Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektryczny samochód spalinowy

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

a po co się kupuje w miarę większego Suva ? do miasta czy na rodzinne wypady latem czy też zimą na narty w Alpy ? i

Przyzwyczajają nas do zasięgów elektryków. Daleko masz jechać pociągiem lub samolotem. 

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Przyzwyczajają nas do zasięgów elektryków. Daleko masz jechać pociągiem lub samolotem. 

i latać samolotem raz na 3lata za kilka lat wg jednego 🤣

Napisano
1 godzinę temu, donpedro napisał(a):

W tygodniku Motor nr 5 z tego roku jest test Nissana X-Traila 1.5 e-Power (czyli też hybryda szeregowa).
Zużycie paliwa przy stałej prędkości 140km/h wyniosło 14,1 litra/100km.

Ciekawe w jakich warunkach i na jakim dystansie ;]

W testach na YT spalanie na autostradzie podaja ok 10-11l podaja.

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

I będzie 10 na 100🤪

Duże auto 10l nie jest złe. Ktoś dużo jeździ w trasy to kupi diesela.

42 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

a po co się kupuje w miarę większego Suva ? do miasta czy na rodzinne wypady latem czy też zimą na narty w Alpy ? i turlać się 100-120km/h by spaliło do 10l ? Do miasta to małe auto klasy A/B/C lub Crossover zależy kto co woli , bo i łatwiej zaparkować  mniejszym , a duże wygodne kupuje się poza miasto ale nie palące 14l na autostradzie ( rozumiem 7-8-9 ale nie więcej niż 10l przy 140km/h ) . Autostrad mamy coraz więcej i nie po to płacę by jechać 100-120km/h by auto spaliło mniej .Równie dobrze można by tak napisać o każdym elektryku , że jest do miasta , po poza miastem przy przepisowych prędkościach autostradowych zasięg kolosalnie spada dlatego nadają się tylko do miasta 

poza PL jeździ się wolniej i to nie problem chcesz oszczędności w trasie  kupujesz inny model lub inny silnik. Q3 2.0 pali podobnie przy tych prędkościach moc trochę wieksza.

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

poza PL jeździ się wolniej i to nie problem chcesz oszczędności w trasie  kupujesz inny model lub inny silnik. Q3 2.0 pali podobnie przy tych prędkościach moc trochę wieksza.

Nawet w PL wbrew pozorom malo kto jezdzi 140km/h...

Ja mam najczesciej tempomat na licznikowe 130-135km/h i 10 razy czesciej ja wyprzedzam niz jestem wyprzedzany.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ja mam najczesciej tempomat na licznikowe 130-135km/h i 10 razy czesciej ja wyprzedzam niz jestem wyprzedzany.

6 minut temu, wujek napisał(a):

6 minut temu, wujek napisał(a):

Ocavia 1,5 TSI 150 przy 140km/h na tempomacie nie przekroczy 7l/100km , a 140km/h na tempomacie to raczej standard chyba , że ktoś żydzi na paliwie kosztem bycia szybciej na miejscu ( czasami to raptem kilka /kilkanaście minut )

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Spalanie mniejsze w długich trasach te pół godziny szybciej nic nie zmienia. Tez często koło 130 jeżdżę i mało kto mnie wyprzedza.

Napisano
1 minutę temu, mmaciejosss napisał(a):

Ocavia 1,5 TSI 150 przy 140km/h na tempomacie nie przekroczy 7l/100km 

Ale to nie jest watek o Octavii... Ten sam silniki w Karoqu czy Kodiaqu spali 9-10l.

