Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jakich autach najniższe i najwyższe koszty eksploatacji ?

Featured Replies

Napisano

Pytam o konkretne modele jakie uzytkowaliscie albo mieliscie z nimi stycznosc na tyle duza, ze mozna do wiarygodnie przedstawic.

Ograniczmy sie do aut osobowych. Za teksty mowiace o autach sluzbowych, taty, mamy, wujka itp, ktore kogos nic nie kosztowaly, podziekuje.

Wiec jakie to auta, z ktorego rocznika, z jakim silnikiem, jakim paliwem zasilane, w jakim nadwoziu itp itd ?

Napisano

mialem troche tego, no wiec:

opel czesci bardzo tanie i znakomicie dostepne - chyba najtansze auta jakie mialem

fiat i daewoo tu juz troche drozej mimo to tragedii nie bylo

mercedes no mialem staruszka wiec czesci nowych nie kupowalem ale jak bym kupowal to cena zabila by mnie na miejscu

no i saab czesci moze nie az tak drogie jak by sie wydawalo, ale wyspecjalizowany serwis jest juz strasznie drogi a niestety nie kazdy mechanik/elektryk daje sobie z nimi rade

Napisano

> Pytam o konkretne modele jakie uzytkowaliscie albo mieliscie z nimi

Astra z podpisu: koszty stałe (ubezpieczenie, przegląd)+utrata wartości + serwis:

2003: 1370+1083+2500, przebieg:21000, gaz+bena ok. 3700zł co daje średnio 41 gr/km

2004: 1753+818+2000, przebieg:15000, gaz+bena ok. 2750zł co daje średnio 49 gr/km

2005: 1427+1302+1000, przebieg:12000, gaz+bena ok. 2300zł co daje średnio 50 gr/km

2006: 1136+652+800, przebieg:13000, gaz+bena ok. 2900zł co daje średnio 42 gr/km

2007: 863+1168+700, przebieg:12000, gaz+bena ok. 2700zł co daje średnio 45 gr/km

2008: 785+1337+500, przebieg:16000, gaz+bena ok. 3550zł co daje średnio 38 gr/km

2009: 786+1373+1000, przebieg:20500, gaz+bena ok. 4200zł co daje średnio 36 gr/km

2010: tu jest masakra, bo już na wstępie na serwis wydałem ponad 1000 zł, dojdą ubezpieczenia i zrobi się większa kwota. Z drugiej strony mam w planach przebieg powyżej 25000 w tym roku, więc i cena za km nie będzie jakaś straszna. No zobaczymy

Jak dla mnie ta stara Astra jest tanim w utrzymaniu i eksploatacji samochodem. Koszt poniżej 40gr/km to jest śmiecha na sali. Utrata wartości teraz już praktycznie żadna.

Napisano

> stycznosc na tyle duza, ze mozna do wiarygodnie przedstawic.

> Ograniczmy sie do aut osobowych. Za teksty mowiace o autach

> sluzbowych, taty, mamy, wujka itp, ktore kogos nic nie

> kosztowaly, podziekuje.

> Wiec jakie to auta, z ktorego rocznika, z jakim silnikiem, jakim

> paliwem zasilane, w jakim nadwoziu itp itd ?

Koszty głownie zależą od tego, czy auto jest nowe, czy używane - utrata na wartości - oraz od tego, jak dużo się jeździ na danym paliwie.

Jeżdżąc dużo - ponad 25tkm rocznie, opłaca się kipić nowe auto z dieslem.

Jeżdżąc mniej - używka albo nówka, ale benzyna.

Całkiem mało ... używka, może być benzyna.

Tyle o kosztach najważniejszych ... jakieś 60%.

Niemałym kosztem jest ubezpieczenie. A tu to już indywidualna sprawa.

Koszty przeglądów i napraw - są znaczące, ale nie aż tak, aby się nimi przejmować.

Chyba, że trafi się na wredny egzemplarz. W miarę tanie pod względem napraw i przeglądów są popularne marki: VW, Opel, Reno.

