Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat w Hyundai

Featured Replies

Napisano

Są takie auta jak Hyundai i30 z silnikiem 1.0 120 KM. Roczniki 2022-2023 połączone z automatyczną skrzynią. Co warty jest ten zestaw? Automat specjalnej troski czy raczej poczciwa konstrukcja? 

Mówimy o furmankach z przebiegiem do 35-40 tys. km i fabryczną gwarancją do 2027-28 roku. Brać pod uwagę można czy unikać takiego połączenia?

No taki 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-i30-dealer-karlik-hyundai-i30-1-0t-gdi-dct-smart-android-kamera-ID6GNHKQ.html

Edytowane przez Randar

Napisano
  • Autor

Przejechac się to nie problem, pytanie czy to pożyje kilka lat i ze 100 tys. km? 

Trafil m na wątek forum Kii cee'd gdzie ludzie psioczą, że w Kii jest gwarancją na skrzynię 2 lata i 20 tys. km 😱

Napisano
4 minuty temu, Randar napisał(a):

Przejechac się to nie problem, pytanie czy to pożyje kilka lat i ze 100 tys. km? 

Trafil m na wątek forum Kii cee'd gdzie ludzie psioczą, że w Kii jest gwarancją na skrzynię 2 lata i 20 tys. km 😱

Fabryczna gwarancja na asb jest 20tyś km? 

W wielu przypadkach to mniej niż pół roku.

Napisano
5 minut temu, Randar napisał(a):

To jest robot i ma suche sprzęgła, więc to element eksploatacyjny (wymiana jest droga). Jednemu pojeździ 40 kkm, drugiemu 150 kkm, zależy jak się jeździ. I chyba w Hyundai w przeciwieństwie do Kii gwarancja obejmuje skrzynię i sprzęgła do 100 kkm. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, wladmar napisał(a):

To jest robot i ma suche sprzęgła, więc to element eksploatacyjny (wymiana jest droga). Jednemu pojeździ 40 kkm, drugiemu 150 kkm, zależy jak się jeździ. I chyba w Hyundai w przeciwieństwie do Kii gwarancja obejmuje skrzynię i sprzęgła do 100 kkm. 

No właśnie gość w salonie Hyundaia powiedział że u nich jest pełna gwarancja a nie z wyłączeniami jak w Kii 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

No i co zrobisz ? 😁

Napisano
18 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

W Hyundai nie ma tego ograniczenia, w Kia jest ;]

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Te same skrzynie?🤭

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Te same skrzynie?🤭

Niby technologiczne bliźniaki kia cee'd i Hyundai i30 🤔

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Te same skrzynie?🤭

Tak

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Na hydrauliczny atomat powiedzieli mi, że nie ma ograniczeń. No chyba, że mnie oszukali ;]

Napisano
19 minut temu, MarcG napisał(a):

Na hydrauliczny atomat powiedzieli mi, że nie ma ograniczeń. No chyba, że mnie oszukali ;]

Nie ma, ograniczenie jest na sprzegla w DCT.

Wiec np w obecnych modelach, HEV ma hydraulika i tam masz gwarancje bez limitu. 

Napisano

Dwusprzęgłowka z suchymi sprzęgłami. Potrafi działać niezbyt płynnie, do hydrokinetyka dużo brakuje.

Minusem są drogie sprzęgła i niezbyt dużo warsztatów chcących się podjąć ich wymiany. Potrzebne dedykowane narzędzia.

Silnik raczej bezproblemowy, chociaż pali więcej od odpowiednika 1.0TSI.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Hyundai jest pozycjonowany wyżej niż Kia, takie koreańskie "premium". Coś jak VW i Skoda. 

Napisano

Miałem w poprzednim Tucsonie 7DCT i bardzo to przyjemnie działało. Nie byl to poziom DSG, ale naprawdę dawało radę.

W obecnym, nowszym modelu mam automat zwyklaka i na początku jak zacząłem nim jeździć to tęskniłem do DCT 😅 

Jak sprzedawałem tego z DCT to miał 62 kkm nalotu po pięciu latach i bez żadnych akcji z nim związanych.

Ł.

Napisano
2 godziny temu, Randar napisał(a):

Przejechac się to nie problem

To się najpierw przejedź ;) Najlepiej tak ze dwa-trzy dni.

Dla mnie ten samochód w połączeniu z automatem jest nieużywalny. Podczas ruszania z miejsca jest 1-2 sek. zwłoki po wciśnięciu gazu (średnio bezpieczne); skrzynia pracuje jakby chciała zmienić wszystkie biegi trzy razy zanim osiągniesz 60km/h i każda zmiana wiąże się z bujnięciem (jedyne auto w którym dostałem choroby lokomocyjnej); w połączniu z kilkoma innymi duperelami - woda lecąca na kierowcę z dachu przez uchyloną szybę; agresywny system utrzymania pasa; nadwrażliwy start-stop; beznadzieje ogrzewanie - to było jedyne auto, które powodowało we mnie drgawki na samą myśl, że muszę się do niego zbliżyć. 

