Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - czyli auta Made in China osiagnely 15% rynku w 2023.

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Przede wszystkim wodór pozbawiony jest niemal wszystkich wad samochodów elektrycznych. Oczywiście ma swoje wady, ale te mogą być łatwiejsze do opanowania niż jeżdżenie z wielkimi i ciężkimi bateriami doczepionymi do każdego samochodu.

Na pewno jako magazyn energii (a właśnie tym jest wodór) jest łątwiejszy w produkcji, przechowywaniu i utylizacji, niż akumulatory obecnie używane w samochodach. I nie potrzeba Chin żeby go produkować. 

Napisano
56 minut temu, wladmar napisał(a):

Na pewno jako magazyn energii (a właśnie tym jest wodór) jest łątwiejszy w produkcji, przechowywaniu i utylizacji, niż akumulatory obecnie używane w samochodach. I nie potrzeba Chin żeby go produkować. 

Że co?

Wodór łatwiejszy w produkcji i przechowywaniu? 🤣

Już i ilości tego wodoru i jego przesyłaniu nie wspominając 😁

Napisano
16 minut temu, Chalek napisał(a):

Że co?

Wodór łatwiejszy w produkcji i przechowywaniu? 🤣

Już i ilości tego wodoru i jego przesyłaniu nie wspominając 😁

Tak. Wodór można produkować gdziekolwiek, jest to banalny proces. Akumulatory obecnie praktycznie można produkować tylko w Chinach. 

Napisano
18 godzin temu, OZI napisał(a):

Dlatego, ze produkt nie na EU...

Ale oni glownie probowali tu sprzedawac Ora i Wey. 

Napisano
45 minut temu, wladmar napisał(a):

Tak. Wodór można produkować gdziekolwiek, jest to banalny proces. Akumulatory obecnie praktycznie można produkować tylko w Chinach. 

To poczytaj o masowej produkcji  wodoru, sprawności i jego przechowywaniu w skali globalnej. 

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał(a):

To poczytaj o masowej produkcji  wodoru, sprawności i jego przechowywaniu w skali globalnej. 

Teraz się nie opłaca. Ale technologia jest i nie wymaga zakupu gotowych akumulatorów w Chinach. 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

Teraz się nie opłaca. Ale technologia jest i nie wymaga zakupu gotowych akumulatorów w Chinach. 

Nie ma technologii bo obecną się nie opłaca.

Napisano
17 godzin temu, wladmar napisał(a):

Raz - produkować z czego? Z ropy czy z elektrolizy?

Dwa - przechowywać? Wodór jest malutki i sp...la z każdego zbiornika. 

Trzy - łatwopalność. Jakakolwiek praca z wodorem jest bardzo ... rozrywkowa. Co też podraża koszty.

Co nie zmienia faktu, że powinniśmy mieć połowę kraju zasłoniętą przez solary. Jak jest nadmiar prądu, to się robi wodór. Jak jest niedobór, to się z wodoru robi prąd. A to, że trochę nam ucieknie - trudno... 

Edytowane przez grogi

Napisano
15 godzin temu, Chalek napisał(a):

Nie ma technologii bo obecną się nie opłaca.

To trzeba pakować w lokalną technologię publiczne pieniądze, a nie wydawać je na ryż. 

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Raz - produkować z czego? Z ropy czy z elektrolizy?

Elektroliza.

Teraz, grogi napisał(a):

Dwa - przechowywać? Wodór jest malutki i sp...la z każdego zbiornika. 

Są już kompozytowe zbiorniki z których nic nie ucieka. 

Teraz, grogi napisał(a):

Trzy - łatwopalność. Jakakolwiek praca z wodorem jest bardzo ... rozrywkowa. Co też podraża koszty.

Wiesz, gaz też jest łatwopalny... To akurat nie problem, tylko właśnie nieco większe koszty.

Teraz, grogi napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że powinniśmy mieć połowę kraju zasłoniętą przez solary. Jak jest nadmiar prądu, to się robi wodór. Jak jest niedobór, to się z wodoru robi prąd. 

Otóż to. Wodór to po prostu taki akumulator. 

Napisano
W dniu 7.06.2024 o 13:45, wladmar napisał(a):

Otóż to. Wodór to po prostu taki akumulator. 

