Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automatyczne włączanie klimy podczas nawiewu na szybę

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem u siebie takie same wkurzające zjawisko, jak innych uzytkowników koreańskich aut. Jednak na jakimś anglojęzycznym forum Kia znalazłem proste rozwiązanie tego problemu. Mianowicie gdy włączymy nawiew na szybę i klima się załączy to trzeba 5 razy nacisnąc przycisk obiegu wewnętrznego powietrza (u mnie jest z prawej strony włącznika A/C). Wtedy diody na obu włącznikach migaja kilka razy i klima się wyłącza. Przy nastepnym włączeniu nawiewu na szybę AC już się nie włączy zlosnik.gif Jak chcemy zaprogramowac oryginalny tryb sterownika to musimy powtórzyc operację.

U mnie działa. Ciekawy jestem, jakie inne samochody mają takie wspaniałe udogodnienie ? Bo IMO ten sposób z 5x naciśnieciem przycisku powinien być w instrukcji obsługi samochodu

Napisano

> Zauważyłem u siebie takie same wkurzające zjawisko, jak innych uzytkowników koreańskich aut.

Dlaczego wkurzające? icon_rolleyes.gif

Szyba szybciej odparuje przy klimie. niewiem.gif

W praktycznie każdym moim aucie tak jest/było.

Napisano

> Zauważyłem u siebie takie same wkurzające zjawisko, jak innych uzytkowników koreańskich aut. Jednak

> na jakimś anglojęzycznym forum Kia znalazłem proste rozwiązanie tego problemu. Mianowicie gdy

> włączymy nawiew na szybę i klima się załączy to trzeba 5 razy nacisnąc przycisk obiegu

> wewnętrznego powietrza (u mnie jest z prawej strony włącznika A/C). Wtedy diody na obu

> włącznikach migaja kilka razy i klima się wyłącza. Przy nastepnym włączeniu nawiewu na szybę

> AC już się nie włączy Jak chcemy zaprogramowac oryginalny tryb sterownika to musimy powtórzyc

> operację.

> U mnie działa. Ciekawy jestem, jakie inne samochody mają takie wspaniałe udogodnienie ? Bo IMO ten

> sposób z 5x naciśnieciem przycisku powinien być w instrukcji obsługi samochodu

niewiem.gif

nie rozumiem ...

przecież włączona klimka plus nawiew ciepłym na szybe = błyskawiczne odparowanie szyb w aucie ...

ja tam nigdy nie wyłączam klimy ... skromny.gif

Napisano

Mialem ten patent z wlaczaniem klimy przy nawiewie na szybe w jednym z poprzednich aut i zaluje w w obecnym tego nie ma sick.gif

To byla swietna sprawa, z jednej strony szyba duzo szybciej odparowala a z drugiej dzieki klimie w nawet bardzo "specyficzna" pogode nie parowaly szyby tylna czy tylne boczne (na ktory w tamtym aucie nie bylo odzielnego nawiewu).

Napisano

> nie rozumiem ...

> przecież włączona klimka plus nawiew ciepłym na szybe = błyskawiczne odparowanie szyb w aucie ...

> ja tam nigdy nie wyłączam klimy ...

Też nie wyłączałem w poprzednim aucie - dowiedziałem się, że w ten sposób zajechałem sprzęgiełko hehe.gif

Napisano

> Mialem ten patent z wlaczaniem klimy przy nawiewie na szybe w jednym z poprzednich aut i zaluje w w

> obecnym tego nie ma

co za problem nacisnąć guzik AC hmm.gif

mnie tam wkurza ten automat, jak będę chciał włączyć klimę to sobie włączę ...

Napisano

U mnie tez task jest tylko nie da sie chyba tego wylaczyc.

Jezeli uklad nawiewu jest sprawny to do odparowania szyby wcale nie trzeba klimy, a wlasnie nawiew tylko na przednia szybe automatycznie zalacza klime co jest troche denerwujace. Ale sprawdze ten Twoj patent, moze w japonczyku tez to zadziala smile.gif. Trzeba 5x nacisnac wewnetrzny obieg czy 5x wlaczyc i wylaczyc?

Napisano

> Dlaczego wkurzające?

> Szyba szybciej odparuje przy klimie.

