Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Golf 8 FL

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, lucash napisał(a):

od kiedy do kiedy był dostępny G7.5? Szukałem czegoś (generalnie Golf VII) dla :piekna: ale przebiegi sporawe i większość kombi. 

Bo kombiaki szły do firm. G7,5 jest najlepszym Golfem i jeżeli szukać to właśnie tego. Wiem, bo miałem po kolei 4, 5, 6, 7 i 7,5. 

8 jest dramatem. :beksa: 8,5 musze iść pomacać, może jeszcze się skuszę, bo to dla mnie idealny format auta do jazdy w koło komina. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano

Jak Golf, to tylko R. A tutaj 8 generacja jest sporo lepsza od 7. Dużo wydajniejsze turbo (400-410hp na samym programie) i aktywny tylny dyfer ;].

Napisano
Wystarczy w ACC wyłączyć dostosowanie do znaków, a zostawić włączone dostosowanie do przebiegu drogi.
Jak to zrobić? Wydaje się że jest to niemożliwe. Można wyłączyć tylko komunikat o przekroczeniu prędkości, ale ACC czyta dane z nawigacji, w której są koszmarne błędy opisane częściowo przez założyciela wątku. Np. 60 km/h na obwodnicy 3 miasta skasowane prawie 2 lata temu po oddaniu węzła Karwiny.

Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Wystarczy w ACC wyłączyć dostosowanie do znaków, a zostawić włączone dostosowanie do przebiegu drogi.
Ja mam przedliftowego G7 nawet nie Highline i jest schowek pod fotelem, więc uznałem, że takie G8 w wyższej wersji wyposażenia powinno go też mieć.
Co do ACC zgadza się, hamuje często z czapy. Nawet, jak odznaczyłem uwzględnianie znaków drogowych dzięki podpowiedzi @sdss to dalej potrafi tak hamować w różnych miejscach, że muszę dodawać gazu, bo ludzie głupieją i dziwnie się patrzą.
Schowek skasowano, bo pod fotelem pasażera jest akumulator 48 V.

Napisano
18 minut temu, krywal napisał(a):

Jak to zrobić? Wydaje się że jest to niemożliwe. Można wyłączyć tylko komunikat o przekroczeniu prędkości, ale ACC czyta dane z nawigacji, w której są koszmarne błędy opisane częściowo przez założyciela wątku. Np. 60 km/h na obwodnicy 3 miasta skasowane prawie 2 lata temu po oddaniu węzła Karwiny.

To prawda, zauważyłem, że bierze dane sprzed lat na drodze, kiedy były inne ograniczenia.

Napisano
5 godzin temu, krywal napisał(a):

W ustawieniach ACC

image.png.a279e5a744507d65aae94de026a4ade7.png

Napisano
6 godzin temu, kadu napisał(a):

Jak Golf, to tylko R. A tutaj 8 generacja jest sporo lepsza od 7. Dużo wydajniejsze turbo (400-410hp na samym programie) i aktywny tylny dyfer ;].

Patrzysz tylko na osiągi i w tabelce wszystko się zgadza.

A w G8 masz np taką fajną budę, że cała trzeszczy na nierównościach, a wjeżdżając jednym kołem na krawężnik, aż czuć jak wszystko chodzi.

Jest dużo głośniej i ten ich cały system infotainment jest taki, jakby go robił Chińczyk i to taki oczekujący na wykonanie wyroku w celi śmierci.

Tak, G7.5 to najlepszy Golf, tak dobry, że trudno sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego kupić coś innego, droższego, premium, skoro masz tu miłe, ciche auto, pojemniejsze od konkurencji premium, jarające też mniej i dobrze się prowadzące.

Co powiesz np na taką ciekawostkę, że co 2 dni muszę przekręcić korbką od fotela o cały obrót, bo oparcie fotela sobie opada do tyłu ;]

Wnętrze w GTE jest identyczne jak w R, więc fotel taki sam ;)

To jest cały zbiór wpadek i niedoróbek.

Kiedyś znalazłem jedną rzecz lepszą w G8 niż w G7.5, ale to była dosłownie jedna rzecz i już nie pamiętam co to było. Chyba dojście do portów USB, bo w G7.5 było takie, że trzeba było mieć nadgarstek łamany w dwóch miejscach.

Dokupiłem sobie podnośnik pneumatyczny do maski do G8. W G7.5 był w standardzie.

