Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zestaw do łatania opon

Featured Replies

Napisano

Jako, że w moim obecnym aucie nie ma nawet koła dojazdowego i jest tylko zestaw naprawczy, po którego użyciu pewnie opona będzie się nadawać do kosza to zainteresowałem się jakimiś rozwiązaniami, których można użyć w przypadku złapania gumy na miejscu. Mają dobre recenzje, są łatwe w użyciu i trwałe. Szybka instrukcja: 

https://youtube.com/shorts/-UTnDheAMcE?si=bVt_DDMXAvP2rAPw

Używaliście czegoś takiego? Ja zakupiłem taki zestaw. Wrzucę do bagażnika i oby się nie przydał.

SmartSelect_20240919_102519_Amazon Shopping.jpg

Edytowane przez Ralph78

Napisano
3 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Używaliście czegoś takiego? Ja zakupiłem taki zestaw. Wrzucę do bagażnika i oby się nie przydał.

A co z cisnieniem w oponie po takiej naprawie?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, delco napisał(a):

A co z cisnieniem w oponie po takiej naprawie?

Kompresor jest w aucie.

Napisano
6 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Kompresor jest w aucie.

Ok - bo myslałem ze tylko aerozol z szuwaksem

Napisano
20 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Jako, że w moim obecnym aucie nie ma nawet koła dojazdowego i jest tylko zestaw naprawczy, po którego użyciu pewnie opona będzie się nadawać do kosza to zainteresowałem się jakimiś rozwiązaniami, których można użyć w przypadku złapania gumy na miejscu. Mają dobre recenzje, są łatwe w użyciu i trwałe. Szybka instrukcja: 

Opona po zestawie nie jest do kosza... 

Wyplukuja to bez problemu woda. 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, delco napisał(a):

Ok - bo myslałem ze tylko aerozol z szuwaksem

A oglądałeś film? Aerozol jest w zestawie naprawczym z autem jak fabryka dała, ale po użyciu pewnie opona się nadaje do kosza. Dlatego szukam innego rozwiązania i to chyba się sprawdzi.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Opona po zestawie nie jest do kosza... 

Wyplukuja to bez problemu woda. 

Ten z Kia to chyba nie aerozol tylko płyn w specjalnej butelce, używasz go w taki sposób: 

Ludzie na grupie FB piszą, że opona się nadaje do kosza po takiej aplikacji. Stąd pomysł na rozwiązanie, o które pytam w pierwszym poście.

Napisano

Polecam wkrety do opon.Juz dwa razy mi uratowaly dupe.

Duze prostsze w uzyciu i zajmuja mniej miejsca.

Dwa tygodnie temu w aucie zony  robilem to pod jej robota -nawet nie musialem auta lewarowac bo gwozdz byl w widocznym miejscu.Calosc uszczelnienia trwala jakies 2 minuty +oczywiscie pompowanie.

Napisano

Ja w nowym aucie też nie mam koła zapasowego.

I jednak kombinuję żeby je dołożyć.

Ostatnie 2x przebicia opony jaki mi się trafiły to tak duże uszkodzenia, że żadne łatanie nie wchodziło w grę. W obu przypadkach opona do wymiany.

Jeśli już cokolwiek miałbym używać, to chyba bardziej te wkręty-mniej miejsca, szybciej, łatwiej.

Napisano

Ostatnio czymś takim naprawili mi oponę w przygodnym warsztacie - bez zdejmowania koła.

Wyjęli wkręt, dziurę oczyścili, przesmarowali szuwaksem, wcisnęli jakiś sznurek i napompowali.

Jeździłem potem kilka miesięcy na tym :ok:

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ostatnio czymś takim naprawili mi oponę w przygodnym warsztacie - bez zdejmowania koła.

Wyjęli wkręt, dziurę oczyścili, przesmarowali szuwaksem, wcisnęli jakiś sznurek i napompowali.

Tak się teraz naprawia. Na tak naprawionej oponie zrobiłem jeszcze ok. 50 kkm i nic się nie działo. 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, wladmar napisał(a):

Tak się teraz naprawia. Na tak naprawionej oponie zrobiłem jeszcze ok. 50 kkm i nic się nie działo. 

