Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wolicie "krótkie" czy "długie" skrzynie biegów?

Featured Replies

Napisano

No właśnie, wolicie gdy biegi są zestopniowane "krótko" czy "długo"?

"Krótkie" zestopniowanie pozwala uzyskiwać lepsze przyspieszenie na danym biegu,

ale całkowite przyspieszenie wcale nie musi być lepsze, bo na wyższe biegi trzeba przechodzić przy niższych prędkościach.

"Długie" zestopniowanie pozwala uzyskać niższe spalanie na danym biegu,

ale całkowite spalanie wcale nie musi być niższe, bo częściej trzeba wtedy redukować biegi.

Załóżmy że mamy trzy identyczne auta A, B, C (z identycznym silnikiem benzynowym) różniące się tylko przełożeniami biegów.

Np. na odpowiednio I, II i III biegu te auta uzyskują następujące realne maksymalne prędkości:

A - z krótką skrzynią: 35, 70, 105 km/h

B - z średnią skrzynią: 45, 85, 125 km/h

C - z długą skrzynią: 55, 105, 155 km/h

Którą z w/w wersji wybralibyście do jazdy, np. po mieście?

Chwilowo pomijam wyższe biegi, bo np. do jazdy po autostradzie najlepsza jest skrzynia z długą VI smile.gif

Zastanawiam się które z w/w aut uzyska najlepsze przyspieszenie 0-100 km/h:

Tutaj najgorsze zapewne będzie auto B (dwie zmiany biegów, a wykorzystanie tylko częsci trójki). Podejrzewam że tym (dość złośliwie dobranym) przykładzie paradoksalnie najlepszy wynik uzyskają auta z najdłuższą czyli C (tu wystarczy jedna zmiana biegu) i najkrótszą skrzynią czyli A.

Napisano

Dlugie. W Vectrze mam na jedynce ~45km/h i mi to przeszkadza. Pasowalo mi za to w Focusie ~53km/h - wyrwanie ze skrzyzowania bez machania wajha - bezcenne food.gif

Napisano

Do miasta krótka skrzynia, łatwiej taką ruszyć bez palenia sprzęgła latem jak klimatyzacja zabiera spod pedału.

Bardzo mi się podoba konstrukcja przełożeń i klimatyzacji w stilo 1.6 16V 103KM, jedynie brakuje mi 6 biegu, dzięki któremu byłoby ciszej i pewnie taniej na autostradach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Dlugie bo nie chce mi sie juz machac wajha jak najety.

Poza tym na autostradzie majac 3500rpm i 160km/h w benzynie - to jest to.

Napisano

Zależy od silnika i jego charakterystyki.

P.S. Wolę automaty.

Napisano

> Zależy od silnika i jego charakterystyki.

> P.S. Wolę automaty.

Prawie 6 lat w Astrze na krotkiej skrzyni CR. Od 2 miesiecy skrzynia duga WR. Jednak wole CR. Przy prawie 600tys km ulegla awarii swieca.gif

Automatu nie chce, wrecz nienawidze automatow jakie by nie byly. wink.gif

Napisano

> Prawie 6 lat w Astrze na krotkiej skrzyni CR. Od 2 miesiecy skrzynia duga WR. Jednak wole CR. Przy

> prawie 600tys km ulegla awarii

> Automatu nie chce, wrecz nienawidze automatow jakie by nie byly.

Jak bazujesz na automatach z lat 90/00 to nic dziwnego bo to zwykle byly 4 biegowki, ledwo zmieniajace biegi itp.

Przejedz sie DSG albo steptronikiem....

Napisano

Passatem z DSG czesto sie poruszam gdy jestem w Polsce. Po prostu lubie manuale wink.gifoink.gif

Napisano

w golfie mam dziwnie zestopniowaną 1 prawie nie ma 2 w miarę ok 3 baaaardzo długa 4 zaś jakaś bardzo krótka i 5 niby jest ale za krótka...

od czasu jak wsiadłem w automat popieram Marka... korek nie korek trasa czy miasto naciskam gaz i biegi same latają nie męczę lewej nogi a prawą rękę mogę ciągle trzymać na nodze kobiety oink.gif

Napisano

> Zależy od silnika i jego charakterystyki.

