Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana opon, wulkanizator, ceny i takie tam..

Featured Replies

Napisano

Cześć,

dręczy mnie pewna kwestia i pomyślałem, że tutaj się douczę.. nie pierwszy zresztą raz 😉 Zmieniłem leciwą tojkę E12 na Niro, przepaść technologiczna  😁 w Niro czujki w kołach. W tojce zmieniałem sam całe koła lato/zima, dokupiłem sobie dynamometryczny, a u wulkanizatora byłem tylko wtedy, gdy coś zaczynało mnie niepokoić z (nie)wyważeniem. Teraz z Niro zadzwoniłem do wulk (mam w spadku z samochodem prawie nowe zimówki, drugich felg jeszcze się nie dorobiłem) i pytam ile przekładka. Tu pada cena i za chwilę pytanie, czy z czujkami? Tak. I tu zaskoczka - aaa, to będzie dodatkowo TYLE albo TYLE, to okaże się na miejscu. 

O co kaman? czujki zostaną na tych samych felgach, na tych samych miejscach. Wg mnie to tylko zmiana mieszanki gumy na feldze i nic więcej. Nie trzeba nic więcej kodować, a nawet gdyby zamienić miejscami, koła, to po kilkunastu km system i tak sobie zrobi update. Ktoś może mi to łopatologicznie wyjaśnić co się odjaniepawla? Próba wyciągnięcia więcej złota z portfela?

ps. taka gadka była z dwoma różnymi wulk.

Edytowane przez Jogi

Napisano

Taki dupochron na wypadek gdyby uszkodził czujnik. 

Wtedy musi ci odkupic. 

Napisano

Dokup felgi, bo przekładanie opon co sezon to jakiś masochism. A potem sam przekładaj. W Hyundaiu same się czujki znajdą po przejechaniu ok. 3-5km. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Normalne.
Przy założeniu jazdy około komina, ja poszedłem w wielosezon.
U mnie spadlo z 10cm sniegu i nie swirujac jedzie sie przyzwoicie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Dokup felgi, bo przekładanie opon co sezon to jakiś masochism. A potem sam przekładaj. W Hyundaiu same się czujki znajdą po przejechaniu ok. 3-5km. 

Dzwiganie calych kol do zmiany, ktore obecnie potrafia wazyc po 25-30kg to tez masochizm ;]

Ja mam 2 komplety felg i przeszedlem na wielosezon, nie chce mi sie z tym szarpac...

Przy moich przebiegach co 3 lata bede mial nowy komplet i z glowy.

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał(a):

Dokup felgi :ok:

Kiedyś w moim C Coupe wiozłem na wymianę 4 koła na aucie i 4 w aucie , biedny system mercedesa potrzebował 3 doby od rozładowania żeby załapał co jest założone i jakie ma ciśnienia:hehe: 

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Dzwiganie calych kol do zmiany, ktore obecnie potrafia wazyc po 25-30kg to tez masochizm ;]

Ja mam 2 komplety felg i przeszedlem na wielosezon, nie chce mi sie z tym szarpac...

Dlatego się zostawia komplety tam gdzie się wymienia ( o ile to możliwe), u mnie przechowalnia kosztuje 36€ na rok.

Napisano
Teraz, gobi napisał(a):

Dlatego się zostawia komplety tam gdzie się wymienia ( o ile to możliwe), u mnie przechowalnia kosztuje 36€ na rok.

To juz w ogole nie rozumiem sensu takiego rozwiazania...

Jak mialbym gdzies jezdzic, to rownie dobrze mozna przekladac same opony.

Zaleta drugich kol jest to, ze wymieniasz sobie sam bez kolejek i kiedy masz ochote.

Napisano
40 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To juz w ogole nie rozumiem sensu takiego rozwiazania...

Jak mialbym gdzies jezdzic, to rownie dobrze mozna przekladac same opony.

Zaleta drugich kol jest to, ze wymieniasz sobie sam bez kolejek i kiedy masz ochote.

Ja zmieniam przód z tyłem co 5kkm plus zostawiam na przechowanie. W sumie z 6 razy w roku lewarowac i zamieniać :phi: plus ze 4 razy wlatują sliki na weekend. Za dużo roboty samemu :phi: 

Napisano
2 godziny temu, gobi napisał(a):

Z umawianiem sie, dojechaniem w obie strony, odczekaniem swojego w poczekalni i przypominaniu za każdym razem, gdzie mają podnoscić, i dlaczego mają nie strzelać pistoletem pneumatycznym, to nic czasu nie oszczędzam... To sobie już podzwigam, przynajmniej wiem, jak było założone. Wada tylko taka, że trzeba w dobrą pogodę przycelować :)

Jak fabryczne opony zjadę, to też przejdę na wielosezon cały rok.

Edytowane przez grogi

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

O i właśnie to jest ta zaleta gdy sam to sobie umawiam termin kiedy mam ochotę :hehe:

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Posiadanie tak ciężkich kół to tez masochizm 🤣 Moje koła 18” ważą 19 kg 😜

Ale fakt. Też już mi się powoli odechciewa przekładać 🤣

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

25kg kazde kolo? Masz Q7 na 22 calach?

Napisano
5 minut temu, t_kucyk napisał(a):

25kg kazde kolo? Masz Q7 na 22 calach?

Wystarczy runflat 18-19 cali i 25kg spokojnie peka...

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Wystarczy runflat 18-19 cali i 25kg spokojnie peka...

Masakra.

Napisano

Normalne koło alu+225/45r17 waży ok 21-24 kg, lekkie ok 19-20 kg, ultralekkie <18 kg. Runflat +2 kg, suv 25-40 kg. Wczoraj zdejmowałem i zakładałem koła w X5, 20" runflat, tył 315 szerokie, przód 275. Tylne koło blisko 40 kg/szt.

U mnie cena z czujnikami/bez czujników ta sama.

Napisano
6 godzin temu, gobi napisał(a):

Cena jak u nas, a bywa i drożej.

Napisano
11 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Normalne koło alu+225/45r17 waży ok 21-24 kg, lekkie ok 19-20 kg, ultralekkie <18 kg. Runflat +2 kg, suv 25-40 kg. Wczoraj zdejmowałem i zakładałem koła w X5, 20" runflat, tył 315 szerokie, przód 275. Tylne koło blisko 40 kg/szt.

Jak możesz to jeszcze napisz ile ta usługa u Ciebie.

Ja zmieniam z reguły sam całe koła i tylko od czasu do czasu wyważam u wulkanizatora, ale na ten sezon zimowy zakładałem nowe felgi, opony i czujniki.

Trzeba było zdjąć całe koła letnie i zmontować te zimowe.

Za komplet 225/55/17 na alu dałem 200zł + kolejne 40zł za czujniki.

Czujniki kupiłem za 80zł/kpl. na ali u znienawidzonego Chińczyka.

Gdybym miał płacić 2x w roku za przekładki opon i przechowalnię, to dawno bym na wielosezonie jeździł.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja do swojego jednak zostaje przy 2 kompletach bo jednak chce miec top opony w obu sezonach, ale w aucie :piekna: ktore kupilismy na kiepskiej zimówce, na wiosne najprawdopodobniej ide w wielosezon. Bo to auto jezdzi tyle, ze taksowka byloby taniej rotfl Wiec trzebaby kupić nowe letnie, za rok nowe zimowe i jeszcze najlepiej 2gi komplet felg i czujników. Jakie wziales opony? 

