Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5eTSI VW opinie :)

Featured Replies

Napisano

Dużo , zależy jak kto traktuje auto. Q7 to SUV pewnie trudny teren szuter itp… 😂

Napisano

Znajomy pracującym w warsztacie specjalizującym się w WAG-ach mówił mi, że 1.5 TSI ma ten sam problem z niskim ciśnieniem oleju co np. 3.0 TDI. Ktoś spotkał się z tym tematem? W sieci jakoś nic o tym nie znalazłem, w przeciwieństwem 3.0 TDI.

Napisano
4 godziny temu, kartonik napisał(a):

Znajomy pracującym w warsztacie specjalizującym się w WAG-ach mówił mi, że 1.5 TSI ma ten sam problem z niskim ciśnieniem oleju co np. 3.0 TDI. Ktoś spotkał się z tym tematem? W sieci jakoś nic o tym nie znalazłem, w przeciwieństwem 3.0 TDI.

Coś może być na rzeczy, bo tunerzy przy okazji softu silnika podnoszą ciśnienie oleju na pompie :hmm: Z drugiej strony, chyba jeszcze nie czytałem o zatartym 1.5 TSI.

Napisano
15 minut temu, Camel napisał(a):

Jak leją olej niezgodny ze specyfikacją🤣

IMG_7435.jpeg

Napisano

Nie czytałem o większych problemach z 1.5tsi

Jeśli ktoś trzyma dla siebie na lata to zalecana wymiana odmy  oraz czyszczenie dolotu z nagru koło 100kkm i spokój na kolejne 100kkm...

Napisano
W dniu 14.02.2025 o 12:54, nikt-znany napisał(a):

W większości 1.4 125KM (pasek) wymieniane były pierscienie (tak po 100kkm) i łożyska w VI biegowych manualach.

A jesteś pewien że chodzi o wersję 125? Ona chyba była dopiero od 2015 właśnie i już nie miała problemu z poborem oleju, bo zakładam że to było przyczyną wymiany pierscieni? W starszych wersjach rzeczywiście można poczytać o rosnącym apetycie na olej właśnie w okolicach 100 czy 150 tys.

Napisano
10 godzin temu, irishpiter napisał(a):

A jesteś pewien że chodzi o wersję 125? Ona chyba była dopiero od 2015 właśnie i już nie miała problemu z poborem oleju, bo zakładam że to było przyczyną wymiany pierscieni? W starszych wersjach rzeczywiście można poczytać o rosnącym apetycie na olej właśnie w okolicach 100 czy 150 tys.

Piszcie symbolami silników bo wersji silnika 1.4tsi było w pierony. Pewnie mu chodzi o 1.4 CAXA albo CAXC - one miały 122KM w VW i 125KM w audi

Napisano
13 godzin temu, irishpiter napisał(a):

W sumie nie mam 100% pewności, albo 122, albo 125. Na bank 2014 i 2015. 

Edytowane przez nikt-znany

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał(a):

Piszcie symbolami silników bo wersji silnika 1.4tsi było w pierony. Pewnie mu chodzi o 1.4 CAXA albo CAXC - one miały 122KM w VW i 125KM w audi

Żebym ja je znał to podałbym je. Z pewnością 1.4TSI 122-125KM 2014/2015.

Edytowane przez nikt-znany

Napisano
W dniu 11.02.2025 o 08:39, iwik napisał(a):

Tak, nawet lawetę już wzywali, bo po zatankowaniu nie mógł odjechać ze stacji paliw. I mówił, ze to nie jest jedyny przypadek i z innymi autami z tym napędem też mieli taki cyrk. 

Także 'znany błąd', pytanie czy już też znane rozwiązanie ;]

kolejny test na YT gdzie 1.5 eTsi nie odpalił:

Niepojęte co ta marka robi. Wypuścili Passata i Tiguana z mnóstwem błędów, tłukącym się zawieszeniem, Golfa, który odpala jak ma ochotę, a jak nie to nie, ale za to jest świecący znaczek VW na masce. Naprawdę dobrze im zrobi trochę prawdziwej konkurencji z Chińczykami

Edytowane przez maro_t

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

Niepojęte co ta marka robi. Wypuścili Passata i Tiguana z mnóstwem błędów, tłukącym się zawieszeniem, Golfa, który odpala jak ma ochotę, a jak nie to nie, ale za to jest świecący znaczek VW na masce. Naprawdę dobrze im zrobi trochę prawdziwej konkurencji z Chińczykami

W tescie Formentora tez widzialem, ze byl ten sam problem :facepalm:

Napisano
14 minut temu, maro_t napisał(a):

Czyli jednak nie da się w nieskończoność oszczędzać i jednocześnie podnosić ceny. Już im Chiny pokażą gdzie Niemcy zimują.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

Ja zaczynam nawet wierzyć, że oni tam uwierzyli Merkel i tak zupełnie na serio pozatrudniali tam tych "inżynierów" właśnie na stanowiska inżynierów.

Napisano

Z tą jakością to faktycznie można patrzeć w ten sposób, że na forach piszą osoby = co im coś padło - i nagle dużo tego, co im jeździ sprawnie = cisza.

Tak przeglądam fora paśnika i rzucił mi się "klient" co skarży się na stuki w zawieszeniu i trzeszczenie elementów w środku, nagrał kilka filmików. Jak doczytałem do końca to okazuje się, że on to auto użytkuje jak Dustera w terenie na budowach przy czym jego prędkości przelotu po drogach=placach budów są zbliżone do prędkości przelotowych poza miastem. No i ....... jeżeli w ten sposób samochód "trasowy" jest traktowany to raczej długo nie wyżyje i się sam rozkręci :) 

Edytowane przez Camel

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

No i ....... jeżeli w ten sposób samochód "trasowy" jest traktowany to raczej długo nie wyżyje i się sam rozkręci :) 

Stara Insignia jeszcze mi się na budowach nie rozkręciła, ani nie rozpadła, ma 155kkm.

Zawieszenie tył gdzieś chyba przy 120-130kkm robione.

Przy opinii Paśnika i Insigni ta 2  powinna już brody golić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Z tą jakością to faktycznie można patrzeć w ten sposób, że na forach piszą osoby = co im coś padło - i nagle dużo tego, co im jeździ sprawnie = cisza.

Tak przeglądam fora paśnika i rzucił mi się "klient" co skarży się na stuki w zawieszeniu i trzeszczenie elementów w środku, nagrał kilka filmików. Jak doczytałem do końca to okazuje się, że on to auto użytkuje jak Dustera w terenie na budowach przy czym jego prędkości przelotu po drogach=placach budów są zbliżone do prędkości przelotowych poza miastem. No i ....... jeżeli w ten sposób samochód "trasowy" jest traktowany to raczej długo nie wyżyje i się sam rozkręci :) 

To jest inna sprawa jak ludzie użytkują auta, ale jeżeli nawet w testach dziennikarzy auta nie chcą odpalać, to sugeruje że problem jest naprawdę powszechny.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Stara Insignia jeszcze mi się na budowach nie rozkręciła, ani nie rozpadła, ma 155kkm.

Zawieszenie tył gdzieś chyba przy 120-130kkm robione.

Przy opinii Paśnika i Insigni ta 2  powinna już brody golić.

hehe, ale nie jeździsz po dziurach, że Cię z fotela wysadza - gdyby nie pasy to byś pozostawił kierownicę własnym życiem.

Co do Opli (sam miałem) to co niektórzy, co by nie robili to eksploatacja :)  - też się do nich zaliczasz ? hihi 

Napisano
44 minuty temu, Camel napisał(a):

Co do Opli (sam miałem) to co niektórzy, co by nie robili to eksploatacja :)  - też się do nich zaliczasz ? hihi 

Wiadomo, miłośnik Opla uraził posiadacza Passata. :hehe:

Przepraszam. :blagam:

Poważnie, to poza stłuczkami z czyjejś winy i eksploatacją był problem z alarmem, czujnikiem zamknięcia tylnej klapy, 2 siłownikami/zamkami, 2x pękniętym zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego i 2x przeciekającymi przewodami chłodzenia, uszczelką pokrywy zaworów.

Możliwe, że jeszcze o czymś zapomniałem.

Zbytnio jej nie oszczędzam,  jeździ 9-ty rok za grosze (LPG) po budowach i rożnej kategorii drogach polnych czy leśnych, a bywało że i po polu.

Czas goni, to pedałuję ile wlezie i tyle.

Mimo tego nic nie trzeszczy, chyba że graty w bagażniku "fruwają".

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Wiadomo, miłośnik Opla uraził posiadacza Passata. :hehe:

Przepraszam. :blagam:

Poważnie, to poza stłuczkami z czyjejś winy i eksploatacją był problem z alarmem, czujnikiem zamknięcia tylnej klapy, 2 siłownikami/zamkami, 2x pękniętym zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodzącego i 2x przeciekającymi przewodami chłodzenia, uszczelką pokrywy zaworów.

Możliwe, że jeszcze o czymś zapomniałem.

Zbytnio jej nie oszczędzam,  jeździ 9-ty rok za grosze (LPG) po budowach i rożnej kategorii drogach polnych czy leśnych, a bywało że i po polu.

Czas goni, to pedałuję ile wlezie i tyle.

Mimo tego nic nie trzeszczy, chyba że graty w bagażniku "fruwają".

Mnie nie uraziłeś :) Bo nie jestem wyznawcą VAG, po prostu spodobał mi się po 15 latach przerwy  i kupiłem.

PS

Przecież pisałem, że miałem parę Opli.

IMG_3683.jpeg

Edytowane przez Camel

Napisano
2 minuty temu, Camel napisał(a):

Mnie nie uraziłeś :) Bo nie jestem wyznawcą VAG, po prostu spodobał mi się po 15 latach przerwy  i kupiłem.

Nie przejmuj się. Ciesz się. Jeździj. Nie martw się na zapas.

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

To jest inna sprawa jak ludzie użytkują auta, ale jeżeli nawet w testach dziennikarzy auta nie chcą odpalać, to sugeruje że problem jest naprawdę powszechny.

O znalazlem, nawet ten sam youtuber tylko inne auto ;]

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Nie przejmuj się. Ciesz się. Jeździj. Nie martw się na zapas.

Od paru ładnych lat wyznaje zasadę, jak coś nie tak i mi nie pasuje to do żyda :) 

Po chorobie poważnej córki i prawie odrazu matki przewartościowałem życie.

Podoba mi się, stać mie = kupuje :) I nie udowadniam nikomu, że mój wybór był jedynym słusznym - bo kogo posłuchasz to ma inny pogląd:

- jednego nie stać

- drugi lubi stare trupy bo w większości patrz punkt 1

- inny nie lubi utraty wartości 

a ja mam z tyłu głowy, że życie może się skończyć z dnia na dzień i nie chce mi się już zastanawiać nad wyższością jednych świąt nad drugimi :) 

Ale ja zawsze powtarzam przy takich sporach u znajomych: ".....mam pierdolca a w dupie stolca ....." i temat rozładowany :) 

Napisano
10 godzin temu, maro_t napisał(a):

Potwierdzam i ja. Cupra Leon miała 1 dzień przerwy. Nie odpaliła, na następny dzień jakby nigdy nic. W Formentorze było ok.  

Napisano
9 godzin temu, HanYs napisał(a):

Faktycznie, to dopiero 10 letnie auto. :old:

jak na polskie warunki prawie nowe... handlarze zwykle sprowadzają starsze 😄 

Napisano
23 godziny temu, maro_t napisał(a):

Warto wziąć poprawkę na to, że w parku prasowym jest często jeden egzemplarz w danej wersji, i każdy dziennikarz ujeżdża dokładnie tego samego... Wiec jak jest zepsuty, to każdy ma zepsutego... 

Napisano
W dniu 27.02.2025 o 08:51, maro_t napisał(a):

Każdy kto pracował w przemysłowym korpo nie musi pytać co tam się dzieje 😄

Zawsze jak jest histeria w managemencie to pojawia się presja do łamania wewnętrznych zasad związanych z realizacja projektów, produkcją, jakością.

Napisano
17 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Każdy kto pracował w przemysłowym korpo nie musi pytać co tam się dzieje 😄

Zawsze jak jest histeria w managemencie to pojawia się presja do łamania wewnętrznych zasad związanych z realizacja projektów, produkcją, jakością.

i pozostaje mieć nadzieję, że klienci to odpowiednio (nie)docenią swoimi portfelami.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał(a):

i pozostaje mieć nadzieję, że klienci to odpowiednio (nie)docenią swoimi portfelami.

Zaczynam mieć wrażenie, że jesteś trollem i kibicujesz, żeby ktoś Ci dom spalił. 

Pozostaje mieć nadzieję, że zamiast biegania jak bezgłowy kurczak - np. zmieniania numeracji w Audi itp - VAG zacznie robić dobre samochody.

Dobre, tzn. takie które nawet jak mają zjebany SW z fabryki, to można go OTA naprawić. Bo tego wciąż nie ogarnęli... Na poziomie sprzętowym to wciąż niezłe auta...

Edytowane przez grogi

Napisano
3 godziny temu, grogi napisał(a):

Pozostaje mieć nadzieję, że zamiast biegania jak bezgłowy kurczak - np. zmieniania numeracji w Audi itp - VAG zacznie robić dobre samochody.

No oby się ogarnęli.

Obecnie ujeżdżam Skodę Karoq od blisko 3.5 roku, najechane 50kkm. Bez uwag.

Na tyle, że zaczynam się zastanawiać czy po gwarancji (koniec w Listopadzie br) nie pogonić go i wziąć... to samo, tylko po FL i w innym kolorze ;]

Karoq to auto zupełnie nie dające emocji w prowadzeniu, za to do bólu praktyczne i pakowne, do tego dość wygodne.

A zastanawiając się, co mogę miec w podobnych pieniądzach, to nic innego mi się nie podoba. Do czegoś wyraźnie lepszego trzeba dołożyć sporo $$, tańszej alternatywy brak.

Dla mnie dobrze, gdyby jednak VAG trzymał przyzwoity poziom.

Napisano
42 minuty temu, sowik85 napisał(a):

No oby się ogarnęli.

Na tyle, że zaczynam się zastanawiać czy po gwarancji (koniec w Listopadzie br) nie pogonić go i wziąć... to samo, tylko po FL i w innym kolorze ;]

Karoq to auto zupełnie nie dające emocji w prowadzeniu, za to do bólu praktyczne i pakowne, do tego dość wygodne.

A zastanawiając się, co mogę miec w podobnych pieniądzach, to nic innego mi się nie podoba. Do czegoś wyraźnie lepszego trzeba dołożyć sporo $$, tańszej alternatywy brak.

Nadal trzymają poziom, tylko na miliony aut zawsze znajdzie pięć takich, które mają jakiś feler, a potem te 5 egzemplarzy jest traktowane, jak wyrocznia. Ostatnio ktoś zadał pytanie na forum Golfa 8, jak sprawują się tablety i virtual cockpit. Odpowiedziało 20 osób i wszystkie odpowiedzi w zasadzie bez uwag, czasem komuś w czasie jazdy zrobił reset, no dramat. A jak poczytasz internety, to można odnieść wrażenie, że to prawdziwy dramat, bo setki osób powielają jeden przypadek.

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał(a):

Zaczynam mieć wrażenie, że jesteś trollem i kibicujesz, żeby ktoś Ci dom spalił.

dokładnie tego bym własnie nie chciał. A żeby było dobrze potrzebna jest silna gospodarka. A silna gospodarka to firmy, które ze sobą konkurują, także jakością, są innowacyjne i mają możliwości zarówno się rozwijać te którym idzie dobrze, jak i upadać te którym idzie źle, a na ich miejsce powstawać takie, którym idzie lepiej. Budowanie kolosów na glinianych nogach, które są za duże żeby upaść, a ich masa i złożoność blokuje wszselki rozwój, powoduje tyle że jak im te gliniane nóżki w końcu ktoś podetnie, to wszyscy będziemy mogli się wyprowadzać w lepsze miejsca.

Napisano
  • Autor
W dniu 1.03.2025 o 13:01, sowik85 napisał(a):

No oby się ogarnęli.

Karoq po dłuższym rozeznaniu rynku pozostaje chyba ostatnim autem z koncernu VW które ma jeszcze "stare" czytaj sprawdzone oprogramowanie i elektronikę bez zbędnych udziwnień. Golf w wersji Variant z silnikiem 1.5eTSI i dsg w moim przypadku ma jednego konkurenta w postaci Skody Karoq w wersji Sportline. W Skodzie trochę odstraszają mnie plastiki szczególnie na tapicerce drzwi i nie wiem czy nie będzie dużo głośniejsza podczas jazdy z prędkościami autostradowymi niż golf 8.5 variant  ?

Napisano
30 minut temu, klo napisał(a):

Karoq po dłuższym rozeznaniu rynku pozostaje chyba ostatnim autem z koncernu VW które ma jeszcze "stare" czytaj sprawdzone oprogramowanie i elektronikę bez zbędnych udziwnień. Golf w wersji Variant z silnikiem 1.5eTSI i dsg w moim przypadku ma jednego konkurenta w postaci Skody Karoq w wersji Sportline. W Skodzie trochę odstraszają mnie plastiki szczególnie na tapicerce drzwi i nie wiem czy nie będzie dużo głośniejsza podczas jazdy z prędkościami autostradowymi niż golf 8.5 variant  ?

Przecież dopiero nowy model wszedł. Chyba że szukasz z tych nowszych po 2000

Napisano
41 minut temu, klo napisał(a):

Karoq po dłuższym rozeznaniu rynku pozostaje chyba ostatnim autem z koncernu VW które ma jeszcze "stare" czytaj sprawdzone oprogramowanie i elektronikę bez zbędnych udziwnień.

Nie Ateca?

Napisano
59 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie Ateca?

Blizniaki. Tiguan Allspace też się mieści, Q5 , A4 , A5. A6 cała masa….

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Przecież dopiero nowy model wszedł. Chyba że szukasz z tych nowszych po 2000

Jaki nowy model ?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie Ateca?

Ateca nawet w FR brzydsza w środku i bez świateł matrycowych.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, sdss napisał(a):

Blizniaki. Tiguan Allspace też się mieści, Q5 , A4 , A5. A6 cała masa….

Tiguan Allspace to z Kodiaqiem może konkurować wymiarami. Audi A5, Q5 i A6 to samochody w zupełnie innej cenie i klasie ;), a A4 nowej już nie produkują.

Napisano
Godzinę temu, klo napisał(a):

Jaki nowy model ?

Aha 

Napisano
3 godziny temu, klo napisał(a):

W Skodzie trochę odstraszają mnie plastiki szczególnie na tapicerce drzwi i nie wiem czy nie będzie dużo głośniejsza podczas jazdy z prędkościami autostradowymi niż golf 8.5 variant  ?

Te plastiki nie są cudowne, fakt. Ale w sumie, po 50kkm u mnie nic nie trzeszczy. A codziennie kilka razy auto jedzie wyboistą drogą.

Co do hałasu- do 120km/h jest dobrze, przy 140km/h słychać już szum powietrza naokoło drzwi. 

Variant pewnie będzie cichszy bo to plaskacz, aerodynamiki nie oszukasz. 

Jeszcze co do tych plastików na drzwiach- Seat Ateca ma tapicerkę, lepiej to wygląda. Na tunelu środkowym ma też mniej piano black niż Skoda. Warto się zainteresować, bo ten model zaraz wypadnie z oferty.

Napisano
2 godziny temu, klo napisał(a):

Tiguan Allspace to z Kodiaqiem może konkurować wymiarami. Audi A5, Q5 i A6 to samochody w zupełnie innej cenie i klasie ;), a A4 nowej już nie produkują.

A4 jeszcze stoi nowych po placach .

• 2 miesiące później...
Napisano

Hejka. 

Zauważyłem dzisiaj, że dolna część kolanka łącząca przepustnice z dolotem jest zapocona olejem silnikowym. Mam się tym martwić i coś działać czy jeździć obserwować ;]

Napisano
W dniu 15.05.2025 o 19:53, kartonik napisał(a):

Hejka. 

Zauważyłem dzisiaj, że dolna część kolanka łącząca przepustnice z dolotem jest zapocona olejem silnikowym. Mam się tym martwić i coś działać czy jeździć obserwować ;]

Zdaje się, że to powtarzająca się "usterka". ASO wymienia o-ring na gwarancji i tyle.

Raczej nic wymagającego pilnej interwencji :ok:

Napisano
W dniu 27.02.2025 o 08:53, Maciej__ napisał(a):

W tescie Formentora tez widzialem, ze byl ten sam problem :facepalm:

ta ;] nawet to powiedział w podlinkowanym momencie :ok: 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
W dniu 11.02.2025 o 14:03, woksio2 napisał(a):

podobno aktualizacja softu ze stycznia rozwiązała problem z odpalaniem.

Chyba raczej nie, bo masa ludzi nadal ma ten problem w 1.5 eTSI mHEV po FL :(

Napisano
29 minut temu, klo napisał(a):

Chyba raczej nie, bo masa ludzi nadal ma ten problem w 1.5 eTSI mHEV po FL :(

Na grupie Golfa VIII ktoś ostatnio zrobił ankietę, na 79 osób posiadających eTSI tylko u ośmiu pojawiła się usterka i to też raz, czy dwa razy.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Na grupie Golfa VIII ktoś ostatnio zrobił ankietę, na 79 osób posiadających eTSI tylko u ośmiu pojawiła się usterka i to też raz, czy dwa razy.

Bardzo ciekawa informacja. Generalnie wszyscy czekają na aktualizację która rozwiąże ten problem w 100%, bo niektórzy nie wiedzą nawet że on występuje ;)  . Trzeba zamknąć auto na krótką chwilę i spróbować otworzyć i odpalić ponownie, normalne zamknięcie i powrót do auta za kilka godzin nie powoduje problemu z odpaleniem silnika.

Na grupie Skody jest sporo ludzi którzy mieli już ten problem kilkukrotnie.

Mam też znajomego który ma Octavię Sportline mHEV po FL i u niego też wystąpił raz problem z niemożliwością uruchomienia silnika 😵‍💫

Napisano
W dniu 2.03.2025 o 19:15, klo napisał(a):

Będzie. Bo jest wyzsza. 

Napisano

Mogę porównać 1.5 tsi 150 z mHEV. S/s w mHEV już nie jest tak wkurzający. Spalanie wstępnie mniejsze o ok 0,5l. 
Odnośnie startu to zdążyło mi się kilka razy brak reakcji na włączenie zapłonu, ale jak wkładałem kluczyk w „korytko” wg. instrukcji - zapalał bez problemu. Co ciekawe taki sam problem miałem w zwykłym TSI, jak bateria w pilocie była na wykończeniu. IMO pierdoła, fajny silnik, oszczędny i dość zrywny.