Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny argument przeciw kupowaniu diesla :)

Featured Replies

Napisano

Zona zostawila samochod na swiatlach. Po dwoch dniach nie mozna bylo sie spodziewac jakiejkolwiek wspolpracy z jego strony smile.gif

I teraz zadanie niby proste - podjezdzam drugim autem, kabelki podlaczam i odpalamy.

Tak by sie moglo wydawac, i w przypadku benzynowego P106 tak wlasnie dzialalo.

Ale gdzie by tak postapic z dieslem - potrzebuje na rozruch pradu takiego, ze krokodylki od kabli za nic nie dadza rady przetransportowac.

Skonczylo sie na tym, ze przez godzine ladowalem drugim autem hultaja. Po godzinie kabelki odpialem i odpalil juz sam.

Ok - stalo sie pod domem, mialem te godzine. Ale w gorszych warunkach jestem ugotowany. Podziekuje juz za diesla smile.gif

Napisano

> warunkach jestem ugotowany. Podziekuje

> juz za diesla

pamietam, ze kiedys maluchem ciagalem goscia w bmw 7 bo mu nie chcialo odpalic normalnie - wszystko sie da 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak by sie moglo wydawac, i w przypadku benzynowego P106 tak wlasnie dzialalo.

> Ale gdzie by tak postapic z dieslem - potrzebuje na rozruch pradu takiego, ze krokodylki od kabli

> za nic nie dadza rady przetransportowac.

Przy mocno rozładowanym akumulatorze w benzyniaku też nie da rady odpalić na krokodylki, przynajmniej takie tanie ogólnodostępne. "Przejechałem się" już tak na czterech benzyniakach. Tak więc to nie argument.

Napisano
  • Autor

> to wina diesla czy kabli kipowatych

Kabli nie, tylko krokodylkow - nie da sie po prostu tak podczepic, by powierzchnia styku wystarczyla do podania kilkudziesieciu/kilkuset amperow...

Zeby to mialo szanse powodzenia, trzeba by bylo jakies przykrecane naldaki na klemy ale:

1) nie bylo by to uniwersalne, bo w kazdej marce klema wyglada inaczej

2) "troszke" komplikowalo by to operacje

W efekcie - wole benzyne smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przy mocno rozładowanym akumulatorze w benzyniaku też nie da rady odpalić na krokodylki,

> przynajmniej takie tanie ogólnodostępne. "Przejechałem się" już tak na czterech benzyniakach.

> Tak więc to nie argument.

Widac nie mam tych "tanich oglnodostepnych" - P106 odpalalem w ten sposob kilka razy, poniewaz radyjko cos sobie za duzo pradu pobieralo i po urlopie aku byl rozladowany doszczetnie.

Napisano
  • Autor

> Podziękuj żonie.

Czemu - zdazaja sie takie rzeczy, norma. Kwestia, zeby z takiej banalnej awarii dalo sie wyjsc prosto - a tu zonk.

Napisano

> W efekcie - wole benzyne

Ja tam zawsze wolalem benzyne i LPG, kazdy lubi co chce.

Nie wszczynaj tylko kolejnej batalii co lepsze ON czy noPB, bo jezeli tylko niezgaszone swiatla maja byc powodem wyboru napedu dla samochodu to szkoda dyskutowac dalej.

Wstaw zonie automat gaszacy swiatla i po sprawie.

Napisano

> Ok - stalo sie pod domem, mialem te godzine. Ale w gorszych warunkach jestem ugotowany. Podziekuje

> juz za diesla

W sumie słuszna teoria, pod warunkiem, że auto kupujesz/wybierasz wg kryterium łatwego odpalania, jak żona na 2 dni zostawi włączone światła.

Napisano

> Czemu - zdazaja sie takie rzeczy, norma. Kwestia, zeby z takiej banalnej awarii dalo sie wyjsc

> prosto - a tu zonk.

Jeśli takie rzeczy się zdarzają, to dlaczego narzekasz na diesla? Zdarza się przecież...

Napisano

> Zona zostawila samochod na swiatlach. Po dwoch dniach nie mozna bylo sie spodziewac jakiejkolwiek

> wspolpracy z jego strony

> I teraz zadanie niby proste - podjezdzam drugim autem, kabelki podlaczam i odpalamy.

> Tak by sie moglo wydawac, i w przypadku benzynowego P106 tak wlasnie dzialalo.

> Ale gdzie by tak postapic z dieslem - potrzebuje na rozruch pradu takiego, ze krokodylki od kabli

> Skonczylo sie na tym, ze przez godzine ladowalem drugim autem hultaja. Po godzinie kabelki odpialem

> i odpalil juz sam.

> Ok - stalo sie pod domem, mialem te godzine. Ale w gorszych warunkach jestem ugotowany. Podziekuje

> juz za diesla

275490107-glaszcze.gif

Zdarzyło mi się odpalać mamuśce jej autko w zimie jak akku zdechł... odpalił od strzała... diesel... odpalałem na kable... o dziwo krokodylki dały radę cfaniaczek.gif

20.GIF

Napisano

Dziękuję za diesla bo żona rozładowała akumulator .... no litości facepalm.gif

Napisano

masz słabe kable...

odpalałem bez problemu z kabelków silnik 240d mercedesa (diesel bez turbo) - o wiele ciężej taki zakrecić niż nowe TD zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wszczynaj tylko kolejnej batalii co lepsze ON czy noPB.

Nie chce... ja swoje zdanie mam wyrobione ok.gif

I nie mam potrzeby przekonywania do niego nikogo.

Tylko wczoraj sie niezle zdziwilem - bylem przygotowany na szybka/latwa/przyjemna akcje a tu zonk oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> masz słabe kable...

> odpalałem bez problemu z kabelków silnik 240d mercedesa (diesel bez turbo) - o wiele ciężej taki

> zakrecić niż nowe TD

No akurat ten moj musi obrocic z 6 razy walem, zeby odpalic rano, bo dwumasowe kolko sie konczy - wiec lekko tez nie jest smile.gif

Natomiast - te kable maja z 3mm srednicy - sa grubsze od tych przy klemach - to jakie one byc musza, zeby bylo lepiej?? Ja widze wiekszy problem w krokodyklach, ktorych nie mialem za bardzo jak podlaczyc zeby byl styk na duzej powierzchni.

Napisano
  • Autor

> Wstaw zonie automat gaszacy swiatla i po sprawie.

A nawet jest - tylko potrafi nie zadzialac raz na pol roku, co jest najbardziej niebezpieczne, bo czujnosc usypia.

Ot, wspolczesne auta i ich elektronika. Ale tak jest, jak sie mieszka w miejscu, gdzie 100% wilgotnosci powietrza nie jest niczym niezwyklym...

Napisano

> Nie chce... ja swoje zdanie mam wyrobione

Wisi na ścianie i płacze.

Wiesz co to jest?

P..da nie taternik. zlosnik.gif

Takie argumenty przytaczać publicznie, wstyd, normalnie wstyd.

Napisano

> No akurat ten moj musi obrocic z 6 razy walem, zeby odpalic rano, bo dwumasowe kolko sie konczy -

A co ma kończące się koło dwumasowe do odpalania auta?? Serio pytam.

Napisano

> A co ma kończące się koło dwumasowe do odpalania auta?? Serio pytam.

Większy opór przy kręceniu? hmm.gif Tak tylko głośno myślę.

Napisano

Ja odpalam i gaszę ze światłami, więc problem z głowy. No i żeby przez 2 dni nie widzieć, że ma się zapalone światła no cóż można i tak zeby.GIF Ale dawałem w zimie prądu gościowi (diesel) i normalnie poszło. No nic. Nie chcesz diesla to nie.

Napisano

> Natomiast - te kable maja z 3mm srednicy - sa grubsze od tych przy klemach - to jakie one byc

> musza, zeby bylo lepiej??

Nie wiem jakie musza byc, ale do benzyniaka z silnikiem 1,4l mam przygotowane samorobki, przewody z linki miedzianej 16mm2 - narazie nie oparl im sie zaden samochod (miedzy innymi firmowe transportery w dieslu).

Napisano
  • Autor

> Takie argumenty przytaczać publicznie, wstyd, normalnie wstyd.

Inne argumenty to tu byly przytaczane 10000000 razy - a takiego nie widzialem.

Ja tam sie nie wstydze, natomiast nie bronie Ci uznac tego za powod do wstydu smile.gif

Napisano
  • Autor

> No i żeby przez 2 dni nie widzieć, że ma się

> zapalone światła no cóż można i tak

Jak samochod zaparkowany daleko od domu z braku miejsca? Dodatkowo w kierunku w ktorym sie zwykle nie chodzi - to nie problem ok.gif

Napisano

> Zona zostawila samochod na swiatlach.

Nie piszczy, jak się zgasi motor na światłach i otworzy drzwi? hmm.gif

Napisano

> Zona zostawila samochod na swiatlach.

Ja bym tam zmienił żonę na nowszy model. Auto tu nic nie jest winne. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Większy opór przy kręceniu? Tak tylko głośno myślę.

Tez nie mam pojecia, ale tak sie wlasnie dzieje - po wymianie dwumasy samochody odpalaja duzo szybciej niewiem.gif

Napisano

kiedyś facet mnie poprosił o pożyczenie pradu do odpalenia malucha: miał już podpięte kable tylko szukał dawcy prądu: podpiąłem swoje auto a maluch ledwo kręcił... odpiuąłem gościa kable i podpiąłem swoje (własnoręczne samoróby) - malaria odpaliła ledwo po dotknieciu kluczyka....

tak wiec jak widać przy słabych kablach nawet maluch nie odpali

Napisano

Kup porzadne kable waytogo.gif

p.s. dlatego lubie fiaty - bez kombinacji ze stacyjka nie zostawisz go na swiatlach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie piszczy, jak się zgasi motor na światłach i otworzy drzwi?

No nie - bo powinno zgasic sie samo - a potrafi tego nie zrobic i to na tyle rzadko, zeby nie wyrobic sobie odruchu obronnego smile.gif

Napisano
  • Autor

> tak wiec jak widać przy słabych kablach nawet maluch nie odpali

Ale ja przy pomocy tych kabli odpalalem juz kilka samochodow, tylko zawsze z silnikiem benzynowym, w tym jakies dwulitrowce, wiec nie, ze tylko malutkie silniki.

Nigdy nie bylo problemu, odpalaly od pierwszego obrotu ok.gif

Napisano

Niedawno byłem świadkiem odpalania starego Pajero diesel na pożyczonym prądzie od bodajże Skody Felicji. Większych problemów nie zaobserwowałem poza tym, że Skodę trzeba było wkręcić na obroty hmm.gif

Napisano

> No nie - bo powinno zgasic sie samo...

Zawsze możesz dołożyć myk z alarmem.

Zamykasz auto (uzbrajasz alarm) przy włączonych światłach mijania - włącza się wyjec.

Napisano

zmień żonę albo niech nie używaj już masła. Diesel nie ma nic do tego grinser006.gif

Napisano

kup porządne kable i zaakceptuj, że diesel potrzebuje większy prąd rozruchowy wink.gif

Ale jak ktoś nie chce kupować diesla to sobie prędzej czy później to sam wytłumaczy wink.gif

Napisano

zdechl mi kiedyś diesel. Na kablach z tesco nie miał sily zagadać. Jak wziąłem kable robione przez elektryków w pracy, przy odpalaniu mało silnik nie wyskoczył spod maski.

Napisano
  • Autor

> zdechl mi kiedyś diesel. Na kablach z tesco nie miał sily zagadać. Jak wziąłem kable robione przez

> elektryków w pracy, przy odpalaniu mało silnik nie wyskoczył spod maski.

I tu taka mnie refleksja naszla - do diesli wszystko musi byc "porzadne" - paliwa na pierwszej lepszej stacji kupic nie mozna, bo sie spsuje, kabli rozruchowych pierwszych z brzegu uzyc nie mozna, bo nie pomoga smile.gif

Napisano

> Zona zostawila samochod na swiatlach. Po dwoch dniach nie mozna bylo sie spodziewac jakiejkolwiek

> I teraz zadanie niby proste - podjezdzam drugim autem, kabelki podlaczam i odpalamy.

> Skonczylo sie na tym, ze przez godzine ladowalem drugim autem hultaja. Po godzinie kabelki odpialem

> i odpalil juz sam.

