Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Do nowoczesnych diesli tylko dobre paliwo" - czyli jakie?

Featured Replies

Napisano

Czaję się na zakup Forda Focusa z 2004r. w motorem 1.8 tdci od kolegi.

Od nowości jeździ wyłącznie na orlenowskiej vervie.

Wszyscy na wszystkich formach piszą, że wszystkie nowoczesne diesle potrzebują dobrego paliwa.

Co to znaczy?

Czy verva jest wystarczająco dobra?

Czy zwykły ON z orlenu/bp/shela itp. jest ok?

ps. Oczywiście jazdę na rzepakowym wykluczam.

Napisano

Dobre paliwo = niechrzczone i niezasiarczone paliwo skromny.gif Czyli po prostu paliwo, spełniające normy.

Napisano

Nowoczesne diesle potrzebują dobrej ropy, to nie znaczy, że verwy czy innego badziewia które poza ceną zwykle nic nie wnosi pozytywnego do silnika.

Napisano

> Czaję się na zakup Forda Focusa z 2004r. w motorem 1.8 tdci od kolegi.

> Od nowości jeździ wyłącznie na orlenowskiej vervie.

> Wszyscy na wszystkich formach piszą, że wszystkie nowoczesne diesle potrzebują dobrego paliwa.

> Co to znaczy?

> Czy verva jest wystarczająco dobra?

> Czy zwykły ON z orlenu/bp/shela itp. jest ok?

> ps. Oczywiście jazdę na rzepakowym wykluczam.

Podobno na Orlenie kazdy ON ma jakis wiekszy niz na innych stacjach procent ekodiesla w sobie 270751858-jezyk.gif

Tak kiedys slyszalem, nie wiem ile w tym prawdy, ale dla swietego spokoju Orlen szerokim lukiem omijam zlosnik.gif

Napisano

> Wszyscy na wszystkich formach piszą, że wszystkie nowoczesne diesle potrzebują dobrego paliwa.

> Co to znaczy?

zalezy od konkretnej stacji/dystrybutora paliw. niestety - mozesz trafic na gowniana verve, tak jak mozesz trafic na super dobre (=zgodne z normami) paliwo na stacji "no name".

Napisano
  • Autor

> Nowoczesne diesle potrzebują dobrej ropy, to nie znaczy, że verwy czy innego badziewia które poza

> ceną zwykle nic nie wnosi pozytywnego do silnika.

ja się przy vervie nie upieram, a wręcz nie stać mnie na jej lanie.

bardziej chodzi o Wasze typy.

Czy na wszystkich markowych stacjach jest dobre paliwo.

Pytam, bo rzadko wożę ze sobą aparaturę do sprawdzania np. zasiarczenia wink.gif

Napisano

> zalezy od konkretnej stacji/dystrybutora paliw. niestety - mozesz trafic na gowniana verve, tak jak

> mozesz trafic na super dobre (=zgodne z normami) paliwo na stacji "no name".

przykładem jest verwa 98 z orlenu na retkini (w łodzi) od czasu do czasu wali od niej dziwnie np rozpuszczalnikiem czy innym syfem.

Napisano

> Podobno na Orlenie kazdy ON ma jakis wiekszy niz na innych stacjach procent ekodiesla w sobie

> Tak kiedys slyszalem, nie wiem ile w tym prawdy, ale dla swietego spokoju Orlen szerokim lukiem

> omijam

A to nie jest tak, ze rozne stacje zasadniczo biora paliwa z jednej bazy i bardziej to juz zalezy od inwencji tworczej wlasciciela?

Przeciez Shell czy Statoil nie ma swojej rafinerii w PL zlosnik.gif

Napisano

> A to nie jest tak, ze rozne stacje zasadniczo biora paliwa z jednej bazy i bardziej to juz zalezy

> od inwencji tworczej wlasciciela?

> Przeciez Shell czy Statoil nie ma swojej rafinerii w PL

Podobno tak jest zlosnik.gif

Ale zlosnik.gif "slyszalem" zlosnik.gif, ze Orlen jako jedyny sprzedajacy Ekodiesla namietnie dodaje go do wszystkiego.

Slowo klucz "slyszalem" zlosnik.gif

Napisano

> A to nie jest tak, ze rozne stacje zasadniczo biora paliwa z jednej bazy i bardziej to juz zalezy

> od inwencji tworczej wlasciciela?

> Przeciez Shell czy Statoil nie ma swojej rafinerii w PL

wszystkie stacje w polsce z Grupy Lotos lub Orlenu. jedynie PB Vpower jest robiony "przez Shell" (tez na polskiej bazie). maja zbiornik w Grupie Lotos w Gdańsku, gdzie wzbogacają bazowe NoPb swoimi dodatkami.

co do inwencji wlasciciela. - po drodze jest jeszcze dystrybutor paliw - wg ostatnich statystyk podobno tam zaczeto robic walki na wieksza skale - i wlasciciele stacji moga nie wiedziec nawet o tym co sprzedaja. a bron boze zeby jeszcze swoja inwencja sie na takim lewym paliwie wykazali :/

Napisano

> Co to znaczy?

To znaczy, że nie tankować paliwa na stacjach oznaczonych przez UOKiK... i w zasadzie to tyle...

wszystkie pozostałe spełniają normy jakościowe...

Napisano

Po prostu paliwo musi spełniać normy EN590 a takie paliwa najpewniej kupować na markowych stacjach. Jak wymagasz większej kultury pracy silnika to możesz lać paliwa premium ale nie jest to wymagane.

Napisano

> Podobno na Orlenie kazdy ON ma jakis wiekszy niz na innych stacjach procent ekodiesla w sobie

> Tak kiedys slyszalem, nie wiem ile w tym prawdy, ale dla swietego spokoju Orlen szerokim lukiem

> omijam

Służbowy Master jak i prywatne 406 Szeryfa są zalewane od "zawsze" vervą i od dłuugich miesięcy nic złego się nie dzieje, i mam nigdzie indziej nie lać 270751858-jezyk.gif (czego trochę żałuję, bo nabijam szefowe vitaye zamiast swoich smartów zlosnik.gif )

Napisano

> To znaczy, że nie tankować paliwa na stacjach oznaczonych przez UOKiK... i w zasadzie to tyle...

> wszystkie pozostałe spełniają normy jakościowe...

ale badania są chyba wyrywkowe ?

więc wcale nie znaczy że jak X nie figuruje jako trefna, to jest OK hmm.gif

ogólnie to najbezpieczniej tankować na w miarę nowych, firmowych stacjach

paliwo pochodzi z PL, ale od rafinerii do naszego baku, droga daleka i wiele się może wydarzyć grinser006.gif

np ganione czasem Neste, ma dość dobrze rozwinięty monitoring dostaw i ciężko tam o jakiś przekręt,

tak przynajmniej twierdził gość który dla nich pracował icon_rolleyes.gif

Napisano

Dużo osób których znam ma foki własnie 1,8TDCI i tankuje tylko BP Ultimate nie wiem czemu ale jakoś tak jest ok.gif

Napisano

Zrobiłem różnymi autami niemal 300kkm tankując tylko na Neste, w tym ok. 170kkm dieslami. Żadnych problemów.

Napisano

> Podobno tak jest

> Ale "slyszalem" , ze Orlen jako jedyny sprzedajacy Ekodiesla namietnie dodaje go do wszystkiego.

> Slowo klucz "slyszalem"

Ale Ekodiesel to nazwa handlowa oleju napędowego o niskiej zawartości siarki więc nie bardzo widzę w czym problem?

Może chodzi Ci o biodiesela ?

Napisano

> Dużo osób których znam ma foki własnie 1,8TDCI i tankuje tylko BP Ultimate nie wiem czemu ale jakoś

> tak jest

BP bojkotujemy za zatokę meksykańską smile.gif

reszta sieci ok smile.gif

Napisano

> Ale Ekodiesel to nazwa handlowa oleju napędowego o niskiej zawartości siarki więc nie bardzo widzę

> w czym problem?

> Może chodzi Ci o biodiesela ?

Jak juz wspomnialem orlen omijam szerokim lukiem, ale o to wlasnie mi chodzi ok.gifskromny.gif

Napisano

> ale badania są chyba wyrywkowe ?

owszem

> więc wcale nie znaczy że jak X nie figuruje jako trefna, to jest OK

owszem

> ogólnie to najbezpieczniej tankować na w miarę nowych, firmowych stacjach

z pierwszym się zgadzam z drugim się nie zgadzam... co ma wiek stacji do jakości paliwa?

> paliwo pochodzi z PL, ale od rafinerii do naszego baku, droga daleka i wiele się może wydarzyć

owszem, ale to margines i baaardzo rzadko dotykający poważnych sieci...

> np ganione czasem Neste, ma dość dobrze rozwinięty monitoring dostaw i ciężko tam o jakiś przekręt,

> tak przynajmniej twierdził gość który dla nich pracował

jestem pewien, że każda sieć stacji pilnuje tego dokładnie tak samo więc się nie obawiam...

Napisano

> z pierwszym się zgadzam z drugim się nie zgadzam... co ma wiek stacji do jakości paliwa?

np jakość/szczelność zbiorników hmm.gif

> owszem, ale to margines i baaardzo rzadko dotykający poważnych sieci...

> jestem pewien, że każda sieć stacji pilnuje tego dokładnie tak samo więc się nie obawiam...

chyba na liście w/w lądowały firmowe stacje ?

należało by jeszcze rozróżnić stacje firmowe i "firmowe" - tzn prywatne, a będące tylko pod logo sieci

Napisano

> np jakość/szczelność zbiorników

dokladnie. byla dawno temu akcja jak w gdansku przy kartuskiej otworzyl sie preem. to byly czasy jeszcze jak nikt nie kontrolowal stacji. oni (byc moze nieswiadomie) wykorzystywali zbiorniki ze stacji CPN ktora tam dawno temu stala. afera zrobila sie jak kilku klientow sie skrzyknelo i naglosnili sprawe w mediach - zatankowali wode z dna zbiornika.

> chyba na liście w/w lądowały firmowe stacje ?

> należało by jeszcze rozróżnić stacje firmowe i "firmowe" - tzn prywatne, a będące tylko pod logo

> sieci

firmowe/prywatne = patronackie. tutaj tez juz producenci zaczynaja bardziej dbac o jakosc, bo wlasnie byly wałki ze stacjami z logo Rafinerii naftowej (dawniej lotos), ktore paliwo kupowaly z "nieznanych" zrodel.

Napisano

> np jakość/szczelność zbiorników

Myślisz, że taki zbiornik nie przechodzi przeglądu technicznego?

Napisano

> Myślisz, że taki zbiornik nie przechodzi przeglądu technicznego?

a cóż kolega taki "pro" stacyjny? nigdy nie zatankował "gorszego" paliwa? a ciekawe ile kosztuje "pozytywny" wynik przegladu technicznego smile.gif

jam mlody czlowiek jest... ale juz spuszczalem paliwo z baku (w latach 2003-2004) drugi raz - auto nie chcialo jechac, ale dalem rade i dotankowalem na innej stacji. oba wypadki tankowanie na 2 roznych lotosach w Gdańsku.

Napisano

> Po prostu paliwo musi spełniać normy EN590 a takie paliwa najpewniej kupować na markowych stacjach.

> Jak wymagasz większej kultury pracy silnika to możesz lać paliwa premium ale nie jest to

> wymagane.

