Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podjazd, kostka, płyty ażurowe.

Featured Replies

Napisano

No właśnie.

Myślę nad wykończeniem podjazdu. Początkowo nie chciałem nic utwardzać, ale z czasem jednak staje się to kłopotliwe.

I teraz zastanawiam się jaki wariant wybrać.

Czy wszystko wyłożyć jednym rodzajem płaskiej kostki, czy płaska tylko tam gdzie są bramy garażu, a reszta ażurowa, czy wszystko ażurowe.

Nie wiem.

Bardziej chciałbym żeby było ażurowe z trawą w otworach, ale po kilku latach zacznie to się zasklepiać tą trawą. U teściów tego ażuru już zupełnie nie widać. Trzeba by zerwać darń żeby te płyty odsłonić. Jak temu przeciwdziałać, bo nawet jak otwory wypełni się kamyczkami to i tak zawsze po jakimś czasie coś zacznie tam rosnąć.

Chodzi o to żeby to było jak najbardziej bezobsługowe. Tylko wtedy wszystko trzeba by przykryć płaską kostką.

17741673663757713611890471535869.jpg

17741666787186733257882309809935.jpg

IMG_20260322_091724_643.jpg

Edytowane przez fred77

Napisano

Geokrata parkingowa, tam gdzie samochody wypełnienie żwirem, reszta trawa. Czysto, ładnie i ekologicznie.

Napisano

U mnie mam w 2 miejscach położony ażur zasypany grysem.

Czasem pojawiają się jakieś źdźbła trawy to to wyrywam.

Do położenia samemu. Prosta i przyjemna robota.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Tomo napisał:

U mnie mam w 2 miejscach położony ażur zasypany grysem.

Czasem pojawiają się jakieś źdźbła trawy to to wyrywam.

Do położenia samemu. Prosta i przyjemna robota.

Niestety sam tego nie będę robił, bo trzeba zrobić podbudowę i wybrać ziemię, którą trzeba wywieźć.

No i czas, bo nie chcę, żeby samochody stały na ulicy.

Napisano
4 minuty temu, deszczowyRoman napisał:

od kiedy plastik ekologiczny? po paru latach zaczyna dezintegrować

Plastik i plastik, loteria z jakością. Mam plastikowe pokrywę szamba z obramowaniem. Po 6 latach wyglądają tak samo jak przy zakupie. Podobnie kosz na śmieci. Stoi na powietrzu i daje radę. Z kolei nakładki na słupki ogrodzeniowe wyraźnie nie lubią słonecznego światła.

Napisano

28 minut temu, fred77 napisał:

Mam tak ułożone i odradzam. Wystarczy drobna nierówność i przy odśnieżaniu łopata blokuje się o kostkę wystającą na 1-2mm.

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał:

No właśnie.

Myślę nad wykończeniem podjazdu. Początkowo nie chciałem nic utwardzać, ale z czasem jednak staje się to kłopotliwe.

Czy wszystko wyłożyć jednym rodzajem płaskiej kostki, czy płaska tylko tam gdzie są bramy garażu, a reszta ażurowa, czy wszystko ażurowe.

Nie wiem.

Bardziej chciałbym żeby było ażurowe z trawą w otworach, ale po kilku latach zacznie to się zasklepiać tą trawą. U teściów tego ażuru już zupełnie nie widać. Trzeba by zerwać darń żeby te płyty odsłonić. Jak temu przeciwdziałać, bo nawet jak otwory wypełni się kamyczkami to i tak zawsze po jakimś czasie coś zacznie tam rosnąć.

Chodzi o to żeby to było jak najbardziej bezobsługowe. Tylko wtedy wszystko trzeba by przykryć płaską kostką.

Widzę, że wziałeś pracę do domu (hydrant).

Ażur jak mówisz, zarośnie. Tam gdzie będziesz jeździł pewnie nie, ale między kołami i w pozostałej części coś wyrośnie na pewno.

Między kostkami prędzej czy później też, ale zdecydowanie później.

Minusem jest to, że ażur ułożysz pewnie sam, do kostki przydałoby sie lepsze przygotowanie - piach, zagęszczarka.

Napisano
1 godzinę temu, gondoljerzy napisał:

Plastik i plastik, loteria z jakością. Mam plastikowe pokrywę szamba z obramowaniem. Po 6 latach wyglądają tak samo jak przy zakupie. Podobnie kosz na śmieci. Stoi na powietrzu i daje radę. Z kolei nakładki na słupki ogrodzeniowe wyraźnie nie lubią słonecznego światła.

Pokrywa szamba, kosz - produkowane z dobrego tworzywa z dodatkiem stabilizatora UV. Nakładki na słupki - ma być tanio, pewnie jakiś regranulat z niewiadomo czego. oki

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał:

Plastik w ziemii bez uv to faktycznie 500 lat i się rozpadnie zlosnik

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, gondoljerzy napisał:

Mam tak ułożone i odradzam. Wystarczy drobna nierówność i przy odśnieżaniu łopata blokuje się o kostkę wystającą na 1-2mm.

A ja mam teraz ułożoną taką wokół domu i przed wejściem i jestem zadowolony.

Dlatego m. in. taką rozważam.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, fosfor napisał:

Widzę, że wziałeś pracę do domu (hydrant).

Ażur jak mówisz, zarośnie. Tam gdzie będziesz jeździł pewnie nie, ale między kołami i w pozostałej części coś wyrośnie na pewno.

Między kostkami prędzej czy później też, ale zdecydowanie później.

Minusem jest to, że ażur ułożysz pewnie sam, do kostki przydałoby sie lepsze przygotowanie - piach, zagęszczarka.

No cóż, hydrant już tam był.

Nic nie będę robił sam, bo nie mam gdzie wywieść ziemi. Muszę pod całością wybrać grunt i zrobić podbudowę.

Najbardziej obawiam się tego zarastania ażuru. Dlatego mam taki dylemat.

Napisano

Adminów, To się chyba nadaje na Zrób to Sam 😁

Napisano
38 minut temu, fred77 napisał:

Najbardziej obawiam się tego zarastania ażuru. Dlatego mam taki dylemat.

Wybrać meter ziemi zalać beton i asfalt, żeby ani ździebełka zielonego nie było.

Planeta podziękuje. old

Napisano

Szyny kolejowe połóż.

Napisano
5 godzin temu, fred77 napisał:

No właśnie.

Nie wiem.

Ażur jeśli chcesz mieć kłopot, kostka jeśli chcesz mieć spokój 👍

Napisano
10 minut temu, ghost2255 napisał:

Szyny kolejowe połóż.

Szyny to drogo wyjdą i trochę źle się po nich autem jeździ ale używane podkłady kolejowe nasycone olejem kreozotowym dostanie w dobrej ceniejem

Napisano
2 godziny temu, fred77 napisał:

Może miałeś lepszych fachowców. U mnie w pierwszą zimę też wydawało się OK, a teraz już nie.

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał:

Ażur jeśli chcesz mieć kłopot

Dlaczego?

Azur woda wsiaknie, będzie zielono, zasypac zwirkiem i kamieniami to nie będzie tak roslo. Mniejsza ciezarowka przejedzie bez problemu

Napisano
9 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

Co za głupoty ..

9 godzin temu, fred77 napisał:

No właśnie.

Nie wiem.

Ja bym dał kostkę, najmniej upierdliwa. Łatwo się czyści i odścieża.

Jak już chcesz mieć trawę to tylko eko kratka, lekka łatwo się układa a jest trwała i trwarda.

Napisano

A czy nie bedzie czasem tak, ze cokolwiek doradza tu jako sensowne, to i tak zrobisz inaczej? hmm

Napisano
7 godzin temu, Josyp napisał:

A czy nie bedzie czasem tak, ze cokolwiek doradza tu jako sensowne, to i tak zrobisz inaczej? hmm

Dokładnie. Nie ma jak stara, dobre trylinka. Gdzieniegdzie leży jeszcze od komuny ).

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Dokładnie. Nie ma jak stara, dobre trylinka. Gdzieniegdzie leży jeszcze od komuny ).

Inżynier Tryliński wymyślił ją jeszcze przed wojną.

Może poszukać takich porządnych - przedwojennych.

Napisano
W dniu 22.03.2026 o 14:03, fred77 napisał:

Przez wiele lat mialem starobruk i kląłem na mech w fazkach, teraz mam gładką i w sumie to mógł zostać ten starobruk.

Mech też potrafi przerastać choć łatwiej się go czyści, ale za to strasznie ryją banię nawet minimalne krzywizny między kostkami.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 22.03.2026 o 09:22, fred77 napisał:

Fajnie umiejscowiony ten garaż, tak po amerykańsku. A skoro po amerykańsku to od razu mi się nasuwa myśl beton

image.png

Edytowane przez bielaPL

Napisano

Mi tam się podoba geokrata. I chyba to zastosuję u siebie.

Napisano
1 godzinę temu, tomeq77 napisał:

Mi tam się podoba geokrata. I chyba to zastosuję u siebie.

Jak dajesz na to trawę to co ma się nie podobać ?

Nikt tego od trawnika nie odróżni )

Napisano
28 minut temu, sherif napisał:

Nikt tego od trawnika nie odróżni )

I o to chodzi, broda, o to chodzi... )

Napisano
22 godziny temu, bielaPL napisał:

Fajnie umiejscowiony ten garaż, tak po amerykańsku. A skoro po amerykańsku to od razu mi się nasuwa myśl beton

image.png

Mi się max ten beton podoba, ale wyceny mnie zmroziły. Jak kiedyś będę miał dużo czasu to może sam sobie zrobię.

Napisano
32 minuty temu, bizz napisał:

Mi się max ten beton podoba, ale wyceny mnie zmroziły. Jak kiedyś będę miał dużo czasu to może sam sobie zrobię.

22 godziny temu, bielaPL napisał:

image.png

ale co w tym betonie jest takiego drogiego ? tzn robocizna czy to jakisik specjalny beton ?

ladnie to wyglada. sam bym chcial takie

Napisano
17 minut temu, marcin_szary napisał:

ale co w tym betonie jest takiego drogiego ? tzn robocizna czy to jakisik specjalny beton ?

Nie wiem. 110 m.kw. wycenili mi na 30 tyś, teren już utwardzony.

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał:

Wg AI powinno być ze 20k. Spory ten podjazd masz

Napisano

no ciekawe te ceny. oprocz jakiegos szczotkowania betonu i dylatacji typowych dla duzych powierzchni to nie wiem co tu takiego ....... drogocennego. Wiadome ze trzeba zazbroic, ale to sie jeszcze szybciej się robi niz kostke ........ wyglada na dodatkowa oplate za piekny wyglad hmm

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

Wg AI powinno być ze 20k. Spory ten podjazd masz

Sam podjazd ma jakieś 50, pozostałe to miejsce postojowe na osobówkę i kampera.

Napisano
2 godziny temu, marcin_szary napisał:

Do czasu jak trzeba będzie to przekopać ).

Napisano
4 godziny temu, bizz napisał:

Ale sama robocizna czy z betonem? Bo kostkę brukarze liczą robotę z materiałem w sensie podbudowy (bez kostki) kolo 150-200/m2. Plus do tego 30zl za metr obrzeża.

Aczkolwiek tak jak @sherif pisze, trzeba dobrze zrobic i przemyslec infrastruktury podziemne bo rozebrac tego nie ma jak.

A wszystkiego nieprzewidzisz tak jak np u mnie gdzie po 5 lat za darmo mi pompe ciepla postawili ale nie mam miejsca przy budynku więc trzeba było wyjść przez kostkę jakies 3m. Kucie 3 m w takim betonie byłoby interesujące. A tak kostka out, wykop, kostka in i po temacie.

Napisano
W dniu 22.03.2026 o 09:22, fred77 napisał:

No właśnie.

Nie wiem.

Mam w rodzinny domu płyty ażurowe te betonowe takie 2 paski żeby auto wjechało.

Jako ze w tym miejscu już nikt nie staje a płyty zostały to zarosły trawa bo w dziurki była po prostu ziemia wsypana.

ALE! nadal można tam bez problemu wjechać nie zapadając się w błocie po deszczu, więc swoją rolę spełniają tylko ich praktycznie nie widać.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

Do czasu jak trzeba będzie to przekopać ).

Po co beton przekopywać? phi

Jak naszłaby potrzeba to już wolałbym przecisk zrobić.

Napisano
17 godzin temu, Chalek napisał:

Ale sama robocizna czy z betonem? Bo kostkę brukarze liczą robotę z materiałem w sensie podbudowy (bez kostki) kolo 150-200/m2. Plus do tego 30zl za metr obrzeża.

Aczkolwiek tak jak @sherif pisze, trzeba dobrze zrobic i przemyslec infrastruktury podziemne bo rozebrac tego nie ma jak.

A wszystkiego nieprzewidzisz tak jak np u mnie gdzie po 5 lat za darmo mi pompe ciepla postawili ale nie mam miejsca przy budynku więc trzeba było wyjść przez kostkę jakies 3m. Kucie 3 m w takim betonie byłoby interesujące. A tak kostka out, wykop, kostka in i po temacie.

U mnie nie ma żadnej infrastruktury i raczej już żadnej nie będzie, a już na pewno nie w miejscu gdzie chcę podjazd.

Na razie sobie zaplanowałem, że w wolnej chwili w ramach relaksu zrobię sobie prostokątny chodniczek z betonu, sam. Zobaczę jak mi to wyjdzie i najwyżej polecę cały podjazd. Samo utwardzenie ponowne i podsypanie kamienia już zamówiłem, wraz z rozszerzeniem na całość tak jak to widzę. Kilkanaście lat był kamień to i kolejny rok wytrzyma.

Napisano
W dniu 27.03.2026 o 14:38, marcin_szary napisał:

no ciekawe te ceny. oprocz jakiegos szczotkowania betonu i dylatacji typowych dla duzych powierzchni to nie wiem co tu takiego ....... drogocennego. Wiadome ze trzeba zazbroic, ale to sie jeszcze szybciej się robi niz kostke ........ wyglada na dodatkowa oplate za piekny wyglad hmm

Liczac 10cm grubości to wychodzi 11m3 jakies b25 w8 czyli 4400.mozna wziąć sama gruszke bez pompy to wyjdź taniej.

Albo wziac ekipe od posadzek. Do 10cm biora 45 do 50 zl. Za m2

Napisano

tylko jak wylac taki podjazd z betonu jak to ma spadek ??? przeciez to splynie w stanie cieklym...

Napisano
5 godzin temu, PawelWaw napisał:

tylko jak wylac taki podjazd z betonu jak to ma spadek ??? przeciez to splynie w stanie cieklym...

Nie spłynie, nie robisz ciekłego. Schody też się wylewa ;)

Napisano
20 godzin temu, PawelWaw napisał:

Widać fachowca rotfl2

A wiesz, że wylewa się skośne dachy ? Czasami nawet do 45 stopni ?

Napisano
W dniu 28.03.2026 o 12:57, bizz napisał:

U mnie nie ma żadnej infrastruktury i raczej już żadnej nie będzie, a już na pewno nie w miejscu gdzie chcę podjazd.

Na razie sobie zaplanowałem, że w wolnej chwili w ramach relaksu zrobię sobie prostokątny chodniczek z betonu, sam. Zobaczę jak mi to wyjdzie i najwyżej polecę cały podjazd. Samo utwardzenie ponowne i podsypanie kamienia już zamówiłem, wraz z rozszerzeniem na całość tak jak to widzę. Kilkanaście lat był kamień to i kolejny rok wytrzyma.

Ja nie wiem z jakiej mieszanki oni te chodniki w US robią, że wytrzymują mrozy, sole, upadły, itp.

Mój dziadek dekady temu też sam takie płyty wylewał, ale oprócz cementu, żwiru i wody niczego więcej nie dodawał. Pamiętam, że kilka lat wystarczyło, żeby się to wszystko zaczęło kruszyć w cholerę. Zakładam, że to kwestia jakichś dodatków…

Napisano
1 godzinę temu, luccass napisał:

Ja nie wiem z jakiej mieszanki oni te chodniki w US robią, że wytrzymują mrozy, sole, upadły, itp.

Mój dziadek dekady temu też sam takie płyty wylewał, ale oprócz cementu, żwiru i wody niczego więcej nie dodawał. Pamiętam, że kilka lat wystarczyło, żeby się to wszystko zaczęło kruszyć w cholerę. Zakładam, że to kwestia jakichś dodatków…

Albo kwestia samego cementu i jego proporcji. Też taki podjazd był u dziadka, popękany i nierówny, czasami płaty odchodziły.

Napisano
3 godziny temu, luccass napisał:

Raczej kwestia dobrego materiału.

Twój dziadek (podobnie jak i mój) używał wyłącznie cementu i piasku (zamiast żwiru).

Mieszane to było w betoniarce i wylewane często zbyt płynne (żeby wygodnie rozprowadzić).