I wiesz co? W G8 na etapie projektu też był. Jest nawet ten cycek na grodzi do zamontowania podnośnika, jest otwór w masce dokładnie w tym miejscu co w G7.5

Tylko podnośnika nie dali, a masz patyk.

Wyciszenie schowków w G7.5 to standard, w G8 brak.

Ogólnie porównanie G7.5 i G8, to jak porównywanie powiedzmy Mercedesa klasy A i Dacii Sandero, z tym że w Dacii jednak wszystko działa jak miało działać, a w G8 nie działa.

Napisano

Dzięki, jutro będę testował.

Napisano

Też rozważam zakup wersji 1.5 TSI 115 KM w manualu.Ktoś się orientuje czy VW poprawił te mocno wadliwe skrzynie manualne MQ281 ? Bo był z nimi dramat w latach 2019-2021. 

Alternatywą jest Seat Ateca 1.0. Uwielbiam silnik 1.0 TSI (za to 1.5 to już tak średnio ). Dodatkowo Ateca ma tradycyjny klimatronik z pokrętłami, gałkę głośności w radio itp. Tylko wygląda tanio (np. fotele , boczki drzwi).

Tak, nie potrzebuję szybkiego auta ;)

a DSG nie chcę. Nie lubię za dużo dokładać do auta, a zakup na (sic) 20 lat ;)

Edytowane przez nexia

Napisano
W dniu 30.07.2024 o 10:37, kadu napisał(a):

Samym programem ciężko. 

Napisano
W dniu 27.01.2024 o 17:30, PawelWaw napisał(a):

po tesli moze tak

:panic:

Napisano
8 godzin temu, nexia napisał(a):

Też rozważam zakup wersji 1.5 TSI 115 KM w manualu.Ktoś się orientuje czy VW poprawił te mocno wadliwe skrzynie manualne MQ281 ? Bo był z nimi dramat w latach 2019-2021. 

Alternatywą jest Seat Ateca 1.0. Uwielbiam silnik 1.0 TSI (za to 1.5 to już tak średnio ). Dodatkowo Ateca ma tradycyjny klimatronik z pokrętłami, gałkę głośności w radio itp. Tylko wygląda tanio (np. fotele , boczki drzwi).

Ile masz lat?

Jeśli na tyle lat, to może warto AT?

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

Samym programem ciężko. 

IC do wymiany i będzie 🤪

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Ile masz lat?

Jeśli na tyle lat, to może warto AT?

50+

Gdyby VW robił dobry hydrokinetyk, to bym brał. Ale DSG na dłużej to duże koszty.

A tak liczę, że powinien samochód zrobić te 400-500 kkm.

Następne auto za 10 lat (mam w rodzinie zawsze 2 auta) to będzie już z automatem - bo elektryczne ;)

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, nexia napisał(a):

A tak liczę, że powinien samochód zrobić te 400-500 kkm.

To kup hybryde Toyoty, tylko zakonserwuj podwozie po zakupie.

Podziwiam optymizm, ze w wieku 50+ zrobisz jeszcze 500kkm przez kolejne 20 lat, ale oczywiscie zycze zeby tak bylo ;)

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

To kup hybryde Toyoty, tylko zakonserwuj podwozie po zakupie.

Podziwiam optymizm, ze w wieku 50+ zrobisz jeszcze 500kkm przez kolejne 20 lat, ale oczywiscie zycze zeby tak bylo ;)

Ja tylko na dojazdy do pracy plus jazdy w weekend robię okolo 20kkm rocznie. I tak jeszcze 13 lat. Lubię też skoczyć na Bałkany czy gdzieś (ostatnio raczej samolotem).

Toyoty 1.8 hybrydowy tez kusi, ale zawsze jezdzilem VAG-ami (no i Nexią baaardzo dawno temu).

Pytanie: czy MQ281 nie jest już problematyczne?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, nexia napisał(a):

Poszukaj na forach/grupach VAGa, bo tutaj probka raczej nie bedzie miarodajna.

Tych skrzyn montuja pewnie miliony sztuk rocznie w calym koncernie, nie slychac zeby sie jakos na potege sypaly po poprawkach.

Napisano
1 minutę temu, nexia napisał(a):

Ja tylko na dojazdy do pracy plus jazdy w weekend robię okolo 20kkm rocznie. I tak jeszcze 13 lat. Lubię też skoczyć na Bałkany czy gdzieś (ostatnio raczej samolotem).

