Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, marcindzieg napisał:

Młody ma Stelvio i spędziła w warsztacie jednak zdecydowanie mniej czasu niż Twoje BMW 😁

To na pewno, bo więcej się nie da.

Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

Mylisz trendy z ordynarnym podrabianiem.

No to jest dobre, jak Europa skopiuje to jest naśladowanie trendu. Jak Chiny skopiują to jest kopiowanie.

To analogicznie do sytuacji gdzie mamy terrorystów - bojowników- partyzantów - powstańców, w zależnosci od tego jak bardzo są "nasi"

5 godzin temu, Ryb napisał:

Jakoś nikt poza Chińczykami nie skopiował felg z zastrzeżonym wzorem AMG. Zgadnij dlaczego.

Inna sprawa ze identyczny wygląd nie jest dowodem na kopiowanie, zdarzało sie wilokrotnie ze ktos wymyślał jakiś wzór czy nazwę a później okazywało sie ze juz coś takiego było wcześniej.

p.s. Ale nie nie zaprzeczam ze chińczykom zdarza sie naśladowac europejskie i amerykańskie trendy we wzornictwie :D

Edytowane przez zenek111

Napisano

W ramach oswajania z chinami mozemy obejrzec znów chińczyk mówiacego po polsku tym razem w Xiaomi

Napisano
7 minut temu, zenek111 napisał:

No to jest dobre, jak Europa skopiuje to jest naśladowanie trendu. Jak Chiny skopiują to jest kopiowanie.

Jak Chiny skopiują to jest to kopiowanie. Europa nie ma powodu kopiować Chińczyków bo wszystko co tamci wymyślili w stylistyce już tutaj mieliśmy wcześniej.

Inna sprawa ze identyczny wygląd nie jest dowodem na kopiowanie, zdarzało sie wilokrotnie ze ktos wymyślał jakiś wzór czy nazwę a później okazywało sie ze juz coś takiego było wcześniej.

To na pewno taka sama sytuacja! Zrobili podróbę GLSa a potem zupełnym przypadkiem wymyślili, że pasują do niej felgi AMG. W sumie tak samo jak to wymyślili inżynierowie Mercedesa.

lol

Napisano
9 minut temu, zenek111 napisał:

chińczykom zdarza sie naśladowac europejskie i amerykańskie trendy we wzornictwie

lol

Czasami, przypadkiem i zupełnie niechcący.

A drugi dziwny przypadek, to jakoś nie kojarzę kopiowania w drugą stronę.

Napisano

2 minuty temu, ghost2255 napisał:

Czasami, przypadkiem i zupełnie niechcący.

Czemu niechcący? Świadomie.

Tak samo jak świadomie w europie się naśladuje tak samo świadomie w chinach.

Ktoś kiedyś zrobił spodnie "Jeans" i wiele marek zaczęło to nasladowac. Czemu ma byc dziwne ze chińczycy tez tak robia?

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał:

A drugi dziwny przypadek, to jakoś nie kojarzę kopiowania w drugą stronę.

No to teraz juz będziesz kojarzył

Chińscy producenci (Xiaomi, Oppo, Huawei) od lat rozwijali własne nakładki Androida z unikalnymi funkcjami (np. zaawansowane gesty, funkcje systemowe dla wielozadaniowości, integracje z usługami lokalnymi).

Producenci europejscy i globalni:

• adaptowali podobne funkcje gestów i obsługi,

• wprowadzili podobne rozwiązania UI/UX,

• często koncepcyjnie zbliżyli się do chińskiego stylu multitaskingu.

Tanio produkowane chińskie urządzenia smart home — lampy, gniazdka, czujniki
Marki jak Xiaomi i ich ekosystemy IoT stały się już standardem masowym.

Europejskie firmy wprowadziły na rynek własne produkty smart home inspirowane tym modelem:

• współdziałanie urządzeń w ramach ekosystemu,

• sterowanie przez aplikację mobilną,

• niskie ceny wejścia dla urządzeń IoT.