Ludzie jeżdżą, więc może miałem trefny egzemplarz albo za dużo wymagam od samochodu; najlepiej się przekonać samemu. Ja, przez czas spędzony z tym i30 (auto zastępcze), odrzuciłem Tucson'a przy wyborze kolejnego samochodu (nie miałem nawet ochoty sprawdzać czy słusznie).

Napisano
3 godziny temu, Randar napisał(a):

Są takie auta jak Hyundai i30 z silnikiem 1.0 120 KM. Roczniki 2022-2023 połączone z automatyczną skrzynią. Co warty jest ten zestaw? Automat specjalnej troski czy raczej poczciwa konstrukcja? 

Mówimy o furmankach z przebiegiem do 35-40 tys. km i fabryczną gwarancją do 2027-28 roku. Brać pod uwagę można czy unikać takiego połączenia?

No taki 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-i30-dealer-karlik-hyundai-i30-1-0t-gdi-dct-smart-android-kamera-ID6GNHKQ.html

Bezpieczniej manual według mnie  https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/hyundai-i30-dealer-hyundai-karlik-1-5-t-gdi-smart-android-kamera-vat23-gwarancja-ID6GEwNp.html?_gl=1*ckzct6*_gcl_au*MTQ1ODc1MzUxNC4xNzI2MTY5MTI2*_ga*MTAxMTUxMjYyMC4xNzI2MTY5MTI2*_ga_1MNBX75RRH*MTcyODU3ODczOS4zOS4xLjE3Mjg1ODA4NzkuMC4wLjA.

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Bezpieczniej to w ogóle nie kupować auta.

Ludzie samie sie proszą o problemy ale co tam ,

Napisano
15 minut temu, arek_m napisał(a):

Ludzie samie sie proszą o problemy ale co tam ,

Też tak uważam. Brak auta = brak problemów👍

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Też tak uważam. Brak auta = brak problemów👍

3 godziny temu, wladmar napisał(a):

To które automaty w hundai czy KIa sa dobre ? 

Napisano
  • Autor
Napisano
3 godziny temu, wladmar napisał(a):

chyba nie

Napisano
45 minut temu, arek_m napisał(a):

To które automaty w hundai czy KIa sa dobre ? 

Hydrauliki w hybrydach.

Napisano
1 godzinę temu, arek_m napisał(a):

To poczytaj forum Kia, gdzie nabywcy 1.5 t-gdi żałują zakupu auta z manualem i następnym razem tylko automat.

Napisano
4 godziny temu, Randar napisał(a):

Moja przejechała 7 lat i ponad 120 kkm.

Ale po 40 kkm wymienili na gwarancji sprzęgła na twardsze.

Napisano
W dniu 10.10.2024 o 16:27, Randar napisał(a):

W Kia na samą skrzynię jest 7 lat, na sprzęgła 2 lata gwarancji.

Napisano
21 godzin temu, Pietro_M napisał(a):

To poczytaj forum Kia, gdzie nabywcy 1.5 t-gdi żałują zakupu auta z manualem i następnym razem tylko automat.

Czytałem o nagarze w sumie.

Napisano
W dniu 10.10.2024 o 16:07, Randar napisał(a):

No taki 

Hyundai: 

aaa i Hyundai przeprasza za pisownie:facepalm: choć to tylko książka gwarancyjna która jest dodawana do aut z rocznika 2024r Oczywiście jest nieaktualna do tego rocznika :pad:

20241011_215351.jpg

Edytowane przez Slawcio

Napisano
7 godzin temu, arek_m napisał(a):

Co to znaczy XL?  ludzie nawet nie wiedzą jakie mają wyposażenie auta :facepalm:

Wydaje mi się że 4 letnie auto z tym "przebiegiem" nie jest wart tej ceny lepiej dołożyć te 40 tys zł i mieć nowe. 

Końcówka roku więc pewnie jeszcze jakiś rabat wpadnie :ok:

Napisano
59 minut temu, Slawcio napisał(a):

Co to znaczy XL?  ludzie nawet nie wiedzą jakie mają wyposażenie auta :facepalm:

Wydaje mi się że 4 letnie auto z tym "przebiegiem" nie jest wart tej ceny lepiej dołożyć te 40 tys zł i mieć nowe. 

No drogie w ch..😅,ale nie chce az tyle dokładac ,bo to nie skończoność.Jeszcze auto bedzię stało przy blokowisku ..Drogie te auta ,masakra.

Napisano
5 minut temu, arek_m napisał(a):

No drogie w ch..😅,ale nie chce az tyle dokładac ,bo to nie skończoność.Jeszcze auto bedzię stało przy blokowisku ..Drogie te auta ,masakra.

To może coś innego nowego za 100 tys zł?

Edytowane przez Slawcio

Napisano
1 godzinę temu, Slawcio napisał(a):

Co to znaczy XL?  ludzie nawet nie wiedzą jakie mają wyposażenie auta

Co jest nie tak z opisem?

