Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

żarówki H4 - cena/jakość

Featured Replies

Napisano

Jakie obecnie żarówki H7 mają najlepszy stosunek ceny do jakości? I żeby nie przepalaly się zbyt szybko

P. S. Admina proszę o edycję tematu z H4 na h7

Edytowane przez angrius

Napisano
Jakie obecnie żarówki H4 mają najlepszy stosunek ceny do jakości? I żeby nie przepalaly się zbyt szybko

H4 i szybkie przepalanie? H7 to się szybko przepala, ale H4 świeci latami. Może coś z instalacją nie tak? Bo przy H4 to nie pamiętałem jak się wymienialo z powodu przepalenia. A te co kojarzę, które były dobre to Osram Night Breaker, ale to było z 13 lat temu. default_smile.gif 

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, spad napisał:

H4 i szybkie przepalanie? H7 to się szybko przepala, ale H4 świeci latami. Może coś z instalacją nie tak? Bo przy H4 to nie pamiętałem jak się wymienialo z powodu przepalenia. A te co kojarzę, które były dobre to Osram Night Breaker, ale to było z 13 lat temu. default_smile.gif 

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Ech literówka mi się wkradła... Myślałem o h7 a pisałem o h4:facepalm:

Obecnie mam Osram nightbreaker laser +130%. Świecą ok, ale jedna się przepaliła. Może jest coś tańszego a dobrego. Ta wytrzymała 19 miesięcy (głównie jazda na dziennych) 

Napisano
4 minuty temu, angrius napisał:

Obecnie mam Osram nightbreaker laser +130%. Świecą ok, ale jedna się przepaliła. Może jest coś tańszego a dobrego. Ta wytrzymała 19 miesięcy (głównie jazda na dziennych) 

2 lata rekoimi ?

Napisano

Tungsram megalight.

Wszystkie z dopiskiem Blue są mega kijowe w deszczu.

Napisano
9 godzin temu, sdss napisał:

Tungsram megalight.

Wszystkie z dopiskiem Blue są mega kijowe w deszczu.

Nie prawda, może jakieś wynalazki. Testowałem sportlight Blue, cool blue i jest dobrze. Wcześniej byłem fanem megalightow, ale w święceniu na drodze nie widać tych dodatkowych metrów porównując z cool blue, a za to w kloszu reflektora najbardziej widać, że światło jest zbliżone do 4300 i nie świeci tak na żółto. 

Napisano
10 godzin temu, angrius napisał:

Ta wytrzymała 19 miesięcy

Bardziej miarodajny byłby przebieg, ale jak na żarówki +% to wygląda na dobry wynik.

Napisano
10 godzin temu, angrius napisał:

19 miesięcy to mało? Mi padła po 4 miesiącach... :facepalm:

Ale światła było sporo :oki:

Napisano
19 minut temu, noras napisał:

Bardziej miarodajny byłby przebieg, ale jak na żarówki +% to wygląda na dobry wynik.

A jeszcze bardziej miarodajne byłyby motogodziny, czyli jednak czas faktycznego święcenia w godzinach. 

Napisano
21 minut temu, noras napisał:

9000km i 4 miesiące 

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał:

byłyby motogodziny, czyli jednak czas faktycznego święcenia w godzinach.

No tu byś musiał do motogodzin dodać współczynnik % jazdy w nocy.

Inna sprawa, że koszt 1/2 zbiornika paliwa na półtora roku jest pomijalny, więc jeśli świeci dobrze (o ile żarówka może świecić dobrze) to bym założył takie same.

Napisano
21 minut temu, Pipper napisał:

19 miesięcy to mało?

Popatrz wyżej. Jest jedna propozycja żeby lecieć z rękojmią ...

Napisano

Mnie zawsze zastanawia dlaczego żarówki fabryczne z pierwszego montażu wytrzymują bardzo długo. W Rio przepaliły się przy 100 kkm.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Polecam żarówki H7 HELLA Long Life. Zamontowałem je tuż po zakupie auta czyli w połowie 2014 roku i do dziś się ich nie dotykałem. Fakt, mało jeżdżę w nocy. Dostają popalić tak naprawdę w okresie zimowym :)

hella-zarowka-h7-55w-12v-performance.jpg

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, noras napisał:

Przebieg jakieś 13kkm. Ale z tego to pewnie koło 50% było na mijania jeżdżone bo mam dzienne. 

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

Polecam żarówki H7 HELLA Long Life. Zamontowałem je tuż po zakupie auta czyli w połowie 2014 roku i do dziś się ich nie dotykałem. Fakt, mało jeżdżę w nocy. Dostają popalić tak naprawdę w okresie zimowym :)

hella-zarowka-h7-55w-12v-performance.jpg

W Astrach H wytrzymywaly mi równo rok, z niezwykla regularnoscia od pierwszych przymrozków do pierwszych przymrozków.

Auta bez dziennych, po jakieś 15-20kkm/rok.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
13 minut temu, ZUBERTO napisał:

W Astrach H wytrzymywaly mi równo rok, z niezwykla regularnoscia od pierwszych przymrozków do pierwszych przymrozków.

Auta bez dziennych, po jakieś 15-20kkm/rok.

Uruchamiasz silnik na włączonych światłach? 

Napisano
6 godzin temu, bochumil napisał:

Uruchamiasz silnik na włączonych światłach? 

Tryb skandynawski/auto, nie pamietam czy zapalaly się przed czy po odpaleniu silnika, a astr już nie mam.

Napisano
  • Autor

Ciekawa sytuacja... Wczoraj padła jedna żarówka - dlatego ten wątek. Dziś zajezdzam do teściów na jednej. Chcę wracać do domu, wsiadam, odpalam i... ciemność... Ciemność widzę... 🙁 Dzień po padła druga żarówka. Tak mi się jeszcze nie zdarzyło by właściwie w tym samym czasie padły dwie na raz...

Napisano

Dlatego zawsze wymienia się dwie żarówki :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, akir napisał:

Dlatego zawsze wymienia się dwie żarówki :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

A kolega myśli że dlaczego padły dwie w jednym czasie? Zawsze wymieniam dwie. Nigdy jednej

• 1 miesiąc później...
Napisano

jak cos to promocja od jutra na dobre H4 :)

CY9b5Qk6TJ_nwlFDcoyAWQ.png

Napisano
8 godzin temu, PawelWaw napisał:

W jakim sklepie? 

Napisano
5 godzin temu, 4tyelement napisał:

W jakim sklepie? 

przeczytaj pod obrazkiem

Napisano
19 godzin temu, PawelWaw napisał:

CY9b5Qk6TJ_nwlFDcoyAWQ.png

Na Allegro za 22 można kupić, więc z tą promocją rzeczywiście poszaleli ;)

Napisano

Owszem. Do cen alledrogo pewnie sie nie podskoczy, ale jak by co to sa tez H7 z tej serii po 45pln. Sklep ten sam.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, czachabrava napisał:

Ogólnie te żarówki są takie sobie. Lepsze jak seria, ale szału nie ma.

Zawsze ich używałem Philips Vision Plus były tanie, lepsze, a mimo to trwałe.

Napisano

Osobiście nie używam Philips Vision Plus, ponieważ w porównaniu do GE Megalight Plus +130 czy Tungsram Megalight Ultra +120 (to te same żarówki w zasadzie) są zwyczajnie słabe. Żywotne pewnie są, ale wygląda na to, że te o których pisałem wystarczają na jakieś 20-30kkm, więc nie ma o dyskutować. Osram Night Breaker droższe, jakoś nie zauważyłem lepszego oświetlenie drogi, natomiast dramatycznie szybko padały. Fajne były Philips Blue Vision, ale drogie i szybko padały. 

Napisano

Tungsram Megalight +120% we francuskiej myśli technologicznej wytrzymują średnio 9 miesięcy i z reguły przepalają się w czasie rozruchu auta.

Wszelakie Osramy Night Breaker Laser to kwestia pół roku,a czasem to i krócej.

Obecnie przerabiam drugi komplet Tungsramów.

• 1 rok później...
Napisano
12 godzin temu, mati_lecha napisał:

Tak - coś więcej dodać? :hehe:

Jeżeli chodzi o H7 i H1 to Tungsram Sportlight Extreme 5000k się szybko kończą - pozostałem przy Megalight 120% lub +150%. 200% jeszcze nie testowałem. 

Napisano
1 godzinę temu, futrzak napisał:

Tak - coś więcej dodać? :hehe:

Jeżeli chodzi o H7 i H1 to Tungsram Sportlight Extreme 5000k się szybko kończą - pozostałem przy Megalight 120% lub +150%. 200% jeszcze nie testowałem. 

Spodziewałem się, że Extreme 5000k będą trwalsze niż te Megalight 😲

A jak długo wytrzymały u Ciebie te Extreme 5000k ? Pomijając trawłość widać różnicę w porównaniu do standardowych?

Napisano
4 minuty temu, mati_lecha napisał:

A jak długo wytrzymały u Ciebie te Extreme 5000k ? Pomijając trawłość widać różnicę w porównaniu do standardowych?

W nowszych autach jak masz dzienne to mijania wytrzymują zdecydowanie dłużej . Osobiście używałem Osram Silver i byłem bardzo zadowolony , ale nie miałem dziennych i wytrzymały ok 20kkm czyli u mnie 1.5 roku . Teraz FULL LED i jest bardzo dobrze , szerzej i dalej świecą i drogowe choć wydaje się że są takie sobie to na trasie w połączeniu z mijania świecą mega dobrze

Napisano
W dniu 25.12.2019 o 10:43, KYRTAP napisał:

Mnie zawsze zastanawia dlaczego żarówki fabryczne z pierwszego montażu wytrzymują bardzo długo. 

Bo są typu long life... 

Napisano
15 godzin temu, mati_lecha napisał:

Nie, wytrzymały (H7) może 10kkm? Megalight dużo dłużej. Tak czy inaczej, H1 wytrzymują w ogóle dłużej niż H7. To jest postęp. 

15 godzin temu, mati_lecha napisał:

Standardowe znaczy te od nowości, czy kupowane później? Te w nowych sa long-life, świecą tak sobie, ale są "wieczne".  W dalszej eksploatacji nie zdarza mi kupować "normalnych", cokolwiek to znaczy. Synowi raz kupiłem w Norauto jakiś komplet H4 za ponad 30zł i fatalnie to świeciło po Megalight. 

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ja fabryczne zmieniłem po 2 latach, bo już słabe światło dawały.

Coś za coś. Mają sens tam gdzie wymiana jest trudna. Zostawiłem LL tylko w doświetlaniu zakrętów, bo tam każda inna żarówka padałaby jak muchy... 

Napisano
2 minuty temu, aviator napisał:

Coś za coś. Mają sens tam gdzie wymiana jest trudna. Zostawiłem LL tylko w doświetlaniu zakrętów, bo tam każda inna żarówka padałaby jak muchy... 

W doświetlaniu już 5 rok fabryczne :ok:

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

W doświetlaniu już 5 rok fabryczne :ok:

To jak z kierunkowskazami , w poprzednim aucie przez 17 lat bez wymiany . Te doświetlenie boczne jest załączane nie do razu tylko w większości aut przez stopniowe zwiększanie mocy ,a to gwarantuje bardzo długą trwałość żarówek

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał:

Te doświetlenie boczne jest załączane nie do razu tylko w większości aut przez stopniowe zwiększanie mocy ,a to gwarantuje bardzo długą trwałość żarówek

U mnie raczej startuje od razu. Natomiast do wymiany musiałbym demontować zderzak i wyciągać reflektor, więc tylko LL... 

Napisano
2 minuty temu, aviator napisał:

U mnie raczej startuje od razu. Natomiast do wymiany musiałbym demontować zderzak i wyciągać reflektor, więc tylko LL... 

A po co LL. Ile razy to się włącza dziennie / wieczorami , na ile minut ?

Napisano

Czas nie ma znaczenia, tylko ilość włączeń. A w mieście świecą na każdym zakręcie. Kolega ma takiego samego Cee'd i zwykle żarówki mu się przepalały. 

Napisano
Teraz, aviator napisał:

Czas nie ma znaczenia, tylko ilość włączeń. A w mieście świecą na każdym zakręcie. Kolega ma takiego samego Cee'd i zwykle żarówki mu się przepalały. 

U mnie tylko wtedy, gdy mijania włącza się