Toyoty 1.8 hybrydowy tez kusi, ale zawsze jezdzilem VAG-ami (no i Nexią baaardzo dawno temu).

Po pierwsze, to co dzisiaj nie jest drogie? ;)

I jak sobie na to pytanie spróbujesz odpowiedzieć, to dojdziesz pewnie do wniosku, że naprawa DSG w prywatnym warsztacie który robi te skrzynie (broń Boże ASO), to nie są jakieś kosmiczne pieniądze. Nawet jak raz na 10 lat będziesz musiał coś w tym padle grzebnąć, to rozkładając w czasie użytkowanie tego, wyjdą grosze ;)

A wygoda w porównaniu do manuala to przepaść.

Te nowe DSG nie padają jak na początku.

U mnie dopiero 50kkm o ile pamiętam, ale w dosyć trudnych warunkach. Jeżdżę VW Golfem PlugIn, myślę że 70% kilometrów przejechałem tylko na prądzie (właściwie zawsze oprócz wakacji) i czuć że ta skrzynia wtedy też pracuje. Czuć tam pod spodem zmiany biegów, a przecież ona wtedy chodzi kompletnie na zimno. Silnik nijak jej nie dogrzewa.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, kravitz napisał(a):

Po pierwsze, to co dzisiaj nie jest drogie? ;)

I jak sobie na to pytanie spróbujesz odpowiedzieć, to dojdziesz pewnie do wniosku, że naprawa DSG w prywatnym warsztacie który robi te skrzynie (broń Boże ASO), to nie są jakieś kosmiczne pieniądze. Nawet jak raz na 10 lat będziesz musiał coś w tym padle grzebnąć, to rozkładając w czasie użytkowanie tego, wyjdą grosze ;)

A wygoda w porównaniu do manuala to przepaść.

Te nowe DSG nie padają jak na początku.

U mnie dopiero 50kkm o ile pamiętam, ale w dosyć trudnych warunkach. Jeżdżę VW Golfem PlugIn, myślę że 70% kilometrów przejechałem tylko na prądzie (właściwie zawsze oprócz wakacji) i czuć że ta skrzynia wtedy też pracuje. Czuć tam pod spodem zmiany biegów, a przecież ona wtedy chodzi kompletnie na zimno. Silnik nijak jej nie dogrzewa.

Akurat w PHEV warunki dla DSG sa duzo lepsze, w korku nie mieli biegami i nie jezdzi na polsprzegle, tylko rusza z silnika elektrycznego.

Obstawiam, ze jej zywotnosc bedzie duzo wyzsza niz przy klasycznym napedzie.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Akurat w PHEV warunki dla DSG sa duzo lepsze, w korku nie mieli biegami i nie jezdzi na polsprzegle, tylko rusza z silnika elektrycznego.

W VW phev silnik elektryczny jest wstawiony między spalinowy, a skrzynię dsg, więc jadąc na prądzie dsg normalnie pracuje tak samo.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Jeszcze raz. Jeżdżę prawie głównie na silniku elektrycznym. Tryb E.

I nawet jak jedziesz na E, to czuć że auto wrzuca 1 bieg, później 2 i dalej 3, itp ;)

Przy zwalnianiu, hamowanie rekuperacją też czuć redukowanie biegów.

VW to zrobił jakoś durnie, skrzynia ciągle mieli biegami, aby w razie depnięcia do deski, przy włączaniu się silnika spalinowego, bieg był ten właściwy. Tylko że on nie będzie właściwy, bo przecież jak depnę, to oczekuję nie tego dla tej prędkości, tylko zredukowanego ze dwa biegi, do ostrego buta ;]

Skrzynia pracuje ciągle na zimnym w tle.

Ogólnie w Golfie jest inaczej niż np w nowym Priusie. Jak tam masz ustawiony tryb elektryczny, to nawet jak dasz buta w podłogę, to nie włączy się spalniak. W Golfie się włączy i to z mega lagiem. To jest bezsens. Dodatkowo ten spaliniak nie będzie się chciał zaraz wyłączyć, a dopiero jak się zagrzeje. Nawet ręcznie nie możesz wymusić trybu E zamiast hybrydy. Dostaniesz jakiś bezsensowny komunikat na ekran. Najszybciej, to się zatrzymać, wyłączyć auto i ponownie włączyć na E ;)

No co zrobisz, jak nic nie zrobisz? ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

I nawet jak jedziesz na E, to czuć że auto wrzuca 1 bieg, później 2 i dalej 3, itp ;)

