Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy nie premium, klasa D

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule - czy da się coś kupić normalnego klasy D oprócz Passata, Superba i Camry? Wszelkie Mondeo, Insignie, Mazdy 6 nie są już produkowane ...

Są też oferty np. bmw 5 w dobrej cenie, ale porównując te same moce i wyposażenie, już tak różowo nie wychodzi.

Napisano

CHERY Tiggo 9

Napisano
25 minut temu, Polarny napisał(a):

Jak w tytule - czy da się coś kupić normalnego klasy D oprócz Passata, Superba i Camry? Wszelkie Mondeo, Insignie, Mazdy 6 nie są już produkowane ...

Są też oferty np. bmw 5 w dobrej cenie, ale porównując te same moce i wyposażenie, już tak różowo nie wychodzi.

Niemiecką trójca + lex to 220 250 tys. A6 C8 ? 

Passat superb odpuść chyba, że lubisz się co rano zastanawiać co nie będzie działać 😂 jak dopchasz pod korek to też 220-250.

Napisano
19 minut temu, sdss napisał(a):

Niemiecką trójca + lex to 220 250 tys. A6 C8 ? 

Passat superb odpuść chyba, że lubisz się co rano zastanawiać co nie będzie działać 😂 jak dopchasz pod korek to też 220-250.

Mój paśnik działa 😉, ale starzeje się i jakoś Toyka żony mi przypadła do gustu i może na starość Camry kupię. 

Napisano
59 minut temu, Camel napisał(a):

Mój paśnik działa 😉, ale starzeje się i jakoś Toyka żony mi przypadła do gustu i może na starość Camry kupię. 

A zapomniałem o C klasie, super mi się jeździło, ale wsiadanie nieco za nisko już dla mnie było - człowiek tłusty się zrobił i jakoś wpadał. Gwiazda to gwiazda, ale obecnie nie widziałem silnika dla siebie.

Napisano
37 minut temu, Camel napisał(a):

A zapomniałem o C klasie, super mi się jeździło, ale wsiadanie nieco za nisko już dla mnie było - człowiek tłusty się zrobił i jakoś wpadał. Gwiazda to gwiazda, ale obecnie nie widziałem silnika dla siebie.

Coś nie tak z 1.5 w C200? 

Napisano

Peugeot 508 jeśli nie premium, kurczę podoba mi się wizualnie 👌

Napisano
9 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Peugeot 508 jeśli nie premium

Francuzikom chyba jednak wydaje się, że są premium, bo cennik startuje od 220k.

Napisano
20 minut temu, iwik napisał(a):

Cennikowo ale realnie pewnie zupełnie inna cena.

Napisano
56 minut temu, iwik napisał(a):

Wiekszym problemem niz cena, jest brak gamy silnikowej...

Albo bezsensowny (dla wiekszosci) PHEV, albo dychawiczny 1,5 hdi (o ile juz nie wycofali).

Napisano
31 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Albo bezsensowny (dla wiekszosci) PHEV, albo dychawiczny 1,5 hdi (o ile juz nie wycofali).

Nie ma jak Vag nieśmiertelne  2.0 TDI, TSI  od 150 - 265KMi FWD, AWD i więcej mocy w premium. 

Napisano
19 minut temu, sdss napisał(a):

Nie ma jak Vag nieśmiertelne  2.0 TDI, TSI  od 150 - 265KMi FWD, AWD i więcej mocy w premium. 

Jedyne czego brakuje w VAG, to hybrydy HEV.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
48 minut temu, Maciej__ napisał(a):

:ok:

48 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ano, diesel chyba zniknął z eferty - a tak mi się podobał w kolejnej edycji. Diesle chyba tylko w 308 zostały. 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jedyne czego brakuje w VAG, to hybrydy HEV.

MHEV całkiem fajnie jeździ i pali. Czasem tylko nie odpala 🤪😜🤦

Edytowane przez sdss

Napisano
4 godziny temu, sdss napisał(a):

ale podobno jak się poczeka z pół godziny to już odpali :hehe:

Napisano
5 godzin temu, sdss napisał(a):

Do duzego miasta i jazdy w korkach, HEV sprawdza sie jednak lepiej.

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

ale podobno jak się poczeka z pół godziny to już odpali :hehe:

Czasem klapa się nie otwiera, czasem dachu nie można zamknąć , czasem auto dzwoni na SOS, czasem ekran zgaśnie itp itd…

Edytowane przez sdss

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Nie trzeba zmulać skrzyni i silnika, by uzyskać niskie spalanie :ok:

Tak, Camry całkiem fajnie jedzie, nie ma laga jak VAG .

Napisano

Ja to czegoś nie kumam. Auta za kilkaset tysięcy a atutem jest spalanie. 

Jakby mnie było stać na gablotę za przykładowe 200 tys zł to miałbym daleko w d...pie czy auto w mieście pali 4 czy 7 litrów. 

No, chyba że na Bolta. 

Napisano
11 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Jakby mnie było stać na gablotę za przykładowe 200 tys zł to miałbym daleko w d...pie czy auto w mieście pali 4 czy 7 litrów. 

No, chyba że na Bolta. 

dokładnie. Mnie też fascynują te niekończące się rozmowy o litrze więcej czy mniej w autach wartych kilkuletnie średnie pensje. Owszem, jest jakaś granica powyżej której bym stwierdził, że nie, za dużo i mnie nie stać, pewnie jakby auto paliło powyżej 15 litrów na setkę. Ale czy pali średnio 6 czy 8 to serio, nie jest to wielka różnica. Chociaż fakt, czasem fajnie jest sprawdzać ile hybryda wyciągnie spalania przy płynnej i spokojnej jeździe, ale bardziej dla własnej satysfakcji niż oszczędzenia 4zł w danym dniu

Edytowane przez maro_t

Napisano
14 godzin temu, sdss napisał(a):

Czasem klapa się nie otwiera, czasem dachu nie można zamknąć , czasem auto dzwoni na SOS, czasem ekran zgaśnie itp itd…

mój Nissan czasem wyświetla godzinę 00:00, czasem ekran uruchomi się w jakiejś dziwnej rozdzielczości, ale widzę, że to nie są wielkie problemy ;]

Napisano
42 minuty temu, maro_t napisał(a):

mój Nissan czasem wyświetla godzinę 00:00, czasem ekran uruchomi się w jakiejś dziwnej rozdzielczości, ale widzę, że to nie są wielkie problemy ;]

To nie jest tak, że nie dział i już. Otworzysz dach, po chwili nie możesz zamknąć ,ale za 15 minut już tak 🤪

Rano chcesz wrzuci walizkę do bagażnika , przycisk nie dziale, ale za 1h pod biurem już tak 🤪

🤦

Edytowane przez sdss

Napisano
12 godzin temu, ochkarol napisał(a):

No, chyba że na Bolta. 

No to policzmy to sobie. Bierzesz auto za 200k w pięcioletni leasing (im droższe auto tym rzadziej ktoś je kupuje za gotówkę). Niech rata wyjdzie ok. 2400zł. Żeby się ładnie liczyło załóżmy, że rocznie zrobisz nim 24kkm. Przy spalaniu rzędu 5l/100km miesięczny koszt paliwa to średnio 620zł, zatem sumaryczne koszty auta to 3020zł miesięcznie. A gdy policzymy teraz dla spalania o 3l/100km większego - czyli 8l/100km to wyjdzie nam, że miesięczny koszt paliwa to średnio 992zł i całkowity miesięczny koszt auta to 3392zł. Mając miesięczny budżet rzędu 3392 i wybierając auto palące jednak 5l/100km zostaje 372zł do zagospodarowania. Gdyby to doliczyć do raty leasingowej okazuje się, że za 2772zł miesięcznie masz auto o wartości 231k zamiast 200k. Ja to się może nie znam, ale za te 30k to można to auto doposażyć pod korek zamiast przepalić to głupio w paliwie.

:skromny:

Napisano
52 minuty temu, maro_t napisał(a):

dokładnie. Mnie też fascynują te niekończące się rozmowy o litrze więcej czy mniej w autach wartych kilkuletnie średnie pensje. Owszem, jest jakaś granica powyżej której bym stwierdził, że nie, za dużo i mnie nie stać, pewnie jakby auto paliło powyżej 15 litrów na setkę. Ale czy pali średnio 6 czy 8 to serio, nie jest to wielka różnica. Chociaż fakt, czasem fajnie jest sprawdzać ile hybryda wyciągnie spalania przy płynnej i spokojnej jeździe, ale bardziej dla własnej satysfakcji niż oszczędzenia 4zł w danym dniu

To nie jest kwestia stać/nie stać tylko kwestia "co mogę za to mieć?". Vide mój post powyżej.

Napisano
19 minut temu, Ryb napisał(a):

To nie jest kwestia stać/nie stać tylko kwestia "co mogę za to mieć?". Vide mój post powyżej.

czytałem. Weź tylko pod uwagę, że spalanie niższe o 3 litry to już jest kosztem sporej komplikacji auta: hybryda, bateria litowo-jonowa, jakiś falownik, sterownik, dużo elektroniki. Jeśli rozważasz tylko do końca gwaranacji to OK, pewnie się to spina. Bo mnie takie różnice w spalaniu wychodzą mniej więcej dla mojego qashqai'a vs taki qashqai spalinowy. Ale jeśli będziesz tym jeździł trochę dłużej niż gwarancja i coś drogiego padnie, to całe oszczędności idą w ....

Napisano
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

a atutem jest spalanie

Nie spalanie per se tylko masturbator ekologiczności na tle konkurencji i osiągania ekstremum wskaźnika WLTP poprzez wprowadzanie ekstremalnych technicznych rozwiązań optymalizacyjnych, które po paru latach zapewne będą się mścić na niezawodności ;) 

A i tak najfajniejsze to są plastikowe wkłady do alufelg :] 

Napisano
21 minut temu, maro_t napisał(a):

czytałem. Weź tylko pod uwagę, że spalanie niższe o 3 litry to już jest kosztem sporej komplikacji auta: hybryda, bateria litowo-jonowa, jakiś falownik, sterownik, dużo elektroniki. Jeśli rozważasz tylko do końca gwaranacji to OK, pewnie się to spina. Bo mnie takie różnice w spalaniu wychodzą mniej więcej dla mojego qashqai'a vs taki qashqai spalinowy. Ale jeśli będziesz tym jeździł trochę dłużej niż gwarancja i coś drogiego padnie, to całe oszczędności idą w ....

Toyota raczej się nie rozleci inne wydumki pewnie tak, przykład z podwórka obok, Jeep Compas hybryda przy 70 tys coś się tam wysypało , po gwarancji , a jaka 🤪, naprawa 15 koła, i dalej coś miga . 

Jak hybryda to Toyota. Premium w TDI pala mikro ilości, te 2.0 czyli najpopularniejsze.

Edytowane przez sdss

Napisano
22 minuty temu, maro_t napisał(a):

Toyoty jakos nie padaja zaraz po gwarancji ;] A co do Twojego QQ to wg mnie ciezko porownac ze spalinowym.

Zwyczajnie nie ma spalinowego odpowiednika, ktory by mial porownywalne parametry.

Obstawiam, ze odczucia i przyjemnosc z jazdy jest duzo wieksza w tym e-Power a to tez kosztuje. Nie zawsze chodzi o to, zeby bylo jak najtaniej...

Rownie dobrze mozna by tak oszczedzac na wszystkim, jedzeniu, ciuchach, urlopach, hobby, etc.

Napisano
30 minut temu, maro_t napisał(a):

Albo wybrania diesla zamiast benzyny, co miało miejsce w moim przypadku. Kiedyś było łatwiej.

Edytowane przez Ryb

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Toyoty jakos nie padaja zaraz po gwarancji ;] A co do Twojego QQ to wg mnie ciezko porownac ze spalinowym.

Zwyczajnie nie ma spalinowego odpowiednika, ktory by mial porownywalne parametry.

Obstawiam, ze odczucia i przyjemnosc z jazdy jest duzo wieksza w tym e-Power a to tez kosztuje. Nie zawsze chodzi o to, zeby bylo jak najtaniej...

Rownie dobrze mozna by tak oszczedzac na wszystkim, jedzeniu, ciuchach, urlopach, hobby, etc.

Samochód to w ogóle mało opłacalna sprawa a jednak wszyscy je mamy😁

Napisano

4 l różnicy na 100km to jest niech będzie 20zl. Nie wiem po ile jest teraz paliwo. To na 10k jest 2 tyś. Czyli po razy drzwi 200zl na miesiąc czyli tyle co nic. 

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

porównuję z takim samym QQ tylko 1.3 z automatem 160KM. Założę się że by palił przynajmniej te 3 litry więcej. Na podstawie tego ile pali moja Astra z manualem, ile ludzie piszą że palą te 1.3 w Nissanach. Ale nie kupiłem go żeby oszczędzać tylko dlatego że fajnie jeździ

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał(a):

Ale nie kupiłem go żeby oszczędzać tylko dlatego że fajnie jeździ

I to w zasadzie zamyka temat :ok: Jezeli przy okazji mniej pali, to tylko nalezy sie tylko cieszyc.

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Niedawno robiłem prawo jazdy B+E i gadaliśmy sobie z właścicielem ośrodka o samochodach. I właśnie do prowadzenia kursu B+E taki X-trail z e-Power wydaje się idealny. Sprawdzi się genialnie na placu manewrowym z przyczepą (brak zużycia sprzęgła, które jest problemem w takich warunkach) i nie wymaga przerw na ładowanie, może pracować cały dzień.

Napisano
21 minut temu, wujek napisał(a):

4 l różnicy na 100km to jest niech będzie 20zl. Nie wiem po ile jest teraz paliwo. To na 10k jest 2 tyś. Czyli po razy drzwi 200zl na miesiąc czyli tyle co nic. 

4l na 100km to raczej 24-25zł bo paliwo jest po 6-6,50zł/l. Ale zakładając te 200zł miesięcznie to w pięć lat masz 12k. Auta, które robią 10kkm rocznie to małe autka, za 12k w takim autku już masz całkiem sporo fajnych opcji do zaznaczenia przy zakupie. Co kto lubi.

Napisano
20 minut temu, maro_t napisał(a):

Ale nie kupiłem go żeby oszczędzać tylko dlatego że fajnie jeździ

Po to są właśnie hybrydy żeby fajnie się jeździło😎

Napisano
56 minut temu, Ryb napisał(a):

Niedawno robiłem prawo jazdy B+E i gadaliśmy sobie z właścicielem ośrodka o samochodach. I właśnie do prowadzenia kursu B+E taki X-trail z e-Power wydaje się idealny. Sprawdzi się genialnie na placu manewrowym z przyczepą (brak zużycia sprzęgła, które jest problemem w takich warunkach) i nie wymaga przerw na ładowanie, może pracować cały dzień.

Ja robiłem na Transporterze T4, takim popolicyjnym, ze 20lat miał. Właściciel też chwalił, że idealne auto na plac. Nic w nim nie chce paść ;].

W dniu 27.04.2025 o 13:49, Polarny napisał(a):

Jak pasuje Camry to nie ma co się zastanawiać. Mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to auto.

Napisano
15 godzin temu, ochkarol napisał(a):

No, chyba że na Bolta. 

Może właśnie przez takie podejście niektórych na nie nie stać. Pieniądze trzeba wydawać z głową, a nie bezsensownie przepalać. Teksty w stylu "stać na auto, a nie stać na paliwo" są najgłupsze jakie można usłyszeć. W 99% wypowiadane właśnie przez ludzi, których nie stać na takie samochody.

Edytowane przez kadu

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał(a):

Ja robiłem na Transporterze T4, takim popolicyjnym, ze 20lat miał. Właściciel też chwalił, że idealne auto na plac. Nic w nim nie chce paść ;].

Ten ma Outlandera, który też nie chce się zepsuć. Sprzęgła oczywiście co jakiś czas wymienia ale to normalne. Ale IMO koncepcja tego e-power byłaby idealna do takich zastosowań.

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał(a):

Ten ma Outlandera, który też nie chce się zepsuć. Sprzęgła oczywiście co jakiś czas wymienia ale to normalne. Ale IMO koncepcja tego e-power byłaby idealna do takich zastosowań.

Ja zdawałem E do C ponad 20 lat temu. Wtedy na innym aucie się szkoliłem a na innym zdawałem. Teraz zdaje się na tym samym co się szkoli?

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Ja zdawałem E do C ponad 20 lat temu. Wtedy na innym aucie się szkoliłem a na innym zdawałem. Teraz zdaje się na tym samym co się szkoli?

To zależy. Można sobie zażyczyć na "swoim" aucie, czyli tym, na którym miałeś kurs. Jest za to dodatkowa opłata dla ośrodka szkolenia.

Napisano
45 minut temu, kadu napisał(a):

Może właśnie przez takie podejście niektórych na nie nie stać. Pieniądze trzeba wydawać z głową, a nie bezsensownie przepalać. Teksty w stylu "stać na auto, a nie stać na paliwo" są najgłupsze jakie można usłyszeć. W 99% wypowiadane właśnie przez ludzi, których nie stać na takie samochody.

Bzdura.

Nie przywiązuje wagi ile auto pali. Jeśli 10 to super a jeśli 15 to też nie zmieni mi to życia.

Tak, stać mnie na paliwo choć może Ci się to nie mieścić w głowie. Przepalam bezsensownie prawie we wszystkie weekendy😎

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

To zależy. Można sobie zażyczyć na "swoim" aucie, czyli tym, na którym miałeś kurs. Jest za to dodatkowa opłata dla ośrodka szkolenia.

Jeśli ktoś się szkolił na x-trailu a na egzaminie dostanie manuala w T4 z demobilu policji, to może być różnie😂

Przykład skrajny ale automat vs manual na egzaminie może być istotny.

Jakieś parkowania, jazda po łuku itp się teraz robi?

Napisano
37 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Jeśli ktoś się szkolił na x-trailu a na egzaminie dostanie manuala w T4 z demobilu policji, to może być różnie😂

Przykład skrajny ale automat vs manual na egzaminie może być istotny.

Dlatego jeśli ośrodek nie ma takiego samego auta lepiej wziąć "swoje". Opłata za udostępnienie auta na egzamin była niższa niż ewentualna opłata za powtórkę egzaminu.

37 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Jakieś parkowania, jazda po łuku itp się teraz robi?

Masz łuk do przodu i do tyłu, parkowanie skośne przodem, parkowanie prostopadłe przodem i tyłem, ruszanie na wzniesieniu. Łuk jest stały, z pozostałych losujesz dwa ale jakoś tak dziwnie się losuje, że parkowanie prostopadłe tyłem jest niemal zawsze.

;l

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Dlatego jeśli ośrodek nie ma takiego samego auta lepiej wziąć "swoje". Opłata za udostępnienie auta na egzamin była niższa niż ewentualna opłata za powtórkę egzaminu.

Masz łuk do przodu i do tyłu, parkowanie skośne przodem, parkowanie prostopadłe przodem i tyłem, ruszanie na wzniesieniu. Łuk jest stały, z pozostałych losujesz dwa ale jakoś tak dziwnie się losuje, że parkowanie prostopadłe tyłem jest niemal zawsze.

;l

To chyba nic się nie zmieniło i te same akrobacje trzeba zrobić👍

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

To chyba nic się nie zmieniło i te same akrobacje trzeba zrobić👍

Możliwe, nie wiem jak było wcześniej. Poza parkowaniem prostopadłym tyłem reszta jest na tyle łatwa, że można to z marszu zrobić. To parkowanie warto trochę poćwiczyć. IMO większym problemem jest miasto, tam w godzinach szczytu łatwo dać się złapać na jakimś drobiazgu.

;]

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Jak każdą inna hybrydą lub nawet EV. B+E to i tak kurs który nie jest super oblegany, wieć styknie czas na ładowanie.

16 minut temu, Ryb napisał(a):

Możliwe, nie wiem jak było wcześniej. Poza parkowaniem prostopadłym tyłem reszta jest na tyle łatwa, że można to z marszu zrobić. To parkowanie warto trochę poćwiczyć. IMO większym problemem jest miasto, tam w godzinach szczytu łatwo dać się złapać na jakimś drobiazgu.

;]

Ja oczywiście parkowanie prostopadłe tyłem wylosowałem, w upał 34C ;), ale jak popatrzyłem jak obok gość robił to samo MANem C+E to jakoś lepiej mi się zrobiło ;).

Oni specjalnie jadą tam gdzie łatwo uwalić. Np wjeżdżają w osiedle na Targówku, potem już norma zawracanie, skręcanie na strzałce i włączanie się do ruchu przy zjeździe z S8 z uliczki osiedlowej, itd. Ja zdawałem w wakacje i wybrałem 12godz, więc było spoko bo ruch był mały. Zawracanie z przyczepą, gdzie nie można najechać na linię ani nie zostać na pasach przy dużym ruchu i przelatującym na późnym pomarańczowym to średnio przyjemne jest.

A z autami do nauki to widzę pełna dowolność jest od starych gratów poprzez jakieś nowoczesne SUVy z automatem ;).

Napisano
19 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Przy tej rozmowie o HEV nie chodzi tylko o spalanie.

Nie dość, że masz przyjemniejszą jazdę po mieście hybrydą, to jeszcze oszczędzasz przy okazji paliwo. Lepiej to, niż wymieniać sprzęgła w DSG, czy innej dwusprzęgówce.

Napisano
5 godzin temu, kadu napisał(a):

Teksty w stylu "stać na auto, a nie stać na paliwo" są najgłupsze jakie można usłyszeć.

Tak samo dla mnie głupie jest robienie argumentu z różnicy spalania kilku litrów na sto, przy wyborze auta za kilkaset tys zł.