Do auta mamy :piekna: wzielismy budżetowo wielosezony Kormorana i narzeka a opona ma do ujarzmienia całe 85KM 😄 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
3 godziny temu, stig napisał(a):

Posiadanie tak ciężkich kół to tez masochizm 🤣 Moje koła 18” ważą 19 kg 😜

Ale fakt. Też już mi się powoli odechciewa przekładać 🤣

Zapewne masz aftermarketowe felgi :) OEM z FN2 waży 13kg 😄 przyzwoita aftermarketowa 18ka potrafi ponizej 9 zejsc

Napisano
7 minut temu, Filipfm napisał(a):

Ja do swojego jednak zostaje przy 2 kompletach bo jednak chce miec top opony w obu sezonach, ale w aucie :piekna: ktore kupilismy na kiepskiej zimówce, na wiosne najprawdopodobniej ide w wielosezon. Bo to auto jezdzi tyle, ze taksowka byloby taniej rotfl Wiec trzebaby kupić nowe letnie, za rok nowe zimowe i jeszcze najlepiej 2gi komplet felg i czujników. Jakie wziales opony? 

Do auta mamy :piekna: wzielismy budżetowo wielosezony Kormorana i narzeka a opona ma do ujarzmienia całe 85KM 😄 

W obu autach mam GY Vector 4 season 3 gen i kolejne tez takie kupie.

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał(a):

w moim rozmiarze 680/szt. Jedne z tańszych all seasons premiumów 👍

Edytowane przez Filipfm

Napisano
42 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Jak możesz to jeszcze napisz ile ta usługa u Ciebie.

Ja zmieniam z reguły sam całe koła i tylko od czasu do czasu wyważam u wulkanizatora, ale na ten sezon zimowy zakładałem nowe felgi, opony i czujniki.

Trzeba było zdjąć całe koła letnie i zmontować te zimowe.

Za komplet 225/55/17 na alu dałem 200zł + kolejne 40zł za czujniki.

Czujniki kupiłem za 80zł/kpl. na ali u znienawidzonego Chińczyka.

Gdybym miał płacić 2x w roku za przekładki opon i przechowalnię, to dawno bym na wielosezonie jeździł.

Przekładka całych kół 50, przekładka opon na blachach 140, na alu <16" 180, na alu >17" 200. Za czujniki, optymalizację, smarowanie piast, czy dokręcenie kluczem dynamo nie doliczamy, choć znam takich profi, co 5zł od koła za dynamometr biorą.

Napisano

50 zł za przekładkę to uczciwa cena, ale od kola... Nie szanujesz sie. Serio mówię.

Założenie opony na felgę, z wyważaniem, oczekiwałbym ceny 80-100zl za sztukę. Szczególnie w większych rozmiarach, 18+

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Zapewne masz aftermarketowe felgi :) OEM z FN2 waży 13kg 😄 przyzwoita aftermarketowa 18ka potrafi ponizej 9 zejsc

Zgadza się dlatego zmieniłem na Raysy 😁 Czuć różnicę oj czuć .

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał(a):

Założenie opony na felgę, z wyważaniem, oczekiwałbym ceny 80-100zl za sztukę. Szczególnie w większych rozmiarach, 18+

Nikt tyle nie zaplaci w PL, przeciez to by rocznie dawalo 700-800PLN za same przekladki opon.

Za tyle mozna kupic dobra opone caloroczna i po 3-4 latach wymieniac caly komplet na nowe.

IMHO 200PLN za przekladke to juz sporo i mysle, ze przy takich cenach ludzie szybko odejda od opon sezonowych.

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał(a):

50 zł za przekładkę to uczciwa cena, ale od kola... Nie szanujesz sie. Serio mówię.

Taka średnia w mieście. Póki co nikt nie narzeka, a cena już drugi sezon ta sama. Nie ma co przesadzać. 

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Szarpiesz takie 40kg koło sam czy masz do tego jakiś mini wózek widłowy.

Przeca wrzucić 40kg i trafić na otwor centrujący... No samemu chyba nie ? 😁

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Wczoraj zdejmowałem i zakładałem koła w X5, 20" runflat, tył 315 szerokie, przód 275. 

O właśnie. Po jakiego wuja BMW wkłada takie szerokie opony do tych aut? Orientuje się ktoś?

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

Szarpiesz takie 40kg koło sam czy masz do tego jakiś mini wózek widłowy.