Choć projekty są różne i dostosowane do lokalnych norm, podejście funkcjonalne i model rynkowy są „po chińsku”.

Elektronika użytkowa: powerbanki

Chińskie firmy opanowały rynek powerbanków jako pierwszy masowy produkt przenośnego zasilania.

Europejskie firmy zaczęły wypuszczać własne powerbanki na bazie chińskich wzorców:

• design cylindryczny,

• pojemności i standardy portów (USB-A, USB-C),

• wskaźniki LED,

• dociążenie portami szybkie-ładowania.

Zabawki edukacyjne i roboty

Chińskie marki (np. Sphero-style klony, roboty edukacyjne za niską cenę, zestawy STEM) zaczęły jako masowy produkt w Chinach.

Europejskie marki adaptowały podobne konstrukcje w wyższej klasie edukacyjnej lub przemysłowej:

• zestawy edukacyjne z kodowaniem,

• konstrukcje STEM z modułami,

• narzędzia do nauki robotyki.

Design i idea pochodzi od masowej chińskiej oferty, ale z europejskim brandingiem i certyfikacją.

Rowery elektryczne (E-bike)

Chińska produkcja e-rowerów była jedną z największych i najtańszych na świecie, często ze specyficznymi komponentami i podejściem do układu napędu i sterowania.

Marki europejskie zaczęły wprowadzać seryjne e-rowery inspirowane tym modelem — korzystając z:

• podobnych silników i elektroniki,

• rozwiązań akumulatorowych,

• ergonomii przyjętej szeroko w chińskich modelach.

Drony

Chińskie firmy (np. DJI) zdominowały rynek dronów konsumenckich.

Europejskie firmy:

• zaczęły tworzyć drony z podobnymi funkcjami (stabilizacja, GPS, autonomiczne tryby),

• kopiują układ – kamerę – moduł stabilizacji,

• integrują podobne oprogramowanie do sterowania.

Napisano
29 minut temu, zenek111 napisał:

Chińscy producenci (Xiaomi, Oppo, Huawei) od lat rozwijali własne nakładki Androida

To zupełnie jak europejskie firmy motoryzacyjne. Pierwsze Androidy z Chin też były gdzieś tak koło 1890 roku?

32 minuty temu, zenek111 napisał:

Tanio produkowane chińskie urządzenia smart home

Fakt, tego się nie udało skopiować. Ech, te związki zawodowe i prawo pracy w Europie. Gdyby nie one, to byśmy mogli tanio produkować np. dla Afryki :D

33 minuty temu, zenek111 napisał:

Design i idea pochodzi od masowej chińskiej oferty, ale z europejskim brandingiem i certyfikacją.

I znowu przegrywamy ceną. A gdyby nie te durne normy europejskie, prawo własności intelektualnej, to byśmy zalewali świat tanim badziewiem jak...wiadomo kto.

Napisano
4 godziny temu, ghost2255 napisał:

To zupełnie jak europejskie firmy motoryzacyjne. Pierwsze Androidy z Chin też były gdzieś tak koło 1890 roku?

Fakt, tego się nie udało skopiować. Ech, te związki zawodowe i prawo pracy w Europie. Gdyby nie one, to byśmy mogli tanio produkować np. dla Afryki :D

I znowu przegrywamy ceną. A gdyby nie te durne normy europejskie, prawo własności intelektualnej, to byśmy zalewali świat tanim badziewiem jak...wiadomo kto.

Ważne jest, że w każdym opisie chińskiej innowacji pojawia się słowo "tanie". To dodaje +100 punktów do innowacyjności.

;l

Napisano
15 godzin temu, Ryb napisał:

proces parkowania z apki mega intuicyjny ;]

Napisano
13 godzin temu, Ryb napisał:

Ważne jest, że w każdym opisie chińskiej innowacji pojawia się słowo "tanie". To dodaje +100 punktów do innowacyjności.

Dokładnie tak jest, bo obecna opinia o chinach jest taka ze chińczyk nawet jak lepszy to i tak musi byc tańszy:

"Znacznie ciekawsza jest inna zapowiedź: baterie LMFP. To kolejny krok w ewolucji LFP, ogniwa o wyższych gęstościach energii niż w LFP przy minimalnie tylko wyższych kosztach produkcji oraz zachowaniu obecnej automatyki (linie w fabrykach). Aktualnie technologią masowego wytwarzania LMFP dysponuje wyłącznie CATL i Eve Energy. Ogniwa LMFP wygrywają z Li-NCM (Korea Południowa, Japonia, świat Zachodu) niższą ceną, wyższymi mocami ładowania, wyższym poziomem bezpieczeństwa i zbliżoną pojemnością. Ich masowa dostępność może zagrozić takim gigantom, jak Samsung SDI czy LG Energy Solution. Geely twierdzi, że zaraz będzie je miało."

SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl
No image preview

Geely już w tym roku będzie miało baterię z ogniwami soli...

Podczas konferencji podsumowującej rok i zapowiadającej strategię na najbliższe pięć lat, chińskie Geely Holding Group zapowiedziało, że w tym roku zakończy...
Napisano

Dokładnie tak jest, bo obecna opinia o chinach jest taka ze chińczyk nawet jak lepszy to i tak musi byc tańszy:

To jest problem samych Chińczyków, nikt im nie broni sprzedawać drożej.

🤣

"Znacznie ciekawsza jest inna zapowiedź: baterie LMFP. To kolejny krok w ewolucji LFP, ogniwa o wyższych gęstościach energii niż w LFP przy minimalnie tylko wyższych kosztach produkcji oraz zachowaniu obecnej automatyki (linie w fabrykach). Aktualnie technologią masowego wytwarzania LMFP dysponuje wyłącznie CATL i Eve Energy. Ogniwa LMFP wygrywają z Li-NCM (Korea Południowa, Japonia, świat Zachodu) niższą ceną, wyższymi mocami ładowania, wyższym poziomem bezpieczeństwa i zbliżoną pojemnością. Ich masowa dostępność może zagrozić takim gigantom, jak Samsung SDI czy LG Energy Solution. Geely twierdzi, że zaraz będzie je miało."

SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl
No image preview

Geely już w tym roku będzie miało baterię z ogniwami soli...

Podczas konferencji podsumowującej rok i zapowiadającej strategię na najbliższe pięć lat, chińskie Geely Holding Group zapowiedziało, że w tym roku zakończy...

No łał, prawdziwy przełom, ogłosili, że zaraz będą mieli coś, co wykończy konkurencję! Ja im wierzę. Już, już, za minutkę...

lol

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał:

No łał, prawdziwy przełom, ogłosili, że zaraz będą mieli coś, co wykończy konkurencję! Ja im wierzę. Już, już, za minutkę...

Przecież od dawna maja tańsze, szybciej sie ładujace, znoszcące więcej ładowań i bezpieczniejsze baterie LFP, których używaja wszyscy europejscy producenci (również Tesla)

https://elektromobilni.pl/baterie-lfp-w-samochodach-elektrycznych/

Teraz powstaje nowy typ baterii który ma być lepszy od obecnych LFP

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał:

Przecież od dawna maja tańsze, szybciej sie ładujace, znoszcące więcej ładowań i

O, jest słowo-klucz! Wszystko mają lepsze i jeszcze do tego tańsze. Filantropi.

lol

bezpieczniejsze baterie LFP, których używaja wszyscy europejscy producenci (również Tesla)

W tym zdaniu wszystko się zgadza więc odpowiem obrazkiem.

🤣

2022-Tesla-Model-S-Fire-Morris-Township-

https://elektromobilni.pl/baterie-lfp-w-samochodach-elektrycznych/

Teraz powstaje nowy typ baterii który ma być lepszy od obecnych LFP

Ma być? A nie na pewno będzie? I to wszystko już, już, tuż, tuż...

🤣

Napisano
13 godzin temu, PawelWaw napisał:

proces parkowania z apki mega intuicyjny ;]

To było sześć lat temu.

Napisano
32 minuty temu, Ryb napisał:

To było sześć lat temu.

To jak wygląda teraz?

Napisano
Teraz, janusz napisał:

To jak wygląda teraz?

A nie wiem, bo to chybiony ficzer, którego nikt nie używa.

👍

Napisano

polecam jednak nie bać się Chińczyków jeśli chodzi o dostępność części. Mój opel z dosyć popularnym silnikiem w latach 2015-2019 nadal stoi nienaprawiony. Wtryskiwacze są praktycznie nieosiągalne. Nowe na pewno. Trwa poszukiwanie używanych

Napisano
24 minuty temu, maro_t napisał:

polecam jednak nie bać się Chińczyków jeśli chodzi o dostępność części. Mój opel z dosyć popularnym silnikiem w latach 2015-2019 nadal stoi nienaprawiony. Wtryskiwacze są praktycznie nieosiągalne. Nowe na pewno. Trwa poszukiwanie używanych

Co się stało przecież to benzyna?

Odnośnie wątku. Znajomy kupił Baica. Po 2tys km padł mu moduł odpowiedzialny za kamery 360

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał:

polecam jednak nie bać się Chińczyków jeśli chodzi o dostępność części.

Przypominam że Chińczyki są nowe a Twój Opel ma 10 lat. Jak był nowy to cześci były bez problemu. A taka jest niestety polityka Stellantis.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał:

Przypominam że Chińczyki są nowe a Twój Opel ma 10 lat. Jak był nowy to cześci były bez problemu. A taka jest niestety polityka Stellantis.

Sprawa jest bardziej skomplikowa, bo on ma model ze starej gamy GM...

W dodatku z silnikiem, ktory stanowil margines sprzedazy :/

@maro_t , moze warto sprobowac tutaj i rozwazyc regeneracje:

https://www.wtryskiwacze-benzynowe.pl/regeneracja/wtryskiwacze-benzynowe-opel-insignia-b-1-6-turbo-200km-nowe-regeneracja-czyszczenie-cena

Edytowane przez Maciej__

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał:

A cóż to za logika, wg której brak części do starego Opla implikuje brak problemu z częściami do chińskich samochodów? bzik

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

Wszystko przez to, że PSA położyło na to lachę. Ja nigdy nie doczekałem się jakiejkolwiek aktualizacji map do fabrycznej navi, ale jednak bez problemu kupiłem ostatnio kilka oryginalnych części z hologramem PSA.

Tyle, że mam o niebo popularniejszego Opla (nie tyle same auto, ale silnik i wszystko co się z nim wiąże).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
56 minut temu, marcindzieg napisał:

A taka jest niestety polityka Stellantis.

Do ukochanego przez nich 1,2 będą mieli części chyba do przysłowiowej usranej śmierci.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Do ukochanego przez nich 1,2 będą mieli części chyba do przysłowiowej usranej śmierci.

Myślę że jakieś 10 lat. Potem do wyrzucenia.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

W dodatku z silnikiem, ktory stanowil margines sprzedazy :

Marek twierdzi że popularny. Też bym rozważył regeneracje.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Sprawa jest bardziej skomplikowa, bo on ma model ze starej gamy GM...

W dodatku z silnikiem, ktory stanowil margines sprzedazy :/

@maro_t , moze warto sprobowac tutaj i rozwazyc regeneracje:

https://www.wtryskiwacze-benzynowe.pl/regeneracja/wtryskiwacze-benzynowe-opel-insignia-b-1-6-turbo-200km-nowe-regeneracja-czyszczenie-cena

z tego co widzę na grupach to problemy z dostępnością części do Astry K są już nie tylko dla mojego silnika. Ale fakt, pewnie odkąd przejął to stellantis to już się wypinają na produkty jeszcze GM. Po wrzuceniu tematów na odpowiednie grupy mam ofertę z dobrą ceną na oryginalne wtryski z oficjalnej dystrybucji z paragonem/fakturą sprowadzane z Niemiec. Dobrą jak na nowe, ale to i tak dużo kasy. Natomiast gość który je sprzedaje przestrzega mnie że trzeba przepłukać cały układ paliwowy łącznie z demontażem baku, filtra paliwa i tak dalej. Ale przyznaje że swoje doświadczenie opiera na podonych awariach w dieslach. Nie jestem mechanikiem i nie potrafię tego ocenić. Chat GPT pisze z kolei że nie ma takiej potrzeby w benzynie, konstrukcje i awarie tej pompy w dieslach i benzynach są różne. Ale nie ufam mu na 100%. Będę jeszcze gadał o tym z warsztatem ale wiem że jest tu kilka osób zajmujących się mechaniką, np @kaczorek79 . Czy mógłbyś coś tu doradzić? Jak mam wydać 10k na naprawę Opla, to chciałbym mieć pewność. Poniżej odpowiedź z AI:

Czy po tej awarii TRZEBA płukać cały układ paliwowy?

Nie – nie tak jak w dieslu

I to jest bardzo ważne.

W dieslu po:

• zatarciu pompy

• opiłkach
    bezwarunkowo:

• mycie baku

• przewody

• listwa

• wtryski

• często wymiana wszystkiego

W benzynie GDI sytuacja jest inna

W Twoim przypadku:

• pompa HP nie rozsypała się mechanicznie

• nie ma opiłków metalu w paliwie

• problem był:

• nieregularne / pulsujące ciśnienie

• uszkodzenie precyzyjnych iglic wtrysków

➡️ To nie jest awaria typu „zanieczyszczenie układu”

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

Marek twierdzi że popularny. Też bym rozważył regeneracje.

warsztat który mi to naprawia twierdzi że wtryski benzynowe dużo trudniej się regeneruje, a te do mojego silnika w ogóle nie nadają się do regeneracji. A jak się uprę i takie kupię to oni tego nie założą i nie wezmą odpowiedzialności

Napisano

3 minuty temu, maro_t napisał:

z tego co widzę na grupach to problemy z dostępnością części do Astry K są już nie tylko dla mojego silnika. Ale fakt, pewnie odkąd przejął to stellantis to już się wypinają na produkty jeszcze GM. Po wrzuceniu tematów na odpowiednie grupy mam ofertę z dobrą ceną na oryginalne wtryski z oficjalnej dystrybucji z paragonem/fakturą sprowadzane z Niemiec. Dobrą jak na nowe, ale to i tak dużo kasy. Natomiast gość który je sprzedaje przestrzega mnie że trzeba przepłukać cały układ paliwowy łącznie z demontażem baku, filtra paliwa i tak dalej. Ale przyznaje że swoje doświadczenie opiera na podonych awariach w dieslach. Nie jestem mechanikiem i nie potrafię tego ocenić. Chat GPT pisze z kolei że nie ma takiej potrzeby w benzynie, konstrukcje i awarie tej pompy w dieslach i benzynach są różne. Ale nie ufam mu na 100%. Będę jeszcze gadał o tym z warsztatem ale wiem że jest tu kilka osób zajmujących się mechaniką, np @kaczorek79 . Czy mógłbyś coś tu doradzić? Jak mam wydać 10k na naprawę Opla, to chciałbym mieć pewność. Poniżej odpowiedź z AI:

Czy po tej awarii TRZEBA płukać cały układ paliwowy?

Nie – nie tak jak w dieslu

I to jest bardzo ważne.

W dieslu po:

• zatarciu pompy

• opiłkach
    bezwarunkowo:

• mycie baku

• przewody

• listwa

• wtryski

• często wymiana wszystkiego

W benzynie GDI sytuacja jest inna

W Twoim przypadku:

• pompa HP nie rozsypała się mechanicznie

• nie ma opiłków metalu w paliwie

• problem był:

• nieregularne / pulsujące ciśnienie

• uszkodzenie precyzyjnych iglic wtrysków

➡️ To nie jest awaria typu „zanieczyszczenie układu”

Płukanie ukladu na pewno nie zaszkodzi ok

Przy takiej cenie wtryskow to chyba nie ma sensu szukac oszczednosci, bo pewnie wielkie roznicy juz nie bedzie.

Z reszta skoro warsztat ogarniety, to powinni ocenic i doradzic.

Napisano

@maro_t Nie spotkałem się z awarią wtrysków w tych silnikach. Jeśli miałbym wymienić wtryski, które są drogie, bo pewnie piezo, to wymieniłbym wtryski i tyle. Ewentualnie zajrzał do pompy wstępnej w baku, bo wyjęcie jej nie jest kłopotliwe. To jakieś pół godziny roboty bez demontażu zbiornika. Wyjąć cały kosz, ewentualnie wymienić sitko na nowe (to, co robi za filtr paliwa obecnie). Po wyjęciu starych wtrysków można sprawdzić, czy na ich wejściu są opiłki. Czasem na wejściu wtryskiwacza jest wciśnięte sitko, które można wyjąć, a jak nie, to wypłukać delikatnie jakimś cleanerem na białą szmatkę i będzie widać. Jakiekolwiek opiłki powinny dać sygnał do wymiany pompy HP. Nie wiem, czy tam siedzą wtryski piezo, jeśli tak, to ich awaria jest wkalkulowana w eksploatację ot tak. Np BMW swego czasu w silnikach benzynowych R6 stosowało piezo, które padały regularnie po ok 200 kkm, kpl nowych wtryskiwaczy 12 tys zł.

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał:

@maro_t Nie spotkałem się z awarią wtrysków w tych silnikach. Jeśli miałbym wymienić wtryski, które są drogie, bo pewnie piezo, to wymieniłbym wtryski i tyle. Ewentualnie zajrzał do pompy wstępnej w baku, bo wyjęcie jej nie jest kłopotliwe. To jakieś pół godziny roboty bez demontażu zbiornika. Wyjąć cały kosz, ewentualnie wymienić sitko na nowe (to, co robi za filtr paliwa obecnie). Po wyjęciu starych wtrysków można sprawdzić, czy na ich wejściu są opiłki. Czasem na wejściu wtryskiwacza jest wciśnięte sitko, które można wyjąć, a jak nie, to wypłukać delikatnie jakimś cleanerem na białą szmatkę i będzie widać. Jakiekolwiek opiłki powinny dać sygnał do wymiany pompy HP. Nie wiem, czy tam siedzą wtryski piezo, jeśli tak, to ich awaria jest wkalkulowana w eksploatację ot tak. Np BMW swego czasu w silnikach benzynowych R6 stosowało piezo, które padały regularnie po ok 200 kkm, kpl nowych wtryskiwaczy 12 tys zł.

dzięki za opinię

Napisano
11 godzin temu, maro_t napisał:

warsztat który mi to naprawia twierdzi że wtryski benzynowe dużo trudniej się regeneruje, a te do mojego silnika w ogóle nie nadają się do regeneracji. A jak się uprę i takie kupię to oni tego nie założą i nie wezmą odpowiedzialności

Części po regeneracji zawsze są gorsze. Zenek w Warsztacie nie jest w stanie osiągnąć takich parametrów jak w fabryce. Ja wolę kupić używane a nie regenerowane jak auto już wiekowe.

Napisano
12 godzin temu, maro_t napisał:

To trochę inaczej. Regeneracja wtrysków do diesla jest ogarnięta przez wiele warsztatów. Benzynowe się nie psują dlatego w zasadzie nikt tego nie robi. To nie tak że trudniej bo ciśnienia są mniejsze i paliwo mniej wymagające.

I po raz kolejny potwierdziłeś moją tezę że nie kupuje się silników sprzedawanych tylko w EU. Jakby go sprzedawali w takim USA to by to wszystko bez problemu było.

Napisano
37 minut temu, marcindzieg napisał:

I po raz kolejny potwierdziłeś moją tezę że nie kupuje się silników sprzedawanych tylko w EU. Jakby go sprzedawali w takim USA to by to wszystko bez problemu było.

Przeciez zdecydowana wiekszosc silnikow dostepnych w EU nie jest sprzedawana w USA...

Wyjatek to chyba jedynie auta japonskie.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Wyjatek to chyba jedynie auta japonskie.

Koreańskie. VW, BMW i MB też dużo sprzedaje w USA.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Koreańskie. VW, BMW i MB też dużo sprzedaje w USA.

Sprzedaje duzo, ale nie jestem przekonany, ze gama silnikowa jest identyczna.

Kia/Hyundai HEV na pewno oferuje w USA, co do innych napedow to nie wiem.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Sprzedaje duzo, ale nie jestem przekonany, ze gama silnikowa jest identyczna.

Kia/Hyundai HEV na pewno oferuje w USA, co do innych napedow to nie wiem.

Bardzo dużo części jest wspólnych. Ciężko jest znależć jakąś nietypową część. Dostępną tylko w jednym silniku.

W Subaru wyjątkiem jest diesel ale tu producent zadbał żeby było dostępne wszystko. I póki co jest.

Szukałem kiedyś czujnika poziomowania. Okazało się że ten sam był montowany przez kilkanaście lat w Subaru, Toyotach i Lexusach. Do kupienia oryginał za kilkanaście złotych.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

To niby zupełnie inny temat, ale skoro to sie dzieje nawet w temacie AI to wiadomo ze bedzie sie działo wszędzie, bo motoryzacja to troche jak produkcja cepów przy tym. Warto tez spojrzeć w komentarze

PurePC.pl

Amerykańscy programiści masowo przechodzą na chiński mode...

Chińska firma Zhipu AI wprowadza ograniczenia dostępu do modelu GLM-4.7 po masowym zainteresowaniu deweloperów z USA. Model osiąga wynik 73,8% w testach kodowania.

Edytowane przez zenek111

Napisano
W dniu 26.01.2026 o 13:52, Ryb napisał:

Mylisz trendy z ordynarnym podrabianiem. Jakoś nikt poza Chińczykami nie skopiował felg z zastrzeżonym wzorem AMG. Zgadnij dlaczego.

Widocznie amg zaoszczedzil na procedurze zastrzezenia, dla tego mogli zrobić AŻ tak podobne felgi :)

Napisano
Godzinę temu, akisel napisał:

Widocznie amg zaoszczedzil na procedurze zastrzezenia, dla tego mogli zrobić AŻ tak podobne felgi :)

Myślę, że Chińczycy mają to po prostu gdzieś. Podrabiają wszystko jak leci, nie tylko w motoryzacji.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

Myślę, że Chińczycy mają to po prostu gdzieś. Podrabiają wszystko jak leci, nie tylko w motoryzacji.

Też możliwe, stety, lub nie ;)

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 09:31, marcindzieg napisał:

To trochę inaczej. Regeneracja wtrysków do diesla jest ogarnięta przez wiele warsztatów. Benzynowe się nie psują dlatego w zasadzie nikt tego nie robi. To nie tak że trudniej bo ciśnienia są mniejsze i paliwo mniej wymagające.

to nie jest takie proste. Wtryski regeneruje się jak są zabrudzone, mają osady, ogólnie działają ale na przykład gorzej rozpylają paliwo. W moim przypadku ciśnienia z padającej pompy były za wielkie, albo za małe, przelewał paliwo, temperatura w komorach spalania gwałtownie wzrosła i one się zwyczajnie uszkodziły, stopiły im się końcówki. To już się nie nadaje do regeneracji. Mam nauczkę na przyszłość. W dzisiejszych autach juz nie ma że trochę szarpie, ale do warsztatu dojadę. Zapewne właśnie w ten sposób sposowodowałem dalsze uszkodzenia. Od razu laweta. Teraz to już nawet jak tylko zaświeci się check bez innych objawów, to będę wzywał lawetę

Napisano

udało się warsztatowi skombinować używane wtryskiwacze. Za 2,5 tys. komplet. Muszę przyznać, że naprawdę ogarnięci goście. Auto odebrałem. Koszt 7200 zł. Płukania ostatecznie nie robili, za to robili regenerację GPF za 500zł bo był zapchany od nieprzepalonoego paliwa. Pierwsze wrażenie, pracuje trochę inaczej, jest inny dźwięk, inaczej cyka na luzie, chyba nawet ciszej niż wcześniej. Może tak być skoro pompa inna, wtryski inne. Drugie wrażenie po wyjeździe na ulicę, to wyraźne szarpanie po puszczeniu gazu, przy hamowaniu silnikiem. Przejechałem z 10 km, wróciłem do warsztatu, przejechali się ze mną, stwierdzili że na razie może tak być, po wszystkich resetach i adaptacjach softu, używanych wtryskach, komputer musi się dostosować, czyli jeździć obserwować. Chyba ma to sens, bo jak dojeżdżałem do domu to już zaczął wyraźnie lepiej schodzić z obrotów, płynniej, tak jak wcześniej. Może będzie OK.

Jak będzie OK, pojeżdżę żeby mieć pewność ze 2 tygodnie i idzie ogłoszenie na otomoto. Nie mam ochoty więcej doktoryzować się z numerów części adoptowanych i niechcianych dzieci Stellantisa. Może ktoś chętny? rotfl2

Ale może przynajmniej doczekacie się tego Chińczyka wcześniej niż się do niedawna wydawało, zobaczymy.

Edytowane przez maro_t

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Może ktoś chętny?

kwestia ceny zlosnik

zrób osobny wątek ale rozumiem temat, pierwsza poważniejsza awaria, klopoty itd, ręka mechanika i już auto nie jest to samo, jeździ ale inaczej... nie to co nowe

Ile to w ogóle przebiegu ma?

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał:

kwestia ceny zlosnik

zrób osobny wątek ale rozumiem temat, pierwsza poważniejsza awaria, klopoty itd, ręka mechanika i już auto nie jest to samo, jeździ ale inaczej... nie to co nowe

Ile to w ogóle przebiegu ma?

wierzę że akurat Ty możesz być zainteresowany, bo kupowałeś już chyba wszystko tylko nie Opla zlosnik

140 tys. km

Napisano
29 minut temu, maro_t napisał:

Jak będzie OK, pojeżdżę żeby mieć pewność ze 2 tygodnie i idzie ogłoszenie na otomoto. Nie mam ochoty więcej doktoryzować się z numerów części adoptowanych i niechcianych dzieci Stellantisa. Może ktoś chętny? rotfl2

Ale może przynajmniej doczekacie się tego Chińczyka wcześniej niż się do niedawna wydawało, zobaczymy.

Tez bym tak zrobil ok

Dla mnie auto, ktore laduje na lawecie z powodu awarii i spedza dluzszy czas w serwisie, przestaje spelniac swoja podstawowa funkcje.

Napisano

Ja się już nie mogę doczekać weryfikacji tych wszystkich chińskich broszur jem.

Napisano
8 minut temu, maro_t napisał:

przynajmniej doczekacie się tego Chińczyka wcześniej niż się do niedawna wydawało

Podobno niezły:

Napisano

Widać że chińskie bo bardzo dobre materiały, gdyby to było toyoty w kabinie były jak zawsze plastik fantastik i zero wyciszenia.

Pertyn już testowal nowa rav4 i mówi na teście video że jest jeszcze głośniej jak było.- dramat.

Edytowane przez vanice77