> W praktycznie każdym moim aucie tak jest/było.

W wielu autach tak jest ale w RSie mk1 miałem/mam taki problem, że klima się załączała przy nawiewie na szybę ale nie było to sygnalizowane zaświeceniem się kontrolki...

Bez zajrzenia pod maskę nie było wiadomo, czy sprężarka klimy chodzi, czy nie.

Nie wiem, czy we wszystkich focusach mk1 też jest taka sytuacja.

Napisano

> Zauważyłem u siebie takie same wkurzające zjawisko, jak innych uzytkowników koreańskich aut. Jednak

> na jakimś anglojęzycznym forum Kia znalazłem proste rozwiązanie tego problemu. Mianowicie gdy

> włączymy nawiew na szybę i klima się załączy to trzeba 5 razy nacisnąc przycisk obiegu

> wewnętrznego powietrza (u mnie jest z prawej strony włącznika A/C). Wtedy diody na obu

> włącznikach migaja kilka razy i klima się wyłącza. Przy nastepnym włączeniu nawiewu na szybę

> AC już się nie włączy Jak chcemy zaprogramowac oryginalny tryb sterownika to musimy powtórzyc

> operację.

> U mnie działa. Ciekawy jestem, jakie inne samochody mają takie wspaniałe udogodnienie ? Bo IMO ten

> sposób z 5x naciśnieciem przycisku powinien być w instrukcji obsługi samochodu

W aucie z podpisu to mam.

Jak było lato to wydawało mi się to głupie, ale teraz powoli zaczynam to doceniać.

Napisano

> nie rozumiem ...

> przecież włączona klimka plus nawiew ciepłym na szybe = błyskawiczne odparowanie szyb w aucie ...

> ja tam nigdy nie wyłączam klimy ...

Tak, do pewnego momentu ta klima cieszy, ale sa sytuacje gdzie robi sie mniej przyjemnie. Np. jesienia, temp. oscyluje na granicy zalaczenia sie sprezarki klimatyzacji, zalaczasz, odparowuje, po chwili temp. spada w dol i sprezarka sie wylacza, masz w tym momencie eleganckie walniecie bardzo mokrym powietrzem na szybe. Oczywiscie to jest dosyc skrajny przypadek, ale czegos takiego niestety doswiadczylem (w Octavii).

W przypadku pozbywania sie wilgoci z przedniej szyby to wole jak jest podgrzewana, a co do jazdy z wlaczona klima to lubie tryb auto, ale latem, teraz juz przeszedlem na manula i sprezarke zalaczam raz w tygodniu, zeby sie nie "zastala".

Napisano

> operację.

w toledo mojej serce.gif podczas wlaczanie wstecznego biegu sam wlacza sie obieg zamkieniety (klima manualna) spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Trzeba 5x nacisnac wewnetrzny obieg czy

> 5x wlaczyc i wylaczyc?

Nacisnąć przycisk.

Napisano

> w toledo mojej podczas wlaczanie wstecznego biegu sam wlacza sie obieg zamkieniety (klima

> manualna)

To też miałem. grinser006.gif

Już nie pamiętam, w którym aucie.

Napisano

> Ciekawy jestem, jakie inne samochody mają takie wspaniałe udogodnienie ? Bo IMO ten

Suzuki SX4 ma taki patent. Wpieniające na maksa. Chociaż to nie mój wózek, to chętnie sprawdzę pięciokrotne uzycie przycisku.

Co do używania klimy do osuszania - każdy kij ma dwa końce. Użycie klimy zwiększa ilość wilgoci w przewodach wentylacji. Dopóki klima pracuje jest w porządku, ale gdy ja wyłączyć to szyby zaparowują pięć razy szybciej. Czyli, gdy się jej używa w mieście, na krótkich dystansach, to jest się zmuszonym używać cały czas.

Napisano

> Ciekawy jestem, jakie inne samochody mają takie wspaniałe udogodnienie ?

W Navarze jest podobnie. Klika sie w rozdzial nawiewu. Nogi, glowa, szyba !CYK! klima sie sama wlacza. screwy.gif

Sprawdze czy w Nissanie dziala trick z klikaniem wewnetrznego. Ale to tylko potwierdza, ze auto A/C to zlo.

Napisano

> Ale to tylko potwierdza, ze auto A/C to zlo.

Dlaczego? Moim zdaniem to jest bardzo przydatny element wyposażenia, pod warunkiem, że nie jest automatyczny, bo automaty często właśnie głupieją w różnych sytuacjach. A klima do odparowania szyb (manualna) to świetna sprawa waytogo.gif

Napisano

> Dlaczego? Moim zdaniem to jest bardzo przydatny element wyposażenia, pod warunkiem, że nie jest

> automatyczny, bo automaty często właśnie głupieją w różnych sytuacjach. A klima do odparowania

> szyb (manualna) to świetna sprawa

Quote:

Ale to tylko potwierdza, ze
auto
A/C to zlo.

Czytamy ze zrozumieniem! old.gif

Napisano

> Quote:

> Ale to tylko potwierdza, ze auto A/C to zlo.

> Czytamy ze zrozumieniem!

Czyli? hmm.gif Auto A/C zrozumiałem jako air conditioned, czyli klimatyzowane cfaniaczek.gif Jeśli mój tok rozumowania jest niewłaściwy to wyprowadźcie mnie z błędu grinser006.gif

Napisano

> Dlaczego? Moim zdaniem to jest bardzo przydatny element wyposażenia, pod warunkiem, że nie jest

> automatyczny, bo automaty często właśnie głupieją w różnych sytuacjach.

Automat jest tak dobry, jak jego oprogramowanie. Spotkałem się z beznadziejnymi automatami jak również z bardzo dobrymi. Nie można generalizować.

> A klima do odparowania

> szyb (manualna) to świetna sprawa

Manualna czy automatyczna, każda klima dobrze odparowuje.

A co do meritum wątku: Ktoś chciał kierowcom zrobić dobrze i wyszło jak zwykle. Ja we wszystkich autach mogłem sobie włączać/wyłączać klimę wg własnego uznania.

Napisano

> Czyli? Auto A/C zrozumiałem jako air conditioned, czyli klimatyzowane Jeśli mój tok rozumowania

> jest niewłaściwy to wyprowadźcie mnie z błędu

No przecież wyboldowałem. grinser006.gif

Napisano

> Czyli? Auto A/C zrozumiałem jako air conditioned, czyli klimatyzowane Jeśli mój tok rozumowania

> jest niewłaściwy to wyprowadźcie mnie z błędu

AUTO A/C - AUTO air conditioned,

samo A/C to jest air conditioned

hmm.gif

Napisano

> No przecież wyboldowałem.

Aaaaa grinser006.gifok.gif Ja słowo "auto" w tym kontekście zrozumiałem jako samochód mlot.gif

Napisano

> W wielu autach tak jest ale w RSie mk1 miałem/mam taki problem, że klima się załączała przy

> nawiewie na szybę ale nie było to sygnalizowane zaświeceniem się kontrolki...

> Bez zajrzenia pod maskę nie było wiadomo, czy sprężarka klimy chodzi, czy nie.

> Nie wiem, czy we wszystkich focusach mk1 też jest taka sytuacja.

Ja mam tak w Cherokeem i to nie tylko przy nadmuchu na szybę no.gif

Napisano

U mnie w caddy'm to samo. Czyli załącza się klima, najwyższy bieg wentylatora i dodatkowo ogrzewanie szyby. Zobaczę w zimie dopiero jak to działa. Ale jestem daleki od stwierdzenia żeby mi to przeszkadzało.

Na odparowanie szyb klima najlepsza.

A jak was to drażni to można właśnie ręcznie ustawić nadmuch na szybę i już.

Napisano

> Automat jest tak dobry, jak jego oprogramowanie. Spotkałem się z beznadziejnymi automatami jak

> również z bardzo dobrymi. Nie można generalizować.

> Manualna czy automatyczna, każda klima dobrze odparowuje.

> A co do meritum wątku: Ktoś chciał kierowcom zrobić dobrze i wyszło jak zwykle. Ja we wszystkich

> autach mogłem sobie włączać/wyłączać klimę wg własnego uznania.

Jezeli wsiąde do zimnego auta w 3 osoby .Zapalam auto i AC .I daje nawiew zimnego powietrza do odparowania?(Bo auto zmine) np deszczowe dni. Czy manualna klima działa inaczej jak klimatronik ,gdzie mozna sobie ustawić np 23st.Rozumiem manualna ma schładać ,a nie trzymac chłodna/ciepłą temperaturę.

Napisano

U mnie w fordzie włączenie nawiewu na szybę uruchamia nie tylko klimę, ale też ogrzewanie przedniej szyby...czasem przydatne, czasem przeszkadza wink.gif

Napisano

Dlatego chyba najlepszym rozwiązaniem jest taki niby pół automat, jak mam w Marei. Jest przycisk wł/wył sprężarki, jest funkcja nadmuchu "auto" i wtedy dmucha z taką siłą, jaką potrzebuje, jest ustawianie temperatury co jeden stopień od 18 do 30. W zimne dni mam wyłączoną sprężarkę, a reszta działa automatycznie, czyli nadmuch i temperatura. Przy sprawnym układzie wentylacji nic nie ma prawa parować nawet w ulewy.

Napisano

> Dlaczego wkurzające?

jak masz mały silnik to zabiera kilka km i masz większe spalanie

> Szyba szybciej odparuje przy klimie.

ok.gif znacznie szybciej

> W praktycznie każdym moim aucie tak jest/było.

dobrze , że w mojej Fabii 1,2 tak nie ma zlosnik.gif

Napisano

> w toledo mojej podczas wlaczanie wstecznego biegu sam wlacza sie obieg zamkieniety (klima

> manualna)

i chyba w większości aut z koncernu VW tak jest ( Fabia też to ma )

a pasażerom to się podoba podgrzewany nawiew na stopy

Napisano

IMO ten

Powinien. Ale instrukcje maja teraz 300 i wiecej stron..

Wiec umieszczenie opisu niewiele zmienia. zlosnik.gif

Rozwiazania powinny byc intuicyjne, praktyczne i nieirytujace. smirk.gif

Wtedy zadna instrukcja nie bedzie potrzebna. ok.gif

Napisano

> manualna)

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić sens takiego wynalazku?

Główkuję, główkuję i za cholerę nie mogę wymyślić pożytku z takiego zachowania klimy.

Napisano

> a pasażerom to się podoba podgrzewany nawiew na stopy

hmm.gif

Napisano

> U mnie w fordzie włączenie nawiewu na szybę uruchamia nie tylko klimę, ale też ogrzewanie przedniej

> szyby...czasem przydatne, czasem przeszkadza

masz klimę automatyczną ?

u mnie przy manualnej po ustawieniu nadmuchu na szybę, załącza się tylko klima hmm.gif

Napisano

> Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić sens takiego wynalazku?

> Główkuję, główkuję i za cholerę nie mogę wymyślić pożytku z takiego zachowania klimy.

nie zaciąga spalin przy cofaniu ok.gif

Napisano
  • Autor

> IMO ten

> Powinien. Ale instrukcje maja teraz 300 i wiecej stron..

> Wiec umieszczenie opisu niewiele zmienia.

Nie bardzo rozumiem yikes.gif

Teraz wiele firm daje papierowe instrukcje skrócone, a pełne w pdf na CD. Przynajmniej jesli chodzi o sprzęt RTV. Tak więc nie widze problemu.

> Rozwiazania powinny byc intuicyjne, praktyczne i nieirytujace.

> Wtedy zadna instrukcja nie bedzie potrzebna.

Zgadza sie, bo kierowcami są zarówno fachowcy z AK grinser006.gif, jak i osoby dla których sprawy techniczne to czarna magia

Napisano

> Główkuję, główkuję i za cholerę nie mogę wymyślić pożytku z takiego zachowania klimy.

bo nie ma takiego pożytku smile.gif tylko wkurza , bo jak maly silnik to niepotrzebnie go obciąża (spada moc samochodu), wiecej pali ( w czasie deszczu czasami trzeba cala trase pokonac na nadmuchu na szybe zeby nie parowala) a plusow brak frown.gif bo jak bede chcial aby szybciej odparowaly szyby to sobie bym wcisnac guziczek A/C i po klopocie. Nie wiem co za fachowcy wpadli na taki pomysl , szczegolnie ze nie ma jakiejs prostej metody aby to wylaczyc.

Niestety w niektórych samochodach (np moim) nie da sie tak latwo tego wylaczyc - u mnie trzeba rozbierac panel sterowania i odlutowywac lub przecinac jeden kabelek

Napisano

> Niestety w niektórych samochodach (np moim) nie da sie tak latwo tego wylaczyc - u mnie trzeba

> rozbierac panel sterowania i odlutowywac lub przecinac jeden kabelek

nie wiem jak jest w Twoim, ale fordzie można to łatwo obejść grinser006.gif

klima załącza się tylko jak nawiew jest idelanie ustwiony na szybę, wystarczy ruszyć o mm w lewo/prawo i już się nie załącza ok.gif

284224854-nawiew.jpg

post-33658-14352509855802_thumb.jpg

Napisano

zeby podczas cofania nie byly zasysane spaliny do wnetrza auta

Napisano

> masz klimę automatyczną ?

> u mnie przy manualnej po ustawieniu nadmuchu na szybę, załącza się tylko klima

klima manual, przekręcając pokrętło nawiewu do pozycji "na szybę" załącza się klima oraz włącza się elektryczne ogrzewanie przedniej szyby (zaczynają grzać druty zatopione w szybie) - o to mi chodzi, bo nie wiem, czy się rozumiemy zlosnik.gif

Napisano

niestety moj to nie ford smile.gif u mnie tak sie nie da , przelacznik ustawia sie tylko na wybrane pozycje nawiewu , posrednio ( tak jak u ciebie "kropki") nie da sie frown.gif

Dodatkowo u mnie tez sie zalacza klima jak nawiew jest na "szyba+nogi" frown.gif

Napisano

> klima manual, przekręcając pokrętło nawiewu do pozucji "na szybę" załącza się klima oraz włącza się

> elektryczne ogrzewanie przedniej szyby (zaczynają grzać gruty zatopione w szybie) - o to mi

> chodzi, bo nie wiem, czy się rozumiemy

to u mnie tak nie działa, na szczęście grinser006.gif

jeszcze by mi tego brakowało, może jeszcze lusterka i tylną szybę włączy spineyes.gif

w sumie grzanie szyby włączyłem może za 3-4 razy w ciągu roku hmm.gif

Napisano

> to u mnie tak nie działa, na szczęście

> jeszcze by mi tego brakowało, może jeszcze lusterka i tylną szybę włączy

> w sumie grzanie szyby włączyłem może za 3-4 razy w ciągu roku

blush.gif nie mów, że zimą skrobiesz szybę? icon_eek.gif

ja zresztą nawet jakbym chciał, to nie sięgnę by ją w całości odskrobać wink.gif

podgrzewana przednia szyba to jeden z przydatniejszych gadżetów ok.gif

Napisano

> nie mów, że zimą skrobiesz szybę?

garaż mam grinser006.gif

a te kilka razy to jak z roboty wyszedłem i śnieg, albo lód złapał

> podgrzewana przednia szyba to jeden z przydatniejszych gadżetów

ok.gif

Napisano

> garaż mam

no tak....szczęściarz zlosnik.gif

Napisano

hehehe teraz zajarzyłem:D nie rozumiałem co was może w tym denerwować:P

climatronicstandard.jpg

Ja mam w aucie osobno wybieranie nadmuchu jeśli nie jest w trybie automatycznym i osobno przycisk do "rozmrażania szyby".

Napisano

> zeby podczas cofania nie byly zasysane spaliny do wnetrza auta

to Seat ma czerpnie powietrza z tylu icon_eek.gifgrinser006.gif ?

Napisano

Z tyłu masz wylot powietrza z kabiny, więc jadąc do tyłu spaliny mogą się dostać do wnętrza, pogarszając komfort.

Napisano

> Z tyłu masz wylot powietrza z kabiny, więc jadąc do tyłu spaliny mogą się dostać do wnętrza,

> pogarszając komfort.

i włączając obieg wewnętrzny, uszczelnia ten wylot powietrza z kabiny? zlosnik.gif

Napisano

> i włączając obieg wewnętrzny, uszczelnia ten wylot powietrza z kabiny?

a to nie wiedziałeś że całe auto się uszczelnia ? grinser006.gif

dyskusja na poziomie przedszkola ... tak jakby nikt z Was nie cofał kilkanaście metrów spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.