Moje dane http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Ekspl

Napisano

Mam porównanie dwóch samochodów porownywalnej klasy, obydwa benzynowe:

astra II 1.6 rocznik 2003 i corolla 1.6 2002 rok.

Koszt przeglądów porównywalny, tzn. wymiana oleju i filtra, filtr powietrza, kabinowy itp: ok. 600 zł w każdym z nich.

Natomiast astra przegrywa z kretesem z uwagi na usterki: egr (ostatecznie zaślepiony i przeprogramowany), sprzęgło, amortyzatory przód, sprężyny tył, mechanizm wycieraczek, przekaźnik (czy solenoid - nie pamietam) załączający sprężarkę klimatyzacji, czujnik prędkości w piaście, łączniki stabilizatora - co dało koszt ok. 5000 na przestrzeni 3 lat i 35 tys. km.

W Corolli płatne usterki kosztowały ok. 300 - 400 zł plus 3 drobne usterki na gwarancji (bezpłatne) co uważam za bardzo dobry wynik w samochodzie, który za miesiąc konczy 8 lat i ma ok. 160 tys. km przebiegu.

Do powyższego porównania nie wliczam wymiany klocków i tarcz oraz żarówek traktując to jako zużycie eksploatacyjne oraz mając na uwadze, że astra przejezdziła bedąc w rodzinie tylko 35 tys. km .

Nie uwgzledniam tez stałych rocznych pozycji jak okresowa obsługa klimatyzacji (diagnostyka, odgrzybianie ok. 200-250 zł/rok dla każdego z pojazdów) oraz wymiany opon (po 60 zł/samochód każdorazowo).

Reasumując: wartosc pojazdów zblizona, koszt ubezpieczenia wyższy w przypadku astry, koszt obsługi rutynowej podobny ale usterkowość astry wysoka i kosztowna w porównaniu do toyoty.

Napisano

Ze wszystkich samochodów jakie miałem(a trochę już ich było) najdrożej wyszedł Nissan Primera 2,0 benzyna,spalanie było do przyjęcia bo ok. 10 l,ale koszty usuwania mnóstwa upierdliwych usterek doprowadzały mnie do pasji sick.gif.Posiadałem ją w latach 96-98 r,a w tym czasie rynek tanich zamienników dopiero raczkował i byłem wielu przypadkach skazany na nieprzyzwoicie drogie ASO(jedyne wówczas w trójmieście).A najtaniej...obecna Astra G 1,4 Twinport z 2006r...usterek 0 (słownie -zero) i spalanie średnie,nawet w obecne mrozy nigdy nie przekroczyło 7,5 l(VW Polo 1,0, zimą potrafiło mi spalić prawie 9 litrów i nie należało niestety, do bezawaryjnych).

Napisano

Suzuki Swift 1,3 8V 92r, w okresie 01.2006-02.2008 zrobiłem 60 kkm. Koszty:

Cena zakupu 5300 zł

OC na dwa lata 420 zł

Badania techniczne 320 zł

Paliwo 8500 zł

Tarcze i klocki przód 170 zł

Szczęki hamulcowe tył 35 zł

Olej silnikowy 17l. x 18 zł = 306 zł

Filtry oleju 55 zł

Olej przekładniowy 40 zł

Filtry lpg 20 zł

Uszczelka pokrywy zaworów 10 zł

Wlew paliwa 50 zł

Akumulator 170 zł

Tłumik 150 zł

Łożyska kół tylnych 24 zł

Kilka kompletów wycieraczek przednich 100 zł

Cena sprzedaży 2600 zł

Koszt jednego km bez utraty wartości 17 gr, z utratą wartości 22 gr.

Przed sprzedażą był już tak zeżarty przez rdzę, a mimo to pojechał do Chorwacji i zrobił w dwa tygodnie 4 kkm. Żal było sprzedawać.

Najdroższe w utrzymaniu Audi 100 2,3 automat z lpg 88r. Dokładnych kosztów nie mam, ale spalanie w mieście 20/100 lpg, oraz liczne usterki i awarie. Kolejne Audi to V8 4,2 93r., spalanie 12-13/100 trasa, 18-22/100 miasto, benzyna 98 oktan. Poza czyszczeniem portfela na stacji benzynowej nic się nie psuło.

Napisano

Uno 1.0 i.e.S 99r HB noPB 95 zlosnik.gif

1236zł eksploatacja - (olej, filtr oleju, filtr paliwa, świece, kable, rozrząd, kierunki, wskaźniki, stabilizator, cb, ubezpieczenie, przegląd i inne duperele)

11000km przebieg

3000zł paliwo

koszt jednego przejechanego kilometra wyniósł: 38,5gr zlosnik.gif

Napisano

9 letnia Skoda Felicja diesel, biorąc dane z całego poprzedniego roku, gdzie przebieg wyniósł 21kkm koszt przejechania 1km wyszedł 0,2838pln. Wliczyłem paliwo, ubezpieczenia, naprawy (w tym roku trochę trzeba było zrobić przy aucie), jednym słowem wszystko, łącznie z płynami do spryskiwaczy czy zapachy do samochodu.

pzdr.

Napisano

Auta w 100% moje (bylo wiele sluzbowych 8 szt jak na moj mlody wiek kierowcy to sporo )

Daewoo Matiz 99r

uzytkowany przeze mnie

od 70.000 km do 144 000 km (od nowosci w rodzinie )

Spalanie srednie 7 L

czesci tanie ilość usterek znikoma

Ford Focus 1.8 tdci 2005 r 140 tys km do 200 tys km

Spalanie średnie 6 L

usterki głownie pierdoły włączniki itp

przeglądy droższe niz w Matizie ale dramatu nie ma

Ford Focus C-max 2.0 tdci + masters 170 HP 400 nm

110 tys km do 140 tys km

Usterek w tym czasie brak

Przeglądy droższe niż w focusie poprzednim głownie z winy pomysłu wlasciciela grinser006.gif ale do przyjęcia

Aktualnie Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD aut.

6000 km do 68 000 km

wymieniłem siłownik maski

innych usterek brak

Spalanie 13-15 L

Przeglądy drogie (przykład 10 l oleju w silniku , doszly mosty , skrzynka rozdzielcza , dbanie o automat itp)

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Najniższe jakie miałem to Punto 2 (02'): bo miało gaz, ubezpieczenie tanie i w sumie prawie się nie psuło. Kosztował mnie coś ok 40gr/km

Najdroższe było CCS (96'), bo nie miało LPG i psuło się

Pośrodku jest gdzieś Subaru (04'), które ma LPG i się nie psuje grinser006.gif

Napisano

Omega z podpisu, w poprzednim roku niecale 6000zl na eksploatację poszło, drugie tyle na paliwo, 22000km przejechane, 1km ~53 grosze. W koszty wliczona praktycznie każda złotówka typu choinka zapachowa za 4,49zł. grinser006.gif

Napisano

Hyundai Getz 2004 1.3

Rok eksploatacji

Ubezpieczenie 1200zł

Koszty paliwa benzyna + LPG + benzyna na odpalanie 4050 (sr spalanie 8l benzyna, 9(lato)-10(zima) gaz +odpalenia).

Eksploatacja (naprawy + kosmetyka + przeglądy + części typu wycieraczki itp) 2600

Nadliczbowa wymiana 2 łożysk przód i jednego przegubu - 870zł

Do tego doszła instalka gazowa 2700zł, ale sie już spłaciła po ok 16k km.

Przebieg 18700km

Koszt użytkownia 42gr/km

Napisano

Auto niezawodne na wtrysku + łańcuch rozrządu + hydrauliczne popychacze + porządnie zamontowana, na stabilnych elementach i dobrze skalibrowana instalacja lpg ok.gif Taniej można tylko elektrycznym wozidłem ok.gif

Napisano

Lanos 1,5 SOHC koszt na 1km w roku:

2002 40gr

2003 48gr

2004 46gr

2005 40gr

2006 42gr

2007 23gr

2008 28gr

2009 31gr

Oczywiście na LPG, średni przebieg roczny ok 50 000, w 2007 nie liczyłem już utraty wartości, wartość się wyzerowała w poprzednim roku.

Napisano

tuningowane też? czy seryjne tylko ? pewnie seryjne....

Napisano

Z mojego doswiadczenia wynika ze najwiekszym kosztem eksploatacji nowych samochodow sa przede wszystkim opony. im drozszy pojazd tym bardziej wymyslny rozmiar opon jest wymagany i tym szybciej sie one zuzywaja. Wymiana raz w roku nie jest niczym dziwnym.

Drugi, powazny koszt eksploatacji nowych samochodow to klocki hamulcowe. W niektorych modelach zmienia sie je co 20-30 tys. km. (BMW z tego slynie).

A trzeci koszt to wymiany oleju ale one sa pomijalnie tanie w porownaniu z dwoma poprzednimi punktami.

W przypadku pojazdow starszych do w/w punktow dochodza koszty ewentualnych napraw i wymian plynow eksploatacyjnych.

Napisano

u mnie najwiekszym kosztem jest benzyna i moje "widzimisie"

Napisano

> Z mojego doswiadczenia wynika ze najwiekszym kosztem eksploatacji

> nowych samochodow sa przede wszystkim opony. im drozszy pojazd

> tym bardziej wymyslny rozmiar opon jest wymagany i tym szybciej

> sie one zuzywaja. Wymiana raz w roku nie jest niczym dziwnym.

> Drugi, powazny koszt eksploatacji nowych samochodow to klocki

> hamulcowe. W niektorych modelach zmienia sie je co 20-30 tys.

> km. (BMW z tego slynie).

> A trzeci koszt to wymiany oleju ale one sa pomijalnie tanie w

> porownaniu z dwoma poprzednimi punktami.

> W przypadku pojazdow starszych do w/w punktow dochodza koszty

> ewentualnych napraw i wymian plynow eksploatacyjnych.

A ubezpieczenia? A podatki? Jest tam u Ciebie gas guzzler tax?

Napisano

a tez sie dopisze zlosnik.gif

Punto I 55 + lpg

2009:

przebieg : 17200km

za paliwo : 3200zl(LPG+ noPB95)

za koszty stałe (ubezpiecznie(OC+AC), przeglady rej i lpg) : ~1000zl

materiały eksploatacyjne : 1400zl

(w tym akumulator, 2 łożyska ori na tył, linki z tyłu, kpl tarcz i klockow na przód)

~32-33gr/km crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Napisano

na koncie kilkanascie aut (starych typy fiat 125, polonez, samara itp nie biore pod uwagę)

poki co najtaniej wyszla eksploatacja cc700LPG aisan (praktycznie zero usterek) i daewoo lanos 1.6 LPG (podobnie ZERO usterek); najdrozej seicento 1.1 (gówno awaryjne do bólu). Psulo się w nim wszystko + w ekstrasie korozja nadwozia (nie bite!). No i fiat doblo- 2006 , 70tys km, wymienione poki co tarcze+klocki i tlumik (moja wina ,urwany w Gluszycy). Aha , i ogranicznik drzwi.

Ale najgorzej wspominam lagunę II 2001 rok; auto na szczescie sluzbowe wiec z mojej kieszeni nie lecialo, ale jezdzilem nia osobiscie i serwis (bez paliwa!) w aso kosztowal ok 6tys zl rocznie (z czego wiekszosc to usterki, nie rutynowe wymiany )

Napisano

Maluch 126p

Czas trwania testu 688 dni

Zalano 891,64 Pb95 za 3 751,54 zł

Przejechano 15 537km

Srednio spala 5,74 l/100km

Dołożono do auta [ubezpieczenie, eksploatacja, naprawy] 1 330,80 zł (w tym remont hamulców na wszystkich kołach, bębny, rozrząd)

km na 1 litrze 17,43 koszt paliwa 1 km 0,24 zł

km na zbiorniku średnio 365,93 koszt przejechania 1 km 0,33 zł

średnio dzienny koszt 7,39 zł średni miesięczny koszt 221,61 zł

Napisano

> A ubezpieczenia?

A to jest smieszna historia - Lexus GS 460 kosztuje znacznie mniej niz Saab 9-3. Za oba i dwoch kierowcow place $1200 rocznie i w sumie to ta suma mi sie od wielu lat nie zmienia pomimo zmian samochodow. Wiec przynajmniej w USA nie ma jakiejstam korelacji miedzy wartoscia pojazdu a kosztem ubezpieczenia.

> A podatki? Jest tam u Ciebie gas guzzler tax?

W Georgii byl podatek od wartosci samochodu, duzy i bolesny. A na FL nie ma = Ferrari i Hyundai Atos kosztuja tyle samo. Gas guzzler tax placisz wylacznie w momencie zakupu nowego samochodu i nie sa to jakies wielkie sumy - chyba max. stawka to $3K. Jednorazowo to nic wielkiego.

Ale to specyfika USA/Florydy nie majaca nic wspolnego z oryginalnym pytaniem.

Wiec reasumując - w drogim samochodzie kosztem sa opony, opony i opony...

Napisano

> u mnie najwiekszym kosztem jest benzyna i moje "widzimisie"

Benzyna to osobny problem, ale jej zuzycie nie zalezy od ceny samochodu, ale bardziej od typu nadwozia, masy, rozmiaru silnika i PRZEDE WSZYSTKIM od tego ile i jak sie jezdzi.

Napisano

Punto 55 SX

Czas trwania testu 709 dni

Zatankowano 1722,22 litrów noPb95 za 7 181,74 zł

Przejechano 24 873 km ze średnim spalaniem 6,92 l/100 km

Dołożono do auta w w/w okresie [ubezpieczenie, eksploatacja, naprawy] 3 349,73 zł

Naprawy nieplanowanie w tej kwocie

1. 2008 09 26 116 305 Alternator 360,00 zł

2. 2008 05 02 111 450 Cewka zapłonowa cyl. 2 i 3 72,00 zł

3.2009 06 22 124 925 Mocowanie amortyzatorów przód wymiana200,00 zł

Wymiany tzw eksploatacyjne

1. 2009 06 22 124 925 Rozrząd wymiana: pasek, rolka, pompa 365,00 zł

2. 2009 06 22 124 925 Wahacz przód lewy, prawy + wymiana 360,00 zł

Wczesniej : sprzegło 95kkm bębny 80 kkm tarcze 100 kkm awaria amortyzatorów przód 40kkm pierwsza zmiana amortyzatorów tył 68 kkm + zestaw naprawczy zawieszenia tył (650PLN części i us ługa) 2 razy wymiana układu wydechowego kompl za 280 zł z robotą

komplety klocków i szczęk przez 130 kkm zmieniono 2 razy

w tym roku bedzie wymiana uszczelki pod głowicą przy ok 138 kkm koszt z innymi zabawkami robionymi przy okazji 500PLN

km na 1 litrze 14,44 koszt paliwa 1 km 0,29 zł

km na zbiorniku średnio 678,79 koszt przejechania 1 km 0,42 zł

średnio dzienny koszt 14,85 zł średni miesięczny koszt 445,62 zł

Napisano

Fiat Stilo 1.2 16V LPG

nie mam takich szegółowych wyliczeń jak inni uzytkownicy .. poprostu nie przykładam do tego takiej uwagi, ale moge powiedzieć że ten samochód pozytywnie zaskoczył mnie kosztami eksploatacji. poprzednio miałem SC 1.1 i za ubezpieczenie płacę obecnie ok 50zł więcej niż za SC. Mała pojemność silnika = małe koszty ubezpieczenia. Sam silnik tez bardzo oszczedny i bezawaryjny (tym bardziej tanio z LPG). Tanie cześci eksploatacyjne i sporo zamienników dobrej jakosci. Jak na tak duży samochód to koszty są naprawde bardzo umiarkowane.

