Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Ja nie twierdzę, że oni działów R&D nie mają. Ale twierdzę, że ich za mocno nie używali do wyprodukowania tego, co nam teraz przysyłają do Europy.

:ok:

To zależy, to olbrzymi kraj i olbrzymi eksport. Mogą wyprodukować wszytsko,  w wielu branżach przodują, masę patentów i norm jest obecnie zgłaszanych przez chińczyków. Natomiast w moto, trochę o co innego chodzi. Jeżeli oferowali by hi-tech i tylko super produkty to cena była by inna. Tak się nie przebiją, dlatego IMHO mądrze postawili na co innego. Dajmy ładne auta (często projektowane przez stylistów z EU), wypchane pod korek w przestępnej cenie. To jest coś na co większość europejczyków zwraca uwagę. To czego oczywiście nie moga kupić to zaufanie oraz jakość serwisu. Dlatego większość potencjalnych klientów jeszcze czeka. 

Napisano
28 minut temu, sherif napisał(a):

To zależy, to olbrzymi kraj i olbrzymi eksport. Mogą wyprodukować wszytsko,  w wielu branżach przodują, masę patentów i norm jest obecnie zgłaszanych przez chińczyków. Natomiast w moto, trochę o co innego chodzi. Jeżeli oferowali by hi-tech i tylko super produkty to cena była by inna. Tak się nie przebiją, dlatego IMHO mądrze postawili na co innego. Dajmy ładne auta (często projektowane przez stylistów z EU), wypchane pod korek w przestępnej cenie. To jest coś na co większość europejczyków zwraca uwagę. To czego oczywiście nie moga kupić to zaufanie oraz jakość serwisu. Dlatego większość potencjalnych klientów jeszcze czeka. 

Ale tu się w 100% zgadzam. To nie jest tak, że oni nie potrafią bo mamy rok 2026, wszystko da się kupić. Ale z rozmysłem zaoferowali tanie produkty bo to część strategii, która sprawdziła się już też w innych branżach gdzie dokonywali ekspansji. 

Ich motywy nie zmieniają jednak faktu, że dostajemy produkt, który jest tani bo ma być tani i nie ma sensu udawać, że chodzi o coś innego. Tymczasem nasi lobbyści na siłę udowadniają coś innego.

BTW, europejskie marki też potrafią zrobić tanio, np. VW od lat oferował na chińskim rynku starsze wersje swoich samochodów dostosowane do tamtejszego klienta i tamtejszych cen. Gdyby taki VW Santana trafił stamtąd z powrotem do Europy ze zmienionym znaczkiem to tutejsi piewcy chińszczyzny zafapowaliby się na śmierć udowadniając o ile jest lepszy od naszego Passata.

Edytowane przez Ryb

Napisano
5 godzin temu, Dareek napisał(a):

albo to, że chińskie hybrydy plug-in nie maja w trybie elektrycznym ...ogrzewania

Pierwszy Prius PHEV tez tak mial-nie wiem jak nastepne.

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Ale tu się w 100% zgadzam. To nie jest tak, że oni nie potrafią bo mamy rok 2026, wszystko da się kupić. Ale z rozmysłem zaoferowali tanie produkty bo to część strategii, która sprawdziła się już też w innych branżach gdzie dokonywali ekspansji. 

Ich motywy nie zmieniają jednak faktu, że dostajemy produkt, który jest tani bo ma być tani i nie ma sensu udawać, że chodzi o coś innego. Tymczasem nasi lobbyści na siłę udowadniają coś innego.

BTW, europejskie marki też potrafią zrobić tanio, np. VW od lat oferował na chińskim rynku starsze wersje swoich samochodów dostosowane do tamtejszego klienta i tamtejszych cen. Gdyby taki VW Santana trafił stamtąd z powrotem do Europy ze zmienionym znaczkiem to tutejsi piewcy chińszczyzny zafapowaliby się na śmierć udowadniając o ile jest lepszy od naszego Passata.