Nie widzę absolutnie żadnej zmiany czy wlewam normalne paliwo czy premium (no może w kwestii ceny). Kultura pracy, spalanie, wszystko jest identyczne. A jedyne paliwo przy którym czułem jakąkolwiek różnicę w pracy auta to paliwko ze stacji Lotos na autostradzie A2. Koszmar jakiś, znacznie zwiększony hałas + większe spalanie.

Napisano

> Co to znaczy?

Jesli jeździ na Vervie i nie ma problemów, to po prostu nie zmeniaj stacji ok.gif

Napisano

> przykładem jest verwa 98 z orlenu na retkini (w łodzi) od czasu do czasu wali od niej dziwnie np

> rozpuszczalnikiem czy innym syfem.

A ty wąchasz ją podczas tankowania? icon_eek.gif Jakiś bardzo wyczulony nochal masz wink.gif

Napisano

> Co to znaczy?

siostra do TDCI-ka we fieście leje zwykła ropkę z orlenu i efekt jest taki że ciągle latem jej pali średnio 4,5 w cyklu mieszanym a zimą 5. nie kicha, nie prycha,m pali od strzału.... zero probblemów

Napisano

najlepiej tankować na stacjach tam gdzie duży ruch jest np. na Auchanie smile.gif tu czy tam i tak ropa z jednej dziury przetworzona przez Orlen lub Lotos, no chyba że już ktos na zadu..ju tankuje na jakimś no name gdzie psy du... szczekają to się można naciąć. Wczoraj zatankowałem BIOESTRU z Bliskiej i co? Wsiadam odpalam i jadę nie widzę różnicy, no może w kieszeni 3.5zł z l smile.gif

Napisano

i tak wszystkie paliwa idą z jednego składu więc nie ma znaczenia jaka to stacja/ajent, tylko ważne jest to w jakim stanie jest stacja i jakie paliwo zamówią bo tu mają wybór, np. jedne paliwa zawierają więcej siarki i są tańsze a drugie zawierają jej mniej i są droższe, w sumie dla silnika nie ma to większego znaczenia bardziej dla ekologii

Napisano

> najlepiej tankować na stacjach tam gdzie duży ruch jest np. na Auchanie tu czy tam i tak ropa z

> jednej dziury przetworzona przez Orlen lub Lotos, no chyba że już ktos na zadu..ju tankuje na

> jakimś no name gdzie psy du... szczekają to się można naciąć.

No dokładnie, ja nigdy nie miałem problemów jak tankowałem w Auchan a na "markowych" stacjach czasami jakoś dziwnie jeździł a teoretycznie miało być lepsze zlosnik.gif

>Wczoraj zatankowałem BIOESTRU z

> Bliskiej i co? Wsiadam odpalam i jadę nie widzę różnicy, no może w kieszeni 3.5zł z l

a ja zauważyłem że Sprinter przejeżdża więcej kilometrów i wychodzi to taniej bo BIOESTER kosztuje cirka 3,5 zł a zwykły ON cirka 4,2zł-4,5zł, jeżeli chodzi o jakość jazdy czy też moc nie zauważyłem różnicy na minus, no i ten zapach frytury zlosnik.gif

ponieważ i tak mam wtryski do wymiany więc niedługo przetestuję na CDI bo i tak nie mam nic do stracenia, na razie jest faza testów w plastikowej bańce zlosnik.gif

Napisano

> ponieważ i tak mam wtryski do wymiany więc niedługo przetestuję na CDI bo i tak nie mam nic do

> stracenia, na razie jest faza testów w plastikowej bańce

Nooo, na ten przyklad pompa wysokiego ciśnienia - faktycznie, nic :-)

Napisano

> Nooo, na ten przyklad pompa wysokiego ciśnienia - faktycznie, nic :-)

równie dobrze można dodać pompę niskiego ciśnienia i jeszcze kilka innych elementów.

a teraz rozwiń wątek niby dlaczego miałaby się zepsuć ?? hmm.gif

Napisano

> Co to znaczy?

Że paliwo musi być pozbawione rozmaitych "uszlachetniaczy" oraz zanieczyszczeń mechanicznych (bardzo istotne wbrew pozorom).

Znakomicie poprawia nastrój, o ile to nie ty płacisz rachunek na stacji.

Aaaa, i punktów witaj daje od ....metra...

Dowolne paliwo, ALE.

1. Stacja tzw "markowa" - najlepiej nie "patronacka", tylko własna.

2. Nowa - żeby zbiorniki nie były "spleśniałe".

Czasem koncern przejmuje jakąś zapyziałą stacyjkę, robi jej lifting, stawia budę ze sklepikiem i "orlę-kafę", nowe nalewaki i nazywa się to "cacy stacja, NOWA panie" - "mięsko", czyli zbiorniki podziemne (najdroższa część tej zabawy) jest b/z

3. Duża rotacja paliwa w zbiorniku, żeby się szlamy nie robiły - kupowanie dizla do przebiegów rocznych rzędu paru kkm to nieporozumienie.

4. Tankujemy do pelna, a nie "za dyszkę"

Sumując powyższe powinieneś dłuuuugo pojeżdzić bez problemów.

Chociaż Twoja propozycja PODOBNO nie należy do najciekawszych opcji napędu autorstwa p. Rudolfa D. :-)

Napisano

> Co to znaczy?

Widzisz.

Mam kolo domu ogromna stacje Shella, 12 stanowisk Diesel/Petrol i dwa LPG, myjnia, Cafe, punkt wymiany butli gazu..... Paliwo w tej samej cenie co na innych stacjach.

To ze co kilka miesiecy ilosc pakowanego gazu (przy zbiorniku wyjezdzanym do spodu) wchodzila to byla norma. Zajomy jest w szoku ze mu w butle 60L weszlo kiedys 63L gazu. Na szczescie dzwonil do mnie i kazalem mu Paragon VAT zabrac i zeby napisali oswiadczenie z numerem rejestracyjnym pojazdu (bo w UK nie ma faktur na stacjach). Spawe olal i zostawil.

Ewenementem bylo dla mnie jedno doswiadczenie.

Mialem do zabrania troche gratow i zal mi bylo zapaprac swojego samochodu. Wzielem 206 od zona.gif i zalamalem sie w trasie. Na tym paliwie zatankowanym pod korek samochod po prostu nie chcial jechac. Gaz prawie w podlodze, predkosc maksymalna 70mil - 80 to z gorki po dluzszym rozpedzaniu. Nie spieszylo mi sie bo byl to wyjazd sluzbowy. Jako ciekawostka na Pelnym zbiorniku paliwa ledwo dojechalem z Edynburga do Londynu. Spalanie wyszlo 6,8L

Nastepnego dnia zatankowalem na pobliskiej stacji, jakas lokalna siec. Po kilku minutach sie zastanawialem czy to jest to samo auto. Predkosci 80-90mil mialem na nonstopie a i pod butem jeszcze bylo. Spalania nie jestem w stanie okreslic bo zostalo jakis 25% baku i reszte zrobila w cyklu miejskim.

Na tej stacji moja noga juz wiecej nie stanela od tego czasu. Az mi zal jak pomysle ze ten szlam zalalem do siebie kilka razy na tej stacji.

Napisano

> Co to znaczy?

To znaczy, że nie można sobie lać oleju jadalnego z biedronki, albo przepalonego z mc donalda, albo opału, albo innych dziwnych wynalazków co na polskiej wsi spokojnej i wesołej ludzie stosują wink.gif

Dobra - o ile to co lał to naprawdę verva była. Ja w pszczynie na orlenie zatankowalem raz vervę to mi się przy ruszaniu auto zaczęło dusić... Później na necie sprawdziłem i ta stacja już 2 razy podczas kontroli byla karana za chrzczenie paliwa.