Przeca wrzucić 40kg i trafić na otwor centrujący... No samemu chyba nie ? 😁

Normalnie sam. Auto na podnośniku pół metra od ziemi, kucam, łapię koło "za dwadzieścia czwarta", podrzucam i jednym ruchem wbijam na piastę. Potem umiejetnie kolanem podpieram na dole, żeby nie spadło i załapuję sobie śruby. Praktyka od 2001r. Na montażownicę też trzeba wrzucać ciężkie koła.

Napisano
54 minuty temu, format napisał(a):

O właśnie. Po jakiego wuja BMW wkłada takie szerokie opony do tych aut? Orientuje się ktoś?

Nie wiem, ale są moim zdaniem przerostem formy... Akurat wczorajsze BMW miało ponad 700 Nm, więc przy napędzie Xdrive powinno sobie radzić choćby z oponą 295. Z drugiej strony miałem też wczoraj AMG, napęd rwd, 544 KM, 800 Nm, trzeba było zrobić test drogowy. Opona Conti 275 z tyłu i ni cholery nie szło tego potencjału wykorzystać. Trakcja mrugała z gazem w połowie wciśnietym na kilku kolejnych biegach.

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

Aby stabilniej się trzymało drogi.

Mój ma wąskie balony i niestabilnie zachowuje się choćby po wjechaniu w dziurę.

A podobno wystarczy założyć szersze i niższe.

Wot, niemiecka technika ;]

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Aby stabilniej się trzymało drogi.

Mój ma wąskie balony i niestabilnie zachowuje się choćby po wjechaniu w dziurę.

A podobno wystarczy założyć szersze i niższe.

Wot, niemiecka technika ;]

A czym teraz jeździsz?

Napisano

Przeciez sa podnosniki do kol. Dziwne ze serwisy w pl jeszcze ich nie posiadaja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

No popatrz, a jak pisałem, że sam do tego nie podchodzę, ponieważ kręgosłup mówi nie, to spora grupa ludzoi twierdziła, że mam 2 lewe ręce i nie mam o tym pojęcia. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Ja po kółku z Michelin CC2 i Conti AllSeasonContact 2 wracam do GY Vector 4S - może już będzie Gen-4, bo w przyszłym roku będzie kolejna zmiana. Dla mnie osobiście w tej półce nie ma lepszych i bardziej przewidywalnych opon. 

Napisano
48 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Akurat wczorajsze BMW miało ponad 700 Nm, więc przy napędzie Xdrive powinno sobie radzić choćby z oponą 295

No spoko, ale w Tesli 3 ja mam 235 przy prawie takiej samej ilości newtonów.

Napisano
W dniu 22.11.2024 o 21:27, ghost2255 napisał(a):

Taki dupochron na wypadek gdyby uszkodził czujnik. 

Wtedy musi ci odkupic. 

Czyli defacto ci doliczyć 🤣

Napisano
33 minuty temu, futrzak napisał(a):

No popatrz, a jak pisałem, że sam do tego nie podchodzę, ponieważ kręgosłup mówi nie, to spora grupa ludzoi twierdziła, że mam 2 lewe ręce i nie mam o tym pojęcia. 

Dostałem fest zaprawę na początku kariery. Dziś przy takiej ilości kół obsrał bym się i obrzygał po pierwszym dniu, a nazajutrz nie wstał z łóżka. Pierwsze wizyty na sor i zastrzyki z blokadą miałem jeszcze z dwójką z przodu. Dziś jest lepiej pod tym względem, ale pracuję mniej i wolniej.

Napisano
16 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Dostałem fest zaprawę na początku kariery. Dziś przy takiej ilości kół obsrał bym się i obrzygał po pierwszym dniu, a nazajutrz nie wstał z łóżka. Pierwsze wizyty na sor i zastrzyki z blokadą miałem jeszcze z dwójką z przodu. Dziś jest lepiej pod tym względem, ale pracuję mniej i wolniej.

Ja zacząłem odczuwać wagę tych kół w okolicy 4 z przodu (prywatnie). Teraz mam +2 z przodu i tym bardziej wolę wolę assistance w różnych sytuacjach. Oczywiście incydentalnie zmienię koło, ale na typowe wymiany to już zapisuję się na termin w serwisie. Niedawno tak głupio wyszło, że musiałem na szybko wymienić letnie na zimowe w niedzielę (mało jeżdżony, ale jazda na letnich obecnie to proszenie się o problemy) i byłem szczęśliwy, że to zmiana z 16 alu na 15 stalowe. W przyszłym roku zrzucam letnie z tych 16 (205/45/16 - fabryka) na nowe wielosezony, a 15 w komplecie z Michelin CC+ puszczę na OLX. W daily od dawna na wielosezonach tłukę kilometry i sezonówki to dla kaprysu zakładam. 

PS - jak sobie grzebię w swoich starych "gruzach" to oczywiście robię wszystko sam, ale to nie są samochody do codziennej jazdy i zdęcie koła może mi spokojnie zająć 2 dni, z grillem, piwem i wycieczką nad morze :hehe:

Edytowane przez futrzak

Napisano
9 godzin temu, format napisał(a):

No spoko, ale w Tesli 3 ja mam 235 przy prawie takiej samej ilości newtonów.

Znaczenie ma moment na kołach i ich średnica. Nie wiem jakie przełożenie ma Tesla, ale pierwszy bieg w spalinowkach to raczej spory mnożnik momentu.

Napisano
11 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Normalnie sam. Auto na podnośniku pół metra od ziemi, kucam, łapię koło "za dwadzieścia czwarta", podrzucam i jednym ruchem wbijam na piastę. Potem umiejetnie kolanem podpieram na dole, żeby nie spadło i załapuję sobie śruby. Praktyka od 2001r. Na montażownicę też trzeba wrzucać ciężkie koła.

Jak wychodzą szpilki z piasty to jest na bank trudniej trafić z takim klocem.

Napisano
Godzinę temu, kadu napisał(a):

Znaczenie ma moment na kołach i ich średnica. Nie wiem jakie przełożenie ma Tesla, ale pierwszy bieg w spalinowkach to raczej spory mnożnik momentu.

No wydaje mi się że jednak 3s do setki w trójce mogą sugerować że tam jest jednak odrobinę więcej momentu na kołach. Dodam też że w S-ce mam 295 z tyłu. Wciąż mniej niż rzeczone X5.

Napisano
2 godziny temu, stig napisał(a):

Jak wychodzą szpilki z piasty to jest na bank trudniej trafić z takim klocem.

Tak, ale tu najcięższe koła rzadko przekraczają 35 kg. Mamy suv z Korei, Japonii i Jeepy. Toyota/Lexus robią bardzo ciężkie felgi, ok 26 kg ma koło 18" z Avensisa 3.

Napisano
22 godziny temu, grogi napisał(a):

(...) i dlaczego mają nie strzelać pistoletem pneumatycznym, (...)

Dlaczego mają nie strzelać pistoletem pneumatycznym?

:nie_wiem:

Napisano
17 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Nikt tyle nie zaplaci w PL, przeciez to by rocznie dawalo 700-800PLN za same przekladki opon.

Wymiana opon z przechowalnią kosztuje u mnie równe 350zł. Więc jest akurat 700 rocznie.

:skromny:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Dlaczego mają nie strzelać pistoletem pneumatycznym?

:nie_wiem:

W śruby ok, ale nakrętki zabezpieczające lubią się ukręcić/obrobić jak dają newtonami z pistoletu.

Edytowane przez grogi

Napisano
16 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Nom, wujowa robota, niedoceniana 

Napisano
Godzinę temu, technix napisał(a):

Nom, wujowa robota, niedoceniana 

Jeśli masz na myśli szeroko pojętą wulkanizację to dodaj, że w 90% przypadków robiona na odwal.