Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie - w normie czy za dużo?

Featured Replies

Napisano

Pacjent z silnikiem 1.6 16V, mocy coś kole 100 KM, traktowany normalnie - jak moje poprzednie auto.

Łyka......10 litrów na 100 km. pad.gif benzyny oczywiście.

Jazda to typowe miasto, czyli pięć kilometrów do przedszkola, postój i z powrotem. Czasami muszę się pokręcić po miasteczku jednak zwykle wszystko dzieje się w obrębie tych pięciu kilometrów.

Czyli na upartego auto nie zdąży porządnie się nagrzać (w mrozach palił jeszcze więcej).

Akceptowalne czy coś nie tak?

Napisano

> Akceptowalne czy coś nie tak?

Jak to jest "kompakt" ważacy koło tony z małym hakiem, to jest dużo i coś jest nie tak, niekoniecznie z samochodem grinser006.gif.

Napisano

Moim zdaniem spalanie ok.

Lancia Ypsilon 1.4 77km w podobnych warunkach pali 8-8,5.

Napisano

fiat siena 1,6 16V

producent mówi ze w miescie powinien palic 10-11 i tyle mi spala

Napisano

raczej normalnie moja siena 1,6 pali 10-12 270751858-jezyk.gif tyle ze czesto widzi 5 tys i wiecej obrotow

Napisano

Mnie się te wartości wydają w pełni normalne, ale warto je porównać z innymi użytkownikami tego modelu auta palacz.gif

Napisano

> raczej normalnie moja siena 1,6 pali 10-12

12 to jak dajesz w palnik cfaniaczek.gif moja ma to samo, 103KM, lekka buda i az chce sie wciskac pedał gazu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie się te wartości wydają w pełni normalne, ale warto je porównać z innymi użytkownikami tego

> modelu auta

Na forum corolli ktoś pisał o 16 l/100 rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

megane ii 1.6 16v po mieście też mi podobnie spala - jazda kapeluszowa. w zimie 9,7 teraz 9,4

Napisano

> Pacjent z silnikiem 1.6 16V, mocy coś kole 100 KM, traktowany normalnie - jak moje poprzednie auto.

> Łyka......10 litrów na 100 km. benzyny oczywiście.

> Jazda to typowe miasto, czyli pięć kilometrów do przedszkola, postój i z powrotem. Czasami muszę

> się pokręcić po miasteczku jednak zwykle wszystko dzieje się w obrębie tych pięciu kilometrów.

> Czyli na upartego auto nie zdąży porządnie się nagrzać (w mrozach palił jeszcze więcej).

Jak dla mnie w normie.

Lanos 1.5 8V - okolo 10 l

Napisano
  • Autor

> megane ii 1.6 16v po mieście też mi podobnie spala - jazda kapeluszowa. w zimie 9,7 teraz 9,4

To i tak mniej niż moja rolka przy jeździe niemal kapeluszniczej (czytaj - bez ciśnięcia za każdym razem) icon_rolleyes.gif

Napisano

> Pacjent z silnikiem 1.6 16V, mocy coś kole 100 KM, traktowany normalnie - jak moje poprzednie auto.

> Jazda to typowe miasto,

a.... co w tym dziwnego?

tyle powinien...

Napisano

> To i tak mniej niż moja rolka przy jeździe niemal kapeluszniczej (czytaj - bez ciśnięcia za każdym

> razem)

Przeciez i tak ja sprzedajesz, to co Ci za roznica grinser006.gif

Przy takich krotkich odcinkach to ja nie widze nic dziwnego, ile Ci pali w trasie?

Napisano

> W solidne mrozy potrafiłem wspiąć się Almerą na pułap 13l/100km. 2km do pracy w jedną stronę i raz

> w tygodniu zakupy.

Mi w podobnych warunkach tyle nie palił Polonez 1500 na gaźniku hehe.gif. Lanos 1,6 - średnie spalanie z 5 lat niecałe 8 litrów. Ale fakt - jak ktoś chce, to Panda 1,1 potrafi spalić 9 na setkę zlosnik.gif

Napisano

Moje sc 1,1 o mocy ok. 80 km potrafiło tyle spalić przy jezdzie typu 3km do pracy 8h stania 3km do domu ewentualnie jakieś krótkie trasy. To 1,6 moze jak najbardziej zlosnik.gif

Napisano

Mój Golf V 1.6 po Warszawie 12 litrów, jazda anty-eco : )

Napisano

> Jazda to typowe miasto, czyli pięć kilometrów do przedszkola, postój i z powrotem. Czasami muszę

> się pokręcić po miasteczku jednak zwykle wszystko dzieje się w obrębie tych pięciu kilometrów.

> Czyli na upartego auto nie zdąży porządnie się nagrzać (w mrozach palił jeszcze więcej).

1,6 8V - 10 litrów miasto to standard był

1,4 16 V tez koło tego

Napisano

> Mi w podobnych warunkach tyle nie palił Polonez 1500 na gaźniku . Lanos 1,6 - średnie spalanie z 5

> lat niecałe 8 litrów.

Ale ja nie podaję średniego spalania z roku czy pięciu lat. Zrób tak - odpal rano auto i niech pracuje 10-15 minut (nie lubię skrobać szyb zlosnik.gif), potem wsiadasz i jedziesz 2km. Zostawiasz je na 8 godzin, odpalasz żeby pracowało 10 minut, wsiadasz i znowu jedziesz 2 km. I tak przez 2 tygodnie. zlosnik.gif Uwierz mi, że nie zejdziesz poniżej 13l. zlosnik.gif

Napisano

Jak takie miasto jak Kraków czy Wrocław, to możesz wyczyniać jakieś cuda z regulacjami, szukaniem dziury w całym, ekojazdą i uzyskać 9,34 l/100 km.

Możesz też olać to i stwierdzić, że te 2 gr na kilometr masz gdzieś.

Jakbyś auta nie sprzedawał, to zagazować parcha i przestać się przejmować tym, czy to jest 10 czy 13 l na 100.

U mnie rezzo wywołuje jakąś reakcję jak przekracza 16/100.

Napisano

.

> Jazda to typowe miasto, czyli pięć kilometrów do przedszkola, postój i z powrotem.

Jak na taka jazdę, to pali całkiem przyzwoicie smile.gif

Napisano

> Ale ja nie podaję średniego spalania z roku czy pięciu lat. Zrób tak - odpal rano auto i niech

> pracuje 10-15 minut (nie lubię skrobać szyb ), potem wsiadasz i jedziesz 2km.

Z tym zostawianiem na 15 minut przed jazdą 2km mogę się zgodzić hehe.gifok.gif

Napisano

W tych warunkach użytkowania wydaje mi się, że spalanie normalne.

Napisano

Focus 1,6 bez korków w takich warunkach palił ok 8,5. W mega korkach 12.

Mój Jazz 1,2 w korkach na dystansie 8 km stanie 9h 8km pali 9-9,5. Emerycka jazda daje 8

jak dla mnie OK.

Napisano

Panda 1,2 jeżdżona raczej spokojnie teraz w zime miasto 8-9 litrów więc raczej to dobry wynik ok.gif

Napisano

> Jak to jest "kompakt" ważacy koło tony z małym hakiem, to jest dużo i coś jest nie tak,

> niekoniecznie z samochodem .

we współczesnych kompaktach ten mały hak to jest 400kg zlosnik.gif

a spalanie normalne ok.gif

Napisano

> Łyka......10 litrów na 100 km.

Golf 1,6 102KM w podobnych warunkach pali ok. 9,5l/100km.

Zależy, kto ma jaki styl jazdy, więc raczej trzeba samemu porównywać spalanie z własnej jazdy innymi samochodami wink.gif

Napisano
  • Autor

Bo już zaczynałem się martwić. Skoro to norma to zastanowię się czy wózka nie zostawić sobie bo zbiera się naprawdę przyzwoicie. zlosnik.gif

Napisano

jakby to bylo LPG to ok

ale noPB za duzo o jakies 15%

w prawie identycznych warunkach jezdzi toledo II 1.6 8V 100KM i łyka 8L noPB i 10L LPG

Napisano

> jakby to bylo LPG to ok

> ale noPB za duzo o jakies 15%

> w prawie identycznych warunkach jezdzi toledo II 1.6 8V 100KM i łyka 8L noPB i 10L LPG

W przypadku jazdy po miescie to cizko mowic o prawie identycznych warunkach zlosnik.gif

Wystarcza na tej samej trasie ze 2 swiatla wiecej i juz bedziesz mial roznice...

IMHO mozna sie szarpac i pewnie spalic z 9 tylko po co grinser006.gif

Napisano

Auto żony - 1.4 16V 95KM nadwozie htb. Jazda bardzo podobna do Twojej - 5km do pracy, postój, 5km do przedszkola, 3 km do domu. Spalanie - ok. 10 z klimą latem i nawet ponad 11 zimą zlosnik.gif

Ale w trasie już wychodzi lekko ponad 6 zlosnik.gif

Napisano

Miałem dwa kompakty z 1.6 na pokładzie i obydwa chochlowały w mieście koło dychy.

Napisano

normalne...

np firmowa fabia 1.4 na bardzo krótkich odcinkach 9,5-11,5 pb

Napisano

> W solidne mrozy potrafiłem wspiąć się Almerą na pułap 13l/100km. 2km do pracy w jedną stronę i raz

> w tygodniu zakupy.

przecież to jest 20 minutowy spacer.... rotfl.gif

Napisano

> przecież to jest 20 minutowy spacer....

Ale niektórzy wożą ze sobą trochę gratów...

Napisano

> jakby to bylo LPG to ok

> ale noPB za duzo o jakies 15%

> w prawie identycznych warunkach jezdzi toledo II 1.6 8V 100KM i łyka 8L noPB i 10L LPG

mały haczyk, pytanie było o 16V a nie o 8V ok.gif

Napisano

a ile ma palić ? oczekiwałeś 6-7l ?

moj 1.6 tez tyle pali

Napisano

lanos 1.5 16v 100KM tyle pali mi po mieście jak nie lekko więcej wink.gif

Napisano

Pewnie zależy jak jeździsz, mi fiesta 1.1 z liczbą koni o połowę mniejszą, w podobnych do opisanych przez Ciebie warunkach, pali miedzy 8.5-10l /100 , teoretycznie da się zejść do ~7, ale nie wyobrażam sobie takiej jazdy...

Napisano

chyba normalnie ci pali.

mi przy okolo 200km po miescie pali 13 do 15, wiec nie narzekaj 270751858-jezyk.gif

Napisano

nic sie nie dziw jezdze podobnie , mazda 2.0 palila mi ok 11-12 litrow w takiej jezdzie , outlander w Tdi - ku smile.gif pali kolo 10 litrow octavia 1,9 tdiiii tez ponad 8 chlala , zony punto 1,2 8v pali kolo 7-8 litrow w miescie , nie ma bata na miasto tym bardziej przy takiej pogodzie gdzie autko sie grzeje dosc dlugo

Napisano

Pacjent z silnikiem 1.25 16V, moc 75KM, jazda jak Twoja, tyle, że może traktowany trochę mniej normalnie but.gif łyka od 9,5 do 11,5 l/100km

Za to na trasie można zejść w okolice 6 - 6,5 l/100 km.

A tak swoją drogą spalanie w mieście bardziej zależy od masy samochodu, niż pojemności silnika. W rzeczywistości wszystkie silniki benzynowe w danym modelu palą bardzo podobnie. Różnice są dopiero w jeździe pozamiejskiej. Dlatego w mieście największy "przepał" w stosunku do danych katalogowych mają najmniejsze silniki.

Napisano

> Pacjent z silnikiem 1.25 16V, moc 75KM, jazda jak Twoja, tyle, że może traktowany trochę mniej

> normalnie łyka od 9,5 do 11,5 l/100km

> Za to na trasie można zejść w okolice 6 - 6,5 l/100 km.

> A tak swoją drogą spalanie w mieście bardziej zależy od masy samochodu, niż pojemności silnika. W

> rzeczywistości wszystkie silniki benzynowe w danym modelu palą bardzo podobnie. Różnice są

> dopiero w jeździe pozamiejskiej. Dlatego w mieście największy "przepał" w stosunku do danych

> katalogowych mają najmniejsze silniki.

jak na mały silnik duzo pali w trasie.

Napisano

Honda HR-V ciągnąca most (wyższa waga, opory toczenia), silnik 1,6 105KM - spalanie 9-10 miasto, w miarę ekonomiczna jazda.

Napisano

diagnostyka -> sprawdź sobie skład spalin i działanie lambdy

ale IMO nic nadzwyczajnego przy takich "trasach" po 5km zlosnik.gif

Napisano

> diagnostyka -

> ale IMO nic nadzwyczajnego przy takich "trasach" po 5km

Ostatnio jeździłem Corsą B 1,6 GSI braciaka i nie mogłem się doczekać odbioru Jeepa zlosnik.gif

Corsa bez gazu, paliła mi 12-13 l zlosnik.gif

Napisano

Miałem kiedyś do dyspozycji Forda Focusa 1.6 benzyna, toto brało

10-11 l noPb/100 i od tej pory mam awersję do silników Forda hehe.gif

Więc to twoje 10 to albo masz Forda, albo cieżką nogę zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.