VW to zrobił jakoś durnie, skrzynia ciągle mieli biegami, aby w razie depnięcia do deski, przy włączaniu się silnika spalinowego, bieg był ten właściwy. Tylko że on nie będzie właściwy, bo przecież jak depnę, to oczekuję nie tego dla tej prędkości, tylko zredukowanego ze dwa biegi, do ostrego buta ;]

Ogólnie w Golfie jest inaczej niż np w nowym Priusie. Jak tam masz ustawiony tryb elektryczny, to nawet jak dasz buta w podłogę, to nie włączy się spalniak. W Golfie się włączy i to z mega lagiem. To jest bezsens. Dodatkowo ten spaliniak nie będzie się chciał zaraz wyłączyć, a dopiero jak się zagrzeje. Nawet ręcznie nie możesz wymusić trybu E zamiast hybrydy. Dostaniesz jakiś bezsensowny komunikat na ekran. Najszybciej, to się zatrzymać, wyłączyć auto i ponownie włączyć na E ;)

Juz mnie @kaczorek79 wyprowadzil z bledu ;) :ok:

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

A do jakiej temperatury musi sie rozgrzac?

U mnie przy  40 stopniach sie wylacza  wiec w lecie jest to kilkadziesiat sekund:oki:

Napisano
7 minut temu, wlad napisał(a):

A do jakiej temperatury musi sie rozgrzac?

U mnie przy  40 stopniach sie wylacza  wiec w lecie jest to kilkadziesiat sekund:oki:

Nie mam pojęcia do jakiej temperatury. Nie zwracalem na to uwagi.

Bardziej interesuje mnie odległość przejechana i tak wg mnie to minimum chyba to jest 3km, bo mam pewny moment na swojej stałej trasie, gdzie czasem mocniej depnę i się spaliniak włączy i wiem gdzie mniej więcej się wyłączy. W zimie ta odległość znacznie wzrasta i np 5km przejechane na ekspresówce nie spowoduje, że zgaśnie.

Tak zgaduję, że jest to taka sama temperatura, kiedy w zwykłym Golfie zacznie już działać Start/Stop (który też na zimnym nie działa).

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ogólnie w Golfie jest inaczej niż np w nowym Priusie. Jak tam masz ustawiony tryb elektryczny, to nawet jak dasz buta w podłogę, to nie włączy się spalniak. W Golfie się włączy i to z mega lagiem. To jest bezsens. Dodatkowo ten spaliniak nie będzie się chciał zaraz wyłączyć, a dopiero jak się zagrzeje.

A ludzie narzekają, że eCVT wyje :phi:

Po kilku latach w hybrydowych Toyotach teraz jeżdżę chwilowo innym autem hybrydowym. Nie miałem pojęcia, że można tak skomplikować napęd i uczynić go mniej przyjaznym.

Dobrze, że niedługo znowu będzie Toyota 🙂

Napisano
10 godzin temu, nexia napisał(a):

Gdzieś czytałem, że w ciągu 2021r poprawili te skrzynie i już nie rzężą. Ja mam auto z 2 połowy 2021 i przy przebiegu prawie 41kkm jest ok. Słychać czasami jak hałasuje to wydumane koło dwumasowe, ale tylko przy otwartych oknach, w środku cisza.

To rzężenie pojawiało się najczęściej po pogonieniu auta na autostradzie. Ja już kilka razy jechałem A1 z Częstochowy do 3miasta i wszystko było OK. A skrzynia na bank się porządnie rozgrzała ;)

Napisano
W dniu 31.07.2024 o 21:27, nexia napisał(a):

mam atece 1.5 tsi dsg, zajebiste auto

Napisano
A ja zasugerowany trochę mętnym sformułowaniem tej opcji myślałem, że dotyczy tylko zwalniania przed skrzyżowaniami, rondami, zakrętami etc. Dzięki za wyjaśnienie.

Napisano
19 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

A ludzie narzekają, że eCVT wyje :phi:

Po kilku latach w hybrydowych Toyotach teraz jeżdżę chwilowo innym autem hybrydowym. Nie miałem pojęcia, że można tak skomplikować napęd i uczynić go mniej przyjaznym.

Dobrze, że niedługo znowu będzie Toyota 🙂

kto robi gorszą hybrydę niż Toyota? 

Napisano
W dniu 30.07.2024 o 17:27, kravitz napisał(a):

Patrzysz tylko na osiągi i w tabelce wszystko się zgadza.

