Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lpg klima do 20k zl

Featured Replies

Napisano

Potrzebne auto na dojazdy 50km dziennie.

Wymagania to LpG klima I budżet do 20k zł.

Póki co faworytem jest clio III 1.2 tce.

Jakieś inne pomysły?

Edytowane przez Chalek

Napisano

Kuzynowi znalazłem Audi A3 8P 1.6 102KM. Kupił, założył gaz i jest zadowolony. Oleju nie bierze wbrew obiegowym opiniom. Unikałbym zakupu auta z zamontowanym LPG. Przykładowa oferta

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a3-1-6benzyna-mpi-klima-130tys-przebieg-jak-nowy-z-niemiec-ID6Gy4MS.html

Potargować się tak aby starczyło na instalację (ok. 3200 zł).

Napisano
  • Autor
Teraz, bochumil napisał(a):

Kuzynowi znalazłem Audi A3 8P 1.6 102KM. Kupił, założył gaz i jest zadowolony. Oleju nie bierze wbrew obiegowym opiniom. Unikałbym zakupu auta z zamontowanym LPG. Przykładowa oferta

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a3-1-6benzyna-mpi-klima-130tys-przebieg-jak-nowy-z-niemiec-ID6Gy4MS.html

No generalnie chodzi o gazowalny prosto silnik.

Napisano
8 minut temu, Chalek napisał(a):

No generalnie chodzi o gazowalny prosto silnik.

To jest gazowalny, prosty, wolnossący silnik z hydrauliką zaworów. Jechałem tym jako kierowca po zakupie i przyznaję - przyjemne auto. Wrzucasz tutaj najpopularniejszego STAGa Qbox Basic, najlepiej w wtryskiwaczami Barracuda i cieszysz się z taniej jazdy.

Edytowane przez bochumil

Napisano
19 minut temu, bochumil napisał(a):

Warto zaznaczyć, że mimo iż silnik niezabijalny, to chodzi jak sieczkarnia i nie ma osiągów. Ale za to sporo pali. Na szczęście LPG 🙂

Napisano
7 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Warto zaznaczyć, że mimo iż silnik niezabijalny, to chodzi jak sieczkarnia i nie ma osiągów. Ale za to sporo pali. Na szczęście LPG 🙂

Stwierdzenie "sporo" niewiele mi mówi 😉 Kuzynowi pali średnio 9/100. LPG.

Napisano

Co do kultury pracy silnika, kuzyn coś wspominał, że jest trochę głośny po odpaleniu zimnego silnika. Jest tam jakiś eko układ wtórnego powietrza czy coś. Tutaj więcej o silniku

Napisano
  • Autor
19 minut temu, czachabrava napisał(a):

Ojciec sprzedaje V6 z świeżym lpg. Mocy na eske raczej wystarczy ;) 

W tym budżecie  ? 😆

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał(a):

Stwierdzenie "sporo" niewiele mi mówi 😉 Kuzynowi pali średnio 9/100. LPG.

Miałem ten silnik w Leonie 2 i na tej samej trasie palił +2L więcej LPG niż focus też 1.6., leon ma to tego dość krótka skrzynie

Napisano
Godzinę temu, czachabrava napisał(a):

Ojciec sprzedaje V6 z świeżym lpg. Mocy na eske raczej wystarczy ;) 

No tak na 10 min jazdy 25km to co najmniej v6 ;]

Napisano

Ojciec sprzedaje V6 z świeżym lpg. Mocy na eske raczej wystarczy [emoji6] 

A co?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
9 godzin temu, Chalek napisał(a):

Jakieś inne pomysły?

corsa, asrtra

Napisano
  • Autor
9 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

ale to nie jest dobry silnik.

szukaj 1.2  75km  mpi

Gdzieś ci dzwoni ale to nie ten kościół.

Napisano
9 godzin temu, bochumil napisał(a):

W życiu żadne auto mi się tak nie psuło jak auto A3 8P ;]

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Vadero napisał(a):

Twoje dq200 to legenda w tym aucie 😁

Napisano
15 minut temu, Vadero napisał(a):

Bluźnisz! Na tym forum psują się tylko Fiaty :old: Kuzyn nie narzeka. Jedyne co robił po zakupie to zdaje się coś z wiązką drzwi pasażera.

Napisano
9 godzin temu, bochumil napisał(a):

Bluźnisz! Na tym forum psują się tylko Fiaty :old: Kuzyn nie narzeka. Jedyne co robił po zakupie to zdaje się coś z wiązką drzwi pasażera.

Ekhm, ja przepraszam ale fiaty już nie istnieją i są poza moja konkurencją, owszem fiaty psuły się bardziej, ale formalnie to nie były moje auta.

Tymczasem dq200 w a3 narobiła mi mnóstwo kosztów. Poza tym pamiętam że w odstępach 2 miesięcznych strzelały mi po kolei wszystkie sprężyny ;] jakieś dziwne chochliki w elektronice przelały czarę goryczy - sprzedałem auto jak miało 50kkm i 5 lat. 

Edytowane przez Vadero

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał(a):

Ekhm, ja przepraszam ale fiaty już nie istnieją

Istnieją. Miałem nawet ściągnąć identycznego z USA po lekkiej szkodzie, ale ktoś mnie ubiegł

960-640-100-fit-245973.jpeg.492cef4f5db08faa625ac6b8eafd5b19.jpeg

Napisano
21 godzin temu, Chalek napisał(a):

Jakieś inne pomysły?

Ja bym wziął Sparka. To w końcu spuścizna po Majonezie, z tą różnicą że z jakiegoś powodu nie ulega biodegradacji.

O proszę, jaką perełkę znalazłem: https://www.olx.pl/d/oferta/chevrolet-spark-1-2-lt-CID5-ID10LtTP.html

Napisano
Ekhm,….

Tymczasem dq200 w a3 narobiła mi mnóstwo kosztów.

Z ciekawosci cos sie popsulo po jakim przebiegu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, format napisał(a):

Ja bym wziął Sparka. To w końcu spuścizna po Majonezie, z tą różnicą że z jakiegoś powodu nie ulega biodegradacji.

O proszę, jaką perełkę znalazłem: https://www.olx.pl/d/oferta/chevrolet-spark-1-2-lt-CID5-ID10LtTP.html

Jaka ładna tesla na podjeździe 😁

Napisano

Jakaś Fabia z 1,4. Tani w eksploatacji, Corsa 1,4 90KM.

W tym budżecie szukać nie zjechanego i nie zgnitego.

Napisano
5 godzin temu, Chalek napisał(a):

Jaka ładna tesla na podjeździe 😁

Eee ,  Mazda ładniejsza, i szybsza :old:

Napisano

Astra H 1.8.

Napisano

Jakieś inne pomysły?
Dacia
https://www.olx.pl/d/oferta/dacia-logan-pierwszy-wlasciciel-salon-pl-lpg-fv23-CID5-ID10qROI.html

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
43 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Jest ok na te potrzeby, ale wymogi są takie, że musi eską śmigać i kolega szuka czegoś co pojedzie pewnie 2 paczuszki, zamiast przepisiwych 120 🙉

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, mati_lecha napisał(a):

Jest ok na te potrzeby, ale wymogi są takie, że musi eską śmigać i kolega szuka czegoś co pojedzie pewnie 2 paczuszki, zamiast przepisiwych 120 🙉

250 od razu.

Chodzi o to żeby ten samochód się sprawnie do tych 120 na pasie rozbiegowym rozpędził. Taka taczka daćka mpi to na koniec rozbiegu będzie miała 60kmh 😁

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

250 od razu.

