Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Joke. I tak ogólnie o wyglądzie samochodów.

Featured Replies

Napisano

Oczywiście gusta są różne ale wyrazić swoją opinię o czymś można. A jak wyraża się opinię to tym samym można sobie o czymś podyskutować.

z7969065D,Nissan-Juke.jpg

Stało to to w ramach reklamy galerii handlowej.

Zastanawiam się co projektant miał na myśli projektując takie obrzydlistwo.

Zresztą z tego co zauważyłem to większość osób przechodzących obok tego czegoś wyrażało identyczną opinię.

Dlaczego czasami producenci wypuszczając jakiś nowy model lub następcę jakiegoś modelu samochodu wypuszczają wóz mniej urodziwy lub zwyczajnie brzydszy?

Dla przykładu Skoda Fabia I jest o wiele ładniejsza od Skody Fabia II.

Podobnie Fiat Doblo. Nowy jest o wiele brzydszy od poprzednika.

Albo słynny już nasz poczciwy Lublin zastąpiony paskudnym modelem Pasagon.

Albo Iveco

Było ładniejsze.

Andre-Iveco-Turbodaily,1259103_6.jpg

A zrobili brzydsze.

3347772696_a39e43137a.jpg

Wiadomo, że jest różnie i czasem nowy model lub następca jest ładniejszy. Jednak czasem jest zgoła inaczej.

Też to zauważyliście?

Napisano

> Też to zauważyliście?

Ja zauważyłem nieregulaminową wielkość obrazka. Zmniejsz, proszę.

mar00ha

Napisano

> Oczywiście gusta są różne ale wyrazić swoją opinię o czymś można.

Mi się ten Nissan podoba, wygląda jak katykatura SUV-a, albo zabawka dla dzieci grinser006.gif, zwraca uwagę. Gdybym kupował samochód, zastanawiał bym się właśnie między tym Nissanem a Kia Soul. Jak patrze na niby ładne dzisiejsze europejskie klasyki BMW, VAG czy Fordy to mnie mdli, bo są nudne i nijakie, a Ople i Mercedesy po prostu brzydkie. Japońców to właściwie nie widać na drogach.

Dostawczaki to ja widzę tak - nic, nic, nic, poprzedni Traffic/Vivaro ten z garbem nad kabiną, i znowu nic, nic, nic, ale to są tylko dostawczaki i nie muszą być ładne grinser006.gif

Napisano

Ciekawe autko. Bardzo mi się podoba.

Na pewno sylwetka nieszablonowa.

Część ludzi wybiera ugrzecznione auta, bez polotu, w zamierzeniu projektantów mające podobać się wszystkim, a przez to nijakie.

Inna część ludzi szuka indywidualizmu i jakiejś namiastki projektowego szaleństwa. I taki jest Juke.

Napisano

> Zastanawiam się co projektant miał na myśli projektując takie obrzydlistwo.

> Zresztą z tego co zauważyłem to większość osób przechodzących obok tego czegoś wyrażało identyczną

> opinię.

Coz.. dodpoki nie zobaczylem go na drodze, mialem takie samo zdanie. Ale w ruchu to auto imho wyglada pieknie i co mi zrobisz?

Jeszcze wieksza jazda byla jak noca za mna stnanal - przez ksztalt i umiejscowienie swiatel czulem sie jak w filmie "Bliskie spotkania 3 stopnia" smile.gif (ktos jeszcze pamieta ten genialny film?).

I natura uwagi ogolnej - watek zdecydowanie na HP smile.gif

Napisano

Na zdjęciu nie robi na mnie specjalnego wrażenia. Jest imho nieco przekłamane. Na żywo ten Nissan mi się spodobał. Jest to imho jedno z niewielu aut które są udane mimo nieszablonowosci.

Napisano

Też mam taki (chyba) gust jak Ty. Lubię linie klasyczne, wypracowane

przez lata, nie szokujące. Przez to lubię właśnie auta nazywane przez

niektórych "nijakie" "do bólu zwyczajne". Czyli epoka np. VW B5 przed

i po lifcie, Audi to samo (stary mały grill, nowy jest koszmarnie wielki),

z dostawczaków - starego Transita, VW Transportera, czy Mercedesa Vito.

Albo np. Citroen Xsara wg mnie jest bardzo ładny,

a już Citroen C5 przed liftem - brzydactwo. Itd...

Te wszystkie Kia Soul, ten Nissan o którym piszesz, ze starszych - Fiat Multipla,

to są samochody koszmarnie brzydkie, lecz widocznie też mają swoich

odbiorców... Mają szokować i zwracać uwagę. Być może. We mnie

budzi to odruch wymiotny. Bo moje poczucie estetyki jest wówczas

zaburzane. crazy.gif

Napisano

Jaka nazwa, taki wygląd. Dla mnie brzydki jak kupa.

Napisano

Na żywo wygląda ciekawie, nie kupiłbym go, ale też nie mogę jednoznacznie się wypowiedzieć na nie.

Ja zauważyłem, że nie podoba mi się 90% nowych modeli wchodzących, ale jak mi się opatrzą, to spora część zaczyna mi się podobać grinser006.gif

Napisano

> Na żywo wygląda ciekawie, nie kupiłbym go, ale też nie >mogę jednoznacznie się wypowiedzieć na nie.

Jak jest w kolorze szary metallic tak jak moich tesciow to wyglada jeszcze gorzej niz na zdjeciach no.gif

Napisano

> Oczywiście gusta są różne ale wyrazić swoją opinię o czymś można. A jak wyraża się opinię to tym

Proste - nie podoba się to nie kupuj! Zupełnie nie rozumiem takiego jojczenia. Przecież nawet nie jesteś potencjalnym nabywcą tego auta.

Samochody projektowane są pod różne gusty. Jakby każdy wyglądał tak samo to dopiero wtedy można by się porzygać.

Napisano
  • Autor

> Też mam taki (chyba) gust jak Ty. Lubię linie klasyczne, wypracowane

> przez lata, nie szokujące. Przez to lubię właśnie auta nazywane przez

> niektórych "nijakie" "do bólu zwyczajne". Czyli epoka np. VW B5 przed

> i po lifcie, Audi to samo (stary mały grill, nowy jest koszmarnie wielki),

> z dostawczaków - starego Transita, VW Transportera, czy Mercedesa Vito.

> Albo np. Citroen Xsara wg mnie jest bardzo ładny,

> a już Citroen C5 przed liftem - brzydactwo. Itd...

> Te wszystkie Kia Soul, ten Nissan o którym piszesz, ze starszych - Fiat Multipla,

> to są samochody koszmarnie brzydkie, lecz widocznie też mają swoich

> odbiorców... Mają szokować i zwracać uwagę. Być może. We mnie

> budzi to odruch wymiotny. Bo moje poczucie estetyki jest wówczas

> zaburzane.

Zastanawiam się czemu nie produkuje się już np.: klasycznych sedanów

Czyli coś w rodzaju Volvo 740 , Ford Granada

Nie mam tu na myśli powrotu do starych nadwozi lecz powrót do klasycznej bryły sedana czyli opracowanie nadwozi nawiązujących kształtem do starych modeli, a wytrzymałość taka jak w obecnych samochodach.

Przecież gdyby np.: tacy projektanci Audi wypuścili nowy model Audi 100 wykorzystujący bryłę i większość kształtów pierwszego modelu ale wiadomo, że z powiewem nowoczesności to z pewnością mogliby stworzyć ciekawy samochód o niesamowitym wyglądzie.

Za idealny przykład mógłby tu posłużyć słynny Ford Mustang. W nowym modelu bez problemu można dostrzec jego protoplastę.

Zżera mnie ciekawość co by było gdyby np.: projektanci Audi poszli identyczną drogą jak projektanci Forda Mustanga?

Weźmy takie Audi 100 C1 . Jak wyglądałby współczesny model?

Napisano

zmniejsz obrazek w pierwszym poscie facepalm.gif

i tak nysa żuk jest obrzydliwa

359a246.jpg

Napisano

> Zastanawiam się czemu nie produkuje się już np.: klasycznych sedanów

Każda firma ma przynajmniej jeden model, często są dwa mały i duży, ale w Europie ludzie kupują głównie kombi , heczbeki i małe miejskie, dlatego nie ma rynku na to niepraktyczne i niewygodne nadwozie.

Napisano

> Każda firma ma przynajmniej jeden model, często są dwa mały i duży, ale w Europie ludzie kupują

> głównie kombi , heczbeki i małe miejskie, dlatego nie ma rynku na to niepraktyczne i

> niewygodne nadwozie.

Nie tylko niepraktyczne i niewygodne, ale w klasycznym wydaniu także nieergonomiczne i nieekonomiczne (duże opory aero).

Napisano

> Też to zauważyliście?

Zauważyłem, ale coś dokładnie odwrotnego.

1. Nowe modele prawie zawsze są ładniejsze od starszych. Jeśli ktoś uważa inaczej, to wg mnie cierpi na zwapnienie (umysłowe, nie fizyczne).

Widać to po latach: nowe modele stają się stare i wtedy prawie nikt nie kwestionuje że są ładniejsze od poprzedniej generacji modelu.

2. Żelazną regułą na tym forum jest to, każdy pojawiający się nowy model jest uważany za bardzo brzydki (a przynajmniej brzydszy od poprzednika) - szczególnie zajadliwie jest krytykowany przez właścicieli poprzedniej generacji.

Oraz przez tych, których nie stać na takie nowe auto - dopiero gdy takie auto zostanie zużyte i trafi do Polski, wtedy zmieniają zdanie.

EDIT:

Powszechną krytykę nowych modeli można nazwać "syndromem inżyniera Mamonia".

Ludziom nie podoba się to do czego nie są przyzwyczajeni, czego nie znają albo co jest dla nich niedostępne.

Napisano

VW Passat B7 jest brzydszy od B6 i mocno brzydki w porównaniu z B5.

Nowe Fiaty są koszmarnie brzydkie, choćby Punto Evo czy Bravo.

Ostatni ładny Fiat to było Stilo smile.gif

Napisano

> Ostatni ładny Fiat to było Stilo

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Stilo to największa pomyłka Fiata ok.gif Szczególnie pod względem stylistyki.

Napisano

> Stilo to największa pomyłka Fiata Szczególnie pod względem stylistyki.

No widzisz, a ja uważam inaczej. Jedno z najładniejszych nadwozi

w tej klasie smile.gif Może poza MW zlosnik.gif

Napisano

Ten Nissan jest paskudny.

Ciekawa motoryzacja już daaaaaawno się skończyła. Ostatnim godnym zainteresowania samochodem był Alfa Romeo 156 zaprezentowany w 1998 roku.

Obecnie może jeszcze Fiat 500.

Poza tym nie pojawiło się kompletnie nic co potrafiłoby zachwycić.

Napisano

> Czyli coś w rodzaju Volvo 740 , Ford Granada

Ostatnim bastionem takiej klasycznej motoryzacji w starym stylu były Stany. Niestety tam też idzie ku gorszemu/nowoczesności **

W 2010 i 2011 wycofywano ostatnie klasyczne tylnonapędowe oparte na ramie amerykańskie kwadraciaki Ford Crown Victoria/Mercury Grand Marquis.

Myślę że to koniec klasycznej solidnej motoryzacji. W Europie nastąpiło to już dawno temu.

**niepotrzebne skreślić.

p.s.

W tej chwili chcąc kupić coś solidnego, niezniszczalnego i "na lata" pozostają chyba auta typu Toyota Hilux, Jeep Wrangler, może Mitsu L200 itp. W osobówkach już takich sprzętów nie ma chyba hmm.gif. Only plastic.

Napisano

> Stilo to największa pomyłka Fiata Szczególnie pod względem stylistyki.

3D jest fajne grinser006.gif

Napisano

> No widzisz, a ja uważam inaczej. Jedno z najładniejszych nadwozi

> w tej klasie Może poza MW

5D jest pokraczny bardziej od tego dzuka zlosnik.gif

Napisano

> 5D jest pokraczny bardziej od tego dzuka

Albo Stilo Kombi. Te samochody są makabrycznie brzydkie.

Niech mi ktoś spróbuje wmówić, że nowe Fiaty są brzydsze od poprzedników to zabije śmiechem zlosnik.gif

Linea, Grande Punto, Punto Evo, Bravo, Croma są naprawdę zgrabne i ładniejsze od starszych modeli Fiata.

Napisano

> Poza tym nie pojawiło się kompletnie nic co potrafiłoby zachwycić.

Mnie zachwycila nowa fiesta smile.gif

Napisano

> Czyli coś w rodzaju Volvo 740 , Ford Granada

Zmieniają się pokolenia (stylistów i nabywców), zmieniają się gusta oraz wymagania techniczne (choćby aerodynamika).

Tak jak dawna muzyka już nie wróci (chyba że we współczesnych coverach) tak samo nie wrócą reguły stylistyczne sprzed lat (chyba że też w coverach). Bez względu na to, czy nam się to podoba, czy nie.

Co do tego Joke'a, no cóż... Japończycy mają jakieś dziwne jak dla nas poczucie stylistyki. Dlatego ich samochody (z paroma wyjątkami) w zasadzie przypominają pokemony.

Napisano

> Albo Stilo Kombi. Te samochody są makabrycznie brzydkie.

> Niech mi ktoś spróbuje wmówić, że nowe Fiaty są brzydsze od poprzedników to zabije śmiechem

> Linea, Grande Punto, Punto Evo, Bravo, Croma są naprawdę zgrabne i ładniejsze od starszych modeli

> Fiata.

Mają brzydkie światła zachodzące na boki auta. Światła mają być

z przodu, nie z boku grinser006.gif

Napisano

gdyby mnie stać było, to pierwsze auto jakie bym zakupił, spytasz dlaczego... hm... tego nie odpowiem, ale ma w sobie to coś smile.gif

tak samo jak nie powiem czemu, ale wolę starszą multiplę od tej po lifcie smile.gif

Napisano

> Oczywiście gusta są różne ale wyrazić swoją opinię o czymś można. A jak wyraża się opinię to tym

> samym można sobie o czymś podyskutować.

> Stało to to w ramach reklamy galerii handlowej.

> Zastanawiam się co projektant miał na myśli projektując takie obrzydlistwo.

> Zresztą z tego co zauważyłem to większość osób przechodzących obok tego czegoś wyrażało identyczną

> opinię.

> Dlaczego czasami producenci wypuszczając jakiś nowy model lub następcę jakiegoś modelu samochodu

> wypuszczają wóz mniej urodziwy lub zwyczajnie brzydszy?

> Dla przykładu Skoda Fabia I jest o wiele ładniejsza od Skody Fabia II.

> Podobnie Fiat Doblo. Nowy jest o wiele brzydszy od poprzednika.

> Albo słynny już nasz poczciwy Lublin zastąpiony paskudnym modelem Pasagon.

> Albo Iveco

> Było ładniejsze.

> A zrobili brzydsze.

> Wiadomo, że jest różnie i czasem nowy model lub następca jest ładniejszy. Jednak czasem jest zgoła

> inaczej.

> Też to zauważyliście?

Czyli kolejna nazwa dostała swój samochód brawo.gif Może nieliczni będą wiedzieli o co chodzi ale reszty (ze względu na inne sprawy) wyprowadzac z błędu nie będę zeby.GIF Dalej sobie myślcie, że nazwy Nissanów powstają w biurach producenta rotfl.gifzakrecony.gifzlosnik2.gifhahaha.gifhehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

Najgorsze, że są ludzie, którym taki dżuk się podoa i będą go kupowali facepalm.gif

Napisano

> Linea, Grande Punto, Punto Evo, Bravo, Croma są naprawdę zgrabne i ładniejsze od starszych modeli Fiata.

Bez przesady. Croma to pokraka z zaburzonymi proporcjami. Takie jeżdżące akwarium. Linea też nie powala niczym.

mar00ha

Napisano

> Najgorsze, że są ludzie, którym taki dżuk się podoa i będą go kupowali

50-60letnia mlodziez.

Napisano

> Linea też nie

> powala niczym.

pamietaj do czego porownujesz

a tu protoplasta jest Siena/Albea

Napisano

> gdyby mnie stać było, to pierwsze auto jakie bym zakupił, spytasz dlaczego... hm... tego nie

> odpowiem, ale ma w sobie to coś

> tak samo jak nie powiem czemu, ale wolę starszą multiplę od tej po lifcie

Multipla, zarówno ta pierwsza jak i nowsza też mi się podoba.

Napisano

> 50-60letnia mlodziez.

W PL moze. U mnie jezdza tym 30 latkowie. Strasznie sie zaroilo od tego ostatnio. Tak samo jak od audi A1- a tego to juz nie potrafie zrozumiec smile.gif

Napisano

> Ostatni ładny Fiat to było Stilo

ładne fiaty zaczęły się od GP, Bravo, 500, Croma zlosnik.gif

Napisano

> Bez przesady. Croma to pokraka z zaburzonymi proporcjami. Takie jeżdżące akwarium. Linea też nie

> powala niczym.

> mar00ha

To samo można powiedzieć o nowych VW. skromny.gif

Napisano

> To samo można powiedzieć o nowych VW.

Widziałeś, żeby w tym wątku ktoś pisał o "ładnych VW"? smirk.gif

mar00ha

Napisano

> Albo słynny już nasz poczciwy Lublin zastąpiony paskudnym modelem Pasagon.

Który szczerze mówiąc - według mnie oczywiście - raczej nabywców nie znajdzie.

> Albo Iveco

> Było ładniejsze.

> A zrobili brzydsze.

Tu bym polemizował. Mordka nowego jest ładniejsza - bardziej wyrazista a wnętrze to już przepaść w porównaniu stary - nowy. Nie mówiąc o wyposażeniu i byciu "driver friendly". A stylistyką nowego Daily zajmował się Giugiaro, więc instytucja dość szanowana w środowiskach związanych z motoryzacją wink.gif

Często oryginalne i lekko szokujące pomysły stosowane są po to, żeby auto było bardziej rozpoznawalne i bardziej indywidualne - bo nie każdy lubi jeździć kolejnym identycznie nudnym autem wink.gif

Napisano

> To samo można powiedzieć o nowych VW.

nie wmowisz mi ze polo golf czy passat maja zaburzone proporcje

Napisano

> nie wmowisz mi ze polo golf czy passat maja zaburzone proporcje

Nie wmówisz mi, że polo, golf czy passat wyglądają zachwycająco skromny.gif

BTW Właśnie nowy passat moim zdaniem ma zaburzone proporcje- za duża doopa w stosunku do reszty auta. Poprzednik był imo ładniejszy.

Napisano

> Nie wmówisz mi, że polo, golf czy passat wyglądają zachwycająco

Nie rob tu tych dziwnych oczkow, bo nie bylo mowy o zachwycie, a o proporcjach. Czyms, co, wbrew pozorom, jest sprawa obiektywna i nie ma nic wspolnego z gustem i zachwytem

> BTW Właśnie nowy passat moim zdaniem ma zaburzone proporcje- za duża doopa w stosunku do reszty

> auta. Poprzednik był imo ładniejszy.

Przeciez to facelift, bryly auta nie zmieniali?

edit: Dopiero spojrzalem - wlasciciel fiata alien.gif

Napisano

Juke jest dla ludzi ktorzy chca sie wyrozniac z tlumu. Tak jak innego tego typu dziwactwa. Nigdy bym tego nie kupil.

Ale nie mam nic przeciwko takim co za pieniadze lubia sie wyrozniac, jedni w tym celu farbuja sobie wlosy na jaskrawy kolor rozowy czy zielony, inni robia sobie kolczyki wszedzie gdzie mozliwe, jeszcze inni ubieraja sie szokujaco, a niektorzy po prostu wydaja mnostwo kasy na dziwaczne samochody. Coz, sa i tacy.

Napisano

> 3D jest fajne

żeby było fajne, to trzeba specjalne okulary zakładać hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> pamietaj do czego porownujesz

> a tu protoplasta jest Siena/Albea

raczej Grande Punto... mimo wszystko zlosnik.gif

Napisano

no właśnie ok.gif na 7 tych Jooków jakie widziałem, we wszystkich jechały osoby starsze smirk.gif

Napisano

> Nie rob tu tych dziwnych oczkow, bo nie bylo mowy o zachwycie, a o proporcjach. Czyms, co, wbrew

> pozorom, jest sprawa obiektywna i nie ma nic wspolnego z gustem i zachwytem

Być może.

> Przeciez to facelift, bryly auta nie zmieniali?

To obejrzyj sobie nowego Passata.

> edit: Dopiero spojrzalem - wlasciciel fiata

Nie ma to nic wspólnego z tym tematem. Jeżdżę czym jeżdżę ale patrzę obiektywnie na temat. Dżihadowcem nie jestem zlosnik.gif

Napisano

Trafiona nazwa, może o to chodzilo projektantowi??

Napisano

> Trafiona nazwa, może o to chodzilo projektantowi??

Tak naprawde to auto nazywa sie jUke. Ten joke to taki..... joke ze strony autora postu chyba zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.