Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Co rusz pokazuje się info w różnych mediach, że od czerwca obowiązkowe wyposażenie ma obejmować apteczkę.

Macie już?

Gdzie, za ile?

Napisano
25 minut temu, ZUBERTO napisał:

Od zawsze.

Osobiście mam od zawsze, niemniej w Polsce nie była i póki co nie jest obowiązkowa.

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał:

U mnie żona kompletuje. Kiedyś przydała się. Dziewczyna wywróciła się na rowerze i udzielimy jej pierwszej pomocy. Przemycie ran, opatrunki. 👍

Nie ma co kombinować - do samochodu zgodną z DIN 13164 (może być i + - ogólnie w Europie przyjęte jako pewien standard apteczek). Jest co potrzeba i jednocześnie nie ma tego, co osoby bez doświaedczenie mogłyby użyć w sposób, który by innym zaszkodził. W standardzie nie ma nic do przemywania ran - to może być niebezpieczne w rękach osób niewykwalifikowanych.

Napisano
8 minut temu, futrzak napisał:

Nie ma co kombinować - do samochodu zgodną z DIN 13164 (może być i + - ogólnie w Europie przyjęte jako pewien standard apteczek). Jest co potrzeba i jednocześnie nie ma tego, co osoby bez doświaedczenie mogłyby użyć w sposób, który by innym zaszkodził. W standardzie nie ma nic do przemywania ran - to może być niebezpieczne w rękach osób niewykwalifikowanych.

Moja jest wykwalifikowana )

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał:

Moja jest wykwalifikowana )

Ok, piszę ogólnie. Mam nadzieję, że nikt nie wymyśli jakichs durnot w tej materii, skoro w Europie mamy przyjęty pewien standard apteczek. O ile obowiązek wprowadzą.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, futrzak napisał:

Ok, piszę ogólnie. Mam nadzieję, że nikt nie wymyśli jakichs durnot w tej materii, skoro w Europie mamy przyjęty pewien standard apteczek. O ile obowiązek wprowadzą.

No właśnie trąbią że niby od czerwca (czyli można powiedzieć że już) ba być to ponownie wyposażenie obowiązkowe. Oczywiście wystarczę taka z norma din wspominana wcześniej. Ważne, musi być cała w dacie ważności. Jeden element po terminie i uznana ma być za brak a to ma niby być mandat.

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał:

Ważne, musi być cała w dacie ważności. Jeden element po terminie i uznana ma być za brak a to ma niby być mandat.

Bedzie kolejny martwy przepis i tyle...

A apteczke warto miec w aucie, niezaleznie od tego czy jest wymagana czy nie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
56 minut temu, Maciej__ napisał:

Bedzie kolejny martwy przepis i tyle...

A apteczke warto miec w aucie, niezaleznie od tego czy jest wymagana czy nie.

I jednak pilnować terminów ważności. By nie skończyło się jak z gaśnicami.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

A co takiego może się przeterminowac w apteczce?

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał:

Syf robi się. Bałbym się dotknąć rany czymś, co leżało w samochodzie kilka lat.

Bez przesady - to czym dotykasz ran jest w opakowaniach sterylnych, a akcja na drodze to nie operacja na otwartym mózgu. Leków tam nie ma, płynów również. Ewentualną sól fizjologiczna sie nie psuje i podajesz tego dożylnie.

Napisano
41 minut temu, rwIcIk napisał:

Tam nie ma co się zepsuć, a te "gaśnice" to sobie można...

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Jak jest zapakowane fabrycznie, to co by sie mialo stac?

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

A jakie to ma znaczenie w świetle przepisów?

Napisano
15 minut temu, WaWeR napisał:

A jakie to ma znaczenie w świetle przepisów?

Mozesz przytoczyć te przepisy?

Napisano
15 godzin temu, WaWeR napisał:

Co rusz pokazuje się info w różnych mediach, że od czerwca obowiązkowe wyposażenie ma obejmować apteczkę.

Macie już?

Gdzie, za ile?

Od zawsze, pierwsze co robię to wsadzam do nowego auta apteczkę i pilnuję żeby była w zasięgu. Przydała się wielokrotnie - co prawda nigdy w sytuacji związanej z samą podróżą pojazdem ale i tak warto ją mieć pod ręką. Kupuję zwykle gotowca, raczej nie zestaw podstawowy tylko trochę rozbudowany ale też bez przesady żeby nie była za duża.

ok

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ja często dokładam na własną rękę podstawowy zestaw leków. Ciekawe czy dostanę mandat jeśli któryś z nich się przeterminuje.

hehe

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Maciej__ napisał:

Mozesz przytoczyć te przepisy?

Od początku pisze że to ma wejść od czerwca. Mamy jeszcze ciagle maj.

Natomiast krąży info że termin ważności/przydatności ma być ważnym kryterium w spełnianiu lub nie obowiązku posiadania.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Wsz linie tego typu rzeczy mają termin przydatności. Medycy pilnują, by swoich walizkach nie mieć przeterminowanych. Kontrole tego pilnują

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał:

Od początku pisze że to ma wejść od czerwca. Mamy jeszcze ciagle maj.

Natomiast krąży info że termin ważności/przydatności ma być ważnym kryterium w spełnianiu lub nie obowiązku posiadania.

No tak jak ma wejsc od czerwca, to chyba powinno byc juz wiadomo w jakiej formie nie_wiem

Ja apteczke w autach mam od zawsze, bo do tego nie potrzeba przepisow, tylko zdrowy rozsadek.

Przy czym na pewno nie bede jej co chwile wymienial, zeby termin przydatnosci sie zgadzal facepalm

Najwyzej zaryzykuje mandat, chociaz ostatnia kontrole mialem jakies 20 lat temu hehe

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Wsz linie tego typu rzeczy mają termin przydatności. Medycy pilnują, by swoich walizkach nie mieć przeterminowanych. Kontrole tego pilnują

Medycy to inna bajka, maja swoje procedury i musza sie ich trzymac...

Co wielkiego moze sie stac z gaza jak bedzie np rok po terminie?

NIe trzymam aut po 10-15 lat, wiec jak kupie raz to mam na caly okres eksploatacji.

Napisano
  • Autor

@Maciej__

Idąc tym tokiem to od czasu jak mam prawko czyli jakieś. 35 lat, nie miałem potrzeby użycia apteczki ani razu.

Czyli równie dobrze mógłbym wozić ze sobą te którą kupiłem / zabrałem ze swojego pierwszego auta ( bo wtedy była obowiązkowa) Co tam że wszystko przeterminowane, przecież mam.

Pytanie jednak było inne.

Napisano

Ja nie miałem w aucie trójkąta, więc od razu kupiłem zestaw trójkąt, gaśnica i apteczka zgodna z tą normą DIN. Nawet jak nie wprowadzą wymogu to warto mieć.

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał:

Jak to co? Swego czasu modne było dodawanie gumek do apteczki samochodowej zlosnik.

Napisano

Prawie 20 lat temu poznałem maniaka ratunkowego, miał prywatną apteczkę w aucie skonfigurowaną za około 1000zł...

Napisano
14 godzin temu, OPAL napisał:

Ja nie miałem w aucie trójkąta, więc od razu kupiłem zestaw trójkąt, gaśnica i apteczka zgodna z tą normą DIN. Nawet jak nie wprowadzą wymogu to warto mieć.

Taka ciekawostka: w Hiszpanii musisz mieć dwa trójkąty. I kolejna ciekawostka - okazało się, że Jaguar do nowych aut daje dwa trójkąty w całej Europie. Są we wspólnym pokrowcu.

ok

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

Taka ciekawostka: w Hiszpanii musisz mieć dwa trójkąty. I kolejna ciekawostka - okazało się, że Jaguar do nowych aut daje dwa trójkąty w całej Europie. Są we wspólnym pokrowcu.

ok

Od stycznia 2026, w Hiszpanii nie ma juz trojkatow, tylko lampka ostrzegawcza V16 ;)

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,32502891,ten-przepis-wszedl-juz-w-zycie-i-niemalo-kosztowal-czy-nowe.html

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Od stycznia 2026, w Hiszpanii nie ma juz trojkatow, tylko lampka ostrzegawcza V16 ;)

https://moto.pl/MotoPL/7,88389,32502891,ten-przepis-wszedl-juz-w-zycie-i-niemalo-kosztowal-czy-nowe.html

Oooo, nie wiedziałem. A być może będę się w tym roku tam wybierał. Dzięki za info.

ok

EDIT: Doczytałem, że nie muszę tego mieć.

zlosnik

Edytowane przez Ryb

Napisano
W dniu 23.05.2026 o 22:48, futrzak napisał:

Nie ma co kombinować - do samochodu zgodną z DIN

Nie będą nam w obcych językach old żadne Tuskonormy hehe

Napisano

A to nie były jakies clickbaitowe nagłówki w stylu portalu WRC, który kiedyś był o rajdach a potem stał się ściekiem Wrzucamy Różne Ciekawostki.

Np. kierowco uważaj, od czerwca grozi Ci mandat ...

A w tresci, że dotyczy kierowców w [tu wstaw kraj, który nie jest Polską]

Napisano
57 minut temu, Filipfm napisał:

A to nie były jakies clickbaitowe nagłówki w stylu portalu WRC, który kiedyś był o rajdach a potem stał się ściekiem Wrzucamy Różne Ciekawostki.

Np. kierowco uważaj, od czerwca grozi Ci mandat ...

A w tresci, że dotyczy kierowców w [tu wstaw kraj, który nie jest Polską]

No, ja też lubię tytuły w stylu "UWAGA! Od lipca zaczną za to wystawiać kierowcom mandaty!", a w treści, że dotyczy kierowców ciężarówek w Azerbejdżanie nieposiadających świateł obrysowych naczepy.

rotfl2

Napisano

Od kiedy to faktycznie wchodzi? Mówią i piszą, że "od czerwca", ale nawet artykuły z końca maja wspominają o "konsultacjach".

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Oooo, nie wiedziałem. A być może będę się w tym roku tam wybierał. Dzięki za info.

ok

EDIT: Doczytałem, że nie muszę tego mieć.

zlosnik

Teoretycznie nigdzie nie musisz mieć na wyposażeniu nic innego, niż wymagane w kraju rejestracji auta (Konwencja Wiedeńska). Tak samo jak jadąc do Hiszpanii nie musisz mieć hiszpańskiego prawa jazdy.

Napisano
6 minut temu, OPAL napisał:

Teoretycznie nigdzie nie musisz mieć na wyposażeniu nic innego, niż wymagane w kraju rejestracji auta (Konwencja Wiedeńska). Tak samo jak jadąc do Hiszpanii nie musisz mieć hiszpańskiego prawa jazdy.

Dobra, wiemy wszyscy że konwencja jedno a życie to co innego. Nie musisz konkretnego wyposażenia mieć jeśli auto jest spoza danego kraju (np. kamizelek czy dwóch trójkątów) ale w razie wypadku musisz go użyć - i wtedy dostajesz mandat. Bo to już wynika z innych przepisów. Podobnie jak np. posiadanie jednorazowego alkomatu we Francji - bo to nie ma być wyposażenie auta lecz obowiązek kierowcy. Więc jeśli nic się nieprzewidzianego nie wydarzy to przy kontroli nie mogą Cię ukarać ale jeśli dojdzie do jakiejś awarii to masz problem. Więc ja bym dla świętego spokoju taką lampę kupił, gdyby nie kosztowała 250zł. Aż tak często do Hiszpanii nie jeżdżę żeby to miało sens.

Napisano
2 godziny temu, fosfor napisał:

Od kiedy to faktycznie wchodzi? Mówią i piszą, że "od czerwca", ale nawet artykuły z końca maja wspominają o "konsultacjach".

3 czerwca br. wchodzi nowelizacja Kodeksu drogowego, ktora jednak nie ma znaczenia dla tematu apteczek.

Do końca czerwca trwają konsultacje Rozporzadzenia MI, które wprowadzi obowiazek wyposazenia osobowek w apteczkę.

Ktoś błędnie połaczył te tematy i stąd problem.

Nie bedzie obowiazku od czerwca chocby z tego powodu, że ludzie wykupiliby wszystko co jest na rynku. Także spokojnie. Niemniej kto nie ma, może już powoli ruszać do sklepu. oki

Źródła chetni znajdą wpisujac odpowiednie hasła w popularne wyszukiwarki. phi

Napisano
27 minut temu, DamU napisał:

3 czerwca br. wchodzi nowelizacja Kodeksu drogowego, ktora jednak nie ma znaczenia dla tematu apteczek.

Do końca czerwca trwają konsultacje Rozporzadzenia MI, które wprowadzi obowiazek wyposazenia osobowek w apteczkę.

Ktoś błędnie połaczył te tematy i stąd problem.

Nie bedzie obowiazku od czerwca chocby z tego powodu, że ludzie wykupiliby wszystko co jest na rynku. Także spokojnie. Niemniej kto nie ma, może już powoli ruszać do sklepu. oki

Źródła chetni znajdą wpisujac odpowiednie hasła w popularne wyszukiwarki. phi

Sezon ogórkowy, a nie błędne łączenie tematów. W innym miejscu znajdziesz kolejne bredzenie o zmianach w obowiązkowych badaniach technicznych - teraz podobno max 600zl za badanie po czasie. Za to jest oczywiście winna EUrotfl2

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Ryb napisał:

Więc ja bym dla świętego spokoju taką lampę kupił, gdyby nie kosztowała 250zł. Aż tak często do Hiszpanii nie jeżdżę żeby to miało sens.

Na szczęście na szybko szukając kosztuje ~70zł

Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał:

Na szczęście na szybko szukając kosztuje ~70zł

Sprawdź czy na pewno piszesz o lampie z wbudowanym GPSem i kartą SIM, łączącej się z tym ichnym systemem ratunkowym. Bo w tej cenie to są lampy bez GPSu i bez karty SIM.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Ryb napisał:

Sprawdź czy na pewno piszesz o lampie z wbudowanym GPSem i kartą SIM, łączącej się z tym ichnym systemem ratunkowym. Bo w tej cenie to są lampy bez GPSu i bez karty SIM.

A to lokalizator i SIM są obowiązkiem w tego typu lampie?

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał:

W Hiszpanii tak

Napisano
W dniu 24.05.2026 o 07:29, rwIcIk napisał:

Sprawdziłem dziś apteczkę kupioną z rok temu, ktorej nigdy nie rozpakowałem z folii.

Wtedy dałem za nią chyba całe zabójcze 14zł.

Jest zgodna z DIN13164 i na opakowaniu ma podany termin ważności na maseczkę, jakieś opatrunki i coś tam jeszcze do 03.2030r.

Wychodzi na to, że ważność tych rzeczy to minimum 5 lat.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, janusz napisał:

W Hiszpanii tak

Dla aut tam nie zarejestrowanych?

Napisano
2 godziny temu, WaWeR napisał:

W Hiszpanii tak.

Napisano
27 minut temu, WaWeR napisał:

Dla aut tam nie zarejestrowanych?

No właśnie nie, więc dlatego nie kupuję. Wszystko jest wyżej.

Napisano
W dniu 25.05.2026 o 17:57, OPAL napisał:

A w praktyce policja niemiecka sprawdza kamizelkę, apteczkę i trójkąt. Nawet po polsku nauczyli się wymawiać. Nie interesuje ich, że w Polsce apteczka nie jest wymagana bo "jesteśmy w Niemczech". Za to nie bardzo wnikają co jest w tej apteczce.

Napisano
2 godziny temu, Citric napisał:

A w praktyce policja niemiecka sprawdza kamizelkę, apteczkę i trójkąt. Nawet po polsku nauczyli się wymawiać. Nie interesuje ich, że w Polsce apteczka nie jest wymagana bo "jesteśmy w Niemczech". Za to nie bardzo wnikają co jest w tej apteczce.

A słowa "konwencja wiedeńska" też się nauczyli wymawiać czy trzeba ich dopiero uczyć?

Napisano
W dniu 24.05.2026 o 07:16, rwIcIk napisał:

Plaster, husta i nożyczki mają być sprawne. Jak pan chce to pan przetestuje, ale potem musi pan odkupić hehe

Jedyne, do czego przez lata potrzebowałem apteczki, to opatrywanie ran po ugryzieniach, ale do tego trzeba czegoś więcej, niż suchego opatrunku.

Napisano
W dniu 25.05.2026 o 08:52, Maciej__ napisał:

Od stycznia 2026, w Hiszpanii nie ma juz trojkatow, tylko lampka ostrzegawcza

Wystaw sobie taką lampę gdzieś przed zakrętem albo na ostrym wzniesieniu phi