O tym jakim wodór jest zagrozeniem niech  świadczy fakt ze bedąc najlepszym najwydajniejszym paliwem (czyli idealnym do rakiet kosmicznych) praktycznie wszyscy odeszli od jego stosowania. Wodór daje najlepszy impuls właściwy, ale sprawia tyle kłopotów ze lepiej go nie tykać. Planowana gospodarka wodorowa to będzie seria katastrof jak już infrastruktura sie zacznie starzeć i będą ją uszczelniać zenek z ryśkiem, sznurkiem i taśmą samoprzylepną

Do gazu dodaje się coś co ostrzega zapachem, do wodoru się tak nie da, niewielkie nieszczelnosci są nie do wykrycia, a potrafią spowodować zniszczenia większe niż bomby (wodór jest znacznie bardziej energetyczny niż trotyl)

To co na filmie ponizej to jest pewnie jakaś setna część grama:

Napisano

na razie wodór nie wydaje się sensowną alternatywą dla baterii. Za mało efektywny, za drogi, ogromnie skomplikowany. Oczywiście nad tym pracują, ale fizyki i chemii nie da się oszukać i osobiście nie sądzę że kiedykolwiek auta na wodór (rozumiany jako generator energii elektrycznej) będą mogły konkurować z bateryjnymi
Metanol
Napisano
48 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Gdzie w pierwszej 10?
image.png.4080ad697852eff549d15d04b23cb1a8.png

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Gdzie w pierwszej 10?

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem... 

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem... 

:sciana: :piwko: czas na kawę

Napisano

A tu pyk! I od lipca ma być dodatkowe cło. Europa miała plan jeszcze przez kilka miesięcy się zastanawiać ale uznała, że nie ma na co czekać.

:ok:

Napisano

Cło spowoduje kontr cła Chin na inne towary. Na koncu my za to zapłacimy.... Czytałem ostatnio,  że doszliśmy już do takiej sytuacji w gospodarce że Europa potrzebuje bardziej Chin niż Chiny Europy. I straszenie cłami Azjatów jest już pod publiczkę bo jak bedą chcieli to nas zmuszą do ich zdjęcia.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał(a):

A tu pyk! I od lipca ma być dodatkowe cło. Europa miała plan jeszcze przez kilka miesięcy się zastanawiać ale uznała, że nie ma na co czekać.

Na razie na elektryki

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Gdzie w pierwszej 10?

troche tych toyot jest :panic:

Napisano

Byłem ostatnio w salonie Baica w Krakowie i oglądałem to Baic 3 w cenie 80k do wyboru są tylko 3 kolory.  Powiem szczerze byłem kiedyś na kupnie Dustera 2 w wersji premium i zrezygnowałem z uwagi na słabe bezbarwne tandetne wnętrze . W porównaniu z tym chińczykiem jakość wnętrza  to przepaść. Nie widziałem Dustera 3 i trudno mi porównywać, ale chińczyk na prawdę robi dobre wrażenie.  Nie wiem jak wygląda jazda i ogólne z niej wrażenia ale auto wygląda bardzo solidnie. U nas pokutuje jeszcze takie myślenie chińszczyzna to tandeta, a oni niestety prą naprzód, a Europa stoi. Kooperują z Mercedesem, Hyundaiem i wyciągają wnioski, dlatego śmieszy mnie porównanie, że ktoś 5-8 lat temu jeździł jakimś chińczykiem i powstały z tego memy. Liczy się tu i teraz...., a są już blisko. 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

no i fajnie. Dzięki temu nadal będziemy mogli kupować drogo, a Europa zamiast rozwoju technologii i poprawy konkurencyjności, będzie mogła zajmować się ważniejszymi sprawami, np. przyczepianiem zakrętek do plastikowych butelek.

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

no i fajnie. Dzięki temu nadal będziemy mogli kupować drogo, a Europa zamiast rozwoju technologii i poprawy konkurencyjności, będzie mogła zajmować się ważniejszymi sprawami, np. przyczepianiem zakrętek do plastikowych butelek.

Dzięki temu część z nas nadal będzie miała pracę i robiła dla siebie oraz reszty PKB.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Dzięki temu część z nas nadal będzie miała pracę i robiła dla siebie oraz reszty PKB.

z tym że nie dotyczy to pracowników np Audi które w 2023 roku sprzedało w Chinach 38% wyprodukowanych przez siebie aut. Inne niemieckie marki mają trochę mniejsze udziały. Jak Chińczycy nałożą cła na auta z Europy to po niemieckiej motoryzacji pozostanie wspomnienie.