A w G8 masz np taką fajną budę, że cała trzeszczy na nierównościach, a wjeżdżając jednym kołem na krawężnik, aż czuć jak wszystko chodzi.

Jest dużo głośniej i ten ich cały system infotainment jest taki, jakby go robił Chińczyk i to taki oczekujący na wykonanie wyroku w celi śmierci.

Tak, G7.5 to najlepszy Golf, tak dobry, że trudno sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego kupić coś innego, droższego, premium, skoro masz tu miłe, ciche auto, pojemniejsze od konkurencji premium, jarające też mniej i dobrze się prowadzące.

Co powiesz np na taką ciekawostkę, że co 2 dni muszę przekręcić korbką od fotela o cały obrót, bo oparcie fotela sobie opada do tyłu ;]

Wnętrze w GTE jest identyczne jak w R, więc fotel taki sam ;)

To jest cały zbiór wpadek i niedoróbek.

Kiedyś znalazłem jedną rzecz lepszą w G8 niż w G7.5, ale to była dosłownie jedna rzecz i już nie pamiętam co to było. Chyba dojście do portów USB, bo w G7.5 było takie, że trzeba było mieć nadgarstek łamany w dwóch miejscach.

Dokupiłem sobie podnośnik pneumatyczny do maski do G8. W G7.5 był w standardzie.

I wiesz co? W G8 na etapie projektu też był. Jest nawet ten cycek na grodzi do zamontowania podnośnika, jest otwór w masce dokładnie w tym miejscu co w G7.5

Tylko podnośnika nie dali, a masz patyk.

Wyciszenie schowków w G7.5 to standard, w G8 brak.

Ogólnie porównanie G7.5 i G8, to jak porównywanie powiedzmy Mercedesa klasy A i Dacii Sandero, z tym że w Dacii jednak wszystko działa jak miało działać, a w G8 nie działa.

Pięknie napisane. Golfem 7.5 zrobiłem ponad 190kkm. Po tylu km ciężko mi jest doszukać się jakiś wad w tym samochodzie.

Do Golfa 8 przymierzałem się parę razy i zawsze miałem wrażenie, że to auto to duży krok wstecz.

Zaczynając od projektu nadwozia poprzez wnętrze i co najgorsze jakość. 

Napisano
W dniu 8.08.2024 o 07:25, dzidzia napisał(a):

Pięknie napisane. Golfem 7.5 zrobiłem ponad 190kkm. Po tylu km ciężko mi jest doszukać się jakiś wad w tym samochodzie.

Do Golfa 8 przymierzałem się parę razy i zawsze miałem wrażenie, że to auto to duży krok wstecz.

Zaczynając od projektu nadwozia poprzez wnętrze i co najgorsze jakość. 

Byłeś oglądać 8,5 czy jest powrót do dawnej formy? 

Napisano
22 minuty temu, G.O.A.T. napisał(a):

Byłeś oglądać 8,5 czy jest powrót do dawnej formy? 

Różnice między 8 i 8.5 są kosmetyczne. Na szybko: większy tablet, lekko zmienione lampy tył/przód, kratka zderzaka (w G8 wróbel by się nie przecisnął do skraplacza, w G8.5 to nawet wrona przeleci i zrobi dziurę w chłodnicy), gładziki na kierownicy zmienione na fizyczne przyciski.

Analogicznie podobne zmiany były między G7 i G7.5.

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie w MB działają 😀

Nawet fajnie się ich używa 👍

Napisano
28 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Ciekawe czemu?

U mnie w MB działają 😀

IMG_20240809_191301.jpg

Podobno w G8 podczas manewrowania dotyka się dłońmi i przełącza.

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Różnice między 8 i 8.5 są kosmetyczne. Na szybko: większy tablet, lekko zmienione lampy tył/przód, kratka zderzaka (w G8 wróbel by się nie przecisnął do skraplacza, w G8.5 to nawet wrona przeleci i zrobi dziurę w chłodnicy), gładziki na kierownicy zmienione na fizyczne przyciski.

Analogicznie podobne zmiany były między G7 i G7.5.

Gladziki na kierownicy w G8 były zdaje się tylko w GTI/GTE i R. W zwykłych wersjach były normalne przyciski.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, kravitz napisał(a):

Gladziki na kierownicy w G8 były zdaje się tylko w GTI/GTE i R. W zwykłych wersjach były normalne przyciski.