Napisano
1 minutę temu, mmaciejosss napisał(a):

Ocavia 1,5 TSI 150 przy 140km/h na tempomacie nie przekroczy 7l/100km 

I paliwo produkuje. Za to w mieście Nissan spali 2l octavia 10.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Ale to nie jest watek o Octavii... Ten sam silniki w Karoqu czy Kodiaqu spali 9-10l.

owszem , ale nie 14 jak ktoś podawał z X trail 

Napisano
2 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

owszem , ale nie 14 jak ktoś podawał z X trail 

Ja moge podac, ze pali 24 co wcale nie znaczy, ze to ma jakis zwiazek ze stanem faktycznym ;)

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

I paliwo produkuje. Za to w mieście Nissan spali 2l octavia 10.

pokaż mi trasę po mieście e-power by spalił 2l , wynik z 100km  . Szybciej Phev jak aku naładujesz ale i tak 50-60km na tym zrobisz . Dolicz też to co z gniazdka poszło do auta a i tak kosztowo 5l wyjdzie 

Napisano
6 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

pokaż mi trasę po mieście e-power by spalił 2l , wynik z 100km  . Szybciej Phev jak aku naładujesz ale i tak 50-60km na tym zrobisz . Dolicz też to co z gniazdka poszło do auta a i tak kosztowo 5l wyjdzie 

Nie wiem ja nie zwracam uwagi na spalanie. Octavia to inne auto. Na tle suvow pali normalnie to nie jest auto na szybkie przejazdy autostrada. Ja generalnie nie lubię suvow wiec pewnie kupiłbym za podobna kasę jakaś Octavię czy Superba i czipowal, ale tak jak mówiłem to jest inne auto.

Napisano
2 minuty temu, wujek napisał(a):

Nie wiem ja nie zwracam uwagi na spalanie. Octavia to inne auto. Na tle suvow pali normalnie to nie jest auto na szybkie przejazdy autostrada. Ja generalnie nie lubię suvow wiec pewnie kupiłbym za podobna kasę jakaś Octavię czy Superba i czipowal, ale tak jak mówiłem to jest inne auto.

O4 jak jedziesz do 100km/h to spali okolice 5l jak nie mniej ( załącza się tryb 2-cylindrowy ) a na autostrady jak najbardziej , bo jak się leci przelotowo 140-160km/h to może 7 wyjdzie , bo jest niska i opływowa , to auto jak najbardziej nadaje się na autostrady i jest przy tym dość ciche , nie to co tanie małe crossovery czy też tanie Suvy 

Napisano
a po co się kupuje w miarę większego Suva ? do miasta czy na rodzinne wypady latem czy też zimą na narty w Alpy ? i turlać się 100-120km/h by spaliło do 10l ? Do miasta to małe auto klasy A/B/C lub Crossover zależy kto co woli , bo i łatwiej zaparkować  mniejszym , a duże wygodne kupuje się poza miasto ale nie palące 14l na autostradzie ( rozumiem 7-8-9 ale nie więcej niż 10l przy 140km/h ) . Autostrad mamy coraz więcej i nie po to płacę by jechać 100-120km/h by auto spaliło mniej .Równie dobrze można by tak napisać o każdym elektryku , że jest do miasta , po poza miastem przy przepisowych prędkościach autostradowych zasięg kolosalnie spada dlatego nadają się tylko do miasta 
Diesel...
Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał(a):

A benzynowy x-trail to ile palił?

Ile mam pojęcia.

1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

10 w takim aucie to tragedia?

To zależy, dla jednego nie dla drugiego tak.

Napisano
24 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

O4 jak jedziesz do 100km/h to spali okolice 5l jak nie mniej ( załącza się tryb 2-cylindrowy ) a na autostrady jak najbardziej , bo jak się leci przelotowo 140-160km/h to może 7 wyjdzie , bo jest niska i opływowa , to auto jak najbardziej nadaje się na autostrady i jest przy tym dość ciche , nie to co tanie małe crossovery czy też tanie Suvy 

nie wierze w takie niskie spalanie powyżej 140 to będzie łykać dużo więcej.

Napisano
8 minut temu, wujek napisał(a):

nie wierze w takie niskie spalanie powyżej 140 to będzie łykać dużo więcej.

W testach zachara superb 3 palił 7,3 przy 140. 
O4 lżejsza i oszczędniejszy silnik. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Ja obecnie 120 jak dluzsza trasa ;]

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

bo jak się leci przelotowo 140-160km/h to może 7 wyjdzie

Chyba przesadziłeś...

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Trochę dziwne to rozwiązanie jest . Auto ma 190km przy czym silnik spalinowy ma 158km. Jadąc na "pełnej mocy" silnik spalinowy musi pracować na maxa a i tak nie jest w stanie doładować tym aku , perpetum mobile toto nie jest . Bardzo jestem ciekaw jak na AB w DE długo jechał by z Vmax , chyba , że jadąc jednostajnie 180km/h ( nie wiem czy tyle pojedzie ) potrzebuje 3/4 mocy silnika spalinowego by on był w stanie doładowywać baterię i mieć jeszcze delikatny zapas 

moim zdaniem to działa tak, że jak potrzebna jest pełna moc do przyspieszenia to bierze prąd zarówno z silnika spalinowego jak i baterii, w której dba, żeby zawsze coś było. Na tyle żeby starczyło nawet na "doładowanie" do przyspieszenia do vmax. A gdyby potem ktoś chciał trzymać VMax non stop to juz i tak nie potrzeba maksymalnej mocy, tylko na przyspieszenie.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

mam podobnie ostatnie. Trasy autostradą to tempomat na 130km/h. Astra w takich warunkach pokazuje spalanie w przedziale 6.7-7.3 litra. Zależnie od wiatru i warunków na drodze. Quashqai wygląda na to że około 7.5-8.0 litra pali przy takiej prędkości. Za to w jeździe po Krakowie QQ pali 5.2 a Astra 10l. ;]

Napisano
34 minuty temu, maro_t napisał(a):

mam podobnie ostatnie. Trasy autostradą to tempomat na 130km/h. ;]

Pomijajac spalanie, to dla mnie optymalna predkosc pod wzgledem czasu i zaangazowania w sama jazde.

Jazda powyzej 140-150km/h jest zwyczajnie meczaca bo duzo wiecej szarpania, hamowania, etc.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Pomijajac spalanie, to dla mnie optymalna predkosc pod wzgledem czasu i zaangazowania w sama jazde.

Jazda powyzej 140-150km/h jest zwyczajnie meczaca bo duzo wiecej szarpania, hamowania, etc.

nie bez powodu w większości cywilizowanych krajów komuś wyszło że to jest optymalna prędkość na autostradę i takie są właśnie ograniczenia

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

nie bez powodu w większości cywilizowanych krajów komuś wyszło że to jest optymalna prędkość na autostradę i takie są właśnie ograniczenia

Zrobilem kilka kkm po Hiszpanii gdzie maja 120km/h i tez w niczym to nie przeszkadzalo.

Przy czym ja robie 90% przebiegu dla przyjemnosci na weekendowe wypady czy urlopy, wiec prawie nigdy sie nie spiesze.

Napisano

Mam odmmine zdanie. Jazda 110 -130 po A zwyczajnie mnie usypia. Najczęściej jedze licznikowe 140 +VAT i jest to dla mnie najbardziej ekonomiczne pod względem kosztów (diesel) i czasu.
Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zrobilem kilka kkm po Hiszpanii gdzie maja 120km/h i tez w niczym to nie przeszkadzalo.

Przy czym ja robie 90% przebiegu dla przyjemnosci na weekendowe wypady czy urlopy, wiec prawie nigdy sie nie spiesze.

w Polsce jeżdżę głownie drogami S z prędkościami rzędu 120 :ok:

tempomat, utrzymanie pasa ruch i relax ... gdyby nie wyprzedzające się TIRy ;]

Napisano
16 godzin temu, donpedro napisał(a):

W tygodniku Motor nr 5 z tego roku jest test Nissana X-Traila 1.5 e-Power (czyli też hybryda szeregowa).
Zużycie paliwa przy stałej prędkości 140km/h wyniosło 14,1 litra/100km.

Jak widać ten wynalazek na autostrady się nie nadaje, do miasta i 3x w roku na wakacje to jak najbardziej. 

