Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie z przyczepą vs spalanie bez przyczepy

Featured Replies

Napisano

Taka ciekawostka z dnia dzisiejszego:

Renault Kangoo 1,5 dCi 85 KM

Na haku przyczepa typu laweta, dwuosiowa, spora gabarytowo, masa ~650 kg. Przyczepa pusta, niska, można założyć, że nie występują w praktyce dodatkowe opory powietrza jak np przy przyczepie z plandeką.

Trasa Warszawa <-> Wrocław, niestety DK8.

Jazda spokojna, prędkość zgodna z przepisami, kiepska pogoda.

Zużycie paliwa (reset trip compa przy starcie) -> 7,4 l/100 km

Powrót tego samego dnia, tą samą drogą, w ten sam sposób.

Zużycie paliwa "na pusto" - uwagaaaaaaaaaaaaaaa 3,8 l/100 km (analogicznie - reset tripa przy starcie w powrotną drogę).

Powiem tak - jeździłem już z przycepami, ale pierwszy raz widziałem TAKĄ różnicę na przyczepie nie będącej żaglem. Nie przypuszczałem, że sam ciężar na haku może spowodować taki przyrost spalania (prawie 100%), pomimo względnie niewielkich prędkości (nie szybciej niż licznikowe 100 km/h, może ze 2x się zdarzyło).

Napisano

Moze z Wawy do Wroclawia jest pod gorke zlosnik.gif

Napisano

Jakoś duuużo no ale... Moje padło w trasie pali jakieś 7l. Z przyczepą typu laweta (500kg wagi) bez ładunku już się robi 11l, z przyczepą (tą samą) i kolejnym 500kg (robi się żagiel) spalanie przekracza 15l zlosnik.gif Z ładunkiem nigdy nie jechałem więcej niż 100km/h bo... więcej się nie da hehe.gif

1.4, 80KM, benzyna.

Napisano

jak swoją starą meganą 1,4 jeździłem z przyczepką 1-osiową bez plandeki z ładunkiem ~700kg (+ 200 sama przyczepka) to spalanie gazu rosło z 8 do 12.

Napisano

Nie dziwi mnie to. A6, silniczek dwukrotnie wiekszy przy spokojnej jezdzie wychlapuje 5,5-6L oleju

Po zapieciu campingu (8,5m dluga, waga 1450kg) spalanie 9L

Sprawdzone na dystansie 6000km smile.gif

Honda CR-V - 2L silnik na gazie. Spalanie w miescie oscyluje w okolicach 15L. Jechal za mna (czyli mozna mu jeszcze cos tam odliczyc za tunel aerodynamiczny zlosnik.gif i 55L gazu konczyl mu sie po 150milach (250km) - spalanie wychodzilo niecale 25L/100km yikes.gif

Przyczepa 8m i 1200kg

Nie przekraczalismy 90km/h na calej trasie

Napisano

fiat uno 1.0, zwykle w trasie 5 litrów na setkę, przyczepka Niewiadow czyli 350 na haku, i spalanie na poziomie 7 litrów

Napisano

2x Warszawa- Radom z wieeelkim zaglem. Przyczepka wyzsza od multipli, 1 os. Zatankowane pod korek.

Do wawki pod wiatr, powrot z wiatrem. Max. predkosc 80 na 4 biegu. Wiecej sie nie dalo pod wiatr.

Z wiatrem 100 na 5.

Spalanie 3/4 zbiornika angryfire.gif poszlo na te 2 kursy.

Napisano

Wydaje mi się że zależy to od mocy silnika. Dla słabego silnika uciągnięcie takiej lawety 650kg to wysiłek. Może gdybyś miał silnik jakieś 3 litry to by nie było 2xkrotnej różnicy w spalaniu.

Napisano

W ostatnich dniach okrutnie wiało. Dzisiaj w nocy mało mi blachy z dachu nie zdjęło. Czy przypadkiem nie wpasowałeś się z tą jazdą z przyczepą pod wiatr, a z powrotem już z wiatrem?

Napisano

> Wydaje mi się że zależy to od mocy silnika. Dla słabego silnika uciągnięcie takiej lawety 650kg to

> wysiłek. Może gdybyś miał silnik jakieś 3 litry to by nie było 2xkrotnej różnicy w spalaniu.

Możesz mieć rację...

Kiedyś holowałem na autostradzie wolnossącym dieslem 3,0 przyczepe campingową i spalanie wzroslo o niecałe 2 litry...

Napisano

Bo np. trasa Wałbrzych - Wrocław - tempomat 90 , warunki pogodowe te same - w jedną stronę 7,5 a w druga 8,5.

