Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik stuka po wymianie oleju Alto 1.0

Featured Replies

Napisano

Wymieniłem olej w swieżo kupionym nie dawno aucie Suzuki Alto 1.0 2009. Auto robi 5 tys rocznie wiec stwierdziłem ze nie bede kupował nie wiadomo czego i stanęło na 5w30 qualitum power c2/c3 i filtr oleju blue print. Nie mam pojecia czym byl wczesniej zalany wiec zrobilem plukankę. Po wymianie odczuwalne klepanie jakby zawory. Zmienialem olej juz setki razy i nigdy nic takiego mi sie nie wydarzyło. Po nagrzaniu nic sie nie zmienia. Zapala ok. Jedynie po dojezdzi do swiatel gubi cisnienie (lampa alladyna) i nawet przygasa.

Co robic zmieniac na 10w40 ? teoretycznie tez ok dla tego silnika, olej kiepski, filtr kiepski?

Napisano
20 minut temu, Gregor_BS napisał(a):

Wymieniłem olej w swieżo kupionym nie dawno aucie Suzuki Alto 1.0 2009. Auto robi 5 tys rocznie wiec stwierdziłem ze nie bede kupował nie wiadomo czego i stanęło na 5w30 qualitum power c2/c3 i filtr oleju blue print. Nie mam pojecia czym byl wczesniej zalany wiec zrobilem plukankę. Po wymianie odczuwalne klepanie jakby zawory. Zmienialem olej juz setki razy i nigdy nic takiego mi sie nie wydarzyło. Po nagrzaniu nic sie nie zmienia. Zapala ok. Jedynie po dojezdzi do swiatel gubi cisnienie (lampa alladyna) i nawet przygasa.

Co robic zmieniac na 10w40 ? teoretycznie tez ok dla tego silnika, olej kiepski, filtr kiepski?

Ja tam się nie znam, ale to nie wygląda na problemy z olejem. Przygasanie przy dojeżdżaniu do świateł to może być kwestia przepustnicy, a klepanie to regulacja zaworów (tam chyba nie ma hydrauliki). Pewnie wiele nie pomogłem ;]

Napisano

Wyglada na niskie ciśnienie oleju, może ktoś zalał doktora pod sprzedaż by tylko lampka sie nie paliła a po wymianie oleju wyszło szydło.

Do pomiaru cisnienie, czujniki i może kompresja.

Napisano

Wypada zmierzyć ciśnienie smarowania i luzy zaworowe przy takich objawach. Bez tego to zgadywanie 

Napisano

a dlaczego do tego auta taki olej wlałeś? ja bym wlał pół syntetyk 10W40 bo dobry i tani, a już na pewno

mocno bym się zastanowił nad wlaniem 5W40, a ty jeszcze wlałeś W30

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

a dlaczego do tego auta taki olej wlałeś? ja bym wlał pół syntetyk 10W40 bo dobry i tani, a już na pewno

mocno bym się zastanowił nad wlaniem 5W40, a ty jeszcze wlałeś W30

Były 2 kartki z wymianą oleju. 

Jedna z przed dŵóch lat byla 10w40 wlasnie, ale ostatnia 5w30.

Wg specyfikacji producenta 5w30 tez moze być. Wiec poprostu tym sie kierowałem żeby nie skakać po lepkościach. Tak czułem ze moze byc zbyt rzadki.

Spróbuję jeszcze wymienić na 10w40. Chyba ze faktycznie w samym oleju były jeszcze witaminy w postaci doktora.

Napisano
25 minut temu, Gregor_BS napisał(a):

Chyba ze faktycznie w samym oleju były jeszcze witaminy w postaci doktora.

Prawdopodobnie silnik trup 😞 zmierzyć manometrem cisnienie oleju, w takim stanie zmiana na 10w40 może na chwilę pomóc, ale nie musi

Napisano

Jeśli silnik trup a auto to ma być tylko do jazdy wokól komina wlej 10w60. Nic nie masz do stracenia.

Napisano
10 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

IMHO ta plukanka mu nie pomogla ;] Na poczatek sprawdzic cisnienie oleju, cisnienie sprezania i regulacje zaworow.

Jak sie okaze, ze trup to zalac jakis "gesty" olej i jezdzic az padnie calkowicie.

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Jeśli silnik trup a auto to ma być tylko do jazdy wokól komina wlej 10w60. Nic nie masz do stracenia.

prościej dolać doktora do tego 5w30, za 15zł ładnie zagęści olej 😁

Napisano
13 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Jako to auto ma przebieg? One do 200tys. km raczej bez problemu dojeżdżały, co najwyżej bywały jaja z katalizatorem. 5w30 to wbrew temu co powyżej napisano standardowy olej do tego auta.