Druga sprawa, to jednak to rozwiązanie szeregowej hybrydy jest małooszczędne.

Mam corollę hybrydę i na autostradzie z tempomatem na 140 pali 6,5l. Wiadomo nissan cięższy, większy ale prawie 2x więcej to słabo wygląda.

Napisano
9 minut temu, MarcG napisał(a):

Jak widać ten wynalazek na autostrady się nie nadaje, do miasta i 3x w roku na wakacje to jak najbardziej. 

Druga sprawa, to jednak to rozwiązanie szeregowej hybrydy jest małooszczędne.

Mam corollę hybrydę i na autostradzie z tempomatem na 140 pali 6,5l. Wiadomo nissan cięższy, większy ale prawie 2x więcej to słabo wygląda.

moze nam @maro_t zrobi taki test przy 140 ? bo cos mi sie nie wydaje ze bedzie 14 wciagal.

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

tempomat na 140 pali 8-8,5,  tempomat na 160 pali 10

Napisano
  • Autor
40 minut temu, PawelWaw napisał(a):

moze nam @maro_t zrobi taki test przy 140 ? bo cos mi sie nie wydaje ze bedzie 14 wciagal.

będę gdzieś dalej jechał autostradą to na pewno zrobię testy. Na razie nie ma takich planów na najbliższe tygodnie

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Mam odmmine zdanie. Jazda 110 -130 po A zwyczajnie mnie usypia. Najczęściej jedze licznikowe 140 +VAT i jest to dla mnie najbardziej ekonomiczne pod względem kosztów (diesel) i czasu.

czyli jakieś 150-160km/h licznikowe. To zależy od drogi imho. Na w miarę pustej A1 nad morze poza sezonem letnim, to pewnie będzie ok, ale np. na A4 na zachód od Krakowa gdzie zawsze ciągną kolejki TIRów, gdzie wyprzedzania trwają kilometrami, gdzie jeździ też dużo osobówek, gdzie remont goni remont i nie ma żadnej płynności a jazda jest szarpana, to próba utrzymania takiej prędkości to praktycznie ciągłe przyspieszanie i zwalanianie. Serio wtedy lepiej ustawić mniejszą prędkość i mniej się szarpać.

Napisano

czyli jakieś 150-160km/h licznikowe. To zależy od drogi imho. Na w miarę pustej A1 nad morze poza sezonem letnim, to pewnie będzie ok, ale np. na A4 na zachód od Krakowa gdzie zawsze ciągną kolejki TIRów, gdzie wyprzedzania trwają kilometrami, gdzie jeździ też dużo osobówek, gdzie remont goni remont i nie ma żadnej płynności a jazda jest szarpana, to próba utrzymania takiej prędkości to praktycznie ciągłe przyspieszanie i zwalanianie. Serio wtedy lepiej ustawić mniejszą prędkość i mniej się szarpać.
Oczywiście nic na siłę.

Ja najczęściej jeżdżę bardzo wcześnie rano....
Napisano
18 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Elektryk z zasięgiem ok. 800-1000km już by się dla mnie jakoś nadawał na wakacje. Z dwójką dzieci trudno jest naraz zrobić jakoś znacząco więcej bez dłuższej przerwy.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Szarpanie można ogarnąć aktywnym tempomatem ale nie w polskich warunkach, bo co najwyżej szarpał będzie ten tempomat gdy ktoś drogę zajedzie a ci z tyłu będą atakować jak wściekli, wyprzedzać prawym i wciskać się przed Ciebie. Tempomat nawet w najbardziej bliskim ustawieniu nie dorównuje naszym mistrzom kierownicy, dla których 2-3m od zderzaka poprzednika przy 140+ km/h to jest wystarczająco dużo czasu na reakcję.

:facepalm:

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Zwykle +10 pozostaje bez konsekwencji nawet za granicą, dlatego ja wszędzie jeżdżę 130. IMO to jest optymalna prędkość.

;]

Napisano
6 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Na pewno wyjdzie mniej, bo QQ jest mniej kioskowaty niż X-Trail.

Napisano
8 godzin temu, MarcG napisał(a):

Jak widać ten wynalazek na autostrady się nie nadaje, ...

Mam corollę hybrydę i na autostradzie z tempomatem na 140 pali 6,5l. ..

22 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

Ocavia 1,5 TSI 150 przy 140km/h na tempomacie nie przekroczy 7l/100km , ...

Podajcie może dla porównania spalanie Rav4 hybrydy i Skody Kodiaq benzyny przy 140 :oki:

Napisano
10 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

Podajcie może dla porównania spalanie Rav4 hybrydy i Skody Kodiaq benzyny przy 140 :oki:

Rav4 przy 140 na pewno spali koło 9L

Trasa że średnią 120 daje wynik 8.5-9l

Nie mam takiego chwilowego przy 140

Tiguan 4x4 2.0TSI palił grubo ponad 10l przy podobnej jeździe

Napisano
1 godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

kilka postów wyżej ( mowa o 1.5TSI 150km ) :

tempomat na 140 pali 8-8,5,  tempomat na 160 pali 10

o Rav 4 hybrid blisko 200km słyszałem od znajomego , że jak 140-160 to już bliżej 12l musi być , do 130-140 uda się w 10 zmieścić zależy od pogody 

Napisano
47 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

o Rav 4 hybrid blisko 200km słyszałem od znajomego , że jak 140-160 to już bliżej 12l musi być , do 130-140 uda się w 10 zmieścić zależy od pogody 

160 to może spali 12 choć wątpię

Przy 140 raczej poniżej 10

Tu opisywałem

https://forum.autokacik.pl/topic/511331-rav4-hev-4x4-2022/?do=findComment&comment=8517965&_rid=135442

Trasa Lublin Kraków, więc prawie cały czas autostrada/ekspresowa, licznikowe 140 i spalanie poniżej 9l

Napisano
12 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Przy tak podanej prośbie będziesz mieć niesamowicie rozbieżne wyniki. Co to znaczy 140 (km/h)? To ma być140 km/h ustawione na tempomacie czy to ma być 140 km/h wynikające ze średniej z komputera? I teraz wyobraź sobie że na badanym odcinku masz 10 wyprzedzających się tirów. Skrajnie różne spalanie. I potem kolejne czynniki: pozostałe natężenie ruchu, z górki, pod górkę, z wiatrem, pod wiatr, tylko kierowca, komplet pasażerów + bagaż, boksy dachowe, itd.

Napisano
14 godzin temu, Koonrad napisał(a):

Rav4 przy 140 na pewno spali koło 9L

Trasa że średnią 120 daje wynik 8.5-9l

Nie mam takiego chwilowego przy 140

Tiguan 4x4 2.0TSI palił grubo ponad 10l przy podobnej jeździe

Mi Tarraco 2.0TSI 190KM palił przy 130km/h poniżej 9 litrów, co uważam za doskonały wynik.

Co ciekawe, ten sam Tarraco 2.0TDI palił niecałe 2l mniej.

Napisano
2 godziny temu, GoldFinger napisał(a):

Przy tak podanej prośbie będziesz mieć niesamowicie rozbieżne wyniki. Co to znaczy 140 (km/h)? To ma być140 km/h ustawione na tempomacie czy to ma być 140 km/h wynikające ze średniej z komputera? I teraz wyobraź sobie że na badanym odcinku masz 10 wyprzedzających się tirów. Skrajnie różne spalanie. I potem kolejne czynniki: pozostałe natężenie ruchu, z górki, pod górkę, z wiatrem, pod wiatr, tylko kierowca, komplet pasażerów + bagaż, boksy dachowe, itd.

Dla mnie "spalanie przy 140" to spalanie przy tempomacie nastawionym na 140 (średnia prędkość wyniesie wtedy 110-120 w zależności od natężenia ruchu) i na tyle pustej autostradzie i/lub dużym dystansie żeby wynik był wiarygodny. Górki i wiatr powinien eliminować pomiar w obie strony.

Jeśli ktoś mało jeździ w trasy to nie ma raczej szans na wykonanie takiego eksperymentu. Jeśli ktoś jeździ dużo i regularnie tymi samymi trasami jest w stanie z łatwością ustalić wokół jakiej wartości oscyluje większość wyników.

Napisano
12 godzin temu, GoldFinger napisał(a):

@MarcG podawał Corollę na tempomacie, @mmaciejosss Octavię również na tempomacie.  Tyle że to kompletnie inny gabaryt od QQ, stąd pytanie o spalanie przy 140 w Rav4 i Kodiaq, (bez boksów na dachu). 

Napisano
12 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

@MarcG podawał Corollę na tempomacie, @mmaciejosss Octavię również na tempomacie.  Tyle że to kompletnie inny gabaryt od QQ, stąd pytanie o spalanie przy 140 w Rav4 i Kodiaq, (bez boksów na dachu). 

Mam jeszcze Sorento 2.0 crdi i tam spalanie przy 140 pewnie nie przekroczy 10. Ale Sorento dużo większe niż QQ no i AWD.

Napisano
W dniu 2.03.2023 o 20:18, Artur_W_wa napisał(a):

napisałem wyżej...

tempomat na 140 pali 8-8,5,  tempomat na 160 pali 10, kodiaq 1.5 TSI, 2.0 pali więcej bo oprócz większego silnika dochodzi napęd 4x4. Sąsiad ma ravkę i jak latamy razem w trasę to ma spalanie 2 litry mniejsze niż ja. 

Napisano
W dniu 3.03.2023 o 11:01, Furvus_Eques napisał(a):

Dla mnie "spalanie przy 140" to spalanie przy tempomacie nastawionym na 140 (średnia prędkość wyniesie wtedy 110-120 w zależności od natężenia ruchu) i na tyle pustej autostradzie i/lub dużym dystansie żeby wynik był wiarygodny. Górki i wiatr powinien eliminować pomiar w obie strony.

Jeśli ktoś mało jeździ w trasy to nie ma raczej szans na wykonanie takiego eksperymentu. Jeśli ktoś jeździ dużo i regularnie tymi samymi trasami jest w stanie z łatwością ustalić wokół jakiej wartości oscyluje większość wyników.

Pobawiłem się trochę w rav4 i kasując dane przy wjeździe na autostradę, tempomat 140,droga pusta więc średnia też koło 140 i wyniki wyszły:

po płaskim ok 30km, bez wiatru, temp ok 0' wynik 8.8l (latem było dokładnie na tej samej trasie pół litra mniej - opony ?)

te same warunki tylko górki ok 50km spalanie 9.4l 

Więc nie widzę opcji żeby rav4 przy tempomacie ustawionym na 140 spaliła więcej niż 10, chyba że pod silny wiatr

Napisano
43 minuty temu, Koonrad napisał(a):

Pobawiłem się trochę w rav4 i kasując dane przy wjeździe na autostradę, tempomat 140,droga pusta więc średnia też koło 140 i wyniki wyszły:

po płaskim ok 30km, bez wiatru, temp ok 0' wynik 8.8l (latem było dokładnie na tej samej trasie pół litra mniej - opony ?)

Opony. Jak do Outlandera założyłem lekko uterenowione zamiast szosowych to zaczął palić litr więcej. 

43 minuty temu, Koonrad napisał(a):

te same warunki tylko górki ok 50km spalanie 9.4l 

Więc nie widzę opcji żeby rav4 przy tempomacie ustawionym na 140 spaliła więcej niż 10, chyba że pod silny wiatr

Wiatr potrafi mocno zmienić wynik, dlatego warto robić testy w dwóch kierunkach.

Napisano
8 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a):

Opony. Jak do Outlandera założyłem lekko uterenowione zamiast szosowych to zaczął palić litr więcej. 

zwłaszcza że letnie mogą być jakieś "eko"

bo temp przy takiej prędkości nie powinna wpływać na wynik spalania (silnik i tak pracuje cały czas)