Napisano

> Wydaje mi się że zależy to od mocy silnika. Dla słabego silnika uciągnięcie takiej lawety 650kg to

> wysiłek. Może gdybyś miał silnik jakieś 3 litry to by nie było 2xkrotnej różnicy w spalaniu.

to co powiesz na zaledwie 58KM w skodzie 120-ciagnela przyczepe ok.600-700kg [czyli blisko masie auta],w dodatku wysoka.predkosc w trasie max.70km/h-po prostu byla za ciezka a dodatkowo ciezar zle rozlozony i hak bezustannie robil co chcial z autem.dodatkowo calkowicie zaladowany srodek oraz bagaznik dachowy-spalila 9l/100km na dystansie 650km z czego czesc po poznaniu i krakowie.normalnie spalala w takich warunkach 6l/100km.czyli tylko 50% wiecej ok.gif

Napisano
  • Autor

Tam jest dość spory moment obrotowy - akurat jakichś szczególnych niedostatków mocy nie odnotowałem.

Kiedyś targałem sporą teściową (Niewiadówkę 1000 kg z wysoooooką plandeką - od platformy do dachu ponad 180 cm, stałem wyprostowany i jeszcze luz był) seicentem i tam vmax był 80 km/h, aby jechać sensownie trzeba było siedzieć w cieniu aerodynamicznym za ciężarówką.

Napisano

> W ostatnich dniach okrutnie wiało. Dzisiaj w nocy mało mi blachy z dachu nie zdjęło. Czy

> przypadkiem nie wpasowałeś się z tą jazdą z przyczepą pod wiatr, a z powrotem już z wiatrem?

Pusta laweta nie stawia dużych oporów powietrza, większe znaczenie ma tu masa i większ opory toczenia.

Napisano

Mniej więcej by się zgadzało, super dokładnych pomiarów nigdy nie robiłem ale wychodzi mniej więcej tak

Ford 1.8 TDI 90 KM

Prędkość ok 80-90 km/hm

Bez przyczepy ok 4l

Z pustą lawetą ok 8l (tu trochę szybciej niż 80 km)

Z załadowaną lawetą ok, może lekko powyżej 10l

Napisano

Trochę duża ta różnica, a hamulec lekko nie trzymał w lawecie??

Wydaje się, że laweta musiała dawać jakieś ponadnormatywne oporu toczenia, bo jazda była bardzo spokojna, a przy takiej jeździ różnica powinna być mała hmm.gif

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak taka sama droga, no sory, ale z Wrocka do Wawy to nie jest to samo co z Wawy do Wrocka

Postaw ten sam zestaw na jakiś równym podłożu najlepiej jakiś pas lotniska, zrób po kilka kilometrów z balastem i bez i wtedy możesz się tu żalić ile to pali.

IMHO Twoje spostrzeżenia są mało realne.

Napisano

> Powiem tak - jeździłem już z przycepami, ale pierwszy raz widziałem TAKĄ różnicę na przyczepie nie

> będącej żaglem. Nie przypuszczałem, że sam ciężar na haku może spowodować taki przyrost

> spalania (prawie 100%), pomimo względnie niewielkich prędkości (nie szybciej niż licznikowe

> 100 km/h, może ze 2x się zdarzyło).

Normalka, masa + opory toczenia 4 dodatkowych kół.

Napisano

> Normalka, masa + opory toczenia 4 dodatkowych kół.

prawie drugie tyle ?

jeżdżę sporo z przyczepą kempingową 1000kg i benzyna pali mi 3L więcej

c-max spalanie solo 8-9L trasa, 10L miasto

z przyczepą 11-13L, raz wyszło 14.5 ale raz że korki dwa kilma na max, a tankowanie może też jakieś trefne (wszystko LPG)

vitara (1.6 97KM) z tą samą budą - 11-12L nopB

większa różnica była w astrze, z budą połowe mniejszą (niewiadówka) spalanie wychodziło 14-15L

ale jazda na 4 biegu z butem w podłodze grinser006.gif

sharan TDI 110KM spalanie z niewiadką 9-10L ON

Napisano

> prawie drugie tyle ?

No niestety, wszystko rozbija się o dwuosiowość, opór toczny jest zdecydowanie trudniejszy do wyobrażenia niż prosty opór powietrza.

Zbyt dużo jest tu zmiennych by to wyprowadzić, ale opór toczny w pojazdach jest wyższy oporu powietrza przy oczywiście względnie niskich prędkościach co wynika z tego, że toczny rośnie mniej więcej liniowo, a powietrza z kwadratem prędkości.

Do tego dochodzi tarcie łożysk etc etc

Napisano

> Tam jest dość spory moment obrotowy - akurat jakichś szczególnych niedostatków mocy nie

> odnotowałem.

> Kiedyś targałem sporą teściową (Niewiadówkę 1000 kg z wysoooooką plandeką - od platformy do dachu

> ponad 180 cm, stałem wyprostowany i jeszcze luz był) seicentem i tam vmax był 80 km/h, aby

> jechać sensownie trzeba było siedzieć w cieniu aerodynamicznym za ciężarówką.

przecieze SC ma 400kg na haku... busted.gif

Napisano
  • Autor

> przecieze SC ma 400kg na haku...

+/- mieścił się patrząc na rzeczywiste masy (przyczepa załadowana po dach ramkami ze sklejki - olbrzymia objętość, masa całości towaru może ze 30 kilo).

Napisano
  • Autor

> Do tego dochodzi tarcie łożysk etc etc

Opony na przycepie - 185/80 R14 C

Przyczepa fabrycznie nowa - podróż prosto od dilera na miejsce użytkowania.

Trzymania h-ca raczej nie było, na takiej trasie to już by się przyfajczyły okładziny i czuć by było coś, poza tym jak mówiłem - problemów z osiągami raczej nie było, jakbym się DOBRZE zaparł, to sporo ponad 100 zestaw by poleciał.

Napisano

Całkiem możliwe. W przypadku boxu dachowego zużycie mi wzrasta o 3 litry crazy.gif (przy jeździe autostradowej, zwykła trasa gdzieś o 1.5 litra).

Napisano

> Całkiem możliwe. W przypadku boxu dachowego zużycie mi wzrasta o 3 litry (przy jeździe

> autostradowej, zwykła trasa gdzieś o 1.5 litra).

Te 3 litry więcej to w Lancerze tym 1.8 ??

Napisano

> Taka ciekawostka z dnia dzisiejszego:

> Renault Kangoo 1,5 dCi 85 KM

> Na haku przyczepa typu laweta, dwuosiowa, spora gabarytowo, masa ~650 kg. Przyczepa pusta, niska,

> można założyć, że nie występują w praktyce dodatkowe opory powietrza jak np przy przyczepie z

> plandeką.

> Trasa Warszawa Wrocław, niestety DK8.

> Jazda spokojna, prędkość zgodna z przepisami, kiepska pogoda.

> Zużycie paliwa (reset trip compa przy starcie) -

> Powrót tego samego dnia, tą samą drogą, w ten sam sposób.

> Zużycie paliwa "na pusto" - uwagaaaaaaaaaaaaaaa 3,8 l/100 km (analogicznie - reset tripa przy

> starcie w powrotną drogę).

> Powiem tak - jeździłem już z przycepami, ale pierwszy raz widziałem TAKĄ różnicę na przyczepie nie

> będącej żaglem. Nie przypuszczałem, że sam ciężar na haku może spowodować taki przyrost

> spalania (prawie 100%), pomimo względnie niewielkich prędkości (nie szybciej niż licznikowe

jechałem w zeszłym roku do Polski z kampingiem i spalanie 9l a bez przyczepy 6,8 peugeot partner 1,6 90

Napisano

Nie przypuszczałem, że sam ciężar na haku może spowodować taki przyrost

Ale cięzar na haku ma mało do tego..... Głównie chodzi o dodakowe 4 koła które muszą się kręcić a to najwięcej pochłania energii, popytaj znajomych kierowców samochodów ciężarowych jaka jest różnica w spalaniu wiozac 8 t na "pace" a ciągnąc za sobą pusta 8t przyczepe wink.gif Tak samo jest z osobówką lepiej niech wsiadzie do samochodu 4 dodatkowe osoby po 100 kg niż miałbyś uczepić 400 kg przyczepa wink.gif a jeszcze opory powietrza mimo że to laweta opory też są spore (fakt nie porównywalne z plandeką) zlosnik.gif

Napisano

Przy malych pojemnosciach i powiedzmy sredniej mocy efekt spalana bedzie wiekszy. Swego czasu ciagnalem przyczepe CMD 1300 kg Passat'em 16 ( benzyna ) spalanie 17 l /100, bez przyczepy ca 7 - 8 l. W przypadku diesel'a Ford Fusion ( wogole . dziwa fura, spalanie oscylowalo w granicach 3 l wiecej.

Accord 2,2 l D spalanie gora o 2 l wiecej. Najciekawsze bylo w przypadku W 210 w 2,9 TD ciagnac 450 kg zutycie bylo niezauwazalne predkosc na trasie Hamburg Basel 118 km/h ( GPS ). Spalanie z CH do D znacznei mniejszte / w koncu z gorki bylo biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Te 3 litry więcej to w Lancerze tym 1.8 ??

Tak, ale przy jeździe autostradowej > 140 km/h. W mieście nie ma różnicy, na zwykłej trasie (powiedzmy do Zakopca, V ok. 70-80 km/h) rośnie o 1-1.5l.

Napisano

Często jeżdżę z przyczepą.

Moja zacna Skoda Felicia 1,3 MPI daje jakoś jeszcze radę.

Bez przyczepy spala około 7l/100km.

Ciągnięta przyczepa wraz z ładunkiem przeważnie waży około 1 tony i wówczas spalanie wynosi około 10 do 12 litrów.

Dodam, że przyczepa z plandeką.

Napisano

kilka suchych faktów:

1) zafira B 1.9cdti 120KM na trasie przy 120km/h pali 5.5l; znajomy dorzucił do tego box 300l na dach i automatycznie dodało 2 literki;

2) moją viki 1.9cdti 120KM holowałem drugą viki (1600kg) na lince przez 10km nie przekraczając 60km/h - spalanie wzrosło z 5l na 7.5l/100km.

Napisano

> Tam jest dość spory moment obrotowy -

Nie żartuj. Spory??? Coś koło 200 Nm ma chyba. Jakby miał 400 to byłby spory devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.