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał(a):

z tym że nie dotyczy to pracowników np Audi które w 2023 roku sprzedało w Chinach 38% wyprodukowanych przez siebie aut. Inne niemieckie marki mają trochę mniejsze udziały. Jak Chińczycy nałożą cła na auta z Europy to po niemieckiej motoryzacji pozostanie wspomnienie.

Ależ dotyczy. Zauważ, że aby sprzedawać w Chinach trzeba było od dawna produkować w Chinach więc tu się dużo nie zmieni. Teraz będzie równowaga, niech Chińczycy wybudują tu fabryki i zatrudniają naszych.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ależ dotyczy. Zauważ, że aby sprzedawać w Chinach trzeba było od dawna produkować w Chinach więc tu się dużo nie zmieni. Teraz będzie równowaga, niech Chińczycy wybudują tu fabryki i zatrudniają naszych.

Budują i mają w planach budować w Europie, ale raczej nie w PL. Mamy mało przyjazny system podatkowy i mega biurokracje. 

Cytat

Byłem ostatnio w salonie Baica w Krakowie i oglądałem to Baic 3 [cut]

Nie wiem jak wygląda jazda i ogólne z niej wrażenia ale auto wygląda bardzo solidnie. U nas pokutuje jeszcze takie myślenie chińszczyzna to tandeta, a oni niestety prą naprzód, a Europa stoi. 

Bo to dobre materiały i pierwsze opinie ludzi którzy jeżdzą nimi kilka miesięcy są już pozytywne... wiec przyrost będzie coraz większy, choćby przez to że kolega przekaże i pokaże koledze, szwagier szwagrowi, fryzjerka swoim klientkom.... Te auta w żaden sposób nie odstają już od aut z naszego kontynentu, chyba że cenowo. Za 80k można kupić przyzwoitą fure dosc dobrze wyposażoną. A co można za to kupić w salonie VW albo Renault ?  Ludzie jednak mimo wszystko patrzą na cenę, oczywiście nie wszyscy ale większość.

Edytowane przez Truecolor

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał(a):

ma być i to tymczasowe 

Cytat

KE poinformowała, że zwróciła się do władz Chińskiej Republiki Ludowej, aby porozumieć się w tej kwestii. Jeśli rozmowy z Pekinem nie zakończą się porozumieniem, tymczasowe cła zostaną wprowadzone od 4 lipca.

poczekamy, zobaczymy ;)

i jeszcze 

Cytat

Chiny rozważają obecnie wprowadzenie cła na samochody z Europy i USA. Chińska Izba Handlowa w Brukseli (CCCEU) opublikowała odpowiednie oświadczenie na platformie X. Liu Bin, postać na styku polityki i przemysłu samochodowego w Chinach w wywiadzie dla chińskiej gazety „Global Times” zasugerował podwyżkę ceł maksymalnie o 25 proc. Dotknąć to ma sedany i SUV-y, ze spalinowymi silnikami o pojemności skokowej większej niż 2,5 litra. Liu Bin twierdzi, że projekt jest zgodny z zasadami Światowej Organizacji Handlu (WTO), ponieważ może uczynić przemysł motoryzacyjny bardziej ekologicznym i zmniejszyć emisję dwutlenku węgla. Niemcy od początku obawiały się takiej reakcji Chin, dlatego wcześniej wyraziły krytykę planów UE. Niemieccy producenci samochodów działający w Chinach muszą szczegółowo ujawnić Komisji Europejskiej swoje powiązania z Chinami - podaje „Handelsblatt”. Oficjalnie korporacje współpracują z europejskimi politykami, jednak za zamkniętymi drzwiami toczy się krytyka nieprofesjonalnego podejścia UE do tej kwestii. Przedstawiciele niemieckiego przemysłu samochodowego podejrzewają, że pomysłodawcami inicjatywy nałożenia ceł są francuscy producenci, zwłaszcza szef Renault Luca de Meo.

https://moto.rp.pl/na-prad/art40464451-chiny-rozwazaja-wprowadzenie-cla-na-samochody-z-ue-i-usa

:phi:

Napisano
7 godzin temu, Koonrad napisał(a):

ma być i to tymczasowe 

poczekamy, zobaczymy ;)

i jeszcze 

https://moto.rp.pl/na-prad/art40464451-chiny-rozwazaja-wprowadzenie-cla-na-samochody-z-ue-i-usa

:phi:

Niemcy to ostatnio nie maja najlepszego czasu.

W wojnie na ukrainie niemoga zajac jednoznacznego stanowiska bo konflikt interesow miedzy wartosciami EU a korzysciami ze wspolpracy z RU.

Tutaj analogicznie, jak tu zajac stanowisko jak jedna opcja zniszczy nam handel w chinach a druga zniszczy nam handel i fabryki w EU.

Cos w tym niemiaszkach poszlo zle...

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 00:19, PawelWaw napisał(a):

konflikt interesow miedzy wartosciami EU a korzysciami ze wspolpracy z RU

Ano myśleli, że będą czerpać korzyści z taniej energii z ruskiego gazu, dali się skorumpować i pozakładali spółeczki, a tu botoksowy kgbista wywrócił im stolik i muszą płacić za energię tyle co reszta europy. Cała przewaga konkurencyjna poszła w pi...u.

Napisano
W dniu 13.06.2024 o 11:59, maro_t napisał(a):

Unia nakłada cła WBREW lobbingowi branży motoryzacyjnej. Europejska motoryzacja ceł nie chciała, silnie przeciw temu protestowało i Renault, i VW... 

W cłach chodzi o strategiczne uzależnienie od Chin. Tak jak zasadniczo wywaliliśmy Chińskie firmy z obsługi warstwy telekomunikacyjnej, tak też nie chcemy żeby połowa komputerów na kołach była chińska. Bo nigdy nie wiesz, kiedy Zi-Czi-Li naciśnie guzik, i wszystkie te komputery nagle staną na drogach. 

Napisano
W dniu 14.06.2024 o 00:19, PawelWaw napisał(a):

Niemcy to ostatnio nie maja najlepszego czasu.

W wojnie na ukrainie niemoga zajac jednoznacznego stanowiska bo konflikt interesow miedzy wartosciami EU a korzysciami ze wspolpracy z RU.

Tutaj analogicznie, jak tu zajac stanowisko jak jedna opcja zniszczy nam handel w chinach a druga zniszczy nam handel i fabryki w EU.

Cos w tym niemiaszkach poszlo zle...

Biznes to jedno - i Niemcy z biznesowym modelem się już pożegnali. Związanie się z Rosją miało też inne cele - uwikłanie Rosji w interesy na tyle, żeby im się fikać nie opłacało. I się przeliczyli - bo mimo że się bardzo nie opłaca, to zaczęli fikać... 

Jednak brak jednoznacznego stanowiska do dnia dzisiejszego wynika dużo bardziej z uwarunkowań historycznych i tego, jak niemiecka edukacja i wartości po wojnie powędrowały w stronę pacyfizmu. Oni dalej wierzą, że ten konflikt da się rozwiązać na gruncie negocjacji... Powoli, ale im przechodzi. 

Napisano
20 godzin temu, grogi napisał(a):

Unia nakłada cła WBREW lobbingowi branży motoryzacyjnej. Europejska motoryzacja ceł nie chciała, silnie przeciw temu protestowało i Renault, i VW... 

W cłach chodzi o strategiczne uzależnienie od Chin. Tak jak zasadniczo wywaliliśmy Chińskie firmy z obsługi warstwy telekomunikacyjnej, tak też nie chcemy żeby połowa komputerów na kołach była chińska. Bo nigdy nie wiesz, kiedy Zi-Czi-Li naciśnie guzik, i wszystkie te komputery nagle staną na drogach. 

a jak stają z uwagi na celowe postarzanie produktów "naszych" własnych producentów? Przez to że są tak zaślepieni potrzebą zysków że produkują coraz większyc badziew to jest ok? Dlaczego mam się bać że jakiś Chińczyk naciśnie jakiś guzik podczas gdy ci niby uczciwi europejscy producenci i politycy ciągle wymuszają na mnie żebym za wszystko płacił więcej?

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał(a):

a jak stają z uwagi na celowe postarzanie produktów "naszych" własnych producentów? Przez to że są tak zaślepieni potrzebą zysków że produkują coraz większyc badziew to jest ok? Dlaczego mam się bać że jakiś Chińczyk naciśnie jakiś guzik podczas gdy ci niby uczciwi europejscy producenci i politycy ciągle wymuszają na mnie żebym za wszystko płacił więcej?

Nie stają równocześnie. 

Napisano
W dniu 15.06.2024 o 14:39, grogi napisał(a):

Bo nigdy nie wiesz, kiedy Zi-Czi-Li naciśnie guzik, i wszystkie te komputery nagle staną na drogach. 

A o to, że naciśnie i cała telekomunikacja, kompy i smartfony przestaną działać się nie boisz? Bo tam już od dawna wszystko made in China. 

