Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TONALE - nowy model Alfa Romeo od 5 lat dzień przed oficjalną premierą

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, bochumil napisał:

Ciekawe jak z wytrzymałością alternatorów w Ferrari 🤔

No myślę, że tam się szarpnęli na osłonkę za 100 zł ;]

Napisano
35 minut temu, rwIcIk napisał:

Niby można, ale po co.

Wiem, że na 6 biegu jedzie do np. 70, potem zmieni na 7. Więc jadąc poniżej 70 mam 6 i 1500 obrotów, a potem 7 i 1250 obrotów.

Ale to i tak w dzieje się w zakresie do 1500 obr.

Chyba, że dodać mocniej gazu, to albo przyspiesza na danym biegu albo redukuje o jeden lub o 2 biegi.

Staram się dodawać gazu tak, by redukował o jeden.

Ale to i tak nie zmienia pracy "EKO" Tylko przejście w "SPORT" zmienia trochę pracę, na wyższych obrotach na niższych biegach.

Mój w trybie innym niż "sport" lub manual nie uważa za stosowne informować kierowcy na którym akurat jedzie biegu i właściwie trudno mieć mu to za złe.

;]

Napisano
Godzinę temu, stig napisał:

Pisałem kiedyś o tym, że niektórych doświadczenia zatrzymały się na tamtych modelach. To odpowiedź była taka, że następne modele miały być lepsze, poprawy niby nie było, więc z następnymi będzie to samo…

Każdy obiecuje. Taki VAG po wpadce z TDI 2.0 chwilę później zaliczył wpadkę z pierwszymi rocznikami TFSI. Są rzeczy, które wychodzą w praniu, a nie w testach laboratoryjnych, w których być może zwraca się obecnie większą uwagę na bezpieczeństwo i ekologię niż na wytrzymałość silnika... i alternatorów oczywiście.

Edytowane przez bochumil

Napisano
31 minut temu, Furvus_Eques napisał:

Mój w trybie innym niż "sport" lub manual nie uważa za stosowne informować kierowcy na którym akurat jedzie biegu i właściwie trudno mieć mu to za złe.

;]

Myślałem że tylko mój zabytek tak ma :)

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał:

znasz kogos kto kupil nowa alfe ???

Ja kupiłem nową Giuliette, ale chyba za to bana nie dostanę.

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał:

Ciekawe jak z wytrzymałością alternatorów w Ferrari 🤔

Jak alternatory to nie wiem ale jedno Ferrari wczoraj bardzo ładnie się jarało w Austrii.

spacer.png

Edytowane przez TADA

Napisano
7 minut temu, TADA napisał:

Jak alternatory to nie wiem ale jedno Ferrari wczoraj bardzo ładnie się jarało w Austrii.

spacer.png

Będzie akcja przywoławcza? ;]

Napisano
9 godzin temu, Woockush napisał:

Dalej mnie intryguje czym jest i do czego służy "elastyczność" w samochodzie z 8 biegowym automatem.

Właśnie to, że niezależnie na jakim biegu i przy jakiej prędkości jest auto to potrafi dynamicznie ruszyć lub przyspieszyć. O ile te 8 biegów pomagało przy większej prędkości poza miastem, to w mieście nie wiele ratowało.

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał:

A po co Ci 300KM i elastyczność do jechania 130 na tempomacie ;]

To takie same opowieści jak posiadaczy Tesli o mocy i kosmicznym przyspieszeniu niezbędnym do jazdy. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mnie jakaś Tesla wyprzedziła z prawej albo z lewej strony na A czy S pomimo, że jeżdżę 130-150.

Czasem teoria rozmija się z praktyką. To auto w mieście jeździło słabo. Przy 90 i wyżej jeździło już bardzo dobrze (poza głośnością ;)).

Tesle wielokrotnie mnie wyprzedzała na A2 czy A1 i nie dałem jej dogonić ..

Napisano
8 godzin temu, Furvus_Eques napisał:

Dlaczego miałbym nie wymagać tego od dwulitrowej benzyny jeśli dwulitrowy diesel to potrafi?

Tym bardziej, że inne i to słabsze 2.0 benzyny to potrafią ;).

Napisano

znasz kogos kto kupil nowa alfe ???
Tak, ktoś z mojej bliskiej rodziny, a potem stało się wielkie nieszczęście... Ja kupiłem używaną Alfę [emoji1787]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 minuty temu, sherif napisał:

Czasem teoria rozmija się z praktyką. To auto w mieście jeździło słabo. Przy 90 i wyżej jeździło już bardzo dobrze (poza głośnością ;)).

Tesle wielokrotnie mnie wyprzedzała na A2 czy A1 i nie dałem jej dogonić ..

Bez przesady przy prędkościach grubo pow. 150 pościg nie potrwałby długo ;]

Napisano
6 minut temu, sherif napisał:

Tym bardziej, że inne i to słabsze 2.0 benzyny to potrafią ;).

Jakiś przykład ? Zaciekawił mnie ten temat.

Napisano
12 minut temu, MarcG napisał:

Bez przesady przy prędkościach grubo pow. 150 pościg nie potrwałby długo ;]

Przy 200 odpusciłem :phi:

11 minut temu, mugen napisał:

Jakiś przykład ? Zaciekawił mnie ten temat.

Np Volvo którym jeżdżę na co dzień T4, 2.0 TFSI w takim A4 czy Arteonie też jeździ poprawnie i jest elastyczny.

Napisano
14 minut temu, sherif napisał:

Przy 200 odpusciłem :phi:

Np Volvo którym jeżdżę na co dzień T4, 2.0 TFSI w takim A4 czy Arteonie też jeździ poprawnie i jest elastyczny.

Przy 200 to pewnie po 30min. zawody by się skończyły ;]

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał:

Niby można, ale po co.

Wiem, że na 6 biegu jedzie do np. 70, potem zmieni na 7. Więc jadąc poniżej 70 mam 6 i 1500 obrotów, a potem 7 i 1250 obrotów.

Ale to i tak w dzieje się w zakresie do 1500 obr.

Chyba, że dodać mocniej gazu, to albo przyspiesza na danym biegu albo redukuje o jeden lub o 2 biegi.

Staram się dodawać gazu tak, by redukował o jeden.

Ale to i tak nie zmienia pracy "EKO" Tylko przejście w "SPORT" zmienia trochę pracę, na wyższych obrotach na niższych biegach.

U mnie można wyczuć żeby przyspieszył sprawnie ale 7ki nie zrzucał. 

Napisano
Teraz, wujek napisał:

U mnie można wyczuć żeby przyspieszył sprawnie ale 7ki nie zrzucał. 

Da się, to w końcu diesel.

Tak, jak pisałem, w zależności od intensywności wciskania pedału gazu, może nie zredukować, bądź zredukować o 1 lub 2 biegi.

Napisano
23 godziny temu, Furvus_Eques napisał:

Mam ochotę przejechać się GIulią. Boję się, że to się źle skończy. Jaguary okazały się zbyt bezawaryjne...

;]

Nie wiem

jezdzilem i Julia i Stelvio, jakos uauuuu, nie odnotowałem 

Napisano
3 minuty temu, akisel napisał:

Nie wiem

jezdzilem i Julia i Stelvio, jakos uauuuu, nie odnotowałem 

Znajdę chwilę to się przejadę i dam znać czy mi się podobało. 

:ok:

Napisano
32 minuty temu, Furvus_Eques napisał:

werdykt chyba z góry znany, ale przynajmniej coś się na kąciku będzie działo :hehe: 

Napisano
21 minut temu, bergerac napisał:

werdykt chyba z góry znany, ale przynajmniej coś się na kąciku będzie działo :hehe: 

Nie mam zamiaru oceniać jakości bo to bez sensu (chociaż liczę, że mnie spróbują zaskoczyć). Interesuje mnie silnik i prowadzenie a wydaje mi się, że akurat na tym polu taka Giulia nie powinna się wstydzić. Porównywać mam zamiar do BMW, a że nie lubię BMW to będzie wciąż w miarę obiektywnie.

Napisano
1 minutę temu, Furvus_Eques napisał:

Nie mam zamiaru oceniać jakości bo to bez sensu (chociaż liczę, że mnie spróbują zaskoczyć). Interesuje mnie silnik i prowadzenie a wydaje mi się, że akurat na tym polu taka Giulia nie powinna się wstydzić. Porównywać mam zamiar do BMW, a że nie lubię BMW to będzie wciąż w miarę obiektywnie.

będę oczekiwał z niecierpliwością i podnieceniem :jem: 

Napisano
Teraz, bergerac napisał:

będę oczekiwał z niecierpliwością i podnieceniem :jem: 

Szczerze wątpię ale miło z Twojej strony, że tak napisałeś.

;]

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

Wszyscy wiemy, że w najmniej oczekiwanym momencie padnie alternator 🤣

Napisano
36 minut temu, Woockush napisał:

Wszyscy wiemy, że w najmniej oczekiwanym momencie padnie alternator 🤣

A na dzień dobry odpadnie znaczek AR z klapy bagażnika 😁 

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał:

Niepotrzebnie wplotłeś "chyba"

Napisano
34 minuty temu, bochumil napisał:

A na dzień dobry odpadnie znaczek AR z klapy bagażnika 😁 

oby nie splajtowali, bo muszę gwarancję rozszerzoną wykupić :hehe: 

Napisano
37 minut temu, bergerac napisał:

oby nie splajtowali, bo muszę gwarancję rozszerzoną wykupić :hehe: 

Masz okazje pochwalić się jak wygląda historia serwisowa😁👍

Napisano
35 minut temu, stig napisał:

Masz okazje pochwalić się jak wygląda historia serwisowa😁👍

na razie nie bardzo mam się czym chwalić :lizak:

Napisano
46 minut temu, bergerac napisał:

na razie nie bardzo mam się czym chwalić :lizak:

To jest niemożliwe. Być może słabo szukasz.

Napisano
4 godziny temu, Furvus_Eques napisał:

daj info czy jakis check engine sie swiecil 😄

Napisano
2 minuty temu, PawelWaw napisał:

daj info czy jakis check engine sie swiecil 😄

Ej, to przecież Alfa jest! Jeśli się nie będzie check świecił to uznam, że kontrolka zepsuta!

;l

Napisano
7 minut temu, stig napisał:

To jest niemożliwe. Być może słabo szukasz.

O chwaleniu się była mowa, nie żaleniu. :phi:

Napisano
1 godzinę temu, Furvus_Eques napisał:

Ej, to przecież Alfa jest! Jeśli się nie będzie check świecił to uznam, że kontrolka zepsuta!

;l

Daj mu spokój. Chłopak jeździ, obserwuje.

Napisano
W dniu 11.07.2022 o 15:18, TADA napisał:

spacer.png

Pewnie egr z bmw mają 🤔

Napisano

Jechałem wczoraj ze Słowenii do Rzymu i miałem przyjemność widzieć po drodze jedno Tonale ... kompletnie bym na to nie zwrócił uwagi gdyby nie to .... że było popsute 😄 Miało non stop zapalone światła stopu (a jechałem w polu widzenia ładne kilkanaście kilometrów) oraz mimo kilkukrotnej zmiany pasa ruchy czy to z L na P czy z P na L ciągle, NON STOP, miało włączony lewy kierunek. No mrygał tak długo, że aż wierzyć się nie chce, że po prostu nie odbił i się sam nie wyłączył. Zwłaszcza, że stopy też miał popsute 😄 

Napisano
8 godzin temu, Mars_wrc napisał:

Jechałem wczoraj ze Słowenii do Rzymu i miałem przyjemność widzieć po drodze jedno Tonale ... kompletnie bym na to nie zwrócił uwagi gdyby nie to .... że było popsute 😄 Miało non stop zapalone światła stopu (a jechałem w polu widzenia ładne kilkanaście kilometrów) oraz mimo kilkukrotnej zmiany pasa ruchy czy to z L na P czy z P na L ciągle, NON STOP, miało włączony lewy kierunek. No mrygał tak długo, że aż wierzyć się nie chce, że po prostu nie odbił i się sam nie wyłączył. Zwłaszcza, że stopy też miał popsute 😄 

widoki byś podziwiał a nie samochody. ;] Po ile paliwo w IT?

Napisano
8 godzin temu, Mars_wrc napisał:

Jak się nie paliło jak ognisko w lesie to i tak jest lepiej niż w mietku i be em we. Może użytkownik coś nawywijał, a Ty już masz januszowy diagnoskop w oczach... 🤣

Napisano

Co mógł nawywijać użytkownik, że światło stopu i kierunkowskaz świeciły się caly czas?

Napisano
9 godzin temu, Mars_wrc napisał:

padniety alternator moze powodowac takie objawy? :)

Napisano
24 minuty temu, PingNoMore napisał:

Co mógł nawywijać użytkownik, że światło stopu i kierunkowskaz świeciły się caly czas?

Ja bym wyprzedził Tonale, dał jego kierowcy znać awaryjnymi i prawym kierunkiem żeby zjechał na pas awaryjny i wyjaśnił to bezpośrednio z zainteresowanym - z pożytkiem dla pozostalych uczestników ruchu jak i dla czytelników tego wątku 😉

Napisano
7 minut temu, bochumil napisał:

Ja bym wyprzedził Tonale, dał jego kierowcy znać awaryjnymi i prawym kierunkiem żeby zjechał na pas awaryjny i wyjaśnił to bezpośrednio z zainteresowanym - z pożytkiem dla pozostalych uczestników ruchu jak i dla czytelników tego wątku 😉

Dał znać, że kupił złe auto? 😁

Napisano
Godzinę temu, stig napisał:

Dał znać, że kupił złe auto? 😁

Może to jakieś motoryzacyjne emoty, np taka: 😉 

Napisano
11 hours ago, Mars_wrc said:

A może włączył tylne przeciwmgielne ?

Średnio rozgarniętym kierowcom się zdarza na co wskazywałby włączony kierunkowskaz  🤣

Napisano
2 godziny temu, PingNoMore napisał:

Pewnie jakieś zwarcie i włoska jakość.

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał:

To nic, a w BMW bijo murzynów🤪

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał:

I dlatego wszyscy właściciele Alf się znają.

:lol:

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał:

Myślę że po prostu byle jak poskładane. Może sjeste albo strajk mieli przy tym egzemplarzu.