Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wybor silnika jest trudny czy latwy?

Featured Replies

Napisano

Wybieramy model samochodu, ktory sie nam podoba i chcemy go miec. Pan w salonie domaga sie odpowiedzi na pytanie czy 1.4 czy 1.6. Nie macie z tym nigdy problemu?

Postanowilem glosno pozastanawiac sie jaki naped wybrac do samochodu, na ktory jestem stazany...bo np. podoba sie zonie. zlosnik.gif

Alfabetycznie. Dzis Alfa i BMW.

MiTo. Auto raczej do miasta i na pokaz wiec nie wypada miec diesla, a przy miejskich przebiegach sie nawet nie oplaca. MultiAir jest polsrodkiem czy nawet "cwiercsrodkiem" w walce z niedoskonalosciami rozrzadu wiec zadna rewelacja. Odpada. Pozostaje 1.4 16v - 78 KM i uturbiony o mocy x2. Doplata 17.000 zl. Warto? Mysle, ze wlasciciel Alfy da kazde pieniadze, zeby nie przegrac "kontesta" z Lanosem.

MiTo biore z 1.4 TB 16v 155 KM.

147. Juz wychodzi z produkcji i oferta coraz skromniejsza. Biore...co jest. biglaugh.gif

159. Wybor silnikow jak w miesnym przed swietami. 3 benzyny, 3 ropniaki. Taka limuzyna juz mozna jechac w trase wiec diesel ma sens. Ale do cholery! To Alfa Romeo! Bym sie brzydzil dotknac ten sam pistolet na stacji, ktory macal wlascicel Passata TDI. Zobaczmy w benzynach. Kusi V6 3.2 JTS, ale masa...1630 kg nie kojarzy sie z lekka, wloska kuchnia. Zostaje stary 1.8 kontra nowy 1.7, ale z dmuchawa. Moze 1.8 jednak...taki sprawdzony, ale przeciez i tak cale auto sie sypnie wiec silnik mnie nie zbawi. cool.gif

Biore 200-konna Alfe 159 1.7 TBi 16v.

BMW serii 1. Nie wiem dlaczego, ale kiedy wyobrazam sobie potencjalnego wlasciciela "jedynki" to mam przed oczami dlugie wlosy i biust. zlosnik.gif Wiec gdybym takowe posiadal, ceche najwazniejsza dla BMW (RWD) mialbym w cenie. Po co inwestowac wiec w moc? niewiem.gif

Biore 116d - 115 KM i nie Bede Mial Wydatkow na paliwo. tongue.gif

BMW serii 3. To jest fenomen bo wybor przyprawia o zawrot glowy. Silnikow jest 12!!! A ja wiem od poczatku, ze silnik moze byc tylko jeden. Benzynowy, wolnossacy, rzedowy, 6-cylindrowy. Nie kusi mnie nic innego.

Biore 330i - 272 KM @ 6700 obr. serce.gif

BMW serii 5. Pomyslicie, ze tez...530i. Nie. 5-ka traci sportowy klimat 3-ki i mozna bez wstydu zapytac taksowkarza w E200CDI "ile ci pali". Zeby nie wyjsc na frajera trzeba miec cos konkurencyjnego. Np. spalajace na trasie 4,3 litra 520d - 177 KM. Doplata do kolejnych dwoch cylindrow wynoszaca 37 tys. zl jest albo chora, albo mowi, ze to nie ta klasa i bierz 7-er, a przede wszystkim nie to paliwo.

Ja biore 520d.

BMW serii 7. Wybor jest arcy ciekawy. R6, V8 i V12. V12 to Big Mac, V8 jest jak papieskie kremowki w Wadowicach (pieczone w Krakowie), a R6 to uzupelnienie ducha trojki, ktory jest z najnowszej siodemce. To po prostu cieple buraczki u tasciowej. biglaugh.gifserce.gif

Biore 740i - 326 KM biturbo.

c.d.n.

Napisano

Nie wiem kompletnie co chciałeś pokazać, ale dziwnie piszesz zlosnik.gif.

A wstawki o lanosie i passacie TDI jakoś mnie nie rozbawiły skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem kompletnie co chciałeś pokazać, ale dziwnie piszesz .

> A wstawki o lanosie i passacie TDI jakoś mnie nie rozbawiły

a juz myslalem,ze ze mna cos nie tak, bo nie zczaiłem wink.gif

Napisano

rozumiem, że drzemałeś i miałeś przyjemny sen grinser006.gif

bo jeśli nie, to musisz mieć masę pieniędzy do myślenia w kategoriach TYLKO i wyłącznie- "podoba mi się to kupię taki"

niestety dla mnie wybór silnika jest trudniejszy i obwarowany wieloma ograniczeniami sprowadzającymi się do prostego:

co jest JESZCZE przyjemne w użytkowaniu, a na co JUŻ mogę sobie pozwolić wink.gif

Napisano

> Wybieramy model samochodu, ktory sie nam podoba i chcemy go miec. Pan

> w salonie domaga sie odpowiedzi na pytanie czy 1.4 czy 1.6. Nie

> macie z tym nigdy problemu?

(ciach)

Trudne do uwierzenia, ale wybierałbym tak jak Ty, z jednym małym wyjątkiem.

W Alfie wziąłbym ten V6 benzynowy lub 2.4 diesel ok.gif

Powód ? To auto i tak waży 1600kg, obojętnie jaki silnik do niego wsadzisz zlosnik.gif

Napisano

> moze czas poluznic gumke?

następny zlosnik.gif

urwała mi się gumka w majtkach i jest dość luźno, wiec nie wiem ocb zlosnik.gifbiglaugh.gif

Napisano

nie... pytam do którego można zamontować gaz ok.gif

Napisano

Ja do tej pory nie miałem takich dylematów ... bo pomimo, że chciałem większy, stać mnie było na mniejszy silnik zlosnik.gif

Były używki po których miałem dość takowych i przyszedł czas na nowe auto - padło na CC z najmniejszym silnikiem 700, za to czerwony z pakietem I - na tyle starczyło gotówki ... potem okazało się, że trzeba było jeździć z pedałem gazu w podłodze, aby w ogóle drogi ubywało.

Przyszły czasy, że dziecko w drodze wymusiło powiększenie gabarytów auta i wybór prosty: Astra Classic z potężnym bagażnikiem. Za to wersja Base w kolorze podstawowym i silnikiem 1.4 60KM. Tutaj trzeba było balansować ciałem przy manewrach wyprzedzania.

Więc jak już kupowałem następne, to wybór padł oczywiście na wersję START z dołu cennika, ale już z silnikiem 1.6. Kasy starczyło na 8 zaworów w głowicy i moc 84KM. To już nawet jako tako jeździło. Ale nadal paru koników brakowało.

Spełnieniem marzeń co do wypasu i 1.6 z 16V było Lacetti - większy silnik, z klimą na pokładzie, ale marki Chevrolet - kompakt, wtedy 20kzł tańszy od Octavii w podobnym wypasie. Niby jeździ, ale załadowanym, z włączoną klimą nie poszaleje.

Teraz obiecuję sobie, że następny będzie 1.8 wolnossący albo przynajmniej 1.4 z turbiną ... a chciałoby się 1.8T ... tyle, że żal wydać kupę szmalu na jeździdło, które po 3 latach straci prawie połowę swojej wartości zlosnik.gif

Napisano

Ja tylko trochę OT, zawsze lubiłem czytać Twoje raporty sprzedazowe kilka lat temu, pisałes własnie w takim stylu jak powyżej, później zniknąłeś, więc fajnie że jesteś, miło się czyta wink.gif

Pozdro

Napisano

Na większości gokartow jakie przedstawiles się nie znam, ale BMW 5 tylko 550.

Napisano

> (ciach)

> Trudne do uwierzenia, ale wybierałbym tak jak Ty, z jednym małym

> wyjątkiem.

> W Alfie wziąłbym ten V6 benzynowy lub 2.4 diesel

> Powód ? To auto i tak waży 1600kg, obojętnie jaki silnik do niego

> wsadzisz

No właśnie nie :

3,2 : 1740kg (manual, bo automat jeszcze więcej 1775kg!)

1750TBi: 1430kg (również manual)

2,2 JTS: 1490kg

310kg różnicy to sporo raczej.

Napisano
  • Autor

Dzis Audi. Dlaczego myslalem, ze jest po BMW? niewiem.gifzakrecony.gif

A3. Naprawde jest trudno cos wybrac. Az mysle czy nie powiedziec S3 na odczepnego. Ale nie, spokojnie. Patrzmy na klientow. Kompaktowe Audi ma poprzeczny silnik wiec nie bedzie swietokradztwo jak nie bedzie quattro. Chociaz 4x4 ulatwilby wybor. Najpewniej bym sie czul w antycznym 1.6 - 102 KM, ale nie po to sie kupuje Audi.

Biore 1.9 TDI...poki jeszcze jest.

A4. Czy tylko ja mam wrazenie, ze od lat w tym modelu nie ma naprawde dobrego silnika? Sam mam B5 1.8 20v. Jak na swoja teorie w praktyce jest kiepsciutki. Ale jaki mam wybor? 8-zaworowe 1.6, to samo co mam z turbo, V6 na pasek? Kazde BMW i kazdy Mercedes ma lepszy agregat. Zatem wszystko konczy sie na TDI. Na 4-cylindrowym TDI. Ale koniec o zabytkach. Teraz mamy TFSI, FSI, TDI CR. Dla mnie kazdy ten silnik jest niepewny. Pewne jest, ze biore quattro. No to najtansze.

Biore 1.8 TFSI quattro 160 KM.

A6. Tu jest juz naprawde zle. Brak quattro w malych silnikach. Trudno. Jesli sie decydujemy na klase wyzsza, wyzszy musi byc i motor. Tu trzeba byc bezkompromisowym.

4.2 FSI 350 KM i koniecznie pakiet OC/AC gratis! zlosnik.gif

A8. Jedna benzyna, jeden diesel, kazdy ma quattro, zyc nie umierac. Czy kogos razi klekoczace Audi? Nie. Czy kierowcy Audi brzydza sie plam od ropy? Nie. Czy Alu8 musi ryczec jak rasowe V8? Nie.

Biore 4.2 FSI 372 KM. 270751858-jezyk.gif

c.d.n. (w nastepnym odcinku: Chevy)

Napisano

> nie... pytam do którego można zamontować gaz

hehe.gif dobre hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> niestety dla mnie wybór silnika jest trudniejszy i obwarowany wieloma

> ograniczeniami sprowadzającymi się do prostego:

> co jest JESZCZE przyjemne w użytkowaniu, a na co JUŻ mogę sobie

> pozwolić

Wlasnie o tym pisze. Problem, ze na razie sa niewlasciwe marki. Chodzi o to, zeby silnik pasowal do calego auta, a cale auto do wlasciciela.

Napisano

lubisz pisać to pisz...ale ja w tym sensu nie widzę...

Napisano
  • Autor

> Trudne do uwierzenia, ale wybierałbym tak jak Ty

Trudne...? niewiem.gifhehe.gif

> W Alfie wziąłbym ten V6 benzynowy lub 2.4 diesel

A widzisz! Czyli nie ma wyjatku bo mnie kusi V6 i podoba sie ekonomia diesla. TBi jest kompromisem, ale co do masy to nie masz racji.

Napisano
  • Autor

> Teraz obiecuję sobie, że następny będzie 1.8 wolnossący albo

> przynajmniej 1.4 z turbiną ... a chciałoby się 1.8T ... tyle, że

> żal wydać kupę szmalu na jeździdło, które po 3 latach straci

> prawie połowę swojej wartości

Rozumiem Cie...matematycznie, ale naprawde dobry i odpowiedni silnik powoduje, ze auto w oczach wlasciciela nie traci na wartosci. Jesli jednak pada Ci dwumasa, cewki, wtryski, przeplywomierze, turbo i inne failury to jest zal.

Napisano

Fajne zestawienie, fajnie się czyta. Pisz dalej bo do F(Fiat) jeszcze daleka droga. Pozdrawiam.

Napisano

> żal wydać kupę szmalu na jeździdło, które po 3 latach straci

> prawie połowę swojej wartości

To zalezy od podejścia. Ja kupuję zawsze nowe auto ale na znacznie dłużej niz 3 lata-wtedy utrata wartości nie jest bolesna.

Napisano
  • Autor

> Na większości gokartow jakie przedstawiles się nie znam, ale BMW 5

> tylko 550.

Amerykanska gigantomania. zlosnik.gif Powiem Ci krotko dlaczego mowie "nie" 550-ce. Jest to V8, a firmowy twor BMW to R6. Wiec place wiecej o okolo 80 tys. zl za to, ze trace wyjatkowosc, oryginalnosc i ducha BMW. Bez sensu.

Na amerykanskie realia trzeba kupic 530i i cieszyc sie tym, ze nie masz nic wspolnego z jakims SRT8 jadacym obok.

Napisano

> No właśnie nie :

> 3,2 : 1740kg (manual, bo automat jeszcze więcej 1775kg!)

> 1750TBi: 1430kg (również manual)

> 2,2 JTS: 1490kg

> 310kg różnicy to sporo raczej.

Widzisz. To są dane fabryczne zlosnik.gif

A ja kiedyś dawno temu dawałem zdjęcie z Auto-Świata.

W AŚ ważą te auta.

1.9JTD ważył ponad 1600kg zlosnik.gif

Ten wątek

279250526-alfa.jpg

Napisano

> A widzisz! Czyli nie ma wyjatku bo mnie kusi V6 i podoba sie ekonomia

> diesla. TBi jest kompromisem, ale co do masy to nie masz racji.

A widzisz jednak mam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W przypadku volkswagenowatych wybór prosty - 1,8 turbo, 1,9 TDI

No super extra, ale 1.8T ostal sie tylko w Octavii i Exeo, a 1.9 TDI przezywa pozna jesien zycia. W zamian mamy 1.8 TFSI, 1.6 TDI i 2.0 TDI. oslabiony.gif

> ale jest nowy konik podobno wart uwagi: 1.4 turbo w różnych konfiguracjach

Uwagi wart niewatpliwie, ale czy kupna wart? niewiem.gif

Napisano

> A6. Tu jest juz naprawde zle. Brak quattro w malych silnikach.

> Trudno. Jesli sie decydujemy na klase wyzsza, wyzszy musi byc i

> motor. Tu trzeba byc bezkompromisowym.

> 4.2 FSI 350 KM i koniecznie pakiet OC/AC gratis!

> A8. Jedna benzyna, jeden diesel, kazdy ma quattro, zyc nie umierac.

> Czy kogos razi klekoczace Audi? Nie. Czy kierowcy Audi brzydza

> sie plam od ropy? Nie. Czy Alu8 musi ryczec jak rasowe V8? Nie.

> Biore 4.2 FSI 372 KM.

> c.d.n. (w nastepnym odcinku: Chevy)

Podobne kwstie rozstrzygalem pol rku temu. Raczej chcialem cos 3-4 letniego bo rozbraja mnie utrata wartosci w pierwszych latach. Pierwsza kwestia uwarunkowania byl rozmiar samochodu a konkretnie duzy bagaznik. Nie podobaja mi sie i nie lubie tych mini autobusow wiec odpadly te wszystkie Zafiry, Chrysler Voyager, ale gre wchodzil Range Rover.

Kwestia dwa. Mam pewne wymaganie uwarunkowane poprzednimi przykrymi doswiadczeniami. Nie chce silnika z paskiem rozrzadu.

No i kwestia najdelikatniejsza: moc

Pierwszy wybor padl na A6 RS. Moc ponad 500 kucykow co by mi odpowiadalo. Auto slicznie wykonczone. Na ta kwestie zakupu juz prawie sie zdecydowalem i pojawily sie 3x ale: To auto spala benzyne niczym odrzutowiec, ubezpieczenie jest masakryczne i coroczny podatek drogowy zabija (jest uwarunkowany emisja CO2) . Jak juz zaczynalem szukac to sie poddalem. Po cichu myslalem zeby zagazowac ten sprzet ale wtedy natykalem sie na warunek pierwszy - duzy bagaznik.

Zdecydowalem sie na 3L w gnojówce w specyfikacji S-LINE. 233kucy daje przyjemnosc z jazdy. Ubezpieczenie niskie i coroczny podatek drogowy na przyzwoitym poziomie.

Napisano
  • Autor

> A widzisz jednak mam

No ja widze diesla w rzeczywistej 1680 kg. Tylko jak sobie wyobrazasz, ze ten sam samochod z silnikiem V6, tylnym mostem, walem bedzie wazyl tyle samo? Ja stawiam, ze 3.2 bedzie mial 1800 kg rzeczywistej. Skoro Stilo kombi JTD wazylo tyle co RAV4... Wlosi lubia miec za co zlapac. zlosnik.gif

Napisano

> No ja widze diesla w rzeczywistej 1680 kg. Tylko jak sobie

> wyobrazasz, ze ten sam samochod z silnikiem V6, tylnym mostem,

> walem bedzie wazyl tyle samo? Ja stawiam, ze 3.2 bedzie mial

> 1800 kg rzeczywistej. Skoro Stilo kombi JTD wazylo tyle co

> RAV4... Wlosi lubia miec za co zlapac.

Masz rację zlosnik.gif

Tylko ja pisałem, że każdy i tak waży ponad 1600 zlosnik.gif I jak widać waży smile.gif

Nie bez powodu taki 2.4 200KM w 159 ma takie same osiągi jak 320d o mocy 177KM (w/g testów)

Np tutaj

Jak już jeździć i tak za ciężkim wołem, to może lepiej z V6 ?

Zresztą mi Alfa nie kojarzy się jakoś z R4 icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko ja pisałem, że każdy i tak waży ponad 1600 I jak widać waży

ok.gif Czyli kazda 159-ka jest za ciezka.

> Jak już jeździć i tak za ciężkim wołem, to może lepiej z V6 ?

Nawet...to czy jest to warte 59 tysiecy zlotych? Dla mnie Alfa V6 4x4 jest zbyt...majestatyczna. W ogole nie jest to klimat poprzedniczki - Alfy 156 2.5 V6. 200 koni z 4 cylindrow, turbo, 235 km/h. Fajne, fajne, nie mam watpliwosci.

> Zresztą mi Alfa nie kojarzy się jakoś z R4

Tak, ale alternatywa nie jest TAKA, jaka byc powinna.

Napisano

> Widzisz. To są dane fabryczne

> A ja kiedyś dawno temu dawałem zdjęcie z Auto-Świata.

> W AŚ ważą te auta.

> 1.9JTD ważył ponad 1600kg

> Ten wątek

No to co że fabryczne ? to chyba dobrze nie ?

Zresztą mowa była o silnikach do Alfy, więc nie o dieslach smile.gif

O znalazłem:

1,9 diesel z automatem 1610 kg, bez ponad 1500kg - i to teraz, wcześniej były cięższe więc by się zgadzało z grubsza, zależy czy z kierowcą czy dwójką ważyli itd, bo są przypuszczam różne normy.

Jakby firma miała oszukiwać w danych fabrycznych to by "obniżyli|" wagę 3,2 V6, nie przesadzajmy, na czymś się trzeba opierać.

Napisano

Miałem podobny problem w marce dużo dalej w alfabecie - Astra III i do wyboru 1.8 140KM, 1.9CDTI 150KM lub 1.6T 180KM. Padło na ten ostatni - diesel droższy i wolniejszy, 1.8 tańszy ale również nie zaszybki - z założenia ten samochód ma pokonywać 70% życia w trasie więc moc musi być. Jedyne co to nie znana jest jego awaryjność i jest to pewne zwiększone ryzyko w stosunku do 1.8, ale trzeba iść do przodu. ok.gif

Napisano

> Jakby firma miała oszukiwać w danych fabrycznych to by "obniżyli|"

> wagę 3,2 V6, nie przesadzajmy, na czymś się trzeba opierać.

Ale firma oszukuje w danych fabrycznych. Zwłaszcza Fiat i pokrewne smile.gif

Pierwszy przykłąd z brzegu, to podawanie tej samej wagi dla Cinquecento i Seicento.

Seicento na każdej wadze wyjdzie kilkadziesiąt kg cięższy zlosnik.gif

Dlaczego tak podawali ? Pewno aby osiągi nowszego modelu nie były na papierze gorsze niż starego wink.gif

Napisano

V8 jest równie firmowe dla BMW jak rzedowa szóstka. Zreszta zapomniales o M5 i V10 jak już tak lubisz silniki. Zdecydowanie mój faworyt, szczególnie ze w 2011 zniknie z produkcji.

Napisano

> No i kwestia najdelikatniejsza: moc

> Pierwszy wybor padl na A6 RS. Moc ponad 500 kucykow co by mi

> odpowiadalo. Auto slicznie wykonczone. Na ta kwestie zakupu juz

> prawie sie zdecydowalem i pojawily sie 3x ale: To auto spala

> benzyne niczym odrzutowiec, ubezpieczenie jest masakryczne i

> coroczny podatek drogowy zabija (jest uwarunkowany emisja CO2) .

> Jak juz zaczynalem szukac to sie poddalem. Po cichu myslalem

> zeby zagazowac ten sprzet ale wtedy natykalem sie na warunek

> pierwszy - duzy bagaznik.

> Zdecydowalem sie na 3L w gnojówce w specyfikacji S-LINE. 233kucy daje

> przyjemnosc z jazdy. Ubezpieczenie niskie i coroczny podatek

> drogowy na przyzwoitym poziomie.

No to trochę się chyba różni V10 BiTurbo od V6 TDI 270751858-jezyk.gif

Ale kolega też chwali 3,0 TDI, spalanie jest znośne bo średnio 9-10 literków a zasuwa w miare dobrze, może nie tak jak ten odrzutowiec RS6 ale za to utrzymanie nie jest na poziomie szejka zlosnik.gif

Napisano

> No to trochę się chyba różni V10 BiTurbo od V6 TDI

> Ale kolega też chwali 3,0 TDI, spalanie jest znośne bo średnio 9-10

> literków a zasuwa w miare dobrze, może nie tak jak ten

> odrzutowiec RS6 ale za to utrzymanie nie jest na poziomie szejka

W rzeczy samej! Uwazam ze dla mnie wystarczy co nie zmienia faktu ze niemoge sie doczekac az kolejnym razem uda mi sie RS6 kolegi z pracy pojezdzic bananaevil.gif

Napisano

> W rzeczy samej! Uwazam ze dla mnie wystarczy co nie zmienia faktu ze

> niemoge sie doczekac az kolejnym razem uda mi sie RS6 kolegi z

> pracy pojezdzic

Gdybym ja miał takie dylematy swieca.gif

A nie że wybrałem 1,8 TD ale z lepszym wyposażeniem a nie 2,0 TD z bida wersją zlosnik.gif

Napisano

> Ale firma oszukuje w danych fabrycznych. Zwłaszcza Fiat i pokrewne

> Pierwszy przykłąd z brzegu, to podawanie tej samej wagi dla

> Cinquecento i Seicento.

> Seicento na każdej wadze wyjdzie kilkadziesiąt kg cięższy

> Dlaczego tak podawali ? Pewno aby osiągi nowszego modelu nie były na

> papierze gorsze niż starego

No nie wiem, może jedno ważyli z pasażerami, inne bez , z paliwem i bez itd ? czyli wg innych norm. Ale żeby aż 300kg - chyba nie ukryliby, bez przesady, o tyle lżejszy wg danych jest 11750Tbi). No niestety nie mam żeby sprawdzić smile.gif ale jak ważli moją 156 1,6 to wyszło tyle ile miała mieć, może mniej nawet.

Napisano

rewelacyjnie piszesz. masz bardz podobne przemyslenia jak ja. pisz dalej ok.gif

Napisano

jak to sie mówi ? masz lekkie pióro zlosnik.gif czy jakos tak spineyes.gif

czemu nie robisz juz podsumowan sprzedazy? frown.gif

Napisano
  • Autor

Dzis Chevrolet vel Daewoo czyli koreanskie "minivette". cool.gif

Cokolwiek by nie mowic o tej marce, na zawsze zostanie symbolem wielkiej sily, ktora wyszarpala nas ostatecznie z motoryzacyjnego PRLu. Daewoo to taki rzad Mazowieckiego i potem Suchockiej. Krotki epizod, ale jakze wazny. I zaden zart o Lanosie i Tico nie zdewaluuje waznosci tych modeli dla Polski.

Spark. Matiz czyli. 0.8 l w trzech i 1.0 l w czterech cylindrach. Kiedy Matiz swiecil najwieksze sukcesy, jedyna wada to brak motoru, ktory moglby zgladzic sportowosc SC Sportinga. Wlasciciele Matizow, ktorzy spotykali sie na porannym odsniezaniu aut pod blokiem, marzyli o wiekszym silniku, wymieniajac sie plotkami, ze juz niedlugo Daewoo wprowadzi silnik 1.2 lub litrowke. Jednak zawsze konczylo sie na 0.7 l w mieszkaniu jednego z przyjaciol.

"Dajewo" upadlo, znaczek sie zmienil, doszlo do liftingu Matiza, ktory stal sie spozniona iskierka nadziei.

U progu wejscia na rynek Sparka II mamy wybor. Czwarty cylinder i 65 koni sa - cytujac ojca chrzestnego kazdego Tomka - oczywista oczywistoscia. Ale wybor wiekszego silnika zabije ducha Matiza, zabije marzenia i zabije pradawny, polski zal... "gdybym mial ten silnik..."

Biore 800-ke.

Aveo. Chevy Aveo jest tym dla moto-krajobrazu Krakowa czym dla architektury UJ. Symbolem nauki. Niezwyklosc tego auta polega na tym, ze za jego kierownica jestes albo uczniem (z "L"), albo instruktorem (bez "L"). To pozwala na specjalne zachowania na drodze i zapewnia lagodne traktowanie przez innych. W podswiadomosci mam, ze nigdy nie trabie na Aveo. Silniki to 1.2 i 17 koni mocniejszy 1.4. Oba to fajne DOHC, na ktorych 6000 obrotow nie robi wrazenia. Jesli wiec jestes kursantem, nie wykorzystasz tych, dodatkowych koni, a jesli instruktorem to umiejetnosci i tak pozwola ci wyprzedzac 2-litrowki.

Biore 1.2, a zeby sasiadzi nie doniesli do US, montuje LPG. zlosnik.gif

Lacetti. Zwroccie uwage, ze to juz trzeci model koreanski, ktory nie tylko stal obok kultowych fur. Lacetti zyskal to miano oczywiscie dzieki Top Gear i gwiazd, ktore nim jezdzily. Chyba juz wiecie o jaki silnik chodzi. Dla przypomniania: 1.4 95 KM, 1.6 109 KM, 1.8 122 KM i 2 litry na rope.

Biore oczywiscie niebieskie 1.8 i kupujac rozsadkiem moge troche zasmakowac snobizmu.

Cruze. Trzeba smialo powiedziec, ze to stylowe auto i Chevy jest z nim do przodu. Ale jestem przekonany, ze jak nie miasto to bedzie uzywane na trasie na dzialke z predkoscia 85 km/h. Dlatego nie wyobrazam sobie tu diesla. Popatrzylem na cennik i urzekla mnie wizja oryginalnej, eleganckiej, klasycznej technicznie limuzyny za mniej niz 50 tysiecy.

Biore 1.6 Base 113 KM.

Epica. Skupcie sie do konca. To chyba jedyna limuzyna w klasie, ktora kazdego benzyniaka ma 6-garczkowego! Zarowno 2.0 jak i 2.5. Kolejny, niesamowity, ciekawy technicznie Chevy. No i czy w ogole pomyslicie o dieslu? Ja na pewno nie. Mimo, ze do takiego auta trzeba dojrzec, miec brzuszek i czesciej myslec o dzialkowych truskawkach niz o utracie wartosci, na mnie to auto dziala usmiechogennie i widac psychicznie "dzis sam jestem dziadkiem". biglaugh.gif

Ale zamiast Wertelsow biore wnuczka na "slow cruising" w Epice 2.0 A/T 144 KM.

Captiva. Diesel? No przeciez nie 3.2 A/T. Ale jest jeszcze wybor z FWD/AWD i manual/automat. Ale silnik wazny, reszte kazdy sobie dobierze do ilosci sniegu i sprawnosci lewej nogi.

Ja biore 2.0D AWD automat.

Jak sie tak zaglebi w ta firme...naprawde Chevrolet jest super fajna marka.

c.d.n. (w nastepnym odcinku znow fast food - Chrysler)

Napisano

> Jak sie tak zaglebi w ta firme...naprawde Chevrolet jest super fajna

> marka.

Jest odkąd pojawiły się:

- diesel (na włoskiej licencji),

- 6-cylindrowe silniki (zaprojektowane przy udziale działu technicznego Porsche)

- nowy design i europejski poziom bezpieczeńśtwa w Cruze oraz Spark ok.gif

Napisano

> (...)

> Lacetti. Zwroccie uwage, ze to juz trzeci model koreanski, ktory nie

> tylko stal obok kultowych fur. Lacetti zyskal to miano

> oczywiscie dzieki Top Gear i gwiazd, ktore nim jezdzily. Chyba

> juz wiecie o jaki silnik chodzi. Dla przypomniania: 1.4 95 KM,

> 1.6 109 KM, 1.8 122 KM i 2 litry na rope.

> Biore oczywiscie niebieskie 1.8 i kupujac rozsadkiem moge troche

> zasmakowac snobizmu.

Bo dieslem Chevroleta trzeba się przejechać. To naprawdę świetny silnik i po takiej przejażdżce jest szansa że nawet nie spojrzałbyś w stronę benzyn.

> Cruze. Trzeba smialo powiedziec, ze to stylowe auto i Chevy jest z

> nim do przodu. Ale jestem przekonany, ze jak nie miasto to

> bedzie uzywane na trasie na dzialke z predkoscia 85 km/h.

> Dlatego nie wyobrazam sobie tu diesla. Popatrzylem na cennik i

> urzekla mnie wizja oryginalnej, eleganckiej, klasycznej

> technicznie limuzyny za mniej niz 50 tysiecy.

> Biore 1.6 Base 113 KM.

> (...)

Tu tak samo. Tylko że ja wziąłbym diesla 125KM zamiast 150KM. W tym drugim dobór przełożeń powoduje wrażenie, że auto jest mułowate.

Napisano

> Widzisz. To są dane fabryczne

> A ja kiedyś dawno temu dawałem zdjęcie z Auto-Świata.

> W AŚ ważą te auta.

> 1.9JTD ważył ponad 1600kg

159 2.4 JTDm Q4 Sport Wagon waży... w stanie gotowym do jazdy bez kierowcy cholerne 1850 kg beksa.gif

Przy tym (chyba ze wstydu) w instrukcji obługi brak parametru przyspieszenie 0-100 km/h.

Ważone na wadze przemysłowej o dokładności 20 kg.

Napisano

> Dzis Chevrolet vel Daewoo czyli koreanskie "minivette".

Fajny opis Matiza. Z humorem i bez złośliwości waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Chrysler. Kto to kupuje? Pewnie "ONI" nie maja problemow z wyborem. Jednak ja mam...

Sebring. Wybor maly, ale trudny. 2-litrowy diesel (TDI Volkswagena) kontra antyczny V6 na bezolowiowke. Mam ciocie w Niemczech, szwagra w USA i wciaz nie wiem. Harmonia kaze wybrac V6 i miec klasycznego krazownika, ale to auto bardziej kojarzy sie z kryzysem amerykanskim niz ze skrzydlatymi latami 50-tymi.

Biore diesla.

Grand Voyager. 2.8 CRD lub 3.8 V6. Nie macie wrazenia, ze 6 cylindrow to o dwa za malo, zeby isc za glosem serca? Chociaz do dzis brzydze sie 4-cylindrowym PT Cruiserem...

Biore diesla.

300C. Przed oczami mam pokoj z kominkiem, na podlodze "niedzwiedz" pamietajacy ciemne okulary Jaruzelskiego, obok siedzi zarosniety gosc w spodniach polarowych i polo Lacoste, ktory kazde zdanie zaczyna od "jak bylem w stanach...", a w malym palcu ma kurs dolara na przestrzeni ostatnich 30 lat. Ten gospodarz musi miec w garazu Chryslera. Sami odpowiedzcie czy pod maska moze miec 3.0 CRD...

Biore 6.1 HEMI.

c.d.n. (w nastepnym odcinku Citroen)

Napisano

w każdym odcinku będziesz marzył o najmocniejszej wersji silnikowej? hehe.gif

Napisano

Ta ostatnia część jest najlepsza ok.gif , ale wszystkie czyta się super. Jak wydasz to w jakimś tomiku, to masz pierwszego klienta zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.