Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
22 minuty temu, wladmar napisał(a):

Coś w tym jest. Ale po moich Samsungach stwierdzam, że to też guano, niewiele lepsze od chińczyków. W zasadzie teraz jeżeli chodzi o telefony to albo iPhone albo jak już chcemy Androida to tylko Pixel. 

No jak to?! Przecież taki OnePlus 15 robi w Antutu 3 miliony punktów... ?!

Pixele też nie są idealne, zwłaszcza po dużym upgrade OS (patrz październikowy android chyba 16) dostają w bonusie trochę bugów (które są sukcesywnie w ciągu kwartału usuwane) i fatalną obsługę serwisową... Niemniej Pan młodszy ma jakiegoś Honora Magica. Na papierze ten Honor zjada mojego pixela - ale wiem "nieoficjalnie", że młody tylko czeka żebym sobie kupił nowego...

Edytowane przez grogi

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

No jak to?! Przecież taki OnePlus 15 robi w Antutu 3 miliony punktów... ?!

Pixele też nie są idealne, zwłaszcza po dużym upgrade OS (patrz październikowy android chyba 16) dostają w bonusie trochę bugów (które są sukcesywnie w ciągu kwartału usuwane) i fatalną obsługę serwisową... Niemniej Pan młodszy ma jakiegoś Honora Magica. Na papierze ten Honor zjada mojego pixela - ale wiem "nieoficjalnie", że młody tylko czeka żebym sobie kupił nowego...

Nic nie jest idealne, ale jak dla mnie Pixele są obecnie najlepsze, co zresztą na sens, jak już kupować coś z Androidem to lepiej od tych, którzy tego Androida tworzą, a nie jakieś tam idiotyczne nakładki na system i tak dalej.

Napisano
4 godziny temu, wladmar napisał(a):

Nic nie jest idealne, ale jak dla mnie Pixele są obecnie najlepsze, co zresztą na sens, jak już kupować coś z Androidem to lepiej od tych, którzy tego Androida tworzą, a nie jakieś tam idiotyczne nakładki na system i tak dalej.

Zwłaszcza twórczo pixel rozwiązał problem z baterią ;]:oslabiony:

Napisano
5 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Miałem swego czasu zajawkę na chińskie telefony. Przerobiłem ich trochę i zawsze było jakieś ale. Wróciłem do Samsungów i Sony. Które może nie są doskonałe ale i tak lepsze.

Jest dokładnie tak, jak piszesz.

Mam z tym kontakt na codzień i poziom chińczyków jeszcze długo będzie daleko za Samsungiem, o Apple nawet nie wspominając.

papierowe dane to jedno, ale to jak to jest zrobione, jak soft się sypie to inna historia.

No i jak oglądam sobie testy chińskich aut, to jest analogicznie. papierowe dane-świetne. Ale jak 0-100 robi dobrze, to niebyt powtarzalnie. Jak zahamuje 100-0 dobre, to tylko raz, bo hamulce puchną. System 15", ale mało intuicyjny i regulacja lusterek nawet tam zawędrowała. Systemy wspomagania niby są, ale daleko im do marek światowych.

I taki właśnie jest obraz tych aut-niby super, ale w szczegółach zawsze coś nie tak.

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Systemy wspomagania niby są, ale daleko im do marek światowych.

W takim Xpengu system utrzymania na pasie działa płynniej i bardziej niezawodnie niż w Tesli, VW czy Kiji. 

Co do pozostałych punktów, to masz trochę racji. 

Napisano
9 godzin temu, wladmar napisał(a):

jak już kupować coś z Androidem to lepiej od tych, którzy tego Androida tworz

Nie wiem jak Android ale Surface od Microsoftu to syf jakich mało :) 

Napisano
26 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Nie wiem jak Android ale Surface od Microsoftu to syf jakich mało :) 

Microsoft nie umie w telefony.

Napisano
10 godzin temu, wladmar napisał(a):

Microsoft nie umie w telefony.

To jest tableto-komputer. Z Windows. Od twórcy systemu ;]

Napisano
W dniu 15.12.2025 o 11:44, wujek napisał(a):

Niech jeździ :jem: a później się okazuje, ze hamulce tak jak u mnie puchną po pierwszej probie i tak znienawidzony VW ma 34 100-0 a Chinole 44. Nawet jak maja 38 to jest przepaść.

wujek. Jaecoo 7 ma dwutłoczkowe zaciski z przodu (pokaż mi europejskie auto w tej klasie z takimi hamulcami) i całkiem duże tarcze. Wydajność tego układu jest naprawdę dobra, zwłaszcza że na innych rynkach silnik nie jest zdławiony i ma prawie 200KM, więc hamulce też muszą być skuteczne. 

Napisano
W dniu 15.12.2025 o 11:33, Dareek napisał(a):

masakra - ty tak na poważnie?

w przypadku aut kraju środka jest świetnie, wspaniale i zawsze gdzieś pojawia się ALE - zawsze coś - pięknie się prowadzi ALE.... na suchym i tak można w nieskończoność.

Jak napisali koledzy wyżej kup testuj będziemy obserwować jak to wszystko funkcjonuje jak w zegarku bo ciągle uskuteczniasz teorię folderowo życzeniową- zaznaczam że nie ma w tym szydery

Dla mnie podstawa to serwis i bezawaryjność nie mam oporów że musi być auto marki X cy Y.

Więc czekamy na relacje

jak na razie Ty też opierasz swoje argumenty i opinie tylko na tym co przeczytasz albo obejrzysz. Dla mnie serwis i bezawaryjność też jest ważna, dlatego nigdy więcej nie kupię auta europejskiej marki (i życzę tym markom jak najgorzej). Jestem ewentualnie gotowy rozważyć japońskie (ale nie w chorych cenach np. Toyoty) czy koreańskie i jak najbardziej chińskie. I tak, chciałbym wymieniać sobie auta co 2 lata, ale chyba nie jestem przeciętnym autokącikowiczem, co czerpie garściami i wiadrami z tego europejskiego dobrobytu tyle co chce i zwyczajnie mnie na to nie stać, więc zakup następnego musi jeszcze poczekać. Ale jak dożyję i kupię to na pewno nie zapomnę o relacji. Wręcz będziecie mieć tych relacji dość ;]

Napisano
16 minut temu, maro_t napisał(a):

wujek. Jaecoo 7 ma dwutłoczkowe zaciski z przodu (pokaż mi europejskie auto w tej klasie z takimi hamulcami) i całkiem duże tarcze. Wydajność tego układu jest naprawdę dobra, zwłaszcza że na innych rynkach silnik nie jest zdławiony i ma prawie 200KM, więc hamulce też muszą być skuteczne. 

Znowu ten tam motyw sie przewija - na papierze: tabelce, prospekcie czy katalogu - wyglada wyśmienicie. 

Edytowane przez grogi

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

Znowu ten tam motyw sie przewija - na papierze wyglada wyśmienicie. 

no i masz jakieś doświadczenia że to nie hamuje czy jak?

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

A ty masz, ze hamuje? ;] Jezdziles juz w ogole jakims chinczykiem?

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

A ty masz pozytywne? 

Z tym konkretnym jednym nie. Ale mam dziesiątki innych doswidczen, i mam te 10 pkt inteligencji zeby tego nie tykać. 

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

A ty masz, ze hamuje? ;] Jezdziles juz w ogole jakims chinczykiem?

taa, na razie leapmotor T03, bo kolega ma ;]. W tej cenie nawet nie poszedłbym do salonu dacii oglądać springa. 

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

taa, na razie leapmotor T03, bo kolega ma ;]. W tej cenie nawet nie poszedłbym do salonu dacii oglądać springa. 

To naprawde nie rozumiem, w jakim celu z uporem maniaka prowadzisz jakas pro-chinska krucjate na AK...

Pojezdzij, wyrob wlasne zdanie i wtedy bedzie to wiarygodne :ok:

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

A ty masz pozytywne? 

Z tym konkretnym jednym nie. Ale mam dziesiątki innych doswidczen, i mam te 10 pkt inteligencji zeby tego nie tykać. 

nie mam żadnych. Tak samo jak z 99% innych aut. Widzę na ulicy, czasem zajrzę do salonu, czasem się czymś przejadę, żeby mieć własną opinię, czasem oglądam testy i recenzje. I wnioski mam takie, na podstawie własnych doświadczeń, że ogólnie jakość aut i jakość obsługi (w sensie np. czekania na naprawy) dramatycznie spada, a ceny dramatycznie rosną, co nie ma żadnego odzwierciedlenia w produkcie który się otrzymuje. I jestem pewny że w chińskich markach nie będzie z tym gorzej.

A poniżej test Jaecoo 7 łącznie z testem hamowania mniej więcej w 8:20 minucie

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

To naprawde nie rozumiem, w jakim celu z uporem maniaka prowadzisz jakas pro-chinska krucjate na AK...

Pojezdzij, wyrob wlasne zdanie i wtedy bedzie to wiarygodne :ok:

też nie rozumiem jakim cudem można być uprzedzonym do czegoś czego się samemu nie spróbowało ;]

Napisano

też nie rozumiem jakim cudem można być uprzedzonym do czegoś czego się samemu nie spróbowało ;]

Chociazby na bazie innych produktow chinskich marek, z ktorymi mialo sie doswiadczenia praktyczne.

Dodatkowo ceny chinskich auta nie sa na tyle atrakcyjne, zeby podejmowac ryzyko zostania beta-testerem.

Napisano
50 minut temu, maro_t napisał(a):

Nie znalazłem tego silnika ale mam duel chińskie kupsko 347KM vs Ateca. Nie wiem kiedy Ateca debiutowała ale pewnie z 10 lat temu. Czyli stare kupsko od VW.

100-0 roznica 4m takze trup na miejscu w chińczyku.

0-120 przepaść czyli niby 50KM więcej ale mniej :phi: 

image.png.a3fb025ec9cba983773383b2db71ba9d.png

Edytowane przez wujek

Napisano
26 minut temu, wujek napisał(a):

Nie znalazłem tego silnika ale mam duel chińskie kupsko 347KM vs Ateca. Nie wiem kiedy Ateca debiutowała ale pewnie z 10 lat temu. Czyli stare kupsko od VW.

100-0 roznica 4m takze trup na miejscu w chińczyku.

0-120 przepaść czyli niby 50KM więcej ale mniej :phi: 

image.png.a3fb025ec9cba983773383b2db71ba9d.png

Nawet lepiej, wygląda na to, że chińskie 350KM to mniej niż europejskie 250KM lub jeszcze niej. Z hamulcami też szału nie ma mimo tych wszystkich tłoczków. Widać wyraźnie, że Chińczycy są tylko królami pisania bzdur w katalogach.

image.png.91bae9933cf5693c3d21eac5e2012057.png

image.png.9cab3d0c2889cf1281d8e20ba39ad083.png

image.png.51ab27bffaf393f1fe67388e87d9f020.png

Można by tak długo... A podobno nie widać różnicy.

8-)

EDIT: Nawet 220-konna Toyota go miażdży, o 300-konnej nie wspominając.

:lol:

image.png.8bd08747f78a1b5035e728dc3cc28226.png

Edytowane przez Ryb

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nawet lepiej, wygląda na to, że chińskie 350KM to mniej niż europejskie 250KM w starym modelu. Z hamulcami też szału nie ma, widać wyraźnie, że Chińczycy są tylko królami katalogów.

image.png.91bae9933cf5693c3d21eac5e2012057.png

image.png.9cab3d0c2889cf1281d8e20ba39ad083.png

Jeżeli jest tańsze vs EU czy Korea to brać i jeździć ze świadomością, ze to jest dużo gorsze. Za moment jak Chiński rząd się weźmie za kreatywna księgowość może okazać się ze z dnia na dzień marka była i jej nie ma :hehe:  Ale to kupsko i tyle.

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

Jeżeli jest tańsze vs EU czy Korea to brać i jeździć ze świadomością, ze to jest dużo gorsze. Za moment jak Chiński rząd się weźmie za kreatywna księgowość może okazać się ze z dnia na dzień marka była i jej nie ma :hehe:  Ale to kupsko i tyle.

Ja nie twierdzę, że to są obiektywnie złe auta, tak samo jak np. chińskie telefony złe być nie muszą. Ale twierdzę, że - dokładnie jak w przypadku telefonów - ta cena nie wzięła się z niczego.

:ok:

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja nie twierdzę, że to są obiektywnie złe auta, tak samo jak np. chińskie telefony złe być nie muszą. Ale twierdzę, że -dokłądnie jak w przypadku telefonów - ta cena nie wzięła się z niczego.

tania siła robocza, tania energia, skala i jeszcze może jakieś rządowe bonusy

Nie są to idealne auta. Ale które takie jest? ;] 

Dla przykładu osobiście jakbym miał wybierać między dusterem a chinolem to jednak china by wygrała.  

Jakbym miał na chinola wywalić 150k to już bym dwa razy się zastanowił bo można znaleźć ciekawe europejskie auta. Co do premium to nadal bym china nie zaryzykował.

Napisano
31 minut temu, bielaPL napisał(a):

tania siła robocza, tania energia, skala i jeszcze może jakieś rządowe bonusy

No i jeszcze reverse engineering, licencje lub zwykłe kopiowanie zamiast wydatków na B&R.

Nie są to idealne auta. Ale które takie jest? ;] 

Dla przykładu osobiście jakbym miał wybierać między dusterem a chinolem to jednak china by wygrała.  

Bo to jest klasa, w której stanowią realną konkurencję. Ale tu niektórzy porównują do Volkswagena czy BMW.

:pukpuk:

Jakbym miał na chinola wywalić 150k to już bym dwa razy się zastanowił bo można znaleźć ciekawe europejskie auta. Co do premium to nadal bym china nie zaryzykował.

Premiumy to w ogóle bez sensu w to wciągać bo w premiumach oprócz wszystkiego namacalnego co daje marka chodzi jeszcze o znaczek. Klient na premiuma nie chce zapłacić mniej tylko więcej i dostać za to coś, czego nie da się czasem dotknać. Coś, czego żadne chińskie auto nie ma.

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

To sie nazywa zdolność wnioskowania...

Ja regularnie testuję różne wynalazki, zeby właśnie nie zostać z reka w nocniku ze swoimi uprzedzeniami...

I za każdym razem jest tak samo - części składowe sa świetlne (bo nie wchodzę w byle-co). Niestety całość zdecydowanie gorsza, niz suma tych części... 

Naprawdę, nie przekonasz mnie na tą chwile do Chińskiej motoryzacji. Chyba, ze ta chińskość polega na tłuczeniu tego, co w Europie czy USA zaprojektowane zostało. Poprzedniej generacji  iX3 jest swietne. Nowy Mini Cooper E i SE sa genialne... 

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

Dla mnie serwis i bezawaryjność też jest ważna, dlatego nigdy więcej nie kupię auta europejskiej marki (i życzę tym markom jak najgorzej). Jestem ewentualnie gotowy rozważyć japońskie (ale nie w chorych cenach np. Toyoty) czy koreańskie i jak najbardziej chińskie.

Odważne stwierdzenie jak na staż chińczyków na naszym rynku.

6 godzin temu, maro_t napisał(a):

Jaecoo 7 ma dwutłoczkowe zaciski z przodu (pokaż mi europejskie auto w tej klasie z takimi hamulcami) i całkiem duże tarcze. Wydajność tego układu jest naprawdę dobra

Na razie to Chińczycy kopiują rozwiązania innych producentów a i tak w bezpośrednich testach porównawczych cyferki wyglądają zawsze słabiej.

Sukces Chińczycy odniosą, jak Mercedes czy inny VAG będzie kopiował BYD, CHERRY czy innego Dongfenga. Póki co, to oni gonią i jeszcze mają dystans do nadrobienia.

Napisano
17 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Na razie to Chińczycy kopiują rozwiązania innych producentów

Nawet jeśli kopiują, to co z tego. Odpowiadajac nietypowo:

Głowna atrakcja Terminatora 2, negatywny bohater terminator T-1000 jest wierną kopią negatywnego bohatera PRL-owskiej bajki z lat 70-tych "Tajemnica szyfru Marabuta" nazywanego "Kameleon super".

Czy to odbiera filmowi Terminator 2 cokolwiek? Nigdy nie słyszałem narzekań z tego powodu, a w Polsce akurat byłyby ku temu powody

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

To sie nazywa zdolność wnioskowania...

Ja regularnie testuję różne wynalazki, zeby właśnie nie zostać z reka w nocniku ze swoimi uprzedzeniami...

I za każdym razem jest tak samo - części składowe sa świetlne (bo nie wchodzę w byle-co). Niestety całość zdecydowanie gorsza, niz suma tych części... 

Naprawdę, nie przekonasz mnie na tą chwile do Chińskiej motoryzacji. Chyba, ze ta chińskość polega na tłuczeniu tego, co w Europie czy USA zaprojektowane zostało. Poprzedniej generacji  iX3 jest swietne. Nowy Mini Cooper E i SE sa genialne... 

Mam bardzo podobne zdanie, tym bardziej że pracowałem z chińczykami wiele lat, znałem dobrze ich produkty, dokumentacje a także tzw sposób bycia. Inna sprawa jest taka, że na debiut aut i to na taką skalę jest na prawdę bardzo dobrze. Jak oni (zdążą) wyciągną wnioski to za kilka lat te auta mogą być już bardzo dopracowane i porównywalne z obecnymi. Pytanie czy im styknie $$ i czy nadal te firmy będą istnieć.

Napisano
13 godzin temu, maro_t napisał(a):

jak na razie Ty też opierasz swoje argumenty i opinie tylko na tym co przeczytasz albo obejrzysz. Dla mnie serwis i bezawaryjność też jest ważna, dlatego nigdy więcej nie kupię auta europejskiej marki (i życzę tym markom jak najgorzej). Jestem ewentualnie gotowy rozważyć japońskie (ale nie w chorych cenach np. Toyoty) czy koreańskie i jak najbardziej chińskie. I tak, chciałbym wymieniać sobie auta co 2 lata, ale chyba nie jestem przeciętnym autokącikowiczem, co czerpie garściami i wiadrami z tego europejskiego dobrobytu tyle co chce i zwyczajnie mnie na to nie stać, więc zakup następnego musi jeszcze poczekać. Ale jak dożyję i kupię to na pewno nie zapomnę o relacji. Wręcz będziecie mieć tych relacji dość ;]

Marku- większość Twoich argumentów to wiedza teoretyczna nie poparta niczym oprócz wyciągania wniosków które nie do końca idą w parze z rzeczywistością. Tój wnioske - hamulce 2 tłoczkowe sa skuteczniejsze od jednotłoczkowych czy to że maja większą średnice- tak teoretycznie tak ALE......

piszesz, że nie kupisz europejskich - no wiesz -po "traumie " wadliwego fiata wpakowałeś się w Opla - wcale się nie dziwię że masz takie odczucia. 

A do tych moich argumentów mogę dorzucić moją zachowawczość i przewidywalność. Pomijając postrzeganie przez wielu marki Alfa Romeo po Bravo miałem 2 giulietty dokładnie z tymi samymi silnikami Zmienione potem stelvio i po 6l latach kolejne stelvio tylko z powodu brkau produkcji GIulietty.

A wiesz dlaczego? - bo wiem co mam i wiem co ewentualnie możne się popsuć i wiem kto mi to naprawi- to jest ta zaleta której żadna chińska marka mi nie da.  Dlaczego koreańów na początku nikt nie kupował ? bo nie było logicznego ciągu w rozwoju modeli- zmieniali koncepcje rozwojowe itd- teraz popatrz- taki ceed  tucson - jakoś poszczególne wersie modelowe idą po sobie i to sie klei - jest ewolucja nie rewolucja. do tego prawdziwy serwis z zapleczem części a nie jeden wielki folder reklamowy.

tak jest też w EU czy Japonii. Na tym buduje się markę.

Edytowane przez Dareek

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał(a):

Mam bardzo podobne zdanie, tym bardziej że pracowałem z chińczykami wiele lat, znałem dobrze ich produkty, dokumentacje a także tzw sposób bycia. Inna sprawa jest taka, że na debiut aut i to na taką skalę jest na prawdę bardzo dobrze. Jak oni (zdążą) wyciągną wnioski to za kilka lat te auta mogą być już bardzo dopracowane i porównywalne z obecnymi. Pytanie czy im styknie $$ i czy nadal te firmy będą istnieć.

I tu jest pies pogrzebany- kilkadziesiąt marek nie utrzyma się na rynku- jak ktoś "wtopi" w taki upadły/ zlikwidowany /wycofany pojazd już nie zerknie na chińczyka. Jestem ciekaw ilu posiadaczy aut marki Seres kupi chińczyka? 🤪

Napisano
12 minut temu, Dareek napisał(a):

A wiesz dlaczego? - bo wiem co mam i wiem co ewentualnie możne się popsuć i wiem kto mi to naprawi

OT:

Mój znajomy na tej zasadzie kupował Ople. Aż wynalazł sobie Avensisa benzynowego. I już nie jest na bieżąco z mechanikiem, bo nie widuje go co miesiąc jak dotychczas tylko raz do roku jak wymienia olej :phi: 

Napisano
7 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Sukces Chińczycy odniosą, jak Mercedes czy inny VAG będzie kopiował BYD, CHERRY czy innego Dongfenga. Póki co, to oni gonią i jeszcze mają dystans do nadrobienia.

No akurat jeżeli chodzi o elektryki to kopiują, jak Renault. Nie ma co ukrywać, elektryki mają dużo lepsze. Przewagą Europy są samochody spalinowe, ale Europa dobrowolnie rezygnuje z tej przewagi, niestety. Przejście na elektromobilność oznacza pełną dominację Chin.  

Napisano
9 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

OT:

Mój znajomy na tej zasadzie kupował Ople. Aż wynalazł sobie Avensisa benzynowego. I już nie jest na bieżąco z mechanikiem, bo nie widuje go co miesiąc jak dotychczas tylko raz do roku jak wymienia olej :phi: 

u mnie to samo ale potencjalnie lepiej kogoś kto na rzeczy się zna.

Napisano
W dniu 17.12.2025 o 21:40, Dareek napisał(a):

piszesz, że nie kupisz europejskich - no wiesz -po "traumie " wadliwego fiata wpakowałeś się w Opla - wcale się nie dziwię że masz takie odczucia. 

akurat tego Opla to lubię. Serio. Dlatego nadal go mam. Tylko że to jeszcze prawdziwy Opel od GM. Gdyby europejskie marki nadal były sobą, czyli opel oplem, fiat fiatem to bym inaczej na to patrzył. Nie podoba mi się, że wszystko się połączyło i masz wybór między stellantisem (te same klony z kiepskimi silnikami) a VW (niekończące się historie wadliwych silników, skrzyń i doktoryzacja z kodów). Po prostu oszczędności i pazerność zarządzających tym biznesem poszła za daleko. Z europejskich marek jedynie jeszcze trochę szacunku ma u mnie Renault ;]. Bo widać, że naprawdę się starają, mają dosyć bogatą ofertę, silniki benzynowe, hybrydy, elektryki, w miarę udane nawiązania do historii, do tego marka budżetowa Dacia "dla ludzi", która nie jest tylko klonem, ale jednak te auta się różnią.

Napisano
W dniu 17.12.2025 o 14:58, ghost2255 napisał(a):

przecież Toyota już używa w elektykach i pluginach technologii firmy BYD, a takie koreańskie KGM (dawny ssangyong) w modelu Torres oferuje napęd hybrydowy również od BYDa. Kwiestią czasu jest tylko jak więcej producentów będzie się "chwalić" taką współpracą. 

Napisano
5 minut temu, maro_t napisał(a):

akurat tego Opla to lubię. Serio. Dlatego nadal go mam. Tylko że to jeszcze prawdziwy Opel od GM. Gdyby europejskie marki nadal były sobą, czyli opel oplem, fiat fiatem to bym inaczej na to patrzył. Nie podoba mi się, że wszystko się połączyło i masz wybór między stellantisem (te same klony z kiepskimi silnikami) a VW (niekończące się historie wadliwych silników, skrzyń i doktoryzacja z kodów). Po prostu oszczędności i pazerność zarządzających tym biznesem poszła za daleko. Z europejskich marek jedynie jeszcze trochę szacunku ma u mnie Renault ;]. Bo widać, że naprawdę się starają, mają dosyć bogatą ofertę, silniki benzynowe, hybrydy, elektryki, w miarę udane nawiązania do historii, do tego marka budżetowa Dacia "dla ludzi", która nie jest tylko klonem, ale jednak te auta się różnią.

A chińskie marki, mimo że niepołączone to mają wszystkie jeden i ten sam silnik. I mimo że ich tak wiele, to większość należy do raptem kilku koncernów. To dopiero wybór.

Napisano

przecież Toyota już używa w elektykach i pluginach technologii firmy BYD, a takie koreańskie KGM (dawny ssangyong) w modelu Torres oferuje napęd hybrydowy również od BYDa. Kwiestią czasu jest tylko jak więcej producentów będzie się "chwalić" taką współpracą. 

Ja to się nie znam ale napęd hybrydowy od BYDa opiera się chyba na silniku 1.5-1.6 GDI na licencji GM?

:skromny:

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja to się nie znam ale napęd hybrydowy od BYDa opiera się chyba na silniku 1.5-1.6 GDI na licencji GM?

:skromny:

Znowu psujesz zabawę :foch:

9 minut temu, maro_t napisał(a):

Toyota stosowała też silnik diesla od BMW, który delikatnie mówiąc nie był najlepszy w swojej klasie.

Stellantis np. zastąpił silniki w Oplach produkcji GM swoim PureTech.

Samo stosowanie zapożyczeń rozwiązań innego producenta raczej świadczy o rachunku ekonomicznym niż o sukcesie projektu i niezawodności. 

Kopiowanie-to co innego. Po co kopiować zły produkt? Kopiuje się tylko do dobre. A póki co:

W dniu 17.12.2025 o 14:58, ghost2255 napisał(a):

Na razie to Chińczycy kopiują rozwiązania innych producentów a i tak w bezpośrednich testach porównawczych cyferki wyglądają zawsze słabiej.

Napisano
Godzinę temu, zenek111 napisał(a):

To teraz zabawę zepsuja australijczycy :P

A mógłbyś objaśnić tą tabelkę w obcym języku i wskazać pozycję, która opisuje jakąś przewagę Chińczyków w motoryzacji nad światowymi markami?

Nie wiem, jakieś zestawienie testów długodystansowych, działania systemów bezpieczeństwa czy coś.....

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

A mógłbyś objaśnić tą tabelkę w obcym języku i wskazać pozycję, która opisuje jakąś przewagę Chińczyków w motoryzacji nad światowymi markami?

Nie wiem, jakieś zestawienie testów długodystansowych, działania systemów bezpieczeństwa czy coś.....

Dostają normalnie ***** jak inne marki ;]

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

W tabeli nie ma silników spalinowych ale to nie jest obecnie kluczowa technologia, cihńczycy sa w niej zauważalnie gorsi, jednak samochody to nie tylko technologia silników spalinowych ale też sporo innych i wiele z nich w tabelce jest. Pozycja 25 to chyba nikt nie ma wątpliwości, ale też np. większość z pierwszych 12 punktów też dotyczy samochodów.

Napisano
20 minut temu, zenek111 napisał(a):

W tabeli nie ma silników spalinowych ale to nie jest obecnie kluczowa technologia, cihńczycy sa w niej zauważalnie gorsi

Ok, przekonałes mnie.

Jednak spalinowych u nas sprzedaje się marginalna ilość i one nie mają znaczenia dla naszego rynku.

Napisano
W dniu 17.12.2025 o 10:34, Ryb napisał(a):

No i jeszcze reverse engineering, licencje lub zwykłe kopiowanie zamiast wydatków na B&R.

IMO chyba warto dodac, ze dotyczy aut spalinowych. W elektrykach to producenci  "starego świata" kupuja chinskie auta i rozkręca na śrubki patrząc jak to ogarnęli 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał(a):

A chińskie marki, mimo że niepołączone to mają wszystkie jeden i ten sam silnik. I mimo że ich tak wiele, to większość należy do raptem kilku koncernów. To dopiero wybór.

A co po mają miec cos wiecej w technologii od ktorej odchodzą i nie rozwijają. Na rynku lokalnym blendery to już 50% sprzedazy. Inwestuja w EV. I tu nie maja sie czego wstydzic

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

W tabeli nie ma silników spalinowych ale to nie jest obecnie kluczowa technologia, cihńczycy sa w niej zauważalnie gorsi, (...)

...ale tylko do momentu aż wsadzą ten gorszy silnik spalinowy do hybrydy, wtedy ta hybryda okazuje się być hybrydą plus, najlepszą na świecie!

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

IMO chyba warto dodac, ze dotyczy aut spalinowych. W elektrykach to producenci  "starego świata" kupuja chinskie auta i rozkręca na śrubki patrząc jak to ogarnęli 

Tak, Chińczycy nieźle rozwijają technologię pojazdów elektrycznych ale ja jeszcze nie widziałem takiego, którego warto byłoby w Europie rozkręcić na śrubki i znaleźć w nim coś, czego by tu nie potrafiono zrobić.

To już prędzej podpatrywano Teslę i było to 10 lat temu.

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał(a):

...ale tylko do momentu aż wsadzą ten gorszy silnik spalinowy do hybrydy, wtedy ta hybryda okazuje się być hybrydą plus, najlepszą na świecie!

Dwie odpowiedzi, mozesz sobie wybrać:

1 Aha, czyli jak w indiach wyprodukują najlepsze śrubki to zrobią też najlepsze silniki spalinowe bo przeciez niemożliwe zeby ich silniki spalinowe skręcane na najlepszych srublach były gorsze niz europejskie prawda?

2. Oczywiście ze tak, bo w HEV ważniejszy jest silnik elektryczny i bateria, oraz oprogramowanie sterujące praca tych wszystkich napędów i przełożeń. To ze jedna część w tym układzie (czyli silnik spalinowy) Europa moze miec lepszą, to nie znaczy ze umieją zrobić lepszego HEV, tak jak to ze Europa robi najlepsze maszyny do "wypalania" procesorów nie znaczy ze Europa umie robić najlepsze procesory

Edytowane przez zenek111

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał(a):

Tak, Chińczycy nieźle rozwijają technologię pojazdów elektrycznych ale ja jeszcze nie widziałem takiego, którego warto byłoby w Europie rozkręcić na śrubki i znaleźć w nim coś, czego by tu nie potrafiono zrobić.

To już prędzej podpatrywano Teslę i było to 10 lat temu.

https://evdlaciebie.pl/2025/07/30/ferrari-kupilo-xiaomi-su7-ultra-i-to-nie-dla-zabawy/

i to oficjalnie. Nieoficjalnie, w zaciszu zapewne jest tego więcej