Napisano
13 godzin temu, futrzak napisał(a):

Ja tam się nie znam, ale to nie wygląda na problemy z olejem. Przygasanie przy dojeżdżaniu do świateł to może być kwestia przepustnicy, a klepanie to regulacja zaworów (tam chyba nie ma hydrauliki). Pewnie wiele nie pomogłem ;]

Szczególnie, że największy problem to spadek ciśnienia oleju ;]

Napisano
Teraz, bartekm napisał(a):

Szczególnie, że największy problem to spadek ciśnienia oleju ;]

Otóż to, a 5W30 to olej do tego samochodu zgodnie ze specyfikacją. Pewnie wiele osób się zdziwi, ale takie specyfikacje ma wiele samochodów, nie nagle to odkryto w "nowoczesnych". 

Napisano
3 godziny temu, swienty napisał(a):

No też racja😂

Napisano
6 godzin temu, swienty napisał(a):

Prościej i taniej. Ten zabieg był pewnie już stosowany :hehe:

Napisano
6 godzin temu, futrzak napisał(a):

Prościej i taniej. Ten zabieg był pewnie już stosowany :hehe:

Czym się strułeś tym się lecz ;]

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, bartekm napisał(a):

Jako to auto ma przebieg? One do 200tys. km raczej bez problemu dojeżdżały, co najwyżej bywały jaja z katalizatorem. 5w30 to wbrew temu co powyżej napisano standardowy olej do tego auta.

Licznikowe 108 tys. Zmienilem jeszcze ten olej na 10w40 i tez bez zmian. Myśle ze to zawory mogą klepać regulacja jest chyba na śrubki. Nie jestem pewien mechanikiem nie jestem. Na razie doktora nie chce wlewać. Wypadałoby faktycznie zrobic diagnostykę czy jest ekonomiczny sens ratowania tego auta.

Napisano
9 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Licznikowe 108 tys. Zmienilem jeszcze ten olej na 10w40 i tez bez zmian. Myśle ze to zawory mogą klepać regulacja jest chyba na śrubki. Nie jestem pewien mechanikiem nie jestem. Na razie doktora nie chce wlewać. Wypadałoby faktycznie zrobic diagnostykę czy jest ekonomiczny sens ratowania tego auta.

Niepoprawne luzy zaworowe nie tłumaczą spadków ciśnienia oleju, a to wg mnie najpoważniejszy problem. Jeśli lampa się zapala na wolnych obrotach po rozgrzaniu, to raczej silnik jest już w stanie agonalnym. Góra ma prawo klepać przez niskie ciśnienie oleju (pewnie już wcześniej mocno dostała przez to w kość).

Napisano

nie bierz tego jako radę, ale kiedyś to na takie problemy to starzy mechanicy radzili wlej mineralny o większej gęstości 

Napisano

Filtr oleju bym jak najszybciej ponownie wymienił na próbę. Filtr nie majątek a jeśli jest przyczyną, to zalanie gęstszym olejem może tylko pogorszyć. Dokładnie takie coś mnie kiedyś dopadło w Matizie po wymianie oleju. Filtr musiał nie puszczać nominalnego przepływu- kontrolka oleju odzywała się na jałowych obrotach, silnik zrobił się głośniejszy. Z nowym filtrem wszystko wróciło do normy.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

Najpierw to wywal ten filtr oleju i kup jakiś choćby filtron - może ma wadę i stąd ci ciśnienie spadło. 

Napisano
6 godzin temu, Wasylek napisał(a):

Filtr oleju bym jak najszybciej ponownie wymienił na próbę. Filtr nie majątek a jeśli jest przyczyną, to zalanie gęstszym olejem może tylko pogorszyć. Dokładnie takie coś mnie kiedyś dopadło w Matizie po wymianie oleju. Filtr musiał nie puszczać nominalnego przepływu- kontrolka oleju odzywała się na jałowych obrotach, silnik zrobił się głośniejszy. Z nowym filtrem wszystko wróciło do normy.

Dokładnie miałem podobnie. Filtr był.kiepskiej konstrukcji. Był to.chyba hart. Zakupiłem filtrona wymiana oleju i było ok 

.

Napisano
W dniu 13.04.2025 o 22:23, Gregor_BS napisał(a):

Zmienilem jeszcze ten olej na 10w40 i tez bez zmian.

Filtr nadal blue print? Kolega miał kiedyś podobny problem w Citroen C4 jak założył jakiś niemarkowy filtr. Po założeniu Purfluxa problem minął.

Napisano
12 godzin temu, shapyr napisał(a):

Filtr nadal blue print? Kolega miał kiedyś podobny problem w Citroen C4 jak założył jakiś niemarkowy filtr. Po założeniu Purfluxa problem minął.

Tylko to chyba na inną przypadłość, znaczy późne gaśnięcie kontrolki po odpaleniu a tutaj pali się na wolnych...

Pytanie jak było przed serwisem:hmm:

Napisano

Tylko to chyba na inną przypadłość, znaczy późne gaśnięcie kontrolki po odpaleniu a tutaj pali się na wolnych...

Pytanie jak było przed serwisem:hmm:

Obydwa swiadcza o problemach z cisnieniem oleju, wiec?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

Obydwa swiadcza o problemach z cisnieniem oleju, wiec?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tylko w tym drugim trudno sobie wyobrazić winę filtra:)

Napisano
8 minut temu, volf6 napisał(a):

Tylko w tym drugim trudno sobie wyobrazić winę filtra:)

Mała przepustowość filtra, wszystko jest możliwe ale jak żyję nie spotkałem się z czymś takim :oki: ale skoro na wolnych obrotach ma za niskie obroty to również może być to przyczyną

Trzeba zrobić porządek z trzymaniem wolnych obrotów i dopiero szukać dalej

Cytat

Jedynie po dojezdzi do swiatel gubi cisnienie (lampa alladyna) i nawet przygasa

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał(a):

jak żyję nie spotkałem się z czymś takim :oki: ale skoro na wolnych obrotach ma za niskie

Ostatnio,znany mi przypadek ciągnik New Holand, przed wymianą oleju ok,wymiana oleju + filtr świeci na wolnych kontrolka,pomiar cisnienia- niskie,nowy f. oleju wszystko wróciło do normy.

:oki:

Napisano
  • Autor

Aktualizacja tematu. Wymienilem olej na 10w40, filtr oleju filtron. Dolalem jeszcze jakiegos uszlachetniacza LM. Silnik chodzi jak chodził ale lampka przy dojezdzie do swiatel nie swieci się. 

Teraz uwaga to stukanie to prawdopodobnie nie od silnika tylko od sprzęgla lub skrzyni. Po wciskaniu sprzęgła dzwięk zupełnie się zmienia. Czasem jest, czasem go nie ma. Chyba łożysko oporowe będzie padało. Olej w skrzyni był.

Że też taki stary miś dał się nabrać na sztuczny miód. 

Wszystki dzięki za podpowiedzi.

Napisano
6 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Po wciskaniu sprzęgła dzwięk zupełnie się zmienia

Jest głośniej czy ciszej?

Jeśli to drugie to raczej nie to

6 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Chyba łożysko oporowe będzie padało

Napisano
20 godzin temu, Gregor_BS napisał(a):

Aktualizacja tematu. Wymienilem olej na 10w40, filtr oleju filtron. Dolalem jeszcze jakiegos uszlachetniacza LM. Silnik chodzi jak chodził ale lampka przy dojezdzie do swiatel nie swieci się. 

Teraz uwaga to stukanie to prawdopodobnie nie od silnika tylko od sprzęgla lub skrzyni. Po wciskaniu sprzęgła dzwięk zupełnie się zmienia. Czasem jest, czasem go nie ma. Chyba łożysko oporowe będzie padało. Olej w skrzyni był.

Że też taki stary miś dał się nabrać na sztuczny miód. 

Wszystki dzięki za podpowiedzi.

Nie wiem jak w Alto, ale w Splashu sprzęgło nie było najwyższej jakości. W dodatku tam się regulowało luz jałowy, co wprowadzało w osłupienie część serwisów (a było opisane w instrukcji obsługi ;l).

Napisano
W dniu 13.04.2025 o 09:03, Maciej__ napisał(a):

IMHO ta plukanka mu nie pomogla ;] Na poczatek sprawdzic cisnienie oleju, cisnienie sprezania i regulacje zaworow.

Jak sie okaze, ze trup to zalac jakis "gesty" olej i jezdzic az padnie calkowicie.

Ale płukanka nie ma nic wspólnego z brakiem ciśnienia na wolnych obrotach.  Zwyczajnie zużyty silnik. 

Napisano

Nie wiem jak tam w Alto, ale np. w spokrewnionym historycznie Tico, dokładnie taki był urok niektórych skrzyń biegów- stukał wałek sprzęgłowy podczas pracy na luzie, gdy nie był z niczym zazębiony.

Wymiana jego łożysk pomagała na chwilę, należało się do tego przyzwyczaić i nie zwracać uwagi- nic się nie działo.

Spróbuj zresztą- w momencie gdy stuka, spróbuj delikatnie, bez wciskania sprzęgła, przesunąć lewarek w stronę któregoś biegu do granicy zazębiania. Jak się okaże że cichnie, to łożysko wyciskowe masz wyeliminowane. 

Edytowane przez Wasylek