No nie wiem czy Santana by się tutaj przyjęła. Jechałem nim kilka razy m.in na taxi i było to przestarzałe auto. Miało za to Ledy i podświetlanie na niebiesko, może jakiś fan VW by się zdecydował :). Wtedy, na lokalny rynek miało być tanio i tak wyglądało, bez porównania do obecnych ich produktów. Kolejna kwestia to silniki, normy i certy - to pewnie by nie przeszło w EU.

Takich produktów była tam masa, wtedy kopiowanie szło pełną parą. Byłem w CHRL chwilę przed tym jak Apple opóźnił wprowadzenie iPhona na rynek Chiński .. więc go sobie zrobili sami. Oglądałem wersję z "diamentami" wokół lcd, z dwoma wyświetlaczami, co chesz :). Dodatkowo służby celne przymykały oko na takie produkty, teraz są za to olbrzymie kary. Jednak nigdy tego typu produkty nie trafiły legalnie do EU. Raz sprowadziłem w firmie graty dla klienta i wyszło już w PL, że jeden komponent nie ma CE .. mało się nie posrali co zrobić z odprawą i klientem. Na szczęście "klient nasz pan", więc dobrze się skończyło.

Napisano
23 godziny temu, Ryb napisał(a):

Chińczycy nie ponosili kosztów R&D i w większości nie ponoszą nadal. Ale to czyni ich produkty nieinnowacyjnymi, technicznie są daleko za resztą świata. To też znajduje odzwierciedlenie w cenie.

Odnosisz się z uporem maniaka do rynku benzynowców i zaraz wyskoczysz z jednym silnikiem 1.5 na licencji GM, z którego pewnie został blok :) 

A na rynku elektryków wygląda to inaczej. I tu "stary" swiat bedzie gonił 

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał(a):

No nie wiem czy Santana by się tutaj przyjęła. Jechałem nim kilka razy m.in na taxi i było to przestarzałe auto. Miało za to Ledy i podświetlanie na niebiesko, może jakiś fan VW by się zdecydował :). Wtedy, na lokalny rynek miało być tanio i tak wyglądało, bez porównania do obecnych ich produktów. Kolejna kwestia to silniki, normy i certy - to pewnie by nie przeszło w EU.

Ja to widzę inaczej. To było przedłużenie monetyzacji produktu na mniej wymagających/ mniej zasobnych rynkach. 

Francuzi też tak robili. Pakowali całe linie produkcyjne i wywozili np do Afryki, zeby dalej tłuc produkt schodzący z rynku w Europie i dalej trzepać klopsy bez R&D, takie odgrzewanie kotleta 😄  VW produkował w RPA Golfa 1 do 2009 roku 😄 Peugeot 405kę w Iranie do 2023 (po kilku liftingach). Opel taką Afrykę robił z fabryki w Gliwicach :) 

Napisano
43 minuty temu, Filipfm napisał(a):

Odnosisz się z uporem maniaka do rynku benzynowców i zaraz wyskoczysz z jednym silnikiem 1.5 na licencji GM, z którego pewnie został blok :) 

Szczegolnie, ze w samych Chinach popyt na auta spalinowe drastycznie maleje, wiec nie beda tego w ogole rozwijac.

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

Ja to widzę inaczej. To było przedłużenie monetyzacji produktu na mniej wymagających/ mniej zasobnych rynkach. 

Francuzi też tak robili. Pakowali całe linie produkcyjne i wywozili np do Afryki, zeby dalej tłuc produkt schodzący z rynku w Europie i dalej trzepać klopsy bez R&D, takie odgrzewanie kotleta 😄  VW produkował w RPA Golfa 1 do 2009 roku 😄 Peugeot 405kę w Iranie do 2023 (po kilku liftingach). Opel taką Afrykę robił z fabryki w Gliwicach :) 

Ja trochę to zmiksowałem, ale taki byl lokalny rynek. Zgoda vw jak i inne marki klepały tam stare modele. Chinczycy tez robili podobnie ze swoimi produktami. Te czasy już praktycznie minęły w Chrl.

Edytowane przez sherif

Napisano
57 minut temu, Filipfm napisał(a):

No to pokaż mi może które dostępne u nas chińskie EV tak miażdżą konkurencję.

:hmm:

Napisano
28 minut temu, Ryb napisał(a):

Juz to wrzucałem w tym wątku :) 

Ale Ty jestes jak zdarta płyta o kopiowaniu wyglądu i silniku na licencji 😄 

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

https://autoblog.spidersweb.pl/koszt-jazdy-samochodem-elektrycznym-byd-dolphin-surf

tu masz przewagę chińczyka nad konkurencją.

w oszukiwaniu użytkownika.

Napisano
15 minut temu, ghost2255 napisał(a):

https://autoblog.spidersweb.pl/koszt-jazdy-samochodem-elektrycznym-byd-dolphin-surf

tu masz przewagę chińczyka nad konkurencją.

w oszukiwaniu użytkownika.

Chińczycy wyszli z założenia, że papier wszystko przyjmie a dalej to już nie trzeba się przejmować. 

:skromny:

Napisano
W dniu 6.01.2026 o 15:45, Ryb napisał(a):

I mniej więcej tak samo jest to prawda.

Wniosek przynajmniej dla mnie jest tylko jeden. 

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał(a):

Są, ale nikt ich nie widzial;]

Znamienne, że w komentarzach przeważają opinie jaki to VW jest zły a TVN opłacany niemieckimi pieniędzmi. Ciekawe, bo materiał w ogóle nie był o VW.

;l

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Są, ale nikt ich nie widzial;]

Mareczka cza pytać - on w statystykach i tabelkach, a nawet folderach reklamowych widzi wszystko. 🤣

czyli stabilnie- zasypiemy rynek a potem niech się pacjent martwi.

Napisano
23 minuty temu, Dareek napisał(a):

Mareczka cza pytać - on w statystykach i tabelkach, a nawet folderach reklamowych widzi wszystko. 🤣

czyli stabilnie- zasypiemy rynek a potem niech się pacjent martwi.

Opowiem o Omodzie kolegi. Kuna coś tam zjadła. Serwis 3 miesiące czekania. Na Aliexpresie niby są i pewnie w 2 tygodnie by przyszło. Ale. Są dwa rodzaje do tego modelu i nikt nie wie który właściwy :) 

Napisano

Nadal wpadam czasem na forum MG poczytać i mam takie spostrzeżenia:

- kupują bo ładne i dobrze wysposażone. I trudno się nie zgodzić. 

- jest trochę niedociągnięć ale można przymknąć oko

- nikt nie brał pod uwagę wartości rezydualnej za kilka lat. 

Wsiedli, zajarali się i kupili - tak wyglądało 90% procesów zakupowych ;)

To takie xiaomi sprzed kilku lat - na papierze, super, wyglądają super, tanie, ale zawsze jest coś z nimi nie tak ;)

Fajne nadwozie z przestarzałym podwoziem. Stare rozwiazania w zakresie zawieszenia i niestety hamulców. Dużo palą. Systemy nie działają tak dobrze jak powinny. Bardzo dużo modyfikacji - każda dostawa różni sie nieco sprzętowo. Jeden silnik spalinowy do wyboru. Ale generalnie brak wad dyskwalifikujących - po prostu brakuje im kilku lat rozwoju aby dobić do czołówki. 

Napisano
3 godziny temu, Jaruga napisał(a):

Nadal wpadam czasem na forum MG poczytać i mam takie spostrzeżenia:

- kupują bo ładne i dobrze wysposażone. I trudno się nie zgodzić. 

- jest trochę niedociągnięć ale można przymknąć oko

- nikt nie brał pod uwagę wartości rezydualnej za kilka lat. 

Wsiedli, zajarali się i kupili - tak wyglądało 90% procesów zakupowych ;)

To takie xiaomi sprzed kilku lat - na papierze, super, wyglądają super, tanie, ale zawsze jest coś z nimi nie tak ;)

Fajne nadwozie z przestarzałym podwoziem. Stare rozwiazania w zakresie zawieszenia i niestety hamulców. Dużo palą. Systemy nie działają tak dobrze jak powinny. Bardzo dużo modyfikacji - każda dostawa różni sie nieco sprzętowo. Jeden silnik spalinowy do wyboru. Ale generalnie brak wad dyskwalifikujących - po prostu brakuje im kilku lat rozwoju aby dobić do czołówki. 

ale to samo robili EU kilka lat temu

dacia to były stere reno, chyba na clio bazowali ?

skoda stary VW

ile jeździło astry classic 

takie Yeti to przecież była poprzednia generacja golfa w nowym atrakcyjnym opakowaniu :hmm:

tylko pytanie czemu przestali, czemu dziś skoda kosztuje czasem więcej jak VW :hmm:

Napisano
14 minut temu, Koonrad napisał(a):

skoda stary VW

Tylko, że to były stare ale znane i sprawdzone rozwiązania.

Napisano
3 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Tylko, że to były stare ale znane i sprawdzone rozwiązania.

tym lepiej, pytanie czemu się z nich wycofali ?

gdyby dziś VW miał skodę w cenniku 20-30% tańszą, to ludzie nie lecieli by po chińczyka ;)

Napisano
11 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Opowiem o Omodzie kolegi. Kuna coś tam zjadła. Serwis 3 miesiące czekania. Na Aliexpresie niby są i pewnie w 2 tygodnie by przyszło. Ale. Są dwa rodzaje do tego modelu i nikt nie wie który właściwy :) 

Może to nie będzie dobry przykład ale na skrzynie do Dustera czekałem również ponad 3 miesiące. 

Napisano
36 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Może to nie będzie dobry przykład ale na skrzynie do Dustera czekałem również ponad 3 miesiące. 

Ale się doczekałeś?

Napisano
15 godzin temu, Koonrad napisał(a):

takie Yeti to przecież była poprzednia generacja golfa w nowym atrakcyjnym opakowaniu :hmm:

Zawsze mnie zastanawiało czemu to przestali produkować. Przecież to takie fajne auto było.

Napisano
9 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

No nie będzie. Skrzynie się chyba masowo nie psują :) 

Poza tym skrzynia? W Dacii? Przecież tam się nic nie psuje. Przynajmniej tak na forach piszą :) 

Napisano
16 godzin temu, Koonrad napisał(a):

ale to samo robili EU kilka lat temu

skoda stary VW

tylko pytanie czemu przestali, czemu dziś skoda kosztuje czasem więcej jak VW :hmm:

Gwoli scislosci Yeti bylo na bazie Octavii Scout.

Napisano
10 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Ale się doczekałeś?

Tak 

Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

No nie będzie. Skrzynie się chyba masowo nie psują :) 

Poza tym skrzynia? W Dacii? Przecież tam się nic nie psuje. Przynajmniej tak na forach piszą :) 

W mojej tylko skrzynia padła. Reszta to tak jak na forach piszą. 

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał(a):

Trochę nie wiem co odpowiedzieć. W Puretechu pada w sumie tylko silnik... ;] 

Napisano
4 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Tak 

To faktycznie drobiazg.

Napisano
15 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Trochę nie wiem co odpowiedzieć. W Puretechu pada w sumie tylko silnik... ;] 

no widzisz  to jak Marka statystki - Tobie padną 4 żarówki w puretechu silnik - jaki wniosek- puretech jest 4 krotnie mniej awaryjny - magia statystyki:facepalm:

Napisano
10 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Ale się doczekałeś?

Jak mi się w Rangerze zepsuła antena GPS i zadzwoniłem do ASO to mieli sprawdzić dostępność i oddzwonić. Do dziś nie oddzwonili.

Ale za to niezależny warsztat specjalizujący się w Fordach ogarnął mi to w tydzień.

Napisano
Godzinę temu, kadu napisał(a):

To faktycznie drobiazg.

Na gwarancji to mi mogą nawet całe auto wymienić. 

Napisano
25 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Na gwarancji to mi mogą nawet całe auto wymienić. 

Widzisz tylko nie o to chodzi. Tylko o pierdzielenie na forach o doskonałości i bezawaryjności danego samochodu. I nie chodzi konkretnie o Dacie bo ja czytając te wypociny wpierdzieliłem się w Matiza. Jeden z najgorszych zakupów w życiu. 

A co do Dustera - z dobrze poinformowanych źródeł wiem że lubią tam rdzewieć słupki A. Element bardzo newralgiczny. Tego też na forach nie przeczytasz :) 

Napisano
18 godzin temu, Koonrad napisał(a):

tym lepiej, pytanie czemu się z nich wycofali ?

gdyby dziś VW miał skodę w cenniku 20-30%

Wycofali, bo lepiej sprzedawać skodę drogo, bo ma (tanie w produkcji) świecidełka i pikacze, niż 30% taniej. 

No i niestety odbiorca lubi jak świeci i wali po oczach 'bogactwem', czego przykładem są wnętrza nowych merców - od 'festynu' aż oczy bolą. 

Napisano
7 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

A co do Dustera - z dobrze poinformowanych źródeł wiem że lubią tam rdzewieć słupki A. Element bardzo newralgiczny. Tego też na forach nie przeczytasz :)

Co mam zrobić z tą informacją ? :hmm: :P

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał(a):

Co mam zrobić z tą informacją ? :hmm: :P

Ja bym sprawdził czy u mnie nie ma problemu. Ale Ty rób co chcesz :) 

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał(a):

Ja bym sprawdził czy u mnie nie ma problemu. Ale Ty rób co chcesz :) 

Auto pewnie  niedługo idzie pójdzie na sprzedaż więc ;)

P.S Ojciec miał kiedyś Matiza i pamiętam tylko dwie awarie i wymienione progi :chipsy:

Napisano
8 godzin temu, iwik napisał(a):

Wycofali, bo lepiej sprzedawać skodę drogo, bo ma (tanie w produkcji) świecidełka i pikacze, niż 30% taniej. 

No i niestety odbiorca lubi jak świeci i wali po oczach 'bogactwem', czego przykładem są wnętrza nowych merców - od 'festynu' aż oczy bolą. 

i tym sposobem lukę wypełniła dacia, z bardzo złym PRem na początku - "rumuński złom" ;)

potem korea (choć może nawet wcześnie bo było DU), a teraz china 

a skoda niech dalej bije się z VW a nawet audi :bzik:

Napisano
11 godzin temu, wlad napisał(a):

Gwoli scislosci Yeti bylo na bazie Octavii Scout.

a octa nie była na golfie chyba IV ?

nie weryfikowałem tematu, ale gdzieś mi się obiło o uszy ze yeti to golf IV 

Napisano
W dniu 8.01.2026 o 10:55, Ryb napisał(a):

Znamienne, że w komentarzach przeważają opinie jaki to VW jest zły a TVN opłacany niemieckimi pieniędzmi. Ciekawe, bo materiał w ogóle nie był o VW.

;l

Jak nie o VW jak porównywali proces naprawy Skody i Chinczyka. Panowie blacharze stwierdzili że oba auta bardzo dobrze złożone, a chinczyk jeszcze lepiej bo metodą japońską, nie wymagajacą specjalistycznych zgrzewarek itp itp. Fakt, że cześci do Chinczyka brak i trzeba na wiekszosc czekac kilka miesiecy ale wszyscy sobie zdajemy sprawę (autorzy programu sami to tam przyznali) że za kilka miesiecy sytuacja sie zmieni i jedyna przewaga koncernów niemieckich zniknie. Także nie wygląda to dobrze dla przemysłu w EU. Za to koszt naprawy (nie tak dużej w końcu stłuczki) przerósł prawie całkowitą wartość aut (zarowno chinczyka jak i Skody).

Edytowane przez Truecolor

Napisano
11 godzin temu, Koonrad napisał(a):

a octa nie była na golfie chyba IV ?

nie weryfikowałem tematu, ale gdzieś mi się obiło o uszy ze yeti to golf IV 

Panie gdzie Golf IV w 2009 roku?;]

To byla platfoma PQ35 czyli 2 generacji Octavii /Golf VI.

Napisano
4 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Tak ogólnie to jednak Polska naprawde ratuje Niemcy!

Mimo to zachowujemy dodatni bilans:

spacer.png

Napisano
11 godzin temu, Truecolor napisał(a):

Jak nie o VW jak porównywali proces naprawy Skody i Chinczyka. Panowie blacharze stwierdzili że oba auta bardzo dobrze złożone, a chinczyk jeszcze lepiej bo metodą japońską, nie wymagajacą specjalistycznych zgrzewarek itp itp. Fakt, że cześci do Chinczyka brak i trzeba na wiekszosc czekac kilka miesiecy ale wszyscy sobie zdajemy sprawę (autorzy programu sami to tam przyznali) że za kilka miesiecy sytuacja sie zmieni i jedyna przewaga koncernów niemieckich zniknie. Także nie wygląda to dobrze dla przemysłu w EU. Za to koszt naprawy (nie tak dużej w końcu stłuczki) przerósł prawie całkowitą wartość aut (zarowno chinczyka jak i Skody).

te "kilka miesiecy" było już kilka miesięcy temu jak nie ponad rok temu 👎

Napisano
13 godzin temu, Truecolor napisał(a):

NIe, nie jedyna. Nadal niewiadoma to utrata wartości, awaryjność w dłuższym okresie czy sieć serwisowa. Wyposażenie czy systemy wspomagające też nie są 1:1 jak w autach z EU. Poza tym boom aut z CHRL trwa już chyba z rok, więc mieli trochę czasu. Zobaczymy czy przynajmniej to rozwiążą w 2026r.

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał(a):

NIe, nie jedyna. Nadal niewiadoma to utrata wartości, awaryjność w dłuższym okresie czy sieć serwisowa. Wyposażenie czy systemy wspomagające też nie są 1:1 jak w autach z EU. Poza tym boom aut z CHRL trwa już chyba z rok, więc mieli trochę czasu. Zobaczymy czy przynajmniej to rozwiążą w 2026r.

Tak są w pewnych aspektach gorsze, tyle że to przeważnie elementy na ktorych nie zależy Kowalskiemu. U nas liczy się niska cena zakupu, niskie spalanie i jako taka bezawaryjność. Na tą chwilę nie sposób określić czy te auta psują sie bardziej - jeśli nawet to niewiele bardziej - poza tym przewaznie chinczyki daja 5-7 lat pełnej gwarancji wiec ich sprzedaż bedzie rosła. Ja osobiście bym nie kupił - chyba że jako 2 lub 3 w rodzinie. Ale wiekszosc moich rodaków ma mniejsze wymagania.  A utrata wartości... -40% ze 120k to i tak mniej niż np 30% z 170k.

Ewidentnie jednak widać że panowie w wyżej linkowanym programie są mocno nieobiektywni i zawsze pokreślają wpadki i wady aut chinskich i na nich sie skupiają, ale taka jest konwencja tego programu. 

Edytowane przez Truecolor

Napisano
53 minuty temu, Truecolor napisał(a):

Tak są w pewnych aspektach gorsze, tyle że to przeważnie elementy na ktorych nie zależy Kowalskiemu. U nas liczy się niska cena zakupu, niskie spalanie i jako taka bezawaryjność. Na tą chwilę nie sposób określić czy te auta psują sie bardziej - jeśli nawet to niewiele bardziej - poza tym przewaznie chinczyki daja 5-7 lat pełnej gwarancji wiec ich sprzedaż bedzie rosła. Ja osobiście bym nie kupił - chyba że jako 2 lub 3 w rodzinie. Ale wiekszosc moich rodaków ma mniejsze wymagania.  A utrata wartości... -40% ze 120k to i tak mniej niż np 30% z 170k.

Nie zgodzę się. Zauważ, że w tychże modelach naród nie kupuje najtańszych wersji, zresztą podobnie jak i w EU markach. Dla większości zależy na wyposażeniu, jak czytam często opisy użytkowników to podkreślają że mają masaże czy inne kamery 360. Tu właśnie są różnice do EU jeżeli chodzi o jakość tego wyposażenia.

Póki co to trąbią, że utraty wartości są znacznie większe (procentowo).

56 minut temu, Truecolor napisał(a):

Ewidentnie jednak widać że panowie w wyżej linkowanym programie są mocno nieobiektywni i zawsze pokreślają wpadki i wady aut chinskich i na nich sie skupiają, ale taka jest konwencja tego programu. 

Takie ich prawo, pojawiło się tyle nowości to je testują i punktują wady.