Chodzi o to żeby ten samochód się sprawnie do tych 120 na pasie rozbiegowym rozpędził. Taka taczka daćka mpi to na koniec rozbiegu będzie miała 60kmh 😁

Tak, na pewno, bo z reguły na rozbiegówkę autostrady wjeżdża się ze stopu. :hehe:

Napisano
  • Autor
29 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Tak, na pewno, bo z reguły na rozbiegówkę autostrady wjeżdża się ze stopu. :hehe:

Jeśli nie widzisz różnicy między 15s do 100 a 11s to mi Cie tylko szkoda.

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

Różnicę czuć, bo widać to pewnie tak sobie, ale żeby Daćka 60km/h na końcu rozbiegówki nie miała to musiałaby być hulajnogą.

Napisano
3 godziny temu, Chalek napisał(a):

bujnie się nie bój, ludzie mają po dwa razy więcej koni a się nie potrafią rozpędzić, latałem fabią 2 z 1.2 60KM... z 16s do 100, kurde tak ten silniczek chciał się kręcić że zawsze pierwszy ze swiateł

Napisano
6 godzin temu, Chalek napisał(a):

Matiz się rozpędził. Skoda Favorit się rozpędziła. Daćka też da radę :)

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Matiz się rozpędził. Skoda Favorit się rozpędziła. Daćka też da radę :)

Potwierdzam,

w ostatnich tygodniach kupiłem dwie .

Obie VAN, odpowiednio 1.4 i 1.6 obie 8v.

O ile ta 1.4 rzeczywiście na takiej S-ce lekko niebezpieczna, tak ta 1.6 to już zupełnie normalnie jeździ 👍

Napisano
W dniu 29.06.2024 o 12:36, bochumil napisał(a):

Co do kultury pracy silnika, kuzyn coś wspominał, że jest trochę głośny po odpaleniu zimnego silnika. Jest tam jakiś eko układ wtórnego powietrza czy coś. Tutaj więcej o silniku

W dniu 29.06.2024 o 13:44, Jettison napisał(a):

Miałem ten silnik w Leonie 2 i na tej samej trasie palił +2L więcej LPG niż focus też 1.6., leon ma to tego dość krótka skrzynie

No to ja się wypowiem bo mam Leona 2 z tym silnikiem i na dojazdy do pracy spoko, pali tak 10-11 gazu niestety ten silnik ma wadę pierścieni o których niestety dowiedziałem się za późno. Żre olej w ilości 0,5-1 L na 100. Trzeba je wymienić co wiąże się oczywiście ze ściągnięciem głowicy, mi "zaprzyjaźniony" warsztat wyliczył na plus-minus 3k. Niestety sam sobie jestem winien bo raz głowicę ściągałem - pęknięty kolektor wydechowy i wtedy jeszcze nie wiedziałem o pierścieniach. Tak poza tym - nie mam zastrzeżeń, ten silnik naprawi każdy w każdym warsztacie, jeżdżą w VAGach od 20 lat.

Edytowane przez alvin

Napisano
50 minut temu, alvin napisał(a):

Żre olej w ilości 0,5-1 L na 100

Na 100 czy 1000? Bo jeśli to pierwsza cyfra to tragedia. Jaką lepkość oleju stosujesz? Kuzyn nic nie wspominał o nadmiernym poborze oleju, a zrobił już tym autem 40 tyś km. Z czego 35 tyś na LPG. Auto kupione było z przebiegiem pod 200 tyś km, więc może ktoś się w nim o wymianę pierścieni pokusił, albo po prostu dobrze trafił... 

Napisano
W dniu 29.06.2024 o 11:37, Chalek napisał(a):

Jakieś inne pomysły?

A jakby tak zwiększyć budżet?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-giulietta-alfa-romeo-giulietta-ID6Gxb2t.html

Napisano
Godzinę temu, alvin napisał(a):

No to ja się wypowiem bo mam Leona 2 z tym silnikiem i na dojazdy do pracy spoko, pali tak 10-11 gazu niestety ten silnik ma wadę pierścieni o których niestety dowiedziałem się za późno. Żre olej w ilości 0,5-1 L na 100. Trzeba je wymienić co wiąże się oczywiście ze ściągnięciem głowicy, mi "zaprzyjaźniony" warsztat wyliczył na plus-minus 3k. Niestety sam sobie jestem winien bo raz głowicę ściągałem - pęknięty kolektor wydechowy i wtedy jeszcze nie wiedziałem o pierścieniach. Tak poza tym - nie mam zastrzeżeń, ten silnik naprawi każdy w każdym warsztacie, jeżdżą w VAGach od 20 lat.

U mnie nie brał oleju nic pomiędzy wymianami, wlewałem 5w40 Shella, samochód miałem 6 lat do przebiegu 150kkm. Palił mi 12L-13L LPG na 100km.

Napisano
55 minut temu, bochumil napisał(a):

Na 100 czy 1000? Bo jeśli to pierwsza cyfra to tragedia. Jaką lepkość oleju stosujesz? Kuzyn nic nie wspominał o nadmiernym poborze oleju, a zrobił już tym autem 40 tyś km. Z czego 35 tyś na LPG. Auto kupione było z przebiegiem pod 200 tyś km, więc może ktoś się w nim o wymianę pierścieni pokusił, albo po prostu dobrze trafił... 

44 minuty temu, Jettison napisał(a):

U mnie nie brał oleju nic pomiędzy wymianami, wlewałem 5w40 Shella, samochód miałem 6 lat do przebiegu 150kkm. Palił mi 12L-13L LPG na 100km.

1000 oczywiście, w tym moim jak brałem od Mirka to było 200k a pewnie realnie ponad 300k, auto z DE. Ogólnie wychodzi mi co chwilę coś co w sumie wiąże się z wiekiem samochodu - 2008 rocznik, dramatu nie ma no ale się zbiera. Co nie zmienia faktu, że ja lubię jeździć tym autem 😊

Napisano
22 godziny temu, Chalek napisał(a):

Przestań bajdurzyć, robię takie rzeczy na co dzień busem który ma 17 s do setki i starym oplem który ma 16 do setki. Obwodnica Trójmiasta.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, r1sender napisał(a):

Przestań bajdurzyć, robię takie rzeczy na co dzień busem który ma 17 s do setki i starym oplem który ma 16 do setki. Obwodnica Trójmiasta.

Wolałbyś żeby ten bus miał 10s czy 17?

Napisano
  • Autor
31 minut temu, r1sender napisał(a):

ale nie ma. Z resztą znajdź mi busa który ma 10 do setki. 

Ale nie rozmawiamy tutaj o busie tylko o aucie klasy B. Jeśli możesz mieć auto podobne gabarytowo, w podobnej cenie, w podobnym roczniku to chyba lepiej mieć więcej niż mniej?

Edytowane przez Chalek

Napisano
18 minut temu, Chalek napisał(a):

Ale nie rozmawiamy tutaj o busie tylko o aucie klasy B. Jeśli możesz mieć auto podobne gabarytowo, w podobnej cenie, w podobnym roczniku to chyba lepiej mieć więcej niż mniej?

BTW. Jest sens kupowac osobne auto tylko na dojazdy do pracy?

50km w dwie strony, to raptem +10kkm rocznie do przebiegu... Zona tyle dojezdzala przez 9 lat i wychodzilo 10-11kkm max.

Moze lepiej jezdzic podstawowym autem?

Napisano

BTW. Jest sens kupowac osobne auto tylko na dojazdy do pracy?
50km w dwie strony, to raptem +10kkm rocznie do przebiegu... Zona tyle dojezdzala przez 9 lat i wychodzilo 10-11kkm max.
Moze lepiej jezdzic podstawowym autem?
Może dlatego że np żona drugim jeździ codzienne do pracy.
Z tego powodu ja też mam 2 auta.

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 minutę temu, DZIDA napisał(a):

Może dlatego że np żona drugim jeździ codzienne do pracy.
Z tego powodu ja też mam 2 auta.

Oczywista oczywistosc, odnioslem byc moze mylne wrazenie, ze autor szuka dla siebie tylko na dojazdy do roboty.