R-line chyba też miał to dotykowe badziewie. 

Napisano
12 godzin temu, vanice77 napisał(a):

Wyciszenie dramat, na tym samym odcinku z ta sama prędkością nawet renaut captur z wysoka buda mial 4db mniej, nawet testujacy mowi ze wyciszenie gorsze od konkurencji.

https://youtu.be/09AHwX9Sue4?si=LbEf5lZIumSj0tUG

Żadne to odkrycie.

Wszystko w czym VW był Top, teraz jest poniżej przeciętnej.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Żadne to odkrycie.

Wszystko w czym VW był Top, teraz jest poniżej przeciętnej.

W tej chwili, gama silnikowa jeszcze robi roznice :ok:

Ciezko znalezc sensowna konkurencje dla 1,0-1,5-2,0 TSI.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W tej chwili, gama silnikowa jeszcze robi roznice :ok:

Ciezko znalezc sensowna konkurencje dla 1,0-1,5-2,0 TSI.

Tak, silniki nadal mają fajne i chyba najlepsze ogólnie wśród konkurencji.

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Tak, silniki nadal mają fajne i chyba najlepsze ogólnie wśród konkurencji.

1.5 eTSI mistrz oszędność i nie muł 💪 

Napisano

No super!

Wrażenia z dwóch wątków połączone w jednym, Golfowym. Wyjazd po auto za 250k z wątku powyżej, nie chciałem jechać Pugiem z wątku powyżej bo irytuje mnie na maxa, więc kumpel wziął auto żony z wątku obecnego.

tadam!

Screenshot_20240814-1133502.png.3681a663d133a12f34055add80a92e0f.png

Edytowane przez bizz

Napisano

Trzeba było Yarisem Crossem z wątku obok pojechać. 🙂

Napisano
W dniu 9.08.2024 o 19:43, kaczorek79 napisał(a):

Podobno w G8 podczas manewrowania dotyka się dłońmi i przełącza.

Trudno wymacać gdzieś ię który przycisk włącza, więc ja często bardzo robię głośno radio jak przywracam ustawienia tempomatu.

Same naciskanie jest też do luftu, bo zrobili tak, że zależy od długości naciśnięcia (wirtualnego) czy zwiększasz prędkość o 1 czy o 10, więc mi losowo wpada zmiana prędkości, co w G7.5 się nie zdarzało, bo do tego były osobne przyciski, łatwe do wymacania nawet przez kogoś kto stracił czucie w rękach ;)

Napisano
3 godziny temu, bizz napisał(a):

No super!

Wrażenia z dwóch wątków połączone w jednym, Golfowym. Wyjazd po auto za 250k z wątku powyżej, nie chciałem jechać Pugiem z wątku powyżej bo irytuje mnie na maxa, więc kumpel wziął auto żony z wątku obecnego.

tadam!

Screenshot_20240814-1133502.png.3681a663d133a12f34055add80a92e0f.png

Napisz chociaż że zabrakło benzyny ;]

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

Napisz chociaż że zabrakło benzyny ;]

No nie... zrobiła się choinka jak w środku świąt i zaczęło szarpać aż stanęło

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

No nie... zrobiła się choinka jak w środku świąt i zaczęło szarpać aż stanęło

image.png.831c33531492b0d4399d023eb44d855a.png

Napisano
W dniu 27.01.2024 o 10:48, fred77 napisał(a):

A po kiego grzyba mi internet w samochodzie?

Podobnie z kamerą, po co? 

Kamera cofania to dla mnie absolutny must-have. Jak często cofasz pod jakąkolwiek szkołą, bez kamery prędzej czy później walniesz w jakiegoś malucha.

W dniu 27.01.2024 o 10:48, fred77 napisał(a):

Tak samo ESP, które odmóżdża kierowcę, który myśli, że zawsze go to uratuje. Wystarczy myśleć co się robi. No chyba, że ktoś gapi się w kamery, grzebie w internecie i nie patrzy co się dookoła niego dzieje.

Jak ktoś ma słabą psychikę, to go odmóżdża. Trzeba po prostu jeździć tak, jakby go nie było... ESP, autonomiczne hamowanie awaryjne czy nawet poduszki powietrzne - może Ci dupę uratować w sytuacji podbramkowej.

Napisano
W dniu 2.08.2024 o 12:38, lucash napisał(a):

kto robi gorszą hybrydę niż Toyota? 

Wszyscy.