Otóż to ok.gif

Mnie na przykład urzekły przełożenia Corolli E12 1.4 D4D 90 KM. Skrzynia jest fenomenalnie zestopniowana i idealnie dopasowana do silnika oraz masy auta, a biegi są dość krótkie. Dzięki temu auto naprawde pozytywnie zaskakuje dynamiką. Oczywiście coś za coś - powyżej 120 km/h samochód juz nie jedzie grinser006.gif Ale konstruktorzy wyszli ze słusznego założenia - to jest słaby silnik, więc dopasowali taką skrzynię żeby dało się płynnie podróżować ze spokojną prędkością ok.gif

Napisano

> w golfie mam dziwnie zestopniowaną 1 prawie nie ma 2 w miarę ok 3 baaaardzo długa 4 zaś jakaś

> bardzo krótka i 5 niby jest ale za krótka...

> od czasu jak wsiadłem w automat popieram Marka... korek nie korek trasa czy miasto naciskam gaz i

> biegi same latają nie męczę lewej nogi a prawą rękę mogę ciągle trzymać na nodze kobiety

Podobne mialem odczucia gdy jechalem golfem IV 1.9 TDI. rocznika nie znam.

A reke na nodze kobiety mozesz trzymac gdy jedziesz w trasie na V biegu zlosnik.gif Nawet jak sie postarasz, to cos wiecej oink.gif

Napisano

> Podobne mialem odczucia gdy jechalem golfem IV 1.9 TDI. rocznika nie znam.

> A reke na nodze kobiety mozesz trzymac gdy jedziesz w trasie na V biegu Nawet jak sie postarasz,

> to cos wiecej

Na trasie to mogę prawie wszystko mi chodzi o jazdę po mieście ciągłe wachlowanie wajchą mnie po prostu drażni ok.gif

Napisano

> Na trasie to mogę prawie wszystko mi chodzi o jazdę po mieście ciągłe wachlowanie wajchą mnie po

> prostu drażni

Ja to uwielbiam, jak jeszcze jest duzo zakretow ok.gifpalacz.gif

Obecnie szukam dobrej CR do mojej astry f. wink.gif

Napisano

> Ja to uwielbiam, jak jeszcze jest duzo zakretow

> Obecnie szukam dobrej CR do mojej astry f.

w zakrętach to podobała mi się audi 80 B4 z silnikiem ABT (90km hahaha.gif)

Ale wpinając 3 bieg miała jakąś taką dziwną płynność ,że autko jechało w każdym przedziale obrotowym, że na krętej drodze wystarczyło jechać na trzecim biegu ok.gif

Napisano

Ja preferuję auta z krótkimi skrzyniami.

Osobiście posiadam auto, które przy 3000rpm na 6 biegu porusza się z prędkością 68km/h zlosnik.gif Idealne auto na trasy zlosnik.gif

Ruszam z 2, ciągne to 4krpm i wbijam 6. Tak wygląda jazda po mieście zlosnik.gif

Napisano

zalezy jaki silnik i kto jak jeździ

np. taka toyota avensis 1.8 ma dosyć długie przełożenia, na dwójce przy 55km/h ma chyba 3tysie, max na dwójce to 110

niestety silnik lubi wysokie obroty i wyprzedzenie czegoś na trójce od 60km/h nie należy do przyjemnych, trzeba pałować na dwójce, tak więc w tym aucie przesadzili z przełożeniami, co prawda odbija się to pozytywnie na spalaniu, bo jak na benzynę pali bardzo mało.

Podoba mi się za to jazda lanosem w mieście, mimo małego momentu samochód normalnie wstaje na trójce nawet od 20km/h, wiadomo, że nie ma przyspieszenia ale nie zamula się i szczerze to na trójce jego zakres pracy to 20-125km/h

z drugiej strony dwójka okazuje się za krótka przy ostrej jeździe, bo osiąga max 85km/h i po wrzuceniu trójki już praktycznie nie przyspiesza, podejrzewam że jakby dwójka kończyła się na 100km/h to i przyspieszenie do setki może by było lepsze

generalnie nie ma idału, choć podoba mi się, ze producenci zaczynają stosować 6biegów do przodu w silnikach benzynowych

o skrzyniach w dieslach nie chce mi się pisać, po prostu mi nie leżą, przez turbodziurę nie są wcale elastyczne jak to każdy opisuje, a i nowe silniki wcale nie chcą się dobrze kręcić powyżej 4200obrotów ale to już takie uroki diesla

nigdy nie jeździłem 7 i 8 biegowym automatem, pewnie to jest optymalne rozwiązanie, choć przyszłość i tak widzę w dopracowanych skrzyniach bezstopniowych

Napisano

> C - z długą skrzynią: 55, 105, 155 km/h

zdecydowanie ta opcja.

akurat taką mam, z tym, że wygląda to mniej więcej tak:

65, 110, 160

jest jeszcze czwórka ale jej używam poza miastem hehe.gif

Napisano

Zdecydowanie dlugie + elastyczny silnik, chyba nie ma nic lepszego, w miescie sie czlowiek nie nameczy a na trasie zawsze sa nizsze obroty. Dodatkowo jak jeszcze sie kreci ladnie prawie z kazdych obrotow ok.gif

Napisano

> zdecydowanie ta opcja.

> akurat taką mam, z tym, że wygląda to mniej więcej tak:

> 65, 110, 160

> jest jeszcze czwórka ale jej używam poza miastem

Ja mam podobne prędkości, tzn 60, 115, ??? (nie sprawdzałem) zlosnik.gif

Zmieniłem przełożenie główne z 3.90 na 3.27.

Czasem to troszkę męczące, ponieważ nie bardzo można pominąć jakieś biegi. Podobnie I bieg trzeba nieco dalej pociągnąć ponieważ w innym wypadku na II troszkę muli. Ale to zaleta, ponieważ nienawidzę krótkich "jedynek". Ruszanie z miejsca właściwie niczym się nie różni. Spalanie spadło (wcześniej przejeżdżałem średnio 380-390 km, obecnie 420-440 na zbiorniku LPG). W trasie niestety do wyprzedzania czasem trzeba zrzucić bieg. W mieście IV rzadko używam, a V w ogóle. wink.gif Na ale na trasie bajka - przy 100 km/h na V biegu mam niewiele ponad 2 tyś obrotów. Właściwie to wyszło tak że obecna IV to dawna V.

Napisano

Bardzo odpowiada mi zestopniowanie przełożeń w trybie manualnym w moim Lancerze CVT.

Jedynka jest dość długa co w przypadku automatu sprawdza się dość dobrze.

Biegi od dwójki do piątki zestopniowane są ciasno i tak dobrane, że przy przyspieszaniu "do odcięcia" silnik nie spada poniżej 4 tys. obr. czyli fazy rozrządu pozostają w "mocniejszym" trybie. Jeżdżąc szybko w zakrętach zawsze można tak dobrać bieg by obroty pozostawały w optymalnym zakresie. Na piątce max jakieś 160 km/h.

Szóstka to praktycznie nadbieg i jest bardzo długa: 2 tys. obr. przy 100 km/h i 3 tys. obr. przy 150 km/h.

Z tym, że konfiguracja ta jest dobra, żeby sobie "pojeździć" natomiast przy codziennym turlaniu nie byłaby chyba najlepsza. No ale od turlania jest tryb auto.

Napisano

> Załóżmy że mamy trzy identyczne auta A, B, C (z identycznym silnikiem benzynowym) różniące się

> tylko przełożeniami biegów.

> Np. na odpowiednio I, II i III biegu te auta uzyskują następujące realne maksymalne prędkości:

> A - z krótką skrzynią: 35, 70, 105 km/h

> B - z średnią skrzynią: 45, 85, 125 km/h

> C - z długą skrzynią: 55, 105, 155 km/h

> Którą z w/w wersji wybralibyście do jazdy, np. po mieście?

Zadne z tych. Skrzynia musi byc nie krotka a "ciasna"...wiem, slabe okreslenie, chodzi mi o "close-ratio". Najlepiej dluga jedynka, co najmniej do 60-65kmh a pozniej juz bardzo blisko zestopniowane biegi. Dwojka gdzies do 100, trojka 135-140, czworka 170-180, piatka 210-220, szostka 250+.

Reszta Twoich dywagacji jest czysto teoretyczna, bo jako zmienna podales rozne przelozenia ale nie podales zadnej charakterystyki silnika.

Napisano

Każda skrzynia lepiej sprawdzi się w innej sytuacji, do miasta jak pisałeś fajna raczej była by typu C, mam podobna w punto i bardzo lubie te przełożenia smile.gif

Za to np do dynamicznej jazdy jest światna w alfie 156 2.5 nie wiem jak to zrobili ale obroty po zmianie biegów trafiają dokładnie tam gdzie powinny i auto cały czas ciągnie smile.gif

Natomiast przykładem dosyć krótkiej skrzyni jest dla mnie ta z seicento abarth, jak dla mnie strasznie wkurzająca skrzynka.

Napisano

> zestopniowane biegi. Dwojka gdzies do 100, trojka 135-140, czworka 170-180, piatka 210-220,

> szostka 250+.

Przy obrotach odcięcia?

Napisano

Daleko nie trzeba szukać. Punto II 1.2 16V z zwykłą skrzynką pięć biegów, oraz "szporting" 6 biegów. Wyniki na poszczególnych biegach mogą odpowiadać przykładowi A i B. Punto z zwykłą skrzynią, katalogowo ma sekundę lepiej do setki, niż z krótką, 6 stopniową "szportingową".

Napisano

Zdecydowanie dlugie, z najwyzszym biegiem obnizajacym spalanie i wyciszajacym silnik przy szybszej jezdzie.

Niestety A6 ma cholernie krotkie biegi. Przy 4500 pojawia sie czerwone i przy 5000 nastepuje odciecie. Przy duzej pojemnosci i zasilaniu dieslem mozna natomiast przejechac miasto uzywajac tylko 2 i 3 biegu (skrzynia jest 6 biegowa)

Bardzo pasowala mi skrzynia w Astrze F GSI - to jest moj "Number 1"

Niesamowita jest skrzynia "deltabox" w Thundrcacie ale to zupelnie inny temat brawo.gif

aha tez nienawidze automatow uzbroj_zlo.gif bo mi odbieraja przyjemnosc z jazdy!!!

Napisano

> Daleko nie trzeba szukać. Punto II 1.2 16V z zwykłą skrzynką pięć biegów, oraz "szporting" 6

> biegów. Wyniki na poszczególnych biegach mogą odpowiadać przykładowi A i B. Punto z zwykłą

> skrzynią, katalogowo ma sekundę lepiej do setki, niż z krótką, 6 stopniową "szportingową".

ale ona nie jest krótka grinser006.gif mowa o 6 biegów

krótka jest w p1 6 speed grinser006.gif

Napisano

wszystko zalezy od silnika i jego charakterystyki mocy i momentu

mialem 5 cento a w nich ok 10 silników róznych o różnych mocach 55-120km

1.najlepsze przyspieszenie uzyskuje sie na takiej skrzyni gdzie po zmianie biegu na wyższy obroty spadaja w przedział max momentu obrotowego i ida na max wartości mocy grinser006.gif - silnik benzynowy wolnossący

Napisano

> Przy obrotach odcięcia?

No tak. Zakladam, ze mowimy o jakims w miare porzadnym silniku, co do tych 7000rpm zakreci smile.gif

No i dlatego tez ten watek jest tak naprawde bezsensowny. Inne charakterystyki silnikow (np. diesel) wymagaja innych zestopniowan skrzyni (np. krotka jedynka) wiec bez zdefiniowania do jakiego silnika potrzebujemy skrzynie to jest dyskusja czysto akademicka.

Napisano

> Niestety A6 ma cholernie krotkie biegi. Przy 4500 pojawia sie czerwone i przy 5000 nastepuje

> odciecie.

A kupując diesla spodziewałeś się kręcić do 7000rpm? zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie, wolicie gdy biegi są zestopniowane "krótko" czy "długo"?

Zdecydowanie wolę długie. Niestety przy dieslach jest z tym kłopot, ale nie narzekam. Na czwórce użyteczny zakres mam od 40 do prawie 200 km/h dzięki powyższemu w zasadzie nie trzeba zmieniać biegu podczas wyprzedzania. Ale i tak wolę automat. Skrzynia ręczna odbiera człowiekowi całą przyjemność jazdy.

Napisano

> A kupując diesla spodziewałeś się kręcić do 7000rpm?

no są takie, które mają odcięcie przy 5200, a do 5 tys jadą w miarę nieźle. Prawie jak benzyniak.

Napisano

> Zadne z tych. Skrzynia musi byc nie krotka a "ciasna"...wiem, slabe okreslenie, chodzi mi o

> "close-ratio". Najlepiej dluga jedynka, co najmniej do 60-65kmh a pozniej juz bardzo blisko

> zestopniowane biegi. Dwojka gdzies do 100, trojka 135-140, czworka 170-180, piatka 210-220,

> szostka 250+.

Wydaje mi sie ze wlasnie opisales skrzynie do wysokokrecacej, wolnossacej benzyny, ktora uzyskauje max mocy w dosc waskim zakresie obrotow. W sumie jest jedna marka, ktora mis ie z tym kojarzy... hehe.gif

Napisano

mi pasuje tak jak mam w T4...

stosunkowo krótkie pierwsze 3 biegi i długa 4 i 5...

chociaż wolałbym pierwsze 3 zostawić tak jak są skrócić 4 i 5 delikatnie i dodać 6 dłuższą niż obecna 5ka...

Napisano

> Wydaje mi sie ze wlasnie opisales skrzynie do wysokokrecacej, wolnossacej benzyny, ktora uzyskauje

> max mocy w dosc waskim zakresie obrotow. W sumie jest jedna marka, ktora mis ie z tym

> kojarzy...

Wydaje Ci sie slusznie cool.gif Nie zmienia to jednak faktu, ze jezdzilem rowniez innymi autami, w tym rowniez mocnym turbo i tam skrzynia byla ciut za dluga nawet na dostepne niutony. Po prostu skrzynie close-ratio, z bardzo rownymi i stosunkowo niewielkimi spadkami obrotow pomiedzy przelozeniami najbardziej mi pasuja.

Napisano

generalnie w mojej jeździe po mieście wolałbym krótką coby lepiej się zbierać, ale jakoś tak wyszło, że mam chyba najdłuższą dostępną do mojego g00winka i jestem zadowolony, praktycznie większość czasu mogę lecieć na trójce bez zbędnego wachlowania zlosnik.gif

Napisano

Zdecydowanie długa skrzynia waytogo.gif

Napisano

> A kupując diesla spodziewałeś się kręcić do 7000rpm?

Nie. Kupilem diesla bo akurat jezdze identycznym sluzbowym ale w benzynie i widze ile to pali angryfire.gif przy podobnej jezdzie

Napisano

generalnie wole krotkie skrzynie ale sporo tez zalezy od silnika. Przyklad:

- krotka (lub jeszcze krotsza zlosnik.gif) skrzynia w Prelude 2.2VTEC (auto ok 1300kG, silnik jak to vtec lubi wysokie obroty) pasuje jak ulal. Spalanie akceptowalne (12-13 po miescie przy dosc spokojnej jezdzie ale bez przesady zlosnik.gif)

- dosc krotka skrzynia w lancerze 1.6 (sohc 16v) tez jest fajna (auto tez ok 1300kG) bo dzieki niej 98KM daje jakos rade. I wcale przy tym przesadnie duzo nie pali! (miasto 8.5-9)

- dluga skrzynia w swifcie 1.3 (dohc 16v) nie daje rady. Niby auto lekkie (ok 1000kG) ale 92KM slabo jedzie bo silnik lubi wysokie obroty i <3tys po prostu sie toczy. No chyba ze standardowo krecimy pod 4tys rpm minimum - tak da sie jezdzic ale mnie to cokolwiek drazni (mimo ze lubie silniki benzynowe i ich krecenie!). A spalanie bez rewelacji delikatnie mowiac (miasto 7.5-8)

dosc dlua skrzynia moze pasowac np. do niewysilonej wolnossacej benzyny (jakich teraz nie ma) ew. silnika typu 1.4TSI z podwojnym doladowaniem

Napisano

według zastosowania:

do zabawy: krótka

do toczenia się po mieście: "średnia"

na wypady w trasę: jak najdłuższa

Według silnika:

-wysokoobrotowa wiertarka: dłuższa jedynka, reszta krótka

-wielkie niskoobrotowe, amerykańskie v8: dłuuuuuuuuga, jak najdłuższa. I tak silnik sobie poradzi

-turbo: raczej dłuższa

Krótka skrzynia ma jedną, ważną zaletę: nie chce ci się przekraczać dozwolonej prędkości, bo to oznacza, że na przykład jadąc 100km/h po trasie masz 4000 RPM na piątym biegu. palacz.gif

w Pandzie mam raczej długa skrzynkę, myślę o zmianie na krótszą bo silnik delikatnie mówiąc dychawiczny.

jeździłem przez dwa dni rajdówką po mieście facepalm.gif

50km/h na piątym biegu i 2tys obrotów. Łokieć mnie bolał od zmiany biegów.

Napisano

> No właśnie, wolicie gdy biegi są zestopniowane "krótko" czy "długo"?