> juz za diesla

dzwine, mi sie udalo bujnac 2 litrowego diesla za pomoca aku od 1,6 litra benzyny. Przez 5 min benzynowy pracowal i pooooszlo bez problemu.

Znajdz lepszy argument.

Napisano

> I tu taka mnie refleksja naszla - do diesli wszystko musi byc "porzadne" - paliwa na pierwszej

> lepszej stacji kupic nie mozna, bo sie spsuje, kabli rozruchowych pierwszych z brzegu uzyc nie

> mozna, bo nie pomoga

chodzi o to, że jak ktoś całe życie jeździł benzyną to ma inne przyzwyczajenia i wkurza go, że do diesli wszystko jest inne - inna technika jazdy, inny dystrybutor, inne typy aku. Diesle są po prostu inne. Byś całę życie w klekotach posiedział to pewnie wkurzałoby cie, że co chwile musisz jakieś świece wymieniać, jakieś kable WN, że w porównaniu z dieslem to ten silnik nigdy nie ma stabilnych wolnych obrotów, a przy ruszaniu trzeba naciskać gaz.

Napisano

> Ale ja przy pomocy tych kabli odpalalem juz kilka samochodow, tylko zawsze z silnikiem benzynowym,

> w tym jakies dwulitrowce, wiec nie, ze tylko malutkie silniki.

> Nigdy nie bylo problemu, odpalaly od pierwszego obrotu

Z kompresją 10-12 a nie 20+...

Napisano

> Widac nie mam tych "tanich oglnodostepnych" - P106 odpalalem w ten sposob kilka razy

jaki był silnik w 106 ? 1000cm3 ?

więc co za porównanie, silnik od kosiarki to z paluszków odpalisz grinser006.gif

odpalałem nie raz 2400D merca i jakiś problemów nie było

a tam jest co pokręcić, a i nie odpalał "od kopa" grinser006.gif

Napisano

> I tu taka mnie refleksja naszla - do diesli wszystko musi byc "porzadne" - paliwa na pierwszej

> lepszej stacji kupic nie mozna, bo sie spsuje, kabli rozruchowych pierwszych z brzegu uzyc nie

> mozna, bo nie pomoga

kabel z tesco mial chyba ze trzy druciki na krzyż. Benzyniak pewnie tez mialby problem.

Zeby nie bylo - nie lubię diesli, ale imo plucie na diesla z powodu kiepskich kabli to chyba trroche nie na miejscu.

Napisano

> (...)

> Podziekuje

> juz za diesla

Silnik masz dobry. To światła masz złe. Wiele aut potrafi samo zgasić światła po opuszczeniu auta przez kierowcę.

Napisano
  • Autor

> Silnik masz dobry. To światła masz złe. Wiele aut potrafi samo zgasić światła po opuszczeniu auta

> przez kierowcę.

Az sie ten mechanizm nie spsuje - jak w moim wink.gif

Napisano

ja też miałem problem z odpaleniem TDI-ka

aku padło totalnie i Bravo nie dało rady

wystarczyło odpiąć aku i podłączyć kable z pominięciem aku i bez problemu odpalił

Napisano
  • Autor

> Zeby nie bylo - nie lubię diesli, ale imo plucie na diesla z powodu kiepskich kabli to chyba

> trroche nie na miejscu.

Od razu plucie.... po prostu jeszcze jeden argument przeciw, ktorego sie nie spodziewalem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Az sie ten mechanizm nie spsuje - jak w moim

napraw samochód, kup porządne kable i przestań opowiadać że dizle som do dupy hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jaki był silnik w 106 ? 1000cm3 ?

> więc co za porównanie, silnik od kosiarki to z paluszków odpalisz

Odpalalem tez przy pomocy tych samych kabli wieksze benzyniaki kolegom zapominalskim (do 2 litrow wlacznie) ok.gif

> odpalałem nie raz 2400D merca i jakiś problemów nie było

> a tam jest co pokręcić, a i nie odpalał "od kopa"

Pisalem gdzies wczesniej, ze to moje cudo tez musi z 5-6 obrotow walu zaliczyc zanim zalapie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.