Jak najbardziej. Jedyna różnica na gnojowce premium jest taka że słyszalnie silnik pracuje "delikatniej" - mniej klekocze smile.gif żadnej różnicy w spalaniu/mocy etc. Ja tam jeżdżę na premium - bp ultimate, albo v power diesel.

burżuj zlosnik.gif

Napisano

> Dużo osób których znam ma foki własnie 1,8TDCI i tankuje tylko BP Ultimate nie wiem czemu ale jakoś

> tak jest

bo wyraźnie słychać różnice w pracy silnika na paliwach premium - wyraźniej niż w super nówka konstrukcja 16 zaworowych smile.gif

Napisano

Myslisz, ze Shell, czy lokalna stacja kombinuje?

Od dawna tankuje na Shellu i nigdy nie mialem problemow. Fakt, ze tankuje na Shellu bo - najtanszy, zbieram punkty, no i wydaje mi sie, ze maja dobre paliwo.

Ale kiedys zatankowalem na lokalnym Esso - i auto jakos tak lepiej jezdzilo, i ekonomia sie poprawila... Myslalem, ze przypadek, ale jak tak czytam, co napisales...

Napisano

> Myslisz, ze Shell, czy lokalna stacja kombinuje?

> Od dawna tankuje na Shellu i nigdy nie mialem problemow. Fakt, ze tankuje na Shellu bo - najtanszy,

> zbieram punkty, no i wydaje mi sie, ze maja dobre paliwo.

> Ale kiedys zatankowalem na lokalnym Esso - i auto jakos tak lepiej jezdzilo, i ekonomia sie

> poprawila... Myslalem, ze przypadek, ale jak tak czytam, co napisales...

Innego wytlumaczenia nie ma. Jest to ogromna sieciowa stacja a jak widac kara.gif

Jako ciekawostka to przy placeniu nigdy tam nie pytaja o karte "driver's club"

Jak ktos odchodzi to do czytnikow wkladaja karty spod lady. Zgadnijmy na kogo zarejestrowane.

Odnosnie tej konkretnej jednej to sa to nietylko moje spostrzezenia.

Napisano

> równie dobrze można dodać pompę niskiego ciśnienia i jeszcze kilka innych elementów.

Pompa niskiego ciśnienia to praktycznie świeży mocz może tłoczyć bez istotnego uszczerbku trwałości.

> a teraz rozwiń wątek niby dlaczego miałaby się zepsuć ??

Układy wtryskowe umierają przede wszystkim po stronie wysokiego ciśnienia. A zabija je przede wszystkim fatalnej jakości paliwo.

Ale wiesz - Twoja kieszeń, mi nic do tego...

Napisano

Umierają przeważnie wtryski i to nie z powodu zużycia tylko jak napisałeś z powodu kiepskiego paliwa.

Prawda jest taka że gdzie byś nie tankował i co byś nie tankował to i tak w paliwie jest syf.

Miałem paliwo w czystych nowych bańkach i w każdej się coś osadziło, raz wyglądało to jak gluty z pleśni a w innej bańce np. kupę jakby jakiegoś osadu/pyłu.

Paliwo kupowane na markowych stacjach (nie wymieniam marek bo to akurat nie ma znaczenia), jako ciekawostkę dodam że np. tankowane paliwo w poniedziałek z dys. nr. 10 było koloru żółtawego a z tego same dys. nr. 10 we wtorek było już pomarańczowe (podejrzewam że inna dostawa)

W każdym z tych przypadków w bańkach coś zostawało.

Auto jak jeździło tak jeździ bezproblemowo, pompa ma się dobrze bo to widać na kompie, ale po tych doświadczeniach widziałem jakie to mamy paliwo.

Teraz też chcę sprawdzić co zostanie lub się osadzi w bańce w BIOESTREM zanim wleję do CDI, natomiast Sprinter jeździ bezproblemowo (paliwo lane prosto z dystrybutora do baku) ale to jest jeszcze w opcji TD więc jest bardziej odporny na zanieczyszczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.