KIA tak opisuje swoje poziomy wyposażenia w autach: S,M,L,XL. Jest jeszcze GT LINE. A do poszczególnych wersji są jeszcze pakiety.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Slawcio napisał(a):

Tutaj cena + 20 kpln bo to crosołwer czy jak go tam zwą. Taka głupia moda teraz. A ceny samochodów są chore. U mnie w fabryce ostatnio były kupowane octavie dla PH i 150 kpl za Skodę 🥴, świat zwariował. 6 lat temu za nówkę Astrę dałem 51 kpln i to była dobra cena za furę klasy C. 

Napisano
11 godzin temu, Randar napisał(a):

Tutaj cena + 20 kpln bo to crosołwer czy jak go tam zwą. Taka głupia moda teraz. A ceny samochodów są chore. U mnie w fabryce ostatnio były kupowane octavie dla PH i 150 kpl za Skodę 🥴, świat zwariował. 6 lat temu za nówkę Astrę dałem 51 kpln i to była dobra cena za furę klasy C. 

A i tak wciąż sprzedaje się coraz więcej aut, więc jednak nie są takie drogie.

Napisano
15 godzin temu, Slawcio napisał(a):

To może coś innego nowego za 100 tys zł?

Focusy są w sensownych cenach na wyprzedaży obecnie. Tylko z benzyn niestety jedynie 1.0, ale w miekkiej hybrydzie 155KM z automatem podobno całkiem fajnie to jeździ. 

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, OPAL napisał(a):

A i tak wciąż sprzedaje się coraz więcej aut, więc jednak nie są takie drogie.

Rynek leży i to w całej EU, sprzedają mniej niż przed COVID. 

Napisano

Reklama Toyoty straszącą podwyżkami cen działa 🤪

Napisano

Zaraz Ci wyliczą, że tylko Twoje zarobki zostały z tyłu, a z tą Astrą to też deko nagiąłeś, bo to zapewne był schyłek modelu klepanego wiele lat i wyposażenie ine niż teraz.

Nie to żebym nie był tego samego zdania co Ty bo samochody odjechały mi i finansowo i psychicznie, ale taka prawda.

Napisano

Prawda jest taka, ze chyba nadal jeszcze sprzedaz nie wrocila do poziomu z 2019, czyli ostatni pelny rok przed pandemia.

Nie zmienia to faktu, ze sukcesywnie rosnie z kazdym rokiei za chwile powinno dobic do tamtego poziomu.

Dodatkowo w PL, 1/4 sprzedazy robia marki premium ;]

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Prawda jest taka, ze chyba nadal jeszcze sprzedaz nie wrocila do poziomu z 2019, czyli ostatni pelny rok przed pandemia.

Nie zmienia to faktu, ze sukcesywnie rosnie z kazdym rokiei za chwile powinno dobic do tamtego poziomu.

W leasingu :old:

Napisano
20 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Co jest nie tak z opisem?

KIA tak opisuje swoje poziomy wyposażenia w autach: S,M,L,XL. Jest jeszcze GT LINE. A do poszczególnych wersji są jeszcze pakiety.

Nie no nic ja poprostu myślałem że Kia opisuje swoje modele:

M

L

Business Line

GT-Line

ale pewnie się mylę :ok:

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Zaraz Ci wyliczą, że tylko Twoje zarobki zostały z tyłu, a z tą Astrą to też deko nagiąłeś, bo to zapewne był schyłek modelu klepanego wiele lat i wyposażenie ine niż teraz.

Nie to żebym nie był tego samego zdania co Ty bo samochody odjechały mi i finansowo i psychicznie, ale taka prawda.

Astra akurat nie moja, ale wystarczy porównać sobie wyposażenie obecnej Astry z tą, bo akurat jest wystawiona na Giełdzie. Może nie jest to wyjaśnienie dlaczego obecnie kosztuje pewnie ze 2,5 raza tyle, ale pensje pracowników, koszty energii, skomplikowanie konstrukcji silnika, itp. też robią swoje.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

No ale ceny aut wzrosły po pandemii, a mimo to sprzedaż od tamtego czasu rośnie. A wcześniej spadła nie ze względu na wzrost cen, tylko ograniczenie produkcji. Sam wtedy zamawiałem auta do firmy i brałem wszystko co było na już i w jakiejkolwiek cenie.

Edytowane przez OPAL

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 20:55, OPAL napisał(a):

Astra akurat nie moja, ale wystarczy porównać sobie wyposażenie obecnej Astry z tą, bo akurat jest wystawiona na Giełdzie. Może nie jest to wyjaśnienie dlaczego obecnie kosztuje pewnie ze 2,5 raza tyle, ale pensje pracowników, koszty energii, skomplikowanie konstrukcji silnika, itp. też robią swoje.

Szczególnie, że teraz montują PureTech. Trzeba wliczyć gwarancyjną wymianę silnika ;]