek

dla każdego cos miłego :) jedni lubią kosmiczne kształty :) a inni wolą jak kolejne generacje sie roznia kształtem swiateł - dla nich jest VW Golf :) 

zresztą jeden z modeli ma przydomek ufo, co wcale nie ujmuje użyteczności. Co więcej, akurat na to nie można narzekać w tej marce  :) 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
7 minut temu, Marcin79 napisał:

z jakiej UE 😄 jeszcze tylko miesiąc

Edytowane przez Filipfm

Napisano
17 minut temu, Filipfm napisał:

z jakiej UE 😄 jeszcze tylko miesiąc

Ucierpią nie tylko pracownicy za Swindon - ale całe łańcuchy kooperantów, z UE także.

To jest właśnie ten globalny dla UE skutek Brexitu. Wyspy dostaną nieocheblowaną deską, reszta ocheblowaną. Boleć będzie, może nie tak samo, obie strony... 

Wyjście UK z Unii to też zmniejszenie rynku EU - a więc mniejsze potencjalne zyski z opracowania modeli dla EU. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Najwyraźniej za dużo. Okazuje się, że nie wystarczy wyklepać 15 cm dłuższe nadwozie (oraz 15k PLN wiecej w cenniku) żeby udawać, że auto startuje w wyższej lidze.
To samo zresztą czeka mazdę 3 przy jej cenach z d... Samo nadwozie z ładnym czerwonym kolorkiem to trochę za mało jak na 100k PLN.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
27 minut temu, Marcin79 napisał:

Za jakie, za pokemona?

Jak dla mnie to za dużo jak za takiego transformersa.

Napisano
55 minut temu, amazaque napisał:

Przykłady na potwierdzenie tej rewelacji?

Napisano
13 minut temu, grogi napisał:

Wyjście UK z Unii to też zmniejszenie rynku EU - a więc mniejsze potencjalne zyski z opracowania modeli dla EU. 

Nawet jesli wyjda z Unii to nie wyjda z Europy ;)

Raczej chyba nikt nie projektowal aut stricte pod Wspolnote UE...

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Za jakie, za pokemona?

Jak dla mnie to za dużo jak za takiego transformersa.

To raczej przykre ze dla nas 80 tys za hondę to dużo. 

Btw u nas cena jest taka sama jak w de ?

Napisano
9 minut temu, iwik napisał:

Najwyraźniej za dużo. Okazuje się, że nie wystarczy wyklepać 15 cm dłuższe nadwozie (oraz 15k PLN wiecej w cenniku) żeby udawać, że auto startuje w wyższej lidze.
To samo zresztą czeka mazdę 3 przy jej cenach z d... Samo nadwozie z ładnym czerwonym kolorkiem to trochę za mało jak na 100k PLN.

Tak . Natomiast golf za 75 tys to juz okazja życia :) ?

Napisano
Teraz, Marcin79 napisał:

To raczej przykre ze dla nas 80 tys za hondę to dużo. 

Co w tym przykrego?

Ja nigdy nie rozumialem fenomenu Hondy w PL...

Ostatnie ciekawe auto jakie wyprodukowali to chyba CRX ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Co w tym przykrego?

Ja nigdy nie rozumialem fenomenu Hondy w PL...

Ostatnie ciekawe auto jakie wyprodukowali to chyba CRX ;]

Tak jak wyżej napisalem , dla nas tylko golf i schabowy z ziemniakami są fajne.

Napisano
26 minut temu, grogi napisał:

Ucierpią nie tylko pracownicy za Swindon - ale całe łańcuchy kooperantów, z UE także.

To jest właśnie ten globalny dla UE skutek Brexitu. Wyspy dostaną nieocheblowaną deską, reszta ocheblowaną. Boleć będzie, może nie tak samo, obie strony... 

To jasne, ze Honda nie produkuje wszystkiego sama i korzysta z kooperantów - w dużej mierze europejskich sachsa, boscha, valeo itp. 

Modeli stricte pod Europe juz nie ma. Ostatnim był Civic IX. Teraz wszystkie modele dostępne w EU to modele globalne. Tylko duże rynki jak Ameryka czy Azja dostają swoje modele. 

Oczywiscie sa roznice pomiedzy Civicem EU a USDM ale to detale na poziomie wyposazenia i konfiguracji 

Napisano
Tak . Natomiast golf za 75 tys to juz okazja życia [emoji4] ?
Ja nic takiego nie twierdzę. Nie dałbym tyle za golfa 1.0

Napisano
22 minuty temu, Filipfm napisał:

To jasne, ze Honda nie produkuje wszystkiego sama i korzysta z kooperantów - w dużej mierze europejskich sachsa, boscha, valeo itp. 

Modeli stricte pod Europe juz nie ma. Ostatnim był Civic IX. Teraz wszystkie modele dostępne w EU to modele globalne. Tylko duże rynki jak Ameryka czy Azja dostają swoje modele. 

Oczywiscie sa roznice pomiedzy Civicem EU a USDM ale to detale na poziomie wyposazenia i konfiguracji 

A Europa to nie jest duży rynek? 

W Stanach sprzedaje się ok. 18 mln samochodów rocznie. W Europie 2018 sprzedało się 15.2 mln. Dla mnie to są rynki zupełnie porównywalne. 

Edytowane przez grogi

Napisano
32 minuty temu, grogi napisał:

A Europa to nie jest duży rynek? 

W Stanach sprzedaje się ok. 18 mln samochodów rocznie. W Europie 2018 sprzedało się 15.2 mln. Dla mnie to są rynki zupełnie porównywalne. 

Dla Hondy nie jest. Honda sprzedawala w Europie rocznie tyle civicow co w USA w ciągu 1,5 miesiąca. 

W EU to produkt niszowy. Tutaj dominuja marki europejskie, ktore z kolei albo sa nieobecne albo mniej dominujace w USA. Do tego dochodzi kwestia koniecznosci utrzymania kilkudziesieciu rynków - roznice prawne, jezykowe, osobny marketing itp.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Przykłady na potwierdzenie tej rewelacji?

Clio VF wyprodukowane w Turcji ;].

Napisano
4 minuty temu, amazaque napisał:

Clio VF wyprodukowane w Turcji ;].

I nie da się na jego podstawie zdekodować miejsca/zakładu produkcji, czy tylko 1 taki zaklad jest?

Napisano
10 minut temu, ZUBERTO napisał:

I nie da się na jego podstawie zdekodować miejsca/zakładu produkcji, czy tylko 1 taki zaklad jest?

Klepią to we Francji i Turcji, wszystkie maja VF. Z samego VIN nie ogarniesz. 

Napisano

Civic nowy to takie brzydactwo, ze nie wiem kto to kupuje. Ceny z kosmosu. CRV tez relatywnie drogi vs silniki, ktore oferowal. Jazz to nawet nie chce mowic 80k za auto klasy B. Ja nie jestem zbytnio zaskoczony. HB sprzedaje sie coraz mniej niech sobie sprzedaja w ASIA i USA.

Napisano
Dnia 19.02.2019 o 20:59, wujekcybul napisał:

Civic nowy to takie brzydactwo, ze nie wiem kto to kupuje. Ceny z kosmosu. CRV tez relatywnie drogi vs silniki, ktore oferowal. Jazz to nawet nie chce mowic 80k za auto klasy B. Ja nie jestem zbytnio zaskoczony. HB sprzedaje sie coraz mniej niech sobie sprzedaja w ASIA i USA.

Dla mnie hitem to jest HRV ;] wyglada gorzej niz Dacia Duster i kosztuje 2x wiecej :hehe:

Honda nie ma praktycznie zadnego auta, ktore mogloby interesowac europejskiego klienta....

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Honda nie ma praktycznie zadnego auta, ktore mogloby interesowac europejskiego klienta....

Jazz, TypeR ..

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał:

Dla mnie hitem to jest HRV ;] wyglada gorzej niz Dacia Duster i kosztuje 2x wiecej :hehe:

Z tego co widze w USA tylko SUV, sedan i hb tam nie ida. 

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Jazz, TypeR ..

Jazz absurdalna cena. Type R to kwestia gustu ale mi sie nie podoba.

Napisano
Dnia 18.02.2019 o 23:21, OZI napisał:

Okazuje się, ze jednak GM nie był taki głupi pozbywając sie EU emoji1099.png ‚Operacji’

Widzę że zdarta eurokołchozowa płyta wciąż w ruchu. Twoje motoryzacyjne wątki są trochę jak Honda, jadą na dobrej opinii sprzed wielu wielu lat, a na dzień dzisiejszy to nic innego jak polityczno-PRowa paplanina o niczym. Chyba nadchodzi powoli czas by prosić kolegów :czujnik: o przenoszenie tego na HP.

Hondę mało kto w Europie kupował, bo wskaźnik value / money mają poziomie koszmarnie mizernym, trudno uwierzyć że na opinii bezawaryjnych, zaawansowanych technicznie samochodów dojechali tak daleko. Niech idą na rynki które cenią sobie ten dalekowschodni plastik-fantastik i jednostki napędowe w najlepszym przypadku sprzed dekady.

Napisano
4 godziny temu, format napisał:

Hondę mało kto w Europie kupował, bo wskaźnik value / money mają poziomie koszmarnie mizernym, trudno uwierzyć że na opinii bezawaryjnych, zaawansowanych technicznie samochodów dojechali tak daleko. Niech idą na rynki które cenią sobie ten dalekowschodni plastik-fantastik i jednostki napędowe w najlepszym przypadku sprzed dekady. 

Tak mało, że swego czasu jak był boom na Accordy, to okres oczekiwania był niczym u Skody - pół roku jak się załapało na dany kontyngent, który sobie Honda pl wynegocjować. Potem podobnie było z Civiekiem. Tak było ale trochę lat już wstecz.

Napisano
11 godzin temu, wujekcybul napisał:

Z tego co widze w USA tylko SUV, sedan i hb tam nie ida. 

What? piszesz o Civicu? W sensie dostepnosci czy sprzedazy? W Rayu jest dostepny Sedan, Coupe, Hatch.

A jezeli chodzi o cala game modelową marki to jest tego multum

Civic Sedan, Coupe, Hatchback. Wersje cywilne i sportowe (w coupe i sedanie Si, w hatchu TypeR)

Accord (zwykły + hybryda)

Insight hybryda

Clarity (hybryda, plug in hybrid, electric, fuel cell)

Jazz

HRV

CRV (chyba tez dostana hybryde, chociaz na razie nie ma na liscie)

Pilot

Passport

Oddysey

Ridgeline

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

What? piszesz o Civicu? W sensie dostepnosci czy sprzedazy? W Rayu jest dostepny Sedan, Coupe, Hatch.

A jezeli chodzi o cala game modelową marki to jest tego multum

Oczywiscie, ze multum plus Acura. Ale akurat sedany i hb to w USA srednio sie sprzedaja.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Oczywiscie, ze multum plus Acura. Ale akurat sedany i hb to w USA srednio sie sprzedaja.

Civica pchają na rynek miedzy 20 a 35 tys egz miesięcznie. I to raczej sedan dominuje przynajmniej w tym modelu. Niestety nie mam rozkładu sprzedazy wg nadwozia. W poprzedniej generacji nie było hatcha w US i sprzedaz byla na podobnym poziomie. Za 2018 wyszło do kupy 325tys. CRV sprzedają nieco więcej. 379k za 2018. Jak to sie ma do statystyk rynkowych nie wiem. Ale te 2 modele to ok 50% sprzedazy calej marki (nie wliczając acury). 2018 zamkneli wynikiem 1,446M

Napisano
4 minuty temu, Filipfm napisał:

Civica pchają na rynek miedzy 20 a 35 tys egz miesięcznie. I to raczej sedan dominuje przynajmniej w tym modelu. Niestety nie mam rozkładu sprzedazy wg nadwozia. W poprzedniej generacji nie było hatcha w US i sprzedaz byla na podobnym poziomie. Za 2018 wyszło do kupy 325tys. CRV sprzedają nieco więcej. 379k za 2018. Jak to sie ma do statystyk rynkowych nie wiem. Ale te 2 modele to ok 50% sprzedazy calej marki (nie wliczając acury). 2018 zamkneli wynikiem 1,446M

Niezły wynik... W Europie w 2018 mają udział 0.8% - czyli jakieś 100.000 egzemplarzy?! W 2007 sprzedali 3x tyle.

Edytowane przez grogi

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

Niezły wynik... W Europie w 2018 mają udział 0.8% - czyli jakieś 100.000 egzemplarzy?! W 2007 sprzedali 3x tyle.

Tak. W EU civica rocznie sprzedają tyle co w US w 2 miechy i to słabe.

Napisano
W 2007 ufo raczej nie miało godnego przeciwnika.
Teraz, mimo, że lubię h nie zdecydowalbym się na X
Napisano
1 minutę temu, hefi napisał:

W 2007 ufo raczej nie miało godnego przeciwnika.
Teraz, mimo, że lubię h nie zdecydowalbym się na X

No właśnie - mieli fajne auto, to się sprzedawało nawet w recesji... Teraz nie mają - to co się ma sprzedawać? 

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

No właśnie - mieli fajne auto, to się sprzedawało nawet w recesji... Teraz nie mają - to co się ma sprzedawać? 

I Mazda idzie śladami Hondy... Silniki o archaicznej charakterystyce, potężne wpadki jakościowe, brak ciekawych modeli, chore ceny. Japonia chyba powoli traci zainteresowanie rynkiem europejskim (poza Toyotą i Suzuki).

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał:

I Mazda idzie śladami Hondy... Silniki o archaicznej charakterystyce, potężne wpadki jakościowe, brak ciekawych modeli, chore ceny. Japonia chyba powoli traci zainteresowanie rynkiem europejskim (poza Toyotą i Suzuki).

Akurat w PL to Mazda trzyma sie naprawde dobrze :ok:

Napisano
28 minut temu, Maciej__ napisał:

Akurat w PL to Mazda trzyma sie naprawde dobrze :ok:

zgadza się. Ja osobiście się trochę rozczarowałem 6-tką, na którą byłem napalony. Moja żona była z kolei napalona na Mazdę Cx-3, ale ostatecznie też wybrała inne auto, chociaż w jej przypadku przeważył aspekt ekonomiczny - za tę samą kasę dostała ciut lepiej wyposażony samochód.

Niemniej jednak auta są śliczne z prostymi i w miarę ekonomicznymi silnikami benzynowymi.

Napisano
Teraz, bergerac napisał:

zgadza się. Ja osobiście się trochę rozczarowałem 6-tką, na którą byłem napalony.

Mnie CX5 2.0nPB tescia kompletnie nie urzekla...

Gdybym szukal SUVa to wybralbym zdecydowanie Tiguana lub 3008 :ok:

A juz stosowanie silnikow atmosferycznych w takim aucie to kompletene nieporozumienie..

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Mnie CX5 2.0nPB tescia kompletnie nie urzekla...

Gdybym szukal SUVa to wybralbym zdecydowanie Tiguana lub 3008 :ok:

A juz stosowanie silnikow atmosferycznych w takim aucie to kompletene nieporozumienie..

to mamy podobne preferencje :ok: Bardzo mi się spodobał 3008, do tego stopnia, że próbowałem żonę namówić, żebyśmy go kupili zamiast 2008 :hehe: Nie dała się namówić, bo twierdziła, że jest dla niej zdecydowanie za duży, a w 2008 czuła się świetnie. Niestety jak już wcześniej pisaliśmy dużym minusem 3008 jest cena. Peugeot ma bardzo drogie auta w porównaniu do konkurencji, chociaż wg mnie świetne. Tiguan też jest świetnym wozem, chociaż designem go Pug IMO bije na głowę. Wnętrze to już przepaść:

919993235_;slot=1;filename=eyJmbiI6Ijh5Y

919993235_;slot=10;filename=eyJmbiI6InY0

920703586_;slot=3;filename=eyJmbiI6IngyY

920703586_;slot=4;filename=eyJmbiI6ImdhM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.