Napisano
10 minut temu, iwik napisał(a):

A o to, że naciśnie i cała telekomunikacja, kompy i smartfony przestaną działać się nie boisz? Bo tam już od dawna wszystko made in China. 

No boję. I mamy z tym nic nie robić?

Napisano

Też to rzuciło mi się w oczy. ME u Niemców, a sponsorami nie są Audi, BMW itd tylko BYD, Aliexpress, Alipay, Hisense. Widać gdzie teraz robi się kasę.

• 2 miesiące później...
Napisano

Czajniki faktycznie atakują:

https://youtu.be/Jh2-lvUsH1w?si=qq2QE0h0olV2CRmh

Może i jakość zachodnich marek lekko się pogorszyła, ale wciąż nie odpadają z nich koła po kilku tysiącach kilometrów. Strach pomyśleć jak wyglądają spawy i zgrzewy w pozostałych częściach samochodu. Cóż, można się było tego spodziewać rotfl.

Edytowane przez kadu

Napisano

Ale chery co co za firma, na pewno by ja nie dopuścili do europy, tesle ciagle sie pala i jest ok ?

Napisano
5 minut temu, vanice77 napisał(a):

Ale chery co co za firma, na pewno by ja nie dopuścili do europy, tesle ciagle sie pala i jest ok ?

Tak się składa, że te „samochody” właśnie weszły na polski rynek.

https://omodaauto.pl/pl

Edytowane przez kadu

Napisano
12 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Ciągle się pala ???

Człowieku czy ty jesteś normalny ???

A nie zaraz o co ja pytam :lol:

Zobacz statystki ile tego jeździ a ile się pali.

To nie twój golf 2...

Napisano
W dniu 29.08.2024 o 12:29, kadu napisał(a):

Może i jakość zachodnich marek lekko się pogorszyła, ale wciąż nie odpadają z nich koła po kilku tysiącach kilometrów. Strach pomyśleć jak wyglądają spawy i zgrzewy w pozostałych częściach samochodu. Cóż, można się było tego spodziewać rotfl.

Miałem identyczną sytuację z autem produkowanym w sercu Europy czyli w Polsce.

Urwał mi sie wahacz w maluchu :phi:.

Napisano

Chińczyki atakują absolutnie na wszystkich frontach, jeśli to nie fake (niektóre filmy wygladaja jak CGI dla mnie) i oni faktycznie coś takiego beda sprzedawac za 16 kilo dolarów to ich samochody szybko przeskoczą obecny poziom.

Jedyna nadzieja ze któremuś z miliona sztuk noga odpadnie bo będzie można z nich kpić i robić czarny "piar"

Napisano

Problem chinoli na razie jest taki że walą dużo gadżetów które działają jako tako. A wystarczyłoby zrobić fajnie wyglądający, z dobrą cena i normalnym wyposażeniem które 99% ludzi zwykłych potrzebuje. Czyli klimatronik, grzane siedzenia, kiera, elektryka, tempomat, kamera i czujniki i koniec. Jakieś pseudo radary i inne dziwolągi by sobie darowali. Tak samo szyberdachy, fajny bajer ale podbija koszta produkcji i awaryjnosc.

Mają coś czym mogą powalczyć ale nie wiem czy będą tego chcieli. Zrobić tiptop zabezpieczenie przed rudą.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 godzin temu, zenek111 napisał(a):

Jedyna nadzieja ze któremuś z miliona sztuk noga odpadnie bo będzie można z nich kpić i robić czarny "piar"

Dosyć ciekawe podejście. Widocznie nie wozisz samochodem swojej rodziny, skoro dla Ciebie sprzedanie 600 samochodów, w których belka jest „przyłapana” w dwóch miejscach to taka drobnostka. Zablokowanie jednego z tylnych kół na autostradzie przy prędkości 140km/h raczej kiepsko by się skończyło.

Napisano
W dniu 29.08.2024 o 12:29, kadu napisał(a):

Odkopales newsa z maja. Sprawa jest wyjaśniona, auta wezwane na akcje przywolawcza.

Napisano
W dniu 31.08.2024 o 12:27, zenek111 napisał(a):

Chińczyki atakują absolutnie na wszystkich frontach, jeśli to nie fake (niektóre filmy wygladaja jak CGI dla mnie) i oni faktycznie coś takiego beda sprzedawac za 16 kilo dolarów to ich samochody szybko przeskoczą obecny poziom.

A na AK mówili że AI nie zastąpi kopacza rowów i tłumacza :jem: