Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak tam u Was ze zmianą opon? Już zrobiona?

Featured Replies

Napisano

Pytam, bo od paru ładnych lat nie mogę wyjść z podziwu, jak ludzie czują już zbliżające się lato i wczesną wiosną zmieniają opony na letnie. 
Wg statystyk (których oczywiście nie opublikuję), najwięcej "najechań" na tył auta jest w miesiącu kwietniu.
Może to da co niektórym do zastanowienia, czy warto zmieniać opony wcześniej, niż w maju? Chociaż w maju tez potrafią być przygruntowe przymrozki i wtedy lecicie na letnich prosto, zamiast w zakręt.
A i kolejki w wulkanizacji w maju mniejsze - same pozytywy! 🙂

Napisano

W zależnosci od pogody,  staram sie przed majówką mieć zmienione, choc raz die nie udalo :). A na zimowki zmieniam z początkiem października. Wychodzi po pół roku na komplet.

Jedyne co mnie teraz wkurza, to zimowki pala z pół litra więcej i kusi już zmienić na letnie

Edytowane przez Pito

Napisano
16 minut temu, kmwtw napisał(a):

Wg statystyk (których oczywiście nie opublikuję), najwięcej "najechań" na tył auta jest w miesiącu kwietniu.

Pytanie czy dlatego, że ludzie jadą już na letnich, czy też dlatego, że jeszcze na zimowych ;) ale czują ciepełko i wzrasta im pewność siebie ;] 

Napisano
  • Autor

Ktoś jeszcze się wypowie?

Napisano
  • Autor

Co Ty nie powiesz? 😉

Edytowane przez kmwtw

Napisano
58 minut temu, kmwtw napisał(a):

Bo kierowcy to idioci. Przecież gdy jest zimno to z przodu powinni jechać ci na letnich a z tyłu za nimi ci na zimowych a gdy jest ciepło to na odwrót. 

:facepalm:

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor

Tu nie chodzi o to. Tu chodzi o temperaturę asfaltu.

Napisano
17 minut temu, kmwtw napisał(a):

Tu nie chodzi o to. Tu chodzi o temperaturę asfaltu.

Nie popadajmy w paranoję. Według takiego myślenia, jak jadę do pracy rano i jest +1 powinienem mieć zimowe a jak wracam po południu jest +15 i powinienem mieć letnie. Bardziej chodzi o prawdopodobieństwo opadów śniegu, bo na suchym asfalcie to można całą zimę nawet przy -15 przejeździć na letnich i nic się nie stanie.

Godzinę temu, kmwtw napisał(a):

Może to da co niektórym do zastanowienia, czy warto zmieniać opony wcześniej, niż w maju? Chociaż w maju tez potrafią być przygruntowe przymrozki i wtedy lecicie na letnich prosto, zamiast w zakręt.

Przymrozki, lub mniej niż "magiczne" +7 (niby granica bezpieczeństwa dla letnich) zdarzają się jeszcze w czerwcu i już we wrześniu. Przy Twoim podejściu lepiej nie zmieniać wcale na letnie, tylko cały rok jeździć na zimówkach. 

Napisano
  • Autor

Przymrozki to są przymrozki, a nie magiczne +7*C
Pytam się, czy opony zmieniłeś, a nie o twoje granice bezpieczeństwa! 😇

Edytowane przez kmwtw

Napisano
1 godzinę temu, kmwtw napisał(a):

Pytam, bo od paru ładnych lat nie mogę wyjść z podziwu, jak ludzie czują już zbliżające się lato i wczesną wiosną zmieniają opony na letnie

Spora część aut ma zimówki na stalowych felgach a ludzie chcą, żeby ich auto "wyglądało". Na alu to się dopiero wygląda. 

Ja zmieniałem w maju na letnie, bo i tak zimówki były krócej użytkowane - to niech mają okazję się zużyć. 

Napisano
17 minut temu, hyperreal napisał(a):

bo na suchym asfalcie to można całą zimę nawet przy -15 przejeździć na letnich i nic się nie stanie

Ciekawa teoria... 

W sumie to niepotrzebnie kierowcy dali się wkręcić w wykreowaną potrzebę jeżdżenia na zimówkach. 

Napisano

Żeby było jasne - nie neguję sensu zimówek. Neguję dziwne teorie, że jak jest przymrozek w kwietniu, to ludzie na letnich oponach masowo lądują w rowach. Przy normalnej jeździe (prędkości przepisowe) jest to problem zupełnie wydumany.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, ochkarol napisał(a):

Ja zmieniałem w maju na letnie, bo i tak zimówki były krócej użytkowane - to niech mają okazję się zużyć. 

W Chorwacji cały rok na zimówkach jeżdżą i jakoś żyją.

Napisano

tak. W obu autach zmienione. W jednym tydzień temu, w drugim dzisiaj. Wreszcie oba prowadzą się jak powinny.

Napisano
24 minuty temu, kmwtw napisał(a):

W Chorwacji cały rok na zimówkach jeżdżą i jakoś żyją.

Któregoś roku próbowałem jeździć na zimówkach "do oporu" ale przy temperaturach w okolicy 20°C już auto przestawało się dobrze prowadzić. Im wyższa prędkość, tym gorzej. Odpuściłem i zmieniłem na letnie. 

Napisano
28 minut temu, hyperreal napisał(a):

Żeby było jasne - nie neguję sensu zimówek. Neguję dziwne teorie, że jak jest przymrozek w kwietniu, to ludzie na letnich oponach masowo lądują w rowach. Przy normalnej jeździe (prędkości przepisowe) jest to problem zupełnie wydumany.

Że masowo, to wiadomo że nie. Ale zawsze lepiej jest mieć dobrane opony do pory roku. A że trudno to dopasować idealnie na skrajach zimy, to wiadomo (rano temperatura bliższa zimie a po południu bliższa letniej). 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
Godzinę temu, kmwtw napisał(a):

Przymrozki to są przymrozki, a nie magiczne +7*C
Pytam się, czy opony zmieniłeś, a nie o twoje granice bezpieczeństwa! 😇

Kolega to, widzę, ma jakąś tezę i w nieudolny sposób próbuje sobie  udowodnić wyższość dla jej posiadania. 

;)

Napisano

Jeździłem w zimie na letnich to już mam zmienione. 

Napisano
14 minut temu, ochkarol napisał(a):

przy temperaturach w okolicy 20°C już auto przestawało się dobrze prowadzić

Przestawało? 

Depnij porządnie po hamulcu jak guma ma 15 stopni. 

Niektóre opony przy 10 potrafią już wówczas zaczynać płynąć. 

Z drugiej strony, na suchym asfalcie, w okolicach 0 stopni, dobra letnia guma nie będzie odstawać od zimowej. Ale na wilgotnym już będzie ;)

Wszystko jest kwestią kombinacji wielu parametrów. 

Napisano

Zmienione dosłownie kilka godzin temu.

Napisano
3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Któregoś roku próbowałem jeździć na zimówkach "do oporu" ale przy temperaturach w okolicy 20°C już auto przestawało się dobrze prowadzić. Im wyższa prędkość, tym gorzej. Odpuściłem i zmieniłem na letnie. 

Bez jaj - jakie miałeś te zimówki i na czym to "testowałeś", że przy "20°C już auto przestawało się dobrze prowadzić"?

Napisano

Sprawdziłem z ciekawości. Ostatni raz na wymianie byłem w październiku 2015 r, od tamtej pory częściej zmieniam samochody niż opony 😅

Napisano

Zmienione w lutym, dopóki nie ma śniegu to letnie opony mają więcej przyczepności na asfalcie, nawet na mokrym i poniżej zera 

Napisano

W jednym aucie mam caloroczne.

W drugim (tym co żona jeździ) zimówki były od końca listopada do połowy lutego - także już ponad miesiąc na letnich.

W trzecim aucie są zimówki cały rok.

W czwartym letnie cały rok.

Nie narzekam ;)

Napisano
33 minuty temu, Jettison napisał(a):

Zmienione w lutym, dopóki nie ma śniegu to letnie opony mają więcej przyczepności na asfalcie, nawet na mokrym i poniżej zera 

Jest opona letnia i opona letnia. Jedna będzie w miarę trzymać poniżej 0 st, inna kompletnie nie będzie trzymać poniżej +5 st. Skład mieszanki ma duże znaczenie, a w zimowych jest on raczej nastawiony na temperatury poniże 5-7 st, w letnich niekoniecznie.

Ja mam inne spostrzeżenia, na zimowej oponie przy suchym asfalcie poniżej 0 st jest dobra przyczepność i wcale nie gorsza od opon letnich, natomiast przy mokrym asfalcie zimówki trzymają dużo lepiej od letnich. 

W drugą stronę, powyżej 10 st zimowe już się poddają przy dynamicznej jeździe, a letnie jeszcze nie są na tyle dobre, żeby wydobyć z nich cały potencjał. Dopiero w okolicach >18 st letnie sprawdzają się dobrze. Mówimy o oponach klasy UHP

Napisano

Nie zmienione, ale myślę zabrać się za to.