W komentarzach na YouTube też się cały czas przewijają bardzo pozytywne komentarze.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Polecam wkrety do opon.Juz dwa razy mi uratowaly dupe.

Duze prostsze w uzyciu i zajmuja mniej miejsca.

Dwa tygodnie temu w aucie zony  robilem to pod jej robota -nawet nie musialem auta lewarowac bo gwozdz byl w widocznym miejscu.Calosc uszczelnienia trwala jakies 2 minuty +oczywiscie pompowanie.

Nie ma aż tak dużej różnicy, wkręty to w miarę nowy wynalazek dlatego zdecydowałem się na coś bardziej sprawdzonego.

Napisano

Teraz to jest modne.

Zrzutekranu_19-9-2024_135634_pl.aliexpress_com.jpeg.0a6939df31432dd80d45dbb85ab8ed61.jpeg

Napisano

SmartSelect_20240919_102519_AmazonShopping.jpg.0e2cf00b73fcf2d2fc109601215cd85f.jpg

Na takim kabanosie przyjechałem z Albani i jeszcze do końca sezonu z tym jeździłem

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
  • Autor
49 minut temu, BOGUSS napisał(a):

Teraz to jest modne.

Zrzutekranu_19-9-2024_135634_pl.aliexpress_com.jpeg.0a6939df31432dd80d45dbb85ab8ed61.jpeg

Minusem takiego rozwiązania jest rozmiar grzybka, jak dziura będzie odrobinę większa niż grzybek to nic nie zrobisz. A sznurki możesz nawet ze 3 dać w jedno miejsce i dojedziesz do wulkanizatora. 

Napisano

Odkryłem ten sznur butylowy kilka lat temu - teraz mam go + kompresor w każdym samochodzie.

Naprawiałem już 2 razy oponę - i to jest dosłownie 5 min roboty. Dłużej kompresor dopompowuje koło. Szczerze mówiąc nie chciało by mi się już odkręcać koła na poboczu czy na autostradzie, zwłaszcza jak dziura jest na przodzie, można skręcić koło i naprawić wygodnie.

Uważałem to za naprawę tymczasową, ale w jednym samochodzie mam tak załataną oponę już 2 sezon i nic się nie dzieje. Przekonał mnie kolega, który jeździł z taką łatą z 5 lat. 

Tu jeszcze pokazane kilka podobnych rozwiązań:

Edytowane przez Azbest

Napisano
3 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Ten z Kia to chyba nie aerozol tylko płyn w specjalnej butelce, używasz go w taki sposób: 

Ludzie na grupie FB piszą, że opona się nadaje do kosza po takiej aplikacji. Stąd pomysł na rozwiązanie, o które pytam w pierwszym poście.

Bardzo podobny zestaw miałem w Mazdzie i wyczyścili bez problemu. 

Napisano
3 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Mi czymś takim w warsztacie załatano i wszystko było ok, pare miesięcy jeszcze jeździłem, potem i tak zmieniłem na nowe. Też sobie kupiłem potem taki na wszelki wypadek

Napisano

Latałem miesiac temu tym zestawem za 4 pak browara oponę w aucie, wbiłem wkręta na budowie. Bez problemu się się udało, jeszcze mogę tym zestawem z 5 takich uszkodzeń ogarnąć jak trzeba będzie. Rewelacja jak dla mnie.

Wysłane z mojego RMX3771 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Tylko pytanie ile się musisz nasłuchać u wulkanizatora :klnie: Taki zestaw o który pytam daje wygodę i pozwala ci uniknąć wycieczki do gumiarza:jem:

Napisano
2 godziny temu, Ralph78 napisał(a):

Tylko pytanie ile się musisz nasłuchać u wulkanizatora :klnie: Taki zestaw o który pytam daje wygodę i pozwala ci uniknąć wycieczki do gumiarza:jem:

Dokładnie, ich już "yepiiip" w glace z cenami. Pojechałem z kołem do prywaciarza 100 - że co !!!!!!!!!

Zabrałem koło i do ASO - 70 PLN buehehhe. Najgorsze, że się prywaciarz napłakał że po ściągnięciu opony będzie musiał zrobić optymalizacje i tak dalej.