Napisano

Lacetti 1.8 z LPG

Koszt paliwa z ostatniego półtora roku to 23 groszy za km.

Koszty ubezpieczenia, przeglądów i itp to 11 groszy za km przy przebiegu ok 25 kkm rocznie

Do tego trzeba doliczyć opony + utratę wartości

Samochód kupiony 2-letni przy przebiegu 21 kkm teraz ma 88 kkm - jak do tej pory nie było poważnej awarii

Napisano
  • Autor

> tuningowane też? czy seryjne tylko ? pewnie seryjne....

Niech i po tuningu beda wink.gif

Napisano

Pisze tylko o swoim terazniejszym. Nowka z salonu. Zadnych kosztow oprocz paliwa i przegladow. Juz ponad dwa lata.

Napisano

Czytając wasze obliczenia postanowilem rozwinąć swoje

Aktualnie Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD aut.

6000 km do 68 000 km

Ostatnie 45 000 km

15 000km

Paliwo 7410 zł

Ubezpieczenie+ przegląd (do dowodu) 2700 zł

Przegląd po 15 000 km 1700 zł

Zakup zimówek 1950 zł

Koszt przejechania 1km 0,92 zł

Nastepne 15000 km

Paliwo 7410 zł

Przegląd po 30 000 km 2400 zł

Koszt przejechania 1km 0,65

Nastepne 15000 km

Paliwo 7410 zł

Przegląd po 45 000 km 1700 zł

Koszt przejechania 1km 0,61

Rocznie ~ 60.000 km koszt 42490 zł (PRZERAZIŁEM SIE WŁASNIE )

Dziennie wychodzi 116 zł (Przesiadam sie na rower ) grinser006.gif

Więcej tego nie liczę screwy.gif

Pozdrawiam twórce tematu 20.GIF

Ps. A gdzie jeszcze utrata wartości !!

Napisano

Sorry offtopic.gif

60 tyś / rok

5 tyś / miesiąc

podziel przez średnio 22 dni robocze w miesiącu

227,27 km dziennie boje_sie.gifspineyes.gif

Aua, boli...

Napisano

> A to jest smieszna historia - Lexus GS 460 kosztuje znacznie mniej

> niz Saab 9-3. Za oba i dwoch kierowcow place $1200 rocznie i w

> sumie to ta suma mi sie od wielu lat nie zmienia pomimo zmian

> samochodow. Wiec przynajmniej w USA nie ma jakiejstam korelacji

> miedzy wartoscia pojazdu a kosztem ubezpieczenia.

Fajnie.

> W Georgii byl podatek od wartosci samochodu, duzy i bolesny. A na FL

> nie ma = Ferrari i Hyundai Atos kosztuja tyle samo.

Jeszcze fajniej.

> Gas guzzler

> tax placisz wylacznie w momencie zakupu nowego samochodu i nie

> sa to jakies wielkie sumy - chyba max. stawka to $3K.

> Jednorazowo to nic wielkiego.

Zwłaszcza że dla przeciętnego gas guzzlera to będzie ledwo kilka procent jego wartości.

> Ale to specyfika USA/Florydy nie majaca nic wspolnego z oryginalnym

> pytaniem.

> Wiec reasumując - w drogim samochodzie kosztem sa opony, opony i

> opony...

W USA. U nas kosztem będzie głównie ubezpieczenie. Bo kosztuje niezależnie od tego czy jeździsz czy nie. Jak sobie kupisz Ferrari tylko na lato, to będziesz jeździł 3 miesiące w roku a płacił horrendalne ubezpieczenie cały czas.

Ponadto zakładasz że drogie auto = sportowe. Np. Rolls Royce'a raczej nie będziesz upalał spod świateł, a w Polsce będzie Cię on kosztował więcej niż Lambo.

Niemniej fajnie że są kraje, w których nikt nie chce Cię wydoić tylko dlatego że masz dobre auto.

Napisano

> Pisze tylko o swoim terazniejszym. Nowka z salonu. Zadnych kosztow

> oprocz paliwa i przegladow. Juz ponad dwa lata.

dodaj ubezpieczenie i utratę wartości i już nie wychodzi tak mało

Napisano

> Z mojego doswiadczenia wynika ze najwiekszym kosztem eksploatacji

> nowych samochodow sa przede wszystkim opony. im drozszy pojazd

> tym bardziej wymyslny rozmiar opon jest wymagany i tym szybciej

> sie one zuzywaja. Wymiana raz w roku nie jest niczym dziwnym.

> Drugi, powazny koszt eksploatacji nowych samochodow to klocki

> hamulcowe. W niektorych modelach zmienia sie je co 20-30 tys.

> km. (BMW z tego slynie).

> A trzeci koszt to wymiany oleju ale one sa pomijalnie tanie w

> porownaniu z dwoma poprzednimi punktami.

> W przypadku pojazdow starszych do w/w punktow dochodza koszty

> ewentualnych napraw i wymian plynow eksploatacyjnych.

ile km robisz że co roku zmieniasz opony?

Napisano

Najdroższy:

Porsche 928 4,7 V8 z '81 - spalanie na poziomie 30l, opony drogie, serwis drogi... ale zabawka pierwsza klasa.

Najtańszy:

Fiat SC 1,2 R4 z '01 - spalanie między 6 a 8,5, koszty eksploatacji niskie, a i tak ładnie śmigał zlosnik.gif

Napisano

> Sorry

> 60 tyś / rok

> 5 tyś / miesiąc

> podziel przez średnio 22 dni robocze w miesiącu

> 227,27 km dziennie

> Aua, boli...

nie ma tutaj nic dziwnego, ja jezdze kazdego dnia ponad 250km... kazdego dnia roboczego smile.gif w weekendy wiecej bo sa rozne wyjazdy smile.gif

Napisano

Łada 2106 -> koszt zakupu 1350zł, koszt doprowadzenia do stanu idealnego mechanicznego (części bo lubię sam grzebać - ok 1200zł - kompletne zawieszenie, wydech, hamulce, nowe zderzaki itp generalnie wszystko co trzeba było)

Ponieważ jest zasilana przez LPG pali mi ok 8-9l gazu na trasie i 10-11l w mieście. Biorąc pod uwagę koszt zakupu, brak straty wartości i minimalny koszt cześć raczej ciężko będzie przebić zlosnik.gif

Napisano

> nie ma tutaj nic dziwnego, ja jezdze kazdego dnia ponad 250km...

> kazdego dnia roboczego w weekendy wiecej bo sa rozne wyjazdy

I płacisz ze swojej pensji za te kilometry?

Napisano

> I płacisz ze swojej pensji za te kilometry?

A co to za różnica, czy płaci sam z pensji, czy płaci firmie w naturze (swoją pracą) ?

Koszt to koszt.

Napisano

Kumpel ostatnio kupił malacza za 500 PLN będąc w delegacji i pojechał do domu 350 km. U siebie sprzedał go za 600 PLN hehe.gif Do tego wygrał zakład rotfl.gif

Napisano

Punto II, silnik 1.2 8V

Koszt paliwa, średnia z ostatnich 23 miesięcy 0,25zł/km

Paliwo + wydatki na utrzymanie (bez utraty wartości) 0,35zł/km

Podsumowując, całkiem tanio.

Napisano

jeżeli chodzi o spalanie to jakieś TDI, ja miałem np octavie TDI 110 KM, duży bagażnik, duży moment obr - nieźle się zbiera - spalanie : w mieście max. 5,5 - 5,8, w trasie średnio 5 , a można zejść do 4,5 przy spokojnej jeździe. Skode miałem ok 3 lat.

a jeżeli chodzi o koszt eksploatacji - lanos , ubezpieczenie ok 750 /rok (oc+ac) , części tanie, np rozrząd kompletny z pompą + wymiana ok 450 zł, tłumik końcowy 110, środkowy 100 , mechanizm wycieraczek nowy, kompletny ok 50 zł, konsola z pokrętłami nawiewu - nowa 100 zł, szyba boczna ok. 100 zł barwiona ... itd

Lanosa mam 11-ty rok, kupiłem jako nowy w 99 roku.

Napisano

Lanos 1.4 z lpg - wdzięczny w utrzymaniu, niskie koszta eksploatacji, gdyby jeszcze trochę mniej lpg palił, ale nie ma co narzekać

Megane 1.4 zdłubane - poza tym, że pakiwo jest drogie to auto również wdzięczne w utrzymaniu, cześci tanie, prosta konstrukcja

Toyota Camry 2.2 benzyna - drogie ubezpieczenie (pow.2l), duże spalanie (automat), zepsuła się tylko skrzynia hehe.gif (naprawa prawie 4k zł)

Ford Probe 2.5 benzyna - drogie części, duże spalanie, wysokie koszta eksploatacji

MB W210 2.2 CDI - wysokie koszty utrzymania jak zaczyna coś się dziać, szczególnie elektornika - mocno uderza kieszeń, spalanie najniższe wśród w/w aut nawet na 245/40 hehe.gif serio, serio ok.gif

Ale chyba Ameryki nie odkryłem zlosnik.gif bo to auta na różnych biegunach więc nie ma co porównywać, za przyjemność zawsze trzeba więcej zapłacić

Napisano

> A co to za różnica, czy płaci sam z pensji, czy płaci firmie w

> naturze (swoją pracą) ?

> Koszt to koszt.

A co nie ma róznicy? Idz zarabiaj 1500zł i zrób te 250km codzień ile ci na zycie zostanie. zakrecony.gif Niewiem ile kolega zarabia oczywiscie.Ale je..ać tylko na auto jest głupotą.

Napisano

> A co nie ma róznicy? Idz zarabiaj 1500zł i zrób te 250km codzień ile

> ci na zycie zostanie.

O ile się nie mylę to nie jest temat jak zagospodarować sobie zycie za 1500 zł tylko temat o kosztach uzytkowania aut sciana.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> A co nie ma róznicy? Idz zarabiaj 1500zł i zrób te 250km codzień ile

> ci na zycie zostanie. Niewiem ile kolega zarabia

> oczywiscie.Ale je..ać tylko na auto jest głupotą.

Prywatną sprawą każdego jest to, na co wydaje swoje pieniądze.

Jeden pakuje 100% kasy w samochód, inny "na dzieci", jeszcze inny ma hobby pod postacią spędzania czasu z paniami negocjowalnego afektu.

Nic mi ani nikomu do tego.

To raz.

Ja natomiast stwierdzam również fakt obiektywny, że koszt jest kosztem i samochód firmowy NIE JEST za darmo.

Żadna firma nie będzie dokładać do człowieka* -> ergo jeżeli w ramach tzw "grantów" dostaję samochód (pomijam sytuację, gdzie masz samochód jako narzędzie pracy - do wielu ludzi wciąż nie dociera, że tak może być), to muszę w zębach przynieść do firmy tyle, ile ten "grant" jest wart + jeszcze bonus, bo firma to nie caritas.

Można to prosto przeliczyć na dochód własny "utracony" przez przywilej posiadania samochodu służbowego do prywatnego użytku.

* chyba, że mówimy o jakichś chorych sytuacjach, gdzie trzyma się jakiegoś darmozjada ze względów "politycznych**" - wyjątki to nie reguła.

** "Politycznych" nie oznacza że mówimy o człowieku z nadania politycznego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.