Ja zdecydowanie wolę dłuższe zestopniowanie, nie trzeba tak często machać, no i przy wyższej prędkości trochę ciszej sleeping_2.gif. Jak jest potrzeba, zawsze można zredukować.

W wyścigi się nie bawię, więc krótka skrzynia mi nie potrzebna.

U mnie przy 2000obr (odcięcie 5000obr) mam następujące prędkości na kolejnych biegach (w nawiasach prędkości przy odcięciu, 2 ostatnie wartości niesprawdzone)

I 20 (~50)

II 40 (~100)

III 60 (~150)

IV 88 (~220)

V 110 (~275)

Przydałby się 6 bieg na autostrady, ale nie mamy ich znowu tak wiele, więc nie jest to szczególnie ważne.

W nowych autach nie podobają mi się krótkie 6 biegi. Pasowałoby mi 2000obr przy 130kmh, a często jest niewiele więcej bądź tyle samo co u mnie na 5 biegu foch.gif.

Napisano

> W wyścigi się nie bawię, więc krótka skrzynia mi nie potrzebna.

ale to niekoniecznie o wyscigi chodzi. Oto przyklad: taki swift ma na tyle dluga 2ke i slaby silnik w dolnym zakresie obrotow (2krpm juz nie mowie co jest nizej) to np. skrecajac spokojnie w uliczke w prawo depcze sie gaz a tu prawie brak efektu. Mam redukowac do 1ki w takim przypadku? bzdura.

Napisano

> ale to niekoniecznie o wyscigi chodzi. Oto przyklad: taki swift ma na tyle dluga 2ke i slaby silnik

> w dolnym zakresie obrotow (2krpm juz nie mowie co jest nizej) to np. skrecajac spokojnie w

> uliczke w prawo depcze sie gaz a tu prawie brak efektu. Mam redukowac do 1ki w takim

> przypadku? bzdura.

Bo do długich skrzyń musi byc odpowiedni silnik, który potrafi jechać z "dołu".

Napisano

... ryba i tak automat w Stilo to robi

natomiast w innych pseudo prędkich autach wole krótkie ( przecież to mają być zabawki food.gif ) ok.gif

Napisano

> ale to niekoniecznie o wyscigi chodzi. Oto przyklad: taki swift ma na tyle dluga 2ke i slaby silnik

> w dolnym zakresie obrotow (2krpm juz nie mowie co jest nizej) to np. skrecajac spokojnie w

> uliczke w prawo depcze sie gaz a tu prawie brak efektu. Mam redukowac do 1ki w takim

> przypadku? bzdura.

Uważasz, że jedynka jest tylko do ruszania ? Ja u siebie nie raz po skręcie wrzucałem 1, bo na 2 była za mała prędkość.

Napisano

> Uważasz, że jedynka jest tylko do ruszania ? Ja u siebie nie raz po skręcie wrzucałem 1, bo na 2

> była za mała prędkość.

nie uwazam zeby 1ka byla tylko do ruszania, niemniej jednak ciagle wachlowanie biegami i koniecznosc zrzucania do 1ki przy spokojnej jezdzie mnie sie nie podoba. Co innego przy sciganku zlosnik.gif

Napisano

> nie uwazam zeby 1ka byla tylko do ruszania, niemniej jednak ciagle wachlowanie biegami i

> koniecznosc zrzucania do 1ki przy spokojnej jezdzie mnie sie nie podoba. Co innego przy

> sciganku

Wiesz.... wacholwanie wachlowaniem ale o ile w trasie długie biegi są bardzo przydatne np. V-tka przy 2000 obr. to 80 km/h w Fiacie Uno 1.0 na gaźniku ale już jak przychodzi do jazdy po górach, to ta sama skrzynia, która na płaskim jest rewelacyjna, pod górkę sprawia, że masz do wyboru: albo II i 4000 obr. albo III i obserwowanie jak silnik się dławi, bo nie ma siły sciana.gif Miny kierowców toczących się za Tobą = bezcenne ale lepiej nie słuchać tego, co chcą Ci powiedzieć hahaha.gifrotfl.gifzakrecony.gifcool.gifhehe.gifzlosnik.gifoink.gifok.gif

Napisano

> Jak bazujesz na automatach z lat 90/00 to nic dziwnego bo to zwykle byly 4 biegowki, ledwo

> zmieniajace biegi itp.

> Przejedz sie DSG albo steptronikiem....

Fajne te automaty i tak były, mimo czterech biegów wygodne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.