Zawsze było tak, że kredą zaznaczało się miejsce wentyla na oponie i tak się składało i było przewidywalnie OK, a teraz trzeba przy przekładce opon nawet się doktoryzować :).

PS

Teraz kupiłem koła zimowe złożone w fabryce u dealera :) 

Napisano
10 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

3 czy 4 lata jeździłem na 2 tak doraźnie łatanych oponach.

Napisano
7 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Minusem takiego rozwiązania jest rozmiar grzybka, jak dziura będzie odrobinę większa niż grzybek to nic nie zrobisz. A sznurki możesz nawet ze 3 dać w jedno miejsce i dojedziesz do wulkanizatora. 

Jak szukałem to w opiniach masa ludzi pisała, że te dłuta są z gównolitu, lubią się łamać i tylko co do tego miałbym obawy.

Był już temat o sznurze butylowym.

Ja miałem tak załatane 2 opony i zrobiłem na nich jeszcze z 50kkm w 3 czy 4 lata.

Ostatnio na próbę zalatałem oponę wkrętem. Co prawda leży na półce w garażu, ale ciśnienie trzyma od maja.

Napisano
19 godzin temu, wladmar napisał(a):

nie tylko teraz - ostatnio w garażu znalazłem zestaw naprawczy od Trabanta (lata 70) - i były grzybki do wciśnięcia do opony

Napisano
W dniu 19.09.2024 o 11:29, Ralph78 napisał(a):

Mam tak naprawioną jedną oponę, od dwóch lat, przejechałem tak ok 25kkm, powietrze nie ucieka, nic się z tym złego nie dzieje.

Napisano
W dniu 19.09.2024 o 10:29, Ralph78 napisał(a):

Mam, wożę od kilku lat, nigdy nie miałem okazji użyć. Spokój ducha jaki to daje jest na przyzwoitym poziomie. Pamiętaj tylko, że do kompletu czasem przyda się też podnośnik i klucz do kół, bo nie w każdym aucie będzie się to dało zastosować na zamontowanym kole. 

Napisano
W dniu 19.09.2024 o 15:21, Maciej__ napisał(a):

W Toyocie podobnie. Niestety po wyczysczeniu stwierdzili, że trzeba kupić nową oponę. Nie z winy siuwaksu, bo i tak nie załatał uszkodzenia - na lawecie przyjechałem. Opona była rozerwana/przecięta od wewnątrz. Wiesz jak to jest - jak ktoś ma... to i palucha w d*** złamie :]

PS - opony miały 6 czy 8kkm, więc poszła para do wymiany. I tak wolę dokupić dojazdówkę, jeżeli jest to możliwe. 

Napisano
Godzinę temu, Igorek napisał(a):

Mam, wożę od kilku lat, nigdy nie miałem okazji użyć. Spokój ducha jaki to daje jest na przyzwoitym poziomie. Pamiętaj tylko, że do kompletu czasem przyda się też podnośnik i klucz do kół, bo nie w każdym aucie będzie się to dało zastosować na zamontowanym kole. 

Lewarek + klucz to jest wtedy, jak się dokupi cały zestaw z dojazdówką/zapasem. Jak tego nie ma to i nie ma gdzie trzymać tego balastu. 

Napisano

Mi raz udało się tym naprawić i bez problemu przejechałem trasę 2000km.

Natomiast za drugim razem zlatywał mi sznurek z tych widełek przy ich wyciąganiu, chyba to zależy od twardości metalu widełek, wbrew pozorom to musi być dobrej jakosci.

Napisano

Daje rade na male przebicia typu gwozdz, wkret, a nawet jak nie da rady to miejsca nie zajmuje i kosztuje toto doslownie kilka zlotych, warto

• 2 tygodnie później...
Napisano

https://allegro.pl/oferta/uszczelniacz-do-opon-kolo-zapasowe-w-sprayu-400ml-9122372192

Wożę to plus to co ty wkleiłeś pianka rozwiązuje problem kompresora

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj uzylem tego co masz na zdjeciu. Kiedys to kupilem i dzisiaj sie przydało. Opona 235/45/18.

Do sezonu dojezdze a potem zalatam. Zdaje to egzamin chociaz troche sie namęczylem.