Jak mam zmieniać w maju, po gruntowych przymrozkach i w sierpniu przed wrześniowymi gruntowymi przymrozkami, to już lepiej nie zmieniać wcale.

Napisano
8 godzin temu, futrzak napisał(a):

Bez jaj - jakie miałeś te zimówki i na czym to "testowałeś", że przy "20°C już auto przestawało się dobrze prowadzić"?

Nokian WRD4. Po prostu jeździłem. W ruchu miejskim faktycznie nie było różnicy ale przy wyższych prędkościach już nie było ok. W szczególności przy jeździe na trasach szybkiego ruchu. 

Napisano

Mam całoroczne i nie interesują mnie ani poranne przymrozki, ani +20 w ciągu dnia. 😎

Na lato (czyli w czerwcu) zakładam letnie koła na większych felgach na 1 auto, ale tylko dlatego, że dostałem je z autem i że felga ładna 😉. We wrześniu wjeżdżają z powrotem całoroczne. 

Napisano
15 godzin temu, kiziuk napisał(a):

Pytanie czy dlatego, że ludzie jadą już na letnich, czy też dlatego, że jeszcze na zimowych ;) ale czują ciepełko i wzrasta im pewność siebie ;] 

Jeszcze kwestia zmiany ubioru na lżejszy pewnych osobników. 

Zamiast skupić się na jeździe. To gapi się taki na boki... 

Ja jeszcze nie zmieniłem. Stwierdzam, że był to głupi błąd przejść na zmianę opon bez felg 🤦

Całorocznych za granicą nie preferuję.

Edytowane przez Guzon87

Napisano

Nic nie ruszam, drugie auto już mam na wielosezonie i następne też takie będą,  :oki:

Napisano

caly rok na zimie - testuje ile dadza rade, faktycznie ciut szybciej sie zuzywaja i prowadzenie gorsze, ale letnie wystawione na sprzedaz, dokupie kolejne zimowe i cyk ;)

Napisano
24 minuty temu, Josyp napisał(a):

caly rok na zimie - testuje ile dadza rade, faktycznie ciut szybciej sie zuzywaja i prowadzenie gorsze, ale letnie wystawione na sprzedaz, dokupie kolejne zimowe i cyk ;)

Że się nieśmiało zapytam, A wielosezonowe są na tyle droższe od zimówek że opłaca się kupować zimówki?

Napisano
4 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Nokian WRD4.

Rewelacyjne na śniegu i lodzie, hałasują na asfalcie.... Szczęście Albo Niestety przy plus 20 nie testowałem

Napisano
8 minut temu, delco napisał(a):

Że się nieśmiało zapytam, A wielosezonowe są na tyle droższe od zimówek że opłaca się kupować zimówki?

mieszkam posrodku niczego - samej drogi przez pole mam 400 metry, tu nie ma kompromisow - zimowka albo nic, bo czesto tak zawieje, ze nie widac gdzie pole, a gdzie droga nawet

Napisano
57 minut temu, delco napisał(a):

Rewelacyjne na śniegu i lodzie, hałasują na asfalcie.... 

Moje nie hałasowały. Byłem bardzo zadowolony zarówno z WRD3 jaki i WRD4. 

Napisano
51 minut temu, Josyp napisał(a):

mieszkam posrodku niczego - samej drogi przez pole mam 400 metry, tu nie ma kompromisow - zimowka albo nic, bo czesto tak zawieje, ze nie widac gdzie pole, a gdzie droga nawet

Jak w sam raz dla Ciebie Michelin CC2 :hehe: Tyle, że na mokrym asfalcie już zadowolenie mija. 

Napisano
14 minut temu, ochkarol napisał(a):

Jak w sam raz dla Ciebie Michelin CC2 :hehe: Tyle, że na mokrym asfalcie już zadowolenie mija. 

za malo lamelek, dostalem takie za darmo, poszly do fury na handel

Napisano
32 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Moje nie hałasowały. Byłem bardzo zadowolony zarówno z WRD3 jaki i WRD4. 

Hałas w opinii użytkownika to trochę sobie subiektywne odczucie...

Na same WR D4 nie Narzekałem.... Ale letnie były zauważanie cichsze...

Także następne zimówki Michalin Alpin 6 były zauważalnie cichsze od nokianów(ale podkreślę jeszcze raz WR D4 były rewelacyjne na śniegu i lodzie)

Napisano
11 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Nokian WRD4. Po prostu jeździłem. W ruchu miejskim faktycznie nie było różnicy ale przy wyższych prędkościach już nie było ok. W szczególności przy jeździe na trasach szybkiego ruchu. 

Szczerze mówiąc nie zauważyłem problemów latem na autostradach czy ekpresówkach w okolicach prędkości dopuszczalnych. Nie napisałeś "na czym", czyli w jakim samochodzie takie efekty odczuwałeś. 

Napisano
5 godzin temu, delco napisał(a):

Hałas w opinii użytkownika to trochę sobie subiektywne odczucie... 

Pewnie tak, szczególne że Nokian WRD3 były dużo głośniejsze od WRD4. WRD4 były cichutkie. 

Na same WR D4 nie Narzekałem.... Ale letnie były zauważanie cichsze...  

To nie wiem jakie letnie miałeś, bo mało jest/było letnich cichszych od Nokian WRD4. 

Także następne zimówki Michalin Alpin 6 były zauważalnie cichsze od nokianów(ale podkreślę jeszcze raz WR D4 były rewelacyjne na śniegu i lodzie)

Katalogowo były tak samo ciche, a dodatkowo Nokian WRD4 były rewelacyjne również w deszczu i to w temperaturach zdrowo dodatnich. 

Napisano
19 minut temu, futrzak napisał(a):

Nie napisałeś "na czym", czyli w jakim samochodzie takie efekty odczuwałeś.

Profilowy strucel. Peugeot 308 SW 2009 rok. Od jesieni 2021 jeżdżę na wielosezonowych. 

Uprzedzając efekty pływania auta i słabego prowadzenia latem na zimowych Nokianach to nie ze starości auta. :phi:

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 28.03.2025 o 17:33, rwIcIk napisał(a):

Ja najczęściej zmieniam bliżej 15 kwietnia. Bo na początku kwietnia potrafił jeszcze śnieg spaść.

Ja, jak miałem sezonowe to miałem zasadę: na 1 maja i na 1 listopada 😜

Napisano
4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Profilowy strucel. Peugeot 308 SW 2009 rok. Od jesieni 2021 jeżdżę na wielosezonowych. 

Ten samochód nie ma zbyt precyzyjnego układu kierowniczego/zawieszenia, a przy rozmiarze 195/65 R15 czy 205/55 R16 to raczej ciężko o czymś takim mówić. 

4 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Uprzedzając efekty pływania auta i słabego prowadzenia latem na zimowych Nokianach to nie ze starości auta. :phi:

Raczej jego konstrukcji, rozmiaru opon i przekonania właściciela. To typowy francuz i dla mnie jest to na plus. 

Napisano

Ciekawe, że przy żadnych innych oponach w takich warunkach wszystko było ok. 

Nie ma co bić piany. Ci, którzy sądzą, że na zimówkach bezproblemowo można jeździć nawet w upalne lato zostaną przy swoim a ja będę dalej uważał, że zimówki do takiej jazdy się nie nadają. 

Napisano
W dniu 28.03.2025 o 16:57, kmwtw napisał(a):

Pytam, bo od paru ładnych lat nie mogę wyjść z podziwu, jak ludzie czują już zbliżające się lato i wczesną wiosną zmieniają opony na letnie. 
A i kolejki w wulkanizacji w maju mniejsze - same pozytywy! 🙂

W obydwu kijankach zmienione.

Napisano
Teraz, futrzak napisał(a):

Szczerze mówiąc nie zauważyłem problemów latem na autostradach czy ekpresówkach w okolicach prędkości dopuszczalnych. Nie napisałeś "na czym", czyli w jakim samochodzie takie efekty odczuwałeś. 

Bo jechać się da i 200 km/h. Jak ktoś lubi dynamiczniej pocisnąć na zjazdach, gdzie wszyscy "tną" 50, a da się 130, to zimowe opony przy 15 st na to nie pozwolą.

Napisano
52 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Bo jechać się da i 200 km/h. Jak ktoś lubi dynamiczniej pocisnąć na zjazdach, gdzie wszyscy "tną" 50, a da się 130, to zimowe opony przy 15 st na to nie pozwolą.

Na zjazdach z pewnością nie ma ograniczenia do 130km/h, a to, że się "da" konkretnym samochodem na konkretnym ogumieniu 130km/h to raczej w kategoriach bajek można przyjąć, aczkolwiek nie wątpię, że "Peugeot 308 SW 2009 rok" taki zjazd